Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2022 21:53 - Златният век на Грузия при царица Тамара( 1184-1213 г.)
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4872 Коментари: 23 Гласове:
46

Последна промяна: 18.03.2022 07:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     Много от държавите по света си имат свой "златен век" и владетели, които са наречени"велики". Българските са ясно кога са. Грузия е малка държава, но със стара история. Сегашната Грузия се явява наследник на Колхида. Сега Колхида е позната и навява асоциации за походът на аргонавтите с Язон за златното руно. Колхида е втората държава в света, която сече монети. Също така е втората държава след Армения, която въвежда християнството за държавна религия. Армения приема християнството през 301 г., а Византийската империя през 324 г. За Грузия не съм срещал точно през коя година приема християнството, но е някъде между посочените по-горе две години. На изток Армения и Грузия са две източноправославни държави, единствените християнски в Кавказкия район. Противно на очакванията двете държави не се разбират и имат много исторически противоречия.  През ХІІ в. назрява нуждата от църковна реформа. Църквата е силна и влиятелна в обществото, поради което цар Давид ІV Строителя (ок. 1073-1125) се нуждае от нейната поддръжка. В същото време при господството на арабите и селджуците и в условията на феодална раздробеност църквата изпада във вътрешна криза, защото висшите църковни длъжности попадат в ръцете на често недостойни, неподготвени и корумпирани представители на аристокрацията. За да се справи с манипулирането на църквата от феодалите, цар Давид решава да я оздрави. След като обединява страната, през 1103 г. той свиква всегрузински църковен събор, който заседава в две съседни епархии – Руиси и Урбниси (в Източна Грузия, на запад от град Гори). Съборът решава да свали недостойните иерарси и да избере за техни приемници хора, верни на царя.               В грузинската история има двама царе, които са значими и са оставили следа: Давид строителя и Тамара. Цар Давид IV строител управлява в периода1089-1125 г. Той е силен стабилен владетел, който издига държавата. През 1099 г. силите на Давид IV били достатъчно големи, за да откаже да плати дължимото на турците. По това време той отхвърля византийската титла севаст, което означава, че Грузия вече е равна по права с Византийската империя. През 1103 г. се провежда църковен конгрес в манастирите Руиси и Урбиниси, по време на който Давид успява да премахне опозицията на епископите и съчетава два поста: дворски (Mtzignobartukhutsesi, т.е на главния секретар) и духовен (Чкондидския епископ) в една институция, със сложно за произнасяне име, която съответства на поста на министър-председателСледващата година привърженици на Давид в източната грузинска провинци Кахетия залавят местния цар Агсартан II (1102 – 1104), доверен на селджукския султан, и обединили отново територията с останалата част от Грузия.
image

                цар Давид IV Строителя
                   
Царица Тамара наследява трона от своя баща - Георгий III през 1178 г. Тогава била едва на 14. Няколко години по-късно баща й умира и аристократическата върхушка решава, че много бързо ще се справи с младата си управителка. Тамара била все още много неопитна в държавните дела, и изобщо - в житейски план. Тя действително допуснала някои компромиси , за да се задържи на трона, но бързо се учела от грешките си и ставала с все по-силен характер. Царица Тамара е потомка на цар Давид IV. През времето от единият до другият владетел в Грузия се строят много манастири, сгради, крепости. Грузия се издига като държава и успява да разшири територията си.
image                     Територия на Грузия ппри своето най-голямо разширение по времето на управление на царица Тамара(1184-1223 г.). 
              Царица Тамара на 12 години става владетелка. Тя наследява трона от Гиорг III. Тъй като тя е законната владетелка на Грузия ѝ дават титлата "цар". До 20-годишната си възраст девойката управлявала еднолично. Ставала все по-мъдра в управлението си. Никого не наказвала напразно, но при съществено провинение, отнемала привилегии и титли. В един момент придворният съвет решил, че трябва да омъжи владетелката си. Избрали й за съпруг Юрий Руски, син на Андрей Боголюбски. Въпреки нейното нежелания тя се омъжва за мъжа, когото са ѝ избрали. Впоследствие се оказва, че царица Тамара е била абсолютно права, за да се притеснява от мъжа си. Той се оказал пияница и женкар. След 2-годишен мъчителен брак, Тамара решила да "отзове" Юрий, като му предложила злато.

