Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2022 21:48 - Февруарската революция в Русия спасява Османската империя
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4732 Коментари: 10 Гласове:
49

Последна промяна: 29.12.2022 21:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           Руската и Османската империи са дългогодишни съперници. Интересите имсе преплитат на няколко мета. В Кавказ са се водили много бойни действия межжду двете империи. В края на XIX век Русия и Османската империи са изостанали в сравнение с останалите европейски държави. За Русия добре, че Петър Велики и Екатерина Велика оправят държавата и по тяхно време се извършват много реформи. 
             Между Османската и Руската империи са се водили много войни, за които може да науччите тук:
 Блогът на barin :: Руско-турските въоръжени конфликти
            Като резултат от многото войни, водени между Османската империя и Руската империя може да се каже, че по-често победата е на страната на руснаците. За тях основна цел се превръща овладяване на проливите за Черно море. Западноевропейските сили се стремят по всякакъв начин- къде открито,къде прикрито да осуетят руските планове. В повечето войни Русия печели, но въпреки противопоставянето ѝ с Османската империя изглежда има по-важни дългосточни цели за дърржавата. Веднъж при цар Петър Велики една от войните между двете империи се прекратява, защото за Русия е по-важно да се справи на север със Швеция. Дори тогава руснаците се съгласяват на много отстъпки и според турците Османската империя е спечелила победа.
               През Първата Световна война Руската и Османската империи са противници. Русия се включва в Антантата, а Османската империя- към Тройния съюз( Германия, Австроунгария и Италия). Италия напуска Централните сили и воюва на страната на Антантата( Великобритания, Франция и Русия). През 1917 г. САЩ влиза на ъяхна страна в Първата Световна война, а Русия напуска, след сключване на Брестския мирен договор.
          image       
   

               На двете карти се виждат териториите на Османската и Руската империи
image
 
 
                     Интересите на двеете имперски сили се преплитат на два фронта: Балканския полуостров и Кавказ. В Кавказ Русия води дълги военни кампании, докато завладее района. Бойните действия в кавказкото направление по време на Първата Световна война започват буквално веднага след бомбардировките от турски кораби на 29-30 октомври 1914 г. на руските черноморски пристанища Севастопол, Одеса, Феодосия и Новоросийск. В Русия това събитие получи неофициалното име "Севастополски будител". На 2 ноември 1914 г. Русия обявява война на Турция, следвана от Англия и Франция на 5 и 6 ноември. Ходът на военните действия на Кавказкия фронт в началния етап на войната се определя от операцията Сарикамиш, чието провеждане от руските войски с право трябва да бъде включено в учебниците по история на военното изкуство. Тъй като по своята уникалност той всъщност е сравним с швейцарската кампания на A.V. Суворов. Настъплението на руските войски се проведе не само при 20-30 градусови слани, но и в планински райони и срещу превъзхождащ противник. Броят на руските войски край Сарикамиш беше около 63 хиляди души под общото командване на помощника на главнокомандващия на Кавказката армия генерал А.З. Мишлаевски. 90-хилядната 3-та турска полева армия се противопостави на руските войски.
image

              На картата може да видите колко много езици се говорят в Кавказкия регион. От това може да си направите изводите колко много и различни народи живеят там. 

