Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2022 21:24 - Начало на Българската държава на юг от река Дунав след битката при Онгъла 680 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7837 Коментари: 38 Гласове:
56

Последна промяна: 10.01.2022 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                   Темата е написана по молба на Катя( потребител katan)                 
                 България е съществувала преди общоприетата година за създаването-681 по-на изток от сегашното си място. Създали сме и други държави, но сега се е запазила само сегашната Дунавска Бълgария. Може да се каже, че има още една България- Република Северна Македония. Тя е населена с българско и албанско население и е взела много неща от българската история, по-малко от гръцката. През 680 г. след кратко пребиваване по земите на Северна Добруджа Източната Римска империя( Византия) изпраща войска за решително сражение и прогонване на новонастанилия се народ. Преди 680 г. не е имало как Византия да изпрати войска за поход на север, поради големите проблеми, които е имала със сарацините. Това е Арабския халифат, по време на Първата обсада на Константинопол, приключила през 678 г.  Първа арабска обсада на Константинопол през 674–678 г. е голям конфликт на Арабско-византийски войни, и първата кулминация на Омейядски халифат експанзионистичната стратегия към Византийска империя, водена от халифа Муавия I.  За нея съобщава Теофан Изповедник. За неговите сведения по отношение на българите:
Блогът на barin :: Теофан Изповедник за българите

              През 672–673 г. арабските флоти осигуряват бази по бреговете на Мала Азияи след това пристъпи към инсталиране на хлабава блокада около Константинопол. Те са използвали полуостров на Кизик близо до града като база за зимуване и се връщаше всяка пролет, за да предприема атаки срещу градски укрепления. И накрая, византийците, при императора Константин IV, успя да унищожи арабския флот, използвайки ново изобретение, течното запалително вещество, известно като Гръцки огън. Византийците разбиват и арабската сухопътна армия в Мала Азия, принуждавайки ги да вдигнат обсадата. Византийската победа е от основно значение за оцеляването на византийската държава, тъй като арабската заплаха за известно време отстъпва.
image
                 Теофан Изповедник

