Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2019 21:37 - Фестивал на дивите цветя в Родопите
Автор: barin Категория: Регионални   
Прочетен: 4717 Коментари: 18 Гласове:
45


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       В България има най-различни традиционни празници, валиднио само за отделен район. Сред тези най-известни са кукерите и нестинарите, които ги има само на отделни места. Един от характерните само за част от Родопите празник е фестивала на дивите цветя. Той се провежда ежегодно от 2013 г. Иначе казано през миналата година се е провел шестия по ред фестивал на дивите цветя. В края на юни всека година след 2013  в шест смолянски села  се провежда  Фестивала на дивите цветя. В програмата си той включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, да се потопят в магията на Родопите. По своята същност малко ми прилича на провеждащия се към средата на май Фестивал на странджанската зеленика, но не е толкова стар. Фестивалът се организира от Сдружение „Екоорганизация – Родопи“ и читалищата в селата Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда. Самите села са в най-южната част на Родопите, близко до границата с Република Гърция. Не случайно дните за провеждане на фестивала са свързани с празника Еньовден на 23 юни. Знаем, че на Еньовден билките са най-лековити. Сред билките има много цветя. За това кои цветя и растения са билки: 
Блогът на barin :: билките в България
                  Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. На 23 юни призори на поляните над село Горна Арда заедно с участничките от клуб „Хоро“ - гр. Смолян гостите на фестивала ще посрещнат изгрева на слънцето и ще берат окъпани от роса магически билки. Вярва се, че който види на този ден изгрева на слънцето и се окъпе в росата, притежаваща вълшебна сила, ще е здрав през цялата година. След ритуала в село Горна Арда ще се проведе празник по случай Еньовден, включващ изложба и дегустация на кулинарни местни ястия, базар на билките, изложба на занаятчийски изделия и веселба по родопски. На 23-ти юни в центъра на село Арда по време на Базара на билките гостоприемните жители на селото ще нагостят гостите си с топли мекички със сладко от горски плодове и билкови напитки. Понякога се п
редвиждат  ателиета по боядисване на вълна с естествени багрила, изработване на цветя от прежда и хартия, почерпка с домашни мекици, сладка и сиропи. Дамите са поканени за посрещане на Еньовден на 23-и юни, а за всички има концерт на самодейни състави към читалището и училището в село Смилян. На самия Еньовден по изгрев слънце млади и стари ще изпълняват ритуали за здраве и благоденствие в село Горна Арда. Програма за билките е предвидена и в село Киселчово. На този ден в селото ще се проведе и базар за билки и дегустация на местни храни. Село Смилян е известно на българите с фасула си. То е голяямо село, ходил съм в него, а освен фасула има ферма за щрауси. 
image
            "Официалното откриване на първия в България Фестивал на дивите цветя, който се организира от сдружение „Екоорганизация – Родопи” ще се състои на 21 юни (петък) от 17:00 часа на площад „Свобода” (стария център) на гр. Смолян. Фестивалът на дивите цветя ще се проведе от 21 до 31 юни в община Смолян. В програмата са включени ботанически и вело-турове сред цветята на Родопите, беседи и лекции за местните билки и тяхното проложение и ателиета по традиционни и художествени занаяти.
            Посетителите ще могат да се потопят в родопската атмосфера на седянка в село Сивино и да научат как се приготвя кускус. Предвидени са дегустации на билкови чайове и местни кулинарни специалитети. За децата също ще има много изненади и занимания. В дните на Фестивала ще се проведе и традиционният за село Могилица  „Празник на народното творчество и занаятите”, най-атрактивното събитие от което е обичаят „Адрелез” - танц на водата и цветята.
Периодът на десетдневния фестивал не е избран случайно – дните преди Еньовден, когато билките имат магическа сила и планината се зарежда със здраве. Обичаят „Еньовден” ще представят жителите на село Горна Арда и децата от детска градина
„Родопчанче” в гр. Смолян. Кулминацията на празника ще бъде фолклорното надпяване и надиграване „Изворен глас”, което ще се състои в с. Смилян на 29 юни.
На 29 юни в гр. Смолян ще се открие и базар на местни еко-производители. Партньори на Фестивал на дивите цветя са община Смолян, РИОСВ-Смолян, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и училища от гр. Смолян, както и читалищата в селата Смилян, Сивино, Могилица и Арда."
             Взето от сайта на Смолян за първото издание на фестивала на дивите цветя през 2013 г. 
image                     
                  Като се постави началото на едно събитие следващият път очакванията стават по-високи. Има примери, където през слдващите години посещаемостта на събитията е по-голяма, а и участниците също са повече. С пърлна сила важи за традиционните исторически възстановки, които се поровеждат на определени места, като Цари Мали град; Плиска; Мадара; Варна; Шумен; Нове; Туида; Никополис ад Иструм. За събитието в Нове" Орел над Дунава", на което ходих два пъти, макар и  различно и нямащо връзка с темата за желаещите ще дам линк:
Блогът на barin :: "Орел на Дунава"-2016
               през следващите годин и за успешната проява се разнася слуха от уста на уста, намира се информация и като научат повече хора посещаемостта се увеличава.    
               За следващата година как е минал фестивала на дивите цветя ще копирам написаното в озеленяване. eu:
                "Фестивал на дивите цветя в Родопите от 21 до 29 юни 2014 г.

