Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2018 22:11 - Гълфстрийма отслабва, може да има глобални климатични промени в Северното полукълбо
Автор: barin Категория: Новини   
Прочетен: 7482 Коментари: 16 Гласове:
45

Последна промяна: 03.08.2018 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   През последните десетилетия се говори усилено за глобално затопляне, климатични промени. Имаше предавания, в които разглеждаха какво би се случило на Земята, ако средната годишна температура се повиши само с 2-3 градуса. Освен затоплянето се предвижда продължително засушаване. Има области от Земното кълбо, където  оже да настъпи обратния процес на падане на температурите. Не е тайна, че Северна Европа дължи просперитета си и съществуването на големи градове и уредени развити държави до голяма степен на топлото течение Гълфстрийм. То се оформя на юг и продължава на север през Атлантическия океан. Най-облагодетелствани от него са държавирте: Исландия, Великобритания, Ирландия, Белгия, Швеция, Германия, Холандия, Норвегия, Дания, Финландия. Най-потърпевши от някакво събитие, свързано с отслабване, промяна на хода, посоката или друго, свързано с Гълфстрийма са скандинавските страни, Англия и Исландия. Може да се каже, че Гълфстрийм оказва влияние дори върху Франция. Като се вгледаме в атласа на света лесно се забелязва, че Хъдзъновия залив в северната част на Канада е скован от ледове, а Мурманск, пристанище много на север не замръзва. Дори и в Мурманск се чувства силно полъха на Гълфстрийм. В далечния изток температурите в Сибир са непоносими, климата изклю"чително суров и неблагоприятен за живеене. В Исландия, която е отвъд Полярния кръг се живее, както и в северните части на Норвегия и Финландия. В Русия например Санкт Петербург, както и столиците на трите държави от Скандинавския полуостров са разположени на 60-тия паралел. В северните страни има "Бели нощи" и "Северно сияние", но и сравнително добри условия за живот. Северните райони на Канада са слабо населени, изобщо в тази държава големите градове са концентрирани по южната граница със САЩ. Ню Йорк има суров климат, а е разположен по-южно от Лондон и много европейски градове. 
              За значението и тревогите, които може да има планетата ни ще публикувам няколко статии от различни източници:
               News.bg:  "Почти не минава ден, без да се появи ново проучване, предупреждаващо човечеството за наближаваща гибел, ала
 отслабването на Гълфстрийм е събитие с особено застрашителни последици.

 

image  

Фиджи: Климатичните промени заплашват оцеляването ни

Франк Баинимарама подчерта, че островната страна е навлязла в "плашеща нова ера"

 

Учените преди са свързвали проблемите с теченията в Атлантика с всичко - от горещи вълни в Европа до повишаване на равнището на морето в крайбрежните американски градове.

Филмът "След утрешния ден" представяше апокалиптично бедствие, основано на идеята, че прекъсването на тези течения ще доведе до екстремни метеорологични явления, последвани от огромен спад на глобалните температури. Учените смятат, че промените в атлантическите течения със сигурност са изиграли роля за началото на последната ледникова епоха.

Системата от атлантически течения действа като транспортна лента за вода и носят топлина към Западна Европа.

 

image  

Ограничаването до 2 градуса на глобалното затопляне няма да ни спаси

А това беше надеждата за избягване на смъртоносни въздействия на климата

 

Поток от топла вода пътува северно от Антарктида по течението Гълфстрийм, освобождавайки топлината си и след това потъвайки до дъното на океана и след това връщайки се на юг. Глобалното затопляне блокира този процес, което води до забавяне на теченията и до всякакви смущения във времето.

Двете нови изследвания предизвикаха тревога не само защото показват значително отслабване на атлантическите течения, но и защото те показват промени, които преди са били предвиждани само в бъдещи компютърни симулации, всъщност се случват точно сега.

Много малко вероятно е, но това не означава, че въпросният филм е пълна измислица, отбелязват изследователите.

 

image  

Критичното състояние на земята задвижва огромни мигрантски вълни

Това е най-добрият сценарий, най-лошият - стотици милиони до 2050-а

 

"След утрешния ден" очевидно е една много екстремна версия", изтъква д-р Дейвид Торнали, учен по климата в University College London и съавтор на едно от проучванията.

