Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2017 22:21 - Още водопади в България
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 6783 Коментари: 15 Гласове:
50

Последна промяна: 02.10.2017 06:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Наскоро писах за водопадите в България, но поради големия интерес и желанието на много хора да продължа пиша настоящата тема. Водопади има много по света. Тези в България не са толкова високи, като Анхел, Йосемити, Лангфосен( в Норвегия) и други. Отстъпват многократно на пълноводните Ниагара и Игуасу. Въпреки всичко и нашите водопади си имат своето обаяние и са предпочитано място за разходки и излети. За някои водопади :  Блогът на barin :: По-интересните водопади в България. За останалите ще намерите информация тук, а за тези, които ги няма никъде- може да бъдат написани под темата като коментари. 
                    Водопад Горица е един от седемте Овчаренски водопада, намиращи се в северното подножие на Рила планина, близо до село Овчарци.  До водопада се стига по асфалтов път, който започва от центъра на селото. Красивата екопътека започва при двете тепавици на река Горица и прекосява красива полегата горска местност. Водите на водопада падат от 39 метра височина. Името на природната забележителност идва от история, случила се тук по време на турското робство. 
                  
Водопад Полска Скакавица се намира в Земенската планина недалеч от град Земен и село Ръждавица. Надморската му височина е около 700 м и отстои на около 80 км от столицата София и 60 км от град Перник. Малка рекичка, минаваща през кацналото на скален масив село Полска Скакавица, пада от 70м височина и образува маловоден, но приказно красив водопад. В скалата има множество дупки и цялата местност е обрасла с буйна растителност. До самия водопад водят пътечки, като едната стига до средната му част, а другата води до подножието, където може да се мине зад водната струя. Мястото е достъпно с влак от спирка Скакавица и с кола през село Ръждавица. За да стигнете с кола, от главен път София - Кюстендил се отклонявате при табелата за село Копиловци. Минавате през селата Копиловци, Шишковци и стигате село Ръждавица. В центъра има малък прелез, през който трябва да минете и да продължите по тесен асфалтов път нагоре. След около 10 мин изкачване по завоите на пътя ще видите табела, обозначаваща посоката на водопада. 
                    
Водопад "Сливовдолско падало", наричано още Сливодолско падало (50м) е най-високият водопад в Родопите. Намира се в резервата "Червената стена" в Западните Родопи, малко след Бачково. Местността на река Сливов дол е много живописна и преди самия водопад туристите може да видят множество каскади и малки водопади. До водопада се стига за около 1 ч спокойно ходене по пътека, която се хваща до изхода на третия тунел на пътя Асеновград - Смолян, (малко след Бачково). Може да се стигне и по маркирана пътека от хижа Марциганица, която излиза над водопада. 
снимка 1- сливодолското падало
                   Водопад "Сувчарско Пръскало" се намира близо до с. Христо Даново. Това е един от най-красивите и високи водопади в България с директен пад на водата. Неговата височина е 54 м. Водопада е мощен и пълноводен през пролетта, намира се в Средна стара планина. Водата пада директно от скален венец и се разбива с грохот в малко езерце в подножието на скалите.  До водопада се стига пеша за около 1 ч. и 30 мин., като се върви се по стар, разбит път, който тръгва над село Христо Даново. За да стигнете до пътя най-добре е да питате местните жители.
Пътят следва коритото на реката, на която е самият водопад. Малко след като преминете над стар бетонов мост, ще трябва да се отклоните и да следвате реката. Водопада се намира на около 200м по-нагоре по течението.           
      снимка 2-Сувчанското пръскало

                   Водопад Боров камък е по Врачанската екопътека е известна още и като Згориградска или екопътека Боров камък. Разходката трае около два часа, а маршрутът не е много натоварващ, като се изключат няколко по-стръмни участъка.
Пътеката започва от село Згориград и стига до хижа Пършевица. Пътят от София до Враца трае около час и четиридесет минути, а разстоянието е приблизително 110 км. Згориград се намира на около 6км от Враца и до селото може да се вземе такси.
Пътеката следва река Лева по склоновете на Врачанския Балкан. По система от мостове и стълби след изкачване се стига до водопад Боров камък, чиято височина е 63 метра. Преди създаването на екопътеката водопадът е бил малко познат и почти недостъпен. Самата пътека до водопада не е много дълга, но е доста стръмна на моменти. От началото на пътеката до водопада ще ви отнеме 1ч нормално ходене пеша в едната посока.                  
                 