На натирения от двора съпруг, обаче, това не му се харесало, и той събрал войска - тръгнал на война срещу Тамара. Тя приела предизвикателството и без всякакво колебание застанала начело на армията си. Побеждава, като се проявява като смел и мъдър пълководец.
              Има един любопитен исторически факт: султан Нуркадин изпратил писмо на Тамара, в което й предложил брак, но с твърде дръзка заплаха - че ако тя не се съгласи доброволно да му стане жена, той щял да я направи своя наложница.
image
             Тамара, естествено, отказала и султанът тръгнал с войска срещу Грузия, но подобно на Юрий бил безжалостно победен. Интересно, че името Тамара е с български корен, макар че като малък съм го мислил за руско. Сега в Русия то е щшироко разпространено, а в България- не. При нас имаме Кера-Тамара, сестра на цар Иван Шишман. 
               По времето на царица Тамара в Грузия са построени множество православни храмове и манастири, които величествено бележат Златния век на Грузия. Тамара записва със златни букви своето име в историята на страната. Вторият съпруг на Тамара е грузинския царедворец Давид Суслан. След нейната смърт Грузия стремително започва да губи своя международен авторитет. 
image
                 Грузия не е единствената държава, в която има жена силен владетел. Имаме Екатерина Велика, Елизабет I, в Нидерландия от около век управляват жени, царица Тамирис при месагетите, Клеопатра и други. 
               Заслужено царица Тамара е една от най-почитаните личности в Грузия. Царица Тамара е канонизирана в светица. Тя, заедно със св. Нина, която е покръстила грузинския народ са двете найй=почитани светици в Грузия. Интереснио, че преди години, когато писах  във Wikipedia пиосаното за св. Нина е от мен. По-късно то многократно е редактирано и допълвано. От няколко години не пиша във Wikipedia. През XIII в. Грузия достига най-голямото си териториално разширение: от Черно до Каспийско море и от Спери до Дербенд, включвайки целия Кавказ до Хазария и Скития. Това е т.нар. „Златен век“ на грузинците. Тогава търговията, културата и икономиката й са в разцвет и всичко това се дължи на грузинския еквивалент на цар Симеон –тъмнокоса, красива владетелка, която (както я изобразяват) е вдигнала дясната си ръка в знак на милост, а в лявата стиска меч. Тамара е правнучка на великия цар Давид IV Строителя, който консолидира държавата и е дъщеря на войнствения Георги III, който обичал да води военни кампании и да чупи капачките на колената на опонентите си.
image
              Един манастир св. Тамара грузинска
              Името й идва от иврит и означава „палмово дърво“, a според описанията на съвременниците, точно като него тя излъчва едновременно нежност, сила и устойчивост.
       
