Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2022 21:20 - 2600 години град Варна през 2028 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7786 Коментари: 56 Гласове:
55

Последна промяна: 19.11.2022 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     През 2028 г., живот и здраве ще доживеем още един български град да стане на 2600 години. През 1994 г., когато една година след дипломирането  и от ВВМУ"Н. Вапцаров" служих в Созопол имаше тържества по този повод. За най-вероятна година на създаване на Созопол приемат 606 г. пр. Хр. В цемтъра на града има табела, на която пише "Тук Анаксимандър основа град на мястото на старо селище". Не се знае от пред тракийския период кога е основана античната Аполония. Името означава ""град на спасението". Варна. според повечето сведения е основана между 580-570 г. пр.Хр. За най-вероятна година на основаване на Одесос се приема 572 г. пр.Хр. Затова заглавието на темата е такова. По време на 13-тия си доклад пред Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" споменах за това. На конференцията "Регионално развитие и туризъм" изнесох доклад "Символите и гербът на Варна". През тази година- 2022, по-точно през месец октомври се навършиха 50 години от откриването на Варненски халколитен некропол. Според много историци тук е намерено най-старото обработено злато в света. През последните години се появиха и други места. кандидати за тази"титла", но те са на българска територия и за нас няма особено голямо значение: Провадия, Дуранкулак и други. За Варненския халколитен некропол:
   Блогът на barin :: Варненският халколитен некропол
                По този повод имаше разпънат голям плакат на сградата на Община Врна и в началото на октомври конференция, в която не взех участие и представяне на книга на д-р Светлозар Попов, мой съсед и приятел. Той е изнасял много доклади на различни места, които са представлявали интерес за мен и е бил пример за подражание.
           Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На дълбочина от 1,40 м. Тази година се навършват 50 години от откриването му. По този повод имаше изложба във Варна на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. На таблата на изложбата имаше подробна информация за Варненски халколитен некропол. 
image

              Помествам в темата резюмето на доклада на български и английски език, както е според изискванията на конференцията:            
              

Резюме: Варна е пристанищен град, основан най-вероятно през 572 г. пр. Хр. Той е бил населен от траки, гърци, римляни и българи. Варна се е наричал в античността Одесос. През дългия период на съществуване са се утвърдили много символи на града. Като се започне от бог Дарзалас, изобразяван легнал, държащ рога на изобилието, мине се през котвата и се стигне до съвременните символи. Повечето от новите символи попадат сред забележителностите на града. В доклада съм посочил характерните символи за Варна, с които тя се отличава от останалите български градове. Гербът на града е измислен по-късно, през Третото Българско царство. Винаги пристанището е било важно и затова българите са се борили да е в пределите на държавата, а същевременно Източната Римска империя( Византия) е искала да си го запази, колкото може по-дълго. Много са запазените постройки от античността, като улици, Римските терми, акведукти, части от крепостни стени, въпреки голямото застрояване.   

            Resume: Varna is a port city, most probably founded in in 572 BC. Throughout its many years of existence, the city has been populated by Thracians, Greeks, Romans, and Bulgarians. The antique name of Varna is Odesos. Over time, the city has had many symbols, starting with the god Darzalas, depicted as a lying human figure holding the horn of plenty, through the anchor, all the way to the modern symbols. Most of the modern symbols are among the city’s landmarks. In my report, I have discussed the typical symbols of Varna. The city’s coat of arms was created later, during the Third Bulgarian Kingdom. The city’s port has always been important, therefore the Bulgarians fought to have it within the borders of the country, while The Eastern Roman Empire (Byzantium) wanted to keep it for as long as possible. Varna has many structures remaining from antiquity, such as streets, Roman thermal baths, aqueducts, parts of fortress walls, even though the city is densely bult.    

                       При идването на кан Аспарух градът не е влизал в пределите на новосъздадената държава, но знаем от летописите, че се  е казвал Одесос. В Одесос се сключва мирния договор между император Теодосий II и Атила през 447 г. На тракийските и колониалните римски монети се е изписвал"Одесейтон". При Аспарух край Варна, тогава Одесос има изграден вал, който наричаме Аспарухов. Не е напълно ясно, по-скоро-не дали Одесос е бил в пределите на България по това време. Със сигурност при управлението на кан Кардам( 777-802 г.) градът е влизал в територията на българската държава. Това се потвърждава от написаното от Теофан изповедник( тема" Теофан изповедник за българите").  Може би  още преди това Варна е български град и носи днешното си име. Споменава се, че кан Паган( 767-768 г.) "е убит от слугите си край Варна".

             Административното му устройство, подобно на останалите древногръцки градове държави е демократично. Управлява се от Градски съвет (буле) и Народно събрание (демос). През първите два века от съществуването си, докъм средата на ІV в. пр. Хр. Одесос не е бил голямо селище, но е важно пристанище на западния бряг на Черно море. Разраства се благодарерние на корабоплаването и търговията към IV в. пр.Хр. Жителите му търгували с редица градове и острови на Гърция и Мала Азия, откъдето били внасяни луксозни стоки: рисувана керамика, злато, мрамор, а също амфори с вино и дървено масло, и др. Част от тези стоки ползвали за свои нужди, а останалата разменяли с тракийските племена от вътрешността на региона. От тях купували и изнасяли зърнени и месни храни, дървен материал и различни суровини за вътрешността.
            
Останките на големия античен град Одесос се намират под улиците и сградите на съвременна Варна. През VI в. пр.Хр. изселници от гръцката колония Милет, в Мала Азия, се установили на територията на тракийското племе кробизи и въздигнали свой град. При разкопките са открити мраморни украси от най-ранната сградата в Одесос - храма на Аполон, който бил върховно божество на града. За основаване на Одесос се смята малко по-късно от Аполония( тема" Историята на Созопол"), защото милетските гърци първо основават Аполония и след това отиват на север, където създават Одесос и Томи( днешния Констанца- пристанище на Румъния).  Някои приемат 572 г. пр.Хр. за година на основаванетона Одесос от мидийския цар Астиаг.

             Към края на 4 в.пр.Хр. Одесос бил включен в границите на империята на Александър Македонски, но през III в.пр.Хр. неговите жители успели да извоюват своята независимост( тема" Завоеванията на Александър Велики"). Благодарение на преуспяващата търговия гражданите на Одесос живеели богато. За това свидетелстават намерените красиви и скъпи чуждоземни редмети, както и статери (златни монети) и сребърни монети, сечени в одесоската монетарница.  Одесос сече собствени монети от IV до I в. пр. Хр. 
     
image
              
     
                 Снимка на стара Варна
                 За Варна като варненец съм писал още:
Блогът на barin :: Античния Одесос
               Засега не може да кажа дали ще се отбележи тази годишнина, по-скоро не. Причините са, че тя не е еднозначно определена, а най-вероятна предполагаема година. В античността Варна се е казва Одесос. Той е стар град с богата история. 
                Християнството по българските земи прониква първо във Варна. Епископ Амплий е първият епископ. 
             „Земите на днешна България не само са били осветени от проповедта на апостолите и техните ученици, но и че християнството пуска дълбоки корени тук още от първия век, а кръвта на ранните мъченици, които слабо или въобще не познаваме, е напоила тези корени толкова обилно, че дървото на Църквата ни няма да се поклати, независимо от превратностите и безплодието на времето. Неслучайно Божият промисъл е отредил Българската църква да бъде начатък за всички славянски църкви, да бъде съборно определена за първата патриаршия извън древната пентархия – Константинопол, Рим, Александрия, Антиохия и Йерусалим. И понеже в Църквата случайности няма, а всичко е по промисъл и воля Божия, Сам Господ е призовал трима от своите апостоли да проповядват благата вест по нашите земи.“ При детайлно описание на проповедническия път на св. Андрей, се вижда, че след призоваването му да проповядва Словото в Скития, апостолът тръгва на север, преминава в Тракия и от там в Скития. Крайната северна дестинация при това пътуване е гр. Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. На новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ ап. Амплий. Първият епископ във Варна е Амплий.“

