Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2022 18:13 - Корейската война 1950-1953 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8723 Коментари: 30 Гласове:
55

Последна промяна: 10.06.2022 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Войната от1950 до 1953 г. е известна като Корейската война. Тя се води между двете окупационни зони- на север- Съветска, а на юг- Американска. И двете държави твърдят, че другата първа е нападнала. Също така и двете се приемат за единствената независима Корея и че е победителка във войната. За Корейската война намерих една статия в интернет, където подрообно е описана и ще я използвам за основен материал. С изненада установих, че е общия брой на жертвите е твърде голям-около 3 милиона.  През 1910 г. императорска Япония анексира Корея, където управлява в продължение на 35 години до капитулацията си в края на Втората световна война на 15 август 1945 г. Съединените щати и Съветският съюз разделят Корея по 38-ия паралел на две окупационни зони. Съветският съюз администрира северната зона, а американците – южната. През 1948 г. в резултат на напрежението през Студената война окупационните зони се превръщат в две суверенни държави. В северната част на страната е създадена социалистическа държава – Корейската народнодемократична република, под тоталитарното комунистическо ръководство на Ким Ир Сен, а в южната част на страната е създадена капиталистическа държава – Република Корея, под авторитарното автократично ръководство на Сингман Ри. И двете правителства на двете нови корейски държави претендират, че са единственото легитимно правителство на цяла Корея. Преди 1910 г. Корея е била независима държава, но и много години под китайска власт.
                  "След първите два месеца на войната южнокорейската армия (ROKA) и американските сили, изпратени набързо в Корея, са на път да претърпят поражение и се оттеглят в малък район зад отбранителна линия, известна като Пусанския периметър. През септември 1950 г. при Инчхон е предприета рискована амфибийна контраофанзива на ООН, която отрязва войските на КНА и снабдителните линии в Южна Корея. Тези, които успяват да избегнат обкръжаване и пленяване, са принудени да се върнат на север. Силите на ООН нахлуват в Северна Корея през октомври 1950 г. и се придвижват бързо към река Ялу – границата с Китай, но на 19 октомври 1950 г. китайските сили на Народната доброволческа армия (НДАО) преминават Ялу и влизат във войната. ООН се оттегля от Северна Корея след първата фаза на офанзивата и втората фаза на офанзивата. До края на декември китайските сили са в Южна Корея."
image
                 Двете държави, които до 1945 г. са били обединена една държава са разположени на Корейския полуостров. Границата минава по 38-мия паралел. С течение на времето различиетомежду Северна и Южна Корея става голямо.
 Корейската война е сред най-разрушителните конфликти на съвременната епоха, с приблизително 3 милиона жертви и по-голям брой цивилни жертви от Втората световна война и Виетнамската война. Тя води до разрушаването на почти всички големи градове в Корея, до хиляди масови убийства и от двете страни, включително масовото избиване на десетки хиляди заподозрени комунисти от южнокорейското правителство, както и до изтезания и гладуване на военнопленници от страна на севернокорейците. Северна Корея се превръща в една от най-тежко бомбардираните държави в историята. Отначало Севернокорейската армия има преимущество и завладява по=голямата част на Южна Корея. Следва един десант от страна на САЩ и нещата се обръщат. Южнокорейската армия наближава Китайската граница. Китай преди година е приключил гражданската война. Не успява да обладее и присъедини остров Тайван( Тайпе). На острова САЩ помагат на правителството и досега Тайван е отделен от Китай. 
               На различните места вой ната се нарича по различен начин: В Южна Корея войната обикновено се нарича „Войната от 625 г.“ (yook-i-o dongnan) или просто „625 г.“, което отразява датата на започването ѝ – 25 юни.

В Северна Корея войната официално се нарича „Отечествено-освободителна война“ (Chosǒn chǒnjaeng). В континентален Китай военната кампания е най-често и официално известна като „Съпротива срещу Америка и помощ на Корея“ (пинин: Chбoxiǎn Zhаnzhēng), понякога се използва неофициално. Терминът „Хан“ (пинин: Hбn Zhаn) се използва най-често в Тайван (Република Китай), Хонконг и Макао. В САЩ войната първоначално е описана от президента Хари С. Труман като „полицейска акция“, тъй като Съединените щати никога не обявяват официално война на своите противници и операцията се провежда под егидата на ООН. Понякога в англоезичния свят тя е наричана „Забравената война“ или „Непознатата война“ поради липсата на обществено внимание към нея както по време на войната, така и след нея, в сравнение с глобалните мащаби на предшестващата я Втора световна война и последвалия гняв на последвалата я Виетнамска война." 
