Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2021 21:51 - Посадените от мен дървета
Автор: barin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14669 Коментари: 59 Гласове:
56

Последна промяна: 09.01.2021 21:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        
                    Досега съм посадил 42( четиридесет и две) дървета на различни места. От картатат по-долу може да видите къде точно са и кога са посадени( легендата под картата). Преди два дена на моят имен ден ми направиха такава карта на файл. 



image
 
 
                   Сега малко по-подробно как се случи:  
                         През 2003 година на св. Архангел Михаил се жених. Месец-два преди това една вечер стоях с бъдещата си съпруга и нейният брат( мир на праха му, почина млад). Той ми каза, че е посадил около 55-60 дървета на село, при негови роднини, съседи и приятели досега. Аз му казах, че до края на живота си ще успея да посадя 50( петдесет) дървета. Дотогава бях посадил само две. Първото в края на 6-ти клас, когато две момчета и две момичета от класа ни наградиха за добър успех и поведение да посадим по едно дърво близо до училището. Още тогава едното момиче, като се върна и видя как двугите ритаха топка и играеха на двора на училището проумя една истина в живота, която досега е актуална. Каза" Значи ние, които учим и слушаме садим дървета, а останалите играят на двора на училището". Второто е посадено през есента на 2002 г., когато от едно сдружение, в което членувах взеха в саксии малки дръвчета черен бор. Аз взех 4, от които до времето за садене остана само едно, а другите изсъхнаха. Отидохме с останалите от сдружението с дърветата, които не са изсъхнали да ги посадим малко след големия завой към с. Кичево. След две години само моето се беше хванало. Наскоро ходих да си го видя и вече е около6-7 м., тънко, поради това, че се намира в гора. Дървото се стреми към светлината и расте, но само на височина, а не на широчина.                    Най-интересно е при третото дърво. То е и най-известното ми сред моето обкръжение, защото има поставена табела до него с моето име. 


image


                     На снимката- третото мое дърво в курорт"Св.св.Константин и Елена", близо до едноименния манастир по посока към морето до дерето.
                  Към началото на 2013 г. нямаше развитие по въпроса за садене на 50 дървета през живота си. Един студен февруарски ден се разхождах из курорт"Св. св. Константин и Елена" и видях поставени табели под дървета" Посадено в чест на.........( име и фамилия) GREEN FUND. Помислих си дали може да има и на мое име дърво. Имената на хората бяха нищо незначещи за мен. Потърсих място, близо до пейката, която беше най-близо до морето до алеята, скицирах табелата и намерих един художник, който да я изработи. Намерих няколко разсадника и избрах по тяхна пррепоръка дървото да бъде каталпа. За каталпата имам една тема и давам линк за припомняне какво представлява този вид дърво:
Блогът на barin :: Дърво Каталпа
Всичко вървеше добре и на избраната от мен дата отидох със сина си и посадих каталпата. Поставих табела и си заминах. След няколко дена доведох колегите си да видят дървото с табелата, а дотогава  само един беше го виждал. Един друг познат от туристическото дружество първи беше отишал още на следващия ден и беше полял дървото. Саденето на каталпата беше рекламирано с двадесетина снимки из форумите, facebook фотосвят( един сайт, който вече не съществува)и snimka.bg.   Когато отидох да питам за табелата се оказа, че така не става. За всичко се иска разрешение: аз искам от управлението на курорта, а то е взело схема по програма за озеленяване от една дирекция от Община  Варна. Накараха ми се за своеволията и поради това, че беше Великден ми простиха глобата и таксата за изработване на табела. Платих само 9 лева режийни разходи и озаконяване с деловодството.
image
                Този случай се запамети в съзнанието и оттогава за всяко дърво, което по мое желание садих, с изключение на тези на моето лозе исках разрешение. Писах молби и после с представител от организацията, която е оторизирана да разрешава саденето ходих на място и избирах вида на дървото и точното място за садене. Аз винаги си носих лопата за копане, вода за поливане и всяко садене беше съпроводено с много снимки, като винаги 15-20 се публикуват във facebook и по някоя друга в групите, към които съм присъединен.

image


                   На следващата година си купих лозе, където посадих първо три, а после и още две плодни дървета. Колегите ми настояха да посадя и във военното формитование, където работя да посадя дърво. Посадих нектарина, която първо изсъхна, но после тръгна една издънка и сега се оформя като малко дърво.  Легендата пог картата, тъй като е с дребен шрифт я помествам отново:

                             ПОСАДЕНИТЕ ДЪРВЕТА

 

 

                                          

 

 

1. През 1982 г., пролетта- конски кестен срещу вх. В на бл. 6 в кв.“Чайка“.

