Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 12:43 - Един ден в град Девин
Автор: dibk Категория: Туризъм   
Прочетен: 6722 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 04.03.2010 15:00


По миналата зима бяхме тръгнали на гости за една седмица на мои роднини в град Смолян. За мен беше много приятно изживяване, защото освен че обожавам да пътувам из страната ни, успях да видя много нови неща. Една от първите ни спирки, след като се настанихме и отпочинахме беше прословутият със своите минерални извори град Девин. Макар да е на 40 км. от Смолян пътя не ни притесняваше, по-важното беше да има тръпка и емоция.
image

Посещението ни в Девин много ми хареса. Града е сравнително малък и спокоен, но напливът от туристи, особено през лятото е огромен. Когато ние отидохме за щастие нямаше навалица, затова и успяхме на спокойствие да се разходим и в околностите му. Обстановката в самото градче е приятна  и уютна. Тук има много възможности за настаняване и голям избор от къщи за гости и малки семейни хотелчета, а и храната е много вкусна. Уличките са тесни и малки, а около тях са разположени красиви къщи с малки дворчета, сгушени в прегръдките на Родопите. Хората са приятни и дружелюбни и винаги са готови да ти помогнат. Макар че са смесица от две различни религиозни  групи на помаци, които са българи и изповядват сунитския ислям и християни с източно - православна вяра, те живеят мирно и спокойно заедно. Доказателство за разбирателството, в което живеят те е, че тук има издигната както православна църква, така и джамия.
image

Броят на населението в Девин е около 6 хиляди души, а самия град се намира на 710 метра надморска височина. Най-старият документ свидетелстващ за съществуването на град Девин е от 1576 година и е списък на хора, които са се занимавали с отглеждането на животни. За жалост не са останали други такива документи от този период, които да ни разказват повече за неговата история. През 1914г. името му било променено от турците на Селимие, което чак през 1923 г. било отново променено на Девин.

Околностите на градът са безкрайно красиви. Накъдето и да се обърнете виждате красиви пейзажи, обширни поляни, безлюдни борови гори, високи била и  феноменални  скални  образувания. Но това е само на пръв поглед. Невероятно усещане ви очаква, когато изцяло се потопите в разнообразната природа на Девинският край. Ще останете просто стъписани от всичко онова, което ви очаква. В покрайнините на града има много представители на животинският и растителен свят застрашени от изчезване и включени в защитените територии на трите резервата  "Кастраклий", "Казаните" и "Старата гора".  Съвсем наблизо се намират и местностите "Амзово" и "Извора", които ще ви отведат в един нов, непознат свят на незабравими изживявания и приключения. Рай за всеки би било, ако посети архитектурно-етнографския резерват “Широка Лъка”, където може да се полюбува на неповторимите природни феномени Триградското ждрело и Ягодинската пещера.
image
image

Това е ждрелото....

image

....а това е вътре в самата пещера.

Особено ценни за Девин са минералните води, които имат лечебни свойства и лекуват хора с мускулни, ставни, бъбречни заболявания и др. Селището е с най-многото лековити извори, не само в България, но може би и на целият Балкански полуостров. Местните жители разказват, че цялата земя тук е лековита и пълна с  рядко срещани видове билки. Цярът за всяка болежка се носел дори и във въздуха.

Освен със своите природни красоти и лечебни способности, района на Девин е богат и на археологически разкопки. Според изворите градчето някога е било древно тракийско селище, наречено от траките Диов, а затова свидетелстват и находките намерени при археологическите изследвания на територията на Девин. По - късно, когато в тези земи дошли и славяните, те го кръстили Дьовлен, което в превод ще рече "малка хралупа". Когато султан Баязид започнал своите нападения на Балканите селото било напълно разрушено. Малкото от оцелелите селяни с времето се изселили и поставили  началото на ново селище, на чиято територия днес се намира и днешният Девин. В центъра  на града се намира и разкопан некропол, датиращ от 13-14 век, който доказва, че той определено има многовековна и интересна история.

Идвайки в Девин няма как да не посетите и Историческия музей, който се намира в централната част на селището. Ще имате възможност да разгледате интересни експонати свързани със славната история на градчето и да научите повече за него. А ако искате и да се докоснете до религиозната страна на Девин вратите на  църквата "Свети Йоан Рилски", основана през 1936 година, са винаги широко отворени за нови посетители. Спокойно ще можете да запалите една свещичка за здраве и да видите невероятните стенописи и живопис, които изпълват стените на храма.

Един ден може би няма да ви е достатъчен, за да разгледате всичките забележителности на Девин, но съм убедена, че те ще  докоснат сърцето ви и ще ви пленят завинаги.



Тагове:   Извор,   Младост,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - belgyn
15.03.2012 19:49
osven prekrasniqt material, i snimkite sa mnogo hybavi!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dibk
Категория: Туризъм
Прочетен: 169796
Постинги: 45
Коментари: 26
Гласове: 74
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031