Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 21:44 - Източните бойни изкуства
Автор: barin Категория: Спорт   
Прочетен: 5295 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 09.12.2016 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

             Обикновено бойните изкуства се свързват с далечния изток. Повечето от тях са познати през последните десетилетия за България. Навлязаха много източни бойни изкуства, създадоха се школи. Много млади хора започнаха да тренират източни бойни изкуства.  В Олимпийските игри още не са включени източните бойни изкуства, но се организират из целия свят турнири, състезания, световни първенства. Има български спортисти, които печелят в своите спортове и достигат до висок дан.  България има няколко шампиона в бойните изкуства.
              Дали китайските бойни изкуства, за които сме чували не идват от древните българи, които са живели  в съседство с Поднебесната империя? Знаем, че съседни държави винаги си помагат и взаимстват някои неща една от друга. Така става дори и при силно враждуващии държави. Хуните са били основен противник на Китай дълги години. Хуни и българи са различни,но имат много общи черти, поради дългогодишните съюзни отношения, които са имали. Родът "Дуло" управлява хунската империя и българите.Той е основния владетелски род за България по време на Първото царство, а според някои историци и в по-късен период. Владеенето на източните бойни изкуства не е само да се биеш, а развива тялото, движенията, способността да преценяваш правилно обстановката. Много важна е  дисциплината при тренировки и старанието, което практикуващите влагат. Всеки се стреми да научи и усвои повече от другите. Главната цел е по-високия колан и ранг. Двубоите продължават различно време в зависимост от вида дисциплина, в която участват състезателите.  При двубоите има ритуали, които се спазват от незапомнени времена.
               Почти всички бойни изкуства, които се практикуват са предимно защитни. Никъде треньорите не учат, че трябва първи да се напада. Гледал съм много демонстрации по време на благоворителни концерти и представления. За мен интерес представлява как да се справи човек с нападател, как да неутрализира неговите действия. При добри умения може да се победи по-силен противник. При източните бойни изкуства важна е концжентрацията на вниманието. Тренировките обикновено пир повечето случаи продължават около час-час и половина.  При двубоите печели този, който повече се е старал, когато са му показвали упражненията. Познаването на правилата е от важно значение, защото по време на турнири от състезателен характер дисквалифицират и наказват за използване на непозволени удари. За всяко бойно изкуство има правила, които се спазват. За различните видове те са различни. Условно източните бойни изкуства могат да се разделят на: без оръжия, с оръжия, меки, бойни танци и игри, хватково-ударни борби със захвати, ръкопашен бой и още групи.
              Българският борец Дан Колов е дълги години на върха. Той не е побеждаван в борби. В неговият личен бележник са разработени и описани около 480 различни хватки и техники. На него има паметник в родното му село Сенник, на няколко километра от Севлиево. Много спортни клубове по борба носят неговото име. 
               Всички различни техники, които се използват носят имена, обикновено на сътезатели, които са ги практикували. Това не е нещо необичайно, защото в спортната гимнастика има упражнения, именувани на известни спортисти, дори има едно на името на българския гимнастик Стоян Делчев. Същото е и във  фигурното пързаляне
               Ръководителят на групата в повечето източни бойни изкуства се нарича Сенсей.
На японски думата Sensei означава инструктор, почетен учител или „ роден преди“. Когато в спорта има повече от един черен колан, сенсей се ...Носителят на черен колан четвърти и по-висок дан се нарича"шихан".  
              Друг термин от източните бойни изкуства е "ката"
в буквален превод от японски означава „форма“, „образец“ или „стил“ и представлява строго определена поредица от техники, които се изпълняват в също така строго фиксирани ритъм и време. Като цяло това е комбинация от удари и блокове, използвани при бой най-често с повече от един въображаем противник.    
              Коланите, които определят степента на владеене на източните бойни изкуства се дават обикновено по време на състезания или при положен практически изпит по владеене на изкуството пред добре подготвен специалист, който има висок дан и е допуснат да провежда такива изпити. 
            
               Дан- степен, по която се разграничават носителите на колани. По-високият дан означава по-добро владеене на бойните изкуства. символизира маисторство на техниката на бойните изкуства , а също така и че притежателите на този пояс не се боят от силите на мрака и злото.          
              
