Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2017 22:39 - За или против смяната на времето?
Автор: barin Категория: Политика   
Прочетен: 4842 Коментари: 13 Гласове:
30

Последна промяна: 23.03.2017 22:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      В България лятното часово време е въведено за първи път на 1 април 1979 г. По една случайност това е ден на лъжата и шегата. Изглежда сега въпросът дали да продължава да се преминава към лятно часово време или не е назрял отново. Отдавна са чуват различни мнения на политици и икономисти. Едни защитават преминаването към лятно часово време, а други го отричат. Самото преминаване към лятно часово време през годините е ставало по различно време, но напоследък се установи последната неделяя на месец март в 3:00 ч. през нощта да се преминава към лятно часово време, като стрелките на часовниците се превъртат с един час напред. През есента, но не около есенното равноденствие, както беше преди 1999 г., а през последната неделя на месец октомври стрелките на часовниците се връщат в 4:00 ч. с един час и отново се връщаме към "истинското" време. Когато стане 4:00 ч. при връщане на часовниците става 3:00 ч. Часовете са избрани през нощта, за да не пречи на жп транспорта. С други думи казано през пролетта се  спи един час по-малко, а есента- един час повече. При местенето на времето осветлението в апартаментите ще се включва по-късно и се спестява дневна енергия. 
                 
Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. По-късно и други европейски страни последват техния пример.
                 Целесъобразно ли е да се мести часовника и хората да се нагаждат по новото време. Като се има предвид, че следващия ден е неделя, за да може човек да свикне с новото време.
                Ако взема за пример България, където както по-напред писах лятното часово време е въведено за първи пъхт на 1 април 1979 г. През тази вече далечна 1979 г. значително по-голявм процент от населението на Република България работеше в сектора на селското стопанство. ,В този случай при оставане на старото време сутринта към 4:00 ч. през най-дългите дни ще се съмва. За хората на село е добре, защото работата на полето през летните месеци е по-добре да започне рано сутрин, за да се избегнат жегите. Тогава си мисля, че не ставаха такива горещини, както през последните десетина лета или може да съм бил по-млад и по-лесно да съм ги понасял. Сега ако се остави зимното време да бъде през лятото няма в този аспект голяма полза, защото селата намаляват и работещите в селското стопанство също. На село поначало хората не седят будни до късно. През 1979 г. имаше само две телевизионни програми, които приключваха с предаванията към  10:00- 10:30 ч. Нямаше сегашните развлечения и може да се съди, че сега хората по-късно лягат да спят. Процентно осветлението заемаше много по-голям дял от общото потребление на електрически ток в домакинството. Много по-късно се появиха фритюрници, съдомиялни машини, компютри, климатици и други електрически уреди. Отоплението на много места се извършваше с нафта, въглища или дърва. Освен това вече има енергоспестяващи крушки и за тях единия час евентуално повече рабопта на дневна енергия вместо нощна има пренебрежимо малко значение.  В производството- когато се прие лятното часово време работеха повече предприятия, много от които денонощно. Сега след края на работния ден заводите затварят и малко използват дневната енергия за осветление.  
                    В днешно време, ако човек иска да използва нощната енергия, като по-евтина няма да му струва усилие да изчака лятото до 23:00 ч., за да си включи бойлера или домакинята да сготви храна. Същата работа е дали ще чака до 23:00 или 22:00 ч. По-скоро дори ми се струва, че няма никакво значение. Като се има предвид, че нямаше интернет, таблети, телефони, които да задържат вечер човек до по-късните часове излиза, че сега яма голямо значение дали ще се промени през лятото времето или не. Дори като се въведе за първи път лятното часово време в апартаментите никой нямаше повече от един телевизор. Презумцията за въвеждането му беше икономии на елктроенергия. Особено към края на 80-те години и началото на 90-те се чувстваше недостик на електроенергия и имаше тежък режим на тока. С цел пестене на електрически ток беше целесъобразно и необходимо да се направи нещо. На запад хората са го измислили- превъртане на часовниците. От техническа гредна точка сега има часовници на много места- в автомобила, на компютъра, мобилния телефон, телевизора, микровълновата фурна и къде ли още не. Преди нямаше автоматично преминаване към часовото време и създаваше затруднения, най-вече като време, но сега и това е отпаднало. При по-ранното лягане за спане лампите се гасят по-рано, а всеобщо е мнението, че през цлятото се стои до по-късни часове от зимата.
                  Много важно е как влияе промяната на времето върху организма на човек. Сега то е определящо, а практиката показва, че сас необходими няколко дена, за да може организма на човека да свикне с промяната и да си нагоди биологичния часовник по промененото време.

