Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 23:05 - Монетите в обръщение на българска територия
Автор: barin Категория: Хоби   
Прочетен: 4675 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 26.11.2015 18:43


                            Здравейте, представям Ви следващата ми тема. Аз съм бил в продължение на 10 години колекционер на монети, имал съм много и от всякъде. На територията на Република България са съществували много държави. Самата територия на българските държави през вековете от 153( 165) г. сл. Хр. е обхващала обширни територии от много европейски и азиатски съвременни държави. Като се започне от Кавказ, по реките Волга и Кама, Бесарабия, Банат, По-голямата част на Балканския полуостров, реките Днепър и Днестър и др. Интерес представляват монетите, които са били в обръщение. Най-старите са от цар Канишка- владетел на кушаните. Именно с неговото възшествие започва периода" Авитохол", споменат в " Именник на българските ханове".
                            фиг. 1- монета от цар Канишка
         Ето как е изглеждала тя-един трън в моите очи, защото докато бях колекционер( края на май 2002 г.) не съм предполагал, че съществуват такива монети. Има застъпване с края на съществуването на държавата на Партите,които се оказа, че са имали свои монети. Някои държави, които са били силни, като Хазари и Авари, както и Дунавска България до цар Иван Асен II не са имали собствени монети, а са ползвали чуждите( напр. византийски). През средните векове търговията освен с пари се е извършвала и със стокообмен. Друг начин на набавяне на средства са войните. След завършване на войната по силата на наложения мирен договор страната победител диктува условията и печели от ежегодните договорени данъци. Волжка България, основана от хан Котраг, по-големия брат на хан Аспарух е имала монети( виждал съм ги описани в една книга за историята на Волжка България) някъде от около X век. Приблизително по същото време съседната на Волжка България Киевска рус също е имала монети. На тях е изобразен знака на Украйна- тризъбеца на Нептун. Украйна се явява наследник на Киевска рус и за герб на знамето си и на съвременните си монети има тризъбец. Арабските държави, лежащи на някогашните български територии са нови, но Арабския халифат, който е имал огромни територии по времето на Омаядите и Абасидите и след тях е имал собствени монето с йероглифи, напълно различни от сегашните арабски. На територията на сегашна България и граничните зони е имало много различни монети в употреба. Тук трябва да се разглежда един много дълъг период .Ако се приема Аполония( Созопол) за най-стария град( 607 г.пр.Хр.), то те са секли монети от средата на V в.пр.Хр. На тях са били изобразени котви, щитове и лица на Горгонната Медуза, както и други герои от древниогръцката митология. Споменатите монети са от тракийско време. Собствени тракийски монети са имали и други антични градове, разположени предимно на българското и румънското черноморско крайбрежие- Месембрия, Анхиало, Дионисопол, Одесос, Калатис, Томи и Истрос. Последният град е най-малко познат, намирал се е в делтата на р. Дунав. Монетите от Истрос обикновено са с орел върху делфин. Изброените градове са имали монети от V-IV в.пр. Хр.до завладяването им от Римската империя. Дори след завладяването им са имали собствено монеотсечена. Монетите от моя роден град Варна( Одесос) са два основни типа: с конник и с бог Дарзалас, който е полегнал и държи рога на изобилието. Монетите от римско време се наричат" колониални римски" Те се секат от император Траян( 98-117 г.) до имп. Диоклециан, който провежда монетна реформа.     image
                                                            фиг. 2
              Показаната на втората фигура монета е римска колониална. Тракийски монети има и от някои други градове: Кабиле, Абдера, Маронея, Филипопол......Римските колонии, които са имали право на собствени монети през различни периоди, намирали се на територията на България са  13: Никополис ад Иструм , Никополис ад Нестум, Одесос, Аполония, Месембрия, Анхиало, Деултум, Августа Траяна, Филипопол, Дионисопол, Сердика, Пауталия, Марцианопол. Нашите земи са били под властта на Александър македонски. От него и от баща му Филип има много намерени по нашите земи монети- драхми, тетрадрахми( тежали са 16 грама)     image
                                          фиг. 3
        На фигура 3- тетрадрахма от тракийския цар Мостис( края на II, началото на I в.пр.Хр.
През II в. сл.Хр. качеството и изяществпто на римските монети се разваля. Това е предизвикано от многото смени на императорите, непрекъснатите войни, обезценяването, покачването на данъците. Намирани са и златни монети от римско време, но те са по-редки. Римските монети се наричат"Денари" и " Антониани". Антонианите са от " войнишките императори, започнали с Максимин тракиец и на образът на императора има лъчева корона. При тях се наблюдава намаление на процентното съдържание на сребро и на грамажа. На централните римски монети е отбелязано SC- одобрени от сената. На лицевата им част има картина и надпис,например жена с бойни знамена, пленници, войници, батални сцени,крепости и др., а на обратната е образа на императора. Всеки император винаги сече монети със своя лик. След разделянето на Римската империя на Западна и Източна. наречена впоследствие Византия до 511 г. продължават да се използват монети с лика на настоящия император, но по формата, утвърдена от Диоклециан( 284-304 г.сл. Хр.). След него на власт идват за кратко няколко императора и Константин Велики( 306-336 г.). Той прави частична монетна реформа и най-често срещаните антични римски монети по българските земи са от него и наследниците му. Това има своето обяснение- Константин Велики премества столицата в константинопол в 330 г. и почти не ходи в Рим.  Византийските монети са три основни вида: с букви( най-ценни са най-големите с М), с надписи от по-късния период ,много от които-аноними, коруби( криви). Коруби се срещат и във второто българско царство, Сърбия, и остатъците от Византия след завладяване на Константинопол през 1204г. от кръстоносците от 4-тия кръстоносен поход(Латинска империя, Никейска империя, Епирско деспотство, Трапезундска държава).  Направени са по образец на византийските.
   
                                                           фиг.4 - ранна византийска монета М - VI- IX в.
         В края XIII в. във Втората българска държава за кратко са били в обръщение татарските монети от Ногай и Токту. По товая време България е била полузависима от татарите до изгонването им от цар Теодор Светослав( 1300-1321 г.).
През XIV в. Балканския полуостров и по- на запад земите са завладяни от Османската империя. Те имат монети от втория им султан- Орхан. Като всички мюсюлмански монети( татари,мамелюци, араби на монетите няма човешки образи, а надписи, знак на султана( тугра). През Второто българско царство не всеки владетелима собствени монети, напр. Калиман,Михаил-Асен, Георги тертер II, Смилец, Иван- Асен III нямат. През третото царство монетите се изработват в чужди монетни дворове- в Англия, Германия. През 1879 г.народното събрание взема решение нашата валута да се нарича лев. Имали сме монета с номинал 2,5 стотинки. До 1937 г. имаме сребърни монети в обръщение.След Втората световна война се изработват юбилейни монети. На няколко пъти се правят парични реформи, като 1 лев от 1960 г. е в обръщение само 2 години. Съседните ни Молдова и Влашко имат свои монети, надписани на кирилица. В Румъния преди повече от 150 години се е пишело на кирилица. Не мога да обхвана всички монети, но написаното дотук е основното. С това приключвам по тази тема.     



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646722
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031