Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2022 21:26 - Празник Юле при германските народи
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4774 Коментари: 6 Гласове:
40

Последна промяна: 27.01.2022 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Има много езически празници, които са повлияли върху обособяване на християнските празници. Не е тайна, че християнския календар е нагоден към преди съществуващите, що се отнася до празниците. Много от празниците, но не всички са взети от старобългарския календар. Един от празниците, които се празнува при германските и скандинавските народи, а и не само при тях е Юле. Празникът Юле, се провежда в деня на зимното слънцестоене, около 21 декември в северното полукълбо (под екватора, зимното слънцестоене пада около 21 юни). В този ден на небето над нас се случва невероятно нещо. Земната ос се наклонява от слънцето в Северното полукълбо и слънцето достига най-голямото си разстояние от екваториалната равнина. За старият български календар датата 21-ви декември е бил Нова година и се е отбелязвал. 
В блога съм писал за едни празници от римско време:
Блогът на barin :: Римският празник Сатурналии 
          Празникът Юле е зимен празник. "До 16-ти век зимните месеци бяха време на глад в Северна Европа. Повечето говеда бяха заклани, така че да не се налага да бъдат хранени през зимата, което превръща слънцестоенето в време, когато прясното месо е изобилно. Повечето празници на зимното слънцестоене в Европа включваше веселие и пиршество. В предхристиянската Скандинавия празникът на Джул, или Юле, продължи 12 дни, като отбеляза прераждането на слънцето и даде началото на обичая да се изгаря дневник на Юле. "
          При някой народи по време на празникът Юле се провеждат фестивали, подобни на тези по време на Сатурналии. Затова има нещо съвсем далечно общо между двата празника. Сатурналии започвал в древността на 17-ти декември.
  Сатурналиите са най-популярните празненства в Древния Рим. В известен смисъл бихме могли да ги сравним с нашите Коледни и Новогодишни празници. Легендата разказва, че Зевс изгонил титана Кронос или Сатурн от Олимп и той потърсил убежище на италианския полуостров. Там Сатурн управлявал заедно с бог Янус латинския народ. Този период от историята на Рим е останал като „златният век”. Земята давала обилен плод, благословеният мир не бил обезпокояван от звуците на война или несъгласие. Нямало робство. Всичко било общо.
              Празникът Юле се пада близко до зимното слънцестоене и Коледа. 
Юле е зимен фестивал, честван от германските племена. С християнизацията на германските земи, празникът Юле е бил вплетен в Рождество Христово и така до днес. Много от традициите на Юле са останали непокътнати и до днес. Например, изгарянето на Юлеанския дънер, а свинската шунка, която се сервира е свързана с жертвоприношението на Юлеанския глиган. Пеенето на коледни песни също идва от този фестивал, когато са се пеели юлеански песни. Някои изследователи свързват този празник с т. нар Див лов, както и с бог Один, на когото едно от имената е Юлеански баща, Юлеанецът и др. Самата дума "юле" често се е използвала във връзка със старонорвежките богове и езически празненства. 
 Празникът Юле е точно преди най-късият ден в годината. След него денят започва да нараства. В действителност най-късите дни са няколко и затова говорим за"зимно слънцестоене", както през юни има"лятно слънцестоене". 
Едиктът на Константин от 313 г.., който установява толерантността сред религиите, присъстващи на територията на Римската империя, и Солунският едикт от 380 г., който обявява християнството за официална религия на империята, слага край на езическото тържество. Но има много паралели между римските и съвременните традиции.
         На празника Юле по традиция се жертвата коза. Този ритуал е посветен на бог Тор, който защитава човечеството на гърба на колесница, теглена от магическите овни Tanngnjуstr и Tanngrisnir, нещо,в което го превръща в Joulupukki - персонаж, подобен на Дядо Коледа. Истинският образ на дядо Коледа не идва от Юле, но през вековете се пренася във времето и при различните народи. Коледното дърво ела, което украсяваме на Бъдни вечер или малко по-рано идва от празника Юле. Традиционното коледно дърво се прави от ела. Тясно свързан с езическите обичаи в Северна Европа (особено в Германия), преди векове елата е дължала своя престиж на хипотетичната си способност да привлича мълнии. Представата за елха обикновено се свързва с елата, по-рядко с бора. Хората вземат понякога бор, защото на елата опадват по-бързо игличките. Елата е дърво с дълбока коренова система, става високо и е издържливо. 
Блогът на barin :: Как да различаваме иглолистните дървета от семейство борови?
                 "6. Ела (Abies alba)- игличките при основата са дисковидно разширени (показани с червени стрелки на снимката) и с тези зелени дискове се прикрепват към клонките. В напречно сечение са плоски и с две бели ивици от долната страна:  Елата е вечнозелено, иглолистно дърво. Достига височина 40-50 метра. Листата са до 4 cm дълги, разположени са хоризонтално, плоски, закрепени за стъблото с дисковидно разширение, върху долната си страна с две бели ивици. Мъжките "цветове" са разположени в мъжки шишарки, които са дълги 1-3 cm, на цвят могат да бъдат червени, сини или виолетови. Женските шишарки са цилиндрични, изправени нагоре, дълги 10-15 cm, широки 3-5 cm, при узряване се разпадат на отделни люспи Цъфти април-май. Расте от 500 до 1800 м.н.в. Ела се среща по следните планини: Стара Планина, Витошки район, Западни гранични планини, Беласица, Славянка, Пирин, Рила, Средна гора и Родопи".
                     "
Думата "юле" е била използвана сред викингите, германците, това означава "колело". зимното слънцестоене е много сходно по своите традиции с нашето коледно време и Коледа. Мнозина се интересуват от въпроса на коя дата е Юл (празник) в Исландия. Празникът се чества 13 дни. Датата му се пада в навечерието на зимното слънцестоене на 22 декември. Той също така улавя християнската Коледа. Тези два празника отдавна са преплетени, толкова по-богати са традициите и ритуалите на празника. В Исландия Юлем е името, дадено на празника Коледа, който се празнува на запад на 25 декември. Юлето е било средата на северната зима, избледнява на заден план след покръстването на северните народи. Ритуалите и традициите са мигрирали от един празник в друг и това е лесно да се види в Исландия. Хората ходят на църковни служби, почитат библейски герои, но напълно вярват в съществуването на древни тролове и мистична сила, която се събужда в най-дългата нощ на Юл."
                  Коледните атрибути присъстват във фолклора на северните народи. Празникът Юле е бил в първата половина на зимата. Поначало не само в християнския календар повечето празници са през зимата. У много народи се честват езически празници, останали от старото време. У нас е същото: нестинари, сурвакари, кукери и други. Това е в общи линии всичко, което зная и успях да намеря за този забравен празник Юле. Гласувай:
401. vled - Чудесен материал, Барин
28.01.2022 14:18