04 Март 2014г.  И тази година Фестивал на дивите цветя ще ни потопи в магията на Родопите и ще ни запознае с природното и културно богатството на региона. Второто издание на фестивала ще се проведе от 21 до 29 юни 2014 година в селата Смилян, Могилица и Горна Арда, Община Смолян. Организатор на фестивала е сдружение „Екоорганизация – Родопи“. 
               Фестивала на дивите цветя в Родопите ще започне с традиционния Родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите в с. Могилица. За любителите на кулинарството и местната кухня ще се проведе ателие за приготвяне на родопски хлябове и закуски, и 3-дневен кулинарен курс на тема „Техники на приготвяне на родопски ястия. Готвене с цветя“." 
Основен акцент в програмата на фестивала отново са цветята и ароматите. Посетителите ще имат възможност да участват в 5 дневния курс по ароматерапия и билкова козметика, както и в различни творчески ателиета сред които:
квилинг - изработка на цветни букети
плъст – изработка на цветя и украшения от вълна
изработване на пана от растителни материали
Любителите на приключенията и екстремните преживявания могат да предизвикат възможностите си с тур в каньона на Гарга дере и вертикалните градини с Орфеевото цвете – силивряка, велотур до изворите на Арда и поход по екопътека „Кърджалийски камък”.
 image
                 В програмата на Фестивал на дивите цветя са включени и дегустации на млечни продукти и родопски ястия, фолклорно надпяване „Изворен глас“, традиционен Еньовден, фотопленери, ателиета и уъркшопи за деца. Фестивал на дивите цветя цели да популяризира природното богатство на Родопите и местните традиции и обичаи. В района на Родопите се срещат над 2000 висши растения, което представлява 52% от флората на България. Много от тези растения са редки и защитени видове, като силивряка, родопския крем и родопското лале. С интересната и забавна програма фестивалът обръща внимание на опазването на тези видове."
                 За най-интересни програми за Фестивала на дивите цветя се считат тези през 2016 и 2018 години. За посетителите предполагам всяка година ще им е интересно, а който особено много го хареса ще повтори. Интерес предизвикват още няколко местни обичая и мероприятия; фестиивала на народните носии в село Жеравна и надпяването на 2 август в Роженските поляни, както и националния събор  край село Гела, близо до Широка лъка. 
                 Провеждането на Фестивала на дивите цветя има положително значение за региона. Покрай посещенията нафестивала туристите и посетителите ще забележат някои не толкова известни места за посещение. Има и известни наоколо, като пещерата Ухловица(единствената благоустроена пещера, в която не съм влизал), Агушевите конаци, изворите на река Арда( навлиза се малко в гръцжка територия по пътеката, която съм минавал много отдавна), други пещери, но неблагоустроени и само за любители пещерняци със специална екипировка и умения.  
                   Например н
а 25 юни 2018 г. в с. Смилян се направи ателие „Да нарисуваш цвете от Родопите върху тикла“ с презентация за характерни и редки растения от Родопите. На следващия ден ще проведат и ботанически тур по каньона на р. Есенна за наблюдения на редки и интересни растения до пещера Гарваньовица, с посещение на водна пещера Голубовица 2, Виа Ферата и алпийския тролей. В същото време желаещите туристи  се включиха в работилница за изработка на пана „Символи на Могилица“ и „Лъжица и бъклица“ от вълна и прежда, кори от дърво и други естествени материали в градинката пред читалището в село Могилица.  От 29 юни беше проведен тридневният велотур „Изворите на р. Арда“. Подобни съпътстващи мероприятия са от полза за разрастване на туризма и културния облик на района. 
image
                  Снимката е от фестивала през 2017 г. За него накратко: 
От 22 до 26 юни 2017 г. в селата Смилян, Могилица, Киселчово, Сивино, Горна Арда и Арда се проведе поредното издание на Фестивала на дивите цветя. Програмата стартира на 22 юни в Киселчово с Ателие „Еньовденски изцеления”. Негов организатор е СНЦ „Артел 13”. На 23 юни празникът се пренесе в Могилица, Арда и Смилян. От 10 до 16 часа в Могилица бяха отворени ателиета за боядисване на вълна с естествени багрила, направа на цветя от прежда и изработване на цветя от хартия. Всички, които искат да се занимават в тези ателиета са добре дошли в НЧ „България 1937“ – с. Могилица. От 16 часа пък в градинката в центъра на село Арда домакините от селището имаше почерпване с домашни мекици, сиропи от билки и сладка. От 19.30 часа на сцената на НЧ „Проф.д-р Асен Златаров-1927” в село Смилян в празничен концерт се включиха самодейни състави от читалището и музикални формации от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян. 
                  В обобщение: Фестивалът на дивите цветя е характерен за някокко села, разположени на югозапад от гр. Смолян, най-голямо от които е Смилян. В него има шестдневна програма и се включват любителски танцови и певчески състави, правят се ателиета за забавление, има показ на различни дейности, характерни за Родопите. Планината Родопи е интересна и красива. Тя няма очарованието и алпийските форми на Рила и Пирин, но има много светилища, пещери, скални феномени, водопади. Само да спомена за някои: Перперикон, Татул, Харман кая, Белинташ, Кромлеха до с. Долни Главанак, пещера Снежанка, курорт Пампорово, Кърждалийски скални пирамиди до с. Зимзелен. Има много расртения, които не се срещат другаде и такива, останали от преди потопа, запазили се до наши дни. За тях:
Блогът на barin :: Реликти и ендемити в България
                  За някои от споменатите съм писал аз, за други има информация в блога от други потребители:
Блогът на barin :: Пещерите в Родопите
                Наскоро гледах филм по научно-популярните телевизии за фестивала на дивите цветя в Родопите. Като се разхожда човек сред природата няма как да не му е по-приятно, като вижда цветя по поляните. В България си имаме много разнообразни цветя, които цъфтят по различно време и ги има на различна надморска височина. Аз лично не съм ходил на фестивала надивите цветя, но мисля да отида. Покрай фестивала научих и за единпразник, който се отбелязва по тези земи- обич
аят Адрелез. За него споменах по-горе.
image

                Има го най-вече в община Неделино, близо до град Златоград, който според мен е най-интересен за посещение в Източните Родопи. В Западните все пак има Батак.
                   В добавка към темата за фестивала за дивите цветя ще напиша малко и за Адрелез 
По стара традиция най-таченият пролетен празник в Неделино, който отбелязва възкръсването на природата и хората за нов живот, е Адрелез. Този местен обичай е свързан с много наричания за здраве, берекета да се изпълни според традицията, младите момичета се готвят от предишния ден. 
Те връзват разноцветни китки на малки букетчета с надежда да се сбъднат най-съкровените им желания, които се оставят в харкума с вода да престоят цяла нощ.Според народните вярвания, водата има магическа сила, затова всички желания се сбъдват. Веселието, песните и танците бяха изменна част от празника.
 
image
                 С Адрелез се свързват много обреди. На този ден се отбиват малките агънца. Днес се засажда фасулът и царевицата. Днес се бере здравец. Днес се търсят четирилистни детелини, които се късат с помощта на златен пръстен или монета. Кулминцията в днешния ден е коленето на агънце. В някои райони се коли най-младото агънце, а в други- това, което първо излезе от кошарата. Адрелез е не само семеен празник. В малките населени места в провинцията и в пограничните райони този празник заема централно място в празничния календар на хората. По своярта същност Адрелез е останал от стари времена и съответства на християнския Гергьовден- 6 май. Зная, че Адрелез е пресъздаван в други места в Родопите, като с. Барутин до Доспат и Златоград.
image

                    В стремежа си да намеря повече информация за Адрелез намерих един опит за тълкуване, с който не настоявам да се съобразяват читателите:

"В Мала Азия се вярва, че името Адрелез идва от  Hıdırellez, което е съчетание от имената на двама пророци-  Hızır и İlyas, които бродят из нашата планета, за да изпълнят своите мисии. Двамата пророци скитат из земята и морето и се срещат на 6-ти май. И тази среща представлява сливането на земята и водата.
              Села и градове са се готвили специално за празника. Централно място в подготовката е ритуалното изчистване на домовете, дрехите, градинките. Всичко трябва да е чисто, защото се очаква Hızır и ilyaz да посетят дома. Вярва се, че двамата са получили безсмъртие чрез пиене на водата на живота. Те се скитат по земята и помагат на хората в затруднено положение. Днес се отбелязва възраждането на природата. Навлизат дните, изпълнени с надежда. Смята се, че денят, в който двамата пророци се срещат, се свързва с настъпването на пролетта."




Гласувай:
45



1. rosiela - Чуден постинг.
08.01.2019 22:19
Чак ми зауха. Красота.
цитирай
2. hloris - Празник на дивите цветя...еха...и от 2013 година се прави
08.01.2019 22:21
Научих много интересни неща...направо ме зариби да отидем тази година до Смолян.
Благодаря ти за хубавата статия.
Духът на Родопите е направо магичен...аз ходих там преди три години,и след това не можах да дойда на себе си няколко дни,след като се прибрахме тук,в София.
А хората,родопчани,са толкова мили и добри хора,макар и много отрудени...с този тежък поминък...картофи и тютюн.

Благодаря ти,barin,живи и здрави,лятото сме там.
Тъкмо можем и да прескочим и до манастира на сестра Христина.
В Родопите човек не може да се надиша с чист въздух,както и да се напие с хубава,чиста изворна вода.
Аз направо ги обожавам!
цитирай
3. barin - Здравей, Роси. Очаквах коментар от ...
08.01.2019 22:22
Здравей, Роси. Очаквах коментар от теб. Харесваш красивото.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, hloris. Родопите са из...
08.01.2019 22:24
Здравей, hloris. Родопите са известни с много неща. Фестивалът на дивите цветя е интересен. Ако мога през лятото ще го посетя. Ходи съм много пъти в Родопите и съм впечатлен от гостоприемството на родопчани. И от други хора съм чувал, че са мили и гостоприемни местните жители.
Поздрави!
цитирай
5. kvg55 - barin,
08.01.2019 22:30
Интересен фестивал. За пръв път научавам за него от твоят постинг. За радост в Родопите все още има диви цветя.
цитирай
6. barin - Здравей, kvg55. Сигурно ще е инт...
08.01.2019 22:33
Здравей, kvg55. Сигурно ще е интересен. Иска ми се да го посетя.
Поздрави!
цитирай
7. mrazekoff - Фестивал
09.01.2019 07:51
на красота в която човек няма никакво участие. Всичко е сътворено от Бога. На ни нас остава единствено да се възхищаваме на тази красота. Прекрасно е, че хората са забелязали тази красота и, че са организирали такъв празник, защото няма нищо по-красиво от това, което Бог е създал!
цитирай
8. barin - Здравей, mrazekoff. Подобни съ...
09.01.2019 07:54
Здравей, mrazekoff. Подобни събития приветствам и когато мога ходя да ги видя. Фестивалът на дивите цветя може да се превърне в традиция.
Поздрави!
цитирай
9. mrazekoff - Хубаво е,
09.01.2019 08:01
!
barin написа:
Здравей, mrazekoff. Подобни събития приветствам и когато мога ходя да ги видя. Фестивалът на дивите цветя може да се превърне в традиция.
Поздрави!