                  Света благоверна Тамара, царица на Грузия
е родена ок.1160 г. Родителите й са цар Георги III Грузински и съпругата му Бурдухан, която е дъщеря на царя на Алания. Смята се, че членовете на царската династия Багратиони са преки потомци на еврейския цар Давид.  През 1178 г. света Тамара е провъзгласена от баща си, Георги III, за негов пряк наследник и съуправник. Тя получава титлата "цар" на Грузия, въпреки острата съпротива от страна на местната аристокрация. Така благоверна Тамара се оказва първата жена, която управлява страната по силата на своето законно наследствено право. Времето на нейното управление обхваща периода от 1184 г. до 1213 г. и е популярно като "Златен век" в историята на Грузия. Светицата успява да неутрализира опозиционните настроения във вътрешната политика на страната. Разчитайки на могъщ военен елит, тя успява да отблъсне многобройните набези на селджукските турци и за кратко време превръща Грузия в една от най-могъщите държави в Кавказ. Света благоверна Тамара е една от най-почитаните исторически фигури в Грузия. С течение на времето личността й се митологизира и става обект на култово почитание. Тя е канонизирана за светица. Заедно със света равноапостолна Нина, покръстителка на Грузия, те са двете жени, които имат най-изразителен принос в културно-историческото развитие на Грузия.  Паметта на света благоверна Тамара се почита на 1 май. Имен ден празнуват: Тамара, Тами, Тама и др. В етимологичен аспект името произхожда от еврейски и означава "финикова палма". Носещите името Тамара и неговите производни могат да празнуват и на Цветница 

         След царуването на св. Тамара започва упадък на Грузия и нейната църква поради вътрешни противоречия и външни нашествия. Монголите, персийците и турците разрушават храмовете, ограбват църковните имоти, избиват духовниците и миряните. Намалява не само населението поради войните и преселванията, но и диоцезът на църквата, защото някои грузински области остават под чужда власт или преминават в мюсюлманство. Около 1625 година населението на княжество Самцхе (Тао-Кларджети) в Западна Грузия масово приема исляма. Паметта на св. Тамара грузинска почитаме на 1-ви май. Преди години си спомням, че 1 май съвпадна с Великден. Тогава узнах, че на Великден, но само в неделята отпадат всички други църковни празници, които са в календара. 
        Авторът на биографията на Тамара я  описал по следния начин:„Правилно сгънато тяло, тъмни очи и розов цвят на белите бузи; срамежлив поглед,приятен език, весел и чужд на всякаква самонадеяност, говор приятен за ухото, разговор чужд на всяка порочност."
image
         паметник на царица Тамара  в столицата на Грузия Тбилиси      
       Преди смъртта си царица Тамара успява да завърши всички необходими държавни дела и да даде заповеди по основните църковни и монашески въпроси. Неочаквано я застигна неизвестна болест. Лекарите бяха безсилни. Цялата страна моли за своята кралица, но на 18 януари 1213 г. великият владетел умира мирно. Не е изяснено къде е точното място, където е погребана царицата. Църквата почита още две светици с името Тамара, живяли по- късно: Тамара проворкина и Тамара Саци от XIX и XX в.   По време на управлението на Света Тамара е построен великолепният дворец Гегут, чиито останки са оцелели и до днес. Освен това с нея завърши изграждането на Вардзия, пещерен манастирски комплекс в южната част на страната.

               Манастирски комплекс Вардзия, строен по времето на Тамара. За него по-подробно: 
             "
Тамара Велика заповядала да се започне изграждането на защитно укрепление. То било вкопано дълбоко в сърцето на планина Ерушети (Меча планина), която е разположена в южната част на страната, на 30 километра от район Аспиндза, на 18 километра от град Ахалкалаки. 
image

                След завършването на крепостта, тя разполагала с 13 нива и близо 6000 ниши, тронна зала и голяма църква, наречена „Успение Богородично“. Църквата, разполагаща с външна камбанария, е построена през 1800 г. по време на „Златната епоха“ на Тамара Велика, в която се съхраняват важни стенописи, обект на културното наследство. Издълбана по подобен начин, както и останалата част от двореца, църквата била духовният и монументален център на пещерния дворец. Стените й били подсилени с камък и е с размери 8,2 м на ширина, постепенно разширени до 14,5 м, а височината била 9,2 метра.". "Славните дни на Вардзия не продължили дълго. Макар и непревземаема за монголските нашественици, крепостта не била защитена от капризите на природата. Само век след построяването си, през 1283 г., катастрофално земетресение буквално разрушило мястото. Унищожени са близо 2/3 от града, като разкрило част от скритите части на крепостта, а идването на османците окончателно накарало населението да изостави мястото, след превземането му през XVI в. Независимо от тези катаклизми, крепостта продължила съществуването си до 1551 г. Тогава е била унищожена от персийските войски, което довело до изоставянето на манастира. През XX век малка група монаси ремонтирали манастира и решили да запазят историята му за идните поколения. От 1985 г. обектът е част от историко-архитектурния музей „Вардзия“. Музеят включва 46 архитектурни и 12 археологически обекта. През 2012 г. е извършена реставрация на стенописите в църквата, с помощта на „Националната агенция за опазване на културното наследство на Грузия“ и „Тбилиската държавна академия по изкуство“.

