Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2016 22:05 - Пътят на щъркелите
Автор: barin Категория: Забавление   
Прочетен: 13626 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 16.03.2016 22:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Четох една публикация за полета на щъркелите и реших да напиша нова тема,по-различна от традиционните исторически. Не че не е имало други различни и нестандартни в моя blog. Полетът на щъркелите, кактои на другите прелетни птици в България и изобщшои по света буди интерес у орнитолозите( орнитолог- естественик, който изследва птиците - тяхното поведение, навици, живот, размножаване, миграция....). Можем да проследим кога щъркелите, отпътували от България на юг, ще пристигнат в Африка. Това ще се случи отново благодарение на световната инициатива "Жива пролет". В сайта на кампанията напролет в страната ни и в цяла Европа, деца и възрастни отбелязват кога за първи път са видели прелетните птици,които при миграция остават за летния сезон в България, като: бял щъркел, селска лястовица, пчелояд, черен бързолет и обикновена кукувица. Сега и жителите на Южна Африка ще информират кога прелетните птици са пристигнали да зимуват при тях. Очаква се това да стане в края на този месец.    
            Над 400 000 щъркели ежегодно прелитат около 5 000 км от Европа към топлите страни, преминавайки по Виа Понтика - пътят на птиците, който се вие и над Добруджанското крайбрежие. Белите гости се стягат за голямото преместване още от средата на август, а най-масово се изнасят в края на летния месец. Младите птици, родени през лятото у нас, заминават най-късно, оформени в самостоятелни ята, водени най-често от по-възрастен екземпляр. Най-рано се оттеглят от страната ни кукувиците, които не отглеждат сами потомството си, след тях пчелоядите, които са много пъстри, но по-често се чуват, отколкото се виждат, както и някои хищни грабливи птици. Щъркелите пътуват основно през деня, използвайки тъмните часове за почивка. Есента е най-благоприятният сезон за наблюдение на птиците в Добруджа. Това вече може да се прави в реално време - в Зеления образователен център в Шабла, чрез видео връзка с Дуранкулашко и Шабленско езеро и с Шабленската тузла. По тези места изобилства от птици през лятото. След като някои видове напуснат териториите ни на път за южните страни, от север тук пристигат големи ята гъски, сред които и световно застрашената червеногуша гъска. Основна заплаха за птиците представляват високите сгради и ветрогенераторите попътя им. Има места, но тре са малко, когато не се пускат ветрогенераторите във връзка с годишната миграция на птиците. За нас българите основните птици от прелетните, които предизвикват интерес са щъркелите, жеравите и лястовиците.Те винаги идват в България от южните страни приблиьително по едно и също време. Очаква се предвид климатичните пшромени към глобално затоплямне по света пролетно време да идват по-рано прелетните птици. Имало е случаи,когатосъм виждалщъркели в полето около 10-14 март, което е рано. Щъркелите идват към края на месец март, около първа пролет, преди благовещение( За благовещение четете темата" Празник на жената"). Със щъркелите е свързано поверието, че мартениците се снемат, когато видим щъркел и се закичват на цъфналоплодно дърво.( тема"Мартениците").
 

снимка 1-щъркел в полет
                 Миграцията на щъркелите е нещо интригуващо.Всички щъркели се събират в небето, кръжат известно време и се построяват в строй.  Строят им е така добре подреден, че всяка птица си знае и спазва строго мястото си в строя. Летят един зад друг, за да изпитват по-малко съпротивление на въздуха. Гнездата им са на високо,обикновено на стълб. Често гнездят в населени места. Ккато лястовиците идват всяка година на едно и също място. Загадка на науката е как от толкова километри( около 5000) намират точния път всяка година и се установяват за топлия сезон на едно и също място. Щъркелите приполет развиват скорост около 36-38 км/ч. Средната дневна продължителност на полета е около 8 ч. 30 мин. 
         Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор е носенето на мартеницата в началото на пролетта. Сваля се чак тогава, когато се види първият щъркел, като веднага се закачва на разцъфнало или зелено дръвче или се слага под камък. Причината за това според народните поверия е, че птицата е предвестник на пролетта и показва края на студените и началото на топлите дни през новата година. Според друго поверие прелетните птици, какъвто е и белият щъркел, са символ на плодородието. Мартеницата трябва да се носи от млади жени, на които им предстои раждане. Малките деца се залъгват, че децата ги носи щъркела. Масовия пролет на щъркелите и придвижването на юг става към, началото на септември. На някои мест възприемат щъркелите за символ на новия живот след зимата.
 