image

На Техеранската конференция през ноември 1943 г. и Ялтенската конференция през февруари 1945 г. Съветският съюз обещава да се присъедини към съюзниците си в Тихоокеанската война в рамките на три месеца след победата в Европа. Германия официално капитулира на 8 май 1945 г., а СССР обявява война на Япония и нахлува в Манджурия на 8 август 1945 г., три месеца по-късно. Това става три дни след атомната бомбардировка на Хирошима. До 10 август Червената армия започва да окупира северната част на Корея. През нощта на 10 август във Вашингтон американските полковници Дийн Ръск и Чарлз Х. Бонестел III получават задачата да разделят Корея на съветска и американска окупационна зона и предлагат 38-ия паралел за разделителна линия. Това е включено в Обща заповед № 1 на САЩ, която е отговор на японската капитулация на 15 август. Обяснявайки избора на 38-ия паралел, Ръск отбелязва, че „въпреки че той е по-северно разположен, отколкото реално може да бъде достигнат от американските войски, в случай на съветско несъгласие … сметнахме за важно да включим столицата на Корея в зоната на отговорност на американските войски“
             Имало е опасност от използване на ядрено оръжие. По това време СССР и САЮ имат атомни бомби. Като се позовава на неспособността на Съвместната комисия да постигне напредък, правителството на САЩ решава да проведе избори под егидата на ООН с цел създаване на независима Корея. Съветските власти и корейските комунисти отказват да сътрудничат с мотива, че изборите няма да бъдат честни, а много южнокорейски политици ги бойкотират. На 10 май 1948 г. в Южна Корея се провеждат общи избори. Три месеца по-късно, на 25 август, в Северна Корея се провеждат парламентарни избори. На 17 юли 1948 г. южнокорейското правителство провъзгласява национална политическа конституция, а на 20 юли 1948 г. избира Сингман Ри за президент. Тези избори обикновено се смятат за манипулирани от режима на Ри. Република Корея (Южна Корея) е създадена на 15 август 1948 г. В съветската окупационна зона на Корея Съветският съюз се съгласява със създаването на комунистическо правителство. През 1948 г. в южната част на полуострова избухва мащабно въстание, подкрепяно от Северна Корея. Положението се изостря от продължаващата необявена гранична война между Кореите, в която се водят боеве на ниво дивизии и загиват хиляди хора от двете страни. По това време РККА е почти изцяло обучена и фокусирана върху борбата с въстанието, а не върху конвенционалната война. Те са екипирани и съветвани от сили от няколкостотин американски офицери, които до голяма степен успешно помагат на РККА да усмири партизаните и да се задържи срещу севернокорейските военни сили (Корейската народна армия, КНА) по 38-ия паралел. До 1949 г. военните действия на Южна Корея и САЩ намаляват активния брой на местните комунистически партизани в Юга от 5000 на 1000 души. Въпреки това Ким Ир Сен смята, че широко разпространените въстания са отслабили южнокорейската армия и че севернокорейското нахлуване ще бъде приветствано от голяма част от южнокорейското население. През март 1949 г. Ким започва да търси подкрепата на Сталин за инвазия, като пътува до Москва, за да се опита да го убеди.
image
 
image
 

Лидерите на двете Кореи: Ким Ир Сен и Сингман Ри. 
По препоръка на държавния секретар Ачесън президентът Труман нарежда на върховния главнокомандващ на съюзническите сили в Япония генерал Дъглас Макартър да прехвърли материални средства на южнокорейската армия, като същевременно осигури въздушно прикритие за евакуацията на американските граждани. Президентът не се съгласява със съветниците, които препоръчват едностранна американска бомбардировка на севернокорейските сили, и нарежда на Седми американски флот да защити Китайската република (Тайван), чието правителство иска да се сражава в Корея. Съединените щати отхвърлят искането на Тайван за участие в бойни действия, за да не предизвикат ответни действия от страна на КНР. 
