Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 22:24 - Авариите в атомните електроцентрали
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4552 Коментари: 14 Гласове:
52

Последна промяна: 25.05.2022 22:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Атомната енергия осигурява най-много електричество, но е най-опасна в сравнение с топлоелектроцентралите( ТЕЦ) и водноелектроцентралите( ВЕЦ). Въпреки това има развити държави, които нямат атомни електроцентрали( АЕЦ). България има една АЕЦ- в Козлодуй и една почти построена в Белене, която не е ясно кога и изобщо дали ще заработи.
                 Като говорим за ядрени аварии обикновено първо се сещаме за атомните бомби, хвърлени през 1945 г. над японските градове Хирошима и Нагасаки, ядрената авария от 1986 г. в Чернобил и няколко ядрени опита, извършени в Тихия океан край някои слабонаселени и ненаселени отдалечени острови. През по-новото време има още един инцидент, свързан с изтичане на ядрени радиоактивни отпадъци- във Фукушима от 2011 г. Мярката за силата на ядрените инциденти е 7-степенна скала по INES. Досега само два пъти е имало аварии, оценени като 7-ма степен: в Чернобил и Фукушима.
               1. Чернобил 26.04.1986 г.: Най-тежкият инцидент в историята на ядрената енергетика е този в Чернобил.  При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 197719781981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип  реактор с висока мощност канален(РБМК) и използват графитен забавител.  Той принуждава близо 300 000 души да напуснат домовете си, огромни райони са обезлюдени, а голяма част от Европа е обсипана от радиоактивни материали. Засегната е и България, като тогавашните власти съзнателно не информират навреме за възникналия проблем, като не са предприети адекватни действия за защита на населението. Всичко започва от пожар в четвърти блок в АЕЦ в гр. Припят. На 26 април на 4-и реактор се провежда учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия, както и тестване на самозахранваща система. Това учение е продиктувано донякъде от един инцидент, станал няколко години по-рано, когато израелска ракета удря иракска атомна централа, която има същия тип РБМК реактор. Веднага са приети в болница 213 души, а 31. 28 от тях умират от остра лъчева болест. Повечето са пожарникари и спасители, които се опитват да овладеят аварията, неуведомени за опасността от радиоактивния дим. Пряко от взрива загива само един човек. По данни на комисията на ООН, изследвала последиците от радиацията, смъртните случаи, свързани директно с катастрофата са 31 - работници в централата и пожарникари. Около 600 000 аварийни работници и държавни служители, които станаха известни като "ликвидатори", бяха изпратени с малко или никакво защитно оборудване, за да помогнат за почистването на последиците от бедствието.
               Според други данни катастрофата е предизвикала над четвърт милион случаи на различни заболявания. Точният брой на жертвите остава неясен. Няма категорична позиция за дългосрочните последствия от инцидента, но медиците често виждат връзки между онкологични и др. заболявания и радиационното замърсяване. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят. Градът, който е строен за 50 хил. човека, е напълно напуснат. Сега е обрасъл като гора. Природата си е взела своето. Човек няма усещането, че е в истински град, а по-скоро, че е в гора, в която са изникнали постройки. 
image
            2. Фукушима 11.03.2011 г.: Фукушима се намира в Япония, разположен в северния край на остров Хоншу, милионен град. 
