Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2022 11:56 - Какво би се случило при удар по критичната инфраструктура в Източна България
Автор: barin Категория: Политика   
Прочетен: 8358 Коментари: 26 Гласове:
36

Последна промяна: 02.10.2022 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Темата е написана по молба на моя колега Петър Христов

            България е страна, разположена на Балканския полуостров където има тлеещи противоречия и спорни зони между държавите. Евентуален удар по критичната инфраструктура би могъл да доде отвсякъде. Най-вероятно е да бъде от изток. На изток от България са разположени през Черно море държавите Русия и Украйна. В момента между двете държави се води война вече от половин година. Силите са неравностойни и ако НАТО не помагаха на Украйна, тя би паднала още през първите месеци. Реално България е член на НАТО и помага на Украйна прикрито, чрез износ на стоки. Бежанци при всички случаи трябва да се приютяват, но на друго място съм писал колко, защо и откъде.

               В случая евентуален удар с високоточно оръжие може да нанесе Русия, но точно по България да го използва изглежда невъзможно. За нея има много по-големи дразнители и държави, които според думите на Путин са враждебно настроени към Русия. От запад да се цели някой точно в Източна България изглежда невероятно. За Русия потенциални цели биха били военните бази на НАТО. 

              В Източна България, която разглеждам в темата правя уточнение, че е около 50 км. навътре( на запад) от брега. Помня, че във военната академия писах тема за десант и осигуряване от приморско направление. В разглежданата полоса изпъкват два основни стратегически обекта: заводите в Девня и Нефтохимическия комбинат. В Девня заводите са следните: 
                  
На територията на общината се намират няколко от най-големите химически заводи на страната – „Солвей Соди“ АД, „Агрополихим“ АД, „Полимери“ АД. Строителната промишленост е представена в две направления – производство на строителни материали – „Девня Цимент“ АД и извършване на строителна дейност – „Заводски строежи“ АД. За промишлени цели „Девен“АД произвежда топлоенергия за нуждите на Девненските предприятия. Хранително-вкусовата промишленост включва преработката на нерафинирана захар от „Девненски захарен завод“ЕООД. Всички тези заводи произвеждат продукция от тежката промишленост и имат национално значение за България. Ако се нанесе ракетен удар по Девня ще се засегнат заводите. Последствията ще са големи: ще намалее общата промишленост на  България, ще е по-малък износът, което ще доведе до криза, няма да има производство, ще се увеличи безработицата. В Девня поразии върху почвите може да направи цимента и сярната киселина. Като обеднеят почвите ще има по-малко селскостопанска продукция. В района на Девня няма развито земеделие, но на север е Добруджа- най-плодородната и ценната ни земя. За щастие рядко духат южни ветрове и Добруджа ще бъде по-малко засегната от разлива на химически вещества. Обикновено като настъпи някакво лошо събитие в природата едно нарушение води до последващи и неблагоприятно се отразява върху региона. Обедняването на пчвата ще доведе сед години до измиране на растителността, защото растенията няма да може да извличат плодородни вещества от почвата.

 З А В О Д И:

На територията на община Девня се намират няколко от най-големите химически заводи на страната: 
-  "Солвей Соди" АД - производство на „лека“ и „тежка“ сода;
"Девен"АД производство на топлоенергия; 
-  "Агрополихим" АД - производство на азотна киселина, амоняк, моно- и ди-калциев фосфат, натриев триполифосфат, стабилизирана амониева селитра, троен суперфосфат; 
-  "Полимери" АД - производство на дихлоретан, натриева основа, по-рано и поливинилхлорид (ПВЦ).
Строителната промишленост е представена в две направления: 
-  "Девня Цимент" АД - производство на строителни материали; 
-  "Заводски строежи"АД - извършване на строителна дейност. 
-   Хранително-вкусовата промишленост включва преработката на нерафинирана захар от "Девненски захарен завод"ЕООД.