             "Турците не успяха в „Канов“, а още повече в точенето, тъй като картите бяха объркани от началника на щаба на кавказката армия генерал Н.Н. Юденич, който беше убеден, че „решението за отстъпление предполага неизбежен срив. И при условие на ожесточена съпротива е напълно възможно да грабнеш победата. Въз основа на това той настоя за отмяна на заповедта за отстъпление и предприе мерки за укрепване на гарнизона Сарикамиш, който по това време се състои само от два отряда на милицията и два резервни батальона. Всъщност тези „паравоенни“ формирования трябваше да устоят на първия натиск на 10-ти турски армейски корпус. И те го издържаха и го отблъснаха. Настъплението на турците към Сарикамиш започва на 13 декември. Въпреки многократното превъзходство, турците така и не успяват да превземат града. И до 15 декември гарнизонът на Сарикамиш беше подсилен и вече се състоеше от повече от 22 батальона, 8 стотици, 78 картечници и 34 оръдия. Ситуацията за турските войски се усложнява от метеорологичните условия. Неспособни да превземат Сарикамиш и да осигурят на войските си зимни квартири, турският корпус в снежните планини загуби само около 10 хиляди души измръзнали." При война в Русия климатичните условия са оказвали съществено влияние. Един път преди и един след разглеждания конфликт руснаците са печелили, благодарение на тежката руска зима. На 9 юли 1915 г. Започва с контраатака от отряд на генерал-лейтенант Н.Н. Баратов във фланга и тила на 3-та турска армия. Ден по-късно основните сили на 4-ти Кавказки армейски корпус преминаха в настъпление. Турските войски, страхувайки се от заобикаляне, започнаха да отстъпват, като се закрепиха на линията Булук-Баши, Ерджиш, на 70 километра източно от стратегически важния град Ерзурум.
             "Така в резултат на операцията планът на противника да унищожи 4-ти кавказки армейски корпус и да пробие до Карс се провали. Руските войски запазват по-голямата част от окупираната от тях територия. В същото време най-важното значение на резултатите от Алашкертската операция е, че след нея турците окончателно губят стратегическата си инициатива в кавказкото направление и преминават в отбрана. През 1915 г. успехът е променлив, но като цяли Русия надделява над Османската империя. В края на 1915 г. ситуацията на Кавказкия фронт става много по-сложна и, парадоксално, за това са виновни съюзниците на Русия – Великобритания и Франция. Загрижени за успеха си в Източна Анадола, който заплашваше всички жизненоважни региони на Турция до Истанбул, съюзниците на Русия решиха да започнат десантна операция, за да поемат контрола както над турската столица, така и над нейните Черноморски проливи. Операцията е наречена Дарданелите (Галиполи). Прави впечатление, че инициаторът за провеждането му е не друг, а У. Чърчил (първият лорд на Адмиралтейството на Великобритания)."
            
image
                Мечтата на Турция
               За Русия желанието е ясно- евентуално възстановяване на СССР.
                 Превземането на Ерзерум и като цяло цялата настъпателна операция на кавказката армия през зимната кампания на 1916 г. имаха изключително важно военно и стратегическо значение. На руските войски всъщност беше отворен пътят дълбоко в Мала Азия, тъй като Ерзерум беше последната турска крепост по пътя за Истанбул. Това от своя страна принуди турското командване да прехвърли набързо подкрепления от други посоки към Кавказкия фронт. И именно благодарение на успехите на руските войски, например, турската операция в района на Суецкия канал беше изоставена, а британската експедиционна армия в Месопотамия получи по-голяма свобода на действие. Освен това победата при Ерзерум е от изключително важно военно и политическо значение за Русия. Изключително заинтересовани от активните военни действия на руския фронт, съюзниците на Русия по всички въпроси, свързани с следвоенното устройство на света, отиваха буквално „на среща“ нейните желания. Това се доказва най-малко от разпоредбите на англо-френско-руското споразумение, сключено на 4 март 1916 г. за „целите на войната на Русия в Мала Азия“, което предвиждаше прехвърлянето под юрисдикцията на Русия от района на Константинопол и проливите, както и северната част на турска Армения. На свой ред Русия признава правото на Англия да окупира неутралната зона на Персия. Освен това силите на Антантата отнемат от Турция „Святите места“ (Палестина).

 

                Трапезундската (23 януари - 5 април 1916 г.) операция става логично продължение на Ерзерумската. Значението на Трапезунд се определя от факта, че именно чрез него се осъществява снабдяването на 3-та турска полева армия, така че овладяването му значително усложнява действията на турските войски в целия регион. Осъзнаването на значението на предстоящата операция се случи дори на нивото на висшето военно-политическо ръководство на Русия: както на върховния главнокомандващ на руската армия Николай II, така и на неговия щаб. Това, очевидно, обяснява безпрецедентния случай на Първата световна война, когато войските не са отведени от Кавказ на австро-германския фронт, а напротив, те са изпратени тук. По-специално става дума за две кубански пластунски бригади, изпратени от Новоросийск в района на предстоящата операция в началото на април 1916 г. И въпреки че самата операция започна в края на януари с бомбардировките на турски позиции от Черноморския флот, именно с пристигането им всъщност започна нейната активна фаза, завършваща с превземането на Трапезунд на 5 април. Важното е, че след успеха на Трапезундската операция Русия прекъсва връзката на 3-та армия с Истанбул.
               "Кампанията се провежда от 5 април до 9 май 1916 г. Корпус Н.Н. Баратов окупира редица персийски градове и навлиза в Месопотамия. Въпреки това този труден и опасен поход през пустинята загуби смисъла си, тъй като още на 13 април английският гарнизон в Кут-ел-Амар капитулира, след което командването на 6-та турска армия изпрати основните си сили срещу самия 1-ви Кавказки отделен корпус до време вече силно изтъня (главно от болести). Близо до град Ханекен (150 км североизточно от Багдад) се проведе неуспешна битка за руските войски, след която корпусът на Н.Н. Баратов напуска окупираните градове и се оттегля към Хамадан. Източно от този ирански град турската офанзива беше спряна.
               Директно по турското направление на Кавказкия фронт действията на руските войски бяха по-успешни. И така, през юни-август 1916 г. е извършена Ерзринджанската операция. Прави впечатление, че, както и близо до Сарикамиш и Алашкерт, турската страна започна активни военни действия, която се опита да отмъсти за поражението край Ерзурум и Трапезунд. По това време турското командване прехвърли до 10 дивизии от Галиполи на Кавказкия фронт, като доведе броя на войските си на Кавказкия фронт отново до повече от 250 хиляди души в две армии: 3-та и 2-ра. Прави впечатление, че войските на 2-ра армия са победители от англо-френците в Дарданелите."
               Февруарската революция в Русия е от 8 до 16 март 1917 г. Преди 100 години Русия е пред колапс. Непосредствените причини за бунта са Първата световна война, гладът и икиномическата разруха. От 1915 години руските войски са в отстъпление. Русия губи Полша, Литва и всички области по продължение на Двина до Румъния. Навремето целият западен фронт се разпада. А моралът на войниците пада под всякаква граница. Само през 1916 година милион и половина руски войници дезертират, а населението е принудено да студува и гладува. Резултати от Февруарската революция:
-  Абдикация на Николай II от трона
- край на монархическото управление в Русия
- установяване на републиканска система
- установяване на двойната власт на Временното правителство и Петроградския съвет
            Зимата на 1916/1917 е необичайно сурова. Руската промишленост произвежда главно за оръжейната индустрия. Инфлацията галопира. В края на 1916 година стоките поскъпват средно с 400 процента. По онова време Русия все още е до 85% аграрна страна. Защо революцията е февруарска, а се осъюествява през март? По същите причини, поради които Великата Октомврийска революция( ВОСР) е през ноември, а се нарича октомврийска. Военната кампания от 1916 г. завършва с успех в операцията Огнот. Неговите резултати надминаха всички очаквания на Щаба на Върховното главно командване, кавказката армия напредна сериозно дълбоко в Османската империя, победи врага в редица битки, превзе най-важните и най-големи градове в региона - Ерзерум, Трапезунд, Ван и Ерзинджан. Турската лятна офанзива е осуетена по време на операциите Ерзинджан и Огнот. Основната задача на армията, която беше поставена в началото на Първата световна война, беше решена - Закавказието беше надеждно защитено. В окупираните територии е създаден временен генерал-губернатор на Турска Армения, пряко подчинен на командването на кавказката армия.

