Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2022 20:06 - Статията"Останалото от Гай Юлий Цезар в наши дни", донесла ми осмото място в конкурса
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4581 Коментари: 16 Гласове:
49

Последна промяна: 12.10.2022 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Както писах в предходната тема модул 3.2 беше конкурсната статия на тема "Останалото от Гай Юлий Цезар в наши дни". Името е същото, като една друга моя тема, но съдържанието и структурата не са:
Блогът на barin :: Останалото от Гай Юлий Цезар в наши дни
            В посочената тема има много написано, но тук е структурирано и съобразено с изискванията на списание" Наука". За моя приятна изненада темата ми донесе осмо място от 46 допуснати до финала участници.

Останалото от Гай Юлий Цезар в наши дни

Иван Попов

image

Резюме:

Гай Юлий Цезар е забележителна личност за Рим. От него се полагат основите на много по-късни действия и издигането на Римската империя. Завоеванията след неговата смърт издигат Римската империя до нивото на световна сила за дълги години. Освен завоеванията империята се издига в културно отношение, а римски строежи виждаме навсякъде из България и в други държави, където са били римляните. Останалите неща от Гай Юлий Цезар в наши дни са много. Дълги години се е ползвал Юлиянския календар, има много фрази и изрази, казани от Цезар, които използваме. Гай Юлий Цезар е личност, оказала влияние върху хода на световната история. Макар и да не е признат за император след неговата смърт е приравнен на императорите и по-точно на Октавиан Август.

Ключови думи:

Римска империя, Цезар, наследство, завоевание, I в. пр. Хр., велик    

Въведение: Една от колоритните личности в Римската империя е Гай Юлий Цезар. Той не е бил император, но е оставил много след себе си. Има много хора, на които  като се спомене Римска империя първото нещо, за което се сещат е Цазар. През I в. сл. Хр. Цезар е титла, която се добавя към императорите. Първият император на Рим е Октавиан Август( 27 г. пр. Хр.- 13 г. сл. Хр.). Той е казал, че е заварил Рим в руини след две граждански войни, а го е оставил в разкош. 

     С какво Юлий Цезар е толкова велик? Преди няколко дена гледах филм по Viasat history"Истинският Юлий Цезар".
image
Изображение 1

    Гай Юлий Цезар го има навсякъде в Римската империя. От него са останали много неща, както и много мисли и думи, изречени от него. Възходът на политическата му кариера започва на около 40-годишна възраст, изковавайки Първия триумвират с Помпей Велики, пълководец и държавник, и Марк Лициний Крас, един от най-богатите хора в Рим. А през 59 г. пр.Хр. е избран за консул. Той знае, че се нуждае от голяма военна победа, за да спечели трайна слава, затова решава да завладее галите-келти, които по онова време обитават днешна Франция. Седемгодишната офанзива на Цезар приключва триумфално през 51 г. пр.Хр. Вождът на Галия Верцинжеторикс е изпратен в Рим, окован във вериги, преди да бъде ритуално удушен. Войниците на Цезар убиват или поробват повече от един милион гали. Съкрушителна победа задълбочава нарастващото му съперничество с Помпей, който пък от своя страна заема мястото на Цезар като консул. Противоборството в Първият триумвират е между Помпей и Цезар. Побеждава Цезар и укрепва едноличната си власт. Той успява да промени изборния закон и е обявен за пожизнен диктатор. По римско време под понятието""диктатор" не се е разбирало "тиранин", който управлява без закони.
image

