Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2022 22:10 - Българските шевици
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7876 Коментари: 28 Гласове:
49


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Шевиците са характерни за България. Те са красиви и привличат вниманието. За тях съм чел няколко книги, основно от Славян Стоянов: "Символиката и силата на българската шевица"
"ПЪТЯТ НА ШЕВИЦАТА".  Българскире шевици са атрибут от народното  ни творчество. Спокойно може да се каже,, че те са наше културно наследство от векове. "В нашите български шевици са преплетени изключително много символика и скрит смисъл. Натоварени са с вярвания, надежди, окултност- векове на трупани познания за Вселената. В тях е бил вложен целият творчески потенциал, въображение и майсторство на поколения българи, които смело можем да каже, че са закодирали информация в тях чрез форми, цветове и композиция. Дори отделни видни фамилии са имали свои собствени шевици. Някога българските шевици показвали и социалния статус на даден човек. В миналото младата жена е била облечена с един тип дрехи, неомъжена българка с различна от омъжената жена, от тази с деца, а съвсем различна е била на възрастната".
image

                   За българските шевици са характерни цветовете червено и бяло, както при мартениците. Шевиците и мартениците са типично български. Има такива със скрити символи, на богинята Майка, посоките на света, мъжкото и женското начало, стилизирани слънца….Обикновено са във вид на геометрични композиции- в кръг, триъгълник (около врата) квадрат или правоъгълник, ромб, триъгълник, многоъгълник, пречупени линии, звезди и розети. Българските шевици имат дълбока символика. Основни символи за българските шевици са:         1. Дървото на живота

То е един от най-старите и пропити с мистика елементи в бита на българите. То е своеобразен символ на трите свята, в които са вярвали- небесния или короната му (на Бог, ангели, птици), средния – стволът – на хората и животните и подземния- корените. То е вечния символ на Кръговрата на живота.
       2. Лозата
Лозата е древен символ на изобилие, плодовитост, мир и любов. Тя е един от най-важните символи в християнската религия и идеята за кръговрата на живота. Още от най-дълбока древност лозата и виното са символ младост, плодородие и дълголетие. Ето защо този мотив присъства навсякъде в българския бит, култура и изкуство.
      3. Небесна костенурка
Приема за един от най-древните и мистични знаци за защита, датиращ още от времето на прабългарите. Използвал се е като символ на бог Тангра. Наричана още Космическа Костенурка, тя представлява три преплетени осмици (знаците за безкрайност), които изобразяват идеята за съвършенството, баланса и взаимосвързаността на всичко във Вселената. Невероятно е, че още тогава хората са имали съзнанието да гледат мащабно и глобално на света и Вселената, уважавали са и се прекланяли пред мощта ѝ.
        4. палмета
Знакът IYI или лалето, или още известна като трилистната палмета, също е сред най-древните символи. То е символ на плодородието и може да се открие почти навсякъде в бита на предците ни- върху крепостни стени, издълбани в скали, на знамена, защитни амулети, кости за гадаене, обредни хлябове, и най-различни ежедневни предмети.
         5. Петлето е много обичан символ в българската традиционна везба и е натоварено с различно значение, в зависимост от случая. Понякога въплъщава идеята за мъжкото начало и плодовитостта или женската такава при сватбени ритуали. Смисъла на символиката на вечно възпроизвеждащия се живот. Ако някое момиче е готово да се задоми да има деца – бродирала на гърдите си петли или пък по дължината на полата. А образът на паун, пък се вярвало, че пази от зли погледи и уроки младите булки.

          5. Елбетица (Двоен кръст)

Това интересно име се получава от древното „елем-бехт“, което се превежда със значението на 8-те кръговрата на природата – зима/ север, лято/юг, пролет/изток, есен/ запад. Елбетицата (видоизменена розета) представлява двойна звезда или два кръстосани кръста и е създадена като култ към Слънцето. То е положителен знак, закодирало в себе си пожелания за здраве, благоденствие и хармония. Този орнамент се открива и в титлата „багатур“  със значението на сила и мощ. Тя е символ и на Богинята-майка и по тази причина се среща предимно като елемент върху женските одежди.