             До началото на септември 1916 г. Кавказкият фронт се стабилизира на линията Елеу, Ерзинджан, Огнот, Битлис и езерото Ван. И двете страни са изчерпали своите офанзивни възможности. Турските войски, претърпели поражение във всички битки на Кавказкия фронт и загубили в тях над 300 хиляди войници и офицери, бяха неспособни за никакви активни бойни действия, особено настъпателни. Както виждаме Османската империя търпи сериозни загуби в битките на Кавказкия фронт. Октомврийската революция е следствие от Февруарската. По друг начин казано: ако не се бе случила Февруарската революция нямаше да има ВОСР.
            Войната с Турция за Русия завършва с подписването на Брестския мир, което означаваше официалното прекратяване на съществуването на Кавказкия фронт и възможността за завръщане в родината на всички руски войски, които все още остават в Турция и Персия. Русия е в неизгодна позиция спрямо Германия и търпи загуби от подписване на Бресткия договор, но с Османската империя не е така. Може да се кажи, че при евентуално доизкарване на войната от Руската империя от Османската империя половината територия нямаше да я има. По-точно териториите около Кавказ и сегашна Армения щеше да си възстанови голяма част от старите територии, които сега попадат в турска територия. Арменския геноцит е по време на Първата Световна война- през 1915 г. В южната част на Балканския полуостров така или иначе страните-победителки от Антантата нямаше да допуснат Русия. Те никога не са искали три държави да стъпят трайно на Босфора: Русия, България и Гърция. Затова са се намесвали в решителните моменти в защита на Турция, а срещу нея не са били особено активни във войните. 
              С оглед написаното, което отново стана дълго може да се твърди, че прекратяването на участието на Русия в Първата Световна война спасява Османската империя от значително намаляване на територията ѝ. През последните години след инцидента със сваленния руски самолет двете държави си оправиха отношенията. Техните диктатори Вл. Путин и Р. Ердоган си гледат интересите на държавите и тези в арабските конфликти. Разбирателството между двете държави не е и няма как да бъде дълготрайно, имайки предвид миналото им.Кавказ е размирен район и има много тлеещи конфликти. За един от тях преди две години писах::
   Блогът на barin :: Зараждане и развитие на конфликта в Нагорни Карабах
             Изказвам предположение, че Турция, поради опасения от загуба и малки евентуални печалби не се включва във Втората Световна война. За това са нужни добри политици, каквито тогава в Турция е имало. Сега за България е важно да следи обстановката и да не прави необмислени външнополитически ходове. 
 




Гласувай:
49



1. kvg55 - barin,
30.12.2022 08:39
Спасява, спасява, колко да я спасява?
Само 4–5 години след Февруарската буржоазна революция Османската империа се разпада в резултат на вътрешните противоречия и национално–освободителни борби.
А Брест–Литовският мирен договор от 3 март 1918 година е сключен от болшевиките след Великата октомврийска социалистическа революция.
цитирай
2. barin - Така е, Краси, но едната революция е ...
30.12.2022 08:43
Така е, Краси, но едната революция е следствие на другата, тъй като не са постигнати всички цели. Поражението във войната е причина за англо-френско-гръцката интервенция в Турция. Държавата отново е спасена, благодарение на Кемал Ататюрк.
Поздрави!
цитирай
3. virtu - Честита Нова 2023 Година !
31.12.2022 21:41
Да сте живи , да сте здрави до година , до амина !
цитирай
4. barin - Благодаря virtu!
31.12.2022 23:02
Благодаря virtu!
цитирай
5. emi1ts - Честита Нова 2023 година Иво!
01.01.2023 10:33
С пожелание за здраве и благоденствие!Нови успехи в личен план.
Весели новогодишни празници!
цитирай
6. barin - Благодаря, Еми Последните две г...
01.01.2023 10:40
Благодаря, Еми Последните две години бяха добре, тази също има препоставки да е добра!
цитирай
7. iw69 - А
01.01.2023 11:00
малко по-късно вече Съветска Русия през 1920 г. спасява турското републиканско движение на Ататюрк с оръжие и пари.

P.S.> Честита Нова Година
цитирай
8. barin - Има и такъв момент в историята, Ив. ...
01.01.2023 11:16
Има и такъв момент в историята, Ив.
Честита Нова година!
цитирай
9. notfun - .....Силата/ и парите, и парите..
02.01.2023 11:18
и Оръжията, зад всяка Война и Революция..
са Идея,на една и съша Фамилия...

ИСТОРИЯТА, се 'прави', от едни и същи/ неХора/ вече 10 000 години..

''всичко' друго, е логорея, изв барин..
нишо лично
Честита, да бъде Новата 2023, мирна, здрваа, и шедра!
цитирай
10. barin - Честита и на теб, Юлия. Истина е н...
02.01.2023 14:02
Честита и на теб, Юлия. Истина е написаното, защото навсякъде интересите и парите определят действията.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646574
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031