На 11 март 2011 г. трус с магнитуд 9 по Рихтер северно от Токио предизвика колосално цунами, което погълна обширна част от тихоокеанското крайбрежие на островната държава и причини най-големия ядрен инцидент в историята след този в Чернобилската АЕЦ. Ядрената авария е следствие от цунамито. Това идва да покаже, че едно природно бедствие не остава само, а следват други впоследствие. По-нови изследвания сочат като причина земетресение, а не цунами. При ядрената авария във Фукушима, станала през март тази година, в атмосферата е бил изхвърлен два пъти и половина повече радиоактивен газ ксенон-133 в сравнение с количеството при Чернобилската катастрофа. Радиоактивните газове ксенон-133 и криптон-85 могат да попаднат чрез дихателните пътища в човешкия организъм. Попадайки в кръвта, те предизвикват лъчева болест. При това радиоактивни газове са били изхвълени в атмосферата още преди вълните-цунами, последвали земетресението, да достигнат сушата. За основа на изследването са използвани данните от 1 000 измервания на радиоактивността във въздуха и в почвата. Резултатите от измерванията показват, че в промеждутъка от 11 до 15 март в атмосферата са изтекли 16,700 PBq (пета-бекерел) ксенон-133 (1PBq се равнява на един трилион бекерела). "Това е най-голямото изтичане на радиоактивни благородни газове в историята, което не е свързано с военни ядрени опити", твърди физикът Андреас Щол от изследователския екип. Ксенонът се разпада сравнително бързо и за няколко седмици изчезва напълно, за разлика от цезий-137, чийто разпад трае около 30 години. Цезият остава дълго време в околната среда и е особено вреден за човешкото здраве. Според студията, за времето от март до април в атмосферата са изхвърлени почти 36 PBq цезий-137. Попадналият във въздуха цезий-137 е развил радиоактивност до 42 процента от стойностите, измерени след катастрофата в Чернобил. 
                3. Остров Три мили, 28.03.1979 г.: 
„Аварията в атомната електроцентрала„ Три мили острова “на 28 март 1979 г. беше най-голямата в историята на американската ядрена енергия. Въпреки че радиационните последици бяха незначителни, тази авария значително промени енергийната политика на САЩ, като напълно спря развитието на цяла индустрия. Аварията във втория енергиен блок на атомната централа започна около четири часа сутринта. Първо захранващата помпа на втората верига спря, в резултат на което циркулацията на водата спря и реакторът започна да се прегрява. Това беше незначителен инцидент, който нямаше да има последствия, ако не беше един фактор. Поради груба грешка, направена по време на ремонта, аварийните помпи на вторичната верига не са стартирали. Както се оказа по-късно, работниците, които извършиха ремонта, не отвориха клапаните на налягането, но операторите, които наблюдаваха работата на охладителната система, не можаха да видят това, тъй като индикаторите за състоянието на помпата на контролния панел бяха просто покрити с парчета хартия! Предполага се, че вода от един от филтрите за почистване на кондензата през повреден контролен клапан навлезе в системата за сгъстен въздух, която също се използва за управление на пневматичните задвижвания на клапаните. Специфичният механизъм на въздействието на водата върху функционирането на системата не е установен, известно е само, че в 04:00:36 (-0: 00: 01 - време от условната референтна точка) е възникнала неочаквана еднократна работа на пневматични задвижвания и всички клапани са монтирани на вход и изход на филтри за почистване на кондензат. Компенсирайки смущения в първи контур, причинени от последствията от включването на MCP-2V, операторите в 07:13:05 за кратко отвориха спирателния клапан, за да освободят налягането. След това, очевидно, за да го поддържа в работния диапазон, в 07:20:22 системата за аварийно охлаждане е включена ръчно за около 20 минути (по това време охлаждащата течност покрива не повече от 0,5 м от височината на сърцевината. Въпреки че охлаждащата вода се доставя в реактора, сърцевината на сърцевината практически не се охлажда поради заобикалящата кора от предварително разтопен и втвърден материал, температурата на стопилката достига 2500 ° C и в 07:47:00 се наблюдава рязка промяна в геометрията на сърцевината: маса на течно гориво от центъра на ядрото, т.