Водопад "Под Камико" се намира в Искърското дефиле, Западна Стара планина. Височината на водния му пад е 40 м, а най-близкото населено място до него е село Гара Бов. През 2012 г. до водопада е изградена красива и живописна екопътека, която следва начупената и скалиста долина на река Бовска. Пътеката "Под камико" е изградена през 2012 година по проект "Активни граждански общности чрез читалищата: втори етап" на сдружение "Платформа АГОРА", финансиран от фондация "Америка за България". Маршрутът е маркиран и започва от футболния стадион на Гара Бов, изкачва се по поречието на река Бовска и достига до водопада при "Камико" в село Бов, след което се спуска по стария коларски път до чешмата при местността "Чичеро", продължава до останките от манастира "Св. Архангел Михаил" и преминавайки по поречието на река Трескавец, се връща в отправната си точка при стадиона на Гара Бов.
снимка 3-Под камико
                 
Водопад "Вара"  или Гложенски водопад се намира при село Гложене, община Тетевен. Водопада е 20 метров, маловоден, но изключително красив и пълноводен след дъждове през периода април - юни. Формиран е върху карстов тип скала подобно на водопад Полска Скакавица. Намира се непосредствено до пътя след село Гложене в посока гр. Тетевен. Вижда се от самия път ( от ляво, зад механа "Видрите").
                  
Водопад "Скока" се намира край село Калейца, близо до Троян. Височината на водния пад е около 12 м., като под езерото се образува красив дълбок вир. Мястото е много лесно достъпно, като с кола може да се стигне почти до водопада. След като хванете разклона за Калейца от пътя Троян-Ловеч, минавате транзитно през цялото село, след което излизате от него и продължавате по сравнително добър асвалтов път. Движите се покрай оградени овощни градини.След около километър стигате до малък мост и спирате непосредствено след него на малко разширение, а местността с водопада се пада на около 200 метра в разклонението на ляво. Има указателна табела за точното място.                   
                