Каравълчев, Венцислав „Свети апостол Андрей Първозвани и проповедта му в земите на България“, година 2017 / брой 121;       
            Доколкото помня в Созопол през 1994 г. по случай годишнината имаше конкурс за детски рисунки, концерт в амфитеатъра, изложби в галериите в града, оториха един параклис, който се отваря само на празниците. 
           Празникът 2600 г. град Созопол го сляха със Св. Марина( 17.06.), когато е празника на града. На него има тържества и празнични мероприятия. Местните хора го наричат "Малка Аполония". По-оппулярна е ""Голяма Аполония" през първата десетдневка на месец септември, свързана с артистични и концертни прояви в амфитеатъра предимно.
             За Варна от 1993 г. празника е 15.08.- св. Богородица или Успение богородично. Преди това е бил денят на освожождението награда- 27.07.
       
                         Възможно е да се разшири празника на Варна по подобие на станалото в Созопол преди три десетилетия и да се съедини с празника на града. Град Одесос е основан от милетските гърци- същите, основали по-рано Аполония. През последните години има възраждане и поглед към старините във Варна: на улицата за жп гарата има изложба, в музея на Нова история на Варна има много картини и информация за града, в Регионалния исторически музей редовно има временни експозиции. Като съм ходил на други места съм забелязал стари картини и снимки от градовете, за последно през септември в Дряново до Ларгото в центъра.
            Една от най-старите запазени постройки в град Варна са римските терми( на снимката долу)
image
 
                      Варна е известен и с това, че през 447 г. се сключва мирният договор между Източната Римска империя( Византия), император Теодосий  II и хуните, предвождани от великия Атила. От древни времена морският излаз е имал голямо знчение за развитието на държавата. Според повечето източници, които съм чел Варна е третият най-стар град в България след Созопол и Пловдив. Българите са използвали този град и са се стремили да го овладеят, но Източната Римска империя не го дава лесно.
image
   
                 Морска гара е характерен обект във Варна, символизиращ морето и туризма. В света не са много градовете с по-дълга история от Варна. В Европа животът се е зародил на Балканския полуостров. През последните години във Варна има честване на много събития, годишнини, поровеждат се конкурси, фестивали, симпозиуми. Може да се отбележи и тази годишнина за града. Най-големи заслуги за съвремения облик на Варна имат двама души: архитект Дабко Дабков и Антон Новак. Архитект Дабко Петров Дабков е българин, роден в Трявна на 21 януари 1875 г. Когато е малък, семейството му се преселва във Варна. Следва висше образование архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година, и в периода 1905–1912 година е архитект и окръжен инженер. Тези години се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици, обществени и жилищни сгради.
image

                 В силния си творчески период след 1910 г., Дабков проектира останали емблематични до наши дни варненски сгради. Измежду тях, модерният кино-театър „Ранков“, доходните здания на ул. „Княз Борис I“ № 27 и 53, хотел „Лондон“ с двустранно централно тяло, балкони, фризове, орнаменти, както и къщите на бул. „Мария-Луиза“ № 3 и 31. Архитект Дабков завършва строителството на Морската зоологическа станция с аквариум за живота в Черно море, сградата на Софийската банка на ул. „Преславска“ и Средното търговско училище — днес Икономически университет. Съвместно с архитект Стефан Венедикт Попов проектира монументалната сграда на Търговско-индустриалната камара, днес Щаб на Военноморските сили.

              Антон Ян Новак, с лично име по рождение Антонин, е чешки ландшафтен архитект, творил в България. Той е роден на 7 декември 1860 г., в село Винорж, Австро-унгарската империя (днес квартал на Прага). Антон Новак отказва да приеме поканата на княз Фердинанд да заеме длъжността „царски шеф-градинар“ на царската резиденция Евксиноград, която е в северната страна на Приморския парк на Варна.

 image

              "По-късно обаче пристига в България по покана на археолога Карел Шкорпил, при управлението на кмета на Варненската община Михаил Колони. Карел Шкорпил е чешко-български археолог и музеен деец, академик на БАН (1918 г.), създател (заедно с братята си Херман и Владислав) на българската археологическа наука и музейно дело, откривател на останките от първата българска столица Плиска. Почетен консул на Чехословакия. Като начало през 1892 г. Антон Новак създава Търновската градска градина, както и Общинския разсадник във Велико Търново. По поръчка на градската управа на Варна създава проект и започва осъществяването на един от най-големите градски паркове в България. Той взема присърце възложената му задача, а мястото бързо е почистено и картографирано. Засадени за първите редки растения. От Лонгоза, Странджа, дори от Цариград и Средиземноморието са донасяни с каруци ценни дървесни и цветни видове. Сред тях са бряст, липа, кестен, ясен и други. През 1899 г. поради „голямата деятелност“  на Новак общината му построява къща край входа на Морската градина (днес до сградата на Радио Варна)."
 Може би засега малко хора са забелязали предстоящата годишнина, но има време.




Гласувай:
55



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Иване,
19.11.2022 21:39
прекрасен материал. Много обичам Варна и години наред сме летували там, както и в Бургас. По равно са, по седем години във всеки град.
На Антон Ян Новак имаше голяма внушителна изложба за живота и делото му в Дома на архитекта в София на ул. "Кракра" 11. Бележит човек!
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Аз присъствах на ...
19.11.2022 21:43
Здравей, Роси. Аз присъствах на откриването и именуването на площад на името на Антон Новак и на откриването на паметника на Дабко Дабков. Той всъщност не е точно паметник, защото го има в края на главната улица във Варна, седнал на една пейка, близо до едни от най-забележителните му постройки. За догодина имам покана от сдружението на архитектите във Варна да изнеса доклад за значението двамата за облика на града.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Барин, името на Варна идва от една много стара дума - война.
19.11.2022 21:59
В английски това е war. Селище със същото име се намира и в днешна Чувашия. Едва ли е старо колкото този град. Така и не стана ясно валът в Аспарухово наш ли е или е вдигнат срещу нас :):):).
Хубава тема :).
цитирай
4. notfun - ее, това, ме впечатли, особеноо...още едно 6+ за Варна..
19.11.2022 22:08