е. съдържащи около 50% от неговите материали,стопи околните структури и се разпредели в кухините на вътрешността и в дъното на реактора, а празното пространство под БЗТ се увеличи в обем до 9,3 м3. Тази ядрена авария е най-голямата в историята на САЩ. Въпреки факта, че температурата на топене не достига точката на топене, част от керамичното гориво все още преминава в течна фаза при взаимодействие с цирконий и неговите оксиди.
              4. Кищим 29.09.1957 г.: Инцидентът всъщност се случва в ядрената централа "Маяк", построена между 1945 и 1948-а. Той става в град Челябинск-40 (номерът идва от пощенския код на населеното място), който по-късно е преименуван на Озьорск, познат още като "Ядреният град" или "Град 40". Според официалните съветски картографии от онова време обаче такъв град не съществува. По това време СССР сериозно изостава от САЩ по производство на ядрено оръжие и се стреми да навакса. "Маяк" има шест реактора, чиято цел е производство на уран и плутоний за бойни цели. Ядрената авария е останала като Кищимска, макар че не се случва в Кищим. На 29 септември 1957-а охладителната система на един от реакторите в "Маяк" спира да работи и никой не забелязва, докато не става прекалено късно. Резервоар, който съдържа между 70 и 80 тона течни радиоактивни отпадъци избухва, а силата на взрива се равнява на около 90 тона тротил. Той изхвърля в атмосферата огромен радиоактивен облак, който се разпростира на над 20 000 кв. км, в който се съдържат изотопи с изключително дълъг период на полуразпад като цезий-137 и стронций-90. По това време в района живеят 270 000 души, от които само 11 000 са евакуирани. Тези, които остават, са принудени да разчистват останките, както и да унищожат заразените селскостопански посеви и животни. Те също работят без защитни костюми.
              Реакцията на съветските власти озадачава много от хората, които живеят близо до "Маяк". В село Корабьолка например селяните мислят, че е започнала световна ядрена война. За няколко дена 300 от общо 5000 жители на селото умират от радиационното замърсяване. При планираната евакуация са изселени единствено етническите руснаци. Районът около Озьорск обаче е считан за най-радиоактивно заразеното място в света. Никога няма да се разбере колко точно са били засегнатите от експлозията от 1957-а, както и от дългогодишното замърсяване, тъй като предизвиканият от радиация рак не може да бъде различен от останалите злокачествени заболявания. Унищожаването на много от документите прави проучването на инцидента почти невъзможно. В момента нивото на радиацията в региона на Озьорск е около 0,1 микросиверта на година и вече се счита за безопасно.
image
               В света са построени около 550 ядрени реактора, като от тях днес работят около 430. Според пресмятанията на атомната индустрия ядрен инцидент,свързан със стопяване на активната зона на реактор – разбирайте стопяване на вътрешността на реактора , трябва да се случва не по-често от веднъж на 250 години. От 1978 до 2011 г. има три централи, в които това се е случило – Три Майл Айлънд (1978) , Чернобил (1986) и Фукушима Дайичи (2011), като в последната се стопява не един, а цели три реактора. 
             5. Няколко по-малки ядрени аварии, случили се във Франция: 
     - 13 март 1980 – АЕЦ Сен Лорен А2
, дефект в охладителната система води до пълно стапяне на два от горивните пръти и частично стапяне на други два; има риск от натрупване на критична маса и неконтролируема ядрена реакция, които да доведат до стапяне на реактора. Това е най-сериозният инцидент във френска АЕЦ.

   - 14 април 1984 Дефектно проектирани кабели на контролната зала на АЕЦ Буге водят до загуба на контрола и връзка с един от реакторите на централата. Безопасното изключване на реактора е оставено на два дизелови генератора, единият от които отказва, оставяйки един дизелов генератор като последна преграда пред стапянето на реактора.

     - 27 декември 1999 Неочаквано силна буря и наводняване на АЕЦ Блайе -2 води до загуба на външно електроснабдяване , което предполага аварийно изключване на реактора. Оказва се, че ключови системи от сигурността не работят, а човешката намеса е изключително рискована.

      - 21 януари 2002 Монтирането на неподходящи кондензатори в АЕЦ Фламанвил -2 довежда до едновременно излизане от строя на няколко контролни табла и системи, докато реакторът е включен. Разрушени са две от аварийните помпи по време на изключването на реактора.

16 май 2005 Пожар на отдел пълен с кабели в АЕЦ Катеном-2 води до излизане от строя на една от двете аварийни системи. Власите задействат плановете за авария, но в последствие не са публикувани повече данни за инцидента.
            След многото случаи на изтичане на ядрени отпадъци и замърсяване на околната среда природозащитниците надигнаха глас и то с пълно основание против атомните електроцентрали. При ТЕЦ и ВЕЦ също може да се случат аварии, но те са нищо пред едно изтичане на радиоактивни елементи в природата. Всяко замърсяване се отразява върху хората, флората, фауната, природата, почвите, въздуха. Радиацията е вредна за хората и например след хвърлените две атомни бомби над Хирошима и Нагасаки дълги години продължаваха да измират хора и да се раждат деца с увреждания. При ядрените катастрофи също в районите остава остатъчна радиация. Радиоактивното заразяване на местността взема много жертви във времето и действа за продължителен период. 
               Радиацията е енергия под формата на вълни или частици. Тя може да бъде разделена на два основни вида: йонизиращо и нейонизиращо лъчение. Радиация, която има достатъчно енергия, за да разкъса химични връзки и да създава йони, се нарича „йонизиращо лъчение“. Като уврежда ДНК на дадена клетка, то може да доведе до мутации, които ако се предават чрез нови поколения клетки, в крайна сметка могат да доведат до рак или други вредни последици за здравето. Йонизиращото лъчение може да бъде под формата на частици, като например алфа-частици или неутрони, или под формата на лъчи, като например гама-лъчи или рентгенови лъчи. Естествения радиационен фон включва  източници на йонизираща радиация, които не са резултат от човешката дейност. Това облъчване се определя като фоново и се смята, че в еволюционен план има отношение към развитието на човека. Показателите, по които се извършват непрекъснати и периодични  наблюдения са:

  • Радиационен гама-фон – мощност на еквивалентната  доза[µSv/h]
  • Специфична активност на естествени и техногенни радионуклиди в почви, седименти, скален материал и отпадни продукти [Bq/kg]
  • Обща бета-активност и тритий на води [Bq/l]
  • Съдържание на естествен уран и радий-226 в повърхностни, подземни и отпадни води, съответно в [mg/l] и [mBq/l]
  • Обемна специфична активност на естествени и техногенни  радионуклиди в аерозолни проби  [mBq/ mі].

Радиоактивните частици биват  α, β и γ. 
            1. Алфа частици (или α частици) са ядра от йонизирани атоми на хелий, които следователно са загубили своите електрони. Хелиевите ядра са изградени от два протона и два неутрона. Така че тези частици имат положителен електрически заряд, чиято стойност е два пъти по-голяма от заряда на електрона, а тяхната атомна маса е 4 атомни масови единици.

Алфа частиците се излъчват спонтанно от някои радиоактивни вещества. В случая на Земята основният известен естествен източник на излъчване на алфа радиация е газът радон. Радонът е радиоактивен газ, който присъства в почвата, водата, въздуха и в някои скали.
           2. Бета-частиците (или β-частици) са бързолетящи електрони (β-) или позитрони (β+). Позитронът е положително заредена частица с маса, равна на тази на електрона. Електроните и позитроните са с нищожно малка маса и имат един елементарен заряд. Потокът от бета-частици се нарича бета-лъчи или бета-излъчение. Скоростта на движението на β-частиците е от 150 000 до 290 000 km/s (близко до скоростта на светлината).
            3. Гама-лъчението е поток от високоенергийни фотони, така наречените гама-кванти. Острата граница между рентгеновото и гама лъчението не е определена. На скалата на електромагнитните вълни гама лъчите граничат с рентгенови лъчи. Те заемат редица много по-високи енергии. Ако излъчването на квант се случи при ядрен преход, това се нарича гама-лъчение. И ако по време на взаимодействието на електроните или в момента на преходи към атомната обвивка, то към рентгеновата. Но това разделение е много условно, тъй като квантите на радиация със същата енергия не се различават помежду си. 
                Радиацията е изключително вредна и последиците, които причинява върху човека и природата са дълготрайни. Затова е по-добре да се оправяме без АЕЦ и да направим всичко възможно да не се използва атомното оръжие за военни цели.
                  