             Мирен договор беше подписан скоро след и след избухването на поредната мюсюлманска гражданска война, византийците дори преживяват период на възход над халифата. Обсадата е оставила няколко следи в легендите за зараждащия се мюсюлмански свят, въпреки че е свързана с разкази за друга експедиция срещу града няколко години преди това, водена от бъдещия халиф Язид I. В резултат на това достоверността на разказа на Теофан беше поставена под въпрос през 2010 г. от оксфордския учен Джеймс Хауърд-Джонстън и по-скоро от Марек Янковиак. Техните анализи поставят по-голям акцент върху арабския и Сирийски източници, но са направили различни заключения относно датирането и съществуването на обсадата. 
             По време на Първата обсада на Константинопол е използван гръцки огън. За него:
Блогът на barin :: Използването на гръцкия огън до XI в.
След двете препратки за събития, предшестващ
и създаването на Първото Българско царство остава да напиша за битката при Онгъла от 680 г.
              Втората обсада на Константинопол през 717-718 г. е по-позната за нас българите, защото именно тук княз Тервел нанася решително поражение на Арабския халифат и ги отблъсква обратно. За нея:   
 Блогът на barin :: кан Тервел-спасителят на Европа
                Преди да се стигне да легендарната победа, прабългарите, водени от Аспарух, се заселили по устието на река Дунав и в земите на север от нея. Тази територия се казвала Малка Скития и била част от византийската империя. Византийският император Константин IV ненавиджал новодошлият народ, който бил завзел територията на днешна Добруджа, но не можел да противодейства, защото водел тежка битка с арабите в продължение на 4 години (674-678). Страхувал се, че прабългарите ще се съюзят със славяните и ще се получи могъщ съперник на империята. След като приключила войната между Византия и арабите, императорът решил да прогони новозаселилите се българи по устието на река Дунав. Изпратил 2 армии – едната от тях се отправила срещу северите и „седемте славянски племена“, а другата, начело с императора отплавала с кораби към делтата на Дунав.
             "
Император Константин IV Погонат бил силно обезпокоен от новия враг на империята и евентуалното му съюзяване със славяните. Въпреки това империята не предприемала никакви военни походи срещу тях заради войната с арабите (669-67😎, които под водачеството на халиф Моавий обсаждали Константинопол в продължение на 4 години (674-67😎. Веднага щом се справил с арабите, византийският имератор решил да унищожи самонастанилите се прабългари. Той организирал мащабен поход по море и суша срещу прабългарите, които застрашавали балканските провинции на империята. Една армия през Тракия и старопланинските проходи се отправила срещу северите и „седемте славянски племена", а друга начело с императора на кораби отплавала към Дунавската делта."
                Числеността на войските вероятно била от 50 до 60 хиляди войни, от които 10 000 хиляди - конници. Трябва да уточня къде се е намирал Онгъла. Има три теории, всяка от които си има плюсове и минуси.
Теория 1: Според групата изследователи, които я издигат, въпросният Онгъл се намира в територията, заключена между реките Серет, Прут и Дунав или по-точно в намиращия се там Галицки укрепен лагер. За да подкрепят това свое твърдение, те си служат с топографски анализ на информацията, получена от Теофан Изповедник и Патриарх Никифор, а също така и с археологическите находки, намерени в района, с които доказват, че той е бил населяван от българи.
Теория 2: Учените, които я подкрепят, също като останалите се позовават главно на сведенията, получени от византийските хронисти. Въпреки това, анализирайки ги, те достигат до различни заключения. Според тях Онгъл е тъждествен на „голямото землено укрепление близо до град Исакча, което обгражда (във вид на кръг) голямо пространство около селото Никулицел”. Това укрепление става известно като Никулицелски укрепен лагер. Освен информацията от наративните източници, в подкрепа на това твърдение са приведени данните, получени от археологическите проучвания в района, извършени от Карел Шкорпил.
Теория 3: Тя бива издигната от Васил Златарски и също като теория 2 свързва Онгъл с района на село Никулицел. Между двете теории, въпреки това, има значително разминаване. То се дължи на факта, че за разлика от останалите, в теория 3 се използва допълнителен наративен източник – Арменската география. В тази част от нея, която ни интересува, се казва: „В Тракия има две планини и реки, от които едната – Дунав, като се дели на шест ръкава, образува езеро и остров, наречен Пюки. На тоя остров живее Аспар-хрук, синът на Хубраат, който побягна пред хазарите от Българската планина и прогони аварите на запад. Той се посели на това място.” Използвайки тези сведения, Васил Златарски издига становището, че българите се поселват на остров Певки (Пюки), който тогава се намира в Дунавската делта, но днес не съществува, поради изчезването на най- южния ръкав на реката.
              По мое мнение Онгъла се е намирал някъде в делтата на река Дунав.
              За битката при Онгъла през 680 г. Теофан Изповедник пише:
 Най-сетне третият от тях, наречен Аспарух, като преминал Днепър и Днестър, по-северни от Дунава реки, и като завзел Оглос, заселил се между него и онези реки, понеже забелязал, че мястото е защитено и мъчно превземаемо от всяка страна, бидейки отпред блатисто, а от другите страни обградено като венец от реките…„
            За битката при Онгъла и другите действия на княз Аспарух може да прточетете в мои по-стари теми:
Блогът на barin :: Победите на кан Аспарух
             Всеки народ си харесва началото и дори придава легендарност на родоначалника си. При нас българите първите двама владетели Аспарух( 681-700/701 г.) и Тервел(700/701- 721) имат много голяма, дори смея да кажа решаваща заслуга. Ако не са били способни и прозорливи владетели България е можело да я няма. Пример в това отношение е държавата Великоморавия. Тя съществува само 120 г.- от 830 г. до 950 г. 
          За значението на Добруджа и Североизточния район за България изнесох преди няколко месеца доклад пред Четвърта научна конференция с международно участие: География, регионално развитие и туризъм" в гр. Шумен.  
           
Блогът на barin :: Значение на Добруджа и Североизточния район за развитието на България- трети официален доклад
               "Хазарите окончателно разгромили Старата Велика България. Част от прабългарските племена, водени от хан Аспарух, поели на запад в търсене на сигурни земи между реките Дунав и Днестър. Българите се установили в тези територии и скоро се превърнали в сериозен проблем за околните народи. Тогавашният византийски император ненавиждал новодошлият народ, който бил завзел територията на днешна Добруджа, но не можел да противодейства, защото водел тежка битка с арабите в продължение на много години".

image
            Схема на битката при Онгъла
                 България е водила много битки през своята история. Битката при Онгъла е една от славните ни страници, с която може да се гордеем. Ето някои изводи относно събитията през 680 г. 
            1. През 7 в. най-елитната част от армията на Византия е тежката конница, която явно е основен участник в събитията, което се вижда и от изворите. Навсякъде се говори само за нея.

