Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2022 15:20 - Знанията
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4556 Коментари: 2 Гласове:
15

Последна промяна: 30.11.2022 15:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Знанията (на английски: knowledge) на човек формират неговата обща култура. В голяма степен тя олицетворява самия човек. По дефиниция общата култура представлява определен набор от знания в различни области на човешкото познание. Само при наличие на богата обща култура човек може да си изгради собствени критерии, с които да анализира коректно случващото се и / или информацията в икономически, политически, културен, религиозен и всякакъв друг план. В днешно време, за да се приеме, че даден човек притежава богата обща култура, е нужно той да има наистина добри познания по правопис, език, география, история, литература, култура, спорт. Без тези базови области на знанието не може да се смята, че имате богата обща култура. Добре е човек също така да не е забравил напълно това, което е учил в училище по математика, физика, химия, биология и други учебни дисциплини.

Правописът е много важен за доброто владеене на майчиния език. Ако някой не знае и не може да прилага правилата на родния си език, откъде накъде той ще претендира да има богата обща култура, щом не може да се изразява правилно в писмена и / или устна форма.

Езикът също е задължително условие. За да владееш един, два или повече чужди езици, преди това ти трябва да владееш отлично собствения си език. Преди се смяташе за признак на богата обща култура владеенето на един чужд език, например руски, английски. Сега обаче това далеч не е достатъчно. Смята се за нормално човек да знае 2-3, че и повече чужди езици. Това означава той да може да говори свободно и да пише грамотно на тези езици.

Познанията по география също са много важни. Не е нужно да познавате в детайли абсолютно всички континенти, но е добре да знаете например държавите и поне техните столици в Европа при положение, че сме страна – член на Европейския съюз. Белег на грамотност е да познавате големите и известни държави, както и коя къде се намира.

Историята на България и най-важните събития от нея трябва добре да се познават от всеки един българин. Добре е да се познава и историята на Европа, и на важните цивилизации в човешката история. Защото народ, който не помни историята си, няма бъдеще.

Културата е важна част от живота на съвременния човек. Ходенето на кино, театър, опера, концерти, както и четенето на книги, гледането на филми и слушането на музика независимо от какъв жанр формират немалка част от общата култура на човека. Посещението на музеи и картинни галерии – също. Тези занимания повишават общото културно ниво на човека и задоволяват неговите насъщни културни потребности и формират вкуса му.

Не всеки човек има афинитет към спорта. Повечето хора обаче се занимават с някакъв вид спорт или поне имат интерес към даден спорт. Затова е добре да знаете поне основните видове спорт, техните правила и имената на най-значимите състезатели и спортни клубове.

Разбира се, никой не може да има задълбочени познания във всички области на науката, както и на познанието въобще. Няма и точен набор от знания, които да има човек, за да се смята за такъв с богата обща култура. В наше време са огромна рядкост ренесансовите енциклопедисти като Леонардо да Винчи. Затова е добре за човек да цени високо хората с богата обща култура и да се стреми да се обгражда и общува с точно такива хора.

image




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. emelika - Напълно съм съгласна с казаното
01.12.2022 11:38
Позволявам си за финал да притуря още едно съждение - единност на знанието.
За по-лесно изучаване знанието за света е парчалосано първо на фактически, социални, природни и формални науки. Те от своя страна на основни и постоянно допълващи се ...-логии. Можеш да потънеш във всяка една от тях , пленен от дълбините и. Колкото и да е примамливо това пътуване, трябва да изплуваш и си поемаш въздух, който да те слее интуитивно и изконно с единството на познатите и непознатите за теб знания. Усещането за тази единност и личностното присъствие в нея ти дава уникално пъстрия и здрав конгломерат от многопланови и многоизмерни знания за сетивно доловимото и невидимото, за мащабността на микросвета и за канцентрираното пространство на вселената, за общото на законите и проявленията в тях. Погледнато така ,чисто фактически трупаното знание, колкото и колосално да е като информация се губи без пулсиращите, задължително одухотворени свързващи нишки на логоса. Тогава излизаме от знанието лимитирано от сетивата и високотехнологично проанализирано. Тогава можем да разберем всяка безкрайна част от огромното знание, неподпиращо се на патерици, осъзнавайки се като променящо- променяща се клетка брънка, имаща своя смисъл. Всъщност вечно търсеният смисъл на живота.
цитирай
2. laval - Ако
01.12.2022 16:49
приемем, че знанието е един кръг, то колкото повече се разширява той, толкова повече допирни точки има с незнанието. Оттук следва и парадокса, че колкото повече знаем, то разбираме, че толкова по-малко знаем за света. Или: аз знам, че нищо не знам ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099426
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960