Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2018 22:11 - Любимите ми скандинавски състави
Автор: barin Категория: Музика   
Прочетен: 12329 Коментари: 40 Гласове:
62

Последна промяна: 27.01.2018 09:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       Скандинавскит полуостров заема Североизточния край на континента Европа. Три държави изцяло заемат територията на Скандинавски полуостров: Швеция, Норвегия и Финландия. От историческа гледна точка Финландия е много по-различна. Финландците не са викинги и етнически не спадат към скандинавските народи, а само географското им положение ги определя като скандинавска страна. Различно е с Дания. Държавата граничи на юг с Германия и би следвало да е по-близка с немците. В действителност Дания е по-близка с останалите скандинавски държави, като по-близки са датчаните до норвежците, отколкото до шведите. Като се вземе общото потекло, историческо минало и че чрез Калмарската уния от 1397 г. са били доминираща и трите държави са били свързани. Дания е заемала водещо място около два века. Норвегия се отделя по-късно от Швеция, а Финландия до 1922 г. е била владение наДания, Швеция и Русия. Не влиза в състава на СССР. Дания географски не е скандинавска страна, но етнически принадлежи към скандинавците. Исландия е заселена от датчани и е била до 1944 г. под датско владение. Тя е населена с викинги от Норвегия и Дания и техния език не се е развивал. Затова думите и имената на исландците звучат по-различно в сравнение с другите скандинавци. Фарьорските острови също са под датска юрисдикция, но вече имат самостоятелност и се явяват самостоятелно на културните и спортните форуми по света. Историята на изброените пет държави винаги се учи общо. В политическо отношение Швеция, Норвегия, Дания, Финландия и Исландия са добре уредени държави с много висок стандарт на живот и развити във всяко отношение. 
                    Затова като пиша за любимите ми скандинавски групи ще включа всички, които са от изброените държави. Скандинавските държави имат интересна и разнообразна в стилово отношение музика. Обикновено повечето ги свързват с рока и хеви метъла. По-големите помнят АББА- може би първата шведска група, която проби в света и спечели една Евровизия с песента Ватерло.
                       Тъй като стиловото разнообразие е голямо е трудно да се класифицират и диференцират различните музикални жанрове по-добре да направя някакъв свой опит. Да изброявам съставите, които по нищо не си приличат по азбучен ред не го възприемам. По-добре ще бъде да ги групирам по вид музика, а не по години на създаване или брой албуми и т.н. Може да се направи най-различен списък.
                     С изброяването на скандинавските състави за някои ще има кратко допълнение и пояснение. Никого не задължавам да ги харесва и не агитирам. Всеки сам си определя каква музика да слуша според собствения си музикален вкус. При мен се получава около 60%, че и малко повече от предпочитаните музикални състави да са от скандинавския регион. Има състави от различни времена( години), разнообразен тип музика. Някои са по-известни, а за други може за първи път да чувате. 
Ето за кои състави става въпрос:
                1. ABBA, Ace of bace, Roxette, Army of lovers, Tight fit, Към тази част може да се прибавят още няколко групи, свирещи дисско. За ABBA стана дума, че са световно известни. Малко по-големите от мен са танцували на тяхната музика. Следващите в списъка са от групата на подражаващите на ABBA. 
                2. Therion- любимата ми група. Харесват ми албумите след 1995 г., особено "Vovin", "Theli"", "Sirius B", "Sitra ahra". Therion  eшведска група, свиреща в стил Gothic. 
Още за този стил:  Блогът на barin :: Готик музиката
                  Други подобно звучащи състави са:
Nightwish- сравнително нова група в стил Симфониче готик. Известаната вокалистка Таря Турунен беше водеща дълги години. Харесваха я заради оперния начин на пеене и когато напусна групата почитателите се отдръпнаха. По народност са финландци.
                 Tristania, End of you, Katra, Memoira, Amberian dawn, Battlelore., Sirenia, 4Order, To die for, Draconian, The Provenance, Reflexion, Ancient wisdom, Trail of tears, Sinamore, Access beyond, Con Anima, Entwine, Evig natt, Shadowgarden, Clapatria, In grey, Benevolence, Charon.
                      При някои силът е symphonic gothic, symphonic metal, gothic-doom и други разновидности.
