Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2022 22:15 - Заслугите на династията Хан за Китай и света
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5043 Коментари: 7 Гласове:
48

Последна промяна: 23.03.2022 07:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Династията Хан е една от най-успешните в китайската история. Китай е стара държава с дълга история. Тя се е разделяла и обединявала много пъти. Китай е държава, създадена  около четири хилядолетия и половина, т.е. приблизително към 2500 г. пр. Хр.. Прието е да се споменават събития от китайската история според династията, към която са принадлежали древните владетели на периода. Ето династиите, които са управлявали китайската държава: 
  • Ся (2070–1600 пр.н.е.)
  • Ерлиту (1900–1500 пр.н.е.)
  • Шан (1600–1046 пр.н.е.)
  • Джоу (1046–256 пр.н.е.)
  • Цин (221–207 г. пр.н.е.)
  • Хан (206 г. пр.н.е. - 8 г. н. Е.)
  • Син (8–23 г. сл. Н. Е.)
  • Три царства (200–280)
  • Шест династии (222–589)
  • Южни и Северни династии (586–589) 
  • Суи (581–618 г. н.е.)
  • Танг (618–907)
  • Пет династии (907–960)
  • Десет кралства (902–979)
  • Песен (960–1279)
  • Юан (1271–1568)
  • Минг (1568–1644)
  • Цин (1641–1911)
  •  
  •  
  •           Според по-разпространената датировка династията Хан управлява между 206 г. пр. Хр. ио 220 г. сл. Хр. 
  •              За един период от малко повече от четири века Китай преживява възход. Династията Хан обикновено се разделя на два периода, по-ранната, Западна династия Хан, от 206 г. пр. Хр. - 8/9 г. сл. Хр. и по-късната, Източна династия Хан, от 25–220 г. сл. Хр. Е. Основан е от Лиу Банг (император Гао), който модерира ексцесиите на Цин. Гао поддържа централизираното правителство и започва трайна бюрокрация, основана на интелект, а не на аристократично раждане. Само старите династии Ся, Шан и Чжоу управляват по-дълго от Хан.  Обширните степи, плата и планински области, съседни на плодородните речни долини, още от дълбока древност са населени с многобройни племена на номади-скотовъдци.
  •  
  •                 Китайските земеделци от плодородните равнини са принудени непрекъснато да отблъскват грабителските набези на тези войнствени степни номади и планински племена, което до голяма степен забавя развитието на древнокитайската държавна система и култура. А през епохата на образуване на най-древните държави китайците на свой ред постепенно колонизират областите, населени с културно изостанали номади. Но природните условия в тези области и ниското културно равнище на местното население са причина за продължително запазване по тези места на номадски скотовъден бит. За широкото разпространение на скотовъдството говорят редица китайски йероглифи. 
  • Хуан Ди или Жълтият император е митичен китайски владетел и герой, един от Тримата повелители и Петимата императори, един от първите владетели на територията на Китай. Счита се, че е управлявал от 2697 – 2597 пр.Хр. или 2696 – 2598 пр.Хр. Приписват му се някои изобретения и иновации и се смята, че е поставил началото на китайската цивилизация.
  • image
                     Династията Хан управлява империята от 206 г. пр. Хр. "Династията Хан е втората голяма императорска династия на Китай (206 г. пр.н.е. – 220 г. пр.н.е.), след династията Чжоу (1046–256 г. пр.н.е.). Той успява династията Цин (221–207 г. пр.Хр.). Династията Хан има доминиращо влияние върху историята и културата на Китай, а нейните правителствени, културни и технологични постижения се подражават на следващите династии."  За основател на династията хан се приема Лю Банг, който води бунта срещу репресивните политики на предходната династия Цин и става император Гаозу (царувал 206–195 г пр. Хр.). Лю Банг е човек от народа, който води бунта срещу репресивните политики на предходната краткотрайна династия Цин. Ханът копира силно централизираната административна структура на Цин, разделяйки страната на поредица от административни области, управлявани от централно назначени длъжностни лица, и развивайки назначена бюрокрация, в която промоцията се основава главно на заслугите. За разлика от Цин обаче Хан възприема конфуцианска идеология, която подчертава умереността, добродетелта и синовното благочестие и по този начин маскира авторитарната политика а режима. 