 image
                  Принцеса Тамара е един от главните герои на известната поема "Демонът" от М. Ю. Лермонтов. Именно тя е посещавана от „злия дух“ и след това признава любовта си. Принцесата отговаря на този импулс и умира в ръцете на Демона. 
           През 1165 година е родена царица Тамара, която произхожда от древната грузинска династия на Багратидите и от 1178 г. е съуправител на баща си Георги III. Времето на царуването на Света Тамара е известно като златния век на грузинската история: царица Тамара се отличава с високо благочестие и, продължавайки усилията на своя дядо, светия благороден цар Давид III Обновление, допринесе за широкото разпространение на вярата на Христос в цяла Грузия, строителството на храмове и манастири. През 1204 г. владетелят на Румския султанат Рукн-ед-Дин се обръща към кралица Тамара с искане Грузия да се откаже от християнството и да приеме исляма. Кралица Тамара отхвърли това искане и в историческата битка край Басиани грузинската армия победи коалиция от мюсюлмански държави. Мъдрото управление на благородната царица Тамара спечели народната й любов. 
Последните години прекарва  във Вардзийския пещерен манастир. Благородната царица имала килия, свързана през прозорец с храма, от която можела да отправя молитви към Бога по време на богослуженията. Тя умира мирно през 1213 г. и е канонизирана от православната църква. 
            От основните реформи и постижения на царица Тамара велика:

  • освобождаване на църквата от данъчно облагане;
  • улесняване на таксите от селското стопанство;
  • активна подкрепа за вдовици, сираци и хора в неравностойно положение;
  • смяна на военачалници с по-надеждни;
  • отблъсна войските на двама нашественици, халиф Абу Бакр и султан Рукн ад-Дин;
  •  
  • създава общ съвет на църковните служби в страната;
  • издигна значителен брой църкви и манастири.                   Света Тамара често е молена да ходатайства пред Господа за:  
    • изоставяне лоши навици и пагубни страсти - Самата Тамара знаеше за пагубността на това от първия си съпруг;
    • дарът на мъдростта и предаността към вярата - тя въплъщаваше тези качества;
    • защита на сираците и вдовиците – кралицата, намирайки се в тленния свят на всичко, се грижи за тях, продължава и до днес;
    • изцеление от заболявания, включително значителни наранявания - мнозина в Грузия смятат иконите на царица Тамара за лечебни;
    • подобряване на съдбата, избор на правилния път - как може да инструктира един мъдър светец владетел правилния пъти предпазва от несгоди.
      Ето една от молитвите, които вярващите изричат пред иконата на св. Тамара:  
  • О, свята велика благословена царица Тамара! Ние сме грешници (име) и смирени, сякаш прилежно прибягваме до топъл защитник и линейка, молим за помощ и ходатайство в бездната на потопени беди, като всеки ден и час сме от нечестиви хора и различни болести на обладаните, но вашето застъпничество, ако е голямо, имайте дързост към Бога, молете се за нас в скърбите, нуждите и нещастията на тези, които са, и ни защитете от всички видими и невидими врагове, особено от демонични хитрости и хитрости, нагли атаки и ласкателство приближава, нека не бъдем подигравани и подигравани от тях и със силната си помощ ги прогони от нас, както ги прогони от Иберийската страна и укрепи своята вярна любов към Бога в сърцата ни и ме направи достоен.

