Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2015 22:25 - парковете в България
Автор: barin Категория: Туризъм   
Прочетен: 3894 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 14.12.2015 07:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             В България природата е много интересна и красива. Като за малка по площ страна може да кажа, че имаме разнообразни природни форми на релефа и образувания. За да се съхрани и запази по-дълго време природата сме обявили за паркове голяма част от територията ни около градовете и в планините. Имаме много различни добре поддържани паркове. Много от тези, които ще четат темата сигурно са чели" Красотите на България" от моя blog В нея някои места са споменати, а други- по-подробно опиисаниКъм природните паркове спадат:     1. Природен парк Витоша
Година на обявяване: 1934
Площ: 27 079 ха
        Най-старият български парк обхваща почти цялата планина Витоша. Няма европейска столица в такава непосредствена близост с планина. Най-голям природозащитен интерес представляват естествените смърчови гори, най-големият в страната торфищен комплекс с дебелина на места до 2 метра, както и обширните каменни реки и сипеи. Природен парк Витоша е най-посещаваната защитена територия в България – до 3,5 милиона души годишно.

2. Природен парк Врачански Балкан
Година на обявяване: 1989
Площ: 28 844 ха
          На територията на парка са разположени най-високите варовикови скали на Балканския полуостров (природна забележителност „Вратцата”), които със своите 400-метрови отвеси предлагат силни преживявания на скалните катерачи. Заради карста в природния парк се намират над 500 пещери. „Леденика” е първата благоустроена пещера в България и най-известната в парка. Обширните букови гори  са характерни за парковата територия. Сред многобройните паметници на културата се откроява Черепишкият манастир „Успение Богородично” със забележителни стенописи от ХІV век. Той е и един от най-старите в България.

3. Природен парк Златни пясъци
Година на на обявяване: 1943
Площ: 1 321 ха
             Паркът е разположен на 17 км северно от Варна. Естествените широколистни масиви следват крайбрежната линия и обграждат курортен комплекс „Златни пясъци” и достига до Аладжа манастир. Двестагодишният чинар със своите 23 метра височина и 4-метрова обиколка на ствола впечатлява туристите. В югозападната част на парка се намира „Аладжа манастир” – средновековен скален манастир от 14 век, чиито помещения са издълбани във високата 40-метрова отвесна варовикова скала.

4. Природен парк Персина
Година на обявяване: 2000
Площ: 21 762 ха
           Природен парк Персина е от най-младите български паркове. Идеята е да се съхранят и възстановят крайдунавски влажни зони, уникални за България. От 2002 г. част от парка е обявена за Рамсарско място.  За този парк доскоро не бях чувал. Най-голямото му богатство са птиците, а заливните гори и блатата са от голямо значение за размножаването им. Има много археологически обекти в парк Персина.

5. Природен парк Рилски манастир
Година обявяване: 2000
Площ: 25 020 ха
           Природен парк Рилски манастир и Национален парк Рила образуват единственият в България природен комплекс от две големи защитени територии. Горите, високопланинските ливади и езера, алпийските местности, разнообразните релефни форми и високите върхове – това е обликът на природния парк. Той носи името на най-големият ни манастир „Св. Иван Рилски” (Х век). Намира се п ниската част на планината Рила, манастирът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Посещава се много от чужденци и българи

6. Природен парк Русенски Лом
Година на обявяване: 1970
Площ: 3 408 ха
             Природен парк Русенски Лом обхваща долината на едноименната река и нейните притоци, които хилядолетия наред са извайвали скалните отвеси на каньоните. Заради специфичния си микроклимат, скални образувания и влажни зони природният парк е своеобразна смесица от видове с различен произход – средноевропейски, сибирски и субсредиземноморски. Най-популярният сред множеството скални манастири, изсечени високо в скалите, е манастирът „Св. Архангел Михаил”. На територията на парка е бил разположен и средновековният град Червен, който през Второто българско царство (ХІІ – ХІV в.) е бил важен военен, административен, духовен и културен център. Има и една благоустроена пещера- Орлова чука.

7. Природен парк Сините камъни
Година на обявяване: 1980
Площ: 12 499 ха
           Разположен сред южните склонове на Източна Стара планина, този красив балкански кът със своите сиво-сини и виолетови скални зъбери е дал подслон множество тракийско-илирийски племена още в новокаменната епохаИма интересни скални образувания, като феномена" Халката". Тук могат да се видят останките от древни крепости, манастири и пътища. Археологическият резерват "Туида" е римска крепост от ІІІ - V век.