Освен споменатото дотук при разглеждането на темата уточнявам, че край Девня се намира пристанище Варна- запад, което поема много кораби. Наблизо е природната забележителност Побити камъни. Пристанище Варна –запад със сигурност ще понесе ракетния удар. Ще направя още едно уточнение, че разглеждам потенциален удар в общия случай“ от вероятен противник“, без да конкретизирам определена държава. Особено при предстоящите избори и честите през последните години политически кризи не се знае дали няма да има промяна в политическата линия на управляващите.Другото допускане е, че няма да се използва дори и най-слабото ядрено оръжие, а всичко ще е само конвенционално. Затова ако ударът е на север, целта ще е Девня. При военно положение заводите преминават към производство за военни цели. В този случай промишлеността има значение. Други последици биха били отделяне на района от България в икономическо отношение.

    image

Основната тежка промишленост в Североизточна България е съсредоточена в Девня и Варна. При химически разлив ще има трайно отравяне на почвата и засягане на реколтата. Може да се появят мутации и ядливите растения да не са годни за консумация. В близост до Девня са плажовете край Варна, при което химическите вещества ще проникнат в пясъка. Никой курортист няма да отиде в близост до авария да почива през лятото. Варна разчита много на курорта. В града през лятото се провеждат много събития: фестивали, кинопродукции, „Варненско лято“, представления в Летния театър, изложби и други мероприятия, които привличат вниманието на хората. При химическо заразяване при изпаренията ще се образуват облаци, от които дъждът няма да бъде обикновен, а киселинен. Сярната киселина е много силна и разтваря много вещества. Нитратите например в малки количества са полезни за насажденията, но от заводът при авария ще изтече голямо количество.

На юг изпъква една основна стратегическа цел по инфраструктурата- Нефтохимическия комбинат край Бургас. Той, също като Девненските заводи е разположен навътре, около 25-30 км. от брега. Той е основния производител н гориво в България. По обем промишлената продукция на Нефтохимическия комбинат е на първо място в страната и задоволява нуждите на нашата промишленост, селското стопанство и транспорта от всички видове бензин, реактивно и дизелово гориво, газ, мазут. С усвояването на голям брой нови мощности и производства в Нефтохимическия комбинат нашата страна стана износител на фенол, ацетон, етилендиамин, диетилентриамин, дихлоретан, толуол, синтетичен каучук, пластмаси и др

image

При нанасяне на ракетен удар по Нефтохимическия комбинат последиците ще са сходни с тези от Девня:

-         Край Нефтохимическия комбинат има резервати за птици в трит езера край Бургас: Бургаско, Атанасовско и Мандренско. Обособени са три центъра за наблюдение на птици: Крайморие, на Атанасовското езеро“ Удобно място за наблюдение“ и екопарк“ Вая‘. Езерата са спирка на приците по време на годишната миграция по пътя Виа Понтика. Многообразието им е голямо. Натравянето на околността от петрола ще доведе до измиране на птиците, някои от който не се срещат на много места из страната. В животинския свят всяко животно е част от хранителната верига. Дори малко нарушение на хранителната верига ще доведе до фатални последици- едни животински видове ще изчезнат, а други ще се размножат и увеличат;

-         Близо до Бургас има курортни градове  и села( Несебър, Поморие, Созопол, Равда….). При тях много хора дават под наем цели етажи за нощувка на курортисти и от това си изкарват прехраната. Наблизо има големи курортни комплекси, като Слънчев бряг, Елените, Черноморец…..При натравяне на почвата, а оттам и морската вода курортът ще замре;

-         Замърсяването на морската вода ще отдръпне допълнително плажуващите през летния период.

В двата случая( Девня и Нефтохима) е възможно да се развият болести. Дори и някакви нови, непознати за нас, за които не може да се предположи до каква степен ще окажат влияние върху населението. В сегашно време, тъй като хората пътуват много от едно място към друго болестите ще се пренесат много бързо. След нанасяне на удар по двата обекта е трудно да предвидим средства и сили за възстановяване. При други случай по света минава много години, докато природата се възстанови, а например в района на Аралско море вече 60 години не може да се възстанови екосистемата. Удар се нанася при водене на война и тогава няма да имаме ресурсите, които да отделим са справяне със ситуацията.

               Кой случай от двата разгледани е по-лош сценарий на развитие? Трудно е да се предскажи. Например времето влияе много. В първите дни има значение откъде духа вятъра и от коя посока идва атмосферния фронт. При ядрената  авария в Чернобил след няколко дена дойде атмосферния фронт в България и валя радиоактивен първомайски дъжд. Друг фактор, който има значение е силата на удара, но да предположим при сравнението, че се нанесат два удара с приблизително еднакво мощно оръжие. В двата случая точността да е еднаква и набелязаните цели от противника са постигнати. На юг от Бургас районът е по-слабо населен, но през лятото се напълва с почиващи от страната и чужбина. Оттук следва, че при разработката и анализите противникът с цел постигане на по-голям ефект ще подбере летния сезон за действие. Животинският свят също ще пострада от удара и някои организми може да не преживеят. И без това животните в България са намалели, а при бедствия и аварии се размножават вредните организми.

image

          На картата може да видите какво се включва при разглеждане на потенциалния удар по обектите от Източна България. Засегнати ще бъдат: тежката промишленост, търговията, селското стопанство, населението, растителния и животинския свят, климата, почвите, туризма. При подобни случаи може да настъпят промени в климата в района, като например засушаване, природни катаклизми и други. Например курортни комплекси има на север от Варна( св.св. Константин и Елена, Златни пясъци, Албена) и на юг( Слънчев бряг, Елените, Дюни…)

          Освен двата големи обекта, представляващи интерес има и други, по-малки. От тях изпъква едно инженерно  съоръжение от голяма важност- Аспаруховия мост във Варна. При разрушаването му ще се прекъсне връзката на града с няколко квартала: Аспарухово, Галата, Боровец, вилните зони по посока Звездица, Константиново и Черноморец. По-голямо значение има факта, че ще се прекъсне връзката по шосе с Южна България- Бургас, курортите на юг.

image

             Аспаруховият мост е единствената връзка между североизточна и югоизточна България. Резервният вариант е през ферибота в Белослав или през Девня. Без трафик удължаването на времето е поне час, а в натовареното време може да достигне и до 3 часа. Освен това покрай Девня при разрушаване на заводите ще е засегнат и пътя и трябва да се обикаля още по- на запад. Изключвам възможността за поставяне на мини в един от двата залива- Варненски или Бургаски. За Варненски залив ще са необходими по-малък брой мини, но няма как неприятелски кораб да се приближи толкова близо безнаказано и незабелязано за наблюдението. Удар може да се нанесе от самолет по въздух, което е доста опасно, предвид голямата скорост на летателните апарати. Другият вариант е от вражески кораб, но трябва да е от много голяма дистанция, използвайки изнесен пост за насочване( ИПН).

              След Аспаруховия мост следват още няколко обекта от инфраструктурата на Източна България: двете летища- във Варна и кв. Сарафово, сградата на командването на ВМС, управлението на Гранична полиция и Изпълнителна агенция Морска администрация( ИАМА). Други варианти на действие няма да разглеждам, защото са от локално значение. В двата случая ще има изтичане на отровни води в Черно море. При натравяне на водата ще намалее рибата, а из по-малките населени места по черноморското крайбрежие риболовът е важен поминък. Ще се отрази и върху корабоплаването, защото като няма износ ще идват по-малко кораби. С това ще намалее финансовото състояние на  пристанищата. Може би ще има и демографски срив, ако са ударени само единия или двата промишлени обекта( девненските заводи и Нефтохимическия комбинат). При намаляването на населението пристанищните градове и села не се обезлюдяват, но при изброените събития, които ще настъпят това ще стане. Най-голям е отливът на население от крайдунавските населени места, тези от Розовата долина и планинските малки села и махали. Закриване на предприятия ще има, а оттам и на работни места. Изоставените сгради ще са обречени на разрушение.

       Откъм природни забележителности- има няколко в разглежданата област: Природен парк ‚Златни пясъци““, Побити камъни, Аладжа манастир, дворецът Евксиноград, устията на реките Ропотамо, Камчия и Велека, старите части на Созопол и Несебър. Разглежданията административно може да ги сведа до три области: Варненска, Бургаска и Добричка. Други обекти, освен споменатите мисля, че не представляват интерес за противниковите страни.

         Все пак ми е трудно да преценя еднозначно кое е по-лошото- дали удар по Девня или по Нефтохим Бургас. И в двата случая последствията ще са катастрофални за България. Всичко зависи от външни фактори, често непредвидими за нас, дори и от времето в денонощието.