При идването на кан Аспарух градът не е влизал в пределите на новосъздадената държава, но знаем от летописите, че се е казвал Одесос. В Одесос се сключва мирния договор между император Теодосий II и Атила през 447
цитирай
5. barin - Здравей, Добродане. Името Варна е ...
19.11.2022 22:12
Здравей, Добродане. Името Варна е някъде от 9-10 в. През 8- ми век градът до няма, а преди това е бил Одесос. На една конференция , на която изнасях доклад споменаха, че името идва от малка река, но честно казано не им повярвах. Аспаруховият вал от сдруженията за исторически възстановки о музеите във Варна го представят за наш. Не виждам причина да е от времето на княз Аспарух. За Варна през последните години се опитват да наложат мнение, че е в пределите на Първото Българско царство от времето на Кардам. Изказват предположение, че е бил български и при Паган, но той няма война срещу Византия. Следователно не е имал възможност да присъедини пристанищния град.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Юлия. За Варна често пиша. ...
19.11.2022 22:16
Здравей, Юлия. За Варна често пиша. Всеки си харесва родното място.
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
19.11.2022 22:40
Да пребъде Варна през вековете!
По ред причини, обичам този град!
Спомням си като дете, като слязох с родителите си на гарата ,как реагирах Че сме на Бургаската гара, не сме във Варна!
Красимире, извинявай ,но според мен Варна означава друго Маджаров го беше разчел като начало
Коренът Вар го има и във вариант-различен
Вар го има и в име Варус-погубилият три Августови легиона в Германия! Според мен идва от варум ,разделен! Да, каналът на езерото го разделя на две части
Както и да е, това е вариант на името, не твърдя ,че е доказан!
А, относно Българско притежание ли е бил градът при Аспарух, място за съмнение няма
Ти си военен и смятам ,че ще се съгласиш, че Аспарух трябва да владее проходите, за да има спокойствие Не може ромеите да имат аван пост след билото на Балкана ,в Северна България! Аспарухово, защо се нарича така?
Между другото, може да използваш и допълнително до пручиш това! Козичено, бивше Еркеч, в него се твърди ,че са Аспарухови Българи Търсено е село от това време ,не е намерено, но не е проучен целият терен Били пратевни там, да охраняват прохода ,водещ към Варна!?
Има обаче две доказателства, че може би, това е истина!
Обличаха се еднакво и ги наричаха китайци Мургави са ,но не са жълти Това е типично за войници! И второто е, пеят ваяшки ,така ги наричат, песни Лесно се вижда ,че това е омекотен вариант на валашки! Валахи са Българските войници! Неправилно превеждани като власи...
Така ,че в народното предание за Варна сигурно има истина....

Здраве и успех ти пожелавам!
цитирай
8. kvg55 - barin,
19.11.2022 23:52
Оттогава ли са първите сведения за Варна?
Е, да пребъде във вековете! Като български град!
цитирай
9. barin - Здравей, Адаш. За Варна подават ...
20.11.2022 05:26
Здравей, Адаш. За Варна подават различна информация от всякъде. За Вар- предводителят на легионите в битката при Тевтобургската гора го има коренът на Варна. Аспарухово го има на две места, близо до Варна; квартала и селото след Дългопол. Има Аспарухов вал и паметник на княз Аспарух на него, Аспарухов мост. Като топоним името Аспарух присъства. За българите по аспарухово време по-важни са били проходитеДумата валахи прилича на влахи, но дали има нещо общо не съм размишлявал.
Поздрави!.
цитирай
10. barin - Здравей, Краси. Варна ще я има във ...
20.11.2022 05:27
Здравей, Краси. Варна ще я има във вековете. Не ми се струва вероятно да се случи нещо, както през 8-ми век и да я няма.
Поздрави!
цитирай
11. get - Да 9. barin - Здравей Барин и моето мнение по тема: За кореновата от която произхожда топонима: Варна - име ?
20.11.2022 08:52
barin написа:
Здравей, Адаш. За Варна подават различна информация от всякъде. За Вар- предводителят на легионите в битката при Тевтобургската гора го има коренът на Варна. Аспарухово го има на две места, близо до Варна; квартала и селото след Дългопол. Има Аспарухов вал и паметник на княз Аспарух на него, Аспарухов мост. Като топоним името Аспарух присъства. За българите по аспарухово време по-важни са били проходитеДумата валахи прилича на влахи, но дали има нещо общо не съм размишлявал.
Поздрави!.


- Чух вече за War-война, но там протокореновата е била/звучала е: _ gWar та от там и съвременните и поризводни Гарда/на рапира примерно/ или подобното гВардеец, тоест личната охрана на Военно-началника, от елитни бойци ... впрочем?
- Имаме и в български подобни съществителни с подобно(на английското) звучение/смисъл: Вария - тоест големият ковашки чук(Боен-чук, другото му наименование), с който калфата, след майстора бие/налага/кове желязото
- Другото е съществително от служебната функция "вардя" ... - Но?

Второ: Според мен, по-вероятен е варианта това да е ороним. Указващ богато на подпочвена/изворна вода място. Тъй като в старо-български имаме подобната на (в)Одеса//Водица/ ... синонимна дума, със смисъл Вар=водозточник, казано още и из+ВОР, съвременен български.

Трето: На хърватски, думата: ВАР и до момента се ползва в архаичния вариант/смисъл за Извор.

В заключение ... допълнение?
Това за което обяснявам - много ясно може да се види ... в подмяната(корумпиране) на старото название на град Едеса, който преди да "стане гръцки" носи името ВОДЕН ?!

- Жив и здрав да си !
цитирай
12. barin - Здравей, Гете. По повод последното ...
20.11.2022 09:07
Здравей, Гете. По повод последното изречение думата Воден. Във Варна има такава улица. Задавал съм си въпроса дали идва от вода и защо. Даваш и подаръка към друг вариант - от хърватското Вар- извор. Във Варна е имало извори и малки рекички( сега канали).
Поздрави!
цитирай
13. get - До 12. barin - Драги Иване, именно започвайки този разговор за СМИСЪЛ в името Одес(а/о)с се ... ?
20.11.2022 09:56
barin написа:
Здравей, Гете. По повод последното изречение думата Воден. Във Варна има такава улица. Задавал съм си въпроса дали идва от вода и защо. Даваш и подаръка към друг вариант - от хърватското Вар- извор. Във Варна е имало извори и малки рекички( сега канали).
Поздрави!


С нещо на пръв поглед ПАРАДОКСАЛНО?

- От кога имаме РЕЛИКТИ НА ЕЗИКА - който някои упорствайки искат да го изкарат производен от "по-стария славянски" - а не както си е ... БЪЛГАРСКИ - архаична форма ?!!!

- Тъй като вече в предходния си пост упоменах ... как корумпирайки(фонетично) името ВОДЕН/ВОДИЦА ... съвременния "гръцки" го е изкилиферчил на смислово синонимната(за тях) ЕДЕСА ... а в по-стария(античен) вариант на "гръцки" ... отново е същото. Първоначално (според мен звучалият ороним) Водица започва да се пише/изговаря Одесо/ас.

- Тъй като е смущаващо ти давам ВТОРИ ПРИМЕР отпратка към това КОЕТО ОБЯСНЯВАМ за "славянски" език :)))?

- На територията на съвременна република Турция имаме отново град със същото "гръцко наименование" ЕДЕСА. Основан още в античността от Селевк I Никатор (356 г. пр. Хр.; † 281 г. пр. Хр.).

- Местните ВСЕ ОЩЕ ДО МОМЕНТА продължават да го наричат Vodiсa?
- За беломорския ВОДЕН в турските и гръцки карти(административни) на същият се изписва съответно ... внимателно прочети ИМЕТО?
а) Водена - гръцко изписване;
б) Водина - турско изписване.

Забележка: Това е в картите за периода ДО 1923 год(за Турция). После гръцката държава през 1945 г. го подменя на Едеса!

Въпрос: Какво ни обясняват в етимилогични речници за "гръчкият топоним" ... "Еdessa" - сам прочети?
1.
The Greek name Еdessa(?) means "tower in the water" (пояснение: това е от време на средновековен "византийски гръцки":))) - прощавай не можах да си спестя емотикона(усмивката)!
2.
А за по-старият/античен произход на думата - поясняват:
Ancient Greek Еdessa, of unknown etymology.