               
Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.
              
Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес. Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.
               Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден – в понеделник.
  От 70-те до сега обаче са изминали около 40 години и използването на електроенергия значително се е променило. По-нови изследвания са показали, че няма разлика при употребата на електричество на места, които не използват лятно часово време, в сравнение с места, които го правят. Други изследвания пък предполагат, че при лятно часово време всъщност се употребява повече електрическа енергия, а не по-малко. Статия относно южната част на щата Индиана от 2008 г., например, гласи, че въвеждането на лятното часово време там е повишило разхода на електричество с $9 млн. годишно. Лятното часово време има и друг страничен ефект: умората. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ  разглежда недоспиването като обществен здравен проблем. А часът, който губим от сън, го влошава. Моите наблюдения върху поведението и състоянието на хората след преминаване към лятно часово време сочат сънливост. При обратното- връщане към зимно часово време хората се будят по-рано и по-рано им се доспива. Биологичният часовник не се мести през пролетта и не се връща обратно през есента.             
                              Здравето на хората и осигуряването на спокойна работа е от първостепенно значение, за да няма инфаркти, напрежение и неспокойност. Мисля, че работния процес ще вървио по-добре, ако не се сменя времето, а си остане едно и също целогодишно. На мен лично ще ми е по-добре, когато лятото се стъмнява по-късно и да не съмва рано, но като претегля плюсовете и минусите излиза, че е по-добре да не се мести часовника. Преминаването към лятно часово време и връщането обратно кум реалното е направено така, че да се отазява минимално на транспорта. На корабите, където се плава денонощно има значение за вахтите и прзвилното разпределение на работата и почивката. Самолетио също летят нощем и може да се получи объркване, а една грешка на ръководител полети може да доведе до катастрофа с фатален край.
                  
На възрастните хора, които олще не са отишли в пенсия, а с годините възрастта, до която трябва да се работи постоянно нараства смяната на часа оказва негативно въздействие. При натрупване на годините организма по-трудно понася промените. Статистическите данни и проучванията сочат, че вече местенето на часовото време си е изиграло ролявта. През миналия век имаше стопанско и инкономическо значение за спестяване на електроенергия, защото ние постоянно изнасяхме електрически ток в съседните страни. Дори се появиха вицове на тази тема. 
               Въпросът дали да се преминава през летния ппериод къ6м лятно часово време с местене на един час напред или не предизвика интерес и у Европейския съюз.
             "В самия Европейски съюз в момента тече дискусия по темата. На 29 октомври 2015 година в Европейския парламент се проведе дебат, при който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че смяната на времето е неадекватна за времето ни мярка, която трябва да бъде отменена. Друг мотив е аргументът, че икономическият ефект от смяната на часовото време е много съмнителен или минимален. В същото време вредите за хората и икономиката са многобройни и практически неоценими. Проучване на 9 европейски университета показва, че лятното часово време има пряка връзка с редица заболявания, поради стрес от нарушаване на биологичния ритъм на организма на хората. А разходите в ЕС за медикаменти и други средства за справяне с последствията са в размер на 131 милиарда евро годишно. В България проучванията са епизодични, но предвид факта, че страната ни е сочена като най-бедна в рамките на ЕС, трябва да оценим живота на нашите сънародници като особено труден, което значи живот с повече стрес. Аз лично не познавам човек, който да не смята, че тази вредна практика трябва да се премахне. Спестените жълти стотинки от потребление на ел. енергия на глава от населението годишно, които се равняват на 60 стотинки до 1 лев, което е смешно, не могат да бъдат аргумент за запазването на тази мярка. Доказано е, че в периодите около смяната на часовете се увеличава броят на нещастните случаи, трудовите злополуки, инфарктите, самоубийствата и други..."
                  На много места съм засичал спорове за часовото време. Досега не съм заемал категорична позиция, а и тук също. Просто като съпоставя фактите надделяват доводите, че времето през летния период не трябва да се бута. 