    Всеки път, когато нашето напускане от този временен живот е узряло и нашето преселване във вечността, скоро дойде да ни помогне и от насилието на свободата на врага, сякаш имаме вечен живот, и приведете сърцата си към истинско покаяние, и ние ще изглеждаме като лоши устни и чиста съвест. света Троица, прославящ и възпяващ Ю, с всички светии завинаги. амин.

    2013 година е обявена от Негово Светейшество Патриарх-Католикос на цяла Грузия Илия II, тъй като според повечето историци са изминали 800 години, откакто този удивителен свят владетел на Иверия се е отишъл в Господа. Порталът представя биографията на светата царица Тамара, изготвена въз основа на изключително интересни грузински хроники. 
               
    Моралните качества на светата царица

    Името на Света Тамара се разпространява навсякъде като „името на ангела на четирите страни на света, от изток на запад, от север на юг“.

                Хората я обичаха, без да поглеждат назад и самите животни й се подчиняваха. Веднъж султанът й изпратил лъвче като подарък; той израснал в двореца и толкова се привързал към светеца, че когато го извели - вече огромен, свиреп на вид лъв - на разходка, сложил муцуната си в скута й и приклекнал като лъва на монах Герасим. Когато го отведоха, той извика силно, заливайки земята със сълзи. 

                 Света Тамара полага всички усилия, за да гарантира, че „човешката й природа остава проста, според естеството на вътрешния й грим, без връзка със страстите“. Тя се оказа по-мъдра от Соломон, защото обичаше Бога и започна да избягва всички изкушения на света. За изненада на всички тя „прекара цяла нощ, стояща на краката си, будна, молейки се, кланяйки се и викайки на Господ, както и правейки ръкоделие, за да помогне на бедните”. Тя притежаваше началото на всички благословения - тя беше пропита със страх от Всемогъщия и вярно служи на Бога. Молитвените и бденията, извършвани в нейния дворец, според летописца „надминаха молитвите на Теодосий Велики и дори на отшелниците“. 
              В общи линии това е всичко, което ми е известно за царица Тамара Велика и което намерих сред материалите. Царица Тамара управлява мъдро и по нейно време държавата изживява своя разцвет. Заслужено е почитана от църквата.




Гласувай:
46



1. iw69 - Да,
17.03.2022 23:34
всеки народ в определен момент има своите исторически върхове.
Но след описания от теб възход на Грузия, настъпват трагични времена за тази страна, няколко нашествия и масови кланета от османци и перси, които водят почти до изчезване на този древен християски народ. От което ги спасява Русия през 18 век.
цитирай
2. mt46 - Поздрав, Барин!
18.03.2022 00:00
Културата на Грузия се развива около литературната традиция на грузинския език и писменост в продължение на дългата история на страната. Тя става основа на силното чувство за национална идентичност, което помага на грузинците да запазят самосъзнанието си през продължителни периоди на чужда окупация и опити за асимилация.

Съвременните грузинци произлизат от кавказките народи, които се споменават за пръв път в хрониките на Асирия в началото на 1 хилядолетие пр.н.е. От тази епоха е запазен фолклорният епос „Амиранияни“. Грузинската азбука се появява през 5 век пр.н.е. и е реформирана от цар Парнаваз I през 284 пр.н.е..

