Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2019 22:21 - Пистолетите Тулски Токарев( ТТ)
Автор: barin Категория: Технологии   
Прочетен: 8220 Коментари: 6 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Откакто е изобретено огнестрелното оръжие има много видове пистолети, произведени в различни страни. Сега насоката е към търсене на пазари, за да могат да се продават произведените пистолети. В производството на пистолети освен водещите държави САЩ и Русия има и други. Едни от разпространените руски пистолети са ТТ. Те са именувани на конструктора Тулски Тогарев, което не е единствения случай. Не само в Русия оръжията носят имената на конструкторите. Обикновено хората се сещат за автомат КалашниковАК) при споменаването на оръжие. В българската армия превъоръжаване не е правено и още сме на пистолет Макаров и автомат Калашников. 
              Сега по-подробно за пистолетите ТТ:
               Създаването на пистолета ТТ е резултат от проведени през средата на 20-те години на 20 век в СССР изпитания на различни образци автоматични пистолети. Целта на проведените изпитания е създаването на съвременно автоматично оръжие, което да смени приетия на въоръжение револвер Наган, модел 1895 г. Освен него тогава са се ползвали редица други типове оръжие, закупувани от други страни. TT пистолетната извадка от 1933 г. е първият съветски самозареждащ се армейски пистолет. Той е разработен от талантливия оръжеен дизайнер Федор Василевич Токарев през 1930 година. Пистолетът TT е създаден в резултат на тестове, проведени през 20-те години с цел разработване на модерни полуавтоматични оръжия, които да заменят остарялото Nagan. По това време известният пистолет Mauser е бил популярен. Това оръжие е закупено в големи количества, а войниците оценяват мощния му патрон от 7,63 мм. Беше под това боеприпас и реши да създаде ново оръжие. С въвеждането му руснаците заменят немското оръжие със свое. 

  image

                     Пилотът на Тула Токарев (ТТ) е създаден като част от конкурса за нов пистолет през 1929 година.Анализът на оръжията на Червената армия показа, че неговите малки оръжия са морално остарели. Затова беше решено, наред с други неща, да се разгледат нови версии на пистолети. Специално за това на конкурса бяха представени чертежи и скици на различни дизайнери. Направен е задълбочен сравнителен анализ на различни системи, касети и скици. В резултат на това развитието на F.V. Tokarev е признато за най-добро, но като редовен патрон за пистолет TT се препоръчва използването на Mauser патрон с размери 7,62 Ч 25 mm. В резултат на това дизайнът на токарянския пистолет трябваше да бъде преработен и прецизиран. 
image

                    Оръжието отначало е имало недостатъци, но са били преодоляни за три години:
  • устройството за обезопасяване е позволило неволни изстрели;
  • размерът и дизайнът на магазина са такива, че понякога притежателят е паднал в най-неподходящия момент;
  • държачът не е бил модифициран - патроните са наклонени, а пистолетът е заседнал;
  • мощен патрон, по-подходящ за автоматични пушки, бързо извади болта „ТТ“;
  • цевта на пистолета не се вписваше в пушката - оръжието не можеше да стреля от резервоара;
  • пистолетът имаше ниска надеждност и нисък ресурс - само 200-300 изстрела.
                        Руският боен пистолет ТТ е използван освен във Втората Световна война и във войните във Виетнам, Афганистан, Чечня. 
image
                  
                  Пистолетът е приет на въоръжение в тридесет държави, като се произвежда в Китай, Унагария, Северна Корея, Полша. Преди се е произвеждал в Югославия, сега дали в някоя от новите държави, на които се разпадна Югославия не зная. В една от калсациите, които съм гледал Тулски Токарев е поставен на шесто място, като първи еГлок17. За този пистолет зная твърде малко, защото следващите го Барета, Маузер, Макаров, Колт са ми много по-познати. 
               Характеристики на модела ТТ- 33 г.:
             