През 1949 и 1950 г. Съветският съюз продължава да въоръжава Северна Корея. След победата на комунистите в Китайската гражданска война етнически корейски части в НОАК са изпратени в Северна Корея. Китайското участие е широкообхватно от самото начало, като се основава на предишното сътрудничество между китайските и корейските комунисти по време на Китайската гражданска война. "Според първото официално преброяване на населението през 1949 г. населението на Северна Корея наброява 9 620 000 души, а към средата на 1950 г. севернокорейските сили наброяват между 150 000 и 200 000 войници, организирани в 10 пехотни дивизии, една танкова дивизия и една военновъздушна дивизия, разполагащи с 210 изтребителя и 280 танка, които превземат планирани цели и територии, сред които Кесон, Чунчон, Уйеонгбу и Онгджин.  на Съвета в знак на протест срещу заемането на постоянното място на Китай в Съвета за сигурност на ООН от Тайван. След като обсъжда въпроса, на 27 юни 1950 г. Съветът за сигурност публикува Резолюция 83, в която препоръчва на държавите членки да предоставят военна помощ на Република Корея. Въпреки че ранните успехи на Ким го карат да прогнозира, че ще сложи край на войната до края на август, китайските лидери са по-песимистично настроени. За да противодейства на евентуално американско разгръщане, Джоу Енлай си осигурява съветски ангажимент Съветският съюз да подкрепи китайските сили с въздушно прикритие и разполага 260 000 войници по корейската граница под командването на Гао Ган. Джоу заповядва на Чай Ченгвен да извърши топографско проучване на Корея и нарежда на Лей Инфу, военния съветник на Джоу в Корея, да анализира военната ситуация в Корея. Лей стига до заключението, че Макартър най-вероятно ще се опита да извърши десант в Инчхон. След като се консултира с Мао, че това ще бъде най-вероятната стратегия на Макартър. На 27 юни президентът Труман нарежда на въздушните и морските сили на САЩ да окажат помощ на Южна Корея. На 16 септември Осма армия започва пробива си от Пусанския периметър. Оперативната група „Линч“, 3-ти батальон от 7-ми кавалерийски полк и две части от 70-ти танков батальон (рота „Чарли“ и разузнавателно-разузнавателен взвод) напредват през 171,2 км от територията на КПА, за да се присъединят към 7-ма пехотна дивизия при Осан на 27 септември. X корпус бързо разгромява защитниците на КПА около Сеул, като по този начин заплашва да хване в капан основните сили на КПА в Южна Корея. На 18 септември Сталин изпраща генерал Х. М. Захаров в Северна Корея, за да посъветва Ким Ир Сен да спре настъплението си около периметъра на Пусан и да пренасочи силите си за защита на Сеул. Китайските командири не са информирани за числеността на севернокорейските войски или за оперативните планове. В качеството си на общ командир на китайските сили Джоу Енлай предлага севернокорейците да се опитат да елиминират силите на ООН в Инчхон само ако разполагат с резерви от поне 100 000 души; в противен случай той съветва севернокорейците да изтеглят силите си на север. До 1 октомври 1950 г. командването на ООН отблъсква КНА на север от 38-ия паралел; след тях РК напредва в Северна Корея. Макартър прави изявление, в което изисква безусловна капитулация на КНА. Шест дни по-късно, на 7 октомври, с разрешение на ООН силите на Командването на ООН последват силите на РК на север. На 26 октомври Х корпус се приземява във Вонсан (в югоизточната част на Северна Корея) и Ривон (в североизточната част на Северна Корея), но тези градове вече са превзети от силите на РК. Осма американска армия навлиза в Западна Корея и превзема Пхенян на 19 октомври 1950 г. 187-и въздушнодесантен полкови боен екип извършва първия от двата си бойни скока по време на Корейската война на 20 октомври 1950 г. при Сунчон и Сучон. Мисията е да се пресече пътят на север, отиващ към Китай, като се попречи на севернокорейските лидери да избягат от Пхенян; и да се спасят американски военнопленници. В края на месеца силите на ООН държат 135 000 военнопленници от КНА. С наближаването на китайско-корейската граница силите на ООН на запад са разделени от тези на изток от 80-161 км (50-100 мили) планински терен. В допълнение към 135 000-те пленени, КПА е претърпяла и около 200 000 убити или ранени мъже с общо 335 000 жертви от края на юни 1950 г. и е загубила 313 танка (предимно Т-34). На 1 октомври 1950 г., в деня, в който войските на ООН пресичат 38-ия паралел, съветският посланик препраща телеграма от Сталин до Мао и Джоу с искане Китай да изпрати пет-шест дивизии в Корея, а Ким Ир Сен изпраща неистови молби до Мао за китайска