Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2016 22:06 - За емигрантите и бежанския проблем
Автор: barin Категория: Политика   
Прочетен: 4880 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 24.10.2016 22:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

            През последните няколко години се повиши напрежението в Близкия изток. Не, че преди това в този географски район не е имало военни действия и напрежение, но броят и действията на терористическите групировки нарастна значително. В Ирак и Сирия имаше няколко международни намеси под ръководството на САЩ, които бяха замаскирани под егидата на ООН и НАТО. Освен това се води продължителна гражданска война. През миналия век дълга гражданска война с външна намеса имаше в Ливан и държавата към края на 80-те години беше съсипана. Войните с Израел не са приключили. Мирни споразумение Израел е подписал само с Египет и Йордания. Граничните стълкновения в тези държави са нещо нормално. Терористическите групировки преминаха към друг етап на действия. В книгата на Владимир Чуклев, издателство 2016 г." ДАЕШ- (не)ислямска държава" пише много неща за различните групировки, етнически състав и религиозното деление. В религиозно отношение мюсюлманите са шиити и сунити.   
            
Шиитите са клон на  исляма, който се основава на учението на свещената книга Корана и посланието на последния пророк на исляма, Мохамед. За разлика от другите клонове на исляма, шиитите смятат, че само Бог има право да избере представител, който да защитава исляма, Корана  Шиитският ислям е създаден като политическо движение, подкрепящо Али – братовчед и зет на Пророка Мохамед. Близостта на Али до Пророка дава на шиитите самочувствието, че това религиозно течение е приближено на самия Мохамед. След смъртта на Али през 661 г., култът е пренесен върху неговия син Хасан, а след смъртта на Хасан – върху по-младия му брат Хюсеин. Мъченическата смърт на Хюсеин в Кербала (на територията на Ирак) през 680 г. прави този град свещен за шиитите. Ето защо шиитите не признават легитимността или избора на Абу Бакр, Омар и Осман ибн Афан да представляват исляма. Така шиитите не смятат, че Али е четвъртият халиф, а първият Имам.
              Сунитите не признават възможността за посредничество между Аллах и хората след смъртта на Пророка Мохамед. Те отхвърлят идеята за особената природа на Али и правото на потомците му. Също така има значителни различия в принципите на решаване на юридически въпроси, в характера на празниците, в отношението към друговерците, в молитвите и др. За сунитите особено важно е следването на постъпките на Пророка, на спазването на традициите, на участието на общността в избора на своя глава халифа. Като направление в исляма сунитите се оформя през 15. век по време на противоборството с шиитите.      
                 Към началото на XXI в. противопоставянето между шиити и сунити става все по-рязко и прекрачва границите. Става невъзможно и нетърпимо хора от двете основни направления на исляма да живеят заедно без провокации. Главните поддръжници на сунитите са Саудитска Арабия, а на шиитите- Иран. Двете държави си имат свои съюзници и като се има предвид конфронтацията и вековната вражда между араби и евреи обстановката в Близкия изток става много напрегната Появява се и друг проблем- Ислямска държава, Алкайда, Кюрдите и други малцинства. На практика Сирия и Ирак са почти разпаднали се държави, а като се има предвид, че кюрдите стават все повече, тъй като при тях е голяма раздаемостта и те си искат територия. Кюрди има в Турция, Сирия и Ирак, а Турция е държава, членка на НАТО. 
               Поради военните действия, които се водят в Арабския свят нараства гражданската нетърпимост и търсенето на по-добри условия за живеене, възпитание на децата, реализация. Освен изброените места война се води и то не за първи път в Йемен. 
                За анализирането на проблемите с бежанците към Европа и кризата в Арабския свят може да отбележа, че част от емигрантите са афганистанци. Афганистан не е арабска държава по етнически състав, но позва арабската азбука и по много неща е близка до арабскитер страни. Всъщност Афгаснистан не е единна държава, а е обединение на група племенни групи и народности, най-много от които са пущуните и таджиките. Страната е воювала с много държави, включително и с три от т.н."Великми сили"- САЩ СССР и Великобритания. Беше подложена и на ударите на международните сили, начело с американците, поради преследването на талибаните. Оттам също много хора поемат към стария свят с надежда за по-добър живот. Друга държава с голям приток на население към нас е Пакистан. Държавата е изкуствено създадена- разделена от Великобритания на религиозен принцип и отделена от Индия при даването на ннезависимостта ѝ. Лошо за много държави е, че Пакистан е ядрена сила.
                Поначало в арабския свят и близкия изток обстановката винаюги е била нажежена, но като сега изглежда не. Действително ми се струва, че изкуствено се създава напрежение. Да не забравяме, че държавите, производители на оръжие трябва някъде да пласират продукцията си, за да печелят, а от оръжейния бизнес печалбите са много големи. От 2010 г. от Тунис започнаха масови пшротести срещу тираничния режим, който се пренесе в другите арабски държави: Египет, Сирия, Либия, Алжир, Йемен.....За няколко години бяха свалени от власт почти всички диктатори и паднаха най-суровите репресивни режими на управление. В някои държави, като Мароко нямаше вълнения.
             Затова основната маса бежанци към Европа са от тези три държави: Ирак, Сирия и Афганистан. Как ще се отрази нахлуването на толкова много хора от арабския свят, изповядващи исляма в Европа?  Най-кратко казано- крайно отрицателно. Те направо нахлуват и процесът не спира повече от година. Много от навлизащите през Турция и Гърция в Европа се целят в Германия. Има млади хора, които биха искали да отгледат наследници. За тях източноевропейските жени са привлекателни и красиви. Известно е, че най-красиви са жените в България, Русия, Швеция, Чехия и още няколко държави, погледнато от гледна точка на европейците. Русия отпада, Швеция е достатъчно далеч, че да могат много хора да стигнат. Остават тук България, Словакия, Чехия, Хърватска. Като се има предвид стандарта на живот и държавната уредба изглежда малко вероятно всички побягнали към Европа да стигнат желаната дестинация- Германия, Франция, Скандинавския  полуостров. Много от бежанците очаквано може да останат в България.
               България е държава с намаляващо население. Към момента сме малко повече от 6 милиона и намаляваме постоянно. Умните и способните гледат да излязат и работят навън, раждаемостта е малка, условията на живот- не дотам мдобри, че да задържат младите. До момента няма точни данни колко емигранти от Азия са навлязли в България, защото част от тях са върнати, друга- преминали западната ни граница, трета- останали тук, а има и нелегално  влязли. Охраната на дъдржавната ни граница е трудна, поради намален състав на граничните военни формирования.
                 Справка от Държавна агенция по бежанците:                  

ЗА ПЕРИОДА  ЯНУАРИ – СЕПТЕМВРИ 2016 г.

-Брой лица потърсили закрила 14280 лица

 

-Предоставен статут на бежанец 490 лица

-Предоставен хуманитарен статут 362 лица

-Отказ за предоставяне на статут на бежанец 829 лица

                       Цифрите изглеждат доста тревожни. Държавата ни има място, къде да настани допълнително хора, но те трябва да имат условия за живот, работа, медицински комплекси, училища, магазини. Необходимите условия  не мое да им бъдат предоставени, а и не трябва. Ясно е, че имаме демографски проблем, който трябва по някакъв начин да се реши. Опитваме с двойното гражданство, но не може да се оправи напълно положението. С навлизането на чужди хора въпросът с числеността молже да се реши. Не  обаче  с такъв контингент от хора. Те имат друга вяра, традиции, манталитет и начин на живот. Това означава, че няма как да се интегрират в обществото. Преди години са се вляли много народи на различно равнище на живот. Омесили сме се с хазари, авари, кумани, печенеги, узи, западноевропейски рицари от различни националности. Само за едно поколение те са се претопчвали и приобщавали към нашия начин на живот. 
                  Тогава сме били силна държава с добра вътрешна уредба и далновидна самостоятелна политика. При "кривване от правилния път владетелят е бивал сменян". Сега не сме в състояние да водим самостоятелна политика, което е голям проблем. Членуваме в НАТО. ЕС и други организации и следваме тяхните интереси. При разпределяне на квотата бза приемане и настаняване на бежанци нашите политици не се противопоставиха, както направиха например унгарските. Давам пример Унгария, защото тя е по-развита от нас държава, но е бивша членка на Варшавския договор и СИВ и не е голяма и влиятелна сила. Тя обаче е член на "Вишеградската четворка"( другите три са Чехия, Полша и Словакия) и следва в по-голяма степен от нас самостоятелна твърда политическа линия спрямо пришълците.  


image Графики Държавна агенция за бежанците

                    Данните показват, че всяка година през лятото и есента се наблюдава пик на пристигащите, който продължава понякога и до зимните месеци. Това се обяснява с факта, че повечето хора тръгват през лятото, но не всички успяват в рамките на месец-два да се придвижат до Европа.  През 2015 г. всеки месец подадените молби надвишават подадените през миналата година, която пък беше пикова досега. Следващата графика показва тенденцията по месеци за всяка от последните четири години. 

