Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2018 22:53 - Градините в Кьокенхоф, Холандия
Автор: barin Категория: Регионални   
Прочетен: 7738 Коментари: 28 Гласове:
53

Последна промяна: 10.04.2018 22:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Всяка година в Кьокенхоф( Keukenhof на Нидерландски) градината се отваря  през месец март, втората половина и до май се разглеждат красивите цветя от милиони посетители. Сред цветята преобладават лалетата. Нормално е, като се има предвид, че Холандия е известна като"Страната на лалетата". Прозвището на спортните отбори на холандците е "Лалетата". Наистина лалетата са красиви пролетни цветя. Има много сортове, селектирани от различни места по света. Холандците са сред водещите в света и изнасят много лалета. За произношението дали е Кукенхоф или Кьокенхоф не съм напълно сигурен, не съм учил холандски език. Това не е от съществено значение. Всеобщо е мнението, че Кукенхоф са най-красивите в света с цветя. Датата, на която отваря градината не е фиксирана, а е през втората половина на март. Паркът е отворен точно осем седмици, след което затваря, а посредата през събота или неделя( уикенда) е "Парадът на лалетата". Интересно е да се отиде в Кукенхоф през време на цъфтежа на лалетата. За лалетата може да видите допълнителна информация от една по-стара моя тема: 
Блогът на barin :: Лалетата
                    Според медиите из Европа Кьокенхоф е сред топ-дестинациите по света за пролетния сезон. Всяка година около 7000000( седем милиона, няма грешка) луковици на лалета се изваждат и се засяват ръчно. Градинарите знаят, че лалетата са цветя, на които луковичките всяка година"потъват" малко надолу в почвата и ако не всяка година, то поне през година трябва да се изваждат и посаждат наново. Иначе лалетата са многогодишни цветя, които цъфтят през първата половина на април за България. Те красят парковете и градините. Има различни нацвят, червени, жълти, пъстри, розови, кафяви, а най-редки са черните.
                  Кьокенхоф е разположен на юг от град Харлем в посока към град ЛейденОснована е през 1949 г. от кмета на близкия гр. Лисе по проект на производителите на луковици.     Градините Кьокенхоф носят името си от своето далечно минало, когато районът все още бил диво място за лов, а край имението на местна благородна дама били засадени подправки за приготвянето на улова. Кьокенхоф е отворен всяка пролет за около два месеца – от края на март до края на май. В замъка не може да се нощува, но туристите могат да отседнат в близкия град Лисе. Градините наистина са като замък. През цветният сезон в Кьокенхоф може да се отиде с  директен автобус от летище Схипол (Амстердам) – номер 858, както и от централната гара на Лайден (автобус 854) или със собствен автомобил. Съществува вариант за комбиниран билет с включен транспорт от Лайден до градините.  Билетите се продават в Информационните центрове за посетители на гарите, както и на летището в Амстердам. Друг начин да си закупите предварително билет и да си спестите чакането на дълга опашка е през официалния уебсайт: http://www.keukenhof.nl/en/
                Малко снимки от Кьокенхоф:

  
                

 



image



image

image

image



image
 
                     На петата снимка се вижда друг известен символ на Ниската земя- вятърната мелница. В единия край на парка Кьокенхоф има вятърна мелница. Красиви са безспорнои снимките, а може да си представите какво е да си там. Беседвал съм с двама, които са били в Кьокенхоф през април месец. 
                   Ще си позволя да цитирам написаното за Кьокенхоф във Wikipedia, защото аз съм го писал:
                "Паркът „Кукенхоф“ (на нидерландски: Keukenhof) се намира в близост до Амстердам и Лайден, и е известен с празниците, които се провеждат през пролетта. Всяка година се селектират около 7 милиона цветни луковици от около 800 вида лалета и се засяват на площ от 32 хектара.

Градините в Кукенхоф са най-големите в света, позната още като „Градината на Европа“. Изложението е организирано за първи път през 1949 г. В единия край на градината „Кукенхоф“ има вятърна мелница. Градините са намират точно срещу замъка Кукенхоф, построен през 1642г."

              Следват снимки, поставени от потребител Rumensz, на когото съм му благодарен и за оформлението на статията. 
                 Интерес предизвиква Кьокенхоф из цял свят, като приготовлението за откриването е голямо. Освен лалета в парка има и орхидеи, рози, лилии, гербери, хризантеми, люляк, азалии и над 250 000 растителни видове. Паркът се състои от най-разнообразни видове градини и градински стилове – английска градина, японска градина, натурална градина, историческа градина и т.н. Няма ги дългите полета от лалета, така характерни за Холандия. Те могат да се видят обаче в близост, точно до парка, като повечето са частна собственост и билета за парка не осигурява достъп до тях. Точно близо до парка има частни градини, изглеждащи като безкрайни полета с различни видове лалета. 