2. При българите, подобно на останалите номади, също съществува тежка конница, стар източен обичай, която фактически решава сражението нанасяйки основният удар

3. Считам, че византийците лишени от подкрепа на пехотни части, всред блата и води, не са могли да използват ефекта на тежките си конници, явно тук е било претърпяно поражение, което хронистите пропускат. Ако имаше и пехотни съединения, едва ли едни специалисти в обсадите като ромеите биха се затруднили от обсадата на българските укрепления.

4. Не мисля, че Константин IV, е бил страхливец, който позорно да изостави хората си. Напълно е вероятно остър пристъп на болки, да го е накарал за няколко дни да напусне бойните действия, които не са му се виждали толкова сложни. Въпреки, че през 680 г. василевсът е едва на 28 г., то има завидна военна биография зад гърба си. През 674-78 г. той издържa обсада на Константинопол от арабите, които са отблъснати с големи за тях загуби. По-късно те са разбити и в Мала Азия. През 679 г. Константин прави успешен поход срещу славяните в Македония, вземайки голяма плячка. Грешката му се състои в подценяването на българите. Сигурно сравнени с арабската заплаха те са изглеждали на императора като лесен противник, който ще бъде бързо победен.
image
                       Аспарухови войни
                    
                  До смъртта на император Константин IV през 685 г. Аспарух спазва мирния договор с Византия. Мирните отношения продължават до 689 г., когато Юстиниан II Риномет преминава с отрядите си в Тракия. Целта на похода е да се подчинят все още независимите славянски племена около Солун. Когато победоносната византийска войска се завръща в Константинопол, Аспарух причаква византийците в теснините на клисурата (някъде в източната част на Беломорието) и им нанася тежко поражение. В историческата наука битува и мнението, че тази война с византийците е водена не от Аспаруховите, а от Куберовите българи, които живеят в Керамисийското поле (край Битоля). След битката при Ингъла 680 г. българите и славяните се обединили и установили трайно в земите около Дунав, Добруджа и Одесос и ги приели за свой дом. Заклели се за да ги защитават и никога да не позволяват да бъдат превзети. Върховен владетел и главнокомандващ станал Хан Аспарух. За да утвърди новозавзетите територии, той сключил договор с Византийската империя, за да се признаят земите за българска. Император Константин IV се принудил да подпише това премирие и никога повече да не напада българската държава, запростираща се между река Дунав и Стара планина. Българиоте трайно са се настанили по тези земи и са ги отстоявали.  
           Според мен българите са търсили земя, бягайки от хазарите. Впоследствие забелязваме, че те се връщат и на два пъти водят войни с тях още, докато Аспарух е бил жив. При княз Тервел има стълкновения с хазарите, но не съществени. Излиза, че сме избрали подходяща земя. Има различни версии, дори такива, че император Константин IV Погонат е инсценирал болките и необходимостта пот лечение и е избягал от бойното поле, но не вярвам на тях. По-скоро сме си намерили слабо заселена земя с няколко сродни племена, обединени под названието" славянски" и сме се съюзили с тях срещу общия враг по принципа" врагът на моя враг е мой приятел".   
                В заключение ще изтъкна, че с битката при Онгъла е поставено началото на една от най-успешните през годините държави в Европа. Сегашното състояние не отговаря на действителността, но това е политически въпрос. След победата при Онгъла на следващата 681 г. се подписва мирния договор, с който Източната Римска империя признава България и се задължава да плаща годишен данък.




Гласувай:
56



1. germantiger - поздрави градски
09.01.2022 22:14
Прочетох постинга ти и съм напълно съгласен вкл. с изводите или заключенията които правиш.

Както някои знаем, за битката или боя при Онгъла има всякакви версии вкл. че такъв бой е нямало, но за мен това е абсурдно и неисторично, не го потвърждават изворите - сблъсък е имало.

Проблема с това дали въобще има българска държава тогава в смисъла на федератите каквито за империята са били българите също съм убеден, че държава има, създадена е или поне нейните основи са положени, но пък българите спазват федератсмките си задължения.

Вече "еретичното" мнение, че "пра"българите са тиопична орда както много такива в онези времена вероятно е вярно, но тук няма как да се приеме...

......