image
                 Според някои учени Хан се разделя на два периода. Периодът преди узурпацията на Ван Манг - когато столицата е била в западния китайски град Чанг"ан. Централизирането продължава по време на царуването на императорите като Дзин Ди (156-141 г. пр. Хр.) и Ву Ди (140-87 г. пр. Хр.). Веднага след изявлението му на императорския трон, Лиу Ксиу, известен чрез историята под името Гуанг Ву (25-57 г.), провъзгласява ера на мира и обяви, че ще действа като своя прародител Лиу Банг. Знаеше, че в климат на разпалване на национални бунтове и икономически разрушения използването на сила не може да бъде решение. По времето на Гуанг Ву икономическата стойност на районите в басейна на Weihe падна поради разрушаването на напоителната система Weibei и отстъпи мястото на района, разположен на изток от Chang"an на територията на съвременния Хенан, Шандонг и Южен Хъбей., Съоръженията за напояване, създадени от местните власти в тези райони, са допринесли за икономическото им възстановяване. Икономически районът, разположен на територията на Голямата Китайска равнина в началото на 1-ви век, е станал най-развит. Във връзка с нарастващото икономическо значение на тези райони, Ву преместил столицата на империята на изток към град Луоян. Беше наредено на длъжностните лица да популяризират селското стопанство и бубарството ( търговското отглеждане на гъсеници за производство на коприна). За бедните, които не са имали земя, парцелите са били разпределени на благоприятни обществени земни условия (законът на Гонг). За да служи на интересите на династията Хан, се изнася конфуцианство, което се основава на Ву и на официалната идеология. 
image

                    Конфуций е един от основните философи в Китай, живял между 551 и 479 г. пр. Хр.  Конфуцианството е било определящо за развитието и разбирането в Китай в продължение на векове. 
                   Династията Хан води войни с мотиви за завладяване на север и северозапад срещу племената Цян, на изток и североизток срещу Корея, като по този начин значително разширява границите на империята. В края на I в. Пр. Хр. И началото на І в. Пр. Хр. Хунската империя губи търговия на "Великия Път на коприната". През 73 г. сл. Хр. В кампанията срещу Цян, Хун събрал силна армия и "Великият Път на коприната", затворен за Китай за 65 години, бил отново завладян от армията Хан. С представянето на Северния Виетнам, който осигури търговския път към Индия, Китай установи редовни контакти със западните страни по южния път. Те са използвали и морския път, водещ към Индия и по-далеч на запад, до Римската империя. Оживената търговия се осъществяваше чрез прочутия "Велик Път на коприната", особено търговия и комуникации с Централна Азия. Коприна, керамика, желязо и лак бяха изнесени на запад от китайски търговци. Чрез Бактрия и Партия китайските стоки проникват в Римската империя. Чуждестранни търговци доставяли на Китай мулета, коне, камили, вълнени дрехи, килими, кожа, стъкло, скъпоценни камъни и занаятчийски предмети, както и грозде, нарове, шафран и люцерна.
image
               Част от Великата Китайска стена, едно от чудесата в строителството в света.        
             Също така е известен фактът, че от името на държавата Хан, китайската етническа група на хан е кръстена. По времето на управлението на династията Хан Китай претърпява две сериозни поражения от Хунския съюз. Има и успехи в многото войни, водени между двете силни държави по това време в Далечния изток. 
Произходът на народа хунну(сюнну) е неясно. Самото название сюнну  е китайско и означава „северни варвари”. С него древните китайци са обозначавали някои твърде изостанали („диви” по китайската терминология) северни народи, хранещи се главно с риболов и лов. Управлението се превръща в период на стопански подем, развитие на парите. Секат се монети, за да се финансират походи и да се колонизират земи. Династията присвоява производството на сол и желязо и диктува търговските отношения.
Напредък има и в техниката и науката. Изобретения като хартията, корабното кормило, сеизмографът, отрицателните числа и други са от времето на династия Хан. 

 

            Добре установено е, че през II-ри в. пр.Хр. хун-ну разгромяват държавата на арсите и източните иранци (кушанитеоколо Памир и прогонват част от тях на юг. През I в. от н.е. обаче хун-ну търпят тежки поражения от китайците и от източните си съседи - сродните на тях сянбийски племена сянби, живеещи в долината на река Амур, дн. руски Далечен Изток. Притиснати от изток, част от хуните тръгват в западна посока и в продължение на два - три века се приближават към река Волга. Като съседни народи е нормално за времето си да има много стълкновения и неразбирателство между хунну и Китай, особено ако на единия трон има силен амбициозен владетел. 
            Династията Хан (206 г. пр. Хр. – 220 г. сл. Хр.) е известна с дългото си управление и своите постижения, които включват развитието на държавната служба и държавната структура; научни постижения като изобретяването на хартия, използване на водни часовници и слънчеви часовници за измерване на времето и разработване на сеизмограф. По време на управлението ѝ започват: производство на хартия, печат, барут и компас, наречени "четирите велики изобретения на древен Китай"Те имат значителен принос освен към китайската нация и към световната цивилизация. По време на режима на тази династия Китай изобретява, висящия мост. Наистина са много китайските изобретения и иновации в най-различни области на познанието. За самите изобретатели малко знаем и аз например не съм срещал имена в книгите и документите, които съм чел. 
image

