Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2017 21:46 - Машина Енигма
Автор: barin Категория: Технологии   
Прочетен: 6325 Коментари: 17 Гласове:
45

Последна промяна: 07.11.2017 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                    Машина Енигма е изобретение на германците, която служи за военни цели. Приложена е през Втората Световна война, отначало много успешно. От технологична гледна точка представлчва електрическа шифрова машина. Съюзниците успяват да разшифроват голяма част от кодовете на Енигма в рамките на сложна многостепенна операция, известна под общото кодово наименование УЛТРА. С използване на машина Енигма може да се управляват войските успешно. За съвместни действия на съюзнически държави не е препоръчително използването ѝ, освен ако нямаш пълно 100% доверие на съюзника си. В действителност историята е доказала, че вечни съюзници няма. Казал го е У. Чърчил" Няма вечни приятели, има вечни интереси".                              Положението със Съединените щати и Обединеното Кралство е по-особен. С течение на времето тези две държави все повече се сближават и интересите им се припокриват. След 1989 - 90 г. съюзниците се скараха и разделиха. Някои военно-политически блокове се закриха и престанаха да съществуват( сещате се кои), други увеличиха членовете си, трети се затвориха и самоизолираха. Съюзниците в политически план са различни от преди. Винаги е имало промяна на съюзите и коалициите, съобразно с интересите на държавата. Друг фактор, който води до промени са политическите партии. В съврерменния свят ясно се вижда как Русия и Украйна влошиха отношенията си до такава степен, че Русия анексира Крим.  Въпросът"Чий е Крим"? е политически и ако се гледа правилно би следвало да е на Русия, но има друга гледна точка. При разделянето на съюзните републики Кримския полуостров е даден на Украйна. Именно Украйна се смята за законния наследник на Киевска Рус и украинците смятат, че Русия незаконно носи имета"Рус". Дори Украинския герб е тризъбеца на Нептун-гербът на Киевска Рус. Машина Енигма е електромеханична шифровъчна машина с размерите на портативна пишеща машина със стандартна клавиатура и серия отделни символи, които се осветяват отвътре. С машините Енигма се работи лесно, те са удобни за използване при полеви условия – на камиони и кораби, тъй като се зареждат с батерии. Когато апаратът е настроен, операторът просто изписва съобщението в прав текст както на пишеща машина. Енигма автоматично шифрира текста и осветява съответно зашифрираните букви. Втори оператор ги преписва и изпраща на радиоадреса. Процесът за входящите съобщения е по обратен път.
  То осигурява електромеханично шифроване със серии неповтарящи се шифри чрез използването на 3 до 5 взаимозаменяеми диска или ротора и няколко букси за превключване. Използването на 3 диска осигурява 17 хил. комбинации, преди повторно да се срещне дадена буква в съобщението с кодовото обозначение, използвано първия път. При 5-роторната Енигма-комбинациите за всяка буква стигат до астрономическата цифра 6 се­кстилиона ((число с 21 нули).
                    
Машината Енигма е изобретена от германският инженер
 
АРТУР ШЕРБИУС(1878-1929 г.). Тя е била предназначена за търговските фирми – да могат да опазват бизнестайните си в процеса на комуникация. Официалното є име е светлинна шифровъчна и дешифровъчна машина "Енигма". Първата машина е показана през 1923 г. Смята се, че названието, дадено от завода производител, идва от Вариации Енигма на композитора сър Едуард Елгар. Патентоването на машина Енигма за първи път е осъществено през февруари 1918 г. Догодина ще стане кръгла годишнина-сто години, което ще бъде отразено в моя бъдеща тема за кръглите годишнини и чествания през 2018 г.
                   
Военните използват за пръв път Енигма в шведската армия и германския военноморски флот. И двете структури купуват апаратите през 1926 г. През 1928 г. Енигма се появява в германските сухопътни войски, а през 1935 г. – и в германските военновъздушни сили. През 1939 г. над 20 000 машини Енигма от различни модели се използват от германските военни, дипломатически и полицейски служби. Японският флот и дипломатически служби започват да използват Енигма през 1934 г., макар че през целия период на Втората световна война все пак дават предпочитание на своята Пишеща машина 97 с азбучно подредена клавиатура. В началото на 1930 г. машините Енигма са изтеглени от пазара. 
                    Как работи шифровата машина Енигма? 
Буквата A се шифрира различно при последователното натискане на един и същ клавиш първо като G, а след това като C. Сигналът преминава по друга електрическа верига заради завъртането на ротора.