Ето как изглежда картинката по националности: 

 

             Най-много са сирийците и това не е изненада. Но докато през миналата година идващите от управляваната от Башар Асад държава са били 56%, то през тази те вече са само 43%. 

image

             През 2015 г. обаче картината вече е по-различна и идващите от Ирак рязко нарастват. Тази година те вече са 25% от всички потърсили закрила. От 608 души за цялата 2014 г. те са станали 2 648 само до края на август тази година. Превземането на части от Ирак от "Ислямска държава" е обяснение за тази промяна, но според данните на ДАБ, идват и иракчани от други райони на страната.

          Ето как изглеждат данните като брой и процент на пристигащите до 31 август 2015 г.

image

                 България не се нуждае да приема хора от подобни държави и места. Освен прекалено големите различиямежду арабските народи и европейските по отношение на религията, начина на живот, бита, нравите има и разлика в чертите, гените, уствено отношение. За българите последните изследвания по отношение на интелектуалното равнище сочат, че винаги сме или на първо място, или сред първите пет. Имаме много победители и добре представили се  българи на международни конкурски и състезания по информатика, математика, моделиране, техника. В клуб МЕНСА членуват над 2010 българи. Погледнато процентно спрямо населението цифрата е повече от добра.
                Сред арабският свят хората са мързеливи, живеят на стара слава от X, XI в. че са били много добри по астрономия, математика, физика, медицина и още ,мнопго науки.(http://barin.blog.bg/history/2016/09/22/arabskite-cifri.1478155). Интелектуалното им ниво и умствените възможности са ограничени и затова при навлизане на много хора при малкото българско населенике ще имаме ноиви малцинства. След време, поради по-високата раждаемост при тези сстрани процентът спрямо българското население ще се увеличи и те ще започнат да претендирет за по-широки права, министерски постове, областни управители и директори към администрацията. Тъй като  малко от бежанците ще учат висше образование,  ще опитат чрез промяна в изискванията да се доберат до ръководните постове.  Това ще доведе до намаляване на потенциала на българите и" Затъпяване на населението". При смесване между българи и араби какво ще се получи? 
                 За да  отговоря на този въпрос първо ще отговоря на един подобен: Какво ще получим, като кръстосаме Немска овчарка с помияр? Леко подобрен помияр, а не нова порода или влошена немска овчарка. От биологията е известно, че по-нисшите гени надделяват. Затова съм категорично против приемането и даването на постоянни адреси на много хора, дошли от изток. Ако са например 300-500 от хуманна гледна точка може да се направи компромис, но при такива количества- категорично не. Връщане назад не трябва даа има. Само да припомня, че след две години ще станат 1300 г. описано от мен в отделна тема
"
http://barin.blog.bg/history/2015/10/18/kan-tervel-spasiteliat-na-evropa.1400523"- победата на кан Тервел над арабите край Константинопол.
                 Арабите са много мързеливи и живеят добре, защото имат богати нефтени залежи. Иска ми се да доживея времето, когато петролните кладенци ще пресъхнат и арабите ще станат бедни, като църковни мишки, защото ще спрат парите и помощите от САЩ и Западноевропейските страни. За мое неудовлетворение петролните кладенци са достатъчно дълбоки и няма да живея толкова дълго, че да стана свидетел на тяхното пресъхване.   
                     Данни от Mediator.bg от 14 октомври 2016 г.: 

           Около 16 000 чужденци са влезли в България нелегално от началото на годината досега. Това показва справка на Държавната агенция за бежанците, съобщи БГНЕС.
От тях 7000 са афганистанци, а по-малко от 2000 са бежанци от Сирия.  Най-голям брой са мигрантите, пристигащи в страната ни от Ирак и Пакистан. Справката показва още, че за септември 57% от искащите закрила са мъже, 32% деца, а останалите са жени.

Само  4 на сто от мигрантите имат висше образование.

         Преди дни министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви, че две години са достатъчен период да могат бежанците да се интегрират и да си намерят работа.

Тя нарече спекулация коментарите, че предстои "промяна на етническия състав на нацията".
              Аз обаче не мисля, че думите ѝ са спекулация. След повече години, ако процесът на навлизане на емигранти не спре може да се повиши процентът на небългарското население. Значение има стабилността на Турция, която към момента не е добра и приемлива. Ако Турция се разпадне или се сформира Кюрдистан- повече от милион души ще тръгнат към Европа, а пътят им минава през България. Като леко успокоение ми звучат думите на ясновидците, че ислямът ще се опита да  навлезе  в Европа през балканите, но няма да успее, а след това ще смогне през Италия. Нея я смятам за рехава и несериозна държава, която в миналото често е бивала побеждавана на фронта от различни държави, включително  от абисинци и албанци.
               Погледнато по-отвисоко целият процес на бежанци от Азия към Европа изглежда направляван от висшия разум- ръководителят на Земята, когото наричаме Бог. Той като че ли иска да се развалят цивилизованите нации в Стария свят и да се загубят ценностите и някои достижения. Ако  е така- илюминатите и масоните ще знаят повече и в един момент ще се окажат подготвени и няма да са изненадани. Съждава се впечатление, че е така,  а и има индикации, че нещо става. Бежанците отначало изглеждаха като тълпи, но сега се опитват да минават границата организирано.

                Все пак аз съм оптимистично настроен, че нещо ще се случи и няма безкрайно да се преместват арабите към по-развитите и плодородни земи. Спомням си, че като написах темата" Великото преселение на народите" още в началото уточних, че не става дума за бежанския проблем, а за един процес от преди приблизително 1350-1550 години.




Гласувай:
19



1. zaw12929 - Как ще се отрази нахлуването на т...
25.10.2016 07:13
Как ще се отрази нахлуването на толкова много хора от арабския свят, изповядващи исляма в Европа? Най-кратко казано- крайно отрицателно. Те направо нахлуват и процесът не спира повече от година. Много от навлизащите през Турция и Гърция в Европа се целят в Германия. Има млади хора, които биха искали да отгледат наследници. За тях източноевропейските жени са привлекателни и красиви. Известно е, че най-красиви са жените в България, Русия, Швеция, Чехия и още няколко държави, погледнато от гледна точка на европейците.
цитирай
2. barin - Благодаря, zaw12929. Мога още да ...
25.10.2016 21:56
Благодаря, zaw12929. Мога още да допълня, че българският народ не иска бежанците. Говорил съм с хора от ВМС и граничните служби, които охраняват границите ни по време на дежурствата. Чета и от вестниците, че по граничните ни села също не ги искат. Мислят ги за нецивилизовани, а изглежда са прави. На няколко пъти писаха за проблеми, които те са създавали. Поздрави!
цитирай
3. solinvictus - Шиитите са клон на исляма, който се ...
21.11.2016 08:01
Шиитите са клон на исляма, който се основава на учението на свещената книга Корана и посланието на последния пророк на исляма, Мохамед. За разлика от другите клонове на исляма, шиитите смятат, че само Бог има право да избере представител, който да защитава исляма, Корана Шиитският ислям е създаден като политическо движение, подкрепящо Али – братовчед и зет на Пророка Мохамед. Близостта на Али до Пророка дава на шиитите самочувствието, че това религиозно течение е приближено на самия Мохамед.=================== Това не е вярно! Нахлуването на толкова сунити е еврейски проект
цитирай
4. solinvictus - победата на кан Тервел над арабите ...
21.11.2016 08:07
победата на кан Тервел над арабите край Константинопол.
=====================
Няма такъв персонаж в историята ни


Арабите са много мързеливи и живеят добре, защото имат богати нефтени залежи. Иска ми се да доживея времето, когато петролните кладенци ще пресъхнат и арабите ще станат бедни, като църковни мишки, защото ще спрат парите и помощите от САЩ и Западноевропейските страни. За мое неудовлетворение петролните кладенци са достатъчно дълбоки и няма да живея толкова дълго, че да стана свидетел на тяхното пресъхване.