Когато се отделя внимание на тази красота и нека тази традиция да бъде началото на поредица от такива събития в която да се отдели подобаващо внимание на
нащата - българска красота. Благодаря за удоволствието да надникна в тази
традиция!
цитирай
10. barin - Може да потърся и за други малко и...
09.01.2019 08:19
Може да потърся и за други малко известни традиционни празници и чествания информация. Засега тази и предната теми предизвикаха интерес.
цитирай
11. donchevav - Поздравления за интересния пос...
09.01.2019 16:29
Поздравления за интересния постинг - зарежда със свежест, красота и празничност - с обич към природата и родолюбие. Поздрави, Иване!
цитирай
12. barin - Благодаря, Вени. Интересни мер...
09.01.2019 17:05
Благодаря, Вени. Интересни мероприятия има в различните краища на България.
Поздрави!
цитирай
13. bven - Hızır и ilyaz да посетят домовете ни и да помагат и пазят!
10.01.2019 14:07
Много ароматен и билков пост, barin.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Благодаря, Татяна. При цветята ...
10.01.2019 16:35
Благодаря, Татяна. При цветята винаги има аромат.
Поздрави!
цитирай
15. vesever - Всяко цвете носи красота, трябва да ...
10.01.2019 19:35
Всяко цвете носи красота, трябва да пазим природните ни дадености, а България е богата с невероятни красоти!
Поздрави, Иване!
цитирай
16. barin - Здравей, Веси. Преди години раз...
10.01.2019 20:35
Здравей, Веси. Преди години разбирах повече от цветя, но и сега не съм ги забравил напълно. В планин ите съм виждал много различни цветя по различно време на годината.
Поздрави!
цитирай
17. zvezdichka - Има различни фестивали
09.04.2019 01:36
и всеки според интересите си следи и посещава желаните от него. Поне за нас е така, но ние сме една малка извадка от обществото. Но със сигурност сме намерили много от приятелите си именно по фестивалите, които посещаваме, интересувайки се от автентични носии, забравени занаяти, автентичен фолклор, който все по-рядко се чува по сцените...
Аз бих предпочела да прочета лични съприкосновения и преживявания от фестивала, но тази информация е полезна за хората, които не са открили своя фестивал :).
Между другото се сетих, че съм чела интересна статия за Хъдърлез и я потърсих. трудно я открих, но давам линк от нея. Ние все още не сме били на такова събитие.
https://ruslan-yordanov.blogspot/2014/05/blog-post_4212.html?view=flipcard
цитирай
18. barin - Здравей, Звезичке. Има много фе...
09.04.2019 09:37
Здравей, Звезичке. Има много фестивали, които впечатляват с красотата. По това време на годината е Кукенхоф с лалетата, за което имам тема и истамбулския фестивал, също на лалета. От приятели, които са ходили миналата седмица получих снимки оттам. Ще прочета довечера линка, който си ми дала, защото за Хъдърлез съм пропуснал и трябва да обогатя информацията.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3647360
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031