„Проучвания на 9 европейски университета показват, че промяната към лятно часово време води до здравни проблеми. Много европейци са на мнение, че въздействието е лошо - те не могат да спят, имат храносмилателни проблеми, страдат от депресия. Всичко това може да доведе до диабет и затлъстяване. Лятното часово време освен това се отразява много зле на хората, които страдат от аутизъм. Освен това 131 милиарда евро се изразходват за медикаменти и други средства за справяне с промяната. Комисията заявява, че държавите - членки досега не са се оплаквали, следователно няма защо да се обръща внимание на такъв незначителен проблем. Очевидно, за комисията здравните проблеми на 20% от гражданите нямат никакво значение. Комисията също така не обръща внимание на огромните разходи, които се правят. Това е скандално", добави той." - Изказване на Павел Свобода пред комисията на Европейския съюз.
             
За преосмисляне на директивата призова и германският евродепутат Михаел Крамер, който се изказа по следния начин: . „Експертите са единодушни. Доводите в полза на смяната на времето са поставени под въпрос от учените. Няма никакви научни факти, които да доказват ползите от преминаването към лятно часово време. Първоначалните доводи бяха свързани с пестенето на енергия. Проучванията обаче сочат, че този ефект вече не е налице. Вместо да получим положителен ефект, ние по скоро я пилеем. Трябва да се сложи край и да се запитаме тази система на промяна на времето има ли още смисъл", 
                 Не трябва да отчитаме дребните ползи и вреди, а само съществените. Това, че есента ще спим повече, че децата през лятото ще играят по-до късно навън или че съутрин няма да се пробуждаме на разсъмване са дребни незначителни плюсове към доводите за лятното часово време. Както казах по-важно и съществено е как то се отразява върху организма, работоспособността, усещането и адаптирането.  Главен аргумент за използване на „лятно“ и „зимно“ време е икономията на енергия. Посочва се, че в различните страни се спестява от 0,5 до 3% от общото потребление. От друга страна, много хора се тревожат, че сезонното превъртане на часовниковите стрелки вреди сериозно върху здравето, и тези опасения действително имат основание.
             Специалистите, които се изказват по въпроса, са разделени на две. По-малката част от тях счита, че промяната по никакъв начин не оказва влияние върху организма на човека. Повечето обаче привеждат данни, че това води до несъмнени отрицателни последствия за здравето. Посочва се, че в рамките на 2-3 седмици след смяната на времето се обострят сърдечно-съдовите, нервно-психическите, ендокринните и други хронични заболявания, снижава се работоспособността, повишава се умората, появява се лека депресия и смущения в съня. По данни на английски изследователи у ред пациенти се наблюдава нарушения в обмяната на веществата, тревожно-депресивни състояния, влошаване на паметта. Други автори отбелязват възникването на стресови състояния, проявяващите се в главоболие, разстройство на биологичния ритъм на бодърстване и сън, психоемоционална неуравновесеност. Особено чувствителни към промяната на времевия ритъм са възрастните хора, страдащите от хронически заболявания и децата. Съвкупността от неблагоприятни за здравето проявления, свързани с нарушението на времевия ритъм, получи медицинското наименование десинхроноза или разминаване на ритъма на организма с хронологичното време. Приспособяването не е лесно. Реакцията на промяната на времевия ритъм, както и процесът на приспособяване до голяма степен се определят от индивидуалните особености на човека, от типа на нервната му система, от здравословното му състояние. Лекарите посочват, че привикването може да отнеме дори до 3 седмици. През това време най-неприятни са проявите на прекалено безпокойство и разстроеният сън. Що се отнмася до съня- има значение да е равномерен и е най-ценен съня преди 24:00 ч., но на практика не може да се спазва. По този въпрос ще вземат отношение психолозите. 
