Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2017 21:58 - Чешмите около Варна(част втора)
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 10612 Коментари: 4 Гласове:
26

Последна промяна: 11.02.2017 22:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                Чешмата Гюлбунар, която много харесвам  се намира в гората между селата Кичево и Осеново. Тя е в ниското и до нея има беседка, много отделни маси, две огнища, скара, детрска люлка. През местността тече поточе, което се слива с водата от Гюлбунар( кладенец на розите). Чешмата е с два чучура и водата, която тече от нея е винаги студена. Намира се сред много високи дървета и лятно време е прохладно и приятно. 

Чешма Гюлбунар- любимото ми място около Варна за пикник.
                   За да се отиде до чешмата може да се мине от две страни, макар че има повече пътеки. Първият начин е след чешма Баба Калуша( http://barin.blog.bg/turizam/2017/02/10/cheshmite-okolo-varna-chast-pyrva.1509009.).  Подминава се чешмата и 40 мин. след края на асфалта се стига до Гюлбунар. Оттам по-нататък се връщаме не основната пътека,  преминава  се през паднало дърво през малка рекичка и след половин час се стига до чешма Колокоч. Тя е от лявата страна на пътеката, докато Гюлбунар е от дясната. На Колокоч чешма също има къде да се отседне- навес, огнище и малка поляна отстрани.  Вторият начин да се достигне до Гюлбунар и по-нататък мпо основната пътека е откъм вилните места или от чешма Дядо Ицо, като се влезе в една отбивка. 
                След Колокоч чешма като се продължи по пътеката се стига за 30-40 мин.до чешма Баба Иванкина.
 

Чешма Баба Иванкина
                      Чешма Баба Иванкина е непосредствено до една къща в местност "Корколука". От нея пътеката прави голям завой и може да се стигне до началната точка в кв. Виница или с. Кичево, в зависимост от това откъде се тръгва: дали през Гюлбунар и  Колокоч или през Дядо Ицо и Чешма с плоча(http://barin.blog.bg/turizam/2017/02/10/cheshmite-okolo-varna-chast-pyrva.1509009.). До чешма Баба Иванкина има голяма маса за сядане и орехова сянка. През лятото се използва често за пикник, защото от другата страна може да се стигна с автомобил по черен път или пеша от третата спирка след разклона за с. Осеново на автобус №28. Описаният маршрут ако трябва да се измине целият е доста дълъг, но има места, където може да се съкрати, ако прецените, че не стига времето.
                     От третата спирка на автобус 31 успоредно на пътя върви широка пътека, по която след 30-40 мин. ходене се стига до една нова чешма- Камарата. Тя не е широко известна, но покрай джиповете, които лятно време ходят на сафари до куирорт "Албена". До чешма Камарата има голям навес и дървени
маси, на които може да се съберат над 30 души, фургон, където си пазят минералната вода водачите на сафарито и от 11:00 до 15:00 ч. мястото през целия летен сезон до началото на октомври е заето.  

                   Към тази част се намира още едно интересно място- с чешма, която носи името на един наш старопланински проход- Беклемето. Наскоро от главния път за с. Оброчище през с. Кичево е поставена табела-стрелка" Пикник". От пътя отстои на по-малко от десет минути пеша. Минава се покрай едоин фургон с червен кръст, завива се към гората и тясна пътека води към чешмата. Беклемето е  по-високо разположена спсрямо пътеката. До чешмата малка маса за няколко човека.
                 Друго отправно място за разходки около Варна е Терапията"Св. марина". Срещу нея на околовръстното шосе миналата година насадиха малки нови дървета и има поставени табели. Дърветата са преобладаващо ясен, липа, явор. От Терапията покрай бензиностанцията се излиза към гората . Минава се покрай няколко вилни места, някои от които запустяли. От ляво се пада първата чешма- Терапията. Тя е на пътеката и обикновено оттам туристическите групи си пълнят вода. По-нататък следва изкачване към Телевизионната кула( отм. 308,9). Встрани от Телевизионната кула има "Обзорно място", от което се вижда голяма част от града.  Преди години тук са се правили обедните почивки на излетите, но  сега това става на друго по-нататъшно място- чешма Царска вода. Според данни от РЗОК тук е най-чистата и годна за пиене вода във Варненско. Чешма Царска вода е в ниското и до нея има голям сводест мост. За да се види по-добре гледката е добре да се отиде, когато дърветата нямат листа. До чешма Царска вода( на снимката) може да се отиде и по друг начин:
                  
Чешма Царска вода в местност "Добрева чешма"
                     По пътя за с. Оброчище  след като се мине баира и Големия завой( има такава местност край Варна) като се стигне на равното срещу разклона за Телевизионната кула има отбивка наляво към вилите в местност" Добрева чешма". На 300-350 мм. от асфалтовия път е Екорай. Това е място, където има забавления за децата: тролеи, батути, класни стаи, работилнички, живи животни- коне, магарета, зайци, кучета. Може да се ползва за организиране на събирания, както направих на рождения ден на сина ми преди години. От Екорай за 40-45 мин. по маркирана с табели пътека се стига до чешма Царска вода. След нея може да се  отиде до кв."Виница" и с автобус до града. Маршрутът е от средна трудност, като има изкачване до над 300 м.н.в.  
                   Аладжа манастир е скален манастир, намиращ се в природен парк"Златни пясъци" на три километра от курортния комплекс и на седем от кв. "Виница". От Аладжа манастир освен описаните в предната тема маршрути може като се продължи покрай вилите да се стигне до чешма Юбилейна. Около нея има маси, огнища, детски кът, пътека с парапет, очертана, която води до главния път над Дървения мост. Лесно достъпна е. До чешма Юбилейна може да се отиде, като преди Т-образното кръстовище след Дървения мост(надясно- Златни пясъци, наляво- Аладжа манастир) се пресече главния път точно срещу кафявата указателна табела, на която пише Аладжа манастир наляво и се върви напречно на пътя пет мин. или на кръстовището се завие към Аладжа манастир наляво и отново след 100 м. наляво по малък локален път, който пресича под мост главния и отива към вилите. На втория ляв завой може да се остави автомобила и трябва да се върви малко повече от десет минути до чешма Юбилейна.
                  
През 2013 г. от ХЕИ минаха и изследваха качеството на повечето чешми край Варна. Установи се, че само на осем от над тридесет чешми водата е в нормите и поставиха табели. Дори чешмите с имена Терапията и Лековита( до с. Орешак) са с негодна вода за пиене. 



Гласувай:
26



1. mrazekoff - Израстнал
12.02.2017 11:42
съм в около една такава чешма в родното ми село Червена Вода - Русе. Преди 13 години реставрирах една част от нея, но сега остава другата , по-голяма част да се възстанови. Впрочем чешмите в миналото не са място откъдето тече вода. Те са вясто благословено, наситени с много доховност и благодат. При нас чешмите бяха "заклеймени" от ХЕЙ с табелки за негодна за пиене вода. Питам се, как от тази същата вода векове наред е живяло населението, но си давам сметка, че това се прави предимно с цел да се ползва водата от ВиК, която в никакъв случай не е по-качествена от тази на тезе чешми. Благодаря за хубавата тема. Хувави зимни дни желая!
цитирай
2. godlieb - ОПЪЛЧЕНСКИ КРЪСТ
12.02.2017 14:10
МНОГО СЪЩЕСТВЕН ПОСТИНГ - ПРЕДИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИМАШЕ ЕДИН СЪКВАРТАЛЕЦ ОТ ГОРСКОТО - БЕШЕ ВЪЗСТАНОВИЛ ДОСТА ЧЕШМЕТА ОКОЛО ВАРНА-ГРАД. БРАВИСИМО И БЛАГОДАРСКО!?!By hemy
цитирай
3. litatru - :)
12.02.2017 15:51
Много обичам чешмите от едно време.
Добре си се сетил.
Хубав ден - Литатру!
цитирай
4. barin - След първите три коментара виждам, ...
12.02.2017 22:38
След първите три коментара виждам, че godieb е харесала моя материал, litatru има вкус към красивото и естетиката и най-много харесва подобни мои теми, mrazekoff правилно е забелязал, че ХЕИ постави ненужни табелки за годността на водата. При разговор с местни хора по тази тема разбрах, че те не признават "Водата не е в нормите' и продължават да я пият. От нея са пили техните дядовци, баби и прабаби преди повече от век. Трябва да се строят чешми. Очаквайте следващата част. Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645848
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031