                    Машината Енигма-I тежи около 10 kg и е с размери 310 mm x 255 mm x 130 mm. На пръв поглед прилича на пишеща машина. Както и другите роторни машини, Енигма се състои от комбинация от механически и електрически системи. Механичната част включва клавиатура, набор от въртящи се дискове (ротори), които са разположени около вала и са долепени до него и степенчат механизъм, задвижващ един или повече ротора при всяко натискане на клавиш. Конкретният начин на работа може да е различен, но общият принцип е един и същ: при всяко натискане на клавиш най-десният ротор се измества с една позиция, а при определени условия се изместват и другите ротори. Движението на роторите води до различни криптографски преобразувания (самото шифриране) при всяко следващо натискане на клавиш на клавиатурата.
                    Механичните части се движат, образувайки променяща се електрическа верига, тоест фактически шифрирането на буквите се осъществява електрически. При натискането на клавиш веригата се затваря, токът преминава през различните компоненти и накрая включва една от множеството лампички, изобразяваща буквата, която ще излезе на изхода. Например, при шифроване на съобщение, започващо с ANX..., операторът първо натиска клавиш A и светвала лампичка Z, тоест Z ставала първата буква на криптограмата. Операторът продължава
шифрирането с буквата N по същия начин и т.н.
                       Общият брой на комбинации, възможни за машина Енигма е число с 21 нули( математиците може да кажат как се нарича). Кодът е разшифрован от Алън Тюрин(1912-1954 г.)- английски математик. През Втората Световна война той работи за службите на Великобритания. 
                  Създава няколко метода за криптоанализ и прави подобрения на използваната за целта изчислителна електромеханична машина „Бомба", което прави възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“
                      

image

                         Машина Енигма
                         Със започването на войната германците натрупали множество победи над Съюзниците , особено в Атлантика.  Немските подводници и бойни кораби били като кошмар за Англия, защото на борда си имали машини „Енигма”, чрез които комуникирали помежду си. Загубата на огромен брой търговски и бойни кораби принудила Уинстън Чърчил да задейства т. нар. операция „Ултра” за разчитане на шифрованите съобщения на германската „Енигма”. Всъщност  още от 1932 г. полското Бюро по шифрите усилено се занимавало с „Енигма”. Две седмици преди нападението на Германия над Полша през 1939 г. поляците изнесли два модела на „Енигма” във Франция и Великобритания. Вторият модел попаднал при анализаторите в британския център по криптография в Блечли парк, на базата на който те създали своите машини „Ултра”. Това помогнало много на Съюзническите сили в дешифрирането на германските документи и съобщения. Големият пробив в разгадаването на „Енигма” дошъл през 1941 г., когато край бреговете на Норвегия, Кралският флот пленил немския миночистач „Кребс”, на борда на който имало два броя „Енигма” и наръчник с кодове. В хода на войната германците усъвършенствали на няколко пъти своята машина, но кодовете им били разбивани от английските криптографи за кратки интервали от време.
                        Според специалисти разкриването на нмашината Енигма и дешифрирането на кода съкратило войната с около половин година. Шифровата машина може да се използва ефективно и немците доказаха това. Намеренията им не бяха разгадани отначало от съюзниците и немските подводници се появяваха на неочаквани места. Успяваха да изненадат противника и да спечелят победи отначало. 
                    Правилното използване на кодовете може да бъде от голямо значение за  завоюване на превъзходство и 
постигане на победа в съвременна война. При използване на кодовете трябва таблици и варианти за кодовете, за да не може при засичане на радиообмен или предаване на данни да се разбие кода. Затов шифровчиците минават на специални курсове за квалификации и обучение за работа с всяка техника. 
                     През втората половина на 20-те години Германия внедрява електрическата кодираща машина „Енигма” в армията. За времето си тя е била забележително инженерно постижение. Машината е била малка по размер, гъвкава, бърза и лесна за употреба. Тя осигурява на отделните армейски единици надеждно средство за координиране на операциите. Но по-нататък немците не развиват достатъчно системата, вярвайки че тя е непробиваема за декодиране. Ключови елементи от „Енигма” остават непроменени с години и това не само позволява разшифроването, но и помага на британците през войната да намерят противодействие срещу другите промени, които се правят. 
                 По този начин още през 1932 г. полското разузнаване успява да разбере как да разшифрова дипломатическия код на „Енигма”, а през 1938 г. – и военния. Същата година обаче германците правят модификации в схемата, които правят досегашното декодиране невъзможно. Тогава поляците се обръщат за помощ към Англия и Франция, като им дават информация, а след германското нападение срещу Полша няколко полски дешифровчици успяват да избягат там. Британците успяват да се сдобият и с копие от машината. В екипа по разшифроване на „Енигма” (операция „Ултра”) се включват математици, криптографи и дори шампиони по шах. През 1940 г. няколко прехванати германски съобщения, изпратени през „Енигма”, най-после са декодирани. От този момент англичаните са в състояние да четат немските секретни съобщения. Колкото и да е важна, разузнавателната информация не печели войната.  Тук се вижда значението на разузнаването, борба с противника, радиоелектронно подавяне.    
                      
Машината Енигма Г312, открадната от изложба в Блетчли Парк, е била използвана от германското разузнаване за суперсекретни комуникации между висшите офицери от нацисткото командване. Тя е можела да излъчва сигнали, известни като "Ултра", с капацитет повече от 2000 знака на ден по време на най-сериозните сблъсъци през Втората световна война и е била използвана дори от Хитлер. 29 години след края на войната технологията, използвана в направата на машината и за излъчването на сигналите, остава една от най-строго пазените британски военни тайни. Измисля я германецът Алберт Шербиус през 1918 г., на когото хрумва идеята за въртящи се ротори в изчислителна машина, като по този начин тя работи много бързо. Първата машина "Енигма" се появява през 1920 г., скоро от нея се заинтересува германската армия. Военните започват да я усъвършенстват през 1925 г. Обвиват съществуването й в пълна секретност и сменят параметрите й всеки ден. По това работи екип от полски математици. Съюзниците залавят машина "Енигма", след като взимат в плен немска подводница. Те дълго не могат да се справят с кодовете за разшифроването й, но поляците предават някои от тях, след като нацистите завземат Полша.
                     От 1942 г. британците изцяло могат да контролират трафика на съобщения между нацистите. Прихващайки съобщенията на противниците, експертите от Блечли парк са можели да добият представа за бъдещите планове на техните врагове. Съобщенията, разменяни между Хитлер и генерал Гютнер фон Клюге разкриват пък на съюзниците къде да извършат десанта и как да унищожат силите на нацистите в Нормандия през 1944 г. В началото на 1937 г. немците подаряват на своите японски съюзници машина "Енигма". Американците, които я наричат "Пърпъл", я разконспирират още преди Пърл Хърбър, но това не им помага да предотвратят трагедията през 1941 г. 

                     През 1940 г. чрез „Енигма" е разкрит немският план за кампанията в Норвегия, но въпреки това не успяват да му попречат. Германия не губи битката заради Енигма , но все пак това е един от многото елементи, където тя значително отстъпва на своите противници  В крайна сметка разшифроването на кода на машина Енигма не е единствената и решаващата причина Германия да загуби Втората Световна война. 

           

                       

                      Машина Енигма
                      Смята се, че операторска грешка може да довете до сериозни последици при разкриване на плана, предаван чрез кодирани съобщения. Работата по разгадаване на кода и начинът на използване на машина Енигма не е лесна работа и се дължи донякъде на уменията на Тюринг, донякъде на случайност и късмет. Винаги във войната освен качествата на военачалниците се иска и добро стечение на обстоятелствата или казано още късмет. 
                     За начинът на работа с машина Енигма и нейната роля може да видите от клипа:
                      Кодиращата машина Енигма (видеоклип) | Кан Академия

