Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2017 21:50 - Чешмите около Варна( част четвърта)
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 8571 Коментари: 5 Гласове:
22

Последна промяна: 13.02.2017 22:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                 Другото място, от което може да се излезе от АВарна и да се разходи човек в гората е кв. "Аспарухово". Има две възможни места за излизане в гората. Едното е от местност""Джанавара", а другото- от центъра на крарталая. По-интересно и за предпочитане е от местността "Джанавара". Тя се намикра на 2 км. от квартала. От първата автобусна спирка се завива надясно и по баира се стига до местността. Известна е със стария ресторант"Джанавара", който отдавна не съществува. Преди него има малко футболно игрище, поляна и разкопки от крепост. За  изследването на крепостта с малката базилика заслуга имаат братята Шкорпил. Единият от тях- Херман е погребан в местността"Джанавара" близо до разкопките, а другият- Карел- в Плиска. Колкото пъти съм ходил до Джанаваря винаги е имало венци на гроба на Херман Шкорпил. До паметника на Шкорпоил има чешма Джанавара. От бившия ресторант може да се завие надясно, но се излиза до едно място, от което се вижда канал 1( новия канал) и Вhttp://barin.blog.bg/turizam/2015/07/19/pirin-planina.1377430арненско езеро, както и по-високите сгради в централната част на Варна. Ако се тръгне наляво може да се стигне до  Арап чешма. Пътеката не е добре маркитрана и се създава предпоставка за отклонение от правилния маршрут. След Арап чешма се продължава, пресича се пътя за комплекс"Боровец" и се завива от другата страна на шосето по посока кв. "Аспарухово" за връщане към изходното положение. Маршрутът не е за подценяване, защото е дълъг, макар и сравнително лесен. Край Варна не може да има трудни и средно трудни маршрути, защото местностите и терена не са стръмни и надморската височина не е голяма. Изобщо не може да става сравнение с маршрутите в Стара планина и Пирин(  http://barin.blog.bg/turizam/2015/07/19/pirin-planina.1377430;  http://barin.blog.bg/turizam/2016/11/12/izkachvaneto-na-vryh-vejen.1489531). Освен споменатата чешма в центъра на кв."Аспарухово" има една чешма, направена наскоро. Нови чешми има и на други места във Варна.

                 
Арап чешма, скрита в гората
                  Другият вариант за разходки около града е с изходен пункт кв."Галата". Кварталът се намира след Аспарухово по единствения път. Малко преди кв."Галата" е местността"Зеленика". Край пътя в местността"Зеленика" е Иванова чешма. Около нея има къщи и чешмата не представлява туристически интерес. След кв."Галата" пътя се разделя на две- за местност:"Боровец" и за Черноморец. И тук има дублиране на имената- Боровец, Черноморец, Галата има село край пътя за София. В Боровец има чешма на центъра, както и на Галата. След кв."Галата по шосе се стига до местност "Черноиморец", като преди това се минава през местностите"Прибой" и "Ракитника", къмй морето след тях се отделя път за "Фичоза" и "Ветеран". На Фичоза и Ветеран има плаж. Към местност"Фичоза" на един голям завой малко встрани от пътя е чешма"Фичоза", а в местност"Черноморец чешмите са няколко. Първата е до бунгалата и почивната база Ветеран, която е в съседство с Черном орец. Друга чешма има в местност"Птичките", където има навес с беседка, барбекю, чешма и пет бунгала. Бунгалата на Ветеран се стопанисват от туристически дружество"Галата", а тези до Черноморец, кът"Птичките"- от  туристическо дружество"Владислав Варненчик".  В края на пътя за местност"Черноморец", където има заведение и паркингф има още една чешма- Черноморец. От крайната улица в южната част на кв."Галата" има пътека, маркирана със син цвят, по която за 45 мин. може да се стигне до Ветеран, а оттам много бързо и до Черноморец. След местност"Черноморец" следващата е "Паша дере". Иначе по пътя от Галата до Фичоза и Черноморец са много километрите. 
                  
Янакиева чешма  се намира  на отклонението за “Конен пикник” до пътя Варна-Кранево. Пресъхнала е от лятото на 2003.. Друга пресънхнала чешма е Бежаната. До нея има отлично място с видимост към морето, комплекс""Златни пясъци" и с. Кранево. До9 Бежаната се стига, като от чешма Седмочисленици( http://barin.blog.bg/turizam/2017/02/10/cheshmite-okolo-varna-chast-pyrva.1509009)  се минава покрай едно интересно разклонено дърво и се продължава покрай вилите. Пътят е дълъг.
               От кв."Галата" може да се върви и по пътека, отдалечена от морето през полето и също да се стигне до местност"Фичоза". Едно от най-близките до Варна село е Звездица. Точно преди селото на един голям завой има чешма, за която не съм срещал точното ѝ наименование.  
               В Морската градина- основният парк за разходки през почивните дни има много чешми. Някои от тях са с минераална вода: до Калните бани, до басейн""Приморски", а повечето са с обикновена вода. Аз мисля, че от повечето чешми не само край Варна тече чиста вода, защото дори и да се замърси от някакъв порой, водата е непрекъснато течаща и бързо се пречиства. В Морската градина останалите чешми са на следните места: до сградата на радио Варна, до планетариума, под Пантеона, където има кът с каскадни води, пейки и сцена за представления, до паметника на основателя на Морската градина- Антон Новак, до кривото дърво( така е известно на всички варненци едно почти паднало силно разклонено дърво). Децата си играят и се катерят по него, а възрастнтите  обикновено ги навяват спомени и се снимат до него.  В кварталите и зад историческия музей също има чешми, а тази в кв."Младост" зад Дом Младост е минерална.
                  Единствената чешма край Варна, за която съм чувал, че водата не трябва да се пие е  тази в края на кв."Виница", откъдето се отделя пешеходния маршрут за Аладжа манастир.     