image    снимка 2- гнездо на щъркели
                   Пътят, по койтолетят птиците в България повреме на годишната миграция се нарича Виа Понтика. Виа на латински език означава "път". Пътят започва от северните части- езерата около Каварнаи Шабла, които са богати на разнообразни птици, Лонгоза край р. Камчия, Атанасовското, Бургаското и Мандренското езера край Бургас. Тук  е основната им спирка по дългия път към Африка.След това щъркелите политат на юг и пресичат българо-турската граница някъде около Малко Търново. Отправят се през териториите на Турция, прекосяват Средиземно море, където е най-трудната и дълга част от ежегодния маршрут. Отправят се към Египет и следват държавите право на юг. Както отбелязах по-горе пътят им е дълъг около 5000 км. Виа Понтика започва от северните части на територията на България.

 

image
снимка 3- ято щъркели
             На снимката се забелязва строят, по който летят.Отначало кръжат, събират се и по-късно щъркелите политат. По- слабите,които не се чувстват подготвени за дългия полет на юг остават в България през зимата и по някакъв начин разчитат да оцелеят. Ако зимата е по-мека може и да доживеят до пролетта.               Белият щъркел е голяма птица. Тя е с дължина на тялото 100 - 115 cm, размах на крилете 195 - 215 cm и тегло 2,3 - 4,54 kg. Както всички представители на семейството има дълги крака, дълга шия, и дълъг, прав, заострен клюн. Представителите на двата пола са идентични на външен вид, с тази разлика, че мъжките са по-големи от женските. Перата на тялото са бели, а по крилете са черни. Черният цвят на оперението се дължи на пигмента меланин. Гръдните пера са дълги и накъдрени като така образуват своеобразна грива, която се използва от някои индивиди при ухажването. Ирисите са матово кафяви или сиви, а околоорбиталната кожа е черна. Възрастните птици са ярко червен клюн и червени крака.
           Подобно на други сродни видове, крилата на белия щъркел са дълги и широки и дават възможност на птицата да се рее при полет. Размахването на крилете е плавно и постоянно. При полет шията е изпъната напред, а дългите крака са изпънати назад като леко излизат зад перата на опашката. По земята върви бавно и със стабилно темпо при изпънат нагоре врат. В случаите, когато си почива, извива врата си като поставя главата под крило.  При излюпването си голишарчетата са частично покрити с къса, рядка, белезникава перушина. Около седмица по-късно тя се заменя с по-гъста перушина от вълнест бял пух. На около триседмична възраст израстват и черни махови пера. Краката на новоизлюпените са сиво-черни като с напредване на възрастта стават червени. Подобно е положението и с клюна — при излюпването е черен с кафеникав връх. Макар че оперението на младите птици при отделянето от родителите е подобно на тяхното, то носи все още следи, че птицата е млада. Краката и клюнът не са така ярко зачервени, а върхът на клюна продължава да бъде тъмен. Младите бели щъркелчета получават оперение като на възрастна птица едва към втората си година.

 

image снимка 4-гнездо на бял щъркел в населено място
                Основният поток на европейската популация преминава над територията на България. При извършени преброявания е установено, че ежегодно през защитената местност Пода край Бургас прелитат и остават да починат щъркели, чиято численост съставлява 75% от европейската популация на вида. Местността се намира на основния път на прелетните птици Виа Понтика. Района на Бургаския залив е място, където са поставени два рекорда относно числеността на птиците прелитащи над България. През 1981 г. оттук са преминали 227 хил. мигриращи бели щъркели в едната посока, а през 2001 г. е преброено най-многочисленото ято от този вид - 27 800 броя. В Западна България минава вторият, значително по-малък миграционен път наречен Виа Аристотелис. Описан от Аристотел пътят е с посока север - юг основно по поречието на Струма и в по-малка степен това на Места. Това е и миграционният път преминаващ над София.
          Щъркелите летят само през деня на големи ята. За да прелитат големи разстояния, използват реещ полети улавят топлите възходящи въздушни течения, наречени термали. Тези течения са невидими вълни от топъл въздух, който се издига от земята вследствие от нагряването й от слънчевите лъчи. Навлизайки в термалите, щъркелите се издигат високо от тласкащия ги нагоре топъл въздух. След като достигнат най-високата точка на термала, щъркелите го напускат, носейки се плавно и на дълги разстояния. Постепенно губят височина, докато достигнат до следващия термал. През есента могат да се наблюдават ята от по 10 000 мигриращи щъркели, а понякога и по-многобройни. Една от най-оживените части на източната прелетна магистрала (Виа Понтика) е районът на Бургас. Ако имат добри условия за реене, белите щъркели могат да изминават по 500 км на ден. Общото разстояние, което изминават по време на миграция, може да достигне  до 10 000 км и го преминават за около четири седмици. През есента младите щъркели напускат гнездата, за да тръгнат на път 1–2 седмици по-рано от техните родители. През пролетта миграцията обратно към Европа отнема повече време. Птиците изминават по-къси разстояния дневно, тъй като времето през пролетта е по-лошо. Връщането към Европа отнема повече време. Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от февруари до април. В България пристигат посредата на март.

