Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2019 22:24 - Делфините във Варненския делфинариум
Автор: barin Категория: Регионални   
Прочетен: 6378 Коментари: 24 Гласове:
47


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                     Във Варна има много забележителности. Може да превъзхожда  много български градове по интересни места, но не трябва да се сравняват. Всеки град си е по своему хубав. Една от забележителностите във Варна е Делфинариумът. Построен е в Морската градина близо до автобусната спирка"Делфинариума", която преди се казваше"Стадиона". Представленията в Делфинариума са били винаги интересни. Малко повече информация първо за Делфинариума, а после и за делфините, които са били преди и сега там. 
          Делфинариумът във Варнае единствено по рода си в България атракционно съоръжение. Разположен е сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето. Открит е на 11.08.1984 г. и е един от символите не само на Варна, а и на българския туризъм. Делфинариумът е неотменна точка в програмите на всички туристи, посещаващи Черноморието. image






              Сгра  5 делфина от вида "Тursiops truncatos", произхождащи от Карибско море. дата впечатлява с интересната си конструкция и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е проектиран от колектив, под ръководството на известния архитект Симеон Саралиев. Самата постройка представлява лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб, с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Интересна подробност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни са се извършили след монтирането на носещата покривна конструкция.    Делфините изпълняват различни елементи от области като акробатика, баланс, музика, пеене, танци и игри с публиката. Докато чакат началото на представлението, през стъклени витрини от кафето на комплекса, посетителите могат да наблюдават играта на делфините в малък басейн. По време на посещенията си на представленията на делфините съм забелязал, че помещението за плуване на делфините изглежда малко. Иначе залата е голяма със седалки. Има възможност да се видят делфините отблизо.  Местата са 1134, а басейна с размери12х15х6( ширина, дължина, дълбочина). През активния( разбирайте летния) период има по три представления на ден, а през останалото време на годината- по две. Винаги понеделник е почивен ден.
image

                        На територията на делфинариума се намира кафе-сладкарница с вградени панорамни стъкла, от които могат да се наблюдават подводните игри на делфините, когато не са на представление. Сладкарницата има и лятна тераса, от която се открива панорамна гледка към целия варненски залив. Срещу заплащане вски може да влезе и докато си пие кафето да гледа през стъклата делфините, когато минават отпред.  В момента има 5 делфина от вида "Тursiops truncatos", произхождащи от Карибско море. От есента на 2018 г. има малко делфинче, което едва през март обявиха, че го има. От сладкарницата може да се види, но да се включи в представление към програмата едва след три години.image
  
                     Делфините са любими животни на децата. Те са бозайници, които живеят във водата. Емблема са на много фирми и организации във Варна и Бургас. Във Варна има басейн"Делфини", както и детска градина до него. В приказките делфините са винаги положителни герои, които спасяват хората. В киното също намират място. Известният филм"Ум белият делфин" е спомен за много хора от моето поколение.
         
                   image
  
                              На снимката- част от програмата в Делфинариума.
                  Делфинариумът е място, където редовно се водят през лятото чужди групи от посетители и туристи. От самото начало дори и през най-натоварените периоди на делфините им  е осигуряван един почивен ден- понеделник. Представленията не са бивали сгъстявани с оглед нормалната натовареност на делфините.   
image
 
                    В Делфинариума програмата е с продължителност около 45-50 мин.като има забавни номера. Винаги пускат две деца по избор на треньорите да плуват с делфините в лодка. 
   image
            
                       Карта с местоположението на Делфинариума.
                Помня откриването на делфинариума през лятото на 1984 г. През 2014 г. на 11 август направиха представление и занимателни игри с деца пред Делфинариума по случай тридесетата годишнина. Моят син също взе участие в забавата. Имаше и награди.image