8. Природен парк Странджа
Година на обявяване: 1995
Площ: 116 136 ха
          Това е най-голямата защитена територия в България. Природният парк е разположен в най-югоизточната част на страната и обхваща централната българска част на планината Странджа. Посетителите откриват безбрежно зелено море от заоблените хребети, покрити с гора. В с. Българи в деня на Св. Св. Константин и Елена в началото на юни се провежда уникален за България и Европа религиозен празник - нестинарството (описан е в темата" Българските обичаи и традиции").  Село Бръшлян е архитектурно-исторически резерват, съхранил автентични странджански къщи от ХVІІ-ХІХ век. Намира се зад загражденията по граничната зона" Кльон".

9. Природен парк Шуменско плато
Година на обявяване: 1980
Площ: 3 896 ха
           Шуменското плато е най-високото в Северна България. Почти целият природен парк е зает от гори, а откритите части представляват пъстра мозайка от треви и храсти. Известни са над 60 пещери, като най-атрактивна сред тях е пещерата „Бисерна” – двуетажна, с дължина на галериите около три километра и скални манастири. Най-представителният исторически обект е Шуменската крепост, просъществувала близо 3000 години.

 
изглед от скалния манастир до с.Осмар
        10. Природен парк Българка
Година на обявяване: 2002
Площ: 21 772 ха
         
         Природен парк Българка е разположен в северните склонове на централната част на Стара планина. Той включва разнообразен ландшафт: същинска планина, речни долини, хълмове и билни заравнености. Оттук са минавали римски пътища, свързващи севера с юга, като билото на Стара планина се е смятало за естествена граница. Това определя и богатото историческо наследство в този район. Уникален за Югоизточна Европа е етнографският парк-музей на открито Етъра. В природния парк попада и част от Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” – паметник-светиня за българите. Тук по време на руско–турската война (1877-1878) се е разиграла една от най-решителните битки, донесла свободата на България след петвековно османско иго( тема" Великите битки на българите")..

11. Природен парк Беласица
Година на обявяване: 2007
Площ: 11 732 ха

           Природен парк Беласица е най-новият в България. Планината се намира на територията на още две държави освен нашата - на Гърция и Македония. Гледана от север или юг, Беласица се издига внушително. Флората на Беласица е съставена от близо 1200 растителни вида,  Допреди десетина година планината беше почти непозната заради трудния разрешителен режим за посещение. От 2001 г. насам през месец август се организира международен туристически поход за изкачването на връх Тумба под мотото "Балкани без граници".  Макар и не най-високия в Беласица, върхът се издига едновременно в три държави.