военна намеса. В същото време Сталин дава да се разбере, че самите съветски сили няма да се намесят пряко. За да получи подкрепата на Сталин, Джоу и китайска делегация пристигат в Москва на 10 октомври, след което отпътуват за дома на Сталин на Черно море. Там те се консултират с висшето съветско ръководство, което включва Йосиф Сталин, както и Вячеслав Молотов, Лаврентий Берия и Георгий Маленков. Първоначално Сталин се съгласява да изпрати военно оборудване и боеприпаси, но предупреждава Джоу, че съветските военновъздушни сили ще имат нужда от два или три месеца, за да подготвят евентуални операции. На последваща среща Сталин казва на Джоу, че ще предостави на Китай оборудване само на кредитна основа и че съветските военновъздушни сили ще действат само над китайското въздушно пространство, и то след неразкрит период от време. Междувременно на 15 октомври 1950 г. президентът Труман и генерал Макартър се срещат на остров Уейк. Тази среща е широко разгласена заради неучтивия отказ на генерала да се срещне с президента на континенталната част на САЩ. Пред президента Труман Макартър изказва предположението, че има малък риск от китайска намеса в Корея и че възможността КНР да помогне на КНА е отпаднала. Той смята, че КНР разполага с около 300 000 войници в Манджурия и с около 100 000-125 000 войници при река Ялу. Освен това той заключава, че макар половината от тези сили да могат да преминат на юг, „ако китайците се опитат да слязат до Пхенян, ще има най-голямо клане“ без защита от военновъздушните сили. След като на 19 октомври тайно пресича река Ялу, 13-та армейска група на ПВО започва първата фаза на офанзивата на 25 октомври, атакувайки настъпващите сили на ООН близо до китайско-корейската граница. Това военно решение, взето единствено от Китай, променя отношението на Съветския съюз. Дванадесет дни след влизането на войските на ПВА във войната Сталин разрешава на съветските военновъздушни сили да осигурят въздушно прикритие и подкрепя по-голяма помощ за Китай. След като нанася тежки загуби на II корпус на РККА в битката при Онджонг, на 1 ноември 1950 г. се случва първата конфронтация между китайските и американските военни. В Корейската война за първи път се срещат китайски и американски войски. Прекратяването на огъня, представено от ООН на КНР малко след битката при река Ч’онгч’он на 11 декември 1950 г., е отхвърлено от китайското правителство, което е убедено в непобедимостта на ПВО след победата ѝ в тази битка и в по-широката втора фаза на настъплението, а също така иска да демонстрира желанието на Китай за пълна победа чрез изгонване на силите на ООН от Корея. След като на 26 декември генерал-лейтенант Матю Риджуей поема командването на Осма армия на САЩ, в навечерието на Нова година през 1950 г. PVA и KPA започват своята Трета фаза на настъпление (известна още като „Китайската новогодишна офанзива“)
image 
 
   Генерал Риджуей е назначен за върховен главнокомандващ в Корея и прегрупира силите на ООН за успешни контраатаки, а генерал Джеймс Ван Флит поема командването на Осма армия на САЩ. По-нататъшните атаки бавно изчерпват силите на PVA и KPA; операциите „Courageous“ (23-28 март 1951 г.) и „Томахоук“ (23 март 1951 г.) (боен скок на 187-а въздушнодесантна полкова бойна група) са съвместна сухопътна и въздушнодесантна инфилтрация, предназначена да хване в капан силите на PVA между Кесон и Сеул. Силите на ООН напредват до линията Канзас, северно от 38-ия паралел."През последните две седмици на февруари 1951 г. операция „Thunderbolt“ е последвана от операция „Killer“, проведена от обновената Осма армия. Това е пълномащабна атака на целия фронт, организирана за максимално използване на огневата мощ, за да се убият възможно най-много войски на КПА и ПВА. Операция „Убиец“ завършва с реокупация на територията на САЩ на юг от река Хан от I корпус и превземането на Хоенгсон от IX корпус. След 1951 г. се получава патова ситуация и позиоционна война с осдновни сражения, както следва хронологично: Битката при Кървавия хребет (18 август – 15 септември 1951 г.), Битката при Пънчбоул (31 август – 21 септември 1951 г.), Битката при хребета Хеърбрейк (13 септември – 15 октомври 1951 г.), Битката при Олд Балди (26 юни – 4 август 1952 г.), Битката при Белия кон (6-15 октомври 1952 г.), Битката при Триъгълния хълм (14 октомври-25 ноември 1952 г.), Битката при Хил Ери (21 март-21 юни 1952 г.), обсадите на Аутпост Хари (10-18 юни 1953 г.), Битката при Хук (28-29 май 1953 г.), Битката при Порк Чоп Хил (23 март-16 юли 1953 г.) и Битката при Кумсонг (13-27 юли 1953 г.). На 7 март 1951 г.
             "В хода на мирните преговори през последните седмици на войната китайците правят последни опити за завземане на територия: на 10 юни 30 000 китайски войници нанасят удар по две южнокорейски и една американска дивизия на фронт от 13 км, а на 13 юли 80 000 китайски войници нанасят удар по източния и централния сектор на Кумсун, като основната тежест на атаката пада върху четири южнокорейски дивизии. И в двата случая китайците постигат известен успех в пробива на южнокорейските линии, но не успяват да се възползват, особено когато присъстващите американски сили отговарят с огромна огнева мощ. Китайските жертви в последната им голяма офанзива за войната (над нормалните загуби за фронта) са около 72 000, включително 25 000 убити в боя, в сравнение с 14 000 за ООН (по-голямата част от тези жертви са южнокорейци, макар че 1611 са американци). През юни-юли комунистите изстрелват 704 695 снаряда от полско оръжие в сравнение с 4 711 230, изстреляни от ООН, което представлява съотношение 6,69:1."Преговорите за примирие продължиха две години, първо в Кесон, на границата между Северна и Южна Корея, а след това в съседното село Панмунджом. Основна и проблематична точка в преговорите беше репатрирането на военнопленниците. ПВО, КНА и командването на ООН не успяват да се споразумеят за системата за репатриране, тъй като много войници от ПВО и КНА отказват да бъдат репатрирани обратно на север, което е неприемливо за китайците и севернокорейците. Впоследствие е създадена Комисия за репатриране на неутралните нации под председателството на индийския генерал К. С. Тимайя, която се занимава с въпроса." Новите лидери на двете Велики сили побързват да разрешат конфликта и да приключат с войната. Тя излиза много скъпа за Съветския съюз и САЩ. Границата се установява по 38-мия паралел. Преди няколко години Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се срещнаха за първи път. Няма изгледи двете Кореи да се обединят, както стана с Германия, Виетнам и Йемен, поне към сегашния момент. Примирието не винаги се спазва и има чести нахлувания в чуждата територия.  

                През 1952 г. САЩ избират нов президент и на 29 ноември 1952 г. новоизбраният президент Дуайт Д. Айзенхауер заминава за Корея, за да научи какво може да сложи край на Корейската война. Айзенхауер встъпва в длъжност на 20 януари 1953 г. Йосиф Сталин умира няколко седмици по-късно, на 5 март. След сключването на примирието Северна Корея извърши многобройни нахлувания и агресивни действия. От 1966 г. до 1969 г. са извършени голям брой трансгранични нахлувания, които се наричат Корейски конфликт в демилитаризираната зона или Втора корейска война. През 1968 г. севернокорейски екип от командоси неуспешно се опитва да убие южнокорейския президент Пак Чунг-хи по време на нападението над Синята къща. През 1976 г. инцидентът с убийството с брадва получава широка публичност. От 1974 г. насам са разкрити четири тунела за нахлуване, водещи към Сеул. През 2010 г. севернокорейска подводница торпилира и потопява южнокорейската корвета ROKS Cheonan, в резултат на което загиват 46 моряци. Отново през 2010 г. Северна Корея обстрелва с артилерийски снаряди остров Йонпьонг, при което загиват двама военни и двама цивилни. След сключването на примирието Северна Корея извърши многобройни нахлувания и агресивни действия. След нова вълна от санкции на ООН, на 11 март 2013 г. Северна Корея заявява, че примирието е станало невалидно. На 13 март 2013 г. Северна Корея потвърди, че прекратява примирието от 1953 г., и заяви, че Северна Корея „не е ограничена от декларацията за ненападение между Севера и Юга“.

             На 30 март 2013 г. Северна Корея заявява, че е влязла в „състояние на война“ с Южна Корея, и заявява, че „дългогодишната ситуация, при която Корейският полуостров не е нито в мир, нито във война, окончателно приключи“. В реч на 4 април 2013 г. министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл информира пресата, че Пхенян „официално е информирал“ Пентагона, че „ратифицира“ потенциалното използване на ядрено оръжие срещу Южна Корея, Япония и Съединените американски щати, включително Гуам и Хаваите. Хейгъл също така заяви, че САЩ ще разположат в Гуам противоракетната система за защита на района с голяма надморска височина (Terminal High Altitude Area Defense) поради правдоподобната и реалистична ядрена заплаха от страна на Северна Корея.