3.
Остава да ни "обяснят", че е от "славянско/прабългарски" произход ... от което ме наляга пристъп на ... още по-голям смя-я-ях!

П.П.
- Искам да се извиня, за несъзнателната подмяна - поради която съм допуснал грешката: вместо "хидро" да използвам "оро"-ономус? Казано на човешки - вместо "водо-наименование" съм използвал неправилното "планино-наименование" !
цитирай
14. barin - Благодаря за обяснението, Гете. Ще ...
20.11.2022 10:10
Благодаря за обяснението, Гете. Ще се замисля по въпроса. Наистина при думата Воден има много близко, почти еднакво звучене. Така е и при Одеса-Едеса. Аз не приех за достоверно, че Одеса е свързано с Одесос.
цитирай
15. dobrodan - https://chl.guidebook.ru/varna/gagarina/varna-agromash.html
20.11.2022 13:26
Чак много вода наоколо не видях, или греша нещо?
:)?
цитирай
16. barin - Защо да няма вода, Добродане. Във ...
20.11.2022 14:27
Защо да няма вода, Добродане. Във Варна до скоро имаше кални бани, преди е имало Римски терми, четвърти по големина в Европа. Варненско езеро е наблизо, а на разстояние двадесетина км. има около 70-80 чешми в града текат 5 рекички, превърнати в канали.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Да, Гет има право, Адаш!
20.11.2022 19:25
А и с термите, ти имаш право
Езерото, за морето да не говорим!
Що се отнася до война, сещам се от раз за Войнеговци, не е без прецедент името!
Но според мен, не е свързано с война!
И Анхиало се счита т,че е на 2500 години
Но аз нахално ги промених с поне още 700- доказано! Ако е свързано с цар Анхиал името Но в текста е указано ,че има селище, не е основавано
В древността ,като завладеят град, обикновено му променят името и го считат новооснован? тТка е с Александриите на Арександър-само една е основана от него
А Ашурбанипал/ Сарданапал/ за един ден основал два града-Киликийското Анхиало и един с.друг - на 100 километра от него За един ден може само да ги посети!
Затова считам, че името Анхиал е свързано с фараонския атрибут Анх!?

Всичко най- добро, Адаш!
цитирай
18. get - До 14. barin - Дай да не бъркаме ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА ?
20.11.2022 20:58
Намиращият се на територията на съвременна България град Варна с антично наименование Одесо(с) и украинската Одеса?
barin написа:

Благодаря за обяснението, Гете. Ще се замисля по въпроса. Наистина при думата Воден има много близко, почти еднакво звучене. Така е и при Одеса-Едеса. Аз не приех за достоверно, че Одеса е свързано с Одесос.


Първо Одеса в Украйна е "отроче" на германката тя и руссийска императрица Екатерина Велика-та покрай нейния Гръцки проект.
На практика в древността град с такова име ТАМ НА ТОВА МЯСТО не е съществувал. Като градско поселище се създава от време(къмто 16-ти век), когато там е била Османската империя, с наименование Хаджибей - за разлика от БЪЛГАРСКАТА Варна/Одеса ?
Името на която е документирано още в антични източници?

И второто по-важното ПАК ПОВТАРЯЙКИ СЕ ПОДЧЕРТАВАМ ?!
1.
Вар(е извор на старо-български или ако щеш "църковно-славянски")
2.
Воден е прекръстен на Едеса, дума(топоним) която за гърците е ИЗПЪЛНЕНА със смислово съдържание за ВОДА! Ама НЕ МОГАТ ОБЯСНИ - ОТКЪДЕ Е ЗАЕТА В ЕЗИКА ИМ - Странно?
- От което?
3-то
Имаме смисловото а)Вар(=водоизточник-извор)
б) Воден=Едеса
г) Извод: Одеса и Едеса са СИНОМНИ НА ВАР(на) - тоест думата ВОД(н)А предположително но твърде вероятен смисъл - Защото ? !!

П.П.
Откъде идва кореновата и какво иска да каже ВАР ? Най-добре ще си обясниш, ако обърнеш внимание на ИЗВОРИТЕ където .. водата ВРИ ... ВАРи ... изВИРа !! С допълнението(мое вследствие други ми проучвания) от тази МНОГО ДРЕВНА коренова ВАР+я идва наименованието на ДЕСТИЛИРАНИТЕ НАПИТКИ една от които е БИРАта! А англичаните обясняват(проверил съм!), че специализираният им глагол отговарящ на пиво-ВАРСТВО (изписват го) BREW = ВРЪ//ВАРЯ идвала от документиран фригийски език/произход и то от времена на цар Мидас !?

- Прощавай за многословието и ако съм(ти/ви) досадил ... извини! и Жив и здрав бъди!

П.П.
Прощавай но? ... хайде да потърсим, аналози в "славянските речници" на/за българската дума ВАРЯ/ВРИ/ВРА ... и доколко ще и намерим ФОНЕТИЧНИ АНАЛОЗИ, за семантични да не говорим :))) Кауза пердута - казано накратко ще е това начинание - Но защо !?
цитирай
19. blagovesteliseev - Дрън-дрън та пляс
20.11.2022 22:08
Името на Варна е съвсем лесно за разбиране - Вар-на. Вар на правдата. Не е война.
Всички градове и села, реки и езера в България имат свидетелствено значение.
Освен това градът е на брега, от там, от изток на България идва светлината.
dobrodan написа:
В английски това е war. Селище със същото име се намира и в днешна Чувашия. Едва ли е старо колкото този град. Така и не стана ясно валът в Аспарухово наш ли е или е вдигнат срещу нас :):):).
Хубава тема :).

цитирай
20. blagovesteliseev - Вар, бяло, правда
20.11.2022 22:09
Това е
get написа:
Намиращият се на територията на съвременна България град Варна с антично наименование Одесо(с) и украинската Одеса?
[quote=barin]
Благодаря за обяснението, Гете. Ще се замисля по въпроса. Наистина при думата Воден има много близко, почти еднакво звучене. Така е и при Одеса-Едеса. Аз не приех за достоверно, че Одеса е свързано с Одесос.


Първо Одеса в Украйна е "отроче" на германката тя и руссийска императрица Екатерина Велика-та покрай нейния Гръцки проект.
На практика в древността град с такова име ТАМ НА ТОВА МЯСТО не е съществувал. Като градско поселище се създава от време(къмто 16-ти век), когато там е била Османската империя, с наименование Хаджибей - за разлика от БЪЛГАРСКАТА Варна/Одеса ?
Името на която е документирано още в антични източници?

И второто по-важното ПАК ПОВТАРЯЙКИ СЕ ПОДЧЕРТАВАМ ?!
1.
Вар(е извор на старо-български или ако щеш "църковно-славянски")
2.
Воден е прекръстен на Едеса, дума(топоним) която за гърците е ИЗПЪЛНЕНА със смислово съдържание за ВОДА! Ама НЕ МОГАТ ОБЯСНИ - ОТКЪДЕ Е ЗАЕТА В ЕЗИКА ИМ - Странно?
- От което?
3-то
Имаме смисловото а)Вар(=водоизточник-извор)
б) Воден=Едеса
г) Извод: Одеса и Едеса са СИНОМНИ НА ВАР(на) - тоест думата ВОД(н)А предположително но твърде вероятен смисъл - Защото ? !!