Изображение 2

         Гай Юлий Цезар е роден през 100-та година пр. Хр. Семейството е аристократично, дори по-късно самият Цезар поддържа легендата, че произхожда от Юл, синът на Еней. Еней е главен троянски герой, племенник на цар Приам, който оцелява от войната с гърците и, след дълги митарства се заселва на Апенините. 300 години по-късно неговите потомци Ромул и Рем основават Рим. В последвалия спор кой да управлява Вечния град, Ромул убива брат си и става първия цар. Когато Цезар се ражда обаче, царе в Рим отдавна няма – вече 400 години той е Република. Тя има сложна система на управление с водеща роля на аристокрацията, но с все по-настойчиви амбиции на плебса да се меси в държавните дела.  Освен това през вековете Рим постига големи и далечни териториални завоевания, които все по-трудно контролира и управлява. Така че атмосферата, в която расте Цезар, е отровна от упадъка, в който се намира Републиката. Всичко се влошава с жестоките борби за власт между партията на популарите, водени от цезаровия чичо Гай Марий, и сенаторите или патрициите, начело със Сула. Цезар е на 14, когато чичо му Марий умира и на 18, когато Сула, зает да затвърди едноличната си власт, го поставя в една прескрипция, списък с имена на политически противници, които трябва да бъдат убити, макар че Гай Юлий всъщност не се занимава с политика.  Цезар постига няколко впечатляващи победи, които укрепват неговата власт. През следващите години Цезар върши много и важни неща. Той прави реформи, които стабилизират Рим и дават нови възможности за развитие; побеждава хелветите; води прочутите галски войни; завладява Британия; с думите „зарът е хвърлен” минава рекичката Рубикон, тоест, начело на армия прекосява границата на Рим, където няма право да влиза с армия и така започва Гражданската война, в която също побеждава; прави любов с Клеопатра; от най-прочут длъжник, се превръща в най-богатият човек в Рим; прави от враговете си приятели като отказва да ги убие и прави от приятелите си врагове, като им дава достатъчно власт и пари, за да поискат повече.

    А какво прави Цезар като диктатор, след победата над Помпей (на снимката долу) в Гражданската война?
image

Изобраажение 3  

Създава единна валута, валидна за всички римски владения, тоест, създава единен пазар чрез нещо като еврото, но 2000 години по-рано. Освобождава от данъци гражданите на Рим за една година, за да се пребори с високата инфлация. Преброява населението и така съкращава наполовина броя на бедните, които получават безплатна храна, защото се разкриват много измами. Прокарва редица закони, които позволяват умни хора от целия римски свят да се включат в държавните и обществени дела на Рим. Помилва политическите си противници. Разбира се – забранява всички партии под благовидния предлог да се намалят бунтовете. Но, вместо да недоволства от диктатора, Рим харесва Цезар, защото веднага усеща стабилизация и напредък. В резултат на което и плебса, и патрициите го избират за пожизнен диктатор. Отзвукът от управлението на Цезар е голям. След него Рим става империя и разширява територията си. Освен това Рим е бил главният град, един от най-големите за времето си с около половин милион население. Много хора са казвали, че Рим е цивилизацията.
image

Изображение 4

            Гай Юлий Цезар оставя след себе си също някои велики новости, важни за цялото човечество. Първото от тях е вестникът. Неговият прародител се появява през 59 г. пр. Хр., когато Цезар започва да вади всеки ден на централния площад протокол от заседанията на Сената, защото, както казва – народът има правото да знае.                     
            Второто му прочуто изобретение е книгоподвързването. Той създава истинския предтеча на познатата ни днес книга, като събира и завързва заедно, като страници, иначе твърде неудобните за разгръщане папируси. Въпреки че това изобретение не завладява Рим, то е възродено през средните векове и живее до днес. Третата общочовешка заслуга на Цезар е въвеждането на Юлианския календар, наречен на негово име. От времето на египетските си военни и любовни приключения той знае, че годината има повече от онези 355 дни, колкото са според слънчевия календар на Рим. За целта събира заедно екип от египетски астрономи и гръцки математици, които изчисляват, че продължителността и всъщност е 365 дни, плюс добавен по един ден на всеки четири години. Тази система дава разлика от истината само 11 минути и 14 секунди, така че служи на човечеството цели 17 века. Значителните постижения на Юлий Цезар:

 • Избран е първосвещеник на Юпитер, а след това главен свещеник ( Понтифекс Максимус ), после прототър , а след това прокурор .
 • Награден с концесията си за победите си в Испания.
 •  Създава Първия триумвират, който е важен съюз в неговото вдигане на власт.
 • Спечелил много битки и бил много опитен във война, спечелвайки уважение от своите войски.
 • Взел е Египет и Рим и впоследствие е дал значителна власт над себе си.
 • Събраха много офиси едновременно, които никога преди не бяха свършили.
 • Загуби противоположната политическа фракция.
 • Направиха много реформи, които се възползваха от бедните.
 • Промени календара и премахна данъчната система.
 • Стана Диктатор доживот и в смъртта стана бог - Божественият Юлиус.
 • image

Изображение 5

                Важен момент от кариерата на Цезар е било преминаването на не особено голямата река Рубикон. Тя отделяла земята на галите от тази на римляните.
   Ето какво направил Цезар:

- постепенно и без много шум всички неудобни сенатори са изгонени от Сената и на тяхно място се появяват по-склонни към увещаване “назначени отци”, каквато е титлата на римските сенатори;

- внася съвсем незначителни поправки в законите, но това му позволява да съсредоточи в ръцете си цялата законодателна и изпълнителна власт;
- не се меси в съдебната система, но все пак я контролира с оказването на политически натиск върху нужните магистрати;

- премахва изборите за управители на провинциите, като си запазва правото сам да посочва кандидатите, които Сенатът би било добре да одобри;
- получава правото еднолично да се разпорежда с хазната и командването на армиите. В частност – урежда си правото сам да започва война, без да се налага да чака одобрението на Сената;

- увеличава срока, за който може да бъде определян диктатор. Вместо просъществувалата векове норма от 6 месеца диктаторски мандат, Цезар вече има право да бъде на тази длъжност 10 години. Де факто си извоюва пожизнен диктаторски мандат;

- след като се разправя с най-яростните и непримирими представители на опозицията, спира да се занимава с останалите опозиционери, създавайки по този начин много добра илюзия за царяща пълна демократичност

             Всички промени са били на времето необходими, за да може Рим да се съвземе от продължителните войни. След Цезар донякъде ситуацията се повтаря: имаме Втори Триумвират, единият умира рано, а другите воюват продължително. В крайна сметка побеждава Октавиан Август (на скулптурата долу), който управлява добре и е един от малкото императори на Римскатра империя, доживяли дълбока старост и умряли по естествен начин. 

image

Изображение 6

          Името на Цезар се превръща в нарицателното цезар – монарх. От кесар, през кайзер, та дори и цар – всичко това е признание за степента, до която един-единствен разум може да окаже върху съдбата на цялата цивилизация.
           А в чест на него петият месец е наречен Юлий. Разбира се, че на човекът, роден на четвъртия ден преди квинтилските иди (Месец квинтил е петият в римския календар. Преименуването му е част от редицата стъпки, които Цезар предприема, за да приравни образа си до божествен). След него следващият месец е преименуван на август, в чест на Октавиан. Тъй като Сенатът е решил, че двамата са равнопоставени по заслуги за империята месеците са изравнени с по 31 дена.
Това е обяснението защо има два „дълги“ последователни месеци.   Едни от най-известните фрази, изречени от самия Гай Юлий Цезар: 

 1. Управникът трудно може да бъде преместен от първо на второ място, но много лесно от второ – на последно.

 2. Дойдох, видях, победих. 

 3. Жребият е хвърлен. 

 4. Всеки е ковач на собствената си съдба.

5. Одобрявам измяната, но не и изменниците.

6. По-добре да загинеш веднага, отколкото да живееш в очакване на смъртта.

7. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.

8. По-добре първи на село, отколкото втори в Рим.

9. При възникването на нови обстоятелства слуховете често изпреварват фактите.

10. Често в нещастията приятелите стават неприятели.