  image

            През 2016 г. стана ясно, че Северна Корея се е обърнала към САЩ с молба за провеждане на официални мирни преговори за официално прекратяване на войната. Въпреки че Белият дом се съгласи на тайни мирни преговори, планът беше отхвърлен поради отказа на Северна Корея да обсъди ядреното разоръжаване като част от условията на договора. Данни за силите в Корейската война: По данни на Министерството на отбраната на САЩ по време на Корейската война САЩ са претърпели 33 686 смъртни случая в битка, 2 830 смъртни случая извън битка и 17 730 други смъртни случая. Американските бойни жертви са над 90 % от загубите на ООН, които не са свързани с Корея. Бойните загуби на САЩ са 8516 до първия им сблъсък с китайците на 1 ноември 1950 г. Първите четири месеца на Корейската война, т.е. войната преди китайската интервенция (започнала към края на октомври), са далеч най-кървавите на ден за американските сили, тъй като те се сражават и унищожават сравнително добре оборудваната КНА в интензивни боеве. Американските медицински документи показват, че от юли до октомври 1950 г. американската армия е понесла 31% от смъртните случаи в бойните действия, които в крайна сметка е понесла през цялата 37-месечна война. САЩ изразходват общо 30 милиарда щатски долара за войната. Около 1 789 000 американски войници служат в Корейската война, което представлява 31% от общо 5 720 000 американци, служили на активна служба по света от юни 1950 г. до юли 1953 г.




Гласувай:
55



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - БАРИН,
10.06.2022 18:16
ЧЕТОХ С ИНТЕРЕС. БАЩА МИ РАЗКАЗВАШЕ, ЧЕ БИЛА ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ ТАЯ ВОЙНА И ГОЛЯМ ХЪС И ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ, АМА АЗ ТОГАВА НЕ СЪМ БИЛА РОДЕНА, ЧЕ СЕГА ДА ПОНАУЧА НЕЩО.
БЛАГОДАРЯ.
цитирай
2. barin - Здравей, Роси. Подадоха ми инфо...
10.06.2022 18:20
Здравей, Роси. Подадоха ми информация за тази война и наскоро я четох. Сега вече публикувам за войната. Във Военната академия се спомена набързо в лекцията" Новите войни"
Поздрави!
цитирай
3. kvg55 - До 1. barin
10.06.2022 18:28
В Корея, в съседен Китай и въобще в целия свят, в резултат на победата на Съветския съюз във Втората световна война, марксизмът–ленинизмът бележи засилен интерес и разпространение. Окупирането от САЩ на така наречената Южна Корея, която, както и Германия си е окупирана и до днес, е с цел спиране на социалистическото развитие на цяла Корея.
цитирай
4. barin - Здравей, kvg55. Целта е била Корея ...
10.06.2022 18:32
Здравей, kvg55. Целта е била Корея да се раздели на две. Имало е идея и Маджурия да бъде отделена от Китай, но не е станало. В някои мемориали го бях чел. Доколкото помня Сталин бил против, а после съжалявал, ала било късно.
Поздрави!
цитирай
5. iw69 - САЩ след ВСВ
10.06.2022 18:47
подкрепят и националистите от "Kuomintang" начело с Чан Кайши (Чан Кай Шек) в Китай, които 1949 г. отцепват о. Тайван.

Навсякъде американско вредителство.
цитирай
6. barin - Да, Ив. На много места има против...
10.06.2022 18:51
Да, Ив. На много места има противопоставяне между САЩ и СССР. С помощта на САЩ Тайван се мотдели от Китай, за което съм споменал в материала.
Поздрави!
цитирай
7. monarh1991 - https://www.youtube.com/watch?v=yWYtFBckGlM&t=776s
10.06.2022 18:57
Интересно изложение, браво. Да, има и Втора Корейска война, както си писал и даже трета от 1984, за която писах в постинга си от 22 май, трае само 40 минути. Спомням си като малък бях видял в един вестник снимка на брат и сестра, които се събират след 50 години раздяла. Човешката драма е най-силна в това разделение. Иначе Южна Корея прилича на Тайван, че след дълъг период на диктатура се демократизира. Икономическия възход е свързан с името на споменатия Пак Чон Хи, диктатор, но и държавник. Иначе властта на семейство Ким в Северна Корея в началото далеч не е солидна и монолитна. Ето и едно видео за двете Кореи в заглавието на коментара.
цитирай
8. dobrodan - Мдаа... Като гледам, онеправданите капиталисти в Южна Корея са я докарали
10.06.2022 19:05
до просешка тояга, пък Северна Корея процъфтява и служи за пример на убеденото в победата на комонизама подрастващо поколение българчета...
Господа, прекалявате с политиката и по-точно с пропагандата.
Барин, браво за труда!
цитирай
9. barin - Здравей, Симеоне. За малко спом...