                Психологът от Български червен кръст Десислава Илиева посочи отпадналостта, дезориентацията, умората и сънливостта като част от симптомите на десинхронозата. Тя се обяви против въвеждането и изпоолзването на нлятно часово време. „Десинхронозата е медицински термин, означаващ разминаването на ритъма на организма с хронологичното време, причинено от местенето на стрелките на часовника през март“, обяснява Десислава Илиева. Тя изтъкна, че „няма психолог, психотерапевт и психиатър, който да одобрява смяната на зимното с лятното часово време“.
             За икономиката на страната няма значение смяната на времето, за домакинството- също. В производството( където още го има) има непрекъснат цикъл и машините работят постоянно. Осветлението, като се има предвид увеличаването наелектроуредите заема незначителна част от потреблението на електроенергия. Промяната от 1979 г. до сега е огромна. Сега на  нощната енергия, която винаги е била по-евтина работят бойлерите, рядко перални и готварски печки. Отоплителните уреди през зимния период си работят посотянно, а през летни има хора, които почти не спират климатиците. Аз разглеждаам климатиците като основно отоплително за зимата средства, а през лятото- охлаждащо. Така че кокото енергия черпи един климати8к през зимата близо същата е консумацията през лятото( разбира се зависи от състояниевто на хората- има по- зиморничеви).  Стопанските нужди и разходите за външно (улично) осветление също не зависят от лятното часово време.
              Статистически анализ, извършен в България от оператора на енергийната система и отчитащ консумацията на електроенергия за последните три години, показа икономии в следствие от неизползването на изкуствено осветление, оценени на 20,5 GWh годишно, или около 0,01 % от общата консумация на страната за 2005 г .
                Като допълнителен аргумент за предпочитането на постоянно астрономическо, може да се изтъкне и твърде късното осветяване на деня сутрин през зимния сезон, до което би довел вторият вариант. Считаме това за нежелателно предвид събуждането на хората от сън тогава и свързаната с това особеност на сутрешния трафик към работните места, както подканят към внимание горепосочените данни, а също и необходимостта от електроенергия за повече осветление в училища, учреждения и предприятия в ранните зимни часове, когато не би имало достатъчно светлина. Намираме, че астрономическото часово време през цялата година е оптималното решение за България.  България се намира във втория часови пояс и времето през цялата година тряябва да бъде с два часа по-напред от Гринуичкото( Bravo). 
                Като преценя ползата и вредата от преминаване към лятно часово време за седем месеца надделяват и то с много минусите, т.е. да не се превърта часовника напред през март. Преминаването към лятно часово време за период от седем месеца вреди на здравето и с нищо не помага за спестяване и намаляване на консумираната електроенергия. По-добре ще бъде България да си остане на астрономическо време целогодишно. Написаното е мое лично мнение, като са взети под внимание много фактори.
               Като съм обсъждал въпроса с приятели и групи, в които членувам повечето са за целоогодишно запазване на времето.

 