Както пишеш императора може би наистина е почувствал болки или е бил в такава "фаза", но постъпката му да напусне войските е...

оставяме настрана, че не е мъжка, хайде на това майната му мъжка ли е или не...

но постъпката му като лидер и военачалник е... жалка, абсурдна, пораженческа и води до катастрофа!

в истроията им бол примери за пълководци водили войските си

РАНЕНИ

САКАТИ

ОСЛЕПЯВАЩИ ДОРИ

примери десетки... така-че императора казано простичко се е осрал !
цитирай
2. barin - Здравей, Митак. За императора е ...
09.01.2022 22:23
Здравей, Митак. За императора е така. Добрия пълководец трябва да води войската, а не да абдкира от бойното поле. При нас морските се казва, че "капитана последен напуска кораба". Ще се отнася до това дали Плиска е била столица наскоро четох книга от Павел Георгиев и разработки, които ми даде инж. Драгиев, че първата българска столица е била някъде край Девня. Преместена е към началото на IX в. при княз Крум вероятно. Навъдиха се българофоби, които отричат славните ни победи. Преди 1989 г. се обезлиочаваха личности, като Тервел, Боян-Енравота, Боян мага, кножовниците от Първото царство и духовниците от Второто царство. Именно за тях писах в един друг доклад към петата конференция "Паисиеви четения" в Пловдив. Не вярвам българите да са искали да бъдат само федерати, а по-скоро да имат някаква земя, слабо населена и в покрайнините на Византийската империя.
Поздрави!
цитирай
3. katan - Благодаря ти, Иване!
09.01.2022 22:34
Интересно ми беше да прочета твоята версия за Онгъла.
Къде се е намирал?
От трите хипотези приемам втората и третата за почти достоверни.
И двете са много близки - Големият земен вал и околностите на с. Никулицел, артефактите и Карел Шкорпил!
Третата, на Васил Златарски ми се струва още по-достоверна.
Остров Пюки /Певки/,който днес не съществува, тъй като последният ръкав на делтата на Дунав е изчезнал.
Отново си цитирал имена и факти, на които човек не може да не вярва.
Направил си и достатъчно препратки към изследвания, публикувани в блога.
Тази молба за Онгъла ми се "роди" след поста ти за Велики Преслав - втората столица на България.
Тогава си помислих, че може да е третата:).
А Скопие на СамУил да е четвъртата?
Благодаря ти, приятелю!
цитирай
4. barin - Здравей, Катя. Има нещо такова за ...
09.01.2022 22:48
Здравей, Катя. Има нещо такова за втора, трета и Скопие- четвърта столица на България при Самуил. Напоследък чета много исторически книги и хроники, подфготвяйки се за следващите доклади през тази година. Поставил съм си за цел да са 4, както през 2021 г. Все пак трябва да се гледа реално на възможностите. Първата хипотеза не ми се струва достоверна и според мен е малко вероятна. На няколко места, както обикновено давам своето мнение по въпросите. Преди много години Никулицел ми звучеше като име на средновековен болярин. Когато един мой съвипусник от ВВМУ ме покани в квартирата на ул."Никулицел" реших да проверя какво означава( да питам, защото тогава още нямаше интернет).
Поздрави!
цитирай
5. mt46 - Поздрав!
09.01.2022 23:19
Сравнително обективно представяне на историческите събития...
Според мен Кубратова България е доста по-различна от Аспарухова България – и по местоположение, и по етнически състав... Кубратовите българи не са били хомогенни, щом са се разцепили на 5 части...
цитирай
6. kvg55 - barin,
10.01.2022 00:12
Убедителен разказ, което говори за достоверност.
цитирай
7. shtaparov - Здравей приятелю- сърдечен поздрав!
10.01.2022 01:15
Статията ти е увлекателна,чете се с лекота и имам забележка само към датировката на владетелите. Данните от Именника сочат,че Аспарух (Исперих) е царувал в 678-695 г. а Тервел: в периода 695-716 г. и 717-724 г. В краткия промеждутък между двете му царувания е управлявал големият му син Кормесий I Tребелан (716-717 г.),който сключил мирен договор с империята още при своето стъпване на престола.
цитирай
8. barin - Добро утро, Марине. Има разлики ...
10.01.2022 05:23
Добро утро, Марине. Има разлики между Кубратова и Аспарухова България. Етнически в едната се вливат едни народи, в другата- други. С течение на времето различията между Аспарухова и Ктрагова( Волжка) Българии се увеличават. Това особено се засилва след приемане на Исляма и Християнството.
Поздрави!
цитирай
9. barin - Добро утро, Красимире. Темата я ...
10.01.2022 05:24
Добро утро, Красимире. Темата я написах много бързо, а засега виждам, че се харесва. Това е накратко информацията, която зная по този въпрос.
Поздрави!
цитирай
10. barin - Добро утро, Щапаров. За годините на ...
10.01.2022 05:28
Добро утро, Щапаров. За годините на владетелите има различни датировки, може би не са най-точните моите. Битката на Аспарух с хазарите( втората) не я датират и може да се е случила през 695 г. При Тервел и Кормесий има объркване, може би поради повторното възкачване и недостатъчната информация за Кормесий I и II и Севар след тях.
Поздрави!
цитирай
11. iliyanv - Липса на базова грамотност - "Онгъл" ?
10.01.2022 07:43
Няма такова наименование. Няма една молекула следа от каквато и да е битка. Няма никаква битка с хазари, козари, текезесари и прочие. Няма една буква сведение, че е образувана каквато и да е държава, че и "българска" на всичко отгоре. Повтарянето на тъпизмите на Златарски и Ко те прави същия невеж идиот, като щатъпанаров, леонлеонпорно2, маринчо безмозъчния пует и германския котарак.
цитирай
12. barin - Илиянне, като не си съгласен с на...
10.01.2022 08:14
Илияне, като не си съгласен с написаното може да пишеш коментар, без да обиждаш мен и останалите, които са сред най-добрите в областта "история". Не съм видял да си казал добра дума за никого досега в блога.
Поздрави!
цитирай
13. dobrodan - Здравей, Барин, много хубаво си я написал
10.01.2022 11:57
статията, не това ме изненадва :).
На баш историка (аз например нямам подобни претенции) Илиян да напомня, че кан Тервел (от тюркското прилагателно "тербели" - устойчиво колебателно движение, това означава думата) е ходил да събира от колибите войници срещу арабите покрай Константинопол (Цариград). Ква държава, кви пет лева, ходел да се моли на местните римляни ей-тъй на да ударят едно рамо......ако обичат и не ги затруднява много чак :)....
цитирай
14. zzz65 - Няма такова наименование. Няма ...
10.01.2022 12:25
iliyanv написа:
Няма такова наименование. Няма една молекула следа от каквато и да е битка. Няма никаква битка с хазари, козари, текезесари и прочие. Няма една буква сведение, че е образувана каквато и да е държава, че и "българска" на всичко отгоре. Повтарянето на тъпизмите на Златарски и Ко те прави същия невеж идиот, като щатъпанаров, леонлеонпорно2, маринчо безмозъчния пует и германския котарак.