Гласувай:
52



1. emelika - Един ядрен топлоенергетик си остава пристрастен към тази енергетика
25.05.2022 23:15
Затова си позволява да не се съгласи напълно с "по-добре да се оправяме без АЕЦ ", въпреки, че е резонно написаното.
цитирай
2. barin - Здравей, Елена. Така е, ядрената ...
26.05.2022 05:26
Здравей, Елена. Така е, ядрената енергетика даваа много ел. енергия. Въпросът е за защитата. Аварии стават, поради човешки грешки, но и техниката може да откаже. Така е и при други сложни съоръжения: самолети, заводи, фабрики....
Поздрави!
цитирай
3. mt46 - Поздрав, Барин!
26.05.2022 11:12
Според мен не бива да се отказваме от АЕЦ, а да се вземат повече мерки за безопасност... Рискове съществуват в доста неща, свързани с техническия прогрес... Трябва ли да спрем да караме леки коли, защото всеки ден стават катастрофи?... Въздухът в големите градове е силно замърсен... В доста продукти, които ядем, има вредни вещества, които могат да доведат до болести и смърт...
цитирай
4. barin - Здравей, Марине. Трябва да се тъ...
26.05.2022 11:16
Здравей, Марине. Трябва да се търсят алтернативни източници на енергия и ел. ток. Ясно е, че потреблението нараства и трябва да се направи нещо. Ветровата и слънчевите енергии са недостатъчни. Категорично не одобрявам опитите да се използва шистов газ, най-вече на плодородната добруджанска земя. Още не е настъпил момента за нас да се отречем напълно от АЕЦ, но натам вървят нещата.
Поздрави!
цитирай
5. tikoev - Здравей, Марине. Трябва да се тъ...
26.05.2022 12:50
barin написа:
Здравей, Марине. Трябва да се търсят алтернативни източници на енергия и ел. ток. Ясно е, че потреблението нараства и трябва да се направи нещо. Ветровата и слънчевите енергии са недостатъчни. Категорично не одобрявам опитите да се използва шистов газ, най-вече на плодородната добруджанска земя. Още не е настъпил момента за нас да се отречем напълно от АЕЦ, но натам вървят нещата.
Поздрави!

