Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2022 21:48 - Варненският халколитен некропол
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8334 Коментари: 30 Гласове:
50

Последна промяна: 24.07.2022 21:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
               В България е открито най-старото обработено злато. Това става случайно при изкопни работи. По подобен начин са открити още много съкровища по нашите земи. Варненският халколитен некропол е открит случайно през 1972 г. при изкопни работи за поставяне на телефонен кабел в Западна промишлена зона. На дълбочина от 1,40 м. Тази година се навършват 50 годи ни от откриването му. По този повод имаше изложба във Варна на входа на Морската градина до Слънчевия часовник. На таблата на изложбата имаше подробна информация за Варненски халколитен некропол. 
image
              "Според изследване на японски учени през 1974 година чрез радиовъглероден метод повечето предмети от некропола са датирани в периода между 4600 и 4200 г.пр.Хр. Остава да се разбере коя е била високоразвитата цивилизация по това твърде много отдалечено време. На разкопките от 3000 кв.м. площ са открити общо 294 гроба с голям брой златни предмети в тях и няколко изолирани находки, отнасящи се към енеолита - края на халколитната епоха (късна каменна и ранна медна епоха). Част от некропола е била разрушена от времето. През 1991 г., поради финансови причини разкопките се прекратяват, за да се възобновят по-късно отново. "Изложбата „50 години нови хоризонти в праисторията“ беше открита в Регионалния исторически музей във Варна по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Изложбената експозиция включва артефакти и обекти от Варненския некропол. Проучването му започва преди половин век, след едно случайно откритие край Варна.
image
             Историята разказа днес пред гостите арх. Александър Минчев, номиниран през тази година за голямата награда "Варна“. Минчев е свидетел на събитията преди петдесет години, при които младият багерист Райчо Маринов от дългополското село Аспарухово копае траншея за кабел между два завода, когато се натъква на няколко лъщящи жълтеникави предмети, които впоследствие се оказва, че те са от един от древните гробове. Тогава започва и проучването на богатия некропол, датиран в късната каменномедна епоха (4600 – 4200 г. пр. Хр.). 
Златните находки са с тегло 6,5 кг. в общо 3000 предмета. Това количество многократно надхвърля всичкото злато, което е намерено от периода на каменно-медната епоха в целия свят. Затова и се нарича съкровище. В него концентрацията на злато е най-голяма. Златните накити са разделени на 28 типа. Чистотата е 23,5 карата – почти чисто. Добиването на такова злато е изисквало много време и търпение, както и познание на специфичните техники на рафиниране. Незначителна част от находките имат примес на сребро или мед, но това е естествено явление.
image
              
