Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2020 23:25 - ПОЛЗАТА ОТ СИНИ СЛИВИ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 721 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ПОЛЗАТА ОТ СИНИ СЛИВИ   Сините сливи са чудесен източник на полезни вещества и имат не една или две ползи за здравето и красотата.

Сините сливи съдържат много диетични фибри, витамини А, С и К и имат много малко калории (само 46 калории в 100 грама).

Сини сливи – ползи:

1. Съставките сорбитол и исатин регулират функциите на храносмилателната система и се използват като ефикасно средство срещу запек.

2. Високото съдържание на витамин С в сините сливи помага на тялото да се бори срещу инфекциите, възпаленията и свободните радикали.

3. Сините сливи са полезни за очите и зрението, тъй като помагат за поддържането на доброто състояние на очните мембрани.

4. Проучвания свързват консумацията на сини сливи с предпазването от някои видове рак – като рак на гърдата и рак на белите дробове.

5. Помагат за поддържане здравето на сърцето. Високото съдържание на антиоксиданти помага за премахването на свободните радикали и понижава холестерола.

6. Сливите са естествен лаксатив.

7. Подпомагат правилното усвояване на желязото от организма.

8 Помагат за изхвърлянето на токсините от тялото и по този начин спомагат намаляването на теглото по естествен начин.

9. Сините сливи предпазват от макулна дегенерация.

10. Имат нисък гликемичен индекс, за това са чудесна храна за страдащите от диабет, тъй като спомагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

11. Подсилват имунната система и предпазват от настинки и инфекции.

12. Витамин Е и бета каротинът в сливите предпазват кожата от остаряване – спомагат за намаляване на бръчките и подобряват еластичността на кожата.

13. Консумацията на сливи помага за предпазването от вредата от слънчевите лъчи.

14. Магнезият в сливите е полезен за развитието на мускулите и нервите

 . Сливите съдържат голямо количество фолиева киселина и калций, който подпомага усвояването й. Фолиевата киселина е особено полезна за бременните и спомага за правилното развитите на плода.

16. Сините сливи имат диуретичен и пречистващ ефект, за това често пъти се включвани в режими за детоксикация.

Сушени сини сливи – ползи и вреди

Сушените сливи са сладки и съдържат антиоксиданти. Те се смятат за високооксидантна храна. Сушената слива е известна със слабителното си действие, което се обяснява с някои специфични съединения + влакна, сорбит и изатин. Сливата – прясна, сушена или на сок, регулира работата на храносмилателната система.

Сушени сливи за отслабване

Изсушеният плод създава усещане за насищане и намалява нуждата от храна. Той е супер помощник срещу затлъстяване, диабет и сърдечно-съдовите патологии. Въпреки че е много сладка, сушената слива не причинява значително повишение на глюкозата в кръвта и на инсулина след ядене.

Сушена, сливата влияе на стомашно-чревния тракт, предотвратява запек и много често – рак на дебелото черво. Биоактивните съединения и техните метаболити действа като антибактериални агенти както в червата, така и в пикочния мехур.

Хранителна ценност, калории

Преимуществата на сливата се пораждат от нейните витамини. С Тяхна помощ плодът регулира храносмилането, сърцето, укрепва имунитета, оздравява кожата, бори се със свободните радикали и намалява нивото на холестерола.

100 г пресни сливи съдържат:

 

  • Сини сливи калории: 76 кКал
  • Мазнини: 0 г
  • Въглехидрати: 19 г
  • Фибри: 2 г
  • Захар: 16 г
  • Протеини: 1 г
  1. Витамини: С – 15 мг, К – 10 мкг, А- 569 МЕ, тиамин – 0,01 мг, рибофлавин – 0,01 мг, ниацин – 0,7 мг, Е – 0,4 мг, В6 – 0,01 мг, фолиева – 8,3 мкг, пантотенова к-на – 0,2 мг;
  2. Елементи: калий: 259 мг, мед: 0,1 мг, манган: 0,1 мг, магнезий: 11 мг, фосфор – 26 мг желязо: 0,3 мг.
Сини сливи – противопоказания и вреди

