Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2021 21:33 - Конкурсът"Дърво с корен"
Автор: barin Категория: Хоби   
Прочетен: 8992 Коментари: 31 Гласове:
70


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       В България, а и по света се провеждат най-различни конкурси и състезания. Нагледал съм се на какви ли не. Наскоро научих, че в България от 2010 г. се провежда конкурс"Дърво с корен. Организира се всяка година от фондация еко общност. Идеята за учредяването на конкурса е добра. Има мероприятия, които се провеждат една-две години и не се утвърждават. Други са по-интересни и атрактивни и с нетърпение ги чакат хората. Например надсвирването на поляните до с. Гела, националния събор на Роженските поляни, фестивала на носията в с. Жеравна или фестивала на дивите цветя в Родопите. На последния отделих повече внимание и поставям линк да си припомнят читателите:
Блогът на barin :: Фестивал на дивите цветя в Родопите
                     Конкурсът"Дърво с корен" в самото заглавие има заложен дълбок смисъл. Дърво с корен означава, че е старо, познато на хората и здраво, устойчиво на климатични условия и промени. В преносен смисъл поетите могат да потърсят друга аналогия.
                   Ето как са се провели и кои дървета са били номинирани през годините:
                    ДЪРВО С КОРЕН 2010 Чинарът в с. Гърмен, обл. Благоевград image Повече...

Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и „Дърво в опасност“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен“ 2010 и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ Клуб „Бъдеще за Земята“ към ОУ „Пенчо Славейков“
гр. Димитровград image Повече... ДЪРВО В ОПАСНОСТ Дъб, с. Аврен, обл. Варна image... Чинарът в парк „Бедечка“, гр. Стара Загора image Повече...

                        ДЪРВО С КОРЕН 2011

Брястът в с. Нисово, Русенска област
image

 

Повече...
Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и „Дърво с бъдеще“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен“ 2011 и това са:

 

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ Ралица Желева от Стара Загора
image

                           ДЪРВО С КОРЕН 2012

Вековна черница и орехи, с. Глушник image Повече...

 

Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и „Дърво с бъдеще“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен“ 2012 и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ Клуб „Млад еколог“ от Долни Дъбник с ръководител Надя Овчарова image            ДЪРВО С КОРЕН 2013 Старият бряст в гр. Сливен image Повече...

В новата категория на конкурса „Вековните дървета говорят“, победителят беше избран чрез онлайн гласуване между трима финалисти. От 450 души, дали своя вот, с гласовете на 281 за победител в категорията беше избран:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ Дъбът на Безеншек в гр. София image

 

Повече...

 

Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и „Дърво с бъдеще“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен 2013“ и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ Мартин Байчев от гр. Горна Оряховица image

 

Повече... ДЪРВО С БЪДЕЩЕ Попската круша, която ражда червенаци image
  ДЪРВО С КОРЕН 2014 Чинар, с. Арчар, обл. Видин image Повече...

В категория „Вековните дървета говорят“, победителят беше избран чрез онлайн гласуване между трима финалисти. От 325 души, дали своя вот, с гласовете на 221 за победител в категорията беше избран:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ Чинарите в с. Белащица, обл. Пловдив image Повече...

Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и „Дърво с бъдеще“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен 2014“ и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ група „Мечо пух“ от ЦДГ „Първи юни“ в гр. Горна Оряховица       ДЪРВО С КОРЕН 2015 Дъбът в Дунавския парк в гр. Силистра image

 

Повече...

В категория „Вековните дървета говорят“, победителят беше избран чрез онлайн гласуване между трима финалисти. От 267 души, дали своя вот, с гласовете на 142 за победител в категорията беше избран:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2015 Дъбът на Йордан Радичков image Повече...

Победителите в категориите „Млад природолюбител“ и категорията за доброволци-залесители бяха избрани от журито на „Дърво с корен 2015“ и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ 2015 Учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм в гр. Казанлък image        ДЪРВО С КОРЕН 2016 Дъбът от с. Насалевци, общ. Трън image Повече...

В категория „Вековните дървета говорят“ победителят беше избран измежду три финалиста чрез онлайн гласуване, в което бяха подадени общо 255 гласа. За първенец в тази категория, с подкрепата на 115 гласа, беше излъчен:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2016 Благунът в с. Правешка Лакавица image Повече...

Победителите в категории „Млад природолюбител“ и „Изборът на експертите“ бяха избрани от журито на „Дърво с корен 2016“ и това са:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ 2016 Учениците от клуб „Приятели на книгата” към НЧ „Просвета 1898”, с. Патреш, общ. Павликени image Повече...