Съдейки по археологическите находки от Варненско и съседните райони, може да се направи извода, че черноморското крайбрежие от делтата на Дунава до склоновете на Стара планина изживява икономически подем през втората половина на V хил. пр. Хр., свързан с развитието на металургията и търговския обмен. Изглежда, селищата край Варненските езера са били център на този регион. Гробовете от Варненския некропол илюстрират редица социални различия по отношение на материалното положение на погребаните. Вероятно това е свързано със зараждането на класи сред автохтонното население." От намерените в гробовете скелети 99 са в изпънато и 67 в свито положение (хокер). Трупополагането на изправените скелети се е практикувало предимно за мъже. Гробовете със свити фигури са предимно на жени и деца. Празните гробове са били подготвени за използване в бъдеще, но не съдържат нищо. Гробовете без скелети са или с гробни дарове, или с глинени лица – символични. Символичните гробове са 57 на брой." Има много празни гробове, в които има символични погребения: 
Гроб № 36  Гробът се е намирал в югоизточния сектор на некропола, където са открити по-голямата част от погребенията с богати гробни дарове. Размерите и ориентацията на гробната яма не са определени поради еднородността на материала на терена и този в гроба. Даровете са открити разпределени на няколко места в гробната яма. В северната част са открити черуоки от денталиум, разпръснати около медна брадва. Централната част е маркирана със златен жезъл и две златни гривни. Зооморфните апликации и фигури също са открити около жезъла.
Гроб № 2
Гробната яма е правоъгълна, с размери 2,25 х 0,90 м, на дълбочина 1,50 м. Ориентация – североизток – югозапад. Върху дъното на ямата е проследен слой от тъмна органична материя и червена охра – отгоре са открити предмети от злато, мед, кремък, кост и глина. Над тях е проследен пласт от органична материя и червена охра. В североизточната част на ямата е открито релефно моделирано човешко лице във фас от слабо опалена глина  с размери 20 х 19,5 см.  Гроб № 3  Гробната яма е правоъгълна, с размери 1,95 х 1 м, на дълбочина 1,60 м. Ориентация – североизток – югозапад. Върху дъното на ямата и над находките  е проследен слой от тъмна органична материя и червена охра. В североизточната част на ямата е открито релефно моделирано човешко лице във фас от слабо опалена глина  с размери 21 х 18 см.
                Край Варненското езеро са открити 8 селища от каменно – медната епоха. Като причиона за тяхното потъване се посочва повишаването на нивото на Световния океан. Твърде е възможно некрополът да е обслужвал нуждите на няколко от тях, а може и на всички.
image
               Най-богатият е гроб № 43, в който е открит скелет на 40 - 50 годишен мъж. В него са намерени 990 златни предмети с общо тегло около 1,5 кг.Дрехите на погребания са били изключително богато украсени, а и предметите открити там дават основание да се предположи, че той е заемал високо място в обществото - може би вожд или жрец. В дясното си ръка, свита в лакътя той е държал жезъл, символ на властта. На шията е носил три наниза от 890 златни мъниста, тежащи 499 грама. Златни пластинки са украсявали дрехите, коленете и гърдите и (вероятно) диадемата около главата. От лявата страна на тялото е лежал лък, от който днес са останали само златните обковки. Освен тези царски знаци в същия гроб са открити и множество медни и каменни предмети - медна брадва, длето, шило, игла, кремъчни ножове и глинен съд.Популярна фигурка от Варненския халколитен некропол е бикът( кравата). Тя се използва за негов сиомвол, а аз я използвах в края на 2018 г., когато издадох, заедно е още трима души Сравнителния календар. От едната старна беше църковният с изписани светците за месеца и по един от тях горе, както и един кръст. От другата до него- старобългарският с един владетел горе. Под календара имаше текстове. 
За съжаление на google maps не излиза точно мястото на Варненски халколитен некропол. Сега няма какво да се види там, а би следвало да има туристически обект. 
             Сведение за епохите:
 Мезолитът
 е най-старата епоха при човечеството. Започва в Средна Европа около 9600 г. пр. Хр. Краят му е от около 5800 г. пр. Хр., а в южна Средна Европа- от около 4300 г. пр. Хр. От нея има намерени са много скални рисунки в пещери. Появяват се първите признаци на обезлесяване с цел земеделие.
             Неолит или новокаменната епоха е последната  каменна епоха (по българските земи от 6000 до 4000 г. пр. Хр). Новокаменната епоха не представлява точно определен хронологичен период, а се отнася до най-ранните фази на преминаване от събирачи към заседнал начин на живот. Развива се земеделието във всеки отделен регион.
 От 10 000 до 8000 г. пр.н.е. те са ограничени до прости земеделски култури (диви и питомни) и до отглеждането на домашни животни.
                Медна епоха, наричана още халколит и енеолит- започва към 4000 г. пр. Хр. и приключва към 3000 г. пр. Хр. Открива се и се използва първия метал- медта, но остават да се използват и каменните оръдия на труда. 
                 Бронзова епоха- за различните райони по света обхваща различни периоди: Близкия изток- 3300- 1200 г. пр. Хр.; Югоизточна Европа- 3200-600 г. пр. Хр.; Средна Европа- 2200- 800 г. пр. Хр. Тук възникват цивилизациите в Месопотамия.
                     Желязна епоха- времето от края на Бронзовата епоха до завладяването на Великобрита
ния от Римската империя към началото на I в. сл. Хр. image
За старите култури по черноморието четете тук: 
 
Блогът на barin :: Археологически комплекс Дуранкулак
Блогът на barin :: Културата Хаманджия
               Древните жители на нашите земи са експлоатирали около 50 медни находища за добив на медна руда, която са обработвали по специална технология. Но Западно-причерноморските източници на метала били под пълен контрол на т.нар. „Варненски център за металообработване“. Повече от половината медни сечива и оръжия, открити в некропола,  били произведени от мед, добивана в рудните райони на южното Черноморско крайбрежие (Странджа: Върли бряг и Медни рид – Росен), а друга по-малка част – от находищата на Горнотракийската низина (местността Мечи кладенец – Ай-бунар край Стара Загора). Досега проучените общо 11 рудника там формират най-голямото находище на мед в Европа от VI-IV хилядолетие пр. Хр. с добити около 1000 тона мед. Има стари съкровища и във вътрешността на страната: За тях може да си припомните тук: 
 