       "Цезарово сечение (на латински: caesarea – царско и sectio – разрез) е вид раждане чрез операция, при която се прави разрез по дължина на долната част на корема на родилката с централно сечение. Плодът се изважда и разреза се зашива. Практикува се, когато има опасност за живота или на майката, или на детето при естествено раждане. Едни от недостатъците на този вид раждане са инфекции, оставане на белег на корема и евентуална вътреутробна смърт на плода. Възстановяването на родилката е много по-бавно при цезарово сечение отколкото при нормално раждане."

                                                                               Wikipedia
            Юлий Цезар е провъзгласен за пожизнен диктатор (Dictator perpetuo) и обсебва цялата власт в Републиката. Тези събития карат приятеля на Цезар Марк Юний Брут и група сенатори да убият диктатора на мартенските иди (15 март) на 44 пр.Хр. Убийците се надяват да възстановят нормалното управление на Републиката, но предизвикват нова гражданска война, която води до установяване на постоянна автокрация от страна на осиновения Цезаров наследник Гай Октавиан. През 42 пр.Хр., две години след убийството му, Цезар е обожествен от Сената.
Убиецът му е Брут (на снимката долу), който е останал в историята като вторият най-голям предател след Юда, който за 30 сребърника предал Божият син Исус Христос.        
              От Цезар се въвежда Принципатът (на латински: Principat) е условен термин в историческата литература за обозначаване на установената форма на държавно управление в Древния Рим в периода на ранната Римска империя (27 г. пр.Хр. - 193 г. Пр
. Хр.до 284 г. сл. Хр.). Създадена е от Октавиан Август (наследникът на Юлий Цезар), който получава от Сената почетната титла Август (Augustus) през 27 пр.Хр. Това е специфична форма на монархия, при която формално съществуват републикански учреждения, но владетелят има императорска власт, и се нарича принцепс (princeps). Той се счита за "пръв сред равни" (Primus inter pares) сред останалите сенатори. Политиеската кариера на Цезар започва на около 40 г. Той е роден през 100 г. пр. Хр.( според някои източници 102 г. пр. Хр.) Когато е стоял пред гроба на Александър Велики какво мислите, чер си е казвал? Ти на 33 г. завладя света, а аз почти на 40 нямам нищо. Впоследствие се оказва, че не е било късно и той да се прослави и остане в историята.  След като поема управлението, Цезар започва интензивни реформи в римското общество и държава. Провъзгласен е за пожизнен диктатор (Dictator perpetuo) и обсебва цялата власт в Републиката. Тези събития карат приятеля на Цезар - Марк Юний Брут, и група сенатори да убият диктатора на мартенските иди (15 март) на 44 г. пр.Хр.  
image

Изображение 7:

               Цезар е считан през целия си живот за един от най-добрите оратори и автори на проза в Рим - дори Цицерон говори благосклонно за реториката и стила на Цезар, а езикът му се смята за образец на класическия латински. Сред неговите най-известни съчинения са погребалната реч за леля му по бащина линия Юлия и Срещу Катон (Anticato), документ, написан, за да очерни репутацията на Катон и да отговори на мемоарите на Цицерон за Катон. По-голяма част от неговите творби и речи са изгубени. Цезар е първият, на който му поставят образа на монетите. При въвеждането на единна монетна система на всяка монета от Римската империя е бил изобразяван той. След него всеки император още с всъпването си нарежда да му поставят образа върху монетите. При Цезар тласък получава и театралното изкуство. Римляните са обичали забавленията и театъра. За Цезар са писали, че не обичал особено много пировете и алкохола, за разлика от останалите диктатори. Зпомнил съм една фраза от книга за нега" Цезар беше един от малкото, които управляваха света трезвени". 