                         Машина Енигма представлява кодираща техника, с която се предават кодирани съобщения и може да се осъществява управление и ръководене на бойните действия от командирите. Тя е ефективно работещо активно средство, което е от полза и действията на своите сили може да останат скрити за противника дълго време. Използването ѝ трябва да бъде внимателно и при най-малките съмнения за компрометиране да се прибягва до смяна на кодиривката, варианта и начина на предаване на заповедите и указанията. 
                         Различните ключове на Енигма (настройка на роторите) се използват не само от всички германски военни служби (включително СС), но и от гестапо, АБВЕРА, дипломатическите служби и дори от конструкторската организация Тод, както и от ръководствата на тези служби и организации. Заради сигурността ключовете се променят периодически (освен всекидневните промени на роторните настройки). С разрастването на войната широко използваните ключове са раздробени на по-малки групи, за да се намали броят на шифрованите съобщения във всеки ключ.  По този начин се намаляват потенциалните СЛАМКИ, създадени от съюзническите декодировчици.
                  Десетки ключове на Енигма са разчетени от британските декодировчици в Парк Блечли. Някои са разчетени за определен период, а след това "загубени", когато германците правят промени в нагласяването на роторите. Въпреки това повечето са разчетени отново с помощта на съществуващите сламки или просто с "груба сила" в криптоанализа – чрез използване на повече изчислителни машина БОМБ и хора, които да работят над ключовете. Замислих се дали да поставя темата в "история" или "технологии", но предпочетох второто.  
                     Някои ключове стават достъпни, след като са заловени от съюзническите армии, като например Армадило(ключ на военновъздушните сили, разчетен през април 1944 г.) и Суон (ключ на Първа германска армия, разчетен през август 1944 г.). Други са разчетени още с появяването им, като Гедфлай (ключ на авиокорпус Х, разчетен през януари 1942 г.) и Хорнет (ключ на авиокорпус IV, разчетен също през януари 1942 г.). Трети не са разгадани, като например Пюс (Четвърта военновъздушна армия, Източен фронт) и ТГД (ключ на гестапо, наречен на името на берлинския позивен знак).
               




Гласувай:
45



1. kvg55 - barin,
07.11.2017 22:01
Изключително интересен материал. Попълних знанията си за това германско изобретение.
Поздравления!
цитирай
2. barin - Благодаря, kvg55. В момента раз...
07.11.2017 22:10
Благодаря, kvg55. В момента разпространявам и изпращам материала по групи, за да се чете. Дори получих първите положителни отзиви и коментари.
Поздрави!
цитирай
3. born - Доста съм чувал и чел за "Ен...
07.11.2017 22:21
Доста съм чувал и чел за "Енигма", но Вашия постинг дава наистина една доста пълна картина за това гениално /в случая- военно/ съоръжение. Благодарности !
цитирай
4. barin - Благодаря, born. От две места вече ...
07.11.2017 22:26
Благодаря, born. От две места вече ми припомниха за филма, пускан наскоро за машината Енигма. Комбинациите са невероятно много.
Поздрави!
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления за ценната публикация, Барин!
08.11.2017 06:36
Тази машина е още едно безспорно доказателство за германския технически гений!
цитирай
6. barin - Вярно е, batogo. Германците винаги ...
08.11.2017 08:46
Вярно е, batogo. Германците винаги са били сред водещите технически нации в света.
Поздрави!
цитирай
7. stix - Клип на съвременна версия за разкодиране
09.11.2017 22:26
Разгледайте клипа в края на статията.

http://awesomestuff365/portable-language-translation-device/
цитирай
8. stix - Още нещо в тази връзка
09.11.2017 22:34
Качеството на направения превод разбира се е мн важно... затова преводачите тр да са или механични или мн доверени лица :) :) :)