Jul и днес на датски, шведски и норвежки означава Коледа.
Не знаех, че Юле означава колело. Този факт потвърждава написаното от мен в блога ми за тракийската КАЛИНДА, което също означава … колело, кръг, кръговрат и календар
Калинда е останала като дума в хербаризирания латински език.
Благодаря :)


цитирай
2. barin - Здравей, vled., Слушах наскоро ...
28.01.2022 14:29
Здравей, vled., Слушах наскоро едно предаване за старите празници и от него потърсих материал за Юле. Добре е, че написаното от мен потвърждава написаното от теб.
Поздрави!
цитирай
3. vled - Връзката Юле/Калинда/КОЛЕЛО е очевидна
28.01.2022 15:21
Още веднъж браво! :)
Тези неща са известни, но за всеки народ поотделно.
Ако ги съберем на едно място може би ще стигнем до истината за най-древната история на индоевропейците.
цитирай
4. dobrodan - Vled, напомням, че думата калъндъ
28.01.2022 23:13
означава пълен, тлъст, дебел. Дава основата на calendae. Не е далеч от основата за "колело", макар да мисля, че имат малко различни основи.
Да допълня, че думата "юла" означава път. Сравни "юлар".
цитирай
5. rosiela - БАРИН,
29.01.2022 10:40
благодарности. Не знаех за този празник.
цитирай
6. barin - Радва ме, че научаваш ти и другите ...
29.01.2022 12:53
Радва ме, че научаваш ти и другите читатели нови неща.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3826405
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67654
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031