Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2021 22:37 - Разказ за участие в детски конкурс
Автор: barin Категория: Поезия   
Прочетен: 6618 Коментари: 28 Гласове:
50

Последна промяна: 20.03.2021 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       
                 На вниманието на читателите на моя блог представям едно есе. Написано е от моя син за  Десети международен литературен конкурс „ИЗКУСТВО ПРОТИВ ДРОГАТА“-2021 Бургас. Моля писателите и поетите да не бъдат особено критични, защото разказът е написан от моя син Илиян, който е на 13 години и половина. Разбира се от мен имаше малко родителска помощ, което е нормално.  Заглавието нарочно е променено, защото материалът не трябва да се публикува преди минаването на конкурса. Още не се знае дали ще бъде одобрен.

   
                    „Влиянието на дрогата върху бъдещето на
                                     едно момче

 

               Живели в един средно голям град двама приятели. Единият се казвал Николай, а другият- Йордан. Ники и Данчо били приятели от детството. Израснали са в един блок, съседни входове, учили са в едно училище до завършване на средното образование. Сега са приети да следват първи курс. И двамата са участвали в много конкурси за млади художници. По-талантливият от двамата бил Ники. Той печелил повече призови места от конкурсите и състезанията, в които участвал. Данчо също се стараел и не бил никак слаб в рисуването, но отстъпвал на своя най-добър приятел. Двамата не си завиждали помежду си и дори си помагали. В свободното си време те се срещали, имали сходни интереси. Художествените галерии с удоволствие вземали техните картини, а често получавали похвали и грамоти.

                По едно време Ники започнал да се среща често с други хора от една компания. Данчо отказвал да ходи там и често му казвал, че тези младежи не са подходящи за него и ще му навредят. Хората от групата започнали да стоят вечер до късно в заведенията, да участват в скандали и скарвания. Последвала следващата крачка- посегнали към дрогата. Николай, за да не остане назад от компанията и да не го гледат накриво или да го изключат започнал и той да опитва. Отначало по малко но постепенно започнал да се пристрастява. Понеже едно зло не стои само последвали и други негативни последици. Поради закъсненията Николай започнал да отсъства от теоретически и практически занятия от института. Това от своя страна довело до по-малко изяви и съответно по-малко участия в мероприятия. Неговите картини започнали да стават по-слаби. Галериите престанали да ги вземат. Йордан от своя страна не повишил значително подготовката си, но избягвал срещи със съмнителни хора, употребяващи и разпространяващи дрога и наркотици. Двамата били възпитани добре в детските си години, но едно залитане и събиране с неподходящи хора довело до негативни последици. Поведението на Ники не останало незабелязано от хората в квартала и неговите роднини. Той почувствал леко отдръпване и отчуждаване от него. Не обръщал внимание на съветите на Данчо и другите му близки приятели. В компанията било весело и приятно настроението и Ники до такава степен се включвал и вписвал в техния живот, че все по-малко се срещал със своите стари приятели. Не забравял за най-добрия си приятел Данчо, но имало случаи, когато предпочитал да отиде в компанията, вместо да излезе с него. Новите му приятели го обсебили до такава степен, че той не можел без тях. Предишните интереси на Ники останали на заден план, като коли, музика, ремонтни дейности в апартамента, в който живеел и колекционирането на марки. Ники бил филателист от малък и Данчо, както още едно момче на име Христо имали най-голям принос за това. Родителите на двете момчета са били семейни приятели отдавна и си споделяли всичко. Те приветствали и насърчавали успехите на своите синове. Данчо имал по-малка сестра на име  Росица. На нея често давали за пример  батко ѝ и неговият приятел  в училище, участието им в Олимпиади по математика и състезания по шахмат, а също и добрите оценки, които получавали.

                Веднъж отклонил се от правия път човек трябва да положи много усилия и да има воля, за да се върне обратно. Всичко става изведнъж, но Ники изглежда не искал да се откаже от новия си начин на живот. Той, както много млади хора не осъзнавали колко голяма е вредата от наркотиците и дрогата. По медиите непрекъснато има призиви да не се употребяват дрога и упойващи вещества. Майката и бащата  на Николай потърсили помощ от психолог и лекари, за да му разяснят какви негативни последици има от пристрастяването към дрогата. Нищо не дало очаквания резултат.

               След време Ники заболял и се наложило да отиде на лечение. Постъпил в градската болница. На свиждане дошли Данчо, един друг приятел от тренировките Константин и родителите им. Николай се учудил къде е компанията, търсил ги по телефона, но те бързо се отдръпнали от него и не желаели да чуят за неговите проблеми. Никой не искал да му помогне по какъвто и да е начин. Престоят в болница, както знаем е свързан с ходене за лекарства, храна, заплащане. Родителите му отделили необходимите средства за сина си, както би постъпил всеки на тяхно място. Данчо, като негов най-близък приятел започнал да се тревожи за състоянието му. От института също се заинтересували какво става с Николай, защо не посещава лекциите и упражненията. Промяната била видима и не можело да се прикрие. Последствия от това имало- понижил си успеха, не рисувал така добре, както преди, изобщо изгубил желание за всичко. Започнал да живее „Ден да мине, друг да дойде“.  Едва когато изписвали Николай от болницата и му наложили ограничения и вземане на скъпи лекарства той осъзнал, че е сгрешил. Разбрал, доколко може да разчита на новите си приятели и че не трябва да зачерква миналото си с другите. Вече било късно, но не чак толкова, че да не може да се спаси положението. Наложило се с помощта на Данчо и другите състуденти Ники да положи повече усилия и труд, за да навакса пропуснатото от учебния материал. Той обаче бил трудолюбив и положил необходимото старание. Веднага след изписването от болницата разпространителят на наркотичните вещества започнал да го търси и предлага. Последвали няколко отказа, докато той окончателно се откаже. Не било лесна работа да се откаже от пороците. Излиза, че казаното от техните баби и дядовци, че доверие трудно се печели, а лесно се губи е вярно. Винаги човек трябва да се стреми да постигне нещо, а не да я кара по лекото и по надолнището. Всеки трябва да има някакви набелязани цели в живота. Ники и Данчо си имали такива още от гимназията- да станат художници, след като завършат, да участват в конкурси и да могат да си показват картините по изложения.   По-далечна перспектива било да печелят много пари от рисуването, ако станат известни поне на национално равнище. Рисуването е изкуство, а то иска много време и жертви. При добро старание и усърдие набелязаните цели може да се постигнат  може да се постигнат. Двете момчета успели да си вземат изпитите от първи курс и да продължат нататък образованието си.
                 Всяка прилика на героите с реални личности е случайна. Освен да пожелая успех на сина си, защото той още няма 14 години и няма право на участие, но организаторите направиха изключение при разговора с тях. 

                                                                                                          




Гласувай:
50



1. donchevav - Историята е поучителна, разказана ...
20.03.2021 23:17
Историята е поучителна, разказана е стегнато, стилово правилно, интересно. Браво на момчето! Успех на конкурса!
Поздравления и за тебе, Иване!
цитирай
2. panazea - Успех на твоя син !
20.03.2021 23:31
Да е жив и здрав !
Тони
цитирай
3. kvg55 - barin,
21.03.2021 04:02
Поучително. Хубаво е, че на тази възраст знае за тези неща.
Моят син много се ядосваше, че неговият приятел и съименник в гимназията пуши марихуана.
цитирай
4. rozasaronova888 - Браво!
21.03.2021 05:44
Похвално е, че млад човек разсъждава по този начин и осъзнава до какво може да доведе лошата среда и дрогата. Благословения! Господ да води и пази сина ти!
„Ходи с мъдрите, и ще станеш мъдър, А другарят на безумните ще пострада зле.“ (Притчи 13:20)
„Не се заблуждавайте. „Лошите другари покваряват добрите нрави.“ (1 Кор. 15:33)
цитирай
5. miri479 - Хубав разказ,
21.03.2021 07:09
успех на сина ти!
цитирай
6. pitwasilew - :)
21.03.2021 08:31
Страхотно есе!
Браво!
цитирай
7. emocionalnost - Поздрави!
21.03.2021 10:43
Успех и от мен!
цитирай
8. katan - Хубав и поучителен разказ!
21.03.2021 10:58
Браво на детето ти, Иване!
Пожелавам му успех в конкурса!
Да продължава да пише! Има дарба.
Поздрави на Илиян /подновил си името на баща си. Браво!/ и на теб!
цитирай
9. barin - Благодаря на всички коментирали до ...
21.03.2021 11:02
Благодаря на всички коментирали до момента за хубавите думи и окуражаването. Може пък да стане нещо и да тръгне на добре след първия разказ. Аз на два пъти опитвах преди много години, но за конкурс не мислих .
цитирай
10. batogo - !!!:))) Поздравления за сина ти, Ванка!
21.03.2021 11:06
Проникнал е в дълбочината на един сериозен съвременен проблем, извел е и мъдро решение на проблема посредством силата на истинското приятелство, семейството и добрата среда. Според скромното ми мнение момчето ти има ясна мисъл и творчески потенциал, които е добре да развива!
Поздрави, приятелю!
цитирай
11. notfun - нее, не става...за "писане" детето, сорри!!
21.03.2021 11:37

есето е сухо, някак студено и празно...
може да пробва..инженер..Те са дялан камък..
навсякъде, пречат ))

не се шегувам никога..имам двама сина/ вече мъже..
минала съм и през това..така се става ВоИн!
поздрави, ванко)
ти си порядъчен човек..а,Темата е силна,и тежка..
цитирай
12. emi1ts - Поздрави Иво!
21.03.2021 12:10
Успех с одобрението и класирането!Според мен е по - важно че има желание и се е докоснал до осмислянето и осъзнаването на важните неща в живота!Щом има желание да пише сигурно ще става по добър в това!Хубав ден!
цитирай
13. mt46 - Поздрав!
21.03.2021 12:44
Разказът е доста разводнен с ненужни подробности и повторения...
"Това от своя страна довело до по-малко изяви и съответно по-малко участия в мероприятия. Неговите картини започнали да стават по-слаби. Галериите престанали да ги вземат. Йордан от своя страна..."
Умението да се пише е умението да се премахва излишното... Дори най-великите писатели редактират творбите си... Ако синът ти иска да пише по-качествено, добре е да се учи, да се усъвършенства...
цитирай
14. dobrodan - Цяло чудо е, че тринайсетгодишен юноша е решил да пише......
21.03.2021 13:43
Макар и да пише като дете, разсъждава като зрял човек.
Това е много по-важно, а дали ще стане писател - чел съм далеч по-лоши неща.
Да ти е жив и здрав и да те радва!
цитирай
15. barin - Ще опита синът ми да участва, а ка...
21.03.2021 21:38
Ще опита синът ми да участва, а каквото стане. Той е опитавал на много места различни работи. Трудно е сега на тази възраст. Благодаря за изказаните мнения.
цитирай
16. blagovesteliseev - Браво на младежа
21.03.2021 22:58
Успех на литературното поприще!
цитирай
17. valdor1355 - есето е сухо, някак студено и п...
22.03.2021 20:02
notfun написа:

есето е сухо, някак студено и празно...
може да пробва..инженер..Те са дялан камък..
навсякъде, пречат ))

не се шегувам никога..имам двама сина/ вече мъже..
минала съм и през това..така се става ВоИн!
поздрави, ванко)
ти си порядъчен човек..а,Темата е силна,и тежка..


Неграмотнице, ти прочете ли, че детето, което е написало това есе е на 14г? В училище, в тези класове ни учеха да пишем точно в този почти " информативен" стил. Та кое от текста не става на момчето?! И имай предвид обема данни и литературни похвати, с които борави някой на 14г, който в никакъв случай не е зрял "книжен плъх". Пък можеш да обърнеш внимание ти на 70г в какъв писмен вид се представяш в блога... :)
цитирай
18. valdor1355 - Барин, с нетърпение чакам да се п...
22.03.2021 20:09
Барин, с нетърпение чакам да се похвалиш в блога, че синът ти е взел наградата. Аз лично смятам, че есето е много хубаво. Достатъчно голямо по обем, за да изрази напълно идеите за мащаба на падението, реалната смъртоносна заплаха, истинското приятелство, както и титаничната битка след това за изплуването от блатото... Смятам, че в текста нищо не е в повече или по- малко. :)
П.п: Все пак, ако не спечели той наградата, му кажи, че в блога много сме го харесали.
Специални поздрави за Малчо. :)
цитирай
19. valdor1355 - Разказът е доста разводнен с нен...
22.03.2021 20:18
mt46 написа:
Разказът е доста разводнен с ненужни подробности и повторения...
"Това от своя страна довело до по-малко изяви и съответно по-малко участия в мероприятия. Неговите картини започнали да стават по-слаби. Галериите престанали да ги вземат. Йордан от своя страна..."
Умението да се пише е умението да се премахва излишното... Дори най-великите писатели редактират творбите си... Ако синът ти иска да пише по-качествено, добре е да се учи, да се усъвършенства...