Познавам инж.Огнян Кованджийски който има трудове както за шистовия газ, така и за златните находища (и особено за Челопеч) където работих и аз. Виждаме се всеки ден и неговото мнение е че ако се приложи метода на добив на шистов газ в Добруджа ще има ефекта на екосамоубийство на България. Прилагам и корицата на книгата му:
https://i2/products/9803/20/209803/209803_b.jpg?t=1653557145
https://www.youtube/watch?v=1x7CFBPPCN4
цитирай
6. barin - На същото мнение съм, Тишо. Добр...
26.05.2022 12:59
На същото мнение съм, Тишо. Добруджа е много хубава плодородна земя. В два от докладите съм писал за това.
Поздрави!
цитирай
7. gardener - Лакърдиите за АЕЦ-ове са смешни в българската действителност, те водят до държавен фалит
27.05.2022 12:54
Проблемите на атомната енергетика са проблемите на енергетиката изобщо. Някой твърдят, че това е най-новия етап от развитието на човечеството, което е точно така, но пък този етап се оказва задънена улица. Всичко, което се базира на деленето на урана е безсмислено губене на време и вредно, толкова вредно, че натрупаните странични продукти от това делене, вече никой не знае какво да прави, освен т.н. "мръсни" бомби и плутониеви, разбира се. Днешният пик на енергийна необходимост ще породи утре огромна енергийна криза. Всички мислят, че атомната енергетика е решение на тези проблеми, но това не е така и не може да бъде така при днешната схема на извличане на енергия от уран и торий. Къде е заровено ... кучето - няма и не може да има неограничено ядрено гориво (уран), то вече е извлечено и огромна част от тези елементи е заделена за военни нужди, а никоя атомна държава няма да си даде запасите от бомби за "мирни" цели. По тази логика уран 235 е вече "изгорен" и всеки, който си строи ядрени електростанции е обречен да направи инвестицията и да няма гориво за АЕЦ-а си. АЕЦ се строи и използва в момента само, ако имаш потенциал да си направиш атомна бомба от плутоний и да си защитиш държавицата, както това се прави в Иран или С. Корея. България не е от тези страни, май, тук тайна бомба няма и не може да има, докато САЩ са ни на врата. Та, бъдещето е неясно, а в момента се работи в посока на 1. съкращаване на броя на потребители(физическо и фактическо, чрез цената на енергията) на всякаква енергия - това се развива в РБ; 2. работа по технологията - "неделими изотопи на уран и торий", което е силно научна област и не се развива в РБ.
цитирай
8. barin - Прав си, gardener. Ние при социа...
27.05.2022 13:01
Прав си, gardener. Ние при социализма решихме да се мерим и имаме АЕЦ. Сега решихме да са две, но не сполучихме. Ние не може сами да си доставяме продукти, защото нямаме уран. Проблемите с АЕЦ са цялостни, не само на отделна държава.
Поздрави!
цитирай
9. elizabethborislavova - Пази, Боже
28.05.2022 18:45
Дано не се случва в България
цитирай
10. barin - А дано, Елизабет, че както сме зле ...
28.05.2022 19:30
А дано, Елизабет, че както сме зле само това ни липсва
Поздрави!
цитирай
11. vencivaleri1951 - Хора мислете
28.05.2022 22:02
Вие разглеждате жертвите при много редките ядрени инциденти. А колко са жертвите при използването на ТЕЦовете. Преки жертви при аварии и добив на въглища Косвени от газовете. И жертвите от готовия продукт-електричеството-токови удари, пожари...
Загиналите пряко от електрически удари са много повече от тези при ядрените катастрофи. То е като при самолетите-пада самолет, загинали 300 души, съболезнования , траури, а в това време много хиляди загиват при ПТП всеки ден.
Жертвите от разхерметизирани реактори магат да се сравнят като цяло с жертвите от гръм.Погледнете статистиката и ще се убедите. 15 души средно загиват от мълния годишно у нас-а по света, а за зо години-интервалът между Чернобил и Фокушима?
Алчността, бездушието и гордоста са главните убийци, а не машините Колко деца например трябва да загинат, че да се намерят властници да кажат баста на свободното придобиване на оръжие
Не се ли знае , че наркотиците и хазартът погубват хиляди млади българи.
Знаят се наркотърговците, основните дилъри-за седмица могат да ги затворят, а по добре затрият. Не, защото си плащат. Реклама за хазарт тече нон стоп в мрежата, а хазартът също убива, криминализира, осакатява. Знаем го, а на всеки ъгъл казино, заложна къща, бързи кредити...
Ние нямаме шанс без атомна енергия-нито слънцето ни е достатъчно, нито водата , нито вятъра, а и най важното-бедни сме да си други технологии. "На гол тумбак, соларен панел"
цитирай
12. barin - Здравей, Венци- Валери. Истина е, ...
29.05.2022 06:57
Здравей, Венци- Валери. Истина е, че ядрената енергетика е прекалено вредна, що се отнася до последствията. Остатъчната радиация действа много години след изтичане на радиоактивни вещества. От друга страна само с ТЕЦ и ВЕЦ сега при нарасналата необходимост от електроенергия не може да се оправим. Слушах доклади миналата есен за слънчевата и ветровита енергия, но те дават малко и зависят от фактори, на които не може да въздействаме. Иначе и при другите електроцентрали има жертви, но не съм срещал статистика колко са.
Поздрави!
цитирай
13. tikoev - Между другото доста години работих ...
01.06.2022 23:37
Между другото доста години работих като инклинометрист към Геофизика-София на обект Челопеч. Не съм чул, нито видял, някъде някой да е провеждал сондажи или някакви други проучвания за газ. Имаше няколко сондажа по течението на река Буковска в Етрополе, но те бяха за рудни находища. Но очакванията не се потвърдиха. А за Добруджа....В Добруджа се проведоха сондажи за вода от които се отказаха още в самото начало защото се оказа че Добруджа лежи върху огромни каверни. Така че, ако се приложи добив на шистов газ добруджанската земя не само че ще стане неплодородна но и изобщо няма да я има. Ще потъне.

https://www.marica/samo-v-marica/intervyuta/geolog-pri-dobiv-na-shistov-gaz-radioaktivnostta-e-22-pti-nad-normata
цитирай
14. barin - Здравей, Тишо. За Добруджа и шис...
02.06.2022 05:41
Здравей, Тишо. За Добруджа и шистовия газ е така. Добре, че се вдигнаха на протест и достигна до медиите. И аз не съм чул другаде да търсят Мисля, че не може да се забранят и спрат АЕЦ, без да има алтернативен източник на енергия, достатъчен да покрие нуждите на страната.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645743
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031