            Една таблица, от която се вижда как са се съпоставяли Юлиянския и предишния римски календари:

Таблица 1

         Датировката по Юлианския календар наричаме"Стар стил", а тази по Григорианския- "Нов стил". През 70-те години например, независимо, че в България календарът беше сменен отдавна още се питаха хората по кой стил празнуваш именния си ден.  
      Още факти, оставили Цезар в историята на Рим и света
:
                През 53 г. пр. Хр. Крас загива в Месопотамия. От този момент насетне въпросът вече е кой от двамата равностойни противници – Помпей или Цезар – ще успее да стане едноличен владетел в Рим. В продължение на няколко години противниците се опитват да съхранят крехкото равновесие, за да се избегне избухването на гражданска война. И Помпей, и Цезар разполагат с верни само на тях легиони, но те се намират в завоюваните провинции. По закон, никой пълководец нямал право да прекосява границите на Италия начело на войска, ако по това време не се водят активни бойни действия на територията на самата Италия. Нарушилият този закон се обявявал за “враг на Отечеството”. На 1 януари 49 г. пр. Хр. сенатът обявява в Италия военно положение и назначава Помпей за главнокомандуващ. Възлага му се задачата да прекрати политическото противопоставяне в републиката. Зад тази формулировка се крие всъщност задачата да накара Цезар да сложи оръжие и да предаде пълномощията си на проконсул на Галия. Започват и военни приготовления, в случай, че Цезар откаже да изпълни разпорежданията на сената. Цезар изявява готовност да предаде военната си власт, но ако на същата постъпка се реши и Помпей. Сенатът отхвърля това му условие.

Сутринта на 10 януари 49 г. пр. Хр. Цезар, който се намира в Галия, получава от свои привърженици в Рим известие за военните приготовления от страна на сената и Помпей. Половината от верните му войски (около 2500 легионера) се намират на границата на провинция Цизалпийска Галия (днес – северна Италия) с Италия. Границата преминава по малката местна река Рубикон. Преминаването на река Рубикон е останало като израз" Жребият е хвърлен", т.е. решено е да се рискува и продължи нататък, дори и без опция за обратен път.  Изборът на Цезар - променящ и неподлежащ на промени.
image

Изображение 8

         Заключение: Гражданската война продължава четири дълги години, въпреки че главният противник на Цезар – Помпей, е убит (и това е сторено въпреки волята на самия Цезар) след поражението в битката при Фарсала. Окончателното разгромяване на партията, поддържаща Помпей ще бъде факт едва през 45 г. пр. Хр. – само година, преди самият Цезар да бъде убит. Така Гай Юлий Цезар е оставил ярка диря в многовековната човешка история.

Изображение 1

image

Снимка 1: мраморна глава на Гай Юлий Цезар

Изображение 2

image

Снимка 2“ Статуя на Цезар

Изображение 3

image

Снимка 3: Скулптура на Помпей

Изображение 4

image

Снимка 4: Паметник на Цезар в Италия

Изображение 5

image

Снимка 5: Цезар на кон преди битка

Изображение 6

image

Снимка 6: Октавиан Август

Изображение 7

image

Снимка 7: Статуя на Брут, убиецът на Цезар

Таблица 1:

image

Таблица 1: Григориански и Юлиянски календари

Изображение 8

image

Снимка 8: Битката при Алезея 52 г. пр. Хр. между римляни и гали.

Забележка: Под заглавието и името е символът на моя род. Ако не е подходящ може да го премахнете.