          6. Канатица

Тя се известна като знака за „Семейство“. Представлява надграден Маказ чрез добавянето на два по-малки триъгълника симетрично от двете страни на Маказ, които символизират появата на деца. Създаването на семейство и продължението на рода чрез ново поколение е една от най-важните ценности за човека и именно това е заложено в тази най-разпространена канатица шевица схема.

В последствие, когато се появата и внуци- се добавят по още един чифт триъгълници и така се появява „Голямата Канатица“. И накрая идва „Великата Канатица“, при която композицията се утроява, показвайки разрастването на рода.
image

             Сред всички типове канатицата е най-познато за хората.

          7. Маказ

Маказът е основният сред тези шевици и служи за основа на следващите. Той е във вид на два обърнати с върховете един към друг триъгълници, които образуват ромб, представяйки така годежа и сродяването на фамилиите. Заложена е идеята за хармоничност  и равновесие във всяко отношение- божествената и земнат

           8. Бабица

Представлява производна на Маказ фигура, но при нея основите на триъгълниците се допират като образуват отново ромб. И тук от двете страни симетрично са добавени по два по-малки триъгълника, символизиращи сродяването на семейства. „Голямата бабица“ е обогатена, показващо, че родовете вече са обединени в племена. а природа, мъжкото и женското начало.  

            9. Сувастика

Може би това е най-разпознаваемия символ в света и за жалост предизвиква негативни асоциации, но всъщност това е един изключително положителен знак- заклинание за плодородие и прогонване на злините. Той е съвършеното стилизирано съчетание на движение и покой едновременно. Съчетание на противоположностите.
           Цветовете в шевиците имат своето значение: 
 

1. Червен – значението на този царски цвят е запазил значението си до наши дни. Основен цвят, който е символ на кръвта и войната. Пази от уроки и зли магии. Не случайно  булките били покрити с червено було, а новороденото повивано в червени пелени.

2. Зелен – това е цвета на Майката природа и новият живот. Свързан е с Дървото на живота.

3. Бял – символ и до днес на чистота, младост и невинност.

4. Син – това е ангелския цвят, който изобразява небето, морето, водата. Олицетворява истината и доверието, чистотата, спокойствието и съзерцанието.

5. Жълт – символ на златото и Слънцето, източник на радостта и веселие, огън, светлина, както и с отвъдното и починалите.

6. Черен/кафяв – цветът на Майката земяОлицетворява стабилност и сигурност, плодородие.
image
              Според древните обичаи, злото (болестите, проклятията, уроките и всички зли сили) можели да засегнат човека там, където дрехите не го пазели. Одеждите се считали за втора кожа, а функцията на бродериите не била само да пази от студ, тъй като разположението на шевиците никак не било случайно, а определяло ограниченията на човека. Редно било шевица да носи жената около лицето си. Мъжете и жените – в долната част на ризата, по ръкавите и чорапите. Традиционните шевици са разнообразни в различните райони, където могат да се забележат разновидности в носиите на мъже и жени. Българската шевица в традиционните български носии и костюми е едно от най-ценните ни достойнства и достижения в културно отношение. Изключително разнообразна по отношение на елементите, шевицата е израз на богата душевност, художествени и творчески заложби, както и непрестанен стремеж към красота и изящество. Украсата на българката в нейната носия свидетелства за положението й в обществото, нейните нрави и отразява мирогледа й. Едно време българските шевици разкривали и социалния статус и етническия произход на даден човек.
              Във всяка фолклорна област шевиците се различчават. Фолклорните области в България са: Северняшка, Тракийска, Шопска, Пиринска, Родопска, Странджанска, Добруджанска, 
            Шевиците може да се разделят и по вида на символиката и орнаментите на растителна и животинска.
 Растителна орнаментика

Най-често срещаната орнаментика в българските шевици е растителната. Лозата, розата, лалето, карамфилът, символизиращи семейството, плодовитостта, мира и изобилието, са сред най-разпространените. В основата на всички тях стои изобразяването на древния символ “дървото на живота”.

Животинска орнаментика

При животинската (зооморфна) орнаментика, петелът, както и конят или конската глава символизират слънцето.
image
Освен разгледаните може да има човешка фигура илигеометрина орнаментика. 
Човешки фигури

При антропоморфните (човешки) фигури, мотивът каракачанка е характерен за чипровските килими. Той изобразява черноока булка, но и женското начало. Символ е на плодородието.

Геометрична орнаментика

До геометричната орнаментика се стига чрез непрестанно стилизиране на различните фигури. Затова геометричната украса всъщност е последен, а не първи етап в развитието на декоративната текстилна украса.
Елбетицата( на снимката долу) е символ, останал от старите българи още от идването на Балканския полуостров, а защо не и по-ранен.  

image

Шевиците се поставят на главата, на края на дрехите, на кърпите, по ръкавите и на пояса. Те са подходящи за подарък на деня на будителите( 1-ви ноември). 
image
 




Гласувай:
49



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
13.11.2022 09:40
Без да се пиша за компетентен, въпреки ,че като дете се въртях около уреда, не знам точната му дума, май беше чекрък, на който предеше баба ми, хабер си нямам от този занаят, ти засрами жените в блога!
Би трябвало те да демонстрират компетентно мнение!?
Но нищо, след като те разбират от военно дело, защо пък ние да не разбираме от шевици
Накрая ще станем като охлювите- друполови!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
2. dobrodan - Барин, Свети Славян Стоянов
13.11.2022 10:36
е достоен за уважение мъж.
Уж щяха да ни запознават, пък се размина.
Добре си подготвил шевиците :).
Геометричните символи са още по-интересни!
Тях ги има по цял свят.
Благодаря ти за труда!
Винаги имаш по нещо ценно за публикуване :).
цитирай
3. barin - Здравей, Адаш. Старите уреди съм ги ...
13.11.2022 11:38
Здравей, Адаш. Старите уреди съм ги виждал из етнографските музеи, но не зная на всички имената им. Върху шевиците има какво да се разсъждава и изследва. Не съм живял на село и не зная как се използват уредите, които днес не се срещат.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Добродане. Аз познавам ...
13.11.2022 11:40
Здравей, Добродане. Аз познавам Славян Стоянов. Засичали сме се на няколко места: в Белослав има есенно мероприятие, на което той и Росен Гацин са организаторите. Славян е изнасял доклади във Варна. Имам една от неговите книги с автограф. При измислянето на символа на рода( аватара ми в блога) той беше един от четиримата, до които се допитах за шевоцата, щита и цветовете.
Поздрави!
цитирай
5. rosiela - Иване,
13.11.2022 13:15
сега съзрях този чуден материал. Благодарности от сърце.
цитирай
6. barin - Благодаря, Роси. Чудесни са шев...
13.11.2022 13:21
Благодаря, Роси. Чудесни са шевиците, дори получих похвала и от един мой съсед, който рано сутринта е прочел темата.
Поздрави!
цитирай
7. notfun - сериооззнооо??))))) ти ме убиваш, иване...
13.11.2022 19:15
barin написа:
Благодаря, Роси. Чудесни са шевиците, дори получих похвала и от един мой съсед, който рано сутринта е прочел темата.
Поздрави!

цитирай
8. zemela - Не ми стига търпение да бродирам, ...
13.11.2022 19:23
Не ми стига търпение да бродирам, макар че мога, но ще изпратя тази статия на приятелка, която много се занимава. Със сигурност ще има какво да си вземе.
цитирай
9. barin - Да, Юлия. Изненадах се, че още су...
13.11.2022 19:31
Да, Юлия. Изненадах се, че още сутринта като излязох до магазина един мой съсед и почитател беше чел темата някъде към 9-10 ч.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, zemela. Не е лесно да се ...
13.11.2022 19:33
Здравей, zemela. Не е лесно да се изработват шевици. На една сбирка в Белослав една от водещите обясняваше, но ѝ забравих името.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Сетих се за името на книгата на Сл...
13.11.2022 19:34
Сетих се за името на книгата на Славян Стоянов- "Древните цивилизации по българските земи", която я имам с автограф.
цитирай
12. elizabethborislavova - Благодаря за интересния материал
13.11.2022 19:45
Може ли да го споделя във фейсбук?
цитирай
13. barin - Разбира се, че може, Елизабет. Аз ...
13.11.2022 21:17
Разбира се, че може, Елизабет. Аз съм радостен, когато материалите ми се разпространяват.
Поздрави!
цитирай
14. kvg55 - barin,
13.11.2022 22:20
Шевиците, както и фолклора – песни, приказки, пословици и поговорки, гатанки; дърворезби и прочие творчески изяви на българския народ в миналото, са изумително невероятни, фантастични.
цитирай
15. barin - Да, Краси. За другите неща от фол...
13.11.2022 22:31
Да, Краси. За другите неща от фолклра съм писал в други теми. Сега дойде ред на шевиците.
Поздрави!
цитирай
16. karpis - Прекрасна статия!
15.11.2022 23:50
Прекрасна статия,за прекрасното ни културно наследство,което за съжаление все по малко тачим!Каква мисъл и космология има в една малка левица,дело на предците ни,а сега докъде го докарахме!Жалко е да имаме такова наследство,а да сме такива примитиви!
Поздрави!
цитирай
17. barin - Прекрасно наследство е, Кристина. ...
16.11.2022 06:11
Прекрасно наследство е, Кристина. Добре, че успях да присъствам на два от фестивалите, които се провеждат в читалището в Белослав през септември. През последните години заради коронавируса нямаше.
Поздрави!
цитирай
18. ckarlet - Впечатлена съм от тази статия! М...
17.11.2022 09:24
Впечатлена съм от тази статия! Много точно е написано, че шевицата е изключително разнообразна по отношение на елементите, тя е израз на богата душевност, художествени и творчески заложби, както и непрестанен стремеж към красота и изящество. Украсата на българката носия свидетелства за положението й в обществото, нейните нрави и отразява мирогледа й. Едно време българските шевици разкривали и социалния статус и етническия произход на даден човек.
цитирай
19. barin - Благодаря, Скарлет. Левицата п...
17.11.2022 10:25
Благодаря, Скарлет. Левицата показва много и има значение каква е.
Поздрави!
цитирай
20. zaw12929 - ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ ИМА ШЕВИЦИ- ...
25.11.2022 18:35
ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ ИМА ШЕВИЦИ- НАЦИОНАЛНИ ТРАДИЦИИ
цитирай
21. barin - И ние ги имаме, Зав. Поздрави!
25.11.2022 20:07
И ние ги имаме, Зав.
Поздрави!
цитирай
22. nebonebo - Привет! :)
27.11.2022 18:52
Прекрасна тематика! Мога само да ти благодаря, Иване! Бъди жив, здрав и щастлив! :)
цитирай
23. barin - И аз ти блсгодаря за хуавите думи, ...
27.11.2022 19:39
И аз ти благодаря за хубавите думи, Дени.
Поздрави!
цитирай
24. inel379 - Много хубава статия! Вълнуваща!
25.12.2022 11:17
Такова богатство! Такава красота!
Гордеем се ние! Радва се света!
Сърдечен поздрав!
цитирай
25. inel379 - Много хубава статия! Вълнуваща!
25.12.2022 11:17
Такова богатство! Такава красота!
Гордеем се ние! Радва се света!
Сърдечен поздрав!
цитирай
26. inel379 - Много хубава статия! Вълнуваща!
25.12.2022 11:18
Такова богатство! Такава красота!
Гордеем се ние! Радва се света!
Сърдечен поздрав!
цитирай
27. inel379 - Много хубава статия! Вълнуваща!
25.12.2022 11:19
Такова богатство! Такава красота!
Гордеем се ние! Радва се света!
Сърдечен поздрав!
цитирай
28. barin - Красиви са шевиците, Инел. Затова ...
25.12.2022 11:50
Красиви са шевиците, Инел. Затова единият елемент от символа на рода е шевица.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644217
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031