Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 21:44 - Багдадската батерия
Автор: barin Категория: Технологии   
Прочетен: 1186 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 26.11.2015 17:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                 Наскоро видях публикувани шест исторически находки, които човечеството все още не е разгадало.Те са: гигантските каменни топки в Коста Рика, Багдадската батерия, ръкописът на Войнич, златните фигури на инките, генетичният диск и механизмът от Антикитира. За втората от находките най-много знам.

 

        Багдадската батерия е общото название на няколко артефакта, намерени по земите на древна Месопотамия, днешен Ирак. За първи път за тези странни устройства се заговаря през 1936 г., когато по времето на разкопки край древния град Хюиут Рабуа, край Багдад, археолозите откриват странна малка ваза. Този 15-сантиметров съд от светложълта глина впечаталява историците. Те го прибират в складовете на Националния музей на Ирак в Багдад и без колебания го датират от началото на новата ера или отпреди 2000 г. Малката ваза съдържа цилиндрично парче от мед, дълго 12, 5 сантиметра и с диаметър на основата 4 сантиметра. Ръбът на медния цилиндър е споен с оловно-калаена сплав в съотношение 60/40 процента, а дъното му е запушено с нагънат навътре меден диск, който пък е застопорен с бетон или асфалт. Друг изолационен слой от асфалт запушва горния отвор и държи на мястото му железен прът, пъхнат в центъра на цилиндъра. По пръта учените открили и следи от действието на киселина. Светът обаче научава за съществуването на Багдадската батерия две години по-късно, когато Уилям Кьониг – германският директор на Националния музей на Ирак, открива в складовете странната ваза. След като я подлага на сериозен анализ, немският археолог заключава, че уредът произвежда електричество и се е използвал от древните жители на Месопотамия за галванизиране на съдове. Твърдението на д-р Кьониг обаче е посрещнато на нож от научния свят, тъй като това би означавало, че нашите предци са успели да създадат батерия цели 1800 г. преди Алесандро Волта да патентова своето откритие. През 1799 г. Алесандро Волта изработва и патентова първата батерия. Въпреки многото експерименти, които били провеждани в продължение на повече от 60 години след откриването на багдадските батерии, науката все още няма категорично обяснение за какво точно са служели те.
            Багдадските батерии остават обвити в мистериозен воал. Не се знае точно кога и от кого са направени, а още по-малко е известно конкретното им предназначение в живота на древните хора. В последните години тези въпроси все по-често се задават. Засега се оформят три хипотези за използването и предназначението на багдадската батерия:

 

1. Електрогалванизация

 

       По времето, от което са били датирани батериите (преди около 2000-2500 г.), са били използвани две основни техники за позлатяване, които все още се прилагат. Едната е била механична обработка с чук на ценния метал, като целта е била да се получат тънки ивици. Другият вариант е бил да се смеси златото с живак (златна амалгама), а след това сплавта да се нанесе на ръка върху предмета. Тези техники са ефективни, но са твърде трудоемки, сравнени с наслагването на малък, но плътен слой от метала чрез електролиза. През 1978 година този метод е изпробван след свързване на много копия на Багдадската батерия, в които е бил налят сок от грейпфрут за електролит. Резултатът според д-р Арне Егберт е бил нанасянето на слой сребро, дебел само една десета от милиметъра, върху повърхността на предмет. Други подобни опити обаче не успели да покажат същите резултати.

 

2. Медицински функции

 

       Още древните гърци разполагали с факти, че чрез малък електрически заряд можело да бъде облекчена болката на човек. По същото време, когато жителите на Месопотамия използвали батериите, китайците развивали лекуването чрез акупунктура. Според защитниците на теорията за медицинската функция на батериите това би обяснило и присъствието на много иглообразни предмети, намерени заедно с някои от багдадските артефакти. Против тази теза е обаче фактът, че максималният заряд, получен от копия на батериите, е не повече от 2 волта. Той би бил неефективен при облекчаване на по-силна болка. Освен това в древността хората са познавали и различни средства с болкоуспокояващо действие, съдържащи канабис, опиум и вино.

 

3. Религиозна мистификация

 

         Друго мнение за употребата на батериите е, че те са били използвани в храмовете като част от евтин трик за привличане на богомолци, а оттам и на пари. Възможно е било батериите да са поставяни в някоя статуя. Когато хората идвали да се молят на статуята, те били допускани в специалното помещение поединично. Поклонниците задавали своите въпроси на статуята, а след това я докосвали. Ако батериите били свързани, молещите се получавали слаб, но осезаем електрически удар, а може би и “мистериозно присветване”, което означавало, че отговорът е "не". В противния случай, когато батериите били изключени, не ставало нищо при докосване на статуята, и човекът знаел, че отговорът е "да". Така богомолците били убеждавани в божествените сили на статуите, а след това, разбира се, оставяли и солидно дарение за храма.

     багдадската батерия
        Има и други загадки, които изумяват човечеството как древните хора са постигнали, като строежите на пирамидите, мегалитните съоръжения(подробности в тема 12), римският додекахедрон, дискът от Фаистос, Мачу Пикчу и др. Датирането на Багдадската батерия по последни данни от археологията е между 250 и 224 г.пр. Хр. По него време на територията на днешен Ирак са Партите. Дали те са го взели като начин на изработка от по-напреднала предишна цивилизация не се знае. Първият анализ на обекта е представлявал сипване на електролит във вътрешността му. Официалното заключение, което е изнесено след това казва, че обекта се държи абслютно точно като модерна електрическа батерия. Ако датировката и природата на обекта се окажат вярни, това ще означава по-напреднало технологично ниво от приеманото официално, което може да ги окачестви, като артефакт не на мястото си. Копия на батерията успяват да произведат малко количество електрически ток, което доказва, че тя работи, но не и за какво е била използвана. За много загадки, включително и описаните в библията имам свое обяснение, но за Багдадската батерия и изброените други нямам. Жалко, че земята, където са възникнали едни от най-старите цивилизации: Шумер, Акад, Вавилон, Асирия, Ниневия се намира на територията на една загубена(трудно е да се нарече) държава Ирак. Затруднения предизвикват вътрешните сътресения и сражения в държавата и климата и релефа. Все пак успях да обясня по свой начин загадката на Багдадската батерия.   

 
Гласувай:
6
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Аз също не се съмнявам, че това ус...
02.08.2015 15:55
Аз също не се съмнявам,че това устройство е батерия и съм на мнение,че то е използвано за посребряване или позлатяване на медни и бронзови изделия по галваничния метод.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 1709783
Постинги: 344
Коментари: 4311
Гласове: 42074
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031