                        Масите на южната част на сладкарницата Делфинариума, гледано от морето.
                   Отначало в Делфинариума имаше четири делфина:Поли, Попи, Кимбо и Доли. Поли почина през 2008 г. В Делфинариума се родиха два делфина:Йоана и Пепи. На новото делфинче още не е дадено име. В момента делфините са пет и едно малко. В програмата се включват петте, но Попи е възрастен( на около 30 години) и участва в малко номера. 
           image
                     Делфинариумът във Варна е единственият на Балканския полуостров. В региона на Черно море има още един делфинариум- в Батуми, Грузия. Грузинският делфинариум  е малко по-отдавнашен от българския- открит е през 1975 г., но след 1995 г. е затворен и делфините са преместени в делфинариум в Кипър.
                  Делфините са смятани за едни от най-интелигентните същества на Земята. Въпреки многобройните научни изследвания проведени през годините върху тяхното поведение, както в плен, така и на свобода, техният интелект си остава загадка, на която скъпата модерна апаратура все още не е дала задоволителен отговор. 
           
             В момента се отглеждат 5 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, като част от тях са родени във Феста Делфинариум. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.
 
image
                 Играта с топка на делфините е сред най- увлекателните атракции, които предлага представлението. Освен това има високи скокове, излизане за кратко на брега, комбинирани изпълнения, танци, поздрави, пеене. Има и акробатика, баланс, танци върху водата, ходене с опашка по воднатата повърхност, пеене по ноти – всичко това е само част от тридесетминутната атракция, по време на която зрителите искрено се забавляват и аплодират напълно заслужено. А между отделните представления, през панорамното стъкло на кафе-сладкарницата, която се намира на територията на Делфинариум, Варна, всеки може да се порадва на свободните подводни игри на делфините. Разбира се, оттук най-доволни си тръгват малчуганите, а срещата с близките по интелект до хората забавни морски бозайници се превръща в незабравим спомен от детството. Ето защо, изживейте вашето морско приключение, като станете част от уникалното шоу на най-голямата атракция във Варна – Феста Делфинариум и магията на делфините.
     image
              Обучението на делфините продължава около 3 години. Всеки ден делфините изяждат по 7-8 кг. риба.
             Делфините са изумителни същества. Седем неща за делфините, които са по-неизвестни на масовите читатели:

1. Делфините са еволюирали от сухоземни животни

             Те невинаги са живели във водата. Преди милиони години предшествениците на делфините са се придвижвали по земя, докато в един момент - преди около 50 млн. години не решават да намерят по-добра среда за живот - водата.

Доказателство за този процес на трансформация съществува - в перките на възрастните делфини са налице закърнели кости на пръсти, а също така и кости на крака.

2. Делфините могат да стоят в будно състояние в продължение на седмици

             Скорошно изследване сочи, че тези съществат имат удивителни способности. Една от тях е да стоят будни с дни и седмици и дори завинаги.

Тази тяхна способност има логично обяснение. За да дишат, делфините трябва да излязат на повърхността на океана. Те не могат да дишат автоматично, както правят хората. Те трябва да са в постоянна будност, за да дишат и за да не се удавят. Как го правят?

Като изключват половината от своя мозък.

             3. Делфините не могат да дъвчат

image

             Ако сте наблюдавали как делфините ядат, ще забележите, че те сякаш гълтат храната. Това е така, тъй като те не могат да дъвчат. Делфините използват зъбите си само за улавяне на плячката. Понякога се налага тя да бъде раздрусвана или накъсвана, за да може да бъде преглътната.

Една от еволюционните теории за този начин на хранене обяснява, че това е необходимост. Делфините разполагат с изключително малко време за консумиране на храната. Ако се забавят, рибата ще избяга. Изключването на дъвченето от процеса е въпрос па оцеляване.

4. Делфините служат на военноморските части от 60-те години на 20 в.

             Идеята да бъдат използвани способностите на делфините във военното дело се зараждат още преди 50 г. Както знаете, те са отлични детектори на подводни мини.

5. Делфините учат по-младите поколения как да използват инструменти

             Според проучване от 2005 г. делфините притежават уникалната способност да предават познанията си на следващото поколение. Опитът се предава от майка на дъщеря. Става дума за умения за ловуване, които тези интелигентни животни са развили и които стриктно предават от поколение в поколение.

6. Делфините се дрогират с токсини от риби

            Рибата таралеж съдържа силни токсини. Оказва се, че делфините са наясно с това и умишлено ги използват.

По принцип токсините, които рибите таралеж съдържат, са смъртоносни. В умерена доза обаче те действат като наркотик. BBC разполага с филм, в който делфини умело си подават една такава риба в продължение на 20-30 минути. След това делфините се издигат на повърхността и наблюдават отражението си във водата.

Тук става дума за умишлено интоксикиране.

Очевидно хората не са единствените същества, които проявяват интерес към наркотичните вещества.

7. Делфините комуникират между себе си по име
           
 

             image                 Интересен е синхронът при изпълнение на упражненията между делфините.
              Делфинът има нужда от доста риба - той изяжда от 8 до 15 килограма риба дневно. Делфините тежат от 150 до 300 килограма. На дължина може да достигнат до 3 м. Мъжките са с около 20 сантиметра по-дълги от женските. Съществуват над 40 вида делфини, като най-известният е Афалина, който се среща в Черно и Средиземно мореДелфинът може да се срещне във всеки океан или море, но той предпочита водите на моретата в умерени климатични зони и в тропиците. 
                Досега съм ходил пет пъти да гледам делфините в Делфинариум Варна. Винаги ми е било интересно. 



Гласувай:
48



1. rosiela - Ходила съм няколко пъти.
16.04.2019 22:44
Страхотна гледка са.
цитирай
2. mt46 - Интересно!
16.04.2019 23:33
Поздрави!
цитирай
3. hloris - :))
16.04.2019 23:54
Страхотни са...толкова умни и интелигентни....обожавам ги!
Благодаря ти за хубавата виртуална разходка! :)

Големи сладури са
цитирай
4. barin - Симпатични са делфините, Роси. ...
17.04.2019 05:47
Симпатични са делфините, Роси.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Благодаря, Марине. Поздрави!
17.04.2019 05:48
Благодаря, Марине.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, hloris. Този път поставих ...
17.04.2019 05:48
Здравей, hloris. Този път поставих повече снимки. Всички харесват делфините.
Поздрави!
цитирай
7. barin - В корабния дивизион, в който служих ...
17.04.2019 05:49
В корабния дивизион, в който служих преди много години емблемата беше спасителен пояс и делфин.
цитирай
8. emelika - Делфините - любимци на човека
17.04.2019 07:24
Но и човека любим за делфините. Доказва го не само дружелюбието, но и факта, че той винаги го спасява в беда. Според учените за тях всеки човек е ценен, не избирателно. Но дали е вярно обратното?
И кой кого превъзхожда?! Мозъкът на делфина е с 300 грама повече, гънките му два пъти. Общува с 1400 звука и песента му не е само ултразвукова, но и средно честотна.
Конкурира психотерапевтите, че и лекарите при лечение на ДЦП и деца с аутизъм...
цитирай
9. emi1ts - Поздрави Иво!
17.04.2019 07:50
Хубава,интересна тема!И според мен делфините са много симпатични, добронамере ни и интелигентни същества .Сега разбирам и за другите факти свързани с тях.Много е интересно и със сигурност ще потърся още информация!Благодаря!С пожелание за хубави дни!
цитирай
10. eva666 - :-)))) многооо ..сладък Пост..кой не ги обича..
17.04.2019 22:46
скоро се върнахме от Испания,Тенерифе..
ходихме и на 2 Представления /с косатки и..делфини, разб се..
те са Любимци на всички- малки и големи..деца..
имам снимки, и аз ще ги потърся..

но, съм чела и..по"опасни" новини за тях/все пак са ..бозайници като нас..