  • Калибър - 7.62 мм
  • Първоначална скорост на куршума - 420 m / s
  • Списание Gun + без касети тежи 0.845 кг.
  • Списание Gun + с касети тежи 0.940 кг.
  • Обща дължина - 195 мм
  • Дължина на цевта - 116 mm
  • Капацитет на списанието - 8 кръга
  • Скоростта на огъня е 8 изстрела за 10-15 секунди.
                  Характеристики с плюсовете и минусите на пистолетите Тулски Токарев:      
              

Калибър:
Тегло празен:
Тегло със зареден пълнител:
Дължина на пистолета:
Дължина на цевта:
Дължина на мерната линия:
Височина на пистолета:
Начална скорост на куршума:
Вместимост на пълнителя:
Скорострелност:
Прицелна далекобойност:
Мерни прибори:

Заводска прострелка:
Износоустойчивост:
(Каналът на цевта не е хромиран)

7,62 мм
0,85 кг
0,94 кг
195 мм
116 мм
156 мм.
130 мм
420 м/сек
8 патрона
30 изстр/мин
50 м.
фиксирани,
нерегулируеми
на 25 м.
> 6000 изстр.
 

Схема на ТТ.


                     Преди двадесетина години си купих две книги за оръжията по света и оттам сравнявах различните модели и модификации. Интересно ми беше какво е развитието в производството и разработките на нови модели.  ТТ има голямо тегло (850 g зареден и 940 g с пълнител), както и пълнител, побиращ едва 8 патрона – твърде малко по съвременните стандарти. Поради нетипичната форма и размер на ръкохватката е трудно да се борави с него. Друг съществен недостатък е пружината в чукчето – тя трябва да се сменя често поради това, че бързо губи своята еластичност. Поради малкия размер на зъб, задържащ пълнителя в ръкохватката, се случва той да изпада. Заради простата си конструкция пистолетът се поддържа лесно и има сравнително висока износоустойчивост. Замърсителите и лошите атмосферни условия не пречат на ефективността му.
               За да се види как изглеждат пистолетите Тулски-Токарев( ТТ) ще посътавя малко данни за част от по-известните пистолети:
               - Пистолетът CZ-75 e един от най-добрите образци на оръжие, произведено в Чехия след Втората свeтовна война. Неговите разработчици братята Франтишек и Йозеф Коуцки (Frantisek и Josef Koucky) са създали съвършено нова конструкция, в която са отразени най-добрите черти на ред пистолети произведени в Европа. Висококачественият пистолет се произвежда от "Чехска Збройовка" и се отличава с безукорна балансировка на конструкцията. Авторите му са се стремили да създадат не само хубав боен образец, но и са предвидили въпроси, свързани с технологичното му производство и естествено със стойността му. Ежемесечно се произвеждат около 500 пистолета.
             - Пистолет Baretta:
 изключително популярно заради точната си стрелба. Тя се дължи на отличен баланс на оръжието и много добра ергономичност. Bereta 92 е пистолет, създаден от най-старата европейска фирма за оръжия.

Патроните, които използва пистолета Bereta 92 са 9 х 19 мм, а за отличните му качества говори факта, че преди 33 години (през 1985-а) заменя прочутият Colt в армията на САЩ.

За първи път Bereta 92 се появява през 1980 година. Моделът има много различни варианти, а като основен недостатък се посочва единствено по-високото му тегло.
                  - Colt M1911 е легендарен пистолет, създаден от гениалния оръжейник Джон Браунинг преди началото на Първата световна война. Той е на въоръжение в армията на САЩ и до 1985-а. Този пистолет е изпитал само една значителна модернизация през 1926 година, пише armymedia.bg.

Армията на САЩ го е използвала в двете световни войни, в Корея, Виетнам и във всички конфликти по време на Студената война. Този пистолет е бил доставен в Русия по време на Първата световна война, а след това и по време на Великата отечествена война.

Colt M1911 използва 0.45 патрон АКТБ (11.43 Ч 23 мм). Пистолетът има спусков механизъм с едно действие, което често се определя като една от основните му слабости. Търпят упрек високото тегло и размери. Въпреки някои недостатъци Colt M1911 е най-известният и почитан пистолет на миналия век.
                -  Glock 17, който е официално признат за най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи, пише security.bg. И не само там, а и в целия свят, Glock 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми.

Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок. Предимствата на Glock 17 са, че е сравнително лек за подобен пистолет и е с изключително изчистен и удобен дизайн, без излишни бутони, предпазители, ръчки, което улеснява употребата при бърза стрелба.

За възможностите си и качествата си Glock 17 се продава на добра цена (около 1000 - 1200 лв.). Поддръжката му е евтина и това, че e един от най-разпространените пистолети му дава възможност за лесно намиране на резервни части, както и възможност за модификация чрез всевъзможните аксесоари, произведени специално за него.
           - Desert Eagle-незнайно защо, но това оръжие винаги попада в класациите за най-добри пистолети и е считано за едно от най-мощните в класа си. Пистолетът Desert Eagle е изобретен през 80-те години на миналия век, като негови автори са американци и израелци.

Съвместният екип прави пистолет, който е с калибър 12.7 мм и се използва основно за самоотбрана. Това оръжие не е на въоръжение в нито една армия по света. Основната причина е много голямата му обща маса, както и огромния откат.

В повечето стрелбища на закрито Desert Eagle е забранен за използване заради оглушителните изстрели, които произвежда. Освен това чести засечки и скъпи муниции са причини, поради които Desert Eagle не се използва от професионалисти.

               - Пистолетът, конструиран от Николай Фьодорович Макаров е приет на въоръжение, като заместник на оръжието ТТ. Компактният руски "Макаров" се характеризира с точност при стрелба до 25 метра. Руският полуавтоматичен пистолет е създаден през 1948 година, като на много места е на въоръжение и до ден-днешен.

Конструкцията на "Макаров" е заимствана от немския Walther PP, като автоматиката действа на основата на отката на свободния затвор. Масата му е 0.73 кг празен и 0.81 кг зареден. Пълнителят може да има до осем патрона 9Ч18 мм.

Калибър: 9Ч18 ПМ
Дължина: 161,5 мм
Височина: 127 мм

Широчина: 30,5 мм 
               - 
Пистолетът ТТ (Тулски Токарев) е първият съветски пистолет за масова употреба. Разработен е от конструктора Токарев в началото на 30-те години на миналия век. Впоследствие с пистолетите ТТ се въоръжава съветската армия, като що се отнася до пистолети, то именно това оръжие се използва масово от руснаците по време на Втората световна война.