:)
С цялото ми уважение, но
това, което си отметнал като "ненужно повторение" е необходимо разяснение колко неща може да изгуби човек от света, когато се подхлъзне...
П.п: Детето НЕ Е велик писател, на 13 и половина никой не е бил ВЕЛИК писател. И да, той се учи на всичко, сега се учи и с писането на това есе също се учи. :)
цитирай
20. barin - Ще опита детето, пък каквото стане. ...
22.03.2021 20:33
Ще опита детето, пък каквото стане. Не очаквам много добро класиране, защото ще има 17-18 годишни. Конкурсът е за деца от 14 до 18 г.
цитирай
21. inel379 - Трудът се винаги възнаграждава, ...
23.03.2021 00:32
Трудът се винаги възнаграждава,
когато и целта си заслужава!
Успехът силно вдъхновява
и към хоризонта пътя просветлява!

Пожелания за успех от мен!
Поздрави сърдечни!
цитирай
22. valdor1355 - Ще опита детето, пък каквото стане. ...
23.03.2021 05:40
barin написа:
Ще опита детето, пък каквото стане. Не очаквам много добро класиране, защото ще има 17-18 годишни. Конкурсът е за деца от 14 до 18 г.

Барин, коментарът ти ме размисли за това, че езиковата и общата култура на един отличник по литература на няма и 14 трудно би се сравнила по същите показатели с такъв на 18г. Но все пак би могъл да се класира. А пък, ако не успее- не бива да се предава за това поприще. :) Много ме усмихна като разказа, че той се интересува от много неща- така трябва да бъде. Самото му желание да пише за болна социална тема изразява правилна обществена позиция, а с времето той ще намери най- добрия начин, по който да бъде полезен на себе си и другите. :)
Поздрави! :)
цитирай
23. barin - Благодаря за хубавите думи и нас...
23.03.2021 06:39
Благодаря за хубавите думи и насърчаването на Инел и Валдор.
цитирай
24. kossef - Най-трудното нещо за преодоляване ...
24.03.2021 16:59
Най-трудното нещо за преодоляване /и/ в творчеството като изразено действие е посредствеността... По-леко постижима и твърде често-често срещана е елементарността, и доста по-леко , но крайно не често - изключителността, плод на "неукротим" талант... Не притискай момчето, Барин. Заемането на не изненадваща тривиална позиция, която се "търси" от посредствени организатори на конкурси на тема kato "младежи - наркотици" може да удовлетвори литерат търсенията на тези "посредствениковци" от страна на склонни подрастващи, но няма да реши проблемите от наркоманията, нито ще въздигне на пиедестал "уклончавите" млади автори, които знаят как и какво се иска от тях спрямо баналните порочности... Съветвам те, ако момчето иска "да пише", да споделя чувства, да пита или разсъждава пишейки, да е по теми, които него, като подрастващ, искрено и "страстно" вълнуват. А не по теми, зададени от тарикати, експлоатиращи банално пороците, борбата срещу които, от тяхна страна, е отвратително банална...
Провокирай сина си с това, че всъщност е написал неща, които е заучил и знае, че се искат от него, а не неща, които искрено усеща, неща които лично е изпитал и/или е осъзнал спрямо порока, погубващ необратимо връстниците му...
цитирай
25. rosiela - Браво на момчето.
25.03.2021 16:39
Редно е да вземе награда. Хареса ми и като на педагог, и като на филолог.
цитирай
26. barin - Вече го изпратих, а каквото стане. ...
25.03.2021 16:54
Вече го изпратих, а каквото стане. Ако синът ми донесе някаква награда за мен ще е повече от очакваното. Преди две години никой не очакваше от него 9-то място на състезание по фехтовка, но се получи.
цитирай
27. rosiela - Успех!
25.03.2021 18:01
barin написа:
Вече го изпратих, а каквото стане. Ако синът ми донесе някаква награда за мен ще е повече от очакваното. Преди две години никой не очакваше от него 9-то място на състезание по фехтовка, но се получи.

цитирай
28. valdor1355 - Косев е прав, че темите на конкур...
27.03.2021 13:31
Косев е прав, че темите на конкурсите са мегаидиотски. Но проблемът с наркотиците е много остър най- вече за семействата на потърпевшите. За това темата трябва да се задава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646521
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031