               Размери на китайската държава през I в. сл. Хр.
              За Китай са характерни няколко периода на възход и разделяне, последвани от ново обединение и разширяване на територията. В други две теми съм писал за войната между Китайската империя и Арабския халифат.
 Блогът на barin :: Битката при Талас 751 г. - среща на араби с китайци
              "П
оследиците от битката при Талас и защо е определяща за развитиетона света:    

                - достигнат е арабско-ислямския предел на геополитическо и културно влияние на североизток в Азия;
                  - ислямът започва да се разпространява сред тюркските народи;
                  - карлуките създават независима държава;
             - технология за производството на хартия по време на войната с Китай посредством арабите достига до Западна Европа;
                 - уйгурите възстановяват своята държавност в Източен Туркестан;
               - Танската китайска империя достига предела на своето политико-географско разширение и започва да намалява, китайското разширение и влияние в запдна посока спира за почти хилядолетие."
              Още някои достижение, оказали влияние върху по-нататъшното развитие на региона и света:
  • Създаване на Пътя на коприната.
  • Изобретението на хартията. Социални реформи чрез закон.
  • Първият сеизмоскоп в света е изобретен по време на династия Хан. …
  • Покровителства изкуството и литературата, които постигнаха голям напредък. …
  • Подобрения в дизайна на кораби и в изработването на карти.
                  Китайците са били добри стоители на кораби и крепости, но за пътищата са отстъпвали значително на Римската империя.
Блогът на barin :: римските пътища на територията на България

Блогът на barin :: Римското строителство в Северна България
                  За Римската империя имам писано много, защото зная повече и за нас българите е по-близка, отколкото китайската. Римски обекти има много в България, останали от 19-20 века досега. За тях съм изнесал доклад пред Великотърновска конференция през 2021 г.
                  Към изобретенията и нововъведенията от времето на династията Хан в Китай може да причислим акупунктурата, данъчното облагане и публичната служба. В медицината има няколко важни открития, направени от китайски лекари по време на династията Хан. Те научиха, че пулсът показва сърдечния ритъм на човек. Кръвта циркулира в цялото тяло. Антезистикът беше разработен.  Много от откритията, направени от китайците навлизат в Европа и познатия ни свят много по-късно. Заслуги за това има пътешественикът Марко Поло. На неговите пътешествия и работа в Китайската империя няма да се спирам, а само за тези, които проявяват интерес давам връзка към моя по-стара тема:
 Блогът на barin :: Пътешествията на Марко Поло
 Няколко постижения на интересите:
  • Коприненият червей е бил култивиран, за да произвежда коприна ( Северно цвекло ).
  • Декоративен нефрит
  • Медни и бронзови инструменти
  • Индия мастило
  • Начало на градската организация
image
             Ханът беше не само грамотно общество, но и един от натрапчивите архитекти. По този начин културната средна от династията е била добре документирана. Юефу, или Музикалното бюро, например съставя подробни описания на музиката на деня и нейните инструменти, техники и песни. В двора и конфуцианските храмове музиката се разделя на две категории: музика, която придружава банкети и ритуална музика. В храмовите ритуали танцът често е бил важен елемент и нещо, наподобяващо система на танцова нотация, записва движенията на големи групи музиканти и компании от танцьори в техните изпълнения. Имаше и изключително неформални танци с много движение на тялото, но малко работа с крака, които бяха част от частното забавление. По време на хан се използваха няколко форми на скубани струнни инструменти. Будизъм дойде в Китай от Индия по време на династията, а заедно с нея идват и богато звучни бронзови камбани. Появява се форма на драма, при която изпълнителите разиграват героичните дела на прочутите воини.
              Останало и до днес от 
Хан:
  • Конкурсни изпити за държавна служба
  • Държавната академия
  • Сеизмографът е измислен за откриване на земетресения
  • Железни плугове, водени от волове, стават обичайни; въглища, за да миришат желязо
  • Водени мелници
  • преброяванията
  • Изобретана книга
  • Вероятно барут                      
  • захар
  • пагоди
  • Частни паркове и градини
  • Остъклена фаянс
  • порцелан
  • Паралакс
image