Средновековната култура на Грузия е силно повлияна от християнството, възприето около 330 г. Многобройните грузински църкви и манастири са пръснати не само на днешната територия на страната, но и в съседните области, както и в по-отдалечени райони, като Сирия, Палестина, Атон. Бачковският манастир, един от най-големите в България, е построен и в продължение на почти три века е обитаван от грузинци.
цитирай
3. zaw12929 - КРАСИВИТЕ ГРУЗИНКИ- ПРИЛИЧАТ НА ...
18.03.2022 03:46
КРАСИВИТЕ ГРУЗИНКИ- ПРИЛИЧАТ НА БЪЛГАРКИ
ПОЗДРАВИ ЗА ИНТЕРЕСНИЯ ПОСТИНГ!
цитирай
4. barin - Здравей, Ив. Проблемът с Кавказ...
18.03.2022 05:41
Здравей, Ив. Проблемът с Кавказките народи затруднява Русия. Имам тема за покоряването им през XVIII в., където отиват около 60 години.Самите народи са различни и често водят войни.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Здравей, Марине. Грузинската а...
18.03.2022 05:45
Здравей, Марине. Грузинската азбука не прилича на никоя. Виждал съм как изглеждат грузинските букви, като изрисувани от художник са. През XI-XIII в. има връзки между България и Грузия. Бачковския, Гложенския манастир и още няколко са основани от грузинци. Имах монети от средновековна Грузия, а съм чел, че такива са намирани заедно с монети от Второто царство в находки.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Здравей, Зав. Грузинци съм виждал ...
18.03.2022 05:47
Здравей, Зав. Грузинци съм виждал най-вече по фолклорните фестивали. Във Варна налетния фестивал редовно идват и танцуват. Прави ми впечатление, че са облечени предимно в черно и червено и вадят ножове при танците.
Поздрави!.
цитирай
7. dobrodan - Името Тамир се среща у много народи. По произход
18.03.2022 08:49
най-вероятно е точно древнобългарско. Тамар е негов фонетичен вариант.
Цар Давид е имал подкрепата на половците - кумани.Това обяснява защо царицата е наречена така.
Известен е дори тракийски :) певец и музикант с име Тамир.
цитирай
8. barin - Здравей, Добродане. Има връзка от ...
18.03.2022 10:21
Здравей, Добродане. Има връзка от траките Тамир-Тамара. Подкрепата на куманите е важна, защото те са помагали и на Второто Българско царство и с тяхната подкрепа постигаме военни успехи.
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
19.03.2022 09:55
Има версия, без да твърдя, че е вярна, че те са наследници на , истинските ,на старите елини!Нали Колхида е при тях, Язон там е търсел златното руно!?
Но , едно нещо знам със сигурност Като настъпиха промените, в Гърция приемаха без визи само грузинците
Всички други, например нашите гърчеещи се по Черноморието минаваха през интервю в консулството в Пловдив, за да получат разрешение

И най-бележитият грузинец-Сталин!
Има няколко версии, че е евреин от остров Джуга ,Сирия!? Те са били приети от Русия! Защото друга фамилия Джугашвили в Грузия няма
Хитлер, преди да подпише договора ,грижливо е изследвал дали е евреин? Той , от снимките, по извивките на ухото, лекарите -отделно И заключението му било-Какъв красавец, не е евреин!
Но това заключение работи за другата теза Че истинският му баща е грузински княз, на когото майка му е слугувала В подкрепа на нея работи смяната на рождената му дата, истинската- повече от година по- рано от официалната през 1879г.
Така отпада "бащинството" на княза!
Отклоних се, но все пак е грузинска темата!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
10. barin - Здравей, Адаш. Хубава тема изгл...
19.03.2022 10:09
Здравей, Адаш. Хубава тема изглежда се получи. Мисля, че съм чел някъде за връзка Гърция- Грузия, но трябва повече да се разровя, че да си я изясня. Благодаря за коментара.
Поздрави!
цитирай
11. germantiger - :)
20.03.2022 15:23
за съжаление урода и престъпник сталин е грузин, но никой народ нее всеобщо виновен или престъпен, освен отделни негови "порождения"

грузинците преди година станаха жертва на поредната руска агресия, но не за това ти е постинга