П.П.
Откъде идва кореновата и какво иска да каже ВАР ? Най-добре ще си обясниш, ако обърнеш внимание на ИЗВОРИТЕ където .. водата ВРИ ... ВАРи ... изВИРа !! С допълнението(мое вследствие други ми проучвания) от тази МНОГО ДРЕВНА коренова ВАР+я идва наименованието на ДЕСТИЛИРАНИТЕ НАПИТКИ една от които е БИРАта! А англичаните обясняват(проверил съм!), че специализираният им глагол отговарящ на пиво-ВАРСТВО (изписват го) BREW = ВРЪ//ВАРЯ идвала от документиран фригийски език/произход и то от времена на цар Мидас !?

- Прощавай за многословието и ако съм(ти/ви) досадил ... извини! и Жив и здрав бъди!

П.П.
Прощавай но? ... хайде да потърсим, аналози в "славянските речници" на/за българската дума ВАРЯ/ВРИ/ВРА ..
цитирай
21. vled - ВАРНА е на поне 6000 години
20.11.2022 22:54
Млад български археолог ни обясни, че Варненският халколитен некропол (на площ 7,5 дка.) е на СЕЛИЩЕ, което е имало 5000 (ПЕТ ХИЛЯДИ) жители през около 4000 г. пр. Хр., по-точно преди 6000 (ШЕСТ ХИЛЯДИ) години. Удивителното е, че селяните от това селище освен завидните познания по математика и геометрия са плували в злато. Моля ако някой има сведение за някой съществуващ по същото време подобен ПОЛИС да се обади.

Удивително е, че никой не свързва този гробищен парк, който отстои САМО на 2 км. от центъра на Варна с историята на днешния град!?!

Днес се чудим до къде са стигнали в своите дирения българските специалисти, историци и археолози? Ето нещо загадъчно от официалния сайт на община Варна:
https://www.varna/bg/94
„Одесос (Οδησσος, Odessos, Odessus) е сред най-древните антични селища в България. Основан е във втората четвърт на VІ в пр. Хр. (около 585–550 г. пр. Хр.) от гръцки изселници от малоазийския град Милет, на мястото на населено от тракийското по- древно селище, чието име гърците запазили.”

Обърнете внимание - селището е ТРАКИЙСКО, името е ТРАКИЙСКО, но „селището е основано от гърци”???…
Гъркоманството е детската болест на българската историческа и археологическа наука и тя се предава в наследство от поколение на поколение.

О̀ДЕСА е тракийска дума и означава солено езеро, лиман.
Това име показва, че и днешните Варна и Одеса в Украйна са основани от едни и същи хора, говорили на един и същ тракийски език. Древната О̀ДЕСА (Варна) гърцизирано на ОДЕСОС е основана около тази лагуна, която е днес Варненското езеро. Същото вероятно се е случило и с основаването на украинската Одеса, запазила и до днес тракийското си име.



цитирай
22. barin - Не е многословие, Гете, а ценна д...
21.11.2022 06:39
Не е многословие, Гете, а ценна допълнителна информация. Може би не случайно Варна и Одеса са побратимени.
Поздрави!
цитирай
23. barin - Здравей, Благо. Даваш податки за ...
21.11.2022 06:42
Здравей, Благо. Даваш податки за друго значение на името на града. Утре мисля да взема още едно мнение- на работещ в РИМ Варна. И без това трябва с тях да говоря по друг въпрос.
Поздрави!
цитирай
24. barin - Здравей, vled. Варненският хал...
21.11.2022 06:50
Здравей, vled. Варненският халколитен некропол е на над 5000 г. В района е имало селища по това време, като едно от тях е потъналото във Варненско езеро Старосел. В РИМ има намерени предмети оттам. Иначе за година на основаване на Одесос от милетските гърци се приема 572 г. пр. Гр. Казват, че гърците основали Одесос, както и другите пристанищни градове: Аполония, Месембрия, Дионисопол, Калатис.....на мястото на стари тракийски селища. Години не се посочват за тракийските селища никъде.
Поздрави!
цитирай
25. vled - ТАКА СЕ ОСНОВАВА ГРЪЦКИ ПОЛИС
21.11.2022 11:50
Основната грешка, която българските историци правят днес е твърдението, че гръцки колонисти са „основали” селищата по нашето Черноморие. Това разбира се е гръцкият прочит на историята, който те преповтарят, но това изобщо не е вярно. Навсякъде където има гръцки колонии, по-скоро пристанища, разраснали се впоследствие в околните територии има древни тракийски селища. В този смисъл да основеш нещо, което вече е основано е безсмислица.

За зла участ на варненските специалисти около 3500 (три хиляди и петстотин) години ПО-КЪСНО (около 585–550 г. пр. Хр.) от морето до Одеса се появяват някакви гърчета с лодчета и след няколкократна успешна размяна на стоки с местните туземци се уговарят с тях да си построят на брега едно скеле, където да си спират лодките. Разбира се като си плащат.
После измолват от местните аборигени разрешение да си построят няколко къщички, където да преспиват и да си оставят стоката. Разбира се като си плащат.
И ЕТО ТАКА СЕ ОСНОВАВА ГРЪЦКИ ПОЛИС !!!
„Селището” със 7,5 дка гробище през 4000 пр. Хр. и 5000 жители е туземна работа,
но „Полисът” от няколко къщички СЛЕД 3500 ГОДИНИ ПО-КЪСНО е нещо друго.
КУЛТУРА МАЙНА!!!
(както биха възклинали историците от Филибето, щото и те са още по-големи гъркомани от варненските)

цитирай
26. vled - АГА
21.11.2022 11:57
Траките, които са коренното население на Балканите са наричали и Черно и Бяло море с едно и също име - АГА̀, защото са населявали крайбрежията и на двете морета, които са възприемали като едно.
АГА̀ е първото име на Черно море, а от тук впоследствие идва на гръцки името Егея - AЕGEA. Свидетелство за това можем да намерим в древните имена на 2 града от българското Черноморие – АГАЛЍНА и АГА̀ДЕ.
АГАЛЍНА е тракийското име на Созопол и е най-древният град в Европа след Пулпудеева (Пловдив).
АГА̀ДЕ - променено от гърците на Агатополис е тракийското име на Ахтопол,
АБЕЛОЙ е тракийското име на Несебър
КРУНИ е тракийското име на Балчик

Гръцкият историк Диодор казва, че „тракийската таласократия над Егейско море продължава 79 години”. Таласократия произволно се тълкува като „морско могъщество”, но по-скоро означава власт над морското крайбрежие.
Траките не са имали особен интерес към морето и са разрешавали на гърците да строят в тракийските земи пристанища и да се заселват там, разбира се срещу солидно заплащане, което е известно от източниците. Тази древна практика е продължила и в по-нови времена - Сингапур, Гибралтар и др. са известни британски владения, наети преди много години, а Хонконг неотдавна беше върнат на Китай, защото договорът за наемане изтече и Китай си поиска тази територия.




цитирай
27. barin - Здравей, vled. Не знаех за траки...
21.11.2022 12:14
Здравей, vled. Не знаех за тракийските имена на градовете по черноморието. Името Агали е сходно с Агалина- има на нос на юг от Созопол. Хората си мислят, че е гръцко име, но може и да не е. Благодаря за информацията и прпратките за четене, което ще стане по-късно вечерта.
цитирай
28. vled - АГАЛИНА
21.11.2022 13:33
То си е АГАЛИНА, но ударенията Блог.Бг ги изписва на маймуница.
Също и АГАДЕ с ударение на второто А, преименувано от гърците на АГАДЕполис - Агатополис
цитирай
29. vled - Варна ми е любима, затова ще продължа темата.
21.11.2022 13:57
Варна ми е любима, затова ще продължа темата.

Името Варна е упоменато за първи път във византийските хроники от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор през 680 г.
„ българите стигнаха до така наречената Варна близо до Одесос”.
Това означава, че името ВАРНА най-вероятно също е тракийско име, защото е съществувало преди идването на прабългарите на Аспарух. Освен това го има на поне 10 други места по света, включително и в древна Балкара в Северен Афганистан, където и днес има градове с имената Варна и Шумен (Шумна)…
Още едно потвърждение, че Траките вероятно са най-древният народ и праотци на всички индоевропейци.

Барин, според мен тракийското селище ВАРНА се намира в триъгълника между селата Каменар и Куманово и варненския квартал Виница. Ако искаш можеш да посочиш това на археолозите от РИМ Варна. Могат поне да направят теренно проучване в тази зона. Готов съм за сътрудничество по темата Варна/Одесос :)



цитирай
30. barin - Здравей, vled. В южната част на с. ...
21.11.2022 14:45
Здравей, vled. В южната част на с. Каменар съм виждал основи от малка крепост. Сигурно за нея става въпрос. Тя е по посока Цветния квартал. За друго селище в района не зная, но имаше едно, за което бях гледал намерени предмети в РИМ. Може да е там някъде, по спомени от казаното от персонала преди десетина години.
цитирай
31. vled - Барин,
21.11.2022 21:50

Ако отвориш картата на Гугъл във формат сателит на около 200 метра от Автоморгата на Куманово в посока Каменар вляво има полски път. Ако си тръгне по него на около 600 м. пак от лявата му страна се вижда силует на някакво Есовидно (S) белезникаво образувание в нещо, което прилича на нива. Според мен точно в този неясен силует могат да се намерят останки от древното селище Варна, за което пише Теофан Изповедник. Изглежда много лесно и близо до града, а там и в терена наоколо може да се поразходи някой от РИМ Варна и да направи теренно проучване.
Ако се окажа прав имам и друга идея за нещо още по-интересно в чертите на града…
цитирай
32. zaw12929 - ВАРНА - КРАСОТА ОТ БЪЛГАРИЯ ПО...
23.11.2022 05:51
ВАРНА - КРАСОТА ОТ БЪЛГАРИЯ
ПОЗДРАВИ!
цитирай
33. barin - Благодаря, Зав. Стар град е Варна. ...
23.11.2022 06:21
Благодаря, Зав. Стар град е Варна.
Поздрави!
цитирай
34. blagovesteliseev - Да, и то сериозни податки
23.11.2022 09:18
Но в РИМ една ли ще помогнат. Това е същинското значение, онова, което Бог влага. Бур-гас е ясно какво е. Вар-на правдата също е ясно. Другото са странични обяснения. Не е важно откъде идва, важното е, че е Вар-на.
barin написа:
Здравей, Благо. Даваш податки за друго значение на името на града. Утре мисля да взема още едно мнение- на работещ в РИМ Варна. И без това трябва с тях да говоря по друг въпрос.
Поздрави!

цитирай
35. bezistena - Поздрави за патриотичната ти ро...
23.11.2022 12:24
Поздрави за патриотичната ти родолюбива мисия, Адаш, и неспокойният ти метежен изследователски Дух!

Да каже нещо и нашият екип, на база наши изследвания по темата и филтрираната информация от постинга и коментарите по него.

Първо ще ви припомним един култов постинг по темата от манипулатор №1 на Българската история в блог.бг – letopisec, с участието на изявени анти български блогъри като лидера им letopisec и близачите му и емблематични гръкомани aristotelis и voulgaros, и опонентите им Български патриоти и родолюбци с лидер Адаша ни Иван Симеонов – leonleonovpom, shtaparov и get.

Произход на името Варна.
https://letopisec/history/2013/09/22/proizhod-na-imeto-varna.1150906


– и нашето скромно но фундаментално участие в коментарния форум на хостинга:

bezistena -
22.09.2013 15:48

Продължавате да робувате и се мамите от манипулативната сравнителна опростачена първосигнална семантика, при която за обяснение на произхода и значението на даден топоним се търсят и правят сравнителни успоредици със с несакрални битовизми!
Знае се категорично, че в древността хората са били дълбоко и безприкословно религиозни и при топонимните кръщявки е било задължително да уважат и омилостивят боговете си и получат тяхното благоразположение и закрила, като дават техните имена на колкото може повече обекти и субекти!
До преди стотина години науката е знаела категорично,че в миналото семантиката е била сакрална и табу- сиреч секретно познание и дейност за посветените, като в семантичния топонимен градеж и изработка на имената ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЧАСТВАТ ПЛЕМЕННИТЕ, ЕТНОСНИТЕ ИЛИ НАРОДНОСТНИТЕ БОГОВЕ!

БИЛО Е АБСОЛЮТНО НЕВЪЗМОЖНО, НЕДОПУСТИМО, НЕМИСЛИМО И БОГОХУЛНО С ВСИЧКИ СТРАШНИ ПОСЛЕДЕЦИ БОЖИИТЕ ИМЕНА И ПАРАМЕТРИ ДА НЕ ПРИСЪСТВАТ В КРЪЩЕЛНОТО СВИДЕТЕЛСТВО И ДОКУМЕНТА НА ТОПОНИМА!
Тази сакрална семантика е била научно неоспорима и безспорна до средата и края на 19 век, когато в световен мащаб заговорниците срещу Българите предприемат поредната тотална цензурираща и фалшифицираща кампания срещу Българската историята и език, отричат съществуването на сакрална семантика и етимология на личните имена и топонимията и започват да налагат опростачената фалшива първосигнална сравнителна семантика, при която произхода на топонимите е всякакъв друг и до най-големите простотии и опростачени първосигнални елементаризми, но не само и Божествен!
Водачи на научните фалшификатори на Свещения БГ език са корифеи като цитираните ДУРИДАНОВ И БОБИ СИМЕОНОВ...
А чудното и вълшебно древно и изконно Българско САКРАЛНО име на Свещения Български град ОДЕСОС стои пред всички с цялото си сияние и великоепие на христоматиен пример - образец за свещената кръстническа семантика на Пресвещените ни Деди, криела досега в имената на всички БГ махали, паланки, села и градове имената на Българските Богове, и сега ни казва:Ето ги Боговете ви!

ОДЕСОС=ОДЕСОС ± Н (кодировъчен назал)=ДЕОН СОС=Диана и Исус

Исус и Диана са Българските Богове Творци и Демиурзи на световете и Автори и Постановчици на трансепохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на

Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546

Одеса е по същата етимоложка технология:

ОДЕСА=ОДЕСА ± Н (кодировъчен назал)=ДЕН СО=Диана и Иса

Непонятното име Варна прокламира сакралната си рептилска семантика по най – древния езически зооморфен символ на Българските Богове по древно – Българския животински календар с 12 синонима на змия, ел, ВЕР, змей, ламя, дракон, гала, кала, хала, хидра, селен, слав, която рептилска символика преминава в сакрална херметична хералдика на Божия феноменен жреческо – царски род Дуло, и което сакрално име разсекретихме в постинга ни

"Сътворенческата тайна на свръхсекретните документи, скрити във Великденското боядисано яйце и заковани на кръста, които взехме с Машината на времето"
https://bezistena/history/2022/04/22/sytvorencheskata-taina-na-svryhsekretnite-dokumenti-skriti-v.1814779

– и пасаж от постинга:

"Разсекретяваме още един свръхсекретен документ за Божия първороден новоепохален син Павел, изложен на най – видно место пред очите на всички в морската градина във Варна:

– снимката на двата змея вижте от постинга ни или във Варна

ВАРНА=ВАР НА=ВААР ± Н (кодировъчен назал)=ВААР=ВАР=Вер – Змей, Дракон

Толкова спорната статуя на двата култови емблематични влюбени варненски змея е още един оригинален документ по тази тема.
Досетихте се вече, нали, че това което държат нежно и внимателно в лапите си двата Вера/Змея, не е топка за ръгби или американски футбол в чест на пристигащите във Варна с официални добри намерения американски моряци и наши нови съюзници и братя, ами е яйце.
Обикновено змейско – драконово яйце, което може да бъде само плод на змейската им Любов.
Това яйце е Свети Павел – първородният син на Исус и Мария Магдалена и Родоначлник на новоепохалната генерация на Божия род Дуло.=
–––––––––––––––––
блогъра vled дава в 26 и 28 коментари още една податка за змейското рептилско име на Варна –Агалина, Гала:

26. vled - АГА
21.11 11:57
..........

28. vled - АГАЛИНА
21.11 13:33

То си е АГАЛИНА, но ударенията Блог.Бг ги изписва на маймуница

АГАЛИНА=ГАЛААИ ± Н (кодировъчен назаЛ)=ГАЛААИ=ГАЛА=Гала – Змей
––––––––––––––––––
И още:

ЕДЕСА=Одеса=Диана и Иса

И не случайно, Адаш, твоят ник нейм в блога е Барин!

БАРИН=БАРНИ=Барна=Варна=Вар=Вер – Змей

БАРИН=БАРИ ± Н (кодировъчен назаЛ)=БАРИ=БИР=Бер=Вер – Змей

–––––––––––––––––––––––––––––

Поздрави, Адаш, за любознателната ти аудитория и съфорумци, и пак ви напомняме приятелски, като ви благославяме, че е време вече да излезете от отровните води на официалната десакрализирана етимология и се въоръжите с всемогъщия всепроникващ Свещен шифър.
цитирай
36. barin - Здравей, Адаш. Благодаря за обш...
23.11.2022 12:35
Здравей, Адаш. Благодаря за обширните пояснения за имената. И аз се радвам, когато знаещи родолюбци, като изброените от теб и още няколко посещават моя блог. Трябва да търсим българското и да правим заключения. Затова през тази година се радвам на големи успехи там, където се изявявам. Варна е стар град и за Халколитния некропол поне направиха нещо. На форума имаше поканени археолози и дори чужденци .
Поздрави!
цитирай
37. bezistena - Здравей, Адаш. Благодаря за обш...
23.11.2022 13:35
barin написа:
Здравей, Адаш. Благодаря за обширните пояснения за имената. И аз се радвам, когато знаещи родолюбци, като изброените от теб и още няколко посещават моя блог. Трябва да търсим българското и да правим заключения. Затова през тази година се радвам на големи успехи там, където се изявявам. Варна е стар град и за Халколитния некропол поне направиха нещо. На форума имаше поканени археолози и дори чужденци .
Поздрави!


Още демонстрация на вездесъщието на Свещения шифър и сакралнта етимология, и насърчение за просвещението ви с него:

ОБШИРНИ ПОЯСНЕНИЯ за ИМЕНАТА=за Бог Исуш и Богиня Матара

АЗ СЕ РАДВАМ на=на Исуз и Богиня Мадара

ДА ТЪРСИМ=Иса и Матара Диана

РАДВАМ СЕ НА УСПЕХИ давани от=давани от Богиня Мадара и Бох Исус

ИЗЯВЯВАМ СЕ при=при Бог Исуз и Богиня Ма (Майка)

Ето чий стар град е Варна, за да не споменавате вече никакви гърци като "основатели" на Древния свещен Български жречески град!

ВАРНА е СТАР ГРАД на=ВАРНА е ГРАД на Ариани от Иса и Диана

ВАРНА е СТАР ГРАД на=на Ариани от Диана и Иса Вер (Змей) от Трагия (Тракия)

И защото сме с тебе от Тях, сме и Родственици и Адаши, Адаш! И всички сме Адаши от Тях, защото всички носим Техните имена и гени!

АДАШИ от=от Диана и Ешуа

РОДСТВЕНИЦИ от=от Рода на Исус и Богиня Диана

РОДСТВЕНИЦИ=Ариани от Отец Иса и Богиня Диана

РОДСТВЕНИЦИ=Родени от Исус и Богиня Диана
цитирай
38. kirk - На езика на динозаврите
23.11.2022 14:02
На езика на динозаврите Варна означава столицата на България и няма етимолог. връзка с Каварна, никаква...
цитирай
39. barin - Здравей, Киркоре.За това не мога да ...
23.11.2022 14:24
Здравей, Киркоре. За това не мога да кажа.
цитирай
40. get - До 39. barin - Тоз досадник не знае ли, КИРКОРОВЦИТЕ са тези ... ?
24.11.2022 09:11
barin написа:

Здравей, Киркоре. За това не мога да кажа.


... от които са се породили динозаврите?!


От седми век насетне, Каварна се е наричала КаРВуна!
В портоланите на черноморието е изписвано наименованието (му) с "Б" - та е звучало КарБ(у/о)на?

- Тук спирам в очакване, каква следваща простотия ще изтърси "опонента" с "динозавърския аргумент" ... вероятно, нещо от сорта на "въглища(рна)" - като значение в името Каварна ?
цитирай
41. kirk - Не си ми от категорията
24.11.2022 19:37
Не си ми от категорията. че да успееш да ме вкараш в твоите ТКЗС-арски схеми, Гет на мотоциклет, но за останалите ще дам още един пример на топонимична компаративистика. В миналото Видин се е наричал Будин, малко по на сев.
- запад е имало селище Буда, което по-късно се сляло с Пеща, та значи некой си Херодот пише, че в тези земи обитавало племето будини, ако това ви говори нещо?!



цитирай
42. get - До 41. kirk - Sutor, ne ultra crepidam ! ... ?
24.11.2022 21:47
kirk написа:
Не си ми от категорията. че да успееш да ме вкараш в твоите ТКЗС-арски схеми, Гет на мотоциклет, но за останалите ще дам още един пример на топонимична компаративистика. В миналото Видин се е наричал Будин, малко по на сев.
- запад е имало селище Буда, което по-късно се сляло с Пеща, та значи некой си Херодот пише, че в тези земи обитавало племето будини, ако това ви говори нещо?!





... обущарю Киркор - с неудачния(неверният) си аргумент за Херодотовите "будини" и средновековна Буда !

Подпис: Гет Apelles
цитирай
43. kirk - Da si yadesh
25.11.2022 12:33
Da si yadesh na mayka ti piTkata!!!
За останалите, ако се интересуват от научна етимология - кебрени, кабири и даже Береника, но нищо общо със славянски или - не дай Боже тюркотски...
цитирай
44. get - До 43. kirk - Питката върви в комплект с патката ... простако-о ... от племето на?
25.11.2022 21:33
kirk написа:
Da si yadesh na mayka ti piTkata!!!
За останалите, ако се интересуват от научна етимология - кебрени, кабири и даже Береника, но нищо общо със славянски или - не дай Боже тюркотски...


... на Кауните !

Забележка: Да не се бърка с подобно-фонетичното му като название, на тракийското кау'кауни!

И отново припомням на теб СПАМАДЖИЯТА !! Говорим за Варна и Одесос ... не за Арарат и Урарту !?
цитирай
45. leonleonovpom2 - Здравей отново,Адаш!
26.11.2022 09:03
Варна,преди всичко друго, означава град на старобългарски Коренът идва от варош! Тази дума е съхранена във Вароша в старият град на Ловеч! Да,запазена,в този си смисъл е в унгарския На Дунав има град с това име!
КАВАРНА МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕ С КЕЛТСКИЯ ВЛАДЕТЕЛ КАВАР
Кавурна е име на Добруджа,дадено после и на града
цитирай
46. barin - Може и от Вароша да се извлече корена ...
26.11.2022 09:44
Може и от Вароша да се извлече корена на град Варна- стар град. Има такива квартали в Ловеч и Благоевград. Изказаха се различни предположения, но и в ншите музеи няма единно мнение по въпроса за произхода и значението на името на град Варна.
Поздрави, Адаш!
цитирай
47. get - До 46. barin - Може, Но?!
26.11.2022 10:42
barin написа:
Може и от Вароша да се извлече корена на град Варна- стар град. Има такива квартали в Ловеч и Благоевград. Изказаха се различни предположения, но и в ншите музеи няма единно мнение по въпроса за произхода и значението на името на град Варна.
Поздрави, Адаш!


В речниците на българския език - безапелационно отбелязват: Варош - предградие(тоест, квартал извън крепост). Заемка от турски в българския език.

Но мисля следва да потърсим АНАЛОЗИ, СИНОНИМНИ ... на това което обяснявам:

И двете думи мисля следва да отнесем до ХИДРОним. Тоест нещо свързано с вода?
- От което ако се поразровите в етимилогични речници на други езици ... производни от стар Европейско-индийски - ще намерите ОТГОВОРА?

- И не само ще си отговорите за СМИСЪЛА В ДУМАТА? - Но ще установите, че самите западни лингвисти ТВЪРДЯТ ЗА словообразуващата-КОРЕНОВАТА ... ВАР - следното ?
- Думата за пръв път е документирана, като ФРИГИЙСКО-ТРАКИЙСКА !
Тоест, с произход от ТЕЗИ ЗЕМИ и поне е от време 600 години от преди Христа.

П.П.
Същата участва Примерно ... в наименованието на един имперски дворец в австроунгарската столица Виена ... и звучи ШьонБрун ??
Ако се поразровите в етимологичния речник на Германския език ... Ще ви стане ясно: Какво обяснявам и защо настоявам:
а) думата е с произход Балкани-Анатолия;
б) от времена 6-то столетие пр. Христа;
в) произход от тракийското племе "фриги" назовавани още й "бриги".

- Това от мен и дано съм полезен всинца ви!
цитирай
48. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
26.11.2022 17:53
Гет,повечето турски думи са персийски За тези в езика ни става дума А те- бактрийски и согдийски Като кюфтета и кебапчета, например
Вар на Афгански и кушански означава едно и също- град- крепост - Пешавар в Пакистан
А българе, най- общо означава чужденци
цитирай
49. kirk - 1300 минус 2600
26.11.2022 20:17
1300 минус 2600, колко прави???
цитирай
50. get - До 48. leonleonovpom2 - То добре с примера за топонима Пешавар - ама ... ?
27.11.2022 12:34
leonleonovpom2 написа:
Гет,повечето турски думи са персийски За тези в езика ни става дума А те- бактрийски и согдийски Като кюфтета и кебапчета, например
Вар на Афгански и кушански означава едно и също- град- крепост - Пешавар в Пакистан
А българе, най- общо означава чужденци


- Ама дай да не избързваме - да не станем и ний като псевдо-историка Киркор! Защото?

- Поне до седми век, градът който ни даваш/ВЗЕМАМЕ като пример, за участие в наименованието му на словообразуващата частица "Вар" - се е наричал "Purushapura"?
- Има го с това изписване, както в индуски извори, така и в китайски ... където поради скараността на китайците със звука "р" изписването е "Po-la-sha-pu-lo".

- Инак по отношение тази част в твърдението си ... ?
leonleonovpom2 написа:
Гет,повечето турски думи са персийски За тези в езика ни става дума А те- бактрийски и согдийски ... "

- Бих ги нарекъл с по-общото източно-персийски говори/език? И бих продължил допълвайки за ВАР=ГРАД според теб?
- Същата я извеждат от думата в османо-турски език: Дувар ... и и ако си дадем труда и я проучим - установяваме следното?
- Тя е заемка в османо-"турския" от персийски език, където е звучала нещо подобно, като на ... "дивар" ? => Бе ми интересно, дали ... това иранско(фарси) ВАР ими ли някакво отношение към английското Wall (стена) ... при нас ВАЛ ... както е в думата ни пре-Вал ... или в латинското наименование на римската провинция "при-вал-итания" тук от Балкани. Но ни западни, ни източни ... та дори и южни етимилози все още нищо не са се произнесли по въпроса за взаимовръзка ?:)))

- И отново се връщам към казаното в началото?
Дай да не прибързваме ДА ДАВАМЕ ОКОНЧАТЕЛНИ МНЕНИЯ ... дан'Не се обърнеме на един "киркор" - ръсещ псевдо-научни глупости от позиция на "последна инстанция" :))) !

- То "киркоровци" не са само и единствено са в блог беге-то ... Такива има доста и в историческата науки ... било то от германската или руската! И за малко щях да пропусна и южните ни съседки :))!

П.П.

- И да не забравя, да ви досадя отново с "водните" си етимологични примери?
- Какъв е смисъл във вече вече упоменатия ШьонБРУН, и двата други Карлови-ВАРИ и реката в Германия ВАРнов? Тоест в име-образуващите частици БРУН - ВАРИ - ВАРнов ?
цитирай
51. bojo12345 - Чел съм, че името на града означава "врата". Може би затова и Аспарух прави селище там.
29.11.2022 00:08
Определено се касае за врата, в духовен смисъл. Подземни канали също потвърждават това мнение.
Чудесен материал, Барин и полезен Диалог!:))
Поздрав от Пловдив!
цитирай
52. barin - Здравей, Божо. Ако е "врата' ...
29.11.2022 05:36
Здравей, Божо. Ако е "врата' ще да е в духовен смисъл. По-подхожда Враца да идва от врата.
Поздрави!
цитирай
53. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
30.11.2022 01:19
8/ВАРНА - на двата езика Вар означава град- крепост Такъв е и смисълът на Аспаруховата Варна Голяма река няма наблизо


Това е извадка от последния ми постинг Ползвал съм книгата на варненеца Момчилов-Писмено- езиков поглед върху древните Българи Двата езика са афгански и кушански!
А Враца ,наистина идва от врата-вратица/ Врати се-върти се/

Лека нощ!
цитирай
54. blagovesteliseev - от 681 до 1981 г. са точно 1300
02.12.2022 18:21
Какво се е случило тогава, през 1981 г.
kirk написа:
1300 минус 2600, колко прави???

цитирай
55. net - История, която е задължително да се знае
05.12.2022 11:34
или поне да се прочете. Дори съвсем мъничко от нея да остане в някоя гънка на мозъка, ще е повод за гордост. Нооо, четящи малко.
цитирай
56. barin - Благодаря, net. По-добре да има ...
05.12.2022 13:08
Благодаря, net. По-добре да има повече четящи. Затова се старая.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644502
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031