Арестуват чужденец, ограбил бижутериен магазин. Разпитват го, но нищо не се разбира и викат преводач. Казали му:
- Знаем, че ти си обрал магазина. Казвай къде са бижутата!
Преводачът му превел, а затворникът казал:
- Не съм обирал никакъв магазин.
Преводачът превел. Тогава полицаят извадил пистолета си, наврял го в лицето на затворника и казал:
- Казвай къде са бижутата, иначе ти пръскам мозъка!
Преводачът му превел и затворникът веднага казал:
- Скрих ги в парка, заровени са в корените на най-големия бор.
Преводачът превежда:
- По-добре ме гръмнете, защото никога нищо няма да ви кажа!
цитирай
9. barin - Благодаря, stix. От полза ми беше да ...
09.11.2017 22:36
Благодаря, stix. От полза ми беше да видя и този клип за обогатяване на информацията за разшифроването.
Поздрави!
цитирай
10. litatru - Здравей, Барин!
11.11.2017 17:34
Тази машина е едно от доказателствата за техническия гений на немците.
Беше ми много увлекателно, Барин! :)
Литатру
цитирай
11. barin - Правилно, litatru. Германците са ...
11.11.2017 20:42
Правилно, litatru. Германците са водеща техническа нация. Разкодирането на машина Енигма някои отдават на случайност, при наличие на повече от Тото- 6 от 49 комбинации.
Поздрави!
цитирай
12. get - 1-во. Още в средата на 40-те полски ...
13.11.2017 21:11
1-во.
Още в средата на 40-те полски разузнавачи "разбиват"(разбират) ПРИНЦИПА-алгоритъм на използваната механична логика при криптиране на шифъра!
2-ро
Вече по време на ВСВ заедно с англичаните, които в "Блечли парк" създават ВЕРОЯТНО ПЪРВИЯ ОБРАЗЕЦ на ЕИМ - става възможно МАСОВО РАЗШИФРОВАНЕ на информационният (шифриран) трафик на Райха!
Резултата (един и то съществен) е предупреждението на СССР от Великобритания, чрез посланика в Москва, Крипс - за датата и подготовка на нападение с/у СССР.
Защо "не са обърнали" внимание на предупреждението Съветите е друга тема?

Поздрав!
цитирай
13. barin - Здравей, Гет. Благодаря за пода...
13.11.2017 21:21
Здравей, Гет. Благодаря за подадената информация. Мисля, че Съветския съюз поради подозренията не е обърнал внимание на предупреждението от страна на Великобритания. СССР и Великобритания стават съюзници по стечение на обстоятелствата. Мисля, че Чърчил е казал нещо, като: Има две опасности- фашизма и комунизма. По-голямата е фашизма и трябва да се справим сега, а с комунизма- по-късно. Не поставям в кавички думите, защото не съм точен в цитата. Думите му намират отражение и потвърждение половин век по-късно.
Поздрави!
цитирай
14. get - Здравей, Гет. Благодаря за пода...
13.11.2017 23:08
barin написа:
Здравей, Гет. Благодаря за подадената информация. Мисля, че Съветския съюз поради подозренията не е обърнал внимание на предупреждението от страна на Великобритания. СССР и Великобритания стават съюзници по стечение на обстоятелствата. Мисля, че Чърчил е казал нещо, като: Има две опасности- фашизма и комунизма. По-голямата е фашизма и трябва да се справим сега, а с комунизма- по-късно. Не поставям в кавички думите, защото не съм точен в цитата. Думите му намират отражение и потвърждение половин век по-късно.
Поздрави!

Не знам как и доколко "успешно" се е справил Чърчил с комунизма - но?
През 1940 г. Германската армия подготвя инвазия във Великобритания с кодово име "Зеелоф"(морски лъв). От същият период датира ФАКТА че Съветскат армия отпечатва руско-английски разговорници в тираж около 40 000? Не е шега и измислица а ФАКТ!
Лошо става, когато Р. Хес "самоволно" отлита във Великобритания?
По този въпрос, събирал ли си информация?