==============
няма да пресъхнат ,по последни проучвания източените залежи са се възстановили,както нефтените така и газовите ,проблема не е в арабите,а в богатите държави ,които ги експлоатират и създават проблеми между тях за да ги управляват ... случая със Сирия е показателен ,разрушиха една държава заради нейната история
цитирай
5. barin - Здравей, solinvictus. И аз мисля, ...
22.11.2016 10:29
Здравей, solinvictus. И аз мисля, че многото войни съсипаха Сирия и Ливан. Това са държави със древна история и много исторически обекти. За нефтените залежи- постепенно се възстановяват. Ако намалеят е зле за човечеството, ако не измисли заместител на нефтените продукти и горивото. Пиша така, защото поначало арабите са мързеливи. За това има отчасти обяснение- при температури на въздуха над 40 градуса е трудно да се работи. Не съм съгласен с теб, че България при кан Тервел не е победила Арабския халифат. Ние помагаме през 716-717 г. на Византийската империя по тяхно настояване и в изпълнение на сключения през 716 г. договор между кан Тервел и император Теодосий. Победата е била гръмка и от значение за половин Европа. Описана е в историческите книги за България навсякъде. За нея имам още информация в моята тема: http://barin.blog/history/2015/10/18/kan-tervel-spasiteliat-na-evropa.1400523.
Всичко хубаво ти желая!
цитирай
6. solinvictus - Здравей, barin! Eдва ли в този ...
26.11.2016 22:58
Здравей,barin!
Eдва ли в този договор за ,който споменаваш има такъв персонаж"кан Тервел",колкото за страна по договора да пише"византийска империя" ще се учудя като малко момче,защото тази импееия е измислена през 16 век.За кои исторически книги споменаваш?Някакви художествени ли?
И на теб всичко добро,желая...с пожелание да не заблуждаваш аудиторията си с русняшки клишета и измислици за историята на българите!
цитирай
7. barin - Здравей, solinvictus. Византи...
27.11.2016 21:49
Здравей, solinvictus. Византийската империя е късно понятие, а до падането под османско владичество, че и по-късно се нарича Източна Римска империя. Прочетох отново внимателно темата и не мисля, че заблуждавам много моите читатели. Единствено не се съгласявам с теб по отношение на кан Тервел. Победата над арабите от 717 г. не е описана в последната историческа книга, която четох" Българите в своята история" от Янко Сакъзов, но я има на много места:
1. В. Златарски"История на България", том I;
2. Йордан Андреев" Българските ханове и царе", също и в новото издание, съвместно с Андрей Пантев, но той пише само за владетелите от Третото царство;
3. История Славянобългарска от П. Хилендарски, раздела за нашите царе. Той черпи исторически сведения от Мавро Орбини и Цезар Бароний, които са взаимствали информацията от по-стари източници, защото са много години след Тервел ( http://barin.blog/history/2016/05/13/carete-ot-quot-istoriia-slavianobylgarska-quot.1451301);
4. Теофан Изповедник, който е живял около половин век след смъртта на Тервел. На този Византийски историк аз вярвам повече от останалите, които преиначават нещата (http://barin.blog/history/2016/01/02/teofan-izpovednik-za-bylgarite.1419401);
5. Георги Раковски- съчинения, том III (http://barin.blog/history/2016/10/05/rakovski-kato-istorik.1480748);
6. Бешевлиев" Прабългарски епиграфски паметници"
7. Енциклопедия на България( старата от 60-те г. и новата- том II
8. Wikipedia-тук не може да се вярва, защото много хора пишат, дори и аз, но рядко;
9.Зигеберт- западноевропейски летописец, според който загиналите араби са към 30000. Аз приемам цифрата 22000, както пишат византийците.
10. Има го и в художествената литература, например книгата " Синът на кана'( не си спомням автора) и на Илия Вълков, но там има писателски измислици.
От изброените 10 може да премахнем 3-4. Така че излиза, че има верни неща в моето написано за Тервел тук и в другата тема за него. Нали заради тази победа от 717 г.
цитирай
8. barin - Продължение
27.11.2016 21:50
край Константинопол той ве канонизиран за светец под името св. Тривелий Теокйтист. Чества се на 4 септември.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644458
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031