               Името Кьокенхоф означава "Кухненска градина". Паркът получава името си още от XV в., когато бил източник на билки и подправки за кухнята на близкия замък, тогава собственост на контеса Жаклин. Като парк- градина Keukenhof се ражда през 1949 г., когато по идея на тогавашния кмет на най-близкия град Лисе, пространството се оформя като цветно изложение за производители от цяла Холандия и Европа, които излагат своите цветни кръстоски и хибриди. 
                Лалетата са пренесени в Европа от Персия, но намират своето разпространение в Нидерландия. Затова всеки ги свързва с тази държава.
                  Всеки, който обича пролетните цветя, особено лалетата, ако има възможност трябва да посети цветните градини Кукенхоф  близо до Амстердам. И макар този парад на красотата да се случва през пролетта само за два месеца си заслужава. Към момента парадът вече е започнал и замъка е отворен за посетители. Интересът е напълно оправдано, защото тези градини и блестящите цветни лалета са може би и по-красиви  от най-добрата холандска живопис. Известно е, че Холандия има добри живописци от световна величина: Рмебранд, Ван Гог, ван Хонтхорст, Вермер и много други, творили предимно през XVII в. в разцвета нанидерландката живопис. 
               Към настоящето вече цъфнаха лалетата в България, но не може да се мерят с тези от Кьокенхоф. Ние сме известни с едно друго цвете, предпочитано за подарък по юбилеи, рожденни дни и по различни поводи- розата. 

              