Всеки човек има свойте слабостти. Но ти ли си гения който да пишеш отченките?
Аз търся и понякога греша,Вие не търсите, те Вас търсят.
Какви доказателства имаш,че нямало битка в Онгъла? И ,че нямало Българска държава?
На какви източници се опират тези твърдения?
цитирай
15. barin - Здравей, Добродане. Благодаря за ...
10.01.2022 15:40
Здравей, Добродане. Благодаря за хубавите думи. Илиян не съм видял да похвали някого в блога, включително и Диданов, който го няма отдавна и другите преди мен. Разбира се, че е имало Аспарух и Тервел, както и държава България. За първи път българи се споменават при битката при р. Цурта и похода на кан Заберган.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Прав си, zzz65. Може да има недос...
10.01.2022 15:42
Прав си, zzz65. Може да има недостатъци моята теория, но трябва да се търси истината, особено ако се отнася до Родината.
Поздрави!
цитирай
17. zzz65 - Прав си, zzz65. Може да има недос...
10.01.2022 16:03
barin написа:
Прав си, zzz65. Може да има недостатъци моята теория, но трябва да се търси истината, особено ако се отнася до Родината.
Поздрави!


Постинга ти е хубав и към него забележки нямам. А към коментатора. Защото да се противопоставиш на една идея трябва да се опираш на нещо . А за мен е недопостимо различията в мисленето да се нарича с обидни думи.Защото едиствено важно са доводите.
цитирай
18. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
10.01.2022 23:59
Гледам ,че русенският клоун е в стихията си!
Той води убедително в две класации:
-Най- голям историк е сред клоