Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2016 21:58 - "Орел на Дунава"-2016
Автор: barin Категория: Новини   
Прочетен: 2317 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 13.06.2016 21:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

        От 10 юни до12 юни се проведе ежегодния античен фестивал"Орел на Дунава"( Eagle over Danube").
Тази година участваха около 200 участници от България, Полша и Италия. Фестивалът се проведе за десета година. Те изградиха походни палаткови лагери на територията на Нове, където се проведоха възстановки на забравени обичаи, гладиаторски битки, интересни нетрадиционни състезания, екзотични танци и изненадващи кулинарни преживявания. Сред групите, потвърдили участие в ХII Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Групо "Сторико Романо", най-голямата румънска група за възстановки "Тера Дачика Етерна", танцьорките от "Нимфе Дачии". Виртуозните ездачи от Багатур и тази година застанаха до свищовските участници от  Първи Италийски легион, за да представят най-доброто от българските възстановки на свищовска сцена. В програмата имаше заложени, както утвърдени събития като голямата битка на римляни и даки, антични танци, демонстрации по виртуозна конна езда, парад по улиците на Свищов, огнено шоу.  Измежду интересните събития на първия ден на фестивала, 10 юни, е станалото вече традиционно състезание "Антични бързи, смели, сръчни". Предизвикателството на античните спортни игри е с участието на ученици от Свищов и съседни общини, провеждат се в дисциплини от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Тази гогина участваха много състезатели. Желаещите се впуснаха в надпреварата в индивидуалните дисциплини е. Купата на Кмета ще е за училището-отборен първенец, а купата на Председателя – за най-атрактивната агитка. На сцената на Нове се появи популярният кулинарен експерт и ТВ водещ Ути Бъчваров в опит да регистрира най-голямата възстановка на антична кулинарна рецепта, която завърши с масова дегустация на храни от публиката. Имах възможност да присъствам на възстановката, докато предните две години все ми се разминаваше.Досега съм присъствал на над десет възстановки на исторически събития, но това в Нове е най-мащабното и продължило цели три дена. Не могаа да правя сравнения с възстановките от предишни години, защото не съм бил свидетел.
image
На фигурата- емблемата на фестивала
                Организатори на събитието са Община Свищов, Исторически музей - Свищов и Съвет по туризъм - Свищов. В досегашните издания фестивалът е получавал подкрепата на Министерството на финансите, Министерството на Културата и на Италианското посолство.
През целия основен ден- 11. 06. -събота бях на античните разкопки, арената, успях да посетя и останалите забележителности в Свищов:къщата-музей на Алеко Константинов, двата манастира, църквата в центъра, посетителския център до Нове, паметника на освободителите  и парк"Паметниците".
               Като сравнявам как изглежда Нове с сравнение с предишните ми две ходения забелязвам съществена промяна. Направено е много за подобряване на обстановката, възстановяване на развалините. Изграден е форум с навес, трибуна и колони срещу посетителския център. Намерени са пари по европейски програми и фондове за оправяне на античните селища.
             Информация за Нове, изграден през 45-46) г. пр. Хр. като
римския легионен лагер:
          Намира се на 3 км източно от Свищов по пътя за Русе в непосредствена близост до парк"Паметниците".  Нове е най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Основан е на брега на река Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион.  Лагерът се състоял от наблюдателни кули и крепости, в които били настанени военни части - кохорти и легиони.
Нове бил изключително важна част от отбранителната линия на Римската империя, тъй като легионът, настанен тук, пазел завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племена, идващи от изток. Първоначално лагерът се простирал на площ от 17 хектара, но постепенно се разраснал с още 10 хектара. Той бил с правоъгълна форма, а на всяка една от стените му е имало по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намирали щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е било разположено извън крепостните стени. Постепенно древният град променил облика си, появявали се нови сгради, църкви, работилници на занаятчии. През V-VІ век Нове бил и седалище на епископ. По-късно запада, но временно се възражда.  Първа тракийска кохорта е историческото название на римски военни части от ауксилиари (помощни войници), съществували през I-IV век сл. Хр. и действали в провинциите Панония, Британия, Юдея, Дакия. В тях са били включвани мъже от провинциите Мизия и Тракия, част от които конници. Славата на траките като безстрашни и свирепи воини е правело тракийските кохорти и али (конни подразделения) желани за тежки и продължителни военни действия. Първа Тракийска кохорта е заслужила за своите воини дори статус на римски граждани с подвизите на бойното поле.
            Кохо̀ртата е основната военна структура в реформирания от Гай Марий републикански легион. В нея влизали приблизително 480 човека. Легионът е голяма военна единица в Римската империя и в по-късни времена( наречената от историците "Византия"), състояща се от 3000 до 6000 души. 
         
             В темата"Крепостите на българска територи" за  Нове съм  споменал. Градът заема видно място и е добра дестинация  за желаещите да гледат крепости.
             От представленията ми е трудно да излъча най-добрите, но интересни бяха гладиаторските борби, състезанията по хвърляна на тежък камък, бягане 200 м. с пълнобойно снаряжение, но дисциплината беше съкратена от съдийската комисия на 100 м., поради високите температури( 28-29), лицеви опори с пълно бойно снаряжение, огнен танц, танц на нимфи, танц на смъртта, погребване на римляни, песни на Първи Свищовски хор и едно дете на около десет години. За победителите в надпреварата и техните подгласници имаше парични награди. Голям интерес за публиката предизвика възстановката на битката между римляни и даки от войната през 86-88 г. сл. Хр. при император Домициан им Децибал. Изиграна беше в няколко действия, като в действителност римската войска накрая претърпява поражение и има много загуби. Сключен е унизителен за империята мирен договор и войната е прекратена, като император Траян( за него в темата: Римските императори от II в.) побеждава и завладява окончателно даките и включва държавата им в провинция Мизия. Сблъсъкът между Римската империя и Дакия е интересен и има какво да се напише поп въпроса. За участниците имаше награди, томбула. Сутринта екипът на популярния телевизионен кулинарен водещ Ути Бъчваров беше на арената, облечен в антични костюми и приготвяше ястия. Имаше и кулинарно състезание за автентични ястия.  
               За информация програмата на античния фестивал беше следната:

10:00 – 14:00 ч. – "Антични бързи, смели, сръчни":  Предизвикателството на античните спортни игри - с участието на училища и клубове от Свищов и съседни общини. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.

16:00 – 18:00 ч. – Исторически музей: Научна конференция с участници водещи национални и международни експерти, професори и научни работници в сферата на археологията, историята и туризма.

20:00 – 21:30 ч. -   Амфитеатър на крепостта Калето: Откриване на Дванадесетия фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВА“. Запалване огъня на Фестивала. Освещаване знамената на участващите групи. Представяне и демонстрации на групите  участници. Вокални изпълнения на Първи български хор „Янко Мустаков“ и гости. Връчване на наградата за опазване на културно-историческото наследство „Орел на Дунава“ на фирма MOTO PFOHE България. Уникалено огнено шоу.

 

Събота, 11 юни, Античен лагер Нове

10:00 – 20:00 ч. – Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители.

09:00 – 12:00 ч. – Антично кулинарно шоу: Древна походна кухня - дегустация с водещ Ути Бъчваров. Римско вино – обичай по приготвянето, дегустации. Кулинарно състезание с награди - председател на журито Ути Бъваров.

11:00 – 13:00 ч. – Сутрешно шоу в сърцето на Легиона: Демонстрации на групите участници. Гладиаторски боеве. Антични танци. Езда, стрелба с лък.

13:00 – 14:00 ч. -   Игри и състезания с участието на публиката: Доброволци се надпреварват в атрактивни силови дисциплини – надпревара на сцената на Нове в състезания по хвърляне на гигантски камък, състезание на 200 м.бягане с пълно бойно снаряжение, лицеви опори с доспехи. Големи парични и материални награди от спонсорите на фестивала - записване за участие на място.

14:00 – 18:00 ч. -   Бит, обичаи на древните: римско селище, тракийски лагер, варварски шатри, древни занаяти и обичаи. Възможност за публиката да разгледа лагера и античния град, да стреля с лък, да хвърля копие, да се облече в антични одежди, да язди кон, да завърти грънчарско колело, напълно да се потопи в античното ежедневие на древните обитатели на земите ни. Демонстрации на древни занаяти.

19:00 – 22:00 ч. – Вечерно шоу в сърцето на Легиона: Връчване на наградата за популяризиране на културно-историческото наследство на г-н Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България. Връчване на наградата на „Винпром Свищов“. Демонстрации на групите. Голямата битка на реенакторите – варвари срещу римляни.

 

Неделя, 12 юни, по главните улици на Свищов

11:00 – 14:00 ч. – Големият парад на участниците. Всички групи, в бойно снаряжение, преминават в тържествен парад по главните улици на града и се строяват на централния площад пред Община Свищов. Там се провежда церемония по връчване на отличия на представители на всяка група и церемонията по загасянето на огъня на фестивала и закриването на Дванадесетия фестивал „Орел на Дунава“.

               Предоставям няколко видеоклипа на възстановката"Орел на Дунава"-2016 година.
https://www.youtube.com/watch?v=B2Q6OoQI9Fg
http://vbox7.com/play:d3d868ee
http://www.vbox7.com/play:2df7c9aa82&pos=vr
https://www.youtube.com/watch?v=MgXK7T_EBWE
https://www.youtube.com/watch?v=U-xJIV7GWck
https://www.facebook.com/media/set/…
https://www.facebook.com/batepepo/videos/vb.1127351257/10206124631691269/
https://www.facebook.com/batepepo/videos/3954911547694/



Гласувай:
10



1. indiram - Здравей, Барин!
17.06.2016 18:15
Поздравления!
И, една, малка забележка - цитирам: "От 10 юни до12 юни се проведе ежегодния античен фестивал"Орел на Дунава"( Eagle over Danube"). "

- Струва ми се, че в същото, като първо, изречение щеше да е добре да упоменеш и мястото - Свищов, България! - щото Дунава е дълга река...
Фестивалите много подхождат на страната ни, има какво да се показва и разказва!- могат да станат нов поминък, щото... нали?
...
Поздрави!
Интересно ми е, обаче, защо Орел (значи, един, единствено число), а не Орли? - Дали да не се бърка с летището Орли (Париж, Франция)? ::-)))
цитирай
2. barin - Здравей, indiram, като писах си ...
17.06.2016 21:48
Здравей, indiram, като писах си мислех погрешно, че всички знаят къде се провежда античния фестивал"Орел на Дунава". С фестивалите и историческите възстановки има възможност за популяризиране на историята и националните традиции на България( имам предвид народните носии в Жеравна и надпяванията в Гела и на Роженските поляни). Обстановката в Нове беше невероятна. Поздрави!
цитирай
3. indiram - Здравей, Барин!
17.06.2016 23:52
Знам, че където ходиш и каквото правиш, е с добро сърце! С доброто ти сърце!
Поздрави!
Ала, всички правим елементарни грешки, и аз ... да ни пратят у затвора...
Ей тука, един бейлюк хора, не хора, а ... свободни хора... Следва въпрос - Как да се осъди свободен
Вай-Вай! - в какъв филм влезнахме...

Поздрави!
цитирай
4. litatru - Поздравление!
29.06.2016 16:20
Литатру
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645923
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031