1. Таекуон-до е едно от многото източни бойни изкуства. Има корейски произход и негов създател е ген. Чой Хонг Хи, като за неговото създаване той комбинира техники от стиловете Карате и Те-Кион. През 1955 година “таекуон-до” е утвърдено като бойно изкуство в световен мащаб. Таекуон-до означава: “Пътят на ударите с крака и ръце”. Съзтезанията в това бойно изкуство са разделени на две: спаринг и тул (демонстративна игра), като във всяко състезание взимат участие много трениращи. Уменията на всеки боец се обозначават с цвета на колана, който от тях носи на кръста около кимоното си. В таекуон-дото поясите са оцветени (освен чения) в два цвята - например бял пояс с жълта лента. 
           2. КАРАТЕ е японско бойно изкуство, което е възникнало преди много години в Царство Рюкю в днешна Окинава. То се развива на основата на местни техники и китайското бойно изкуство кемпо. В карате се използват предимно удари с юмруци, лакти, колене, ритане, техники с отворена длан, а в някои стилове се прилагат също хващания, ключове, хвърляния и др. През вековете бойното изкуство претърпява редица изменения преди да придобие съвременния си вид. В наши дни карате се практикува като средство за самоусъвършенстване, по културни причини, за самозащита и като спорт.
           
3. Кудо е контактен боен спорт, адаптиран за водене на спортен двубой, максимално приближен до реалността и с максимална степен на защита с разнообразен набор от най-ефективни техники за защита и нападение. Целта е постигане на максимална ефективност за минимално време, при минимум разход на енергия и на движения.
           4.
Крав мага е изпозлвано от израелските спецчасти, включително и от специализираната полиция, това бойни изкуство (krav maga) е без почти никакви правила и доста агресивно. То не се практикува толкова като спорт, а като средство за самозащита като използва важни точки на опонента като меките места, очите, удари с глава и използване на всякакви предмети като оръжие. Трите стъпки при това бойни изкуство са српавяне със заплахата, предотвратяване ударите на атакуващия и неутрализирането му.
             5.
Българско Кемпо  е модерна Будо-дисциплина, която съчетава хармонично силата, остротата, твърдостта и пластиката в активна среда на реален двубой. Характеризира се с рационална и ефективна структура, която е обособена от перфектен ритъм и съвършена комбинация на ударна и хвърляща техника в условия на различни видове захват. В него са съхранени всички положителни черти на традиционните единоборства - задълбочена отработка на базова техника, форма, двубой, строга дисциплина и ритуал. В древността мъдреците споделят, че човек, който съумее да опознае себе си, е съумял да опознае Бог. Опознавайки себе си, в света на бойното изкуство "Българско Кемпо", човек се учи да побеждава не само като "подразбира" намеренията на противника, но и като неутрализира негативните предпоставки, създаващи условия за агресивна битка. Човек овладял истинското бойно изкуство е спокоен и уверен в себе си. Той изолира обичайните страх и не изпитва потребност от проява на войнственост и агресивност.
               
6. Тайчи  e китайско бойно изкуство от семейството на вътрешните стилове на Ушу, заедно с Ба Гуа джан и Син И цюан. Официалната теза възприема за основател на това бойно изкуство полулегендарния Джан Сан Фън. Най-ранният от известните учители, преподавали бойно изкуство с името тайчи, бил Чън Линси, пришълец от окръг Шъсиен, провинция Анхуй. Негов учител бил Хан Гунюе, сведения за когото не са запазени. Що се касае до самия Чън Линси, то той бил реална и доста известна личност в периода на Южните и Северни династии (Нан-бей чао), по времето на династия Лян (502 - 557).Този човек, освен че сам е практикувал тайчи, но е и обучавал целия команден и редови състав на подчинените му отряди от местната самоотбрана.  Впоследствие, лянският император Юан-ди, назначил Чън Линси за началник на целия окръг Шъджоу. В продължение на няколко династии до династия Южна Сун (1127-1279), изкуството тайчи се предавало в рода на Чън Линси, докато не стигнало потомъка му Чън Би, също много известен в цялата област човек.
              
7. Айкидо  е съвременно японско бойно изкуство. Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името "айкидо" се изписва с йероглифите "ай" (съразмерност), "ки" (енергия) и "до" (път) и най-общо се превежда като "път на хармоничната сила". Практикуващият айкидо се нарича айкидока. Айкидо е разработено от Морихей Уешиба (наричан О"Сенсей - "големият сенсей") между 30-те и 60-те години на 20 век. В основата на айкидо залягат движения от древните школи Дайто-рю айки-джуцу и Иуама-рю кенджуцу, в които Уешиба се обучава като млад.
              