и

ИЗБОРЪТ НА ЕКСПЕРТИТЕ 2016 Смърч в резервата „Парангалица” в Рила image Повече...

И тази година журито реши да даде и една специална награда –  на учениците от СУ „Максим Райкович”, гр. Дряново за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО на „ДЪРВО С КОРЕН 2016“ Дъба на Асеневци, с. Долни Драгойча image        ДЪРВО С КОРЕН 2017 Секвоите в местност „Ючбунар“ край село Богослов image Повече...

В категория „Вековните дървета говорят“ най-голяма подкрепа (54 гласа) събра 600-годишен цер край село Макреш, община Димово.

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2017 Прокълнатия цер на поляната край с. Макреш image Повече...

В категория „Млад природолюбител“ журито присъди наградата на:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ 2017 Учениците от 8. клас от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, гр. Варна image Повече...

Тази година журито отличи специално в категория „Дървото на моя живот“ историята на Величка Георгиева от с. Братаница за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО на „ДЪРВО С КОРЕН 2017“ Дървото на моя живот image Повече...       ДЪРВО С КОРЕН 2018 Цер от село Рани луг  image Повече...

Измежду трите финалиста във „Вековните дървета говорят“, със 717 гласа, първо място спечели:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2018 Бяла топола в Ботаническата градина в Балчик image Повече...

В категория „Млад природолюбител“ журито единодушно отличи:

МЛАД ПРИРОДОЛЮБИТЕЛ 2018 Камен Евгениев от гр. София image   ДЪРВО С КОРЕН 2019 Вековен дъб в с. Ново село image

 

Повече...

 

Измежду трите финалиста в категория „Вековните дървета говорят“, с 540 гласа, първо място спечели:

ВЕКОВНИТЕ ДЪРВЕТА ГОВОРЯТ 2019 Бей чинар в гр. Гоце Делчев image

 
                      Както може да се види от снимките дърветата са от различни видове, намират се из цяла България и са доста интересни. Всички те са вековни дървета, Дори бряста в Сливен беше избран за дърво на Европа, като победи, доколкото помня една унгарска круша. Имаше приканване за гласуване по интернет.
                             Природата трябва да се опазва! 




Гласувай:
70



1. tonsun - https://img321.com/preview/1f85b2a2-3e4a-4378-88b4-b1f11746da86
01.02.2021 23:21
Един от финалистите в категория "Вековните дървета говорят" 2014 е големия чинар в двора на манастирчето "Свети Георги", с. Златолист

Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравият му вековен дънер и ще се изцери.

Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия, както била убедена и самата Преподобна Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, трябва да се полюлее на тях.

Поздравления, barin, за интересния пост! (hi)
цитирай
2. miri479 - Благодаря, за
02.02.2021 06:16
интересната информация, не знаех за този конкурс!
цитирай
3. barin - Здравей, Тонсън. Чинарът в мана...
02.02.2021 06:26
Здравей, Тонсън. Чинарът в манастира го видях през 2018 г. Бях на санаториум в Сандански и се разходих до с. Златолист и манастира на Преподобна Стойна, който не е направен на случайно място. Из Югозападна България съм виждал много вековни чинари.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Мири. И аз научих за този ...
02.02.2021 06:27
Здравей, Мири. И аз научих за този конкурс скоро- през декември миналата година. Търсих нещо в интернет и попаднах на"Дърво с корен".
Поздрави!
цитирай
5. vesever - Прекрасен постинг, Иване! Дай ...
02.02.2021 08:49
Прекрасен постинг, Иване!
Дай Боже повече хора да ги е грижа за Природата и да го показват с реални действия!

Поздрави!
цитирай
6. barin - Благодаря, Веси. Научих за един нов ...
02.02.2021 09:00
Благодаря, Веси. Научих за един нов конкурс в България, за който не бях срещал информация.
Поздрави!
цитирай
7. kossef - Ровейки досега, повече от 67...
02.02.2021 11:39
години, в корените на Дървото на Живота юнашки "копнах" от там, най-после, само дрипаво умение да се наслаждавам на недостъпното съкровище на магията Му да ни храни насъщно не с илюзии, а с мигове-плодове от вечността Си... Приветствам те!
цитирай
8. barin - Здравей, kossef. Аз от известно ...
02.02.2021 11:42
Здравей, kossef. Аз от известно време работя по подобни неща и гледам в името на рода да правя нещо полезно. Включих се в доста инициативи.
Поздрави!
цитирай
9. tonsun - https://www.treeoftheyear.org/Hlasovani?lang=bg-BG
02.02.2021 12:13
Здрасти, barin!

Ето едно предложение, което може би ще ти е интересно.:)

Хубав ден! (hi)
цитирай
10. katan - Поздравявам те, Иване!
02.02.2021 17:26
Няколко от чинарите съм ги виждала лично.
Величие, история, легенди... всичко ми припомнят.
Чела съм почти всичките ти постинги.
Спомням си и за Златолист и за Преподобна Стойна по време на престоя ти в Сандански.
Не са случайни местата, където са тези чинари.
Все повече ми харесваш като човек, българин и пазител на Природата!
Бъди!
цитирай
11. barin - Здравей, Катя. Ти беше втора или ...
02.02.2021 17:31
Здравей, Катя. Ти беше втора или трета от потребителите, които ме добавиха в "любими". За някои дървета съм писал в темата за престоя 10 дена в Сандански. Припомниха ми от една група за една стара моя тема" Вековните дървета в България". Ако бях се сетил снощи щях да дам препратка в текста. Той и без това е малко, а повече са картинките този път.
Поздрави!
цитирай
12. tikoev - И моя корен е от Nikopolis ad Nest...
02.02.2021 18:08
И моя корен е от Nikopolis ad Nestum/Гърмен. Всяка година минавам покрай този чинар и винаги се възхищавам на величието на природата. И ме навяват едни мисли колко сме дребнави и лоши ние човеците.
цитирай
13. barin - Добре е, Тишо. На мен ми става при...
02.02.2021 19:40
Добре е, Тишо. На мен ми става приятно, когато мина покрай мое дърво.
Поздрави!
цитирай
14. born - Прекрасна тема си развил отново ...
02.02.2021 21:01
Прекрасна тема си развил отново перфектно ! Почитания !
Като малък с още няколко хлапетии имаме снимка в подножието на Байкушевата мура до хижа Вихрен. Сигурно имаш информация за нея, аз не съм се интересувал отдавна- сега си припомних за нея. Както и за едно огромно дърво в центъра на Пещера, което също бе забележително с възрастта и големината си...
Поздрави !
цитирай
15. barin - Здравей, Стефане. Байкушевата ...
02.02.2021 21:19
Здравей, Стефане. Байкушевата мура съм я виждал при всяко качване на вр. Вихрен. Досега са 4 пъти, през 2019 г. пропаднапетото. Най-старото дърво е в църквата в с. Гранит- дъб цер от около 370-та година.
Поздрави!
цитирай
16. donchevav - Прочетох и разгледах с интерес и ...
03.02.2021 23:27
Прочетох и разгледах с интерес и благодарност!
И в Хисаря, където отсядам често, има много вековни дървета. Някои от тях са обозначени със специални табели, но ми се струва, че и табелите, и информацията върху тях, са поне на половин век:)))
Поздрави, Иване!
цитирай
17. barin - Здравей, Вени. Табелите помдър...
04.02.2021 07:15
Здравей, Вени. Табелите помдърветата обикновено не се обновяват, освен ако се повреди. Правилно казваш, че повечето са от половин век. Аз съм виждал много вековни дървета в Югозападна България, предимно чинари. Те обаче стават големи и се забелязват отдалеч.
Поздрави!
цитирай
18. olgam - Amazing collection of pictures. ...
07.02.2021 03:15
Amazing collection of pictures. You know, if to focus and try to speak with a tree... can feel the vibrations and it seems as if it were speaking too. I love this feeling of being connected with nature. Thanks for sharing such wonderful and powerful vibes of nature.
цитирай
19. barin - Thanks, Olga. I often go out in na...
07.02.2021 05:20
Thanks, Olga. I often go out in nature and notice interesting things. I have seen some of the trees in the competition.
Greetings!
цитирай
20. vandela007 - В Сливен
08.02.2021 10:01
Срещу стария бряст, в ляво се вижда един жилищен блок; живяла съм в него. Даже мисля, че се вижда балконът на апартамента....
цитирай
21. barin - Здравей, Вандела. Два пъти го ви...
08.02.2021 11:55
Здравей, Вандела. Два пъти го виждах бряста, след като стана дърво на годината в Европа. Единия беше, когато праих дарение в Историческия музей. Спомените са хубаво нещо.
Поздрави!
цитирай
22. marlena - Дърветата, отгледани от слънцето и небето
08.02.2021 17:39
Дърветата са катедрали, казва Херман Хесе, дърветата са свободни- отгледани от слънцето и земята, без да ходят в училището на хората, казва Хьолдерлин.
Много интетесен постинг за много хубав конкурс. Ще го препоръчам на равногорци. Сигурно и те имат някое забележително дърво.
Благодаря.
цитирай
23. barin - Здравей, Марлена. Аз много обичам ...
08.02.2021 19:32