Блогът на barin :: Медните антични рудници Айбунар, Старозагорско
Блогът на barin :: Античните златни рудници между селата Стремци и Рани лист
              По нашите земи са живели цивилизации, които са имали високи достижения в много области. Те са обработвали златото и медта много преди шумерите, както се учеше в училищата. 
       "В „мъжките гробове“ били намерени комплекти ковашки инструменти – брадва, чук, шило, длето, което е знак за наличие на икономическа и социална действителност. Интересно е, че в детските гробове са намерени миниатюри на ковашки инструменти – това би могло да означава, че социалният статус на ковача се е онаследявал, както царският. Така се предавали сложни знания от баща на син чрез тайни инициационни обреди – символично ковачът приемал ученика за свой син, така в занаята не можел да проникне „чужд човек“.

               Интерес буди фактът, че нито нито един от инструментите, намерени в гробовете от Варненския некропол, не бил използван – вероятно на тях се е придавало значение като на политически символ. Златната брадва-чук се е превърнала в скиптър, който обозначавал най-високопоставеният индивид в обществото – според учените това е доказателство, че ковачът е имал функцията на цар, ако не на практика, то поне чисто идеологически." Златните дарове-предмети наброявали 320 с общо тегло 1518 грама – само тук има повече от цялото открито злато по света от тази епоха. Сред тях били златна нагръдна плоча, ритуална брадвичка с обкована в злато дръжка, изпълняваща ролята на жезъл (скиптър), масивни гривни, обковки от лък, украшения и апликации; съдържа и два керамични съда – широка чиния и купа с похлупак. Уникалното за тях е, че са украсени с геометрични мотиви от златна боя.
image
            Корицата на книга за Варненски халколитен некропол от Иван Иванов, издадена през 1978 г.
             Халколитен Некропол гр. Варна е най-богатия некропол в Европа, поради голямото количество обработено злато, както и най-старото обработено злато в целия свят.Варненският халколитен некропол е едно от многото забележителности, с които може да се похвали града. 




Гласувай:
50



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Адащ!
25.07.2022 07:56
Златните находки от Варвевският некропол го определят като най старото обработено злато в света От тук се и съди, че в нащите земи е живяла най- старата цивилизация в Европа! И понеже находките са след потопа в нашите земи, те сочат и началото на разселването оттук по всички краища на света ...... датират и потопа, поне втория!
Нормално е тук да е първата цивилизация Тук са и най-плодородните земи, черноземът, а той е знак, че обработката на земите е от памтивека!

Хубав ден , Адаш!
цитирай
2. barin - Здравей, Адаш. Вярно е, че оттук ...
25.07.2022 08:05
Здравей, Адаш. Вярно е, че оттук започва разселването по света след потопа. Варненският халколитен некропол е едно от доказателствата. Имаме и хаманджийска култура, солници в Провадия, потънали градове край Варненското езеро и други.
Поздрави!
цитирай
3. kirilova - Здравей,barin. Тъй като наскоро ходих в ....
25.07.2022 08:52
Тъй като наскоро ходих в историческия музей и направих снимки на Варненското съкровище,макар че не съм убедена дали изложеното е наистина истинското,прочетох и естествено и историята за него. Прав си наистина е интересна тематиката и много добре си описал като цяло историята за съкровището.
Благодаря.
цитирай
4. tres1 - Земята на която живеем
25.07.2022 08:56
е на истина земя на не една древна гробница. В сведенията за епохите къде ще трябва да поставим скални рисунки от 19 и 40,000 години преди Христа. Със сигурност не са случайно правени, защото носят и не малко информация /дори космическа/. Варненското съкровище е забележително още и с това, че се намира на територията българска - парченце от някогашна България, за която по света, че и у нас не искат много-много да се знае, защото дава повод за много въпроси. Примерно - как и защо земеделци и скотовъди от Странджа са се захванали с рудодобив. В по-нови времена от световната история - имал ли е Атила някаква държава и ако да коя такава формация ще да я онаследила - Тартария, Скито-Хунария, Хазария, някоя от многото орди живеещи, а защо ли не и създали много Бели градове в райони разни из евразийското пространство. С историята работата не е лесна - какво ли ще научат тез след нас - защо ли някога са правили празни гробове, а други са събрали толкова злато за показ.
заб - опитвам да гласувам под материала и иконката светва, но блояча не отчита нищо ?
цитирай
5. barin - Здравей, Диана. Аз на 27-ми ще ходя ...
25.07.2022 08:57
Здравей, Диана. Аз на 27-ми ще ходя отново в Историческия музей по друг повод, но ще видя отново експонатите.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Трес. В България имя то...
25.07.2022 09:06
Здравей, Трес. В България имя толкова стара история, колкото в Гърция, но те си извличат дивиденти от всичко. Толкова много старини съм посещавал и за много от тях съм писал: мегалитите, Дуранкулашкия некропол, медите рудници при Айбунар.... За Странджа е интересно да проуча по въпроса ти за скотовъдците- как са се захванали с рудодобив. И накрая- при гласуване веднага не светва зеленото, а като затвориш постинга и после го отвориш ще видиш, че гласът ти е приет. Това стана, откакто премахнаха минусите. Затова изчезнаха тези, които ги поставяха.
Поздрави!
цитирай
7. dobrodan - Барин! Тоя ти постинг свърши неочаквана за мен работа :):):).
25.07.2022 10:31
Обърни внимание какво е потретено в абзаца...
"Гробната яма е правоъгълна, с размери 2,25 х 0,90 м, на дълбочина 1,50 м. Ориентация – североизток – югозапад. Върху дъното на ямата е проследен слой от тъмна органична материя и червена охра – отгоре са открити предмети от злато, мед, кремък, кост и глина. Над тях е проследен пласт от органична материя и червена охра. В североизточната част на ямата е открито релефно моделирано човешко лице във фас от слабо опалена глина с размери 20 х 19,5 см. Гроб № 3 Гробната яма е правоъгълна, с размери 1,95 х 1 м, на дълбочина 1,60 м. Ориентация – североизток – югозапад. Върху дъното на ямата и над находките е проследен слой от тъмна органична материя и червена охра."

Червена охра....

Погледни тук.

https://muegn.ru/bg/orders/kogda-poyavilis-pervye-stoyanki-pervobytnyh-lyudei-pervobytnye.html

Въз ocнoвa нa aнaлизa нa пoгpeбeниятa yчeнитe cтигнaхa дo зakлючeниeтo, чe хopaтa Cyнгиp ca paзвили peлигиoзни вяpвaния. Нaй-вepoятнo тe вяpвaхa в cъщecтвyвaнeтo нa зaдгpoбния живoт, изпълнявaхa maгичeckи pитyaли, oбoжecтвaхa пpиpoдaтa, пoчитaхa пpeдцитe, пoчитaхa cлънцeтo, лyнaтa и живoтнитe. — Источник: https://muegn.ru/bg/orders/kogda-poyavilis-pervye-stoyanki-pervobytnyh-lyudei-pervobytnye.html © muegn"

Да, знам, че и в Африка, и в Австралия, и в Америките е открита охрата като боя.
Обаче? :)

Благодаря ти, ценно ми беше!
цитирай
8. tres1 - barin изобщо не съм съгласен за историята на Гърция
25.07.2022 11:03
Най-меко казано тя е толкова древна, колкото измисленият им език. Това, че са по-нагли и от македонците не ги прави нито държава, нито народ, съпоставими с историята българска.
цитирай
9. barin - Здравей, Добродане. Радвам се, че ...
25.07.2022 11:17
Здравей, Добродане. Радвам се, че ти помогнах. Ще обърна внимание нанещата, на които акцентираш. След два дена ще имам още информация по въпроса, защото се уговорих за още една среща във връзка с Варненския халколитен некропол.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Трес. Съгласен съм, че ...
25.07.2022 11:19
Здравей, Трес. Съгласен съм, че гърците не могат да се мерят с нас, но рекламата им е голяма. Затова те са известна туристическа дестинация. На мястото, където е Варненския халколитен некропол ходих за последно преди 4 години и няма нищо.
Поздрави!
цитирай
11. tres1 - Още един факт
25.07.2022 14:23
доказващ същността на селяндурщината - видяла, но не разбрала, чула, но не схванала. С две думи пари за мерцедеси има, за самолети, яхти и острови дори, но за археология и за национално самочуствие-достойнство много жално - НЕ. Те това е резултат на дивата селяндурия дето толкова години ни "ограмотява" и управлява. Жалкото е, че като им го кажеш могат само да се цупят намусени и обидени, но да схванат съдържаниоето - НЕ. А гръците с противният им патриотарски шовинизъм в този случай заслужават уважение. На мен остава ми единствено да се надявам на истината в поговорката: - Всеко зло - зa добро. Ега и светлинката в тунела прерастне в прекрасен слънчев ден.
цитирай
12. mt46 - Поздрав! Това едва ли може да се разбере...
27.07.2022 13:14
"Остава да се разбере коя е била високоразвитата цивилизация по това твърде много отдалечено време."
В древността немалко цивилизации са изчезнали, нали?...
цитирай
13. barin - И аз мисля, че няма да се разбере коя е ...
27.07.2022 14:10
И аз мисля, че няма да се разбере коя е тази високоразвита цивилизация, Марине. Археолозите дават имена на културите и артефактите. Например "граоба на Тодорка" до с. Оходен, Врачанско.
Поздрави!
цитирай
14. zaw12929 - СЪКРОВИЩА- НАЙ ЦЕННОТО ЗЛАТО ЗА ...
28.07.2022 06:30
СЪКРОВИЩА- НАЙ ЦЕННОТО ЗЛАТО ЗА ХОРАТА- ПЪЛНИ С МЕЧТИ И ИДЕИ
цитирай
15. barin - Здравей, Зав. Хубаво блести зла...
28.07.2022 11:58
Здравей, Зав. Хубаво блести златото. Вчера го видях в нашия музей.
Поздрави!
цитирай
16. kim29 - Интересно
28.07.2022 15:30
Интересна информация. Благодаря, че я предоставяш и имах възможност да я прочета, Барин!
Интересни са и коментарите.
цитирай
17. barin - Здравей, Ким. Вчера придобих още ...
28.07.2022 15:36
Здравей, Ким. Вчера придобих още информация. Трябва да се популяризира Варненскиия халколитен некропол.
Поздрави!
цитирай
18. rosiela - БАРИН,
29.07.2022 18:26
страхотен материал. За някои неща около потопа бях чела, но за златото не знаех. Благодарности.
цитирай
19. barin - Здравей, Роси. В РИМ Варна има из...
29.07.2022 19:25
Здравей, Роси. В РИМ Варна има изложени предмети и е интересна изложбат. Днес дори поздравих Варненска и Великопреславска митрополия за 150-годишнината. Отвори се възможност да напиша и за това.
Поздрави!
цитирай
20. notfun - ...няколко пъти, писах за това ЧУДО на чудесата )
01.08.2022 10:43
...НЕЩАТА, идат, след ПОТОПА, пр 10 000г, ОТКЪМ ШУМЕР..
Месопотамия, Междуречието...тук, покрай напиуте Брегове, акостира т н
Ковчег на Ной, а неговият Син, СЕМ, развива тези занаяти и Културата ВАРНА..по късно..

..осввен,бЪЛГАРска, Гръцка, и Македонска, култура, имаме и СВЕТОВНА,такава..

поздрави за идеята.../ има 'хляб'', в нея )

"Според изследване на японски учени през 1974 година чрез радиовъглероден метод повечето предмети от некропола са датирани в периода между 4600 и 4200 г.пр.Хр. Остава да се разбере коя е била високоразвитата цивилизация по това твърде много отдалечено време. На
цитирай
21. barin - Здравей, Юлия. За Варненския ха...
01.08.2022 14:51
Здравей, Юлия. За Варненския халколитен некропол има мероприятия във Варна. Появи се още информация. Усилено търсят Ноевия ковчег край нашите брегове и изглежда наистина е тук.
Поздрави!
цитирай
22. notfun - ...как така, ''усилено''го ''търсят''...))
01.08.2022 20:57
нали, го, пиша за 9 хх ...
Ковчегът на Ной, е акостирал в подножието на АРАРАТ/ АРМЕНИЯ..

оттам, се разселват, и по НАШИТЕ ЗЕМИ..
тук и СЕМ, синът му дава Познанията на местните
Цивилизацията е Шумерската, там е имало Ядрена война , от Небето...
и, това. предизвиква..последният Потоп..
след това, Ударната Вълна, разкъсва..
сушата, на протока..край Босфора, и нахлува тук..
и така....

трябва, да четете...и международни, известни автори, иване...

поздрави на всички..
чела съм поне 12 книги, по Темата...
цитирай
23. panazea - Здравейте !
01.08.2022 22:12
След като фънката е писала за Ной , как може да се съмнявате ?
Това е Фуна , ненадминатата историчарка и изкуствоведка !
Барин , тя ти е колежка!
цитирай
24. barin - Лошо няма, Тони. Аз чета историч...
01.08.2022 22:38
Лошо няма, Тони. Аз чета исторически теми и публикации навсякъде. Сещам се, че при Юлия имаше за Ной, но тя е писала тук много и няма как да ѝ намеря темата.
Поздрави!
цитирай
25. notfun - иване .смятам за достойно
02.08.2022 14:21
да докажеш,
че. ти. не си историк. и в такъв смисъл,
не си ми никакъв колега ...
а,просто съблогер, с когото общувам..по-особени казуси
Благодаря ти, хубав ден
цитирай
26. barin - Вярно е, Юлия. Аз се определям като ...
02.08.2022 15:53
Вярно е, Юлия. Аз се определям като историк-любител и не се сравнявам с професионалистите, които имат научни титли. Това, че изнесох 9 доклада е признание само за мен. Не съм решил дали ще стана преподавател след края на военната ми служба. Тук общувам с теб и още много съблогъри. Срещал съм се с 10-12 досега
Поздрави!
цитирай
27. truthful - А защо само злато?
05.08.2022 12:13
В този некропол са намерени и мъниста от нефрит, пробити с проходни отвори 1- 2 мм и ... набити в тях златни тръбички с доста тънка стена. Мънистата на всичко отгоре са и добре външно обработени.
За тези мъниста един археолог с ЛЕКОТА обясняваше как това са го правили хората преди хиляди години, ноооо...?
Да припомня, че нефрита е скъпоценен камък и е 7 пъти по-здрав от гранита и пробиването мy с проходни отвори с малък диаметър!!! - ИЗОБЩО не е работа за хора с малко възможности. Не е само до пробиването, необходима е и точност за изработката на златните тръбички, за да могат да се набият - с др. дyми това не е по силите на ония хора по онова време. Дрyги са ги правили, а нашите са гледали.
Така,че barinе ако ходиш пак виж и този момент за нефритените мъниста.
цитирай
28. barin - Здравей, truthful. Вярно е, че за ...
05.08.2022 15:31
Здравей, truthful. Вярно е, че за нефрита пропуснах. Той е познат от древността скъпоценен камък. Сега изглежда са открити нови находища, защото е станал полускъпоценен. Обратното е с аквамарина- от полускъпоценен, поради изчерпване на ннаходищата е станал скъпоценен. Със сигурност ще ходя отново до изложбата и ще обърна внимание на нефрита. През октомври ще излиза сборник по случай 150 г. от откриването на Варненски алколитен некропол. На 3.08. присъствах на представянето на две книги в зала концертна на радио Варна и говориха много за некропола. Жалко, че времето беше ограничено и не успяха да кажат всичко.
Поздрави!
цитирай
29. fun1001 - Барин .прегледах снощи бегло сайта на т н.Варненска историческа конференция
05.08.2022 18:53
Никъде не срещнах .твоето име извинявай
но срещнах на тази тематика и други така наречени анализи ,или доклади..

Всъщност, какво означава в този смисъл доклад
това не е нито новина, нито научна обосновка ..
това са различни примери и картинки,които циркулират в нета, вече 50 год,а. не 150..)))

Много е грозно г-жа панацея и на латерна _да влиза по този начин в нашия диалог
грозно е . невъзпитано и преднамерено
Съжалявам, ако преча ще се оттегля от коментарии..
цитирай
30. barin - Здравей, Юлия. Няма да срещнеш м...
05.08.2022 19:16
Здравей, Юлия. Няма да срещнеш моето име във Варненска историческа конференция. Оттам ми отказаха 3 пъти и след първия отказ се регистрирах в блога и започнах да пиша. Докладите ми са изнесени на други места след 2020 г. по различни теми: научни, исторически конференции, повечето с международно участие: в София, Стара загора, Шумен Велико Търново, Пловдив, Разград, Габрово. Никой не е пророк на родното си място, но ми предстои изнасяне на доклад пред Съюза на учените във Варна и още един-пред филиала на Тракийския университет. Моя практика досега е, където видя, че е изнесен доклад по тема, подобна на тази, която искам да се отказвам и опитвам с друга тема. Не пречиш с коментарите, така че свободно коментирай. Досега за толкова време съм изтрил само 4-5 коментара и съм поставил едва 4 минуса. Тази тема е много далеч от представите и изискванията за доклад.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645732
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031