"Науката казва, че спирането - силното отслабване на циркулацията в Атлантика - се е случвало множество пъти в миналото и по време на последната ледена епоха", допълва ученият.

Колебанията в атлантическите течения в миналото са допринесли за големи климатични промени, включително са предизвикали началото на последната ледникова епоха."
                    Touristmaker.bg: "Много често океаните оказват изключително силно влияние върху климатичните условия в дадена част от света. Влиянието може да бъде много различно в зависимост дали на конкретното място преминават студени или топли океански течения. Много пустини и дъждовни гори са се формирали именно по този начин. Едно от най-известните е топлото течение Гълфстрийм, което води началото си от най-топлото море в света – Карибско море. В по-голямата част от Карибския басейн лятото никога не свършва. Интензивното слънчево греене неуморно затопля океанските води и те остават по-топли от 30 °C през по-голямата част от годината. Топлите води на Карибско море са един от най-важните климатообразуващи фактори в света. Освен, че влияе на климата в региона, Карибско море формира климата и на голяма част от Европа, която е отдалечена на хиляди километри от тук. Това е едно от чудесата на природата. Всъщност Карибско море влияе по-силно на климата на северозападна Европа, отколкото на североизточните Съединени Щати и източна Канада, макар че те се намират много по-близо.

Гълфстрийм и Европа. След като се формира в Карибско море, топлото течение поема на северозапад. След като прекоси целия Атлантик течението достига до Северна Европа. Топлите му води влияят на целия континент, но за някои страни течението е наистина много важно. За голяма част от Стария континент Гълфстрийм играе ролята на отоплителна система. Ако погледнете например една карта на Европа ще забележите, че на същите географски ширини, на които в Европа има многомилионни градове, в други части на света живеят много малко хора. Сравнете например Исландия със северна Русия или северна Канада. Или Лондон, който се намира много по-насевер от Ню Йорк, а има много по-мека и топла зима. Северна Европа е разположена наистина доста на север и до голяма степен дължи своето благоденствие и мек климат на топлите води на Атлантика. Ако не беше това мощно топло океанско течение, вероятно една голяма част от Европа би била твърде студена за да искат хората да живеят там постоянно и най-вероятно селищата щяха да са доста по-малки, подобно на малите градове в Сибир или Юкон в Канада. Държавите чийто климат е особено зависим от Гълфстрийм са Исландия, Великобритания (за които вече споменахме), както и  Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Белгия, Нидерландия и части от Франция. Освен на изброените, Гълфстрийм влияе и на много други страни, но тези са особено повлияни от това течение и са изключително чувствителни към всяка промяна свързана с него. На други места по света, които се намират на същата географска ширина, на която се намира Великобритания през зимата температурите падат десетки градуси под нулата. На Британските острови обаче, зимите са много меки и влажни, а термометрите рядко показват по-малко от 0 градуса. Същото, дори и в по-голяма степен се отнася за Исландия. Част от територията на островната страна се намира отвъд полярния кръг, но Гълфстрийм предпазва от ужасно ниските температури, които са иначе характерни за тези географски ширини."
image
            http://historynakratko.blogspot.com      "Гълфстрийм е топло океанско течение в Атлантическия океан. Началото му е в Мексиканския залив, а от там водите му поемат към Северния Атлантик и достигат до бреговете на Западна Европа. Скоростта на Гълфстрийм варира между 3,6 и 10 км/ч, а средногодишната температура на водата на повърхността му е +25 °С.


Топлите води на Гълфстрийм подгряват студения арктически въздух над северозападна Европа. Затова в тези части средногодишните температури са с 5 °С по-високи, отколкото на други места по света, намиращи се на аналогична географска ширина. Придвижването на водните маси на течението от юг на север се поражда от разликата в солеността на водите в Северния и Южния Атлантик. Но ако се повреди, най-бързото на планетата ни океанско течение ще се забави или дори може да спре. Какво ще се случи, ако Гълфстрийм спре? Тъй като е част от глобалния океански конвейер, който разнася и преразпределя топлината по цялата планета (заедно с теченият в другите земни океани), спирането на Гълфстрийм ще има катастрофални последствия. Климатът на планетата ще започне да се пренастройва и първо в Северния Атлантик температурите ще се понижат средно с 3-5 °С средно годишно. Това ще доведе до по-свирепи зими в Западна Европа и едновременно с тях на мащабни засушавания по цялата планета.


