Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2015 22:55 - Мегалитни съоръжения
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 2194 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 29.08.2017 21:30


            Мегалитни съоръжения са тези, направени преди много години от човешка ръка. По своята структура се класифицират на долмени, менхири и кромлехи. Менхирите са стълбовидни каменни блокове, забити в земята без контакт помежду си. Те се срещат както индивидуално, така и в групи: редици (множество менхири, подредени в права линия), кромлехи (множество менхири, забити в кръг), решетки (множество менхири, подредени по възлите на двумерна решетка). Съществуват и комбинирани менхирни обекти – например редици и кромлех. Менхирът, който се издига край харманлийското село Овчарово, е единственият на територията на България, макар и подобни култови обекти да се срещат в цяла Европа и Близкия Изток. Височината му е 2,20 метра и представлява продълговат скален къс, забит в земята с дебелия си край.Намира се на едно високо място в единия край на селото. Имам снимка пред него. Нарича се " Чучул камък". Думата "менхир" произлиза от бретонския диалект на френския и означава "висок камък" ("мен" - "камък"; "хир" - "висок"). През последните години той привлича все по-голям туристически интерес. До момента не се знае точния брой на мегалитните съоръжения на територията на България,но са някъде към 100. Повечето от тях са концентрирани в Странджа, Сакар, Източни Родопи. Нищо не знае за тях. Забитите в земята монолитни скални блокове, групирани или сглобявани в странни съоръжения, са били изграждани от предците ни в продължение на близо четири хилядолетия. Подобни грамади, подредени от човешка ръка, има само в Европа и Азия. Най-старите са от ІV хилядолетие преди Хр. и се намират в Северозападна Европа. Нашите мегалити са „по-млади” – изграждани са между XII и V век пр. Хр. Затова пък са със сравнително по-сложни конструкции. Има две цивилизации, строили мегалитните съоръжения. По-новите като разположените на българската територияя са по-сложни като конструкция. Не са изследвани тези цивилизации, построили  image  image 
                             
снимка 1-менхир

       Долмените са мегалитни съоръжения, изградени от няколко положени отвесно каменни плочи, които образуват камера и са покрити с друга каменна плоча.

Свързани са с религиозните вярвания и ритуали на древните хора и много често са използвани за погребения. Разпространени са в Европа (включително в България), Азия, Африка, главно в крайморските области. Датирани са към бронзовата и към ранната желязна епоха. Приблизително по едно време са правени с менхирите. В България долмените са най-често срещаните мегалитни съоръжения.  Виждал съм долмените до с. Хлябово,с. Голям Дервент( няколко са), Тополовград, в района на Елхово, в Сакар планина, до шосето за с. Визица, с. Заберново, с. Евренезово, местностите Камъка и Пропада край гр. Малко Търново. Има и други,които не съм ги търсил. М


  
    снимка 2- долмен
         
Долмените са разнообразни,но общо мога да кажа, че са полегнали камъни. Загадка си остава за какво са служили преди хилядолетия.Най- вероятно е да са били светилища, култуви и обредни центрове.Запазени са много светилища във всички краища на България. Едни от най- известните светилища са: Перперикон, Татул , Харман кая, Белинташ......
        Кромлехите са големи камъни, групирани на едно място и разположени в кръг. При такова разположение в центъра на кромлеха се получава силно енергийно поле и хопрата са ги използвали за зареждане с енергия. По своята структура кромлехите са най-сложните мегалитни съоръжения. Най-известните в света кромлехи са Стоунхендж и Карнак( намира се в провинция Бретан, Франция). В България има един кромлех, който много прилича на Стоунхендж, но е няколко пъти по-малък. Докатопри Стоунхендж камъните са високи по 3-5 метра, в нашия са около 80 см- 1 м. Намира се на около 2-3 км от с. Долни Главанак, близо до гр. Маджарово. Имах щастието да го посетя. Не случайно се нарича"Българския Стоунхендж". За него веднъж вече гласувах в един сайт за чудесата на България, а на няколко пъти го рекламирах. Мисля си, че ако повече хора го посетят ще разберат за него и няма да го заобикалят, когато ходят в този южен край на България. При кромллеха до с. Долни Главанак камъните отстоят на приблизително равни разстояния един от друг. Три от камъните са паднали,а останалите са вертикално поставени и още стоят в своето оригинално положение.Ако имаше как можеше да вдигна падналите, но са забити в земята.  Самото редене на камъните при тези сложни съоръжения е загадка. На много места камъните тежат много и е трудно да бъдат повдигани и местени на големи разстояния. С подобни въпроси за строителството нба египетските пирамиди, градовете на инките и маите и стауите на Великденските острови, наричани " моари" се занимават много учени от цял свят.  Друг кромлех на територията на България е при с. Старо железаре. Към момента на написване на темата не съм го виждал, макар че въм минавал няколко пъти през селото. Село Старо железаре се намира близо до курортния град Хисаря. Това е втория кромлех, открит на територията на България през 2002 г.от Г.Китов. 

