Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2017 22:45 - Плажовете по южното черноморско крайбрежие
Автор: barin Категория: Забавление   
Прочетен: 10356 Коментари: 14 Гласове:
38

Последна промяна: 20.06.2017 08:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                Южното черноморско крайбрежие на България е много интересно и до преди десетилетие-две по-слабо посещавано. Особено за района на юг от град Созопол. Една от причините е, че няма голям град, а до края на миналия век нямаше достатъчна леглова база. Сега всичко е застроено дотолкова, че няма празни места. Някои населени места почти са се слели, като Несебър с курорта Слънчев бряг, Несебър от другата( южна) страна с Равда, Созопол с Каваците и Дюните. Закътани плажове вече почти не останаха. Има ги на някои места още.            
               Границата между северното и южното крайбрежиеот гледна точка на корабоплаването е нос Св. Атанас, намиращ се до гр. Бяла и гр. Обзор. В административно отношение границата между Варненска и Бургаска област минава малко на север от Обзор. В релефно отношение нещата не стоят точно така. Би следвало границата да минава северно от нос Емине, защото там е протежението на Стара планина. Точно не може да се определи, защото на изток Стара планина се разделя на три планински вериги и няма основно било. Ако се разгледа инфраструктурата може да се забележи, че с. Баня, което е след Обзор е на високо и малко след него изкачването и завоите, поради пресичането на планински терен продължават. Затова някъде в този район може да се приеме за граница между северната и южната част от крайбрежието на Черно море. По-лесно за обслужване би било Обзор да не е към Несебърска община, но не решавам аз такива въпроси. 
          Започвам с изжброяването и кратка информация за основните плажове на юг:
            1.
Плаж Велека е един от най-прелестните плажове в България. Той се намира в село Синеморец, по устието на река Велека. Малкото кътче рай е разположено на изолирано място, макар и съвсем близо до цивилизацията. Районът обаче е изключително красив и вдъхва усещането на спокойствие и тишина. Заради по-необичайното си местоположение, плажуващите там могат да се къпят както в морето, така и в по-студените води на реката. Достъпът до плаж Велека е много лесен. С кола се стига тръгвайки по черния път, намиращ се на главното шосе между Ахтопол и Синеморец. След отбивката на моста над река Велека се завива към плажа. Река Велека се влива в Черно море малко преди края на България.
 
           2. Плаж Иракли е защитена местност, за която имаше протести против застрояването. Нарежда се сред най-очарователните и красиви кътчета на българското крайбрежие. Иракли е разположен на 7 км. в северна посока от село Емона, на 9 км. от курортното градче Обзор и на 30 км. от старинния Несебър. Има отбивка за плаж Иракли от главния път Варна-Бургас I-9.
              3.
Плаж Ропотамо се намира на 6 км. северно от град Приморско по посока към град Созопол. Освен красива природа, интересни забележителности и вековна гора, на неговата територия се намира и един удивителен красив, който е див, безлюден и недокоснат от човешка ръка. Там човек има усещането, че се намира на хиляди километри от цивилизацията. Това невероятно чувство те обзема още в първия миг, в който зърнеш златистата плажна ивица и безкрайния син хоризонт.  Достъпът до плаж Ропотамо от няколко години е ограничен и не може да се стигне с кола. Причината за това е, че е поставена бариера на пътя, водещ към него. Пред самата бариера ще трябва да се спре и  да се  продължи пеша към морето. За да стигнете до мястото тръгвате по пътя от Приморско, който води до Беглик Таш. Малко след като подминете отбивката за Беглик Таш се  вижда и самата бариера. Там можете да оставите колата си и да продължите напред към плажа. Беглик таш е интересна местност, където е имало старо светилище.
                 4.
Плаж Бутамята е прекрасен. Намира се в с. Синеморец. Той е най-посещаваният от плажовете в селцето, тъй като е охраняем и в близост се намират няколко заведения и хотели. Плажът е разположен в малък залив, който е обграден от високи скали и предоставя на посетителите невероятни пейзажи. Плажната ивица е просторна и е покрита с мек златист пясък, а водата е чиста и приятна. Морето е плитко и не е опасно за малки деца. На Бутамята са осигурени платени чадъри и шезлонги, но има достатъчно място да се настаните и извън платената зона. Името на плажа идва от гръцки език, както и много точки от лоцията на Българското черноморско крайбрежие.