свършил си характерната за теб великолепна и изчерпателна работа за този и всеки той постинг, за танците по фестивала също си прав и аз съм ги виждал
цитирай
12. barin - Здравей, Тигре. Прав си за Сталин, ...
20.03.2022 15:37
Здравей, Тигре. Прав си за Сталин, но у много хора асоциациите за грузинец напомнят за него. Имаше руска агресия преди години, мисля че беше за Осетия. Корените ѝ са още от Сталиново време, когато Осетия е разделена на Северна и Южна.
Поздрави!
цитирай
13. rosiela - БАРИН,
20.03.2022 20:18
страхотно интересен материал. Благодарности.
цитирай
14. barin - Радвам се, че ти хареса, Роси. По...
20.03.2022 20:19
Радвам се, че ти хареса, Роси.
Поздрави!
цитирай
15. notfun - ...леонофф, откъде , го съчини сега..тозз остров Джуга ?...като мишок, реагираш, винаги..
20.03.2022 21:47
разбира се, че Йосиф Джугашвили, е Еврей..
и Евр. Агент, МАРОДЕР..
Фамилията му ...означава..Еврейски син...

https://diana-mihailoval/7396315

«Еврейская» версия, имени Сталина..

Наверное, именно по указанной выше причине гораздо большую популярность завоевала гипотеза о «еврейском» происхождении как самого Иосифа Сталина, так и его настоящей фамилии. Представление о том, что Сталин являлся горским евреем, была особенно распространена в эмигрантских кругах, благодаря книге Ивана Крылова «Моя карьера в советском Генштабе», вышедшей на французском языке. Писатель Андрей Столяров в «Обратной перспективе» также упоминает о том, что «джуга» якобы переводится с грузинского как «еврей», а «швили» означает «сын». Соответственно, Джугашвили – это «сын еврея». Между тем подобные утверждения не выдерживают никакой критики


.....там, има и ..картинки...)

чудесен пост, Иване..Благодаря, за което..

цитирай
16. barin - Радвам се, че ти хареса, Юлия. По...
20.03.2022 21:54
Радвам се, че ти хареса, Юлия.
Поздрави!
цитирай
17. leonleonovpom2 - 15. notfun - ...леонофф, откъде , го съчини сега..тозз остров Джуга ?...като мишок, реагираш, винаги..
21.03.2022 09:45
Абе , потребителко, защо не си стоиш в потребителското съсловие, където най- изпъкваш!? Като потребител!
Къде се пъхаш, където не ти е мястото?
цитирай
18. eva666 - ..ПорноЛеонофф, какво общо, има моят въпрос..с 'потрееблението' ?
21.03.2022 09:55


....или,си кисел..зашото,ти са малко 50лева, от БКП то....

АЗ съм ТАМ , защото..съм СВОБОДНА..

инак, в България, бях 5 богата, и заможна...
дървен философе, бъркаш елемент философски категории..
Съзнанието, прави Битието./ Джулия фон Маркс

/ да ме прощава дядо Крал Мас..и сие...)
цитирай
19. leonleonovpom2 - Госпожо, Дупебършилова!
21.03.2022 13:35
При цялато ми уважение към Вас, фамилията ви е напълно заслужена и ще ви обясня защо?! Ако можете, най- после да разберете и да не злоупотребявате ! Защото е опасно!



Този епитет, който ми лепвате ,няма нищо общо с мен! Мойте продукти са били с приложение във фармацията и там са минавали възможно най- жестоките проверки! Чакал съм за резултат шест месеца за тях!