Гласувай:
30



Следващ постинг
Предишен постинг

1. anin - По темата
18.03.2017 00:07
Не обичам да ставам рано, и затова не одобрявам да местят времето напред с 1 час, ако може да е назад ще се съглася ;)))
цитирай
2. inel379 - Разработил си обстойно темата.
18.03.2017 01:54
Подкрепил си с факти и доказателства всичко.
Съгласна съм с написаното, но в личен план
съм за дългия летен ден. Просто обичам светлината.
Бързо се наспивам. Промените не ми пречат.:)
Сърдечен поздрав!
цитирай
3. mt46 - Глупаво е
18.03.2017 06:44
да се мести времето...
цитирай
4. grigorsimov - Глупаво, вредно и противоестествено е, но... няма да го отменят!
18.03.2017 08:13
Защото смяната на часовото време е само малка частица от дяволските планове за тотално преобръщане на всичко, с главата надолу. Затова тези дяволски инициативи винаги са вървяли едновременно, и в комунистическия изток, и в демонократичния запад, защото баща и на двете социални системи /а и на всичките други политически идеологии/ е един, - дяволът, и неговият избран народ, в лицето на Световните банкери, които са видимата част от /все още/ задкулисното Световно юдомасонско правителство.
Това е вечната юдеомасонска мечта за световна "перманентна революция", т.е. неспирен световен терор, за да принудят народите да приемат едно Световно правителство, и да възцарят над целия святсвоя месия /човека на греха/, звяра -Антихрист.
цитирай
5. tota - Поздрави!
18.03.2017 08:47
И аз съм против смяната на времето.
Хубави почивни дни, Барин!
цитирай
6. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, приятелю!
18.03.2017 09:51
Много добър анализ си направил! Според мен всичко, което нарушава биологичните процеси и естествените нагласи на организма, се отразява зле. Затова мисля, че трябва да се прекрати тази вредна практика с лятно и зимно часово време и да се върнем към времето на биологичния часовник, към който е настроен човешкия организъм.
цитирай
7. laurencia - Напълно подкрепям
18.03.2017 14:18
предложението стрелките да спрат да се преместват. Нека се остави времето такова, каквото е астрономически. Поздрави!
цитирай
8. barin - Първите седем коментара показват, ...
18.03.2017 21:37
Първите седем коментара показват, че надделява мнението целогодишно да си остане астрономическото време. Промяната си е изиграла ролята през годините и не е необходима. Благодаря, че се включихте и изказахте мнението си!
цитирай
9. born - Ето един въпрос за общонароден референдум.
18.03.2017 22:50
barin написа:
Първите седем коментара показват, че надделява мнението целогодишно да си остане астрономическото време. Промяната си е изиграла ролята през годините и не е необходима. Благодаря, че се включихте и изказахте мнението си!

Като гледам лайковете дотук /23:0/ резултатите ще бъдат пределно ясни. Освен ако не го прави ГЕРБ.
цитирай
10. litatru - Здравейте!
18.03.2017 22:57
Смяната на часовото време не е съобразена с биологичните часовници на хората, а това е най- важно за изпълнението на каквато и да е работа.
Поздрави за постинга!
Литатру
цитирай
11. emi1ts - Поздрави Иво!
19.03.2017 09:19
Интересна тема и хубав,подробен анализ в подкрепа на астрономическото време!
Едно важно основание да спазваме местенето с един час,според мен е ,че сме част от Европа,света и е необходимо да се съобразим с този факт!Лично аз не бих могла да преценя ползите или вредите от такова отделяне от света в това отношение!Хубав ден и успешна нова седмица!
цитирай
12. fenor - Категорично съм против смяната на....
19.03.2017 20:18
астрономическото време с т.н. „лятно часово време“. Тодор живков поне имаше в 1979 година ясно изразена и основателна мотивация за това нововъведение. Така се подсигурявеше допълнително един светъл час за работа на часното ползване, след края на работният ден в 16 часа. Това беше необходимо за да се произвежда допълнителна селскостопанска продукция за самозадоволяване на населението, поради намалялото по обем производство на ТКЗС, отиващо за износ по договорни направления в рамките на Социалистическия лагер. Това беше първата и най-решителна причина, другите причини в Решението бяха дъра-бъра за подкрепа. Може да не ви се вярва, но така беше и това може да се провери в документите. Днес няма никакви научно доказани основания за тази промяна, нито пък извънредни икономически причини.
цитирай
13. barin - От следващите коментари виждам, че ...
19.03.2017 21:43
От следващите коментари виждам, че се увеличава бройката на хората, одобряващи оставането през лятото на астрономическото време. През последните две-три години не съм срещал човек, който да желае и да се застъпи за местенето на стрелките. Може този въпрос да се отнесе към народното събрание. В Европа, с която сме вързани също има неодобрение на ежегодното местене на часовниците. Благодаря на всички, които споделиха под написаното своето мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646223
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031