                5.
Плаж Силистар е спокойно по-рядко посещавано място. Той е един от най-красивите и спокойни плажове по българското Черноморие. Разположен е на 1 км. от пътя, който свързва Резово и Синеморец, в едноименната защитена местност, която пък е включена в територията на природен парк Странджа. Има и нос със същото иоме по черноморието ни. На 5 км. от плаж Силистар се намира прекрасното селце Синеморец, предоставящо отлични условия за туризъм на хората, за които почивката значи спокойствие,тишина и уединение. В курортното селище ще откриете също страхотни плажове и великолепна природа, както и уютни хотели и ресторанти на изгодни цени. В околността могат да се разгледат красиви скални образувания, живописни заливчета и исторически забележителности. Наблизо е Странджа планина.
                6.
Попският плаж се намира в най-северната част на град Царево. Крайбрежието там е много живописно и се радва на прекрасни гледки. През лятото плажът е любимо място за малки и големи, българи и чужденци в периода от май до септември. Водата там е много топла и чиста, а дъното е плитко дори и по-навътре в морето. Плажът е покрит с мек и ситен пясък, който е без камъни и има хора, които се грижат за неговата чистота.
Плажът не е много дълъг, но за сметка на това е доста просторен. Достъпът до него е много лесен от всяка една точка на Царево. В близост се намират семейни хотели и квартири, а по крайбрежната алея има заведения и барове, от където може да си купите нещо за ядене и пиене.
                 7.
Плаж Аркутино е разположен близо до блатото-лагуна Аркутино. Има мостче, от което се наблюдават интересни водни растения: водни лилии, ириси и пълзящи лиани. Блатото е отделено от морето посредством пясъчни дюни, а плажът, които се образува също носи името Аркутино. Природният резерват Ропотамо крие един девствен и недокоснат от човешка ръка свят, които ще ви омае и покори с красотата си. На 17 км. от Царево отстои живописният град Приморско. От плажа може с водно колело под наем да се влезе навътре по река Ропотамо и да се видят интересни скални образувания.Плазът е известен с обширната си пясъчна ивица и уютни хотели, правещи го привлекателен за лятна почивка.
                  8.
Плаж Листи се намира между Синеморец и Резово на територията на Природен парк "Странджа". До него води лош черен път през територията на горско ловно стопанство - може да успеете да стигнете и с кола, но рискувате да си имате неприятности с горски и гранични власти. Може да се достигне и пеша вървейки на юг от плаж Липите (приятна пътека през крайбрежни ливади и интересни скали) или на север от плаж Силистар (трудна пътека през пресечена местност). Доскоро беше девст вен плаж, на койо рядко идваха хора.
                 9.
Плаж Липите е едно приказно кътче, което е разположено по българското крайбрежие, не далеч от село Синеморец. Липите се простира в тих и закътан залив и е заобиколен от гъста гора, която допринася за очарованието и усещането за дивост на това място. Плажът е изолиран и не се охранява, но е привлекателно място за търсещите уединение.  Интересното си име плажът получава от липите, които преди са растели там. Впоследствие обаче дърветата са изсечени и са заменени с други дървета. Независимо, че липи няма на плажа  е не е променено.
                10.
Плаж Делфин се намира в малък залив на Южното черноморие, между с. Варвара и гр.  Ахтопол. Има място за паркиране на поляна близо до плажа, а до него се стига по стръмна тясна пътечка. Плажът е неохраняем и е популярен сред нудистите. Не се обслужва, а се почиства от доброволци.
                 11.
Къмпинг Градина е едно красиво и спокойно място по нашето крайбрежие за къпане и събиране на тен. Комплексът се намира на 30 км. южно от Бургас и на 4 км. от старинния град Созопол. Почти се е слял с гр. Созопол и съседния къмпинг Златна рибка. За желаещите да изкарат почивката си на палатка или в каравана има място, тъй като в къмпинга е просторно и няма голяма навалица по плажа. Природата е много красива и всеки би харесал да прекара няколко дни под открито небе на това място.
                12.
Централният плаж в малкото курортно градче(отскоро) Черноморец е едно от най-красивите плажове от градски тип, какъвто има и на други места по българското крайбрежие. То е любимо място за плажуване от българи и чужденци, защото е чист и поддържан, а гледките наоколо са удивителни. Плажната ивица е сравнително тясна и е дълга около 2 км. Размерите на плажа са ограничени, заради местоположението на залива, върху който се шири. От друга страна обаче водата е много плитка и бистра, което я прави подходяща за семейства с деца. Близко е до съседния курортен град Созопол. Пясъкът е мек и златист.
                13. П
лаж Корал бе слабо популярен сред българските туристи. Благодарение на това, че Лозенец се превръща във все по-любимо място за лятна почивка, популярността на плаж Корал нарастна. Плажът се нарежда сред най-дивите и очарователни места по южното крайбрежие и е уникално място за отдих и плажуване. Той се намира в близост до бургаското село Лозенец. Корал е още едно кътче край морето, което не е урбанизирано и застроено с модерни хотели. Плажът е атрактивна дестинация за туристите, които мечтаят за спокойствие и уединение.
                14.
Плаж Дюни се намира в местност Алепу. Той е разположен на 7 км. южно от гр.  Созопол. Плажната ивица е дълга и просторна и заобиколена от зеленина и високи дървета. Плажът се простира на 4.5 км. дължина, а на широчина достига повече от 100 метра.  Освен това е осигурено достатъчно място, ако имате желание да играете плажен волейбол. Дюни е сравнително скъп и луксозен курорт, който разполага с всички удобства,  Предлагат предимно пакети all inclusive настаняване, като често се правят големи промоции и отстъпки. Затова дори да смятате, че не бихте могли да си позволите подобна почивка, благодарение на тези отстъпки и вие ще можете да се насладите на една незабравима седмица.
                      15. Плаж Резово е разположен в красиво малко черноморско курортно селище, което предлага отлични условия за спокойна лятна почивка. Резово е разположен на 11 км. след с. Синеморец, на границата с Турция. Освен чиста плажна ивица, в околността се намират редица природни забележителности, които са известни туристически дестинации. Плаж Резово е най-южният ни черноморски плаж. Днес в селцето живеят по малко от 100 души, което е гаранция за наличието на пусти плажове и истински релакс. Ивицата не е препълнена с платени чадъри и шезлонги, които да заемат голяма част от плажа и създават у повечето туристи неприятно усещане. На плажа работят няколко малки заведения, където да похапнете или да си поръчате студена напитка, с която да се разхладите. Там може да се наслаждавате на тихи и топли вечери край брега на морето и да си правите дълги романтични разходки с любимия човек.
                   16.
Плаж Атлиман, е другиото име на северния плаж на Китен. Всеки, който е посетил това кътче се е уверил, че е особено живописен и очарователен плаж. Заобиколен е от красиви скални масиви, където на места се образуват малки заливи с кристално бистра и синя вода. Дължината му достига до 2 км, а цялата му площ се равнява на 80 000 кв.м. Морското дъно е полегато, а водата е сравнително спокойна, която я прави подходяща за къпане на деца и хора, които не могат да плуват
                  17. Международен младежки център(ММЦ) Приморско  е малко курортно селище, което е разположено между морските градове Приморско и Китен. Комплексът предлага чудесни условия за туризъм и препоръчваме на всеки, който има път в тази посока да не пропуска да го посети поне за един ден и да се наслади на красивия плаж.  До комплекса може да се стигне както пеша,така и с кола. Вървейки пеша по плажната ивица ще стигнете за около 20 минути. Едно от най-големите преимущества на ММЦ е, че разполага с просторна плажна ивица и на нея има място за всички туристи. Плажната ивица е много добре поддържана и се почиства редовно от битовите отпадъци. Тъй като Приморско се простира върху живописен залив, водата в комплекса е плитка и няма вълни, а дъното е полегато.
               18.  Южен плаж Китен. Както показва името е разположен в южната част на гр. Китен.
Дължината на бреговата ивица е близо 1400 м., а през лятото могат да се видят множество летовници, дошли тук да отпуснат и релаксират. Макар че няма голяма дължина, плажната ивица е широка и предоставя възможност за игра на плажен волейбол и футбол. По алеята се намират малки капанчета и барове, които предлагат вкусни ястия и освежаващи напитки.  
                  19. 
Плажна ивица  Равда е една от най-дългите по Черноморието и се простира на 57 000 кв.м., като бива разделена на две части от нос Равда. По този начин се образуват два плажа в един курорт – Южен и Сверен. Първият се характеризира с по-голяма посещаемост, докато вторият е по-спокоен и подходящ за семейства с деца. Въпреки голямата си дължина, плажната ивица има един недостатък, а именно, че е тясна и понякога е трудно човек да намери кътче, където да се настани. Затова е най-добре да се посещава по-рано сутринта, когато е по-спокойно и навалицата не е толкова голяма.