           
image  
снимка 5-щъркели на полето

 Легенди и поверия за щъркелите:
        1. "Според легендите, някога щъркелът бил човек. Много набожен човек бил и голям поклонник, всяка година ходел на Божи гроб да се поклони. Господ обаче решил да го изпита и да провери дали е наистина толкова голяма вярата му. Явил се пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му, но му забранил да отваря капака и да поглежда какво има в сандъка. Тръгнал да се изкачва човекът, а по едно време спрял да си почине и любопитството му надделяло и отворил сандъка. Отвътре наизлезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по широкия свят. Разгневил се Господ, превърнал човека на щъркел и му казал, че ще си стане пак човек, едва когато събере обратно в сандъка всичките избягали твари. Оттогава щъркелът цяло лято ходи по реките и блатата, за да лови жаби, змии и гущери, а наесен все така заминава на хаджилък, да се поклони на Божия гроб и да измоли прошка за греха си."
        2. На Благовец(Благовещение- 25-ти март) в Централна България има обичай да дрънкат с машата и ръжена и да плашат змиите: Бягайте, змии и гущери, че идат щъркелите! Народното вярване утвърждава, че и най-големите и най-отровните змии не могат да навредят на щъркелите. Случвало се е – разказват старите хора – змия да надвие орел, но никога не е надвивала щъркел. Която къща има щъркелово гнездо на покрива или лястовиче – под стрехата, тази къща е защитена от нещастия и от лоши магии. Голям грях е да се развали гнездо, да се чупят яйцата или да се убиват малките. Когато хората видят първите щъркели, добре е да имат пари в джобовете или хляб в ръцете си, за да са богати и сити през цялата година. Предпочитат да са прави, а не седнали, за да им спори работата, и ги посрещат с пожеланието: Вие да седите, а аз да летя! Даже да се сънува щъркел – на добро е.




Гласувай:
7



1. kvg55 - Какво нещо е инстинктът?
18.03.2016 20:56
Какво нещо е инстинктът?
цитирай
2. indiram - Здравей, Барин!
23.03.2016 22:13
... Поверията за Щъркелите - припомни ми, а то и у нас, щъркели...или други птици..

В този час, казвам, че каквото ти е хрумнало (да пишеш за щъркелите) е СУПЕР..
(за тази думичка, доста се колебах, но май си е БГ и затова е в устите на децата)
...
А, по Благовец, и Мечките се събуждат от Зимен сън...

Поздрави!
цитирай
3. barin - Здравей Indiram, за щъркелите
23.03.2016 22:24
Реших да разнообразя темите- написах за щъркелите. Поверието е, че като се види щъркел се снема мартеницата и се закача на цъфнало плодно дърво.Щъркелът носи децата според приказките. Като видим щъркел е на хубаво. Мина първа пролет и гледах преди официалното идване на щъркелите да публикувам темата.Наближава Благовец, както и 26март- прабългарския празник, който по традиция празнувам от 1998 г., св. Боян Енравота.За тези празници съм писал отделни теми. Поздрави и приятно празнуване.
цитирай
4. indiram - ... Спомням си, че ти беше определил ден/дата...
23.03.2016 23:16
... за България - Български празник...
26 март (ли) ... Харесва ми! - ще празнувам! (Годините нямат значение)
Звучи добре!
Ама, след три дни - да не забравя да влезна в Нета и да се поздравим...

Поздрави!
Ще гледам да не забравям, да помня и дано да има Интернет!
Поздрави на Илиян!
цитирай
5. barin - Така е, Indiram
25.03.2016 21:23
Датата е определена- 26 март. Празнувам я от 1998 г.всяка година, като в началото държа кратка реч. После се почерпваме( обикновено около 5-7 души), пускаме песни на група" Епизод".Обикновено сме на открито до късно в една къща с двор. Понякога обличам ризница,ако домакинът има оплетена и готова за продажба. Правилно си запомнила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644513
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031