Поздрав!
цитирай
15. barin - Здравей, get. За Втората Световна ...
14.11.2017 15:00
Здравей, get. За Втората Световна война- отдавна съм я учил- във Военноморското училище и в Академията. Не съм чел цятала хронология на разговорите между тримата- Сталин, Чърчил и Рузвелт, а само откъси. Биографията на Чърчил я имам, но не ми е останало време да я прочета. Зная малко по въпроса, но може да потърся информация. Всичко е дебнене, политика и разговори за разпределяне сферите на влияние след войната, особено след обрата, когато става ясно, че Германия ще загуби.
Поздрави!
цитирай
16. lion1234 - Будят възхищение,
17.11.2017 16:53
както изобретателят на въпросната машина, така и екипите, разгадали кода й. Разгадаването на кода и получената ценна информация от съюзниците в значителна степен ускорява краха на нацистите.
Колкото до повдигнатия от Гет въпрос за мисията на Хес: в началото на май 41-ва същият заедно с Хитлер участват на някакво тържество в завода на Месершмит. Хитлер произнася реч, а след церемонията Хес се уединява с Месершмит, давайки му някакви указания, относно личния си самолет. На 5-ти май Хес и Хитлер провеждат дълъг, оживен 4-часов разговор. След него очевидци споделят, че Хитлер сложил ръка на рамото на Хес и споделил по адрес на последния, че както винаги се оказал непоправим инат. Иначе казано, ,,самоволният'' полет на Хес на 10-ти май в Шотландия същата година никак не е бил ,,самоволен''. Защо точно на 10-ти май - така са казали астролозите. Защо в Шотландия? - защото там го насочва духовния му наставник Хаусхофер. Целта на мисията: сключване на мир с Великобритания и разчистване на пътя за плана ,,Барбароса'' - нападението над СССР. Преговорите обаче нямали да бъдат с Чърчил, а с аристократичните среди, симпатизиращи на нацизма/ към тях принадлежи и абдикиралия Едуард Осми/. Връзката - шотландски аристократ, близък на Хаусхофер, с когото Хес се запознава на Олимпийските игри през 1936-та. Всичко обаче се проваля: катапултиралият в ливадите Хес е арестуван, разпитван и затворен в прочутия Тауър, а ,,връзката'', шотландския аристократ, в недоумение се дистанцира от Хес. Недоумението идва от факта, че кореспонденцията на Хес до аристократа е прихваната от британските служби, които отговарят на писмата от името на въпросния аристократ. Впоследствие Хес е преместен в Нюрнберг, после в Шпандау, където през 1987г. някой/ вероятно британските служби/ го обесват, малко преди да бъде пуснат на свобода, за да не се разприказва/ същият прави опит да осветли ,,полета'' си на процеса в Нюрберг, но британският обвинител му отнема думата/. Така след 46г. затвор, на 93г. Хес умира.
цитирай
17. get - 1. . . ., , самоволният'' полет на ...
23.11.2017 18:10
lion1234 написа:

1. ... ,,самоволният'' полет на Хес на 10-ти май в Шотландия същата година никак не е бил ,,самоволен''.

2. ... разчистване на пътя за плана ,,Барбароса'' - нападението над СССР. Преговорите обаче нямали да бъдат с Чърчил, а с аристократичните среди, симпатизиращи на нацизма/ към тях принадлежи и абдикиралия Едуард Осми/.


- Не е само кинг Едуард VIII - който симпатизира на Хитлер, такъв е и брат му принц George, херцог на Kent?
- Първият абдикира - както ни убеждават ПРИЧИНА поради неравностойният му брак с "палавата американка"?

- Втория - загива при мистериозни обстоятелства в Шотландия, през 25 август 1942 година. Британците ПОДДРЪЖНИЦИ НА МОНАРХИЧЕСКАТА ТРАДИЦИЯ - предпочитат да прикриват, ИСТИНАТА ЗА СМЪРТТА МУ - СЪС ПОЗОВАВАНЕ, ЧЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИТЕ пишещи ПО ВЪПРОСА ГИ ...? ... са изкушени от "теория на конспирацията" - твърдейки, че смъртта(чрез авио-катастрофата е умишлена ?) Тъй като "принца на Кент", носел в куфара си голяма сума "исландска валута" - като с ТОВА ИСКАТ ДА ОПРОВЕРГАЯТ - че отправната точка на Полета е Швеция! Там принц Джордж вероятно е щял да води преговори ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА СЕПАРАТИВЕН МИР С ГЕРМАНИЯ!

- по въпроса можете да прочетете ПОВЕЧЕ - ПРИМЕРНО ЕТО ТУК?
http://educationforum.ipbhost/topic/18317-prince-georges-mysterious-death-in-1942/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644145
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031