2. През есента на 2002 г.- бор в гората в района на Големия завой по пътя за с. Кичево.

3. На 23.04.2013 г.- южна каталпа в парка на курортен комплекс“Св.св. Константин и Елена“ за GREEN FUND.

4. На 28.10.2014 г. круша на лозето.

5. На 28.10.2014 г. дюля „хемус“ на лозето.

6. На 28.10.2014 г. ябълка на лозето.

7. На 30.10.2014 г.- праскова -нектарина във в.ф. 54830.

8. На 23.10.2015 г. карловска джанка на лозето.

9. На 12.10.2016 г.- Пауловния Томентоза в Карин дом.

10. На 26.10.2017 г.- ясен в Парк-музей“Вл. Варненчик“ до входа за автомобили.

11.  На 29.03.2018 г.- ела нормандиана( кавказка ела) вдясно от входа на Регионален Исторически музей Варна.

12-28. На 14.04.2018 г.- седемнадесет дъба цер за залесяване на гора на 1 км. от с. Слънчево по посока с. Баново.

29. На 21.11.2018 г.- слива на лозето.

30. На 15.03.2019 г.- южна каталпа в двора на ВМА-МБАЛ( Военна болница).

31 и 32. На 09.04.2019 г.-върба и мелия( японски люляк) покрай оградата отвътре в Парк-музей“Вл. Варненчик“.

33. На 07.11.2019 г.- слива-ренглота на лозето.

34. На 11.11.2019 г.- албиция във ВПД“Флагман“ в курортен комплекс“Св. св. Константин и Елена“.

35. На 27.11.2019 г.- сребрист смърч пред Делфинариума.

36. На 19.11.2020 г.- албиция в парк“Възраждане“.

37-42. На 4.12.2020 г.- шест явора в с. Тополи за“Залеси Варна“
              
                    През пролетта на 2018 г. се включих в една инициатива за залесяване и наведнъж посадих 17 дъба цер( на снимката).
image

              През предната есен пропунах да се включа, поради ангажименти в залесяването в района на с. Генерал Кантарджиево. Затова през следващите годин и се включвах в други инициативи за залесяване, като броят на посадените дървета нарастна до 42. Само преди 8 години целта 50 дървета беше на космическо разстояние. Сега при включване в някоя нова инициатива с 4-5 дървета и садене на още някои места целта е изпълнома в обозримо бъдеще. Между другото имам разрешение за едно дърво, доста интересно- върба матсудана за парка в кв. "Аспарухово", което се провали поради извънредната обстановка през изминалата пролет. Разрешителното е безсрочно и остава за тази пролет. Интересно е да споделя, че върба матсудана, висока около 80 см. в разсадниците във Варна, където я има струва 70-75 лева, а от Асеновград с таксата за доставка по Еконт ще излезе около 23-25 лева.   
image
                   На снимката- нося дървото за Историческия музей( №11)
                  Разсадниците, с които работя във Варна са Ян-Агро и Керия, освен в случая със саденето на сребристия смърч( №35) до Делфинариума. При него ми посочиха разсадника до Побити камъни, като ме закараха дотам с микробус, защото в моят автомобил нямаше как да се събере дърво, високо около 1,40 м., а и нямаше как да го нося без помощ. 
               "Да посадиш дърво е лесно. Обикновено - по един или друг повод - това всеки прави в някакъв момент.  От моя страна, план изпълнен. Няколко пъти. С две праскови (без две череши), няколко борчета на един хълм, една джанка, една ябълка и три-четири сливи. Между другото - прасковите са в двора на баба ми и дават страхотен плод. Другите не съм ги наглеждала скоро.

Да отгледаш дете. Защото да отгледаш дете не означава просто да го направиш и поставиш в пространството като факт. Отглеждането на дете е дълъг и продължителен процес. Крайната цел е в някакъв миг детето - вече пораснало - да върви само по своя път и да е подготвено за разни изпитания. Или по-накратко - да възпиташ човек. Изпълнение на плана - в процес.

