Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2017 21:38 - Саденето на втората каталпа на 26 октомври 2017 г.и
Автор: barin Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6232 Коментари: 16 Гласове:
49

Последна промяна: 30.10.2017 05:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                        Есента във Варна е по-подходяща да се садят дървета, отколкото пролетта. Засега съм се възползвал от местните климатични особености през повечето случаи, когато съм садил дървета. Досега имам следните посадени дървета:
                       - 1982 г.- пролетта, когато бях в шести клас по заслуги ми дадоха да посадя дърво. То са намира в кв. "Чайка", бл. 6, срещу вх. В. Станало е голямо, дърво с оформена корона. Конски кестен е. Като минавам покрай блока се отбивам да си го видя и да му се радвам. Още тогава бяхме четирима, заслужили по успех и поведение да посадим дървета. Не зная на другите трима дали са се хванали дърветата, дори не съм на 100% сигурен, че точно този конски кестен е моя. Една от моите съученички проумя горчивата истина за живота"Значи ние, които учим и слушаме садим дървета, а другите играят с топка на двора на училището" Повече от тридесет години думите са актуални.
                     - през 2002 г. посадих един бор в гората край с. Кичево, близо до местност"Добрева чешма", малко след Големия завой в гората. Така и не разбрах дали се е хванало, защото го посадих вътре с цел ако поряасне да бъде естествено защитено от бури и дървосекачи; да не се откроява.  
                     - 23 април 2013 г.- посадих една каталпа в курортен комплекс"Св. св. Константин и Елена" За каталпата- бързорастящо дърво, внесено от югоизточната част на Съединените щати, цъфти по средата на юни, а плодовете му са дълги като пръчки и ги има от септември почти до Коледа. За каталпата който иска повече информация може да прочете:   Блогът на barin :: Дърво Каталпа  .    Това садене на дърво беше съпроводено с много приготовления, реклами, снимки и призиви хората да ме последват, поставяне на табела. Затова го отчитам, като най-известното дърво, което съм садил. Към момента за четири и половина години е станало виссоко около 2,30 м. Според информацията такова израстване е в границите на нормалното.
                     - през 2015 г. есента посадих три дървета на лозето си: ябълка, круша и дюля. Засега вървят добре, задминали са ме на височина. Само ябълката се наложи да я скъся, защото отгоре изсъхна малко, но после върви.
                    - също през 2015 г. по случай завършването на първи клас от синът ми, той посади в училище"Васил Друмев" китайска роза. Аз изиграх ролята на методически ръководител на процеса. Детето се радва на розата и периодически ходи да си я гледа, защото след втори клас се премести в друго училище. Може би следва скоро и там той да посади нещо за спомен.
                    - през 2015 г. , но късна есен( малко след деня на будителите 1 ноември, който наближава посадих във военното формирование, в което от доста време работя нектарина. За жалост тя изсъхна и не върви. Моя издънка, но природата е виновна. Нектарините по-трудно се хващат. За дена на будителите:  Блогът на barin :: народните будители. 
                    - през септември 2016 г., малко след празника на Карин дом ми дойде идеята да посадя нещо и там дърво за спомен. Отнова след консултация с продавачката от разсадника"Ян-агро", откъдето съм купил повечето дървета реших да бъде паауловния. Избрах вида pawlownia tomentoza. В един дъждовен ден посадих дървото близо до чешмата на указаното от персонала място. Още е живо, но не расте така бързо, както се очаква от една пауловния.
                   - няколко дена след предното дърво посадих Карловска джанка на лозето. Издънката беше по-висока и върви на нивото на посадените овощни дръвчета от миналата година. На плодовете костилките се отделят и са по-големи.
                   -малко след празника на Варна- св. Богородица посадих роза в двора на църквата"Св. Архангел Михаил".  Розата е датска с малки тъмночервени цветове.  Избрах нея, по три причини: синът ми ходи на неделно училище в нея; близо е до домът ми и на св. Архангел Михаил е моята сватба. 
                  - на Димитровден преди няколко дена, след като от екопарк"Ботаническа градина" ми отказаха намерих друго място за поредното дърво- парк-музей"Владислав Варненчик". Уговорих се с директора на музея и започнах да действам. Купих на 24 октомври дървото отново от разсадник"Ян-агро". Избрах го по-малко, за да се събере в колата. Следобяд заваля силен дъжд и отложих саденето. На следващият ден бях дежурен и дървото остана в колата ми, като на два пъти го поливах, за да не изсъхне. Каталпите искат повече влага. Затова саденето на дървото се случи на Димитровден. Отначало исках албиция, но от разсадника препоръчаха отново каталпа. Затова темата ми е саденето на втората каталпа. За разлика от първата тази е малко по-различен вид. 
                       Следват снимките от събитието:
                     image
                       
