Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 08:01 - Как да качим цифрови снимки в интернет?
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 19234 Коментари: 7 Гласове:
11

Последна промяна: 19.11.2010 19:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как да качим цифрови снимки в интернет?
В предишните три публикации запознах моите почитатели със следните теми:
Какво представляват цифровите снимки?
С каква максимална резолюция да снимаме с нашите цифрови фотоапарати за да използваме най-рационално паметта и да получим най-качествени снимки?
Къде да използваме пълните възможности на нашия фотоапарат и да правим снимки с максимална резолюция?
Миналия път разясних също - Защо трябва да подлагаме на малка допълнителна обработка цифровите снимки, заснети с цифров фотоапарат, за да добият те по красив и привлекателен вид? А така също препоръчах две от най-добрите безплатни програми за любителска редакция на снимки. Като най-подходяща за любители фотографи посочих програмата Picasa от Google.
Днес ще засегна въпроса: " Как да си качим цифровите снимки в интернет?"
Въпросът с качване на снимки (а и не само снимки) в интернет е доста деликатен. Всеки от нас трябва да знае, че всичко което се качва в web пространството става публично достояние за всеки, който има достъп до интернет. По този начин вие предоставяте тези материали доброволно за публично използване. Затова трябва много да се внимава при подбора на снимките, които възнамерявате да качите в интернет.
Обикновено има няколко причини да правите това. Без да претендирам за изчерпателност, ще посоча някои от тях:
1. Искате да напишете нещо интересно и да го споделите с всички познати и непознати да го прочетат за развлечение, за информация или просто да споделите ваши радости или неволи в живота. Например да напишете някакъв пътепис от ваша екскурзия и да поместите там най-хубавите и красиви снимки, които сте направили. Много блогъри в blog.bg правят това.
2. Да направите собствен фотоалбум в някой сайт и да го споделяте с вашите приятели.
3 Да се включите в някоя социална мрежа и да споделяте там вашите интереси. Например във Фейсбук.
4. Доброволно да се включите в някоя обществена програма и да станете неин сътрудник, за да дадете своя принос при обсъждане на важни обществени интереси. Например да пишете статии в Wikipedia или Wikimapia.
5. Да изпратите на някого e-mail, в който да прикачите някакъв файл, в частност снимка.
Вероятно могат да се посочат и ред други причини, но аз ще спра до тук.
Но да преминем по същество към темата.
От коментарите към предишните три постинга и по мои наблюдения, стигнах до извода, че много от блогърите не са склонни да правят каквито и да било корекции на снимките и предпочитат да не правят нищо по тях. Някои дори се оплакват, че това е твърде сложно за тях. Ще се съглася с преобладаващото мнение, че ако не си особено запален любител по фотографията, не е необходимо да се прави някаква редакция на снимките. Но ако имате намерение да пишете пътепис с много снимки, които да качвате в интернет пространството, трябва да направите поне една обработка, която е почти задължителна. За какво става въпрос?
Когато правите снимките с фотоапарата, обикновено не се замисляте с каква резолюция ги правите. Някои поради незнание, други поради заблуждение, се стараят да правят снимки с максималната резолюция, която допуска фотоапарата. Това не е беда, но в определени ситуации се оказва проблем. В предишните публикации по темата казах, защо не трябва да се снима с висока резолюция. Още веднъж препоръчвам на всички, когато правите снимки за спомен, нагласете си фотоапарата на автоматичен режим и резолюция не повече от 3 МР (2048х1536). Снимките във всички случай ще изглеждат прекрасни и няма да загубите никакво качество. Напротив, при по-високи резолюции, противно на очакваното, може да се получат по-лоши резултати.
Дотук нищо лошо, но проблемът възниква, когато пожелаете да качите снимките в интернет. Защо?
Снимките с високи резолюции заемат много памет и се качват много бавно, ако изобщо могат да се качат. Има сайтове, които поставят ограничения върху резолюцията или размера на снимката. Други сайтове не поставят такива ограничения, но качването там е истински кошмар. Може да чакате десетки минути за да качите снимката си. Трети вид сайтове, не ограничават нищо, но при качването, без да ви предупреждават автоматично намаляват резолюцията на снимките, които качвате - например във facebook. Всичко зависи от това на кой сървър ще качвате снимките си.
Но най-правилния начин е вие сами да си преоразмерите снимките, преди да ги качвате на който и да било сървър.
Затова, щете не щеше, ще трябва да ползвате услугата на някакъв дори най-елементарен редактор за цифрови снимки, който има функцията "Оразмеряване" (Преоразмеряване).
Трябва да кажа, че тук изборът е огромен. Има много фото редактори , кой по-добър, кой по-слаб, но задължително условие е редакторът да поддържа функцията "Оразмеряване" . Може дори да не знаете, но ако проверите, най-вероятно в компютъра ви със сигурност ще има инсталирани поне няколко фото редактора. Най-малкото е, че ще имате инсталирана програмата "Paint", която идва с Windows. Това е програма за рисуване, но тя включва и функцията "Преоразмеряване". Там това е малко по-трудно, но става.
Коя програма за преоразмеряване ще използвате, няма никакво значение, но в крайна сметка ще трябва да презапишете вашите снимки във формат удобен за качване в интернет.
Ще се спра на най-използваните стандартни формати за снимки, качвани в интернет пространството. Най-честото съотношението на страните на снимките е 4:3
1. Формати "Миниатюри". Биват два вида
- 320х240 - малки миниатюри
- 480х320 - големи миниатюри
Използват се за малки статии, кратки анотации, коментари и други.
2. Web формати. Също два вида.
- 640х480 - стандарт. Най-често използвания формат за публикации в блогове, статии, описания, фото пътеписи, и т.н
- 800х600 - разширен стандарт. Също както стандартния формат, но с по-високо качество на визуалните материали. Не всички блогове, позволяват този стандарт.
3. За споделяне на снимки. Две качества
- 1024х768 - ниско качество. За споделяне на снимки в социалните мрежи, например facebook или специализирани сайтове са web албуми с обществен или личен достъп.
- 1200х900 - високо качеството. Същото както и при ниското качество, но с по-високи изисквания към снимките.
4. Максимална резолюция.
- 1600х1200 - Много високо качество на снимките. Използва се рядко и малко сървъри допускат този формат. Снимките с този формат могат да се използват за фон на екрана на монитора. Затова в този формат трябва да се качват снимки с висока художествена стойност. Един от световно известните контейнери за снимки с този формат е http://www.panoramio.com . Всеки който желае може да се регистрира там и да качва свои снимки в Google Earth. В този сървър можете да качвате снимки дори и с по-голяма резолюция, но … :((.

Виж илюстрацията

image
Важна забележка: Всички илюстрации, които виждате в този постинг, са качени с максималната резолюция, която позволява blog.bg - широчина от 610 пиксела. Тъй като това са моментни снимки на екрана на монитора, за да ги видите в оригиналния им размер щракнете върху тях. Така ще влезете в сървъра на picbg.net, където са качени в истинската им големина 1660х925 или 1660х975. За това ще стане въпрос по-долу.

Всичко друго над тази резолюция да се качва в интернет губи всякакъв смисъл.
Вече ви запознах с основните изисквания за снимките в интернет. Остава да преоразмерите вашите снимки, да си изберете сървър и да ги качите. След това вече може да пишете вашите пътеписи или други интересни статии придружени със снимков материал.
Как става вмъкването на снимки в постингите на blog.bg предполагам, че на всички блогъри е известно. Ако някой все още не знае нека влезе тук http://blog.bg/faq.php#sec8 .
Или вижте трите илюстрации по-долу.

image
image
image
В следващия постинг ще публикувам един реален пример, как лично аз пиша своите пътеписи и как качвам снимките бързо и лесно и най-важното без да се отегчавам от тази рутинна дейност.
Които са харесали Picasa, преоразмеряването там става много лесно. Върху него ще се спра по-долу. Ако не ползвате Picasa оставям на вас сами да разберете как става преоразмеряването с редактора, който ползвате. Ако се окаже, че нямате подходящ редактор за преоразмеряване, Sorry но ще трябва или да се възползвате от някое от моите предложения или сами да си намерите такъв редактор. Вече казах, че вероятно с вашия фотоапарат са ви предоставили някакъв софтуер за фото обработка и редактиране. Там почти със сигурност има такава функция.
Как става преоразмеряването в Picasa?
Стартирайте Picasa.
Ще се отвори стартовия прозорец на програмата.
Виж илюстрацията!

image
Изберете снимката, която искате да преоразмерявате и щракнете двукратно върху нея. Ще се появи редакционния прозорец на Picasa.
Виж илюстрацията.

image
В долната лента с икони щракнете върху иконата "Експортиране". Ще се появи нов диалогов прозорец.
Виж илюстрацията.

image
Създайте си една нова папка някъде на твърдия диск и й дайте произволно име - например "Export". В тази папка ще събирате всичко, което искате да качвате в интернет за в бъдеще. В нашия пример в тази главна папка ще се образува нова под папка по подразбиране със същото име, каквото е името на папката където се намира оригиналната снимка, или да зададете ново име по ваш избор - например "Probi". Тези имена можете да променяте в двете горни полета на диалоговия прозорец. В същия прозорец чрез плъзгача изберете желаната резолюция на експортираната снимка. Възможни са 7 варианта. В нашия пример избирам резолюция 640 пиксела. (Това е резолюцията по широчина на снимката. По височина, резолюцията ще зависи от съотношението на страните на оригиналната снимка.)
За качество на изображението изберете или Автоматично или Нормално. Аз съм избрал "Нормално". Можете да добавите към снимката и "воден знак". Тази възможност аз съм я изключил.
След като въведете всичката необходима информация в диалоговия прозорец натиснете бутона "Експортиране". Снимката се записва в избраната папка със същото име, но с новата резолюция. Оригиналът на снимката се запазва в нейната оригинална папка.
След записът на експортираната снимка ще се появи нов прозорец, който ще ви покаже къде точно е записана снимката. Затворете прозореца и се върнете "Назад към библиотеката" като натиснете бутона горе вляво със същото име.
Изберете следващата снимка за експортиране. Щракнете двукратно върху нея за да я отворите в редактора и повторете всички горе описани действия за да я експортирате в същата папка.

image
Така постъпвате с всички ваши снимки, които ще качвате в интернет.
Накрая вие ще имате всичко необходимо за да преминете към същинската процедура по качването в интернет. Преоразмерените снимки се намират в папката Probi.
Сега ще трябва да изберете сървър, където да ги качите. Изборът е огромен.
За тези които пишат постинги в blog.bg съвсем естествено е да качат снимките си в собствения сървър на blog.bg.
Виж илюстрацията

image
Това обаче не е задължително. Аз например отдавна съм се отказал от този сървър, защото качването на снимките там е много изнервящо и досадно. Затова съм си избрал един друг български сървър за споделяне на снимки, който можете да видите по-долу на илюстрацията.

image
Това е www.picbg.net
Трябва само да се регистрирате и да започнете да качвате снимките си там. Качването е много бързо и позволява да се качват по три снимки наведнъж. За десетина секунди и трите снимки са качени. Продължавате докато качите всички снимки. Засичал съм, че за качването на 50 снимки се отнема време между 6 и 10 минути. Сайтът ви предоставя дисково пространство от 1 GB, което е предостатъчно за качване на повече от 5000 снимки с размер до 200 КВ всяка. (формат 640х480 - нормално качество). Пробвайте този сайт. Предполагам, че ще го оцените.
Важна забележка: Ако ползвате точно този сървър за качване на снимки, всичко което правихме досега за преоразмеряването на снимките отпада. Защото този сървър ви предоставя уникалната възможност да изберете качване с предварително задаване на резолюцията, с която да бъде качена снимката. Само това си заслужава да опитате и да продължите да качвате снимките си тук. Сайтът е български и има много допълнителни възможности, за организация на качените снимки в папки.
Разбира се, снимките може да качите в който и да е друг сървър. Аз използвам и световния сървър за снимки на Google Earth - http://www.panoramio.com , където качвам собствени снимки в световния атлас. Независимо къде са качени снимките, после при създаването на постинга ще вграждате само линк към снимката и всичко е ОК.
Как става това ще ви покажа следващия път, където ще споделя моя опит, как постъпвам при създаването на един туристически пътепис с около 50 снимки в него.

Очаквайте продължението. Най важното предстои!

До нови срещи

 


Тагове:   блог,   фото,   резолюция,   пътепис,   сървър,


Гласувай:
11



1. анонимен - Как се обработват избраните снимки например 10 броя,
19.11.2010 08:20
които искаме да качим в блог.бг наведнъж, а не една по една? Благодаря!
цитирай
2. pitagorid - #1
19.11.2010 08:32
За това ще говоря в следващия постинг. Това е материя за по-напреднали. Това може да стане с програмата Irfan view. Ако знаете друг начин моля да го споделите.
цитирай
3. ivankalilova - ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ! СИГУРНО ИМАТЕ ...
19.11.2010 10:36
ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ! СИГУРНО ИМАТЕ НА ПРЕДСТАВА , КОЛКО МНОГО МИ ПОМОГНАХТЕ!ЖЕЛАЯ ВИ ПРЕКРАСЕН ДЕН!
цитирай
4. yotovava - Аз съм графичен дизайнер
19.11.2010 22:15
и нямам проблем :))))))))))
Поздрав
Валя
цитирай
5. whitepigeon - Поздрави за положения и полезен за ...
20.11.2010 08:09
Поздрави за положения и полезен за останалите труд.
цитирай
6. pumona - как се качват мовита, или друг тип формати от рода на филмчетата
21.11.2010 21:26
не става въпрос за флаш, а за моови, или ави, вероятно и някакъв друг тип, позволяващ смаляване или конвертиране - не зная блог беге дали предоставя подобно нещо, освен с линковете за препратка към юутубе!
Благодаря за поста, полезен е, дори и да имам много знания по този въпрос, се зачетох. Интересно си представил нещата за любопитните! :)))
цитирай
7. pitagorid - pumona
22.11.2010 08:06
Качването на филмчета директно в blog.bg от вашия компютър не става. Blog.bg не поддържа такива формати. Единственото спасения е за се качи филмчето на външен сървър, като youtube например и после да се вгради като flash в блога. Не виждам особен смисъл да има такава възможност в сървъра на блога, защото съгласете се това изисква сериозни ресурси на памет.. Аз в последно време вграждам доста клипчета в моите постинги, но предварително ги качвам в youtube. Нещо повече в youtube можете да качвате клипове с HD резолюция и практически там няма ограничения в използването на сървърната памет. Филмчетата могат да бъдат с продължителност до 15 минути и големина до 2GB. Проблемът идва с продължителността на качването в youtube, което при особено големи файлове може да продължи до няколко часа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331740
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031