                     Друг голям мислител и философ, живял в Китай е Лао Дзъ(6-5 век, точните години не се определени). 
                   Както виждате периодът на династията Хан е бурен и изпълнен с нови постижения, изобретения, въведения в най-различни области. В многолюдния Китай се е работело в различни насоки към прогреса. Може да се каже, че династията Хан( 206 г. пр. Хр.- 220 г. сл. Хр. е много успешна за както за китайския народ, така и за развитието на човечеството. Феодалните отношения в Китай се зараждат по-рано от в Европа. Говорим . за наченки на феодални отношения още към края на управлението на Хан. Заслужава си да отбележа император У Хан — или Хан Уди — който царува от 141 до 87 г. пр.Хр. Император Уди се нуждае от способни, образовани и интелигентни служители, за да прилагат законите в неговите обширни владения. Уди национализирал производството на алкохол, желязо и сол; те надзиравали изграждането на пътища и водни инсталации; и събирали данъците. Такива хора, за съжаление, нямало достатъчно: нямало официални институции за висше обучение, само отделни учени, които събирали ученици и им преподавали философиите на хора като Конфуций. По това време императорският институт избира Конфуцианството за своя философия, започвайки Kонфуцианскo наследство на гражданска служба, която остава в сила до 1905г. Освен Конфуций и ;Лао Дзъ има и други известни китайци в многовековната им история, които са заслужили и оставили следа в развитието на света. През XXI в. Китай има голям икономически подем и е водеща държава в света по м,ного показатели. Дали е застигнала САЩ или колко им остава да ги застигнат не мога да отговоря. Зависи по какви параметри и в какви отрасли на икономиката и развитието изобщо става премерването. 



Гласувай:
48



1. rosiela - БАРИН,
25.03.2022 15:02
много интересен материал. благодарности.
цитирай
2. barin - Благодаря, Роси. По-добре да пиша ...
25.03.2022 15:08
Благодаря, Роси. По-добре да пиша нещо за някои други държави, отколкото да споря за войната и кой е прав- кой не.
Поздрави!
цитирай
3. emelika - За хартията се знае
30.03.2022 08:16
Изобретена е в 105 г. от Цай Лун . 15 годишен бил на служба при евнусите в императорския двор и често повишаван в длъжност заради изобретателността си. Прослужил 40 години в двореца на 5 императора и получил титла княз. Та за хартията. Изискал от подчинените си да събират кори на дървета и остатъци от тъкани непригодни за риболовни мрежи. Всичко се надробявало и киснело във вода дълго време. После нагрявали меката маса и изливали във специални форми за сушене на слънце. Такива били първите образци на хартия, пригодени за писане.
цитирай
4. emelika - Древният компас
30.03.2022 08:34
Представлявал нещо като лъжица с балонообразна изпъкнала част, направена от магнетит, добре полирана , върху също добре полирана медна или дървена правоъгълна пластина от външната страна. Дръжката спокойно висяла над пластината, а самата лъжица спокойно се въртяла в кръг около оста на изпъкналостта. На пластинката били обозначени страните на света във вид на циклични зодиакални знаци. Ролята на магнитна стрелка изпълнявала дръжката на лъжичката. Дръжката се привежда във въртеливо движение и след това се изчаква. Когато движението се преустанови, дръжката показва точно юг. Нарекли първият компас синан, което значи показващ юг.
цитирай
5. emelika - Относно барута
30.03.2022 08:58
Първият образец на барута изобретил алхимикът Сун Съ- мяо в 7 век. Приготвил смес от селитра, сяра и локустово дърво / дървото от което тече кръв – писала съм разни истории за дървета, слабост са ми, може да го пусна в блога/. Първият барут още нямал голям взривен ефект, затова другите алхимици го усъвършенствали, установявайки за основни съставки калиева селитра, сяра и въглен. Нарекли го „хо пао“ – огнен балон.
цитирай
6. emelika - Възникването на хартията естествено води до книгопечатането
30.03.2022 09:25
Първо се появява ксилографията в будистките манастири при династия Тянов. Пи Шен изобретява печатните подвижни писма. Той извайвал на тях с пръчица йероглифи, закрепял ги и обгарял на огън. Точно тези летописи свидетелстват за изобретението на Пи Шен на наборните плитки в които се съхранявали писмата-пръчки. С тяхна помощ можело да се получат няколко хиляди отпечатъка. Отпечатаните от Пи Шен книги не са се съхранили, но за началото на печатането в Тибет, Монголия, Корея и Япония са съхранени бронзови плити от 15 век в Корея.
цитирай
7. barin - Здравей, Елена. Благодаря за ху...
30.03.2022 13:08
Здравей, Елена. Благодаря за хубавите коментари по темата. Бях чувал за откритията, но не знаех всички подробности. Много неща са тръгнали от Китай и поради отдалечеността и липсата на контакти с Европа до преди Марко Поло има голямо забавяне във времето.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3678211
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67394
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930