                             Саденето на каталпата се случи в ранния следобед. Донесох я в парк-музей"Вл. Варненчик" в саксия с пръст. Изкопах дупката( около 30-40 см.) После отново засипах отново и утъпках пръстта. Изправих стеблото, защото от наблюденията зная, че каталпите често не растат прави, а се изкривяват. 
                               image
Понеже през предните два дена беше валял дъжд не се наложи да се полива дървото.  Този път саденето на дърво беше оформено като дарение, за което получих документ със свободен текст, измислен от мен и грамота.  image

                   Мога да споделя, че дарението, което направих тук е петнадесето за тринадесет години. Имах си малък помощник( на следващата снимка), който обикновено ме съпровожда и споделя моите идеи и виждания.
image                   

                    След края на процеса си отидох удовлетворен от стореното. Избрах парково дърво, бързорастящ и пригодно да вирее в напите условия. Каталпи има на много места из градските паркове и улици. 
image                   Още една снимка с грамотата. Имам такива от всички дарения. Поставил съм си ги в едик кът, наречен от мен" Кът на успехите, постиженията, добрите дела и славата"

image
                     Още снимки има в седемдесетия албум в snimka.bg: 
  Snimka.bg: Седемдесети - Природа - barin
                    С това до момента на писане поссадените от мен дървета стават девет, като към тях се добави и една роза.
                   Накрая ще завърша с два цитата:  
               - Ако не си отгледал дете и посадил дърво, напразно си живял.
            - 
"Кана сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата всеславни дома, като измери (разстоянието), направи на средата могила. От самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по- късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кана сюбиги. Нека Бог да го удостои да проживее сто години."     
                                                  кан Омуртаг( 8140831 г.)



Гласувай:
49



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - barin,
29.10.2017 22:13
Засаждането на дървета, плодни или декоративни е богоугодно и благородно дело.
Сега дървосекачите са повече от дървозасаждачите, което е тъжно и опасно.
цитирай
2. mt46 - Поздрави!
30.10.2017 06:20
За добрите дела!...
цитирай
3. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
30.10.2017 07:03
Твоят жест на благодарност към щедрата Природа е достоен за уважение. Нека бъде благословия за теб и семейството ти!
цитирай
4. natali60 - Поздравления и
30.10.2017 09:17
от мен! Хубава седмица!
цитирай
5. tikoev - Дай Боже повече хора като теб!
30.10.2017 12:34
Дай Боже повече хора като теб!
цитирай
6. viva1122 - barin...
30.10.2017 17:25
И аз съм чувала от баща си, че човек трябва са посади поне едно дърво през живота си.
Ти не едно и две си посадил и продължаваш - дървета са нещо много красиво и изобщо - природата.
Не случайно си спомняш и всяко едно и им се радваш, а имаш и помощник и последовател - моите поздравления за екипа!

Хубав ден!
цитирай
7. vesever - Иване, да сте живи и здрави с дете...
30.10.2017 19:36
Иване, да сте живи и здрави с детето!
И аз съм намислила с моята детска компания да садим на отсрещния хълм, най-вероятно плодни дръвчета от костилки ще посадим, отдавна обмислям да се организираме, около 10-ина деца и аз, прекрасно е да сме близо до Природата и да правим полезни неща, миналата година правихме почистване на селото )
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравейте, приятели, които ком...
30.10.2017 22:31
Здравейте, приятели, които коментирахте и четете темата ми за засаждането на дърво. Тя е по-различна от общия облик на темите ми. Може да се каже, че е "Две в едно"- садене на дърво и дарение на парк-музея. Темата ми беше написана не за самохвалство, а да послужи като пожелание или призив за извършване на добри дела. Затова е цялата публичност на изявата, многото снимки, коментари, публикации на различни места. Приятна вечер!
цитирай
9. barin - За значението на дърветата за пр...
30.10.2017 22:55
За значението на дърветата за природата на Земята още мога да допълня, че съгласно една от най-разпространените теории изсичането на горите е причина за загиването и изчезването завинаги на цивилизацията на Великденските острови. За това съм написал отделна тема:
barin.blog/novini/2016/01/10/zagadkata-na-velikdenskite-ostrovi.1421541
цитирай
10. inel379 - Обгрижване и благодарност в едно!
31.10.2017 08:59
Добрите дела радват човека.
Те укрепват вярата му в светлите сили,
променящи позитивно живота.
И това се учи!
Сърдечни поздравления за теб!
цитирай
11. ard - Здравей барин
31.10.2017 10:18
Браво за начинанието. И за разказа поздравления. Чак сега разбрах, какво е това каталпа( погледнах и снимки в интернет), и че всъщност било дърво, което съм виждала и преди, но не знаех, че се казва така.
цитирай
12. donchevav - Поздравления, скъпи Барин! Наи...
01.11.2017 13:49
Поздравления, скъпи Барин! Наистина добро дело! И аз сега разбрах какво точно е каталпа, макар че на няколко пъти мои приятелки, закупили имоти на село, ми се хвалеха как си засадили каталпи и колко бързо растели те. Ние със съпруга ми непрекъснато садим нещо - плодни дървета, цветни храсти, туи и борчета - но в нашите градини, а това е различно като усещане, нали? Впрочем и аз имам спомени от акции по засяване на орехи и леска, както и от засадени с учениците дръвчета за спомен край хижите, където сме били, или в района на училището при завършването на випуска. Винаги бих се включила в кампания по залесяване и озеленяване. Радвам се, че ти редовно и съзнателно го правиш.
Поздравления за снимките и за хубавия текст! Честит празник!
цитирай
13. barin - Разказах за саденето на каталпа. ...
01.11.2017 17:34
Разказах за саденето на каталпа. Информацията за този вид дървета в wikipedia и в "озеленител" е от мен. Взел съм информацията от разсадниците и я поставих на няколко места. Дори имам тема за каталпата: barin.blog/zabavlenie/2016/08/12/dyrvo-katalpa.1470257
Тази година забелязвам, че 'пръчките'/плодовете на каталпите са по-малко от обикновено. Ще отправя въпроса към разсадник"'Ян-агро" и останалите от парковете да дадат обяснение. Удоволствието, че харесвате темата и приветствате моите действия е и мое.
Поздрави!
цитирай
14. gessos - Направи къща, посади дърво и създай ...
06.11.2017 14:51
Направи къща, посади дърво и създай дете - това са трите неща, които човек трябва да направи през своя живот, за да е в духовен мир със Вселената. Интересна информация за каталпата, ще се опитам и аз някъде да посадя. Или може би в двора на майка ми, за да не пустее... Поздрав за благородното дело и чудесния пример за детето! Както и за снимките да се възхитим и нагледно.
цитирай
15. barin - Здравей, gessos. Къща съм напра...
06.11.2017 17:37
Здравей, gessos. Къща съм направил, но за птици. Помощникът също беше с мен- на 31. януари 2015 г. в общия двор на кооперацията. Саденето на дървета ще продължава през следващите години.
Поздрави!
цитирай
16. gessos - Здравей, barin! Е, за къщата. . . ...
07.11.2017 12:56
Здравей, barin! Е, за къщата...разбира се, че може да е и за птици. :)
Даже още по-интересно. А помощничето - да е живо и здраво, да наследи във всичко татко си! - се вижда, че е с любов създадено. И поздрав още веднъж за доброто дело, за дърветата, с любов посадени и посаждани. Благословени бъдете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645291
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031