   

                  




Гласувай:
36



1. notfun - Иване имаш специални адмирации от мен, за този постинг
02.10.2022 12:23
Смело,бих казала, че това е най-хубавият ти пост
и може би най-хубавият за последните 2 -3 год
в благосфрата @

в България, живеем като по "чудо" .
на върха на иглата /и по Милостта на Бога )

Изключително важна тема!
жалко, че тук липсват всякакви професионални
и компетентни коментари
много отдавна..
Здраве, Надежда, Търпение
и Любов, да си пожелаем .
както,го е казал и апостол Павел
цитирай
2. tres1 - И в резултат от какво са всички тези "размисли"
02.10.2022 12:23
!. От липсата на адекватна /като количество и качество/ българска армия и флот.
а/ Кой, кога и как допринесе за създаването на този проблем
б/ Има ли изход от това положение и каква ще е цената
2. Липсата на каквато и да било доктрина за държавност в района наричан България.
3. Тук явно предателите и тунеядците са мнозинство, а родолюбците ужасно малко.
цитирай
3. radostinalassa - Най - опасен за нас и околните...
02.10.2022 12:30
ще е удар върху АЕЦ - а. Затова той е защитен от най - добрите надявам се ПВО, които ест. са руски. Брадърите ни взеха милиарди за картинки на самолети, а одумват руските МИГ - ове.
цитирай
4. barin - Здравей, Юлия. Благодаря за хуб...
02.10.2022 12:36
Здравей, Юлия. Благодаря за хубавите думи. Тук всичко е на базата на мои размисли и разсъждения. Взел съм под внимание много фактори.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Здравей, Трес. Написаното е пор...
02.10.2022 12:41
Здравей, Трес. Написаното е породено от разговора с колегата по време на сдаване/ приемане на дежурството преди седмица. Имах разговори по въпроса с четирима до момента. Доктрината на България наскоро се обнови, но не съм я чел докрай. Родолюбците може да са намалели, но аз и още двадесетина в блога сме тук още.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Радостина. Безспорно АЕЦ ...
02.10.2022 12:43
Здравей, Радостина. Безспорно АЕЦ Козлодуй е най- опасен, но се ограничих само до Източна България на около 40 км. навътре.
Поздрави!
цитирай
7. radostinalassa - Според мене трябва да анализираш...
02.10.2022 13:11
какво ще се случи при евентуален високоточен удар върху американските бази в Източна България. Там няма ядрено оръжие, ако евент. е внесено не знам защо би било това.
цитирай
8. notfun - по ком. 5.да добавиш.моля. накратко
02.10.2022 13:57
каква е тази/нова/ Доктрина за България.
не съм срещала такъв документ, досега
Благодаря.
цитирай
9. blackpredator - абе Барин,
02.10.2022 14:56
изниква нормалният въпрос - Cui bono?
и то зададен не от блоговите кърлежи, като бабЮлка

аз съм убеден, че когато Дерсу Узала, принуден
от политическите еколози да ловува в Украйна,
едва ли се интересува от москитите

просто некои от москитите И лаят..
цитирай
10. barin - Здравей отново, Радостина. В сл...
02.10.2022 15:20
Здравей отново, Радостина. В случая не уточнявам откъде( от коя държава) може да дойде ударът.пиша хипотетично ако се случи при сблъсък. Американските военни бази са по- навътре от разглеждания регион.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей отново, Юлия. Няма как да се ...
02.10.2022 15:23
Здравей отново, Юлия. Няма как да се прочете сега новата Доктрина. Тя наскоро беше върната за дооправяне от експертите в Министерството на отбраната. На служебния ми компютър има работен вариант, но е повече от 160 страници.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Здравей, Блеки. В случая темата е ...
02.10.2022 15:25
Здравей, Блеки. В случая темата е поръчкова, както много други. Абстрахирах се от въпроса, който поставяш в коментара, както направих някои допускания. Затова така съм написал темата.
Поздрави!
цитирай
13. radostinalassa - А логистичният център във Варна?
02.10.2022 15:40
Това ще е първата цел. Понеже ние си нямаме войска.
цитирай
14. marana69 - ...по добре, Стършели, отколкото, пУтенски...въЖки @))
02.10.2022 15:43