image Охлаждането на Северния Атлантик ще продължи няколко века, при това на фона на глобалното затопляне, което пък е основната причина, която може да повреди “двигателя” на Гълфстрийм. Знаем отдавна, че Гренландския леден щит и аркитческите ледове стремително намаляват. Образувалата се от това вода намалява солеността на морската вода. За момента не е ясно кой е онзи праг на соленост, който не бива да се преминава, и при който студените води няма да са достатъчно тежки (т.е. солени), за да се спускат към океанското дъно. Точно това разреждане на студените северни води може да забави, а в най-лошият случай и окончателно да спре Гълфстрийм.

Данни от мониторинга на океанските води показват, че опресняването на северните водни маси е започнало преди около 40 години, а през последните 10 години темповете на снижаване на солеността на водата драстично са се увеличили. От 1950 година насам постъпващата студена вода в Северния Атлантик е наляла с почти 20%.

Гълфстрийм вече е преминавал през фаза на забавяне. Палеоклиматолози са установили, че преди 12 700 години започва затопляне на климата. Изведнъж, за няколко десетилетия се наблюдава рязко охлаждане, което води до застудяване в Северното кълбо, продължило през следващите 1 300 години. Периодът е наречен ранен дриас – на името на студолюбиво растение (Dryas octopelata - цветето полярен сребърник), разпространило се бурно по цяла Европа по онова време. Застудяването прекъснало също толкова неочаквано, колкото и настъпило. А причината за тези резки промени трябва да се търси в разтапянето на ледниците, покриващи през този период Северна Америка, последвалото опресняване на морската вода и резултатът от това – засичането и неравномерното поведение на Гълфстрийм.".

              Dnes.bg:  Учени от Лондонския университетски колеж установиха, че морското течение Гълфстрийм значително се е забавило - скоростта му е най-малката през последните 1600 години, съобщи Лента. По мнението им, това може да доведе до поява на сурови зими в Западна Европа, ускорено повишаване на морското ниво и намаляване на тропическите дъждове.

Гълфстрийм е част от Атлантическата меридионална циркулация - система от течения, включваща топли потоци, които се движат от юг на север в горните слоеве на океана, и студени води, които се движат в обратна посока в океанските дълбини, пише БТА.

Глобалното затопляне пречи на охлаждането на водата, а топенето на ледовете в Арктика става причина големи количества прясна вода с малка плътност да попаднат в Северния ледовит океан.

Учени изследвали седименти близо до нос Хатерас в Северна Каролина, край който минават топлото течение Гълфстрийм и студеното Лабрадорско течение. То е свързано със завихряния на наносен пясък, които са опасни за корабите. По размерите на датираните песъчинки може да се съди за силата на течението през даден период.

Оказало се, че скоростта на Атлантическата меридионална циркулация е достигнала рекордния си минимум за над 1500-годишен период, като е намаляла с 15 процента. Тя започнала да се забавя след края на т.нар. малък ледников период през 14-19 век. Тази тенденция продължила в резултат на глобалното затопляне.

Учените заключили, че скороста на Гълфстрийм ще намалее още повече, тъй като земната атмосфера продължава да се нагрява вследствие на изгарянето на изкопаеми горива."

        Fakti.bg: "CNN показа доклад, изготвен от експерти на Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, според който става ясно, че едно от най-големите топли океански течения на планетата в Северния Атлантик сега отслабва до безпрецедентно ниво през последните 1600 години.

Гълфстрийм, чиято ширина варира от 70 до 90 километра, е част от атлантическия меридиански кръгов поток, който носи топли води от Мексиканския залив по крайбрежието на САЩ до Северния Атлантик. Там то затопля атмосферата и след това се оттегля и се връща на юг от Атлантическия океан до Антарктида, където отново започва да се движи на север.

 

Според експертите от Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, които са изследвали долните седименти в Атлантическия океан, процесът на отслабване започва през 1800 година, а през последните 150 години той е загубил от 15 до 20% от силите."
                 Виждате от колко места има информация за евентуалните последици при промяна на Гълфстрийм. За северните народи топлото презокеанско течение е живот, както в пустинята водата и оазисите. Може ли човечеството да направи нещо, за да спре процеса? Едва ли точно това течение е единственото, чиято промяна застрашава много хора, предимно в Западна Европа. Има и други процеси, които са тръгнали и някои са вече необратими. Трябва да се спаси Земята и живота. 