В наши дни също е на въоръжение в някои страни. Пистолетът ТТ е определян като максимално опростен и надежден. Използва мощни патрони 7.62 Ч 25 мм и може да пробие голяма част от т.нар. бронежилетки. В същото време се смята за компактен и удобен за скрито носене.
              - Thunder 50 BMG е оборудван с т.нар. дулни спирачки, както и със специална хидравлична система за намаляване на отката. Въпреки тези мерки, откатът е огромен, тъй като дулната енергия на това оръжие е 15 500 J. По време на изстрел от прорезите на компенсатора излиза пламък, дължината на който може да достигне пет метра. При неправилно използване този пистолет лесно може да ви счупи ръката или да обгори лицето ви.
           - Пистолет на немската фирма Walther модел P22 в калибър 22 LR. Блока е изработен от стомана с покритие от хром, рамата е от удароустойчив полимер. Модела е създаден, както за самозащита така и за любителите на спортната стрелба. Наследил е дизайна на P99 но е по- компактен и удобен за скрито носене. Има стандартен предпазител за обезопасяване и специално ключе за заключване и блокировка на целия ударно-спускателен механизъм. Спусковата скоба за освобождаване на пълнителя е двустранна за лява и дясна ръка, може да се промени хвата в ръката чрез поставяне на по- удебелена пета , която е включена в комплекта на оръжието.
           - Пистолет на немската фирма MAUSER 2 в калибър.40S&W, произвежда се в американското подразделение на компанията, M2 представлява самозаряден пистолет конструиран да работи по системата с къс ход и завъртане на цевта. Пистолетът има ударников без чукче ударо-спускателен механизъм само с двойно действие, с изцяло метална конструкция. Тъй като моделът е създаден като оръжие за самозащита, има много дълъг ход на спусъка и тегло от 4000 грама. Има ръчен предпазител разположен в горната задна част на рамата, блокиращ спусъка, материалът от който е изработена цевта и затворния блок е никел-хромна стомана, а рамата е от лека сплав, чирените са от синтетичен материал. Мерните прибори са с по-нисък профил и са регулируеми по хоризонтала, за стрелба при влошена видимост са поставени бели указатели, тип Von Stavenhagen.
image
           Незапознати с оръжията на пръв поглед няма да ги различат. На последната снимка например Маузер на се отличава съществено от ТТ. 
             Сред посочените по-горе има сполучливи и не толкова, но всички са известни и утвърдени марки. Мисля, че посочих основните видове пистоолети, а всеки сам може да си направи заключение за предимствата и недостатъците. Според моето мнение Тулски-Токарев имат много предимства, но това не ги прави най-добри. Вземат се под внимание, както и при производство на други артикули много характеристики и често едни са за сметка на други. Повишаването на едни качества води до компромиси с други. Затова идеални оръжия няма.  За въоръжението на армията на една държава определящите фактори, които се вземат под внимание са много. Не се изхожда само от това с кого държавата е съюзник, а се прави обществена поръччка и представяне на изделията и перспективите. В България основният признак при избор на нещо е ""най-ниска себестойност", но богатите държави гледат и други показатели. 




Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vaquero - barin,
26.06.2019 07:20
Петнадесет години притежавах ТТ. Не съвсем точно, но яко оръжие. Моят беше с дървена дръжка. Уникат. Върнах го в МВР, защото с напредването на възрастта ставам все по неразумен и отвратен от обществото и хората.
цитирай
2. barin - Здравей, Вакеро. При мен се получи ...
26.06.2019 07:48
Здравей, Вакеро. При мен се получи подобен случай съвсем наскоро: баща ми беше награден с пистолет "Макаров" поименен от министъра на отбраната. Не беше го декларирал в служба "КОС". Почина преди 40 дена и аз го върнах в службата, защото пистолетът е пожизнен и да си нямам неприятности. Направиха ми протокол и чакам отговор, че всичко е наред.
Поздрави!
цитирай
3. germantiger - +
12.07.2019 13:44
и до днес тт пистолети има в доста бг поделения

лично съм ползвал такъв за кратко време

правеше впечатление, че е тежък
цитирай
4. barin - Да, Митак. Това навсякъде го изт...
12.07.2019 14:02
Да, Митак. Това навсякъде го изтъкват като недостатък.
Поздрави!
цитирай
5. get - Здравей Барин! Винаги съм се ч...
14.07.2019 13:09
Здравей Барин!
Винаги съм се чудел кой пистолет на кой е реплика?

Тулския токарьов на Колта, модел от 1902 година - или обратно?

1.
Адрес с изображение на Колт - модел 1902 г.:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pistolet_Colt_M1902#/media/Plik:Colt_Model_02_Military.JPG

2.
или Тулския Токарьов - с който на популярната, от Втората световна война е въоръжен политрука Алексей Ерьоменко - Адрес:
https://en
.org/wiki/TT_pistol#/media/File:USSROfficerTT33.JPG

3. А ето конкретно изображение на съветския пистолет ТТ - приет на въоръжение в годините непосредствено преди войната - Адрес:
https://en.org/wiki/TT_pistol#/media/File:TT-33_2.JPG
цитирай
6. barin - Здравей, Гете. Има прилика, но няма ...
14.07.2019 14:02
Здравей, Гете. Има прилика, но няма как да няма. Всеки нов пистолет взема по нещо от предишните. За да се установи кой на кого прилича трябва по-внимателно да се гледат. За неразбиращите разликите са малки. Ще видя на посоченото от теб място какво има.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3676793
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67393
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930