9. blackpredator - абе Барин,
14:56
изниква нормалният въпрос - Cui bono?
и то зададен не от блоговите кърлежи, като бабЮлка
цитирай
15. marana69 - Кой, си ти, бее.ЧепЪрдяло,че визираш.нас,нормалните блогери М?
02.10.2022 15:44
9. blackpredator - абе Барин,
14:56
изниква нормалният въпрос - Cui bono?
и то зададен не от блоговите кърлежи, като бабЮлка
цитирай
16. kvg55 - barin,
02.10.2022 18:06
Ако някой бъде удрян с ракети в България, това ще са базите на USA.
Евентуално заводите за оръжие и боеприпаси.
Руснаците не са идиоти и няма да ни унищожават мижавата икономика.
цитирай
17. barin - Здравей, Краси. В темата не конк...
02.10.2022 18:21
Здравей, Краси. В темата не конкретизирам определена държава или ситуация.
Поздрави!
цитирай
18. batogo - !!!:))) Никой никого няма да удря, Ванка!
03.10.2022 08:30
Стига сте стряскали българите с тъпата, живееща още в средновековието, русия! Написаното от теб може да изглежда обективно, но е просто невъзможно по ред още по-обективни, съвсем реални причини... А империята на Zлото - путинландия, бавно, но сигурно се приближава към разпад.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
03.10.2022 09:29
България по-скоро е застрашена от тежка производствена авария, отколкото от военен удар!Независимо от почти липсваща работеща икономика!
Разбира се,некадърността у нас се е намърдала не само в политиката Като управленски кадър тя се е намърдала и в производството Ето, за Нефтокомбината, тези некадърници искаха да сменят производствената програма, заради санкциите Хубаво ,че се намесиха, стари , опитни и кадърни кадри и ги предупредиха, че това не бива да се върши
Известно е ,че отпадъците от ядрената централа се прибират от Русия, живееща в Средновековието, но осигуряваща лъскавия и безсмислен живот на потребителите от бъдещето! Дори и да не откаже да ги приеме ,тези некадърници ще наредят ние да си ги пазим!? И унищожаваме
Така, че по вероятно е ние сами да си предизвикаме терористичен , производствен акт!
За военен удар, Русия няма интерес да ни го нанася, колкото и да има за какво, най вече заради черната ни неблагодарност, демонстрирана безумно от някои днес!
Доказваща твърдения на Сърби и гърци още от 1878г! Че сме неблагодарно племе и утре ще се обърнем срещу благодетеля си! И за съжаление, наляли сме вода в мелницата, на тях, благодарните!
Ударът може да дойде от някой "приятел", провокативно! Да го използва за своята цел, да обвини Русия! Така са почнали и ПСВ и ВСВ!
Известно е кои искат Трета Световна война, но като наблюдатели от ООН, отдалече! На безопасно място за тях! Други да страдат!
Нас, те ни имат само за потупване по рамото Отдавна с поведението си сме заслужили, наистина, презрението им, което изпитват към нас!
Още през 1990 г. един проверяващ положението в България англичанин каза- Българинът за пари продава и майка си!?
Че няма да продаде държавата си ли?
Тези, които оплюват Русия съвсем не са от патриотите, да не се заблуждаваме!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
20. barin - Здравей, Оги. Знам, че точно Бъл...
03.10.2022 10:22
Здравей, Оги. Знам, че точно България няма да се удари от никого. Всички си имат по-важни обекти и цели, които им са трън в очите. Написаното е по- скоро малък процент от теорията на вероятностите, вследствие на една подхвърлена идея и разговори с приятели.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Здравей, Адаш. Прав си, че по-скоро ...
03.10.2022 13:03
Здравей, Адаш. Прав си, че по-скоро природно бедствие може да предизвика авария в Девня или Нефтохима. Пропуснал съм да разгледам терористичен акт, а такъв може да има. При нестабилност на държавата и прибързани политически решения може да станем обект от интерес за терористичните организации. При всички случаи се стига до споменатите твърде вероятни последствия.
Поздрави!
цитирай
22. radostinalassa - Некадърните руси могат да обогатяват..
03.10.2022 19:13
отработения уран и затова си го прибират. А тъпите янки не могат и опростяват математиката заради ебонитите си. Заради робството вероятно. Човек може да живе без комп и нет, но без вода и храна - не. Сега ще го проверим по западняците и янките. Ние сме тренирани от 30 г.
цитирай
23. barin - Здравей, Радостина. С темата не ...
03.10.2022 20:21
Здравей, Радостина. С темата не исках да намесвам воюващите Украйна и Русия. По-скоро трябваше да наблегна на евентуална промишлена авария или природно бедствие.
Поздрави!
цитирай
24. radostinalassa - Разбрах те...
04.10.2022 17:26
оше първия път. Поне засега не ме плюят разни ......
цитирай
25. rosiela - БАРИН,
08.10.2022 21:34
браво за постинга.
цитирай
26. barin - Като че ли се получи добре, Роси. ...
08.10.2022 21:45
Като че ли се получи добре, Роси. По-вероятно е да се случи производствена авария, отколкото военно нападение
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644458
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031