                    20. Созопол- два плажа- централен и Харманите
Централният е разположен в старата част на Созопол в залив Кампифес, а Харманите- в новата част в едноименния залив. През лятото и двеата плажа привличат голям брой почиващи. 
                 21. 
Плажът в курорт Елените има уникално местоположение – там където южните склонове на Стара планина опират самия морски бряг. Елените е кътче, което е известно със своя истински чар, спокойствие и свеж въздух. Елените е близо до св. Влас- едно от най-загубените села към 60-те и 70-те г. на XX в., а сега- с едни от най-богатите и големи къщи. Курорт Елените си е спечелил славата на луксозен курорт, в който , има възможност за практикуване на повече от 20 вида спорт. Хотелите обикновено са 4 или 5 звезди, намиращи се на няколко метра от самото море.
                   .   
22.  Плаж Сарафово е наречен по името нав едноименния квартал в Бургас, близо до летището. Плажът е от градски тип и е доста популярен сред местните като страхотно място за плажуване и плуване. Той е сравнително спокоен дори и в разгара на летния сезон, а в същото време предлага на туристите различни удобства като заведения, барове, платени чадъри и шезлонги.  Плажната ивица на Сарафово е изкушение за всеки търсещ спасение от горещото време. Представлява четири километра дълъг плаж, покрит с фин пясък и красиво море.  На отделни места пясъкът има черен цвят, което се дължи на високото съдържание на желязо и манган. 
                  23. 
Плаж Арапя е разположен между курортите Лозенец и Царево. В миналото бе по-известен като къмпинг, но днес територията му е осеяна с хотели и частни къщи. Арапя е разположен в живописен залив, заобиколен от борови и широколистни гори. Още от времето на социализма, чак до днес е любимо място полски, чешки и български туристи. Предпочитано място за сърф. 
             24.
Плаж Дарданелите край с. Варвара е наименование на скали, които са любимо място на гмуркачите. Наименованието на плажа съвпада с гръцкото име на протока между Мраморно море и Егейско море. Въпреки че пясъчната ивица е само една и е много малка, тя е една от най-красивите по нашето Черноморие. Селото е обградено от скалисти заливи, подходящи за подводен риболов и гмуркане. Върху близкия до селото връх Папия има следи от късноантична и средновековна крепост.
              25. Плаж
Марина Диневи - един от най-модерните плажове във вилното селище Свети Влас. Плажната ивица е дълга около 1,5 км, пясъкът - фин и мек. Пред "Диневи ризорт" и около яхтеното пристанище Марина Диневи се намира плажа.  Ползва се за градски плаж на Св. Влас. 
               26.
Плаж Пламкалото е  малък плаж, разположен в стария Несебър, под Античния театър с чиста морска вода и пъсък, премесен с малки раковини и камъчета. Намира се под крайбрежната алея и терасовидно разположените романтични ресторантчета и хотели с гледка към морския бряг.
             
27. Плаж Червенка е част от голяма плажна ивица, разположена на юг от Черноморец и стигаща до Созопол. Тя обхваща едни от най-красивите и предпочитани плажове по южното Черноморие на България - къмпинги "Градина" и "Златна рибка". Плажната ивица е просторна, а морската вода плитка и почти през целия сезон топла. Пясъкът е ситен и златист, като в северния край на плажа има много скали, където е подходящо за гмуркане.
              28. Плаж Мечата дупка е разположен между Централния плаж на Лозенец и плаж Корал. Той е дълъг около 120 метра и широк 25 метра. Това е едно прекрасно заливче за релаксираща почивка. До него се намира и още един по-малък плаж, дълъг 60 метра, чието дъно обаче е по-каменисто.
              29. Плаж Нестинарка е един от най-големите в близост до Царево. Той е дълъг около 550 метра и широк 90 метра. Намира се в южната част на града, в близост до квартал Василико. Това е голям и хубав плаж, дъното е покрито с пясък и няма никакви скали, които да пречат на приятното плуване. До него се стига по пътя от Царево за кв. Василико, като след отбивката за Стария квартал се продължава надолу.
               Приятно ходене на плаж през лятото!