Хвалите се с нещо, което е оспорвано в блога? Не си мислете ,че Ви завиждам!?
Ако е наистина вярно, мога да Ви кажа ,че, ако исках ,можех да съм милионер и то със собствен труд! Висококвалифициран!
През 1990 г. превеждах на един италианец, от световно известна фирма Едновременно с това вършех и моята работа Аз наблюдавах него, той мен! Накрая ми каза- Иван, такива хора в Италия, като тебе, са милионери! По- късно ,той стана директор в тази фирма и ни направи услуга за 100 хиляди долара, като подчерта, че я прави заради мен!
В края на същата година получих предложение за работа в Световно известен университет! Не в Италия Не съм драпал да отида там. Те са ме издирили. Професор от България е гарантирал за мен, че съм човекът, от когото имат нужда!
Той ме извика и ми показа договорът Предварителен! Заплатата беше равна на поне 10 средни заплати у нас, тогава!? Помисли ,че ми е малко и каза ,че това е предварителна заплата, след десет месеца, като изтече договорът, тя ще е много по- голяма! Защото е сигурен в мойте възможности!
Две неща ме спираха Предстоеше ми защита на докторат! Казах му. Каза ,че и там ще защитя, шест месеца след изтичане на договора, предварителният!
Другата беше по сериозна, свързана с родител Не можех да замина, това щеше да е предателство! Предателство, за пари!
Сигурно няма да ме разберете, парите са всичко за вас!
Аз си защитих тук, родителят временно се оправи, но нищо нямаше да ме оправдае, пред мен самия, ако бях заминал!
Разбирате ли , Госпожо Опортюнистичева?Не съм предател!

Извинявай Адаш, но коментар с порно съдържание за мен, не мога да подмина!
Въпреки ,че знам, каква е цената му!
цитирай
20. elizabethborislavova - Хайде и днес изкара един гущер
21.03.2022 20:11
Нямаш ли срам, чувство?
Каква е тази злоба, омраза?
Нима не знаеш кой нападна Южна Осетия? То бива бива, амо доста лош трол си, грубо и без ефект действаш.
germantiger написа:
за съжаление урода и престъпник сталин е грузин, но никой народ нее всеобщо виновен или престъпен, освен отделни негови "порождения"

грузинците преди година станаха жертва на поредната руска агресия, но не за това ти е постинга

свършил си характерната за теб великолепна и изчерпателна работа за този и всеки той постинг, за танците по фестивала също си прав и аз съм ги виждал

цитирай
21. notfun - ...хеххе...пак, се разплюнчи..та ,кой, нема Дупе, даже и ти..))))
23.03.2022 15:37


19. leonleonovpom2 - Госпожо, Дупебършилова!

както каза един тук..Личното мнение, е като @адника..
всеки го има...
цитирай
22. notfun - Иване Балдъзов, Балалайкин...та, аз през 1993, бях вече милионерка..
23.03.2022 15:41
...досаждаш х 199 на Публиката, лигльо..
и онзи, другият недоволен търтей, от Ямболя те помпи..с Помпата..до 300- 400
изглеждаш дребен и жалък клоун..затова и кибикаш тук, от 10г..

/ През 1990 г. превеждах на един италианец, от световно известна фирма Едновременно с това вършех и моята работа Аз наблюдавах него, той мен! Накрая ми каза- Иван, такива хора в Италия, като тебе, са милионери! По- късно ,той стана директор в тази фирма и ни направи услуга за 100 хиляди долара, като подчерта, че я прави заради мен!
В края на същата година получих предложение за работа в Световно известен университет! Не в Италия Не съм драпал да отида там. Те са ме издирили. Професор от България е гарантирал за мен, че съм човекът, от когото имат нужда!
цитирай
23. notfun - ..леоноффпорноф дрънкаш дежурни глупотеии.., а АЗ ТЕ репликирах, за името на Сталин..
23.03.2022 15:45
...Вуйчо Ваньо..аз имам $$$$$, от малкаа...такава ми е Съдбата..
а ,съм гледала 3 ма мъже...замълчи, бе..клоуне блоков..


Сигурно няма да ме разберете, парите са всичко за вас!
Аз си защитих тук, родителят временно се оправи, но нищо нямаше да ме оправдае, пред мен самия, ако бях заминал!
Разбирате ли , Госпожо Опортюнистичева?Не съм предател!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3690531
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67408
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930