Здравей, Марлена. Аз много обичам природата и попаднах на материали за конкурса. Затова съм написал темата. Може да видиш за моите 42( засега) посадени дървета:
https://barin.blog/lichni-dnevnici/2021/01/09/posadenite-ot-men-dyrveta.1743556
Поздрави!
цитирай
24. tera - Чудесен пост! :)
09.02.2021 22:57
Виждала съм на много места вековни дъбове и чинари, даже се сещам за един на Витоша, а също има и няколко на куп в Люлин планина казват им Дъбиците, или нещо подобно. Даже се смята, че е хубаво човек да ги прегърне, за да черпи енергия.
Много е хубаво, че хората се интересуват от природата, а не само от технологични джаджи.
Поздрави!
цитирай
25. barin - Здравей, Тера. Виждал съм много ...
10.02.2021 05:33
Здравей, Тера. Виждал съм много вековни дървета. Край Варна, където живея има три- стария дъб до Аспаруховия вал, бряст в кк"Св. св. Константин и Елена" и на Аладжа манастир.
Поздрави! и
цитирай
26. mrazekoff - Прекрасен е материала,
17.02.2021 11:00
който ни поднасяш. Възхищавам се на дърветата, на горите! Като гледам, колко млади хора са се заели със засаждането на дървето ми става много приятно на душата. На тези деца не им липсват възпитание и първите седем години. Тревожа се за другите, които унищожават горите и продават това наше богатство. Тревожа се тези безскрупулни хора. Жалко, че нямам власт, защото, ако имах, бих наложил закон, за всяко отсечено дърво да бъдат засадени три нови. И, нека първо да се засадят новите, а след това да се разреши отсичането на дървото. За вековните дървета - това да не важи. И, нещо друго. От толкова снимки и клипове със засаждане на млади фиданки не видях нито един представител на малцинствата.... Защо ЛИИИИИ ?????????????????????????????????????
цитирай
27. barin - Здравей, Мръзеков. Аз например си ...
17.02.2021 14:58
Здравей, Мръзеков. Аз например си садя дървета, но ще разкажа на теб и останалите читатели за една скорошна случка:
На общия двор скъсихме голямата черница за наша сметка до около 7-8 м. Аз като домоуправител подписах, защото само моята съпруга чистеше. Дойдоха от районното кметство и искаха да ме глобят. Имало жалба от някой от моя или съседния вход. Показах им картата с посадените дървета и обясних случая. Съгласиха се до края на деня да пусна молба и всичко ще се оправи. Успях да спася себе си и входа по този начин. Общинските служители видяха картата на посадениете от мен дървета и с впечатлиха.
Поздрави!
цитирай
28. nedovolen - Много хубав постинг и коментари. В ...
18.02.2021 08:39
Много хубав постинг и коментари.
В околностите на Чирпан има една местност Манчовия дъб. С единствен дъб, величествен, столетник. Знае го цялата околност. Лошото е, че клоните му засъхват, а никой не полага грижи за него.
В съседство има чешма с много добре положително заредена вода, както и самата местност. Помага при редица болежки. Сондажа е с дълбочина няколко стотин метра. Открита е на времето, търсили са уран.
В археологическия музей в Чирпан е изложена находка от хуманоид /мое мнение, че човек/ с датировка 7,2 милиони години. Изследвано е по радиестезичен метод, че има находки от 10 млн. години. Това го знам само аз и радиестезиста. Сега и вие.
Но залитам в друга тема.
:)))
цитирай
29. barin - Здравей, Николай. Може да съм ви...
18.02.2021 10:47
Здравей, Николай. Може да съм виждал дървото, но и на много места из България има самотни вековни дървета насред полето. За хубави неща разказваш. Благодаря за полезната информация.
Поздрави!
цитирай
30. inel379 - !!!
02.03.2021 03:18
От тебе всичко може
реално да се научи -
пишеш точно,
документираш го нагледно
и ето постът ти отново
вълнуващ и затрогващ се получи!
Чета, разглеждам с увлечение
и те поздравявам с възхищение!
Много слънчеви усмивки за теб!:)))
цитирай
31. barin - Благодаря, Имал. Нека виждат хо...
02.03.2021 03:30
Благодаря, Имал. Нека виждат хората с какво се занимавам. Късно научих за този конкутс-едва като сливенския бряст победи унгарската дива круша и стана дърво на годината за Европа. Например довечера ще е празник за мен-ще ми връчват втората златна значка от движение" Сто национални туристически обекта".
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645864
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031