10.06.2022 19:05
Здравей, Симеоне. За малко споменах от кратката война през 1969 г. В Академията не се разглежда като отделна война, а по-скоро като кратък конфликт с напрежение на силите. Иначе това се явява война, защото има нахлуване на армии на чужда територия. В сегашни условия обикновено държавите- агресори измислят за пред обществеността повод, за да оправдаят своите действия. Например често се случва една държава под предлог, че има дискриминация на част от малцинство в друга, с което се чувства етнографски сродна или дори идентична нахлува и воюва. Примери много от историята и не визирам войната между Русия и Украйна в случая.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Здравей, Добродане. Северна Корея ...
10.06.2022 19:14
Здравей, Добродане. Северна Корея живее в свой свят и дори съм чел, че имат свое летоброене, което започва от Ким Ир Сен. В Северна Корея се създаде управляваща династия, подобно на царските. Държавата е доста зле, но "въоръжена до зъби", а и има ядрено оръжие.
Поздрави!
цитирай
11. monarh1991 - Северна Корея...
10.06.2022 19:23
Северна Корея има своя собствена идеология, интерпретация на марксизма-ленинизма, съчетавайки го с корейските традиции, т.н. Чучхе. Елена Йончева имаше документален филм навремето. Прав си, че има много примери в историята, включително и с Щатите.
цитирай
12. barin - Здравей, Симеоне. Комунизмът в ...
10.06.2022 19:29
Здравей, Симеоне. Комунизмът в Севрна Корея е по-различен от положения в Марксизма- ленинизма. Има влияние от своите традиции и националното. Филмет на Елена Дончева си го спомням.
цитирай
13. monarh1991 - https://www.kinonews.ru/article_96474/
10.06.2022 20:34
Като говорим за традиции, корейската култура е древна и богата. И съвременната заслужава внимание. Има много хубави южнокорейски сериали. По Канал 1 преди 4 години излъчиха Съкровище в двореца. И на Корейската война са посветени доста ленти. В линка в заглавието списък с такива филми, има и американски и даже севернокорейски.
цитирай
14. barin - За нас обаче си остава малко позн...
10.06.2022 20:38
За нас обаче си остава малко позната. Мога да споделя, че през лятото на 2019 г. бях на едно представление на корейско изкуство в сградата на Радио Варна и имаше храна- корейски специалитети.
цитирай
15. monarh1991 - Така е...
10.06.2022 22:36
Така е. Има Корейско-български разговорник, посочен в статията за корейския език в Уикипедия. За храни не съм чувал. Иначе и музиката не е за изпускане. Беше нашумял хитът Гангнамстайл, дори има отделен стил в попа, Кейпоп.
цитирай
16. monarh1991 - Относно Тайван...
10.06.2022 22:38
Първоначално САЩ не са го подкрепяли толкова, но след края на войната преразглеждат позицията си. ,,Другим последствием войны стал провал планов окончательного объединения Китая под властью КПК. В 1950 году руководство страны активно готовилось к занятию острова Тайвань, последнего оплота сил Гоминьдана. Американская администрация на тот момент относилась к Гоминьдану без особой симпатии и не собиралась оказывать его войскам прямую военную помощь. Однако из-за начала Корейской войны планировавшийся десант на Тайвань пришлось отменить. После окончания военных действий США пересмотрели свою стратегию в регионе и недвусмысленно заявили о своей готовности защищать Тайвань в случае вторжения коммунистических армий." Корейская война - Википедия
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
11.06.2022 09:34
Що се отнася до Тайван, американците са със заслуга да не се включи в Китай
Въоръжили с ракети земя- въздух остатъците на армията на Чай Кан Ши Вероятно е имало и техен персонал От пратените китайски самолети, да бомбардират позициите им в Тойван, нито един не се завърнал....
Мао, при такова развитие на нещата ,решил с Тайван да не се занимават повече!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
18. barin - Може би погледнато от тогавашното ...
11.06.2022 10:47
Може би погледнато от тогавашното време Мао да е взел правилно решение, Адаш. Сигурно се е надявал по-късно да разреши проблема. Не се е появил подходящ случай, поне в следващите десетина години.
Поздрави!
цитирай
19. vladtepes - За Северна Корея
13.06.2022 15:23
Северна Корея е последната средновековна феодална монархия с теократични елементи, достоен наследник на Чингиз Хан, Тамерлан, Сукатай и т.н. средновековни азиатски владетели. Тримата владетели от династията Ким успешно строят съвременен средновековен азиатски феодализъм - марксизмът е нелегален от много време и се преследва.
цитирай
20. barin - Да, Влад. В Северна Корея положе...
13.06.2022 17:23
Да, Влад. В Северна Корея положението е по-особено. Управляващите са като монарси.
Поздрави!
цитирай
21. gardener - Спомен за другаря Ким
15.06.2022 12:27
Едно от многобройните ми "хобита" е да гледам, чета и слушам корейски неща, даже събирам тук-там по някое корейско изкуство, ако се случи на купя на добра цена. Моето лично мнение е, че съдбата на хората от Северна Корея е трагична. Разбира се, там има идеологически "правилни" комунисти - галеници на съдбата и елит в Северна Корея, които живеят относително добре на фона на битието на Народа, нещо като местната червена буржоазия, която има всичко, но няма ценностите и морала на културния Запад (от наша гледна точка). Всъщност, и Ю. Корея е една кастова държава, която върви по пътя на родените в Европа ценности, създадени от протестантите и САЩ, трудно е да се обясни на днешните българи, как и защо грешат в битието си, освен, ако не са поживели в Западна Европа или САЩ и са имали възможността да се развият, а не да пренасят нашите селски мурафети в свободния Свят. Някога имах състудент от С. Корея - от тези със значките и вида и качеството на значката с портрета на другаря Ким (Ир Сен), означаваше йерархичната му позиция в тяхното общество, което живее и до днес в робовладелчески тип комунизъм. Та, младежът изкара една година и си го прибраха в Корея. На четири очи с мен се разплака и ми сподели на много развален български, че там го чака смърт, че баща му и семейството му били се провинили нещо си, а него го прибирали за да го тикнат в лагер. Тук беше, все още, див комунизъм и младежът нямаше шанс да избяга на Запад, а и семейството му щяло да бъде унищожено, ако не се върне...
цитирай
22. barin - Здравей, gardener. Винаги едно ...
15.06.2022 16:59
Здравей, gardener. Винаги едно нещо навява някакви асоциации у хора, които са чели и имат познания. Династията на Ким се създаде и се възприе като форма на управление. Не мога да си представя как ще бъде свалена и какво ще стане тогава. Може би временни безредици. Помня преди години, че сегашния Ким Чен Ун нареди да убият дори вуйчо си за подозрение в измяна.
Поздрави!
цитирай
23. karpis - Здравей,Барин!
15.06.2022 22:36
Жалко е,че разделиха един народ заради пари!Но алчността води до това и още куп неприятности!Както е и при нас,за съжаление!
Поздрави!
цитирай
24. barin - Здравей, Кристина. Народът не е ...
16.06.2022 05:22
Здравей, Кристина. Народът не е виновен. Други решават съдбата му. На много места по света е така- несправедлива подялба, която води до войни.
Поздрави!
цитирай
25. zaw12929 - помня онези дни и без телевизия х...
18.06.2022 07:29
помня онези дни и без телевизия хората бяха информирани
цитирай
26. barin - Здравей, Зав. Чел съм много за тази ...
18.06.2022 07:32
Здравей, Зав. Чел съм много за тази война, представяна ни по един начин. Сега обединих гледните точки и две от статиите ми харесаха. Затова темата е базирана основно на тях.
Поздрави!
цитирай
27. bven - Някога, при абонамент в пощата за някой вестник или списание, беше задължителен етап да си харесаш и някакво руско издание.
20.06.2022 17:43
Така , една година ние четяхме "Корея сегодня" . Не беше нещо особено, но снимките на природата бяха хубави.
По-добре да четем за история, а за войните само да си правим изводи!
Поздрави, Барин!
цитирай
28. barin - Права си, Татяна. Аз пиша за войни и ...
20.06.2022 17:59
Права си, Татяна. Аз пиша за войни и история, но обикновено в темите ми има изводи, поуки, преценка от моя гледна точка. Помня го това време, дори като ученици ни задължаваха да се абонираме за руски вестници и списания.
Поздрави!
цитирай
29. emelika - Поздрав, barin!
20.06.2022 22:15
Хубава статия. Научих интересни неща от теб и коментарите. Тази вечер съм на вълна Корея в мислите си. След войните, твоя територия, реших да потърся нещо за изкуството и духовността на тази държава разделен сиамски близнак. Мисля си, че винаги на едната част ще и липсва другата.
цитирай
30. barin - Здравей, Елена. Малко зная за ко...
21.06.2022 05:31
Здравей, Елена. Малко зная за корейското изкуство, предимно от едно представяне във Варна преди няколко години. Опитах и от корейската кухня, понеже накрая имаше възможност да опитаме от тяхните специалитети.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644767
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031