8.
Джудо е бойно изкуство и олимпийски спорт, създадено в Япония през 1882 година от Кано Джигоро. Характернен за него е състезателния елемент, където целта е съперникът да бъде хвърлен или повален на земята, да бъде обездвижен или принуден да се предаде. Ударите с ръце, крака или оръжия също са част от джудо, но само от предварително уредените форми (ката), като се изключват от състезанията и свободната практика (рандори). Джудо възниква на основата на бойното изкуство джуджуцу, едно от традиционните военни изкуства на Япония. Кано Джигоро, създателят на джудо, се е обучава в школи по джу-джицу („изкуство на гъвкавостта“) в продължение на много години, след което създава своя система, която нарича джу-до („път на гъвкавостта“).
             
9. Киокушин, създаден през 1954 година Ояма започва да преподава на една поляна, станала и първото му импровизирано доджо. През 1956 година първата истинска зала отваря в бивша балетна школа зад университета Рикйо, на около 500 метра от сегашното Хонбу доджо (Главна квартира). Ояма и неговите инструктори възприемат и изучават всяка нова техника, забелязана от тях като успешна на тези малки битки, и я вкарват в обучението — така стилът се развива. В школата на Ояма се наблягало на свободното кумите сериозно, и те удряли и очаквали да бъдат ударени на тренировъчните сесии. Все още нямало забрана за ударите към главата, макар че те се нанасяли само с длан или с навита на юмрука кърпа. Спарингът продължавал, докато единият не признае поражението си.
          
10.  Ушу означава "бойни изкуства". Ушу е събирателен  термин, обозначаващ много китайски бойни изкуства. Но в средата на ХХ век, китайското правителство решава да създаде нов вид спорт, на основата на Ушу. Така, в частност, се е появила разновидност на художествената гимнастика, която официално нарекли " състезания по изпълняване на Ушу - форми ". Тази " Ушу - гимнастика" започнали да преподават в училищата и официално да пропагандират по цялата страна и в чужбина. Ето защо се е сформирало мнението, че Ушу всъщност е гимнастика. Всъщност реалното Ушу има твърде малко общо със спортното - просто две различни неща, наричани по един и същ начин, което води често да объркване.
              11. Булджутсу е Българско Бойно Изкуство ефективнo и приложимo в ежедневието в реалистични ситуации. Създадено за приложение на улицата при различни ситуации. Почти не е известно в България, а идва от местата, населявани с българи преди близо две хилядолетия.       
           Трябва ли да се тренира някакво източно бойно изкуство? Мисля, че по-правилно е да кажем да. Тренировките поначало независимо дали са източни бойни изкуства, плуване или колективен спорт помагат за развиване на кондицията, дисциплината, мисленмето, преценката.Всяко спортуване е полезно и за предпочитане пред стоенето пред интернет, "чопленето" на телефона и бездействието. Чрез спорта човек е ангажиран, научава се на режим, дисциплина, упоритост и много положителни качества. При спорта съзнанието и мисълта не е ангажирана с глупости, защото се концентрират трениращите върху спорта и тренировката. Човек става по-организиран вследствие режима, на който години наред е подложен.  Развиват се положителни качества. Затова който може нека тренира нещо.  От полза са за това, че могат да помогнат в някои напрегнати ситуации. Като се закъснее вечер има риск да се срещнем с пийнали младежи,които искат да си премерят силите с някой случаен минувач. В такива случаи не е излишно да се приложи нещоот тренировките по източни бойни изкуства.
                12.Я
понско жиу-житцу е по-близкото до първоначалното форма на това бойно изкуство. Атаките се блокират, а след това се използва механичния момент за да се приложи техника, която може да се състои от няколко неща. Някъде по света използват това бойно изкуство, когато преподават тренировки по самоотбрана или реалистични ситуации, включително защита от няколко атакуващи или защита от оръжия, каквито са били ситуациите преди стотици години, адаптирани и за днешни времена.
              