                  3. Theater of tragedy, One without, Once there was,Embraze, Goatron, Nicumo, Neferion, Ghostnail, Fading azalea, Tears of Magdalena, Katatonia, Vanguard, Severnica, Legacy of past, Lunar path, Tiamat, Morian. При тези състави е характерно готик звучене с различни вокали и на места хорово пеене. 
                  4. Stratovarius-  познати са като "Финландските Halloween.  Приличат изключително много на известната група. Дълго време съревнованието във Финландия беше между Nightwish и Stratovarius за най-добра метъл група. В зависимост от предпочитанията хората определяха кои са по-достойни. 
                  Подобни на Stratovarius в стил Power heavy metal  : Sonata arctica, Lost horizon, Dream evil, Evillion, Twilight guardian, Opeth, Tad morose, Narnia, 
                  5. Няколко сътава в стил pprogressive-power и neoclassical: Pain of salvation, Warmen, Assailant, Falconer, Dionisos, Nostradameus,  Steel attack, 
                  6. От свирещите в стил скандинавски фолк:  Garmarna, Hedningarna, Varttina, Gjallarhorn, Triakel, Tenhi, 
                 7. Wardruna, Vali, Nest, Wongraven, Naervaer, Amethystium. Това са представители на стиловете Folk, Ambient, New age, World. Приличат на Enigma, Era, Gregorian,  Dark sanctuary......
                 8. Отначало музикалният вкус и модата идват от Великобритания, по-късно от САЩ. Трудно пробиват изпълнители от останалите страни, особено ако не пеят на английски. Италианците са друго нещо. Има си италианска музика, която се е харесвала по всяко време на хората, като Адриано Челентано, Албано и Ромина, Матиа базар, Тото Котуньо и други. За чисто шведски се счита стила doom-metal. Не вярвам на наисаното от някои музикални критици и изследователи, че стилът doom metal идва от последователите на Black sabbath, като Trouble  и Solitude aeternas.
                 9. От doom metal: Отличавам група Candlemass, особено първите четири албума с Messiah Marcolin. По-късно след неговото напускане стилът и звучченето им се променя. Останалите са: Memory Garden, Sorcerer, Veni Domini, Averon, Burning savior, Yearning, Count raven, Left hand solution, Krux, Isole, 
                10. Korpiklaani, Folkearth, Turisas, Helheim, Windir, Ensiferum, Kivimetson druidi, Hoyry kone, Rauta, Otyg, Skald, Valkyria.   Folkearth  е международна група, в състав от над 20 души от различни страни. Отначало бяха записани като шведска група, но по-късно - като интернационална.Стилът е folk metal, vikig, pagan, folk-black. От този вид има много преедставители, но освен изброените има още три-четири, за които не се сещам  да ми харесват.
                 11. Стил iskelma, непознат в България. Приблизително отговаря на нещо като финландска естрада. От тях: Jenni Vartiainen, Suvi Terasniska, Antti Martikainen, Regina, Laura Voutilainen.
                 12. Anitta Lindblom, Indica, Marit Larsen, Maria Arredondo, Dina. Може да се охарактеризират като диско музика, изпята на своя език. Звучи ни нехарактерно, но напоследък започнах да свиквам с различното звучене и че от пеенето не може да се разбере нищо. От всиччки езици финландския само е фонетичен, но дългите думу ми звучат като такива с разбъркани срички.
                 13.  Класическа музика почти липсва в скандинавския свят. Към подобна може да се причисли отчасти Сибелиус, който също ми харесва, но той е нов композитор от XX в. 
                  14. Има и една рап група от Финландия- Bonfunk MC"s, която е нехарактерна за този географски район музика. Според менне отстъпва много на негрите от Америка, макар че не слушам рап. Специално този състав ми харесва.
                  15. Има и от alternative и Avantgarde, но тези жанрове не са ми сред любимите: Rasmus, Sunrise avenue, От списъка липсва Him, които не харесвам.
                    16. От стария Heavy metal"80 или казано още Heavy-traditional: 220 volta, Pretty maids, Mercyful fate, Glory bells.
                   17. Няколко напълно непознати за нас имена: Ultima Thule, Enharjarna, Eldrgrim, Karolinerna. Подчертаната група има около 20 албума, но се слуша само в Швеция, Норвегия и Финландия. Попадна ми случайно. Стилът на тези групи са нарича Vikingarock. Имам още няколко от този тип.
                  18. Няколко групи, които трудно могат да влязат в някоя категория: Ellakelaiset- стил humppa, Karjalan Sissit, Hagalaz Runedance,  Japortit, Raskasta Joulua, Shadowicon, Apocalyptica.
              Харесвам и други видове музика, сред които няма от северните страни представители, като Латино.
                От изброените всеки ще си хареса нещо. Приятно слушане!