Чешмата до басейн "Приморски" с драконите, които ми приличат на рептили
                    Около с. Долище моцже да се стигне до мястото за отдих, направено до Кюмюр чешма или до Студени води. В центъра на с. Долище наскоро възстановиха стара чешма(  http://barin.blog.bg/turizam/2017/02/13/.1509419). От с. Долище тръгва един дълъг маршрут, по който се стига до Чифлика Чукурово до с. Прилеп. Пътеката е трудна и продължително се върви покрай дере и р. Батова. След чифлика Чукурово се прави завой за връщане и се минава покрай една чешма, която няма име, но край нея мястото е много красиво с високи дървета и вада. Тя е доста отдалечена от града. 
                Водата е богатство, което много държави нямат и трябва да я ценим. Чешмите за всеки са били интересни и когато съм водил излети в крайградската зона често предварително са ми задавали въпроса през кои чешми
ще минем.
              Това беше последната част от темата за чешмите край град Варна.





Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - Понеже сме градсаки, и аз знам чешмите поне градски :)
13.02.2017 22:07
Правиш краеведска и полезна работа с тези постинги, дано някой неварненец ги забележи.
цитирай
2. barin - Здравей, градски. Днес събеседвах ...
14.02.2017 16:12
Здравей, градски. Днес събеседвах с няколко туристи и се оказа, че съм пропуснал няколко важни чешми: Светкавица, тези край с. Климентово, Резервоара, която отдавна не тече, на поляната край с. Звездица, където преди години БМФ са си празнували празника в началото на юни всяка година и съм ходил като дете три или четири пъти, над околовръстния път над Цветния квартал. Засега много хора четат темите, а колко ще ги ползват за пътеводител и като справочник не мога да кажа.
Поздрави!
цитирай
3. litatru - Здравей, Барин!
14.02.2017 19:58
Хубаво е, че пак ни представяш чешмите.
Много легенди се носят за тях.
Някой ден, ще нарисувам чешма и ще се опитам да напиша легенда в стихове за нея, но още не съм открила някоя с красива природа около нея, за да се получи хубав пейзаж.
Това лято планираме с мои близки да ходим "на лов за чешми". Може да ползвам постингите ти за пътеводител :)
Хубава вечер!
Литатру
цитирай
4. barin - Здравей, litatru. Ти пишеш хубави ...
15.02.2017 07:03
Здравей, litatru. Ти пишеш хубави стихове, едни от най-добрите в блога. Може да съчиниш нещо за чешмите. Тази част за чешмите е последната, а малко след публикуването забелязах пропуснатите чешми. Оказа се, че във Варна са много, сигурно и в другите градове е така.
Поздрави!
цитирай
5. partizani - Горчивата Чешма
26.04.2019 17:11
Здравейте.
Някой има ли информация къде точно се намира т.нар. Горчивата Чешма в близост до ж.к. Бриз?
Почти никой, дори и местно живеещите не са чували нищо за нея, а голям район продължава да се нарича така!
И като цяло някаква нейна история, съществува ли?
Предполагам на много хора ще им е интерсна всякаква информация по въпроса.
Благодаря!
цитирай
6. barin - Здравейте, partizani. Първо добре ...
26.04.2019 21:24
Здравейте, partizani. Първо добре дошъл в блога да четеш моите теми. За Горчивата чешма ето какво зная: преди около година се разходих по една пътека зад Паметника на Дружбата и видях три чешми. Първата беше Кръстовището, където се кръстосваха две пътеки; после стигнах до Светкавица, която е описана в една от четирите теми. Преди нея има един разклон надясно, т.е. към морето и имаше една чешма, която нямаше име. Според мен с голяма вероятност може да е търсената от Вас Горчивата чешма. Като се направи перпендикуляр към пътя за кк"Златни пясъци" излиза, че е доста след Есзиковите гимназии и излиза някъде около или малко след спирка"Студентска". Имаше и още една чешма, но не съм ходил до нея от петнадесетина години и не помня точно къде беше. Накрая да пожелая Весели празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645040
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031