Водопад "Петров Церак" е малък водопад с пад на водата около 10 м. Намира се в землището на с. Тополовец, община Кула, област Видин, обявен е за защитена територия със заповед № 407 от 07.05.1982 г. До водопада няма обособена пътека, но е поставена пейка близо до подножието му. Отправна точка, за да се стигне до него е с. Тополовец, като най-добре е да питате местните жители. В близост до водопада се намират останките на старинна крепост наричана "Пецино Кале". 
                 Влахински водопад
 се намира при село Влахи до град Кресна, Пирин планина. Скалистата местност и зеленината придават невероятен чар на почти пълноводния през цялата година водопад. Височината му е около 20-25м, като водата пада отвесно и се разбива на малка скала, образувайки плитко езерце.  Водопадът е лесно достъпен от с. Влахи (на около 15мин от селото ), но самото стигане до с. Влахи е по- трудно, защото пътят до него е разбит и няма асфалт. Препоръчително е шофирането само с високопроходими автомобили. За да стигнете до с. Влахи, като влезнете в гр. Кресна, наблюдавайте за табела "с. Влахи". Разстоянието от Кресна до Влахи е около 9 км.
                 "Търниченско пръскало" е красив водопад с височина около 40м. Намира се в района на Средна Стара Планина в землището на община Павел Баня. До водопада се стига, като се тръгне от отправна точка Гара Търничени (намираща се на подбалканския път). От гарата се тръгва по черен път директно на север към планината. След около 1-2 км пътят стига до подножието на планината до ниска постройка. От там пътят към водопада продължава покрай малка рекичка нагоре по пресечена местност. Конкретна пътека може да се види само на места. Главно се следва рекичката и в по-горните участъци в близост до водопада ще е необходимо да заобиколите стръмни скали. 
                 Загражденски водопад  намира се до с. Загражден в община Баните и е разположено на 1300м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи. Най-лесно до него се стига по пътя Асеновград-Смолян като се завива наляво в посока гр. Лъки и Кръстова гора. След това се подминава разклона за Кръстова гора и се стига до с. Белица (там минавате покрай още един водопад - "Гюмбержията" - гледайте внимателно вдясно, вижда се от пътя). Следва път в ремонт, по който се кара много бавно. Стига се с. Загражден и там местните вече упътват точно от къде да хванете Загражденска екопътека. Екопътеката е много красива с множество дървени мостове над Загражденска река. Има множество водни падове, като най-големите са двата водопада "Чистилището" и "Козарника".
Снимка 4- Загражденски водопад
                  Скоковете при Мъглиж. Така се наричат двата водопада, които се намират на Селченска река, спускаща се през живописна старопланинска клисура над град Мъглиж. Водопадите са обявени за природна забележителност през 1965г. За да стигнете до тях, трябва да тръгнете от автогара Мъглиж, на север към местността "Барите" или "Баралъка". Пътят се вие покрай самата река, докато достигне северния край на Мъглиж и местността „Баралъка“. Барите са прекрасно място за отдих — красиви поляни, беседки и пейки, пенлив водопад, действаща бара. От горния край на поляните, в дясно от моста, започва пътеката за водопадите. Пътеката пресича реката на няколко места и ако има много вода, може да ви се наложи да газите до колене.
                  Иваниловски водопад се намира в област Габрово, в землището на малките селца ( махали ) Иванили и Солари. Височината на водопада е около 7 м, като под него се образува красиво и дълбоко езерце във формата на сърце. Водопада се намира на река, която след около 200-300 м. след водопада се влива в река Янтра.  Как се стига  до водопада: Отправяте се посока с. Солари и Иванили. При село солари гледате за отбивка за черен път, който тръгва от главния ( малко преди остър завой и мост над дере ). В началото пътя минава покрай няколко къщи и трафопост. Следвате пътя надолу към реката без да се отклонявате. След около 15мин пътя влиза в гора и след като излезе от нея в ляво ще видите стръмна пътечка надолу, която води до водопада.
                   Водопад Скаловитец или, както е по табела - "Скаловитско дере", се намира в полите на Рила планина близо до с.Костенец. Височината на пада е около 20 м. До водопада се стига лесно за около 30 мин по обозначена пътека с множество табели и пейки за отдих. Пътеката тръгва от хижа "Гургулица", до която може да се стигне с кола (минава се през с.Костенец и Вили Костенец, след това пътя стига до голям площад с горско стопанство и заведения за хранене, където трябва да продължите наляво през малко мостче. Следвате пътя и стигате до х. Гургулица).
                  Овчаренският водопад се намира в Рила планина. Той е част от каскадни водопади (общо седем на брой), като втория от тях е именно Овчаренския. Височината му е 40м. Разположен е край село Овчарци в близост до Сапарева баня и на 30 км. от Самоков.     
     снимка 5- Овчаренски водопад            

                  Антонски водопади, наричани още Антонови – тъй както са именовани на информационната табелка, която е поставена в близост. Намират се след село Антон по подбалканския път. Точно срещу тях има удобна отбивка за спиране.
                 
Водопади Бохемия -се намират в Рила планина, до град Рила, по пътя за Рилския манастир. Те представляват живописна каскада от множество водопади и условно са разделени на две групи: горни и долни. Лесно достъпни са долните водопади, които се виждат от шосето. Разходката до някои от останалите е доста екстремна.      
                 Водопад Житолюб се
 излива от един от големите карстови извори в България и е рожба на две реки – Петренска и Пробойница, които преминават през близката пещера Темната дупка и през тесен сифон се изливат в споменатия извор в подножието на скалите.
                 Врачанска скакля е най-високият непостоянен водопад в България с височина от 142 метра, който се шири сред непрестъпни и страховити скали. Изглежда толкова внушителен, че чак имаме чувството, че ще докосне небето. През горещият летен сезон водната маса, която се стича по отвесния и назъбен терен намалява значително и Скакля почти пресъхва. Много красив и пленяващ изглежда обаче след дъждовни дни и през пролетта. След настъпването на пролетния сезон всичко наоколо е разцъфнало и се е показало в цялото си изящество, слънчевите лъчи се отразяват в кристално чистата вода и могат да се наблюдават в нея дори цветовете на дъгата. Водопадът тогава е пълноводен и разкрива на своите зрители една приказна и спираща дъха гледка, която просто няма равна на себе си. Можете да стоите с часове край него и да му се любувате, но е възможно да не успеете да му се наситите. 
                         Изброените водопади са по-малко известни и на близо половината не съм ходил. Местните жители ги знаят, дори могат да покажат някой висок 4-5 м., който не е отбелязан никъде.
                   Все пак водопадите си остават едни от най-посещаваните дестинации от туристическите групи. Сезонът им е пролетта до началото на лятото( май-юни), когато са най-пълноводни. По това време на годината текат дори и пресъхващите, а някои са доста буйни и прълноводни. Всичко зависи от това каква е била зимата и имало ли е достатъчно сняг, който като се стопи напролет да захрани водопадите. 