"Делфините са много интелигентни същества, но също като хората могат да бъдат лоши и интриганти", казва Ричард Конър от университета в Масачузетс, директор на Алианса за изследване на делфините.

Когато настъпи размножителния им период,

битката за женските е повече от жестока.
цитирай
11. barin - Здравей, Елена порасне малкото ...
18.04.2019 09:17
Здравей, Елена. Отдавана зная, че делфините са много умни животни и от научни-популярните предавания, които често гледам се убеждавам, че е така. Сега чакам малкото делфинче да порасне, че да отида да ги гледам отново.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Здравей, Еми. Делфините като ги ...
18.04.2019 09:20
Здравей, Еми. Делфините като ги погледне човек имат блага физиономия на добронамерени. Затова винаги са положителни герои в приказките. С корабите като съм плавал съм виждал из Черно море. Движат се много бързо, защото могат да си позволят да скачат пред носа на корабите.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Здравей, Юлия. Делфините са добри, ...
18.04.2019 09:21
Здравей, Юлия. Делфините са добри, но не трябва все пак да забравяме, че са животни. Имат си инсстинкти. Благодаря за коментара.
Поздрави!
цитирай
14. mihala - Здравей ,
19.04.2019 09:43
Гледала съм първите делфини от преди 60г. Тогава ми беше мъчно за тях,че са ги хванали. Спомените се напомнят понякога. Благодаря ти.
цитирай
15. barin - Здравей, Антоанета. Спомените в ...
19.04.2019 17:23
Здравей, Антоанета. Спомените в някои случаи изплуват и се появяват. Делфините обикновено довеждат до положителни емиции и чувства.
Поздрави!
цитирай
16. vesever - Като дете съм ходила. . Дано им е д...
20.04.2019 09:53
Като дете съм ходила..
Дано им е добре там на делфините. Но със сигурност на свобода ще им е по-добре...
Поздрави, Иване!
цитирай
17. barin - Здравей, Веси. Сигурно за делфи...
20.04.2019 12:46
Здравей, Веси. Сигурно за делфините на свобода им е добре, но в делфинариума полагат грижи. За повече от тридесет години изглеждат добре, дори новите са се родили и растат. За хората е приятно да гледат забавлението.
Поздрави!
цитирай
18. krassko - Във Варна съм бил винати по работа
20.04.2019 13:25
Така не съм стигнал до делфинариума.
Благодаря за интересния разказ за делфините.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, krassco. Заслужава се да ...
20.04.2019 14:03
Здравей, krassco. Заслужава се да видят делфините. Има и други интересни места във Варна и околностите.За един ден трудно се успява за всичко.
Поздрави!
цитирай
20. yoan2015 - Барин, препоръчвам ти да прочетеш ...
24.04.2019 20:07
Барин, препоръчвам ти да прочетеш "Майкъл, братът на Джери"
Не се съмнявам, че делфините правят страхотен спектакъл.
цитирай
21. barin - Благодаря, yoan2015. Ще потърся ...
24.04.2019 21:21
Благодаря, yoan2015. Ще потърся книгата.
цитирай
22. karpis - Супер полезно инфо!
09.05.2019 19:33
Страхотна статия,както винаги!Не съм ходила,но се надявам в бъдеще и това да се случи!Благодаря за инфото!
цитирай
23. barin - Здравей, karpis. Заслужава си да се ...
10.05.2019 12:22
Здравей,karpis. Заслужава си да се види спектакъла с делфините.
Поздрави!
цитирай
24. elcho - Бих добавил и....
22.05.2019 15:11
Неолитното селище в с. Неофит Рилски до Варна. Както и парка, който се изгражда все още. Според мен това е уникално като идея и изпълнение. И най вече е свързано с Историята на България.
цитирай
25. barin - Здравей, Елчо. Неолитното селище ...
22.05.2019 18:42
Здравей, Елчо. Неолитното селище съм го посещавал преди години, но след месец ще се възобнови, както е предвидено. През юли мисля да отида.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645192
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67333
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031