Да създадеш дом. Тук малко се затрудних. Дали да създадеш дом означава да построиш къща - буквално - или означава да създадеш пространство, което духовно да чувстваш дом. С топла и приятна атмосфера, със усещане за разбиране и помощ между членовете. И колко души правят един дом? Майка, татко и децата или собственика на дома като самостоятелна единица?"
                 Единственото място, където ми отказаха да садя дърво беше Екопарк- Ботаническа градина" Имаха основание: екопаркът се поддържа оит Софийски университет"Св. Климент Охридски". Всяко лято  инават и преценяват какви видове растения са необходими за разнообразяване и обгатяване. Нямат практика любители да садят дървета.
                Накрая един цитат, не мога да посоча откъде: 
"Човек е живял напразно, ако не е засадил поне едно дърво през живота си"

  




Гласувай:
56



1. mt46 - Поздрав!
09.01.2021 22:06
Браво на теб! А аз съм посадил само 2 ябълки, една праскова и няколко ореха...
цитирай
2. tonsun - За Много Години и Честит Имен Ден, ...
09.01.2021 22:06
За Много Години и Честит Имен Ден, макар и с малко закъснение!(hi)
Чудесна инициатива си подхванал!
Бъди здрав и продължавай в същия дух!:)
цитирай
3. barin - Здравей, Марине. Отначало през ...
09.01.2021 22:29
Здравей, Марине. Отначало през 2010-2011-та ми казаха, че е късно за 50 до края на живота си, но се оказа, че не е.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Благодаря за пожеланията, Тонс...
09.01.2021 22:30
Благодаря за пожеланията, Тонсън-Донсън. Засега няма пречки да си изпълня набелязаната цел.
Поздрави!
цитирай
5. dobrodan - Браво, имало още хора,
09.01.2021 22:54
които не секат, а садят дървета. Браво!
цитирай
6. born - Честит имен ден на патерица ! Да си ...
09.01.2021 23:26
Честит имен ден на патерица ! Да си жив и здрав и тези, които са с твоето мислене !
Имаш пред себе си достатъчно време, за да удвоиш и утроиш чудесната си инициатива !
Както и да възпиташ много последователи...
Браво и от мен !
цитирай
7. donchevav - Много ми харесва тази твоя иници...
10.01.2021 00:03
Много ми харесва тази твоя инициатива - и страстта, с която преследваш целта си! Разбирам гордостта и удовлетворението от извършеното и ги споделям - всяка пролет и есен със съпруга ми ни се налага да засадим по няколко дръвчета и знам как ги обгрижваме като деца и как им се радваме.
Поздравления, Иване!
цитирай
8. barin - Здравей, Добродане. Много хора ...
10.01.2021 05:28
Здравей, Добродане. Много хора садят през последните години. И аз съм сред тях.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Благодаря, Стефане. Чак да се уд...
10.01.2021 05:29
Благодаря, Стефане. Чак да се удвоя, утроят няма да стане, но над 50 може.Стига да съм здрав.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Вени. Аз обикновено си ...
10.01.2021 05:31
Здравей, Вени. Аз обикновено си преследвам целите, но те не са свръхвисоки и непостижими. Дърветата често си ги наглеждам, когато мина наблизо. Има няколко, които не са се хванали: в Историческия музей и сливата на лозето, а може би и някой от 17-те дъба.
Поздрави!
цитирай
11. batogo - !!!:))) Поздравления за доброто отношение към Природата, приятелю!
10.01.2021 07:31
Който живее в хармония с Нея, може с чиста съвест да се радва на Нейната щедрост и благодат, и да се учи от Нея на благодарност!
Поздрави!
цитирай
12. ard - ЧНГ и Честит имен ден със закъснение!
10.01.2021 08:28
Приятно е да садиш дървета, и после да си ги наглеждаш :)

Продължавай все така!
цитирай
13. barin - Здравей, Оги. Природата трябва да ...
10.01.2021 09:26
Здравей, Оги. Природата трябва да се опазва. Покрай мен и други от моето обкръжение се заинтересуваха от дърветата.
Поздрави!
цитирай
14. barin - Здравей, Маги. Благодаря за пож...
10.01.2021 09:28
Здравей, Маги. Благодаря за пожеланието, като няма значение, че е по-късно. Става ми приятно, когато си видя мое дърво.
Поздрави!
цитирай
15. miri479 - Поздрави за
10.01.2021 09:40
инициативата, Барин!
цитирай
16. barin - Благодаря, Мири!
10.01.2021 11:14
Благодаря, Мири!
цитирай
17. shtaparov - Постъпваш много благородно- ог...
10.01.2021 15:46
Постъпваш много благородно- огромна похвала,продължавай все така!
цитирай
18. rozasaronova888 - Страхотен
10.01.2021 16:08
си, Барин! Честита и благословена новата 2021 за теб и семейството ти! Сърдечни поздрави!
цитирай
19. barin - Благодаря, Щапаров. За делото си ...
10.01.2021 16:44
Благодаря, Щапаров. За делото си получавам доста похвали, все заслужени.
Поздрави!
цитирай
20. barin - Благодаря, rozasaronova888. След ...
10.01.2021 16:48
Благодаря, rozasaronova888. След успешната за мен 2020 г. се надявам и тази да е добра. Засега започна добре. Може да е вярно казаното"Както започне годината, така и ще завърши.
Поздрави!
цитирай
21. katan - Браво, Иване!
10.01.2021 19:08
Поздравявам те за всичко, което правиш!
Родословно дърво; "Герб" на фамилията ...
Не споменавам другите, които са описани в блога ти. Много са.
Беше споменал някъде преди и за дървета.
Не очаквах да са толкова много.
Написах дървета, а не дръвчета, защото си посадил и доста церове и иглолистни.
Продължавай! Помагай на природата, а тя на нас!
Поздрави, приятелю!

П.П. Аз също съм засадила над 40 дървета.
31 тополи. Преди 10-15 години минахме от там. Нещо трепереше радостно в мен, че ще видя една голяма гора, в която имам и аз 31 приноса.
Всичко беше изсечено!
Плаках. Все едно бяха изтръгнали нещо от мен...
цитирай
22. bven - Споделям идеята, че трябва да се засаждат млади дръвчета - колкото - толкова!
10.01.2021 19:14
Поздрави за усърдието, барин и дано всички вземат пример от теб!
цитирай
23. radostinalassa - И аз садя дръвчета, но...
10.01.2021 20:14
децата или кой знае кой ти чупи докато са мънички. Есента посадих 5 до клетката и сега ги наглеждам. Имам един орех , който е вече доста висок, но той сам се е посадил.
цитирай
24. barin - Здравей, Катя. И аз се надявам дъ...
10.01.2021 20:26
Здравей, Катя. И аз се надявам дърветата да вървят, вероятно и да ме надживеят. При третото си мислих, че след време някой, като се прибира след плаж ще седне на пейката под сянката и може да отиде да види табелата. Името нищо няма да му говор, но ще каже, че е бил добър човек. Така обяснявах през 2013-та на хората. И ти си садила много дървета.
Поздрави!
цитирай
25. barin - Благодаря, Татяна. Много хора я ...
10.01.2021 20:27
Благодаря, Татяна. Много хора я споделят, а някои дори ме последват.
Поздрави!
цитирай
26. barin - Здравей, Радостина. Моите дърв...
10.01.2021 20:31
Здравей, Радостина. Моите дървета, с изключение на първите две са още малки. Засега вървят добре, но са по на няколко години. Чакам да ги видя големи.
Поздрави!
цитирай
27. saankii - ...Чудесна инициатива! подкрепям, с радост, и усмивки) Чнг,иване! да сте живи и здрави..
11.01.2021 10:12
barin написа:
Благодаря, Татяна. Много хора я споделят, а някои дори ме последват.
Поздрави!

цитирай
28. barin - Благодаря, Юлия. Ще продължавам. ...
11.01.2021 10:22
Благодаря, Юлия. Ще продължавам.
Поздрави!
цитирай
29. germantiger - +
11.01.2021 11:53
за съжаление лично аз не съм посадил нито едно дърво след ученическата ми възраст,когато под строй по червено време посадих с другарчета едно дърво/което беше положитилно и хубаво дело, но къде го посадих и това не помня

когато се запознахме с теб едно от нещата,които много ме впечатлиха и помня досега е иманно това което си направил със засаждането и дай Боже повече хора като теб друже
цитирай
30. barin - Здравей, Митак. Не е късно никога да ...
11.01.2021 12:48
Здравей, Митак. Не е късно никога да се засади дърво. Аз обикновено си следвам мечтите в различни направления. Никой мой приятел не е предполагал, че ще посадя толкова дървета, ще направя 19 дарения, ще изнеса 2доклада и че на 42 и 44 г. ще спечеля бягания на 1 км.
Поздрави!
цитирай
31. germantiger - :)
11.01.2021 18:28
11. На 29.03.2018 г.- ела нормандиана( кавказка ела) вдясно от входа на Регионален Исторически музей Варна

това мога да поглеждам отвреме навреме, стига да "улуча" кое е, вероятно има и други дървета около него
цитирай
32. barin - Митак, точно това дърво изсъхна (за ...
11.01.2021 18:43
Митак, точно това дърво изсъхна (за съжаление) и го махнаха.
цитирай
33. germantiger - ...
11.01.2021 22:45
съжалявам, но естествен или неестетсвен подбор - едни остават, други загиват
цитирай
34. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
12.01.2021 10:14
Благородно занимание имаш!
Изпитал съм го Даже в началото ,толкова се бях пристрастил, че помъкнах дръвчета от Асеновград Помня ги- кайсия, някакъв рядък сорт- на втората година даде плод и нямаше обиране- големи като праскови кайсии с червен цвят, където слънцето ги огрява, синя слива и мушмула
В годините продължих Но съседи и минаващи ми поднесоха неприятна изненада Засадих специален сорт череши и вишни Едното дръвче веднага изчезна След време забелязах ,че едното странно е клюмнало Отидах и с лекото опипване остана в ръката ми Беше вече изсъхнало И другите две бяха издърпани и изсъхнали Понеже бяха редки сортове, дръвчетата ,които посаждах, крадяха ги като новопосадениМоже би съм изненадал крадеца и в яда си, ги е изтръгнал Съсед беше След време черешата я видях в края на двора му-тази която изчезна Питах, откъде я е купил?Е, от пазара, но от смущението ми стана ясно ,че е от нощния магазин
Е, в едно успяха, да ме накарат да се откажа от овощарството

Поздравления за постинга, Адаш!
Хубав ден!
цитирай
35. barin - Здравей, Адаш. С темата за съжал...
12.01.2021 10:46
Здравей, Адаш. С темата за съжаление ти припомних неприятни спомени. При мен засега всичко върви добре. Дори за няколко години напреднах.
Поздрави!
цитирай
36. nedovolen - Похвално, Иване! Не съм водил ...
12.01.2021 15:03
Похвално, Иване!
Не съм водил статистика колко дървета и др. съм засадил лично. За овошки и лози да не говорим.
Най-ми стана тъжно, като студент засадих две дъбчета в градинката до студентска поликлиника, Младост, София. През лятото косачка ги е отнесла, въпреки белязане на местото.
Разпределението ми като лесовъд бе 1980 г в Момчилград. Залесявахме по 10 000 дка годишно. Естествено, се занимавах с организацията. После Коми, там процедурата бе ”подпомагане на естественото възобновяване”.
... Много по-късно, като лесовъд на частна практика, само един човек бай Делчо (+) ме попита как да залеси имота си. Документите по залесяване му ги направих безплатно, с последващи консултации.
Всички други ме питаха как да секат.
Темата е богата, но се ограничавам с това, че още не се е родил този, който може да унищожи Българската гора.
Клавиатурата ми е ”пълна с мастило”, но стига.
И, честит Ивановден на патерички!
:)))
цитирай
37. barin - Здравей, Николай. И ти си садил м...
12.01.2021 16:57
Здравей, Николай. И ти си садил много дървета. Аз отдавна си отчитам какво съм извършил и си отбелязвам основните моменти. Дори от петнадесетина години сим отчитам годините на 21-ви декември винаги. Естествено здравето е на първо място. Ако не съм здрав, няма да садя дървета, да ходя по исторически възстановки и да се включвам в обществени мероприятия.
Поздрави!
цитирай
38. rosiela - Браво!
12.01.2021 21:05
Ще оставиш следа!
цитирай
39. barin - Това ми е целта, Роси, набелязана ...
12.01.2021 21:07
Това ми е целта, Роси, набелязана още месец преди това хилядолетие
Поздрави!
цитирай
40. rosiela - Само така!
12.01.2021 21:09
И предния материал четох с голям интерес.
Ама ти по-рядко пишеш, та понякога не те улучвам навреме.
цитирай
41. vesever - Браво, Иване! и честрит имен ден ...
12.01.2021 22:06
Браво, Иване!
и честрит имен ден от мен, с доста закъснение....рядко успявам да влизам в блога.

Поздрави!
цитирай
42. barin - Благодаря, Веси. Аз напоследък ...
12.01.2021 22:08
Благодаря, Веси. Аз напоследък повече чета, отколкото пиша, а и уча в 7-ми клас покрай сина си. Интересно беше, че домашното му за природните паркове в България е 1/18 част от моя тема в блога.
Поздрави!
цитирай
43. olgam - Great job! Congrats!!!
13.01.2021 19:38
Great job! Congrats!!!
цитирай
44. barin - Thank you,Olga!
13.01.2021 20:00
Thank you,Olga!
цитирай
45. blagovesteliseev - Моят начин
13.01.2021 20:03
Вместо садене на дървета аз обичам да присаждам. Е, това е само за плодни дръвчета, но е прекрасно да превърнеш дивото в питомно, нещо, което не ражда в нещо, което ражда. Мислил ли си и за това?
цитирай
46. barin - Здравей, Благо. Не съм мислил А т...
13.01.2021 21:01
Здравей, Благо. Не съм мислил А това, което казваш. Отскоро разбирам от селскостопански дейности.
Поздрави!
цитирай
47. skotadix - Браво...
14.01.2021 11:45
Благородно дело!
цитирай
48. zaw12929 - ПРЕЗ 1998 ЗАСАДИХ 5 ФИДАНКИ КАЙСИИ ...
14.01.2021 11:59
ПРЕЗ 1998 ЗАСАДИХ 5 ФИДАНКИ КАЙСИИ СТИГНАХА 4-5 МЕДРА ВИСОЧИНА ЕДИН ПЪТ НЕ РОДИХА В НАЧАЛОТО НА 2020 ГИ ИЗКОРЕНИХ
ЗАСАДИХ 6 ДРЪВЧЕТА 3 КТУШИ 4 СЛИВИ- САМО ЕДНА СЛИВА И 1 КРУША СЕ ХВАНАХА
ИМАМ 5 ЯБЪЛКИ 3 ВИШНИ 1 ОРЕХ 2 СЛИВИ 7 АСМИ, 1 ЧЕРЕША 1 КАЙСИЯ НОВА НА 3 ГОДИНИ , 8 РЕДА ЛОЗЕ И ТОВА Е РАДОСТТА МИ ДА ХОДЯ ИЗ ДВОРА И СЯНКА И ПЛОД ДАВАТ. СЕГА ТЪРСЯ ФИДАНКА ПЕКАН- АМЕРИКАНСКИ ОРЕХ ОЩЕ НЕ НАМИРАМ РАЗСАДНИК. ИМАХ ДВА ШАМ ФЪСТЪКА- ОКАЗАХА СЕ ЯЛОВИ. ЕЖЕГОДНО ЗАСАЖДАМ
ФИДАНКИ В ДВОРА И НА УЛУЦАТА ПРЕД ДВОРА МИ.
ЕДИН МЛАД МЪЖ СЕ ДОБЛИЖИ, КОГАТО КУПУВАХ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ ЧЕРЕШКАТА И ПРИСМЕХУЛНО МЕ ПОПИТА" БАБО, ТИ ДА НЕ МДИСЛИШ ДА ЯДЕШ ЧЕРЕШИ ОТ ТОВА ДРЪВЧЕ??, Да, ЗАЩО НЕ! МОИТЕ БАБИ СА ЖИВЕЛИ ВСЕ НАД 105 ГОДИНИ..." НО НЕГОВАТА "СЪОБРАЗИТЕЛНОСТ" МЕ ОГОРЧИ, ЧЕ ИМА МЛАДИ С НИЩО НЕПРЕДИЗВИКАНИ ЗЛОБАРИ. МАЛКО СА. ЗЛОБАТА Е ГРЯХ!
цитирай
49. barin - Благодаря, skotadix.
14.01.2021 12:05
Благодаря, skotadix.
цитирай
50. barin - Здравей, Зав. Садила си много, в...
14.01.2021 12:08
Здравей, Зав. Садила си много, вижда се от коментара. Може би ти е приятно, като си видиш дърветата. Освен дървета имам много лози и цветя на лозето и различни места
Поздрави!
цитирай
51. pisatelkata - Поздравления!
16.01.2021 12:38
Най-хубавото нещо в животът е човек да засади поне едно дърво! Със съпруга ми засаждаме всяка пролет дървета, лози на нивите, които обработваме, а те не са малко. Много пъти, когато се разхождам в полята, гората слагам в джоба си семена от цветя, семки от плодове, орехи и ги засаждам някъде по пътя. Когато видя разцъфналите цветя ми става толкова приятно, и точно в този миг се чувствам най-щастлива. Това са малките неща, които ни правят най-щастливи!
цитирай
52. barin - Добре правиш, Ели. И на мен ми е пр...
16.01.2021 12:45
Добре правиш, Ели. И на мен ми е приятно като си видя дървета. Преди ме упрекваха, че на всяко садене публикувам по петнадесетина снимки във facebook, докато им обясня причините.
Поздрави!
цитирай
53. schumpov - Да засадиш дърво е благородно, да ...
17.01.2021 12:09
Да засадиш дърво е благородно, да облагородиш дивото също. Как ще се определи унищожаването на благородните дела.
Имаше един период преди двадесет години когато в землището на родното ми село бяха изсечени всички крушови дървета - износ за Гърция. В две местности Юрта и Крушака , попа и още двама старци се надпреварваха кой повече дивачки ще облагороди. Там имаше от най-ранните-"Летници" и "петровски" до късните "попски", и "котараци"(плодът им приличаше на котешка глава ), почти през цялото лято и есен можеше да си откъснеш плод от "червенак"/за ошафови сушелки/ сочен "инджир" или твърд "дървенак" за трушия. Сега освен дивачки други сортове няма. Няма ги и старците , които облагородяваха.
цитирай
54. barin - Здравей, schumpov. За съжаление ...
17.01.2021 12:13
Здравей, schumpov. За съжаление много дървета се изсичат. Освен това те трябва да се поддържат. Приятно ми става, като си видя мое дърво и го покажа на някого.
Поздрави!
цитирай
55. karpis - Поздравления!
28.01.2021 21:55
За много години!(с малко закъснение)Здраве,щастие,късмет и поздравления за прекрасната ти самоинициатива!Дано да има повече като теб!
П.п.Преди време засадих една джанка,ама нещо не се получи!Ще пробвам пак и може да дадеш някой съвет по въпроса!
Поздрави!
цитирай
56. barin - Никога не е късно, Кристина. Само ...
28.01.2021 21:57
Никога не е късно, Кристина. Само преди 7 години имаше едва 2 дървета, посадени от мен и целта 50 беше мираж. Сега са 42 и със сигурност тази година ще се увеличат с няколко.
Поздрави!
цитирай
57. heavenland - "Кой каквото пожъне, това ще ...
16.02.2021 15:54
"Кой каквото пожъне, това ще посее"


Да засееш едно дръвче е да вдъхнеш
На планетата още една
Надежда
То под сянката си ще те приюти в непоносимата жега
Ще разтвори дробовете си
Фотосинтеза
Въздуха ще ти
Пречисти
Песните на безброй
Птички ще съхрани
За теб,
Ще ти разкаже мъдростите на вековете
И нежният полъх
На ветровете
Със слънчевите лъчи
Дреха за теб със своите клони
Ще изтъче
От дъждовете ще те
Скрие
Ако дори поискаш ти
Къщичка на своите клони ще побере
Пак за теб
Със сочни плодове
Ще те подслади,
Мъката ти ще разсее
Кой каквото посее
Това ще пожъне,
Нежно името ти ще шепне то
Със твоите мечти ще те сгоди,
Със радост децата на децата ти на люлка
Ще люлее
Нанка Матева
цитирай
58. barin - Благодаря за хубавото стихотво...
16.02.2021 17:05
Благодаря за хубавото стихотворение, Нанке. Подхожда на темата. След месец ще продължа със саденето и още няколко дейности. Сега обирам позитивите и хвалбите от приятели и колеги по време на дежурството за бягането ми в Троян 8 км" По стъпките на В.Левски" за 45:40 Мин.
Поздрави!
цитирай
59. heavenland - И на вас за тези хубави инициативи. . ...
17.02.2021 23:37
И на вас за тези хубави инициативи...
Тук са снимките на вековното наречено Дърво:
https://ecoosfera/2014/05/top-estos-son-los-nueve-arboles-mas-viejos-de-la-tierra/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645732
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031