          
  Имаме три национални парка:
1. Национален парк “Рила” e най-големият парк в България. Разположен е на 100 км. южно от София и обхваща централните и най-високи части на Рила планина. Паркът е богат на красива природа, редки растителни и животински видове и исторически паметници със световно значение. Едни от най-големите български реки извират оттук. Площта на парка е 81 000 хектара, от които 53 000 хектара гори. В границите на парка има 4 резервата. По-голямата част от горите в парка са вековни. Преобладават горите от смърч, бял бор и бяла мура. Броят на ендемитите на териротията на националния парка е 57, а на реликтите – 105. 98 от висшите растителни видове са включени в Червената книга на България. В парка се срещат и над 230 вида гъби. Тук живеят над 3000 животински вида, от които 2900 безгръбначни. Птичето царство е богато с цели 99 вида. 5 вида риби виреят в бистрите води на рилските реки, а земноводните и влечугите са представени от около 20 вида. На територията на парка има над 100 върха с височина над 2000 метра, както и над 120 езера, 70 от които от ледниковия период. Национален парк Рила е едно от любимите места на пешеходните туристи планинари. На територията му
има
  17 хижи и 4 заслона, където човек може да с прекара нощта. 
2. Национален парк „Пирин“ заема значителна част от планина Пирин.  Обявен е за Национален парк през 1998 г. и е на пряко подчинение на Министерството на околната среда и водите. Опазването, управлението и развитието на парка са задача на Дирекция „Национален парк Пирин“ със седалище в град Банско. Режимът на ползване и управление на Национален парк Пирин се определя от Закона за защитените територии, Заповедта за обявяването на парка, издадена от Министъра на околната среда и водите, както и действащия План за управление. През годините границите и размерът на националния парк са претърпели редица промени. Към момента площта на Национален парк „Пирин“ е 40356,0 ха. Тя е изключителна държавна собственост. Според административното деление на Република България териториално площта на Национален парк „Пирин“ попада в Благоевградска област и седем общини – Разлог, Банско, Гоце Делчев, Сандански, Струмяни, Кресна и Симитли. В рамките на националния парк се намират резерватите Баюви дупки – Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, резерват Юлен и резерват Тисата. За Пирин съмписал отделна тема. В Национален парк “Пирин” са установени 2091 вида и подвида безгръбначни животни, а от гръбначните животни се срещат 247 вида (риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници). В състава на горите на територията на Национален парк „Пирин” участват 16 дървесни вида, като някои от тях са ендемични видове, други са с особено консервационно значение или представляват едни от най- големите запаси на съответния дървесен вид в Европа или в България.
 3.  Национален парк Централен Балкан е разположен в сърцето на Стара планина. Той опазва уникално богатство от горски масиви, растителни и животински видове.Тук дивата природа е изваяла неописуеми пейзажи, скални феномени, дивни водопади. Централен Балкан е място предпочитано за отдих сред всички българи, както и любима дестинация на туристи в световен мащаб. В околностите на Парка местните хора развиват традиционен поминък и занаяти. Огромна отговорност е запазването на тази уникална среда, следвайки принципите на устойчив туризъм и ползване на ресурси. Насладете се на това невероятно пътешествие сред съвършенството на българската природа.       
            Освен  описаните до тук паркове в България има много резервати.Това са защитени по закон територии,на които са забранени много дейности,като лов, бивакуване, сеч на дървета, строежи, замърсяване и други. Към настоящият момент в България има над 50 резервата.  Резерватите се управляват, за да бъдат запазени естествения им характер, генетичните ресурси, естествените местообитания и популациите на защитени редки, ендемични и реликтни видове. В тях се провежда научна и образователна дейност и екологичен мониторинг. Те служат и за развитие на мрежа от представителни за България и Европа екосистеми и застрашени местообитания.  Резерватите биват исторически, археологически, архитектурни. По-известните резервати са: Силкосия, Баюви дупки, Царичина, Боатин, Стенето, Вароша, Боженци, Етъра, Сборяново, Сините камъни, Карандила, Ропотамо, Жеравна, Лопушна, Сребърна, Яйлата, Камчия,  Врачански балкан, Камен бряг, Алиботуш, Северен и Южен Джендем, Парангалица, Козя стена, Узунбоджак.
    image
карта с ъс защитените територии
          Край много от българските градове или в тях има паркове. Някои от тях са в много добро състояние и се поддържат. В повечето от които съм ходил са ми харесвали.  Примери за паркове: Аязмото в Стара Загора, Кенана в Хасково,Морските градини във Варна и Бургас, Кайлъка в Плевен, Карандила над Сливен, градския парк в Дупница, св. Георги в Добрич, Шуменскотоплато, Башбунар в Ловеч, Вароша в Благоевград, Хисарлъка над Кюстендил на хълма. Добре обособените стари части в населените места играят ролята на паркове: Велико Търново( Царевец, старата част, Самоводската чаршия),Вароша в Ловеч, с. Жеравна, Созопол, Несебър, Трявна, Етъра, с. Боженци, с. Ковачевица, Златоград,  стария Пловдив, Батак.Някои от тях са обявени за градове или села-музеи,други за архитектурни паметници. Има и включени в списъка за световно културно-историческо наследство ЮНЕСКО. Всичко това показва колко разнообразна е природата и изобщо България. Парковете и защитените територии са харесвани места за разходки и пикник сред природата.



Гласувай:
7



1. katan - Пак интересно четиво.
14.12.2015 22:04
Интересно и образователно.
Живяла съм в 3 от тези Паркове.
В двата по служба, но в млади години, когато там беше трудно. Особено в Странджа.
Живея в полите на Парк Витоша.
Познавам почти всички други с изключение на тези в североизтичния регион на България.
Продължавай!
Интересно и носталгично ми се отразяват постингите ти.
Поздрави, хубава вечер и поздрави на Варна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645121
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031