Гласувай:
53



1. natali60 - Красота е.
11.04.2018 08:41
Поздравления!
цитирай
2. kvg55 - barin,
11.04.2018 10:28
А защо градината не е отворена целогодишно? Входът предполагам е платен.
цитирай
3. krassko - Море от лалета
11.04.2018 11:57
Кукенхоф – или Кухненската градина, както се превежда от холандски.
Градините Кукенхоф носят името си от своето далечно минало, когато районът все още бил диво място за лов, а край имението на местна благородна дама били засадени подправки за приготвянето на улова.
От 23 март започват Дните на отворените врати. Те ще продължат до 21 май.
цитирай
4. vilish - Прекрасно!
11.04.2018 14:11
Наслада за очите, а на живо, предполагам и за сетивата!
Поздрави! :)
цитирай
5. nalia - Хубаво е, че ни го припомни, Барин!
11.04.2018 14:26
Радвам се за голямата ми дъщеря, която го посети като студентка в Гент. Пазя красив албум оттам:)
Поздрави!
цитирай
6. elenkokoschkov - Колкото и странно да звучи
11.04.2018 14:50
Родината на лалето е Турция!
цитирай
7. donchevav - Лалетата - толкова изискани, то...
11.04.2018 16:40
Лалетата - толкова изискани, толкова изящни! Цветята на съвършената любов!
Не мога да си представя цял парк с лалета - сигурно е неземно усещане! Благодаря ти за споделената красота, Иване! Поздрави и щастлива пролет!
цитирай
8. dolsineq - Красота!
11.04.2018 21:21
В края на месеца съм в Истанбул заради фестивала на лалетата, много отдавна ме изкушава това и сега ще го видя на живо...:)
цитирай
9. barin - Благодаря, natali60. Радвам се, че ...
12.04.2018 10:45
Благодаря, natali60. Радвам се, че ти е допаднала темата.
Поздрави и на теб!
цитирай
10. barin - Здравей, kvg55. Градината от са...
12.04.2018 10:47
Здравей, kvg55. Градината от самото създаване през 1949 г. се отваря само през пролетта, мисля, че защото тогава цъфтят лалетата и останалите цветя основно. Входът за нея е от порядъка на 20-25 евро.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, krassko. Тази година вече ...
12.04.2018 10:49
Здравей, krassko. Тази година вече отвориха Кьокенхоф. Изпратиха ми снимки. Малко късно отговарям на всички осем коментара, поради заангажираност вчера.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Здравей, vilish. Красиви са сни...
12.04.2018 10:50
Здравей, vilish. Красиви са снимките от Кьокенхоф. Наслада за сетивата на хората.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Здравей, nalia. От моята тема и сега ...
12.04.2018 10:51
Здравей, nalia. От моята тема и сега липсват още пет снимки, но програмата ги отряза отново. Добре е за дъщеря ти, защото Гент, макар и в Белгия не е много далеч от Кьокенхоф.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Вярно е, elenkokoschkov. Лалетата ...
12.04.2018 10:53
Вярно е, elenkokoschkov. Лалетата идват от Персия, но когато са внесени в Холандия и се разпространяват Персия е област на Османската империя.
Поздрави!
цитирай
15. barin - Здравей, Вени. Усещането само може ...
12.04.2018 10:54
Здравей, Вени. Усещането само може да си представя какво е, защото не съм ходил. Вече трета година гледам снимки през пролетта.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Здравей, dolsineq. В Истанбул също ...
12.04.2018 10:55
Здравей, dolsineq. В Истанбул също има фестивал на лалетата. Все пак и в Османската империя са били почитани.
Поздрави!
цитирай
17. inel379 - Красота безкрай!
15.04.2018 13:53
На красотата всички сме подвластни,
а тя понякога не може да се опише.
Така е, но тава е феномен -
човешко дело със намеса свише.
Чудесен постинг, Barin!
Поздрави!
цитирай
18. barin - Здравей inel379 лалетата вече ц...
15.04.2018 15:09
Здравей inel379 лалетата вече цъфнаха дори и на моето лозе Мога да се похваля, че имам виолетово лале
Поздрави!
цитирай
19. inel379 - :)
16.04.2018 06:48
Моите също ме зарадваха!
Холандските, които засадих миналата година,
станаха тройно повече през тази.
Страхотни!
От другите също съм ощастливена достойно -
червени, лилави и жълти, които са и кичести.
Започват цъфтежа и момините сълзи,
а те са ми любими.
Цветята са живата ни връзка с красотата,
с ароматен дъх - щедър дар от небесата.
Поздрав с усмивка!:)
цитирай
20. barin - Здравей, inel379. На моето лозе има ...
16.04.2018 06:53
Здравей, inel379. На моето лозе има много нарциси и лалета, а по-късно ще цъфнат и момините сълзи. Тази година имаше кокичета и синчец. На общия двор зад блока почвата е слаба, защото е имало къща. Там тази година имаше цели 14 цветя: 10 кокичета, 3 синчеца и една градинска иглика. Има и лалета, но само с листа.
Поздрави!
цитирай
21. stix - ''Лалетата - персийската любов на Европа''
16.04.2018 12:35
Отдавна си мисля, че навсякъде в България тр да се засаждат различни сортове рози - има толкова пустеещи земи, особено покрай пътищата. Това тр да стане държавна политика...
цитирай
22. barin - Здравей, stix. По засаждането вече ...
16.04.2018 12:40
Здравей, stix. По засаждането вече съм напред. Мога да споделя, че вчера засадих 17 дъба край с. Слънчево. Пустеещите земи са много. Трябва да се направи нещо. Поздрави!
цитирай
23. litatru - Браво, Барин!
17.04.2018 10:58
Литатру!
<3
цитирай
24. barin - Благодаря, litatru.
18.04.2018 11:57
Благодаря, litatru.
цитирай
25. shtaparov - Трудно е да намериш холандска ...
18.04.2018 12:40
Трудно е да намериш холандска градина без лалета: красиво е разбира се.
цитирай
26. barin - Здравей, Щапаров. Имах възможност ...
18.04.2018 20:03
Здравей, Щапаров. Имах възможност да видя малко градини с лалета в Холандия по време на стажа от ВВМУ. Беше по това време на годината, но преди 26 години. Наистина са красиви.
Поздрави!
цитирай
27. emi1ts - Прекрасно е!
18.04.2018 22:11
Благодаря!Лалетата са сред любимите ми цветя и не само защото са много красиви а и заради огромното разнообразие от видове, сортове, цветове и форми на цвета!Не съм посещавала градините на Keukenhof но съдейки дори само по снимки и илюстрации усещането ще е невероятно ,изключително красиво!Струва си да помечтае човек за едно такова изживяване!Поздрави за темата!С пожелание за цветни и слънчеви априлски дни!
цитирай
28. barin - Благодаря, Еми. През последните ...
18.04.2018 22:16
Благодаря, Еми. През последните дни често гледам лалетата от Кьокенхоф, а дори и получих снимки от приятели, които живеят в Холандия. Доскоро не знаех, че има толкова много сортове лалета.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645916
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031