13. Ваджра-Мусти ("Диамантена борба") Легендата разказва, че тази система за самозащита без оръжие е била измислена през ІІІ-то хилядолетие пр.н.е. от един индийски принц. Той прекарвал времето си като наблюдавал поведението на животните в гората и проучвал техните начини за нападение и защита. Като анализирал движенията на животните, принцът ги систематизирал и извлякъл от тях голям брой техники, които можели да се приложат и при хората. По-късно той експериментирал и убил повече от 1000 роби, търсейки слабите точки по човешкото тяло, като използвал научените техники. Това изкуство било наречено Ваджра-Мусти, което означава, че "онзи, който е стиснал юмрука си като оръжие е твърд и непреклонен като диамант".
              14.
Каларипай-нарича се още "практика на бойното поле". Представлява комплексно военно изкуство на кшатрийте и води своето начало още от І-во хилядолетие пр.Хр. През този период редовно били провеждани игри наречени "Самаджия", които включвали бой между слонове, бокс, бой с тояги и борба. В Каларипаят са се вплели и много аспекти на Йога обединени от единството на физическото съвършенство и пробуждане на вътрешните енергии ("Аандареека-Шакти" или "Каруту"). Много техники и движения от класическите индийски танци, между които на първо място "Самхара-Тхандава" - танцът на Шива, са влезли в техниките на Каларипаят.
              15.
Тай-чи - изкуството на движенията от Древен Китай понякога се описва като подвижна медитация. Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Древен метод за редуциране на умората, свързване с висшето "аз" и управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло.За основоположник на тай-чи се смята китайският монах Чан Сан Фън, който бил последовател на даоизма и влага в своя метод основните принципи на това философско учение, според което Вселената е хармонично движение на "ян" и "ин", плавно преливане от един сезон към друг, от раждане към смърт. Причисляват го към бойните танци и гимнастиката.
               
16. Шоринджи-кемпо- някъде се нарича съкратено"Кемпо". Основен българския боен стил, в който е  залегнал градивният процес на развитието на личността, както и необходимостта в еднаква степен да се въздейства върху тялото на човека, душата и неговия дух. Процесът на израстване и овладяване на Българско Кемпо е зависим преди всичко от усилията, полагани от всеки практикуващ, с цел усъвършенстване и усвояване на определени навици. Поради тази причина в българското бойно изкуство се използва комплекс от наставления и принципи, насочени към развитието на високи духовни и морални качества у хората, направили това бойно изкуство част от своя живот. Духовното израстване в Българско Кемпо се постига чрез усвояването на тези принципи, а действителното практическо усъвършенстване - чрез последователно и упорито изучаване на бойното изкуство.
                Описаните шестнадесет бойни изкуства не са всички. Има още много други, като повечето не са популярни и не се практикуват в България.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ИНТЕРЕСНА КЛАСАЦИЯ И основателен ...
20.08.2016 18:03
ИНТЕРЕСНА КЛАСАЦИЯ И основателен въпрос " Дали китайските бойни изкуства, за които сме чували не идват от древните българи, които са живели в съседство с Поднебесната империя? ..."
цитирай
2. barin - В общи линии че си прав, zaw12929 за ...
20.08.2016 19:13
В общи линии че си прав, zaw12929 за повечето бойни изкуства.
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
25.08.2016 21:47
... Имаше една книжка по която се учеха войниците - СРБ - Средства/Система за Ръкопашен Бой! - Българска книга! - където войниците се учат/учеха на балет ли?? :-)))

Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, indiram, и аз като учих в ...
25.08.2016 21:55
Здравей, indiram, и аз като учих в Морско училище съм се учил по нея. Сега синът ми тренира Шъндао.
Поздрави!
цитирай
5. indiram - ...
26.08.2016 21:40
Имам книжка с УШУ-гимнастика и когато ми е схванато правя някое упражнение...
Каквото и да се упражнява/тренира физически - все е полезно!

Поздрави!
цитирай
6. barin - На 4 декември ходих на състезанието ...
09.12.2016 19:26
На 4 декември ходих на състезанието по Таекуондо и благодарение на един мой приятел, с които заедно гледахме научих някои неща от бойните изкуства. Той е тренирал и знаеше много за правилата, провеждането на срещите, съдиите, които трябва да имат поне черен колан, т.е. да са сенсеи. Освен това сега като прочетох статията забелязах, че съм пропуснал едно известно в България бойно изкуство- Шотокан.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3648177
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031