Гласувай:
62



1. mrazekoff - През много
26.01.2018 22:50
далечната 1983 година имахме фолклорно турне в Холандия. Беше едно прекрасно турне, но интересно, че в него участвахме на един от концертите си заедно с една холандска група в едно градче, което се казваше Хенгефелде... Беше някакъв панаир, с много люлки и атракции, които впечатляваха. Още си пазя и един жетон, за ползване на люлки, въртележки, или каквото си пожелаем. Много по-късно разбрах от един приятел, че в този концерт сме участвали заедно с една млада холандска група в този концерт.... При участие в такива концерти напрежението е доста голямо и не съм се интересувал от името на тази група... Един приятел - музикант в оркестъра научип, че в този концерт сме участвали заедно с групата BZN.
цитирай
2. barin - Здравей, mrazekoff. Зная ги BZN. ...
26.01.2018 22:57
Здравей, mrazekoff. Зная ги BZN. Имам спомен, че са холандци. Имам един техен албум във фонотеката си. Малко албуми имат, но е приятна за слушане музиката им.
Поздрави!
цитирай
3. bojo12345 - и ейс ъв бейс имат мелодични песни, като абба и роксет..
26.01.2018 23:11
Много приятен пост, приятелю.
Поздрави!
цитирай
4. stix - Струва ми се, че единственото нещо, ...
26.01.2018 23:51
Струва ми се, че единственото нещо, което твори човекът ... без чужда намеса е музиката... Групите, които изброявате са част от културното наследство на човечеството :)

Една от любимите ми е Stratovarius и не мога да не ви поздравя с ''Shine in The Dark" :)
https://www.youtube/watch?v=--RFWXDr20I