              Изображенията не излизат, не знам защо. 
Гласувай:
491. shtaparov - Здравей приятелю!
10.10.2022 21:09
Чудесен материал- поздравления,прочетох го обстойно! Цезар е бил невероятно умен- разбирал управленческата проблематика,имал находчиви решения и ти си ги представил синтезирано по най-добрия начин- затова материал като твоя е своего рода учебник по мъдрост,който всеки мислещ човек е добре да го прочете!
цитирай
2. barin - Благодаря, Щапаров. Избрах за Ц...
10.10.2022 21:19
Благодаря, Щапаров. Избрах за Цезар да пиша, защото е умен и прозорлив държавник. Рискувал е на няколко пъти, но е спечелил. Оставил е много неща, които важат и днес.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Изображенията няма да излязат, защото се намират на
10.10.2022 21:39
дял Ц на собствения ти компютър, от вълнение не си ги качил на блоговия сървър :).
Докладът е великолепен :).
цитирай
4. shtaparov - За умни хора като него си струва да се ...
10.10.2022 21:41
За умни хора като него си струва да се пише- от тях има много какво да се научи,а всеки е чувал за Цезар и интресът към неговия живот и приключения е повсеместен.
цитирай
5. barin - Здравей, Добродане. Статията н...
10.10.2022 21:41
Здравей, Добродане. Статията наистина е почти като научен доклад. Вдругиден след дежурството ще опитам да оправя снимките.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Вярно е, Щапаров. Аз съм писал тук за ...
10.10.2022 21:42
Вярно е, Щапаров. Аз съм писал тук за много умни и заслужили хора и ще продължавам.
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления, приятелю!
11.10.2022 09:00
Духът, разумът и мъдростта, които животът ни предлага посредством великите личности от историята са безценен дар за съвременното човечество. Който успее да ги приложи в практиката на житейския си път, ще се радва на техните благодатни плодове и няма да проиграе живота си!
Хубав ден, Ванка!
цитирай
8. barin - Благодаря, Оги. Хубаво е, когато ...
11.10.2022 11:26
Благодаря, Оги. Хубаво е, когато има резултат от положения труд.
Поздрави!
цитирай
9. emi1ts - Поздрави Иво!
16.10.2022 16:49
Напълно заслужена е наградата и признанието.Твоите теми за винаги много подробни ,интересни ,обхващащи важни исторически факти и събития.Ценни са както и в случая - да напомнят за знания и опит ,които са допринесли за просперитет и огромни стъпки напред !Велика личност е бил Цезар и това,което си синтезирал за направеното от него за Рим може да послужи и днес - ако има кой да го приложи!Благодаря!Успех и за в бъдеще в тази интересна за теб сфера!
цитирай
10. barin - Благодаря, Еми. Има и други успехи ...
16.10.2022 17:01
Благодаря, Еми. Има и други успехи през септември: освен статията изнесох 3доклада и публикувах в Помагало за сръбско-българските войни.
Поздрави!
цитирай
11. rosiela - БАРИН,
16.10.2022 17:46
много интересен материал. Благодарности.
цитирай
12. barin - Глася още неща, Роси. Зародиха ми се ...
16.10.2022 17:54
Глася още неща, Роси. Зародиха ми се вече някои идеи.
Поздрави!
цитирай
13. andromen - Благодаря за синтеза
23.10.2022 18:24
Историята на Римската империя навярно е учебник по всичко. Повтаряме грешките и успехите й. Вероятно най-отличителната черта на империята е, че е грдивна, като цяло. Наложила ред, обявен в последствие като цивилизационен. За зло или добрро.
Това лято посетих Рим. Опитах се да погледна античната му част, с очите на човек от тази епоха. Не успях. Липсват ми много знания за да усетя пулса.
Цезар е емблематична фигура.
В публикацията ми хареса сдържаността и синтеза на събития и факти.Научих и нови неща за мен.
За което Благодаря.
Поздравления за наградата - заслужена е.
цитирай
14. barin - Здравей, Андро. Цезар е преходна ...
23.10.2022 19:26
Здравей, Андро. Цезар е преходна личност в Римската империя, но заема видно мяато. След него Октавиан Август я строи. Когато един силен владетел е последван от поне един след него държавата успява да оцвлее и да се развие. Рим е бил цивилизацията навремето.
Поздрави!
цитирай
15. zaw12929 - ТЕКСТА И КАРТИНИТЕ МЕ ХВАНАХА ЯК...
24.10.2022 03:30
ТЕКСТА И КАРТИНИТЕ МЕ ХВАНАХА ЯКО
БРАВО
цитирай
16. barin - Добре, че възстанових картинките, ...
24.10.2022 05:47
Добре, че възстанових картинките, Зав. От Наука бг искаха по този начин да бъдет.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3826630
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67654
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031