 
       снимка 3- кромлех

             На снимката е кромлеха от с. Долни Главанак до гр.
Маджарово. На старите карти съм виждал да е означен като кромлех, без да е обяснено какво представлява. Светилището е открито през 1998 г. от д-р Георги Нехризов и запазено до днес в сравнително добро състояние. Съоръжението говори много за начина на живот и културата на древните траки . Те обожествявали природата. Почитали свещените гори, дърветата, изворите и потоците. Вярвали в съществуването на нимфи, музи и демони, обожествявали са по-издигнатите хора. Счита се, че Кромлехът отразява орфическия мироглед и е бил предназначен за обредни действия като само на посветените жреци е било разрешено да влизат в него. Зад този кромлех има още два по-малки кръга от камъни с по-малки размери (единия с диаметър 3, а другият – 5 метра), които учените не определят като кромлех, макар че направените археологически проучвания потвърждават, че те са били използвани заритуални погребение чрез трупоизгаряне. Религията на мегалитните цивилизации е немислима без култовите ритуали. Важни елементи на култа са магическите практики и жертвоприношенията. През 1998 г. екип проучващ община Маджарово открива българския Кромлех и започва работа, за да превърне  покрайнините на Общината в дестинация подходяща за културно- исторически туризъм. Днес това място е превърнато в туристически обект отворен за свободно посещениение, където в самото начало на добре маркираната екопътека се намира информационен център. В него можете да получите изчерпателна информация за тракийския паметник и другите туристически забележителности в Общината. Лесно се стига до кромлеха. В България има още кромлехи- до с. Изворово и с.Планиново, Сакар планина, но за мен те са напълно непознати.

image

 

        снимка 4- скални гробове

       
Досега в Източните Родопи са регистрирани 46 скални гробници и гробове. Те са изсечени в скални масиви на естествени хълмове. Изследователите ги разделят на две големи групи. Първата включва гробници с овален план, страничен вход и камера, подобна на пещера. Гробниците от втората група имат четвъртита камера и допълнителен вход отгоре, покрит с каменна плоча. Понякога в камерата е изсечени каменно ложе. Скалните гробове се отличават от гробниците по липсата на преддверие и страничен вход. В някои гробници и гробове са открити следи от погребения. Характерни скални гробове са"Глухите камъни"( и там съм бил). Намират се близо до пътя за Ивайловград, до с. Малко градище. Скални гробове има и на други места. По много особености скалните гробове също могат да се разглеждат като мегалитни съоръжения. По своето предназначение са малко по-различни, но направата им изисква сложни умения и изчисления, каквитодревните хора са имали. Загадка остава откъде те са знаели астрономическите пропорции и движения, а най-вече планетата Уран, която не е видима. Тя е открита от Уилям Хершеп през 1781 г. Гробниците не ги считам за мегалитни съоръжения, а за погребения на знатни хора от елита на обществото.
          С изследването на мегалитните съоръжения- менхири, долмени и кромлехи стигаме до извода, че има много неразрешени въпроси и периоди от развитието на човечевството. Малко се знае за менхирите, долмените и кромлехите, начина на построяване, причините да бъдат изградени. Едва ли са били строени толкова сложни съоръжения само за религиозни и култови цели. Разположението на камъните отговаря на съответни съотношения и зависимости. 
 

 

 


 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3696336
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67415
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930