Гласувай:
38



1. didanov - здравей барин
19.05.2017 10:20
поздрави за темата наистина много интересна...извън темата според мен именно в района на южното черноморие между реките Велека и Ропотамо се намира истинската все още неоткрита Троя..ти посочи макар и несъзнателно малък джокер - плажът Дардан-ели :) поздрави
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга!
19.05.2017 17:54
Много съм ти благодарен за тази познавателна разходка из южното ни черноморие. Да си жив и здрави да ти е весела почивката!
цитирай
3. katan - Южното Черноморие ...
19.05.2017 18:02
Любими места си описал, Иване.
Години наред ходехме само на юг.Почти само на юг. Стигали сме до Резово. Първата ми среща с морето беше преди 100 години в Бургас.
Сега малко смених посоката:). Варна ме влече:)
Хубаво и топло лято по плажовете!
цитирай
4. hloris - Подбрал си най-топлите,най-слънчеви и уютни плажове по нашето южно Черноморие
19.05.2017 18:57
Ами време е вече..лятото е на своя праг,и дестинациите ни зоват.
Винаги съм предпочитала южното ни черноморие,може би защото имам прекрасни спомени от него!

Хубаво,и прекрасно слънчево лято! :))
цитирай
5. donchevav - И замириса на море:)))) Бла...
19.05.2017 22:18
И замириса на море:))))

Благодаря ти за този постинг - носи не само ценна информация, но и усещания, които стопяват разстояния и време - и до морето, и до лятото.
Щастливи летни емоции!
цитирай
6. barin - Здравей, didanov. За любители и...
20.05.2017 09:21
Здравей, didanov. За любители историци, като нас и още десетина души от блога името Дарданели се свързва с Троя. Като писах темата мислих в друга насока и не обърнах внимание на имената, но е така. Троя се предполага, че е до Дарданелите, но аз като ходих се учудих, че морето е толкова далеч. Изригването на вулкана на остров Санторин е минало преди Троянската война, както и библейските напасти по времето на Мойсей. Затова не виждам природно явление, което да отдалечи Троя, открита от Шлиман толкова навътре в морето. Може е да се потърси Троя някъде по южното ни Черноморско крайбрежие, където се намират интересните плажове.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Оги. Описаните плажове не ...
20.05.2017 09:23
Здравей, Оги. Описаните плажове не са всички. Вече ми подадоха информация от любителските групи, че ги няма Атия и Бургаските, но писах само за по-интересните.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Катя. Аз вярно, че съм от ...
20.05.2017 09:24
Здравей, Катя. Аз вярно, че съм от Варна, но писах за южните плажове, защото ми се виждат по-интересни. Не съм ходил на всички.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, hloris. Аз съм живял за ...
20.05.2017 09:26
Здравей, hloris. Аз съм живял за кратко по разпределение след Морско училище в Созопол и затова зная плажовете. Дори има малки, като Три писти, Германката, които са по-закътани и не ги знаят масово хората. Иначе предпочитам планината.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Вени. Лятото постепенно ...
20.05.2017 09:28
Здравей, Вени. Лятото постепенно се усеща и реших с темата да подканя хората за плаж. Лятото обикновено се свързва с морето.
Поздрави!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
21.05.2017 21:18
Ами защо си пропуснал поморийските плажове- например северният, който от носа на полуострова стига до Ахелой и е може би най дългият плаж!?
А имаше и естествен, южен плаж Южните са голяма рядкост, дори на Ница плажът е изкуствен!

Хубава вечер!
цитирай
12. barin - Здравей, Иване. Не можах да напиша ...
21.05.2017 21:32
Здравей, Иване. Не можах да напиша за всичките плажове, защото са много. Като публикувах темата се сетих за още няколко написани в коментара-отговор до hloris. Освен тях има и няколко нови, Атия, бургаските и в малките южни заливчета. Благодаря за допълнението.
Поздрави!
цитирай
13. lubara - Поздрави!
03.06.2017 08:46
А незабравимият плаж Каваците, между нос Христос и нос Света Агалина, та той е най-хубавият от Бургас на юг, без съмнение!
цитирай
14. barin - Така е. Аз като бях 3 години по раз...
03.06.2017 09:46
Така е. Аз като бях 3 години по разпределение след завършване на ВВМУ. в Созопол го посещавах редовно.
Поздрави, lubara!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645581
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031