цитирай
5. monarh1991 - Здравей, Барин!
27.01.2018 01:06
Чудесна селекция! И мен много ми харесват скандинавски групи - от тези, които си посочил, особено АББА и Апокалиптика, както и Найтуиш. Позволявам си да добавя и една много хубава метъл група, сигурно я знаеш - HIM с фронтмен Виле Вало, мисля че са идвали и у нас, за съжаление, миналата година прекратиха дейността си. Също и групата Royksopp - електронна музика и трип-хоп. И Leaves’ Eyes - германско-норвежска метъл банда.
цитирай
6. monarh1991 - https://www.youtube.com/watch?v=tEaoMVjefZ8
27.01.2018 01:07
Leaves Eyes - ( Njord )
цитирай
7. monarh1991 - https://www.youtube.com/watch?v=KLpkXtM-VI8
27.01.2018 01:09
Royksopp What Else Is There? (HD)
цитирай
8. barin - Здравей, bojo12345. Ace f base са ...
27.01.2018 06:06
Здравей, bojo12345. Ace f base са мелодични като ABBA и още няколко като тях от 70-те. Чувал съм да ги наричат"ABBA на 90-те".
Поздрави!
цитирай
9. barin - Здравей, stix. Stratovarius е о...
27.01.2018 06:08
Здравей, stix. Stratovarius е основна група и затова съм я подчертал. Хубав вкус.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, monarh1991. Благодаря за ...
27.01.2018 06:13
Здравей, monarh1991. Благодаря за поздравите. Не включих Leaves eyes, макар че и те са като Folkearth с участие на хора от различни страни. Иначе ги харесвам. Те са едни от първите, които свирят готик, За Him- не са сред любимите ми, но ги имам записани. Групата от последния коментар за първи път чувам. Оказа са, че скандинавските изпълнители при мен са над 500.
Поздрави!
цитирай
11. nalia - Голям музикален букет, Барин!
27.01.2018 08:48
Стопля деня:)
цитирай
12. barin - Благодаря, nalia. Сигурно има к...
27.01.2018 09:15
Благодаря, nalia. Сигурно има какво да харесаш от изброените състави. Има в различни музикални направления.
цитирай
13. veshter - Поздрави за постинга, Барин!
27.01.2018 09:28
АББА са една от най-великите групи за всички времена - винаги ги слушам с удоволствие и никога, никога не омръзват. Ше послушам и другите, предложени от теб, шведите са страхотни музиканти по принцип!
цитирай
14. kolevn38 - Страхотни АББА, уникални, незабравими.
27.01.2018 09:32
А шведите наистина са уникални творци!
цитирай
15. miri479 - Здравей, барин
27.01.2018 11:08
Nightwish са една от любимите ми групи. Вярно е, че излизането на Таря се отрази негативно на групата, но новата им вокалистка - Флоор Янсен е доста добра. Надявам се с нея да възвърнат предишното си ниво. Поздрави за интересния постинг! Харесвам също АББА. Ще чуя и останалите, за които си писал.
цитирай
16. vandela007 - Поздравления!
27.01.2018 11:47
Не толкова за постинга, колкото до това, че оставяш едно прекрасно впечатление за себе си като личност.
цитирай
17. rosiela - Чудесно е.
27.01.2018 12:33
Благодарности.
цитирай
18. barin - Здравей, veshter. От многото му...
27.01.2018 13:27
Здравей, veshter. От многото музика по света най-ми допадат скандинавците. Отначало са били само ABBA , Anita lindblom и още няколко, но сега са много.
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, kolevn38. Струва ми се, че ...
27.01.2018 13:28
Здравей, kolevn38. Струва ми се, че са много малко тези, които не харесват ABBA.. Те се слушат от няколко поколения хора.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Здравей, miri479. Като започнах да ...
27.01.2018 13:30
Здравей, miri479. Като започнах да слушам по-нова музика Nightwish, Amorphis Charon, Theater of tragedy бяха първите. После чух Therion и от тях в стиловете готик, симфоничен готик не съм чул по-добри.
Поздрави!
цитирай
21. barin - Здравей, vandela007. Добре е по...
27.01.2018 13:32
Здравей, vandela007. Добре е потребителите да напишат нещо, свързано с вкусовете и предпочитанията, за да добият представа останалите за всеки. Няма chat-room, за да се виждаме.
Поздрави!
цитирай
22. barin - Здравей, Роси. Като представител ...
27.01.2018 13:33
Здравей, Роси. Като представител на изкуството, поезията и журналистиката имаш вкус и добре си оценила моите предпочитания. Всеки се стреми да харесва хубавото, но за всеки преценката е различна.
Поздрави!
цитирай
23. germantiger - ...
27.01.2018 13:42
Германо-скади народите или тези които произлизат от ГЕРМАНИК племена или германски племена, като германо-скади не значи германци, а включват бъдещите германци.

Германската езикова група се оформя от: ГЕРМАНИЯ, АВСТРИЯ, ЛИХТЕНЩАЙН, ЛЮКСЕМБУРГ, ГЕРМАНОГОВОРЯЩАТА ЧАСТ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ/която е повече от другите й части, ХОЛАНДИЯ, по-голямата част от Белгия - ФЛАНДРИЯ, защото фламандците не са френскоговорящи, ДАНИЯ и Фарьорите, НОРВЕГИЯ и Исландия, която е създадена от нрвежци, ШВЕЦИЯ, АНГЛИЯ, КАНАДА, САЩ, АВСТРАЛИЯ, ЮЖНА АФРИКА.

Това са народите които започват да доминират Европа преди повече от 1700 години, а да доминират света вече близо 400 години.

Кестенявата вокалистка на АББА е по баща германка - ще рече смесена, баща й мисля че беше сс-овец по програмата Лебенсборн и тя се запознава с него в по-късна възраст.

ИЗВИНИ МЕ ЗА ПРЕДХОДНИТЕ ДЕТАЙЛИ

А за музиката:

САБАТОН
НАЙТУИШ
АББА
РОКСЕТ
А-ХА

твоя постинг ме мотивира да направя още един музикален с балади при мен след малко

ПРИЗНАВАМ, ЧЕ МАСА БАНДИ ОТ СПОМЕНАТИТЕ ПРИ ТЕБ ДОРИ НЕ СЪМ ГИ ЧУВАЛ, явно си фен!
цитирай
24. chavdar01 - ПРОПУСНАЛ СИ ДВЕ МНОГО ЯКИ БАНДИ.
27.01.2018 14:34
"ДЕНС УИТ ДЪ СТРЕНДЖЪРС" И "ДА-ВИНЧИ".
НА ПЪРВИТЕ СЪМ БИЛ НА КОНЦЕРТ В НОРВЕГИЯ,НАПРАВО СА "ЖЕЛЕЗНИ"!
ПОЗДРАВИ!
цитирай
25. kvg55 - barin,
27.01.2018 15:09
От скандинавската музика харесвам АББА, Найтуиш, Роксет и А-ха.
цитирай
26. vesever - Найтуиш са ми много, много любими, ...
27.01.2018 15:52
Найтуиш са ми много, много любими, ала без Таря не са така добри вече...
Поздрави, Иване!
цитирай
27. barin - Здравей, Тигре. От споменатите в ...
27.01.2018 17:08
Здравей, Тигре. От споменатите в твоя коментар съм пропуснал A-ha. Те ми харесват, но Sabaton- не. Има и други пропуснати в изложението: Deathstars, Ruoska, Sentenced, Dragonland, Diabolicus in musica. Немските състави, както и много италиански също ми харесват.
Поздрави!
цитирай
28. barin - Здравей, chavdar01. Споменатите ...
27.01.2018 17:11
Здравей, chavdar01. Споменатите от теб групи съм ги пропуснал, защото не ги зная. Все пак е полезно за мен, че сподели като коментар за тях, за да си ги потърся.
Поздрави!
цитирай
29. barin - Здравей, kvg55. Има много сканд...
27.01.2018 17:13
Здравей, kvg55. Има много скандинавски групи, които към сегашно време се слушат. Само за сравнение в metal-archives има над 4500 шведски състава. За сравнение българските са към 360. В останалите стилове също съотношението е чувствително в пъти за шведите, които като население са малко повече от нас.
Поздрави!
цитирай
30. barin - Здравей, Веси. За много хора Nig...
27.01.2018 17:15
Здравей, Веси. За много хора Nightwish се откроява на фона на многото северни групи. И аз ги класирам високо, може би малко след Therion и Candlemass.
Поздрави!
цитирай
31. lexparsy - Поздравления за постинга
27.01.2018 17:42
Абсолютно съм съгласен че скандинавците имат традиции в добрата музика...
Не знам дали е случайно :-) ама аз спонтанно вчера си пуснах една любима група A-HA, норвежци са... намерих много концертни но ми харесва това:
“Minor earth major sky” - https://www.youtube/watch?v=pDJB76mD3eM

А за скандинавците има много да се разказва....
Ами сигурно, защото да споделя преди час... какво ми се случи...
Връщам се от магазина и един от тези старци дето не подминават бе да погледнат в очите и да кимнат за поздрав... а аз му викам: Ама за къде сте понесли тези щеки без ски??? ... и са завърза интересен разговор...та се оказа че практикувал "норвежко ходене" ... не било като джогинга... по безопасно за стари хора било... и т.н.
Та като се завърти една тема из ефира, явно трябва да я Прочетем :-)))
цитирай
32. lexparsy - А и още да сподля за тези, които не са ...
27.01.2018 17:57
А и още да споделя за тези, които не са имали "приключението" да бъдат една седмица в Норвегия... Ама много е за разказване ... фиордите, небето им, недокоснатата им (или ако, те си знаят как) Природа...
Само края ще разкажа....:-) исках да скокна от самолета в движение като се връщах :-) че да отида да изпия едно истинско кафе (еспресо или турско), да хапна някаква сготвена "манджа" със сосче (най-добре шкембе), да се загледам по някоя готина жена (май си ги крият, ако ги има), да изпуша една цигара без да ме следят камери... и т.н.
Уаууу, и красотата на природата и комунизма и музиката им са страхотни... ама не е за южняци :-)))
П.П. а като разказах на едни от "кръчмата", че небето даже и през през май още, все им е светло, и си нямат звезди, и има тежки завеси, в хотелите че да спиш... щяха да ме бият брат.. че как можело небето да е светло нощем..."бе дебил..." за какво ти е образованието дет го имаш :-)))
цитирай
33. barin - Здравей, lexparsy. Много благо...
27.01.2018 20:55
Здравей, lexparsy. Много благодаря за споделеното. Харесвам северните държави и мога да споделя, че кръстницата ми работи всяка година в Норвегия за около 4 месеца, а и имам съвипусник от Морското училище, който от две години живее в Норвегия. Освен това и няколко по-далечни приятели в Швеция. С интерес слушам, когато ми разказват за тези страни. В една стара моя тема има снимки от там: barin/novini/2017/01/13/prirodniiat-fenomen-quot-severno-siianie-quot.1502996.
Музиката им е много добра и освен A-ha има и други изпълнители, които съм пропуснал, включително и lordi, които спечелиха Евровизия за Финландия. Някои дори не си ги спомням, защото имам 30 диска dvd формат с музика и има такива, които само веднъж съм ги слушал.
Поздрави!
цитирай
34. donchevav - https://www.youtube.com/watch?v=eckP4z4NchQ
27.01.2018 22:35
Поздравления за интересната тема!
Имам много любими скандинавски групи и изпълнители от 80-те и 90-те години, както и от по-ново време. Започнах да ги изреждам, но се отказах:))) Иска ми се да спомена само Opeth, Theater of Tragedy с Лив Кристин и особено Nightwish, макар че - права е Веси - без Таря не е същото...
Поздрав с една незабравима балада - "In My Time" на "Europe" с невероятните Джоуи Темпест /вокал/ и Джон Норъм/китара/. Бях на концерта на Юръп в гр. Ловеч преди 10 години, следващите им гостувания в БГ за жалост пропуснах.
Благодаря за изчерпателната информация, за прегледната класификация - и за удоволствието!
Поздрави, Иване!
цитирай
35. barin - Здравей, Вени. За Europe не се се...
27.01.2018 22:38
Здравей, Вени. За Europe не се сетих, макар че ги харесвам много. Като писах си припомних само някои, а после видях колко пропуски има. Иначе се опитах да дам някакъв ред сред многото скандинавци. И ти имаш добър музикален вкус.
Поздрави!
цитирай
36. nkf - Финландия не е скандинавска дър...
01.02.2018 12:46
Финландия не е скандинавска държава, защото чисто географски не е на скандинавския полуостров / е има едно малко ръбче, което Е/. Така че ако се спазва точността, то Финландия няма как да се обозначи като "скандинавска". От друга страна, норвежците не са нещо друго, а датчани. Разликата е като между нас и тъй наречените македонци. Всъщност норвежкият език е доказателство за това. Те де факто имат два езика - букмол и нинорск. Букмол е диалект на датския, но нинорск е изкуствен език, създаден в академичните среди и обявен за официален с цел да се обособи отделен език и на тая база да се утвърди "норвежка нация". Самото име "нинорск" означава "нов норвежки", който обаче се различава от естествения диалект букмол. Истината е, че на Скандинавския полуостров има само два народа - датчани и шведи и съответно два езика.
цитирай
37. barin - Здравей, nkf. Финландия в дейст...
01.02.2018 16:24
Здравей, nkf. Финландия в действителност е малко по-настрани от Скандинавския полуостров, но в геополитически план и от факта, че исторически е свързана със Швеция и Норвегия я разглеждам като скандинавска страна. В спорта се сключва в скандинавските състезания, навсякъде като географски район я сочат, че е там. По отношение на народното творчество, носиите забелязвам доста общи неща. В музиката, за която е темата финландските изпълнители звучат като останалите скандинавци. За езиците в Норвегия- бях забравил имената, иначе знам, че са два. Благодаря за информацията за коментара.
Поздрави!
цитирай
38. nkf - Ако следваме прецизността, точ...
05.02.2018 13:07
Ако следваме прецизността, точността на обозначенията, то няма как да наречем Финландия скандинавска държава. Твърдо съм убеден, че трябва да се съблюдават даденостите - не може така да се обобщава произволно, да се подхожда отгоре-отгоре и горе-долу. С Швеция са свързани много страни, включително Естония, Латвия също са владяни от шведите доста години, точно както и Финландия; е, те също ли са скандинавски? Който твърди, че Финландия географски е скандинавска, значи е напълно невеж по география, а това че има доста невежи в тази наука /географията е наука/, не е основание да се приемат глупостите им за валидни. Няма как да няма някаква близост между финландци и шведи по отношение на фолклора, но финската култура си е доста различна от скандинавската. Да не говорим, че фините са съвсем друг народ и имат съвсем друго народностен произход за разлика от германоподобните шведи и датчани. Че ти знаеш ли, че шведите са ловили финландци с примки и капани като добитък и даже за хора не са ги смятали, та камоли да ги имат за нещо близко до тях.
цитирай
39. barin - Вярно е nkf. Фините са коренно ра...
05.02.2018 17:28
Вярно е nkf. Фините са коренно различни от останалите , но поне когато съм слушал музиката и съм гледал фолклора си мисля, че доста си приличат. По-близка ми се струва финландската музика със шведската , отколкото с норвежката или датската. Поне на мен така ми се струва. Не знам защо навсякъде я причисляват към Скандинавския полуостров, а повторно като гледах картата на Европа забелязвам, че съвсем малка част от нея попада в полуострова. Затова поставих финландските състави към тази графа. Трите прибалтийски държави са владяни от Швеция, но попадат в отделна група" Прибалтика". Вижда ми се, че географски доста хора не разбират и ги причисляват по-отгоре. Като се погледне по-точно и Румъния изцяло не е на Балканския полуостров, но исторически е свързана с балканите. Поне така ме учиха в училище по история, но беше отдавна и сега нещата са променени. Финландските изпълнители обаче са най-много при моята фонотека, което не означава, че с нещо са по-добри от останалите. Въпрос на музикален вкус при мен. Благодаря за пояснението.
Поздрави!
цитирай
40. nkf - "Исторически свързан" ...
08.02.2018 12:22
"Исторически свързан" и "географски разположен" са две много различни неща. Не бива да се смесват културно-политическите връзки с географските дадености. Обаче казвайки "скандинавски..." като прилагателно за Финландия ти имаш предвид именно географско положение, а това не може да е вярно за нея, тъй като, както вече се изясни, само едно миниатюрно "ръбче" от иначе около половин милионната и в кв. км. територия е на Скандинавския полуостров. Както и да е, да не задълбаваме. Финландия не е скандинавска страна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644442
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031