Гласувай:
50



1. kvg55 - Не подозирах, че толкова много в...
01.10.2017 22:31
Не подозирах, че толкова много водопади имаме у нас. И нашата река има водопад, викат му "Скока", 2,50 - 3,00 метра.
цитирай
2. barin - Здравей, kvg55. Сигурно има още ...
01.10.2017 22:43
Здравей, kvg55. Сигурно има още повече от описаните в тази и предната теми водопади. Едва ли има някой, който да знае точната им бройка.
Поздрави!
цитирай
3. rosiela - Тези и аз не ги зная
01.10.2017 23:13
и ми беше страшно интересно. Благодарности!
цитирай
4. barin - Здравей, Роси. Преди години пра...
02.10.2017 06:12
Здравей, Роси. Преди години правиха филм за водопадите, като аз ходих само на първите два похода. Не зная как се развиха нещата нататък. Тогава за 4 дена виждах към десетина водопада, но някои бяха съвсем малки и дори нямаха имена.
Поздрави!
цитирай
5. donchevav - Много подробно, практически на...
02.10.2017 12:56
Много подробно, практически насочено и същевременно интересно поднесено!
Прочетох с удоволствие! Благодаря ти, Иване! Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Вени. Сигурно си чела п...
02.10.2017 21:20
Здравей, Вени. Сигурно си чела предната тема за водопадите. Тук са по-малко известните.
Поздрави!
цитирай
7. tikoev - На Антонските водопади отбивката ...
03.10.2017 15:30
На Антонските водопади отбивката се нарича "Пеперудата" заради формата на постройката от соца! :) Поздрави!
цитирай
8. vesever - Привет, Иване! Била съм само в ...
03.10.2017 16:32
Привет, Иване!
Била съм само в Хотница и Крушуна, много обичам водопади, не знаех, че има толкова много в България!
Тук ти пращам клип, който направих на Крушунските водопади.
Поздрави!
https://www.youtube.com/watch?v=fCSeKgIwMz8
цитирай
9. barin - Здравей, tikoev. Благодаря за и...
03.10.2017 21:45
Здравей, tikoev. Благодаря за информацията за Антонските водопади. Не съм ходил до тях и не зная за "Пеперудата".
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Веси. Крушунските и Хо...
03.10.2017 21:48
Здравей, Веси. Крушунските и Хотнишкия водопади са описани в предната тема. Има и други, до които не се върви дълго, като Варовитец до Етрополския манастир. Има и такива, до които не си заслужава да се ходи, като един в Стара планина, до който се върви повече от два часа, а водопадът е висок само 5-6 м. За повечето си заслужава ходенето и отделеното време, особено през пролетта.
Поздрави!
цитирай
11. litatru - Много хубав постинг!
11.10.2017 20:04
Интересен. Обичам водопадите. Ето как ме насочваш към тях - следващото лято, живот и здраве!
Бъди щастлив, симпатяго!
Поздрави - Литатру
цитирай
12. barin - Здравей, litatru. Много са водо...
12.10.2017 09:35
Здравей, litatru. Много са водопадите, дори ме питат дали има още неописани в тази и предната теми. Може да видиш другата тема за водопадите.
Поздрави!
цитирай
13. lubara - Поздрави!
12.10.2017 19:37
Водопад Скока има и в края на Тетевен. Бях там преди три седмици.
цитирай
14. barin - Здравей, Любо. Името Скока се среща ...
12.10.2017 21:10
Здравей, Любо. Името Скока се среща на няколко места сред водопадите. В Тетевен се върви около 30-35 мин. и се стига до място за отдих до два водопада: единият е непостоянен, но по-висок-50 м., а другият е по-пълноводен и целогодишен- 15 м. Пътеката си спомням, че се казваше'Под пръските на водопада" и мисля, че miri479 има тема за Скока край Тетевен.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646367
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031