Гласувай:
45



1. dalida - Здравей, Барин. Хубава статия си направил!Поздрави!
04.08.2018 07:58
отдавна чета разни статистики за топлите течения в океаните на планетата Земя. Първото мнение на учен от Калифорния беше,че Гълфстрийм ще изчезне...така и не се доказа. Според мен тези "научни" сатийки в пресата са поръчкови и високо платени търговски трикове. За съжаление,доста научни кръгове попадат във въртележката на парите. Според мен, прогнози от този род са равни все едно да дадеш прогноза за времето,което предсои да се случи след месец,например. Вероятността да се сбъдне - 1 на 1000. Независимо какви списания излъчват такива научни изследвания - все пак всичко се върти около парите. Списанието плаща на учен, а той представя своята гледна точка, взима си хонорара и ....капка в морето...
цитирай
2. barin - Здравей, dalida. Процесът на на...
04.08.2018 08:04
Здравей, dalida. Процесът на намаляване на силата на Гълфстрийм е тръгнал, но тече бавно. Течението може да изчезне след хиляди години. Пресата понякога всява паника, но е добре, че предупреждава. С нашата дейност може да забавим някои предстоящи събития или ако не е късно да предотвратим. Не може да се прогнозират земетресенията и вулканите, които дават силно отражение и влияят на климата. Което зависи от нас хората трябва да направим, а каквото е писано ще стане.
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - barin,
04.08.2018 15:08
Мисля, че има някакви аномалии в климата - проливни дъждове, топли зими, захлаждания през лятото, жеги, студове. Но смятам, че това се е наблюдавало и преди.
цитирай
4. barin - Здравей, kvg55. И преди ги е имало, ...
04.08.2018 15:13
Здравей, kvg55. И преди ги е имало, но като малък не помня във Варна температури над 32 градуса, а на водата не надвишаваше 25 градуса. Сега има повече отклонения от нормалните стойности.
Поздрави!
цитирай
5. vencivaleri1951 - Привет барин!
04.08.2018 15:48
Баща ми имаше приятел и колега от Съюза, който бе с някаква травма и идваше всяка година у нас и правеше бани -мисля някъде в Хасковско. Той бе висш военен. Чух го да казва, че ако се стопи / принудително и за кратко време, което било напълно възможно/
ледник,ци в Бяло море/тяхното бяло море/ то ще се промени, на някакви градуси посоката на Гълфстрийм и Англия, северния бряг на франция и няколко още страни ще бъдат сковани от лед за дълго, а преди десетки километри навътре страните ще останат под вода. Може да казвам нещата не до там точно/бях ученик тогава/, а и малко разбирам от тези неща. Искам да кажа с този коментар, че Голщромът е наблюдаван от всякъде и вероятно се правят всякакви сметки
цитирай
6. barin - Здравей, Венцивалери. За Гълфс...
04.08.2018 17:12
Здравей, Венцивалери. За Гълфстрийм се оказва, че напоследък почти е спряло течението, вследствие на някакъв катаклизъм, нещо, случило се в Мексиканския залив. За това научих днес, а темата вече е пусната. Много учени и изследователи наблюдават Гълфстрийма и алармират, ако забележат нещо. Северните страни може да бъдат засегнати., Би трябвало потенциално засегнатите страни да гледат по-внимателно, защото една промяна води до друга- нарушаване на равновесието в природата.
Поздрави!
цитирай
7. krassibg1 - Гълфстрийм течението е от голямо значение за съществуването ни!
04.08.2018 22:26
Единствената причина за наблюдаваните промени може да се намерят само в технологичния напредък на човечеството в последните 1-1,5 столетия, и то с изключително големия темп на развитие. Природата ни дава сигнали и тя ни показва, че намесата на хората ѝ пречи да се намира в нормални състояния. Процесът е започнал от далече, бавно да се развива, бавно и постоянно, и за това е слабо забележим, но в един момент нещата ще станат много сериозни и трудно възвративми.
А човечеството в такъв случай кого се опитва да заблуди?
Не става само с научно-методични обяснения, минали покрай корпорациите, виждайки не по-далече от благосъстоянието си. Кой би имал икономически интереси?
Настоящото човечество ще се отнесе небрежно към природата, а следващите поколения ще се опитват да преместят живот на Марс.
Природата е по-силна от нас, ние се опитваме да я променим, за да ползваме, тя ще се опитва да се противи и да се бори срещу нашите разни интереси, но резултатът ще е срещу нас.
При наличието на симтомите, диагнозите не са обнедаждаващи, на какво можем да разчитаме и кой може да Ни помогне?
Темата е много сериозна.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Краси. Течението Гълф...
04.08.2018 22:57
Здравей, Краси. Течението Гълфстрийм е от важно значение. Човек не може да победи природата. През последните години природата си възвръща своето. Не вярвам скоро да може да се стъпи на Марс, защото няма атмосфера, не се отчита правилно космическото лъчение и температурните амплитуди са много големи. При нас температури разлики от 30-40 градуса се понасят трудно. Основната причина за промяната на течението Гълфстрийм според мен е развитието на технологиите и оттам опитите да се влияе върху природата.
Поздрави!
цитирай
9. stix - Живеем в сложен дигитален свят. . . ...
05.08.2018 21:35
Живеем в сложен дигитален свят... съставен в математическо равновесие... Позволено ни е да знаем и да разполагаме с технологии... колкото ни се позволи... :) Така, че уповавайте се на свръхразума или БОГ, който е създал тази равновесна система - наречена свят и наша ралност... затова не се безпокойте за неща, които не зависят от нас...
цитирай
10. nebonebo - При теб
06.08.2018 11:28
винаги има какво да се научи.
Благодаря, barin!
цитирай
11. barin - Здравей, stix. В съвременния свят ...
06.08.2018 11:40
Здравей, stix. В съвременния свят всичко има значение. Някои промени, които стават ги отдавам на пренаселването на някои райони. Природни бедствия често стават в гъсто населени райони: Индия, Бангладеш, Индонезия и други. Едно такова в далечния изток даде началото на 15 поред дарения, които съм правил. Природата си знае своето, а ние само отчитаме случилото се.
Поздрави!
цитирай
12. barin - Благодаря, Дени. За мен е добре п...
06.08.2018 11:48
Благодаря, Дени. За мен е добре повече хора да четат и обсъждат.
Поздрави!
цитирай
13. mileidi46 - :)))
08.08.2018 18:57
Vsi4KO IMA EDNO IMA EDNO IME:NOV SVETOVEN RED;))
цитирай
14. barin - Здравей, mileidi46. За Новия св...
09.08.2018 12:09
Здравей, mileidi46. За Новия световен ред зная. Дори имам тема: barin.blog/politika/2015/07/13/noviia-svetoven-red.1376029.
Там са намесени разни организации от високо ниво, които диктуват събитията и развитието на света.
Поздрави!
цитирай
15. andri - Да,всеки ден имаме изненади. Една от тях е топлите морски(океански) течения (подводни реки)
13.08.2018 08:07
които поддържат топлите зони в океаните. Да предположим че хората са се пръкнали преди 100 000 години на планетата Земя, но тогава явно навсякъде е било топло, защото от фреските гледаме,че носят леки дрехи и сандали. Явно на повечето места времето и климата е било топло и влажно, за да виреят хиляди хранителни семена. В историята пише,че климата преди 10 000 г на Европа и Америките е доста топъл, дъждове и на много места е имало наводнения (потопи). Как да си обясним тогава ледниковата епоха и колко място е заемала - къде е било тогава това топло течение Гълфстрийм?
цитирай
16. barin - Здравей, Андри. Преди години кл...
13.08.2018 08:39
Здравей, Андри. Преди години климатът винаги се е променял по много причини: паднали големи метеорити, минаване на комети близо да Земята, опустошителни земетресения, вулкани и други. Течения в океаните и моретата винаги е имало. Кога се е зародил Гълфстрийм, както и останалите основни течения не е напълно известно. Те се зараждат при срещане на топли и студени водни маси. Може да е имало причина някои течения, включително Гълфстрийм да са се отклонявали или спирали и да е настъпила ледникова епоха. Всички събития са взаимно свързани и промяната води до изменение на нещо, а то от своя страна до друго. Моето обяснение за резките климатични промени е такова- една промяна влияе върху елементи от климата и довежда до промяна на други места.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645449
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031