Като цяло сливите са безопасни плодове. Ако сте здрави. Имайте предвид следните противопоказания:

  1. За хората, склонни към диария или намиращи се в такова състояние не се препоръчва яденето на сливи, било то пресни или сушени. Сливата ще усили болката и ще влоши положението;
  2. За хората с болни бъбреци сливите са вредни. Те съдържат оксалати, които могат да причинят образуването на камъни в бъбреците. По същата причина плодът не е добър избор за онези, които вече имат конкременти в бъбреците. Те би трябвало да употребяват сини сливи много рядко;
  3. При недостиг на калций, остеопороза – при някои хора оксалатите намаляват усвояването на калция, което води до повишаване на нивото на елемента в бъбреците.
Какво може да се направи от сини сливи: рецепти

Сливата е много полезна и консервирана. Не е задължително да се използва прясна. Може да се преработи на компот, сладко, пестил. От сливи се прави прочутата с качествата си сливова ракия.

Компот

Изстуденият компот от синя слива е прекрасна разхладителна напитка за лятото. Можем да го сварим и веднага да сервираме.

  •  Продукти: 1  кг плод, 2 л вода, 1 ч.ч. захар.
  • Технология: Измиваме плода и премахваме костилките. В съд кипваме водата и тогава пускаме нарязаният на неголеми парченца плод. Варим 15 мин. Сваляме от котлона и добавяме захар. Разбъркваме, докато се стопи. Готово!
Сладко
  • Продукти: 3 кг плод, 2 кг захар.
  • Технология: Измиваме плодовете и отделяме дръжките и костилките. Посипваме нарязаните плодове със захарта, за да пуснат повече сок. Оставяме ги за 12 ч., като периодично разбъркваме. Идеята е всички парченца да са потопени в сиропа. След изтичане на времето слагаме сладкото на котлона и кипваме. Варим на умерена степен 5 мин. Премахваме пяната.
Пестил от сини сливи
  • Продукти: 1 кг отлично узрели сливи, 1 ч.ч. мед (или захар) и лимон.
  • Технология: засипваме със захарта изчистените сливи и  ги оставяме да пуснат сок. По желание добавяме цедрата от лимона. Варим на съвсем слаба степен, докато сливите се размекнат. Смиламе ги с блендер, да се получи гъсто пюре. Връщаме го на котлона и варим 3 ч. до получаване на гъста консистенция. Изсипваме пюрето на тънък слой в тава, застелена с намаслена хартия. Сушим във фурната на 110°С, около 4-4.5 ч.
Сини сливи за ракия

Ракия не се прави от отпадъчни сливи, а само от хубави, здрави плодове. Някога сливите са изсипвани да ферментират в дървени каци, а сега – в бидони. Съдът се пълни бързо, за няколко дни, за да върви равномерна ферментация. Не се препълва. Сипват се 10-30 л вода на 100 кг плод. Ако бързаме, намачкваме сливите и затопляме водата – това са начини да ускорим процеса. Ако сливите се подгряват, са готови за около 2 седмици. Остава да се свари.  Печени сини сливи     Продукти: 1кг плод, 200 г захар, 100 г орехи, 100 мл вода, 2 с.л. брашно. Технология: почистваме и разполовяваме сливите. Насипваме орехи и захар, отгоре брашното. На дъното на тавичката слагаме водата и печем на 200°С. Ще отнеме към 50 мин.   Пълнени сини сливи  Продукти: прекрасно предястие, което можем да стъкнем например от 100 г шунка, 1 яйце, олио и малко галета. Разбира се, и двайсетина сливи (или според броя на гостите).

  • Технология: натопяваме сливите, за да поемат вода и да се хидратират. След около 90 мин. ги разрязваме и отстраняваме костилката, а подсушения плод пълним с шунка/ сирене/ кашкавал. Съединяваме половинките и закрепваме с клечка за зъби. Потопяваме събраната слива в яйце и галета и пържим. Идеално парти ястие!





Гласувай:
7



1. kvg55 - zaw12929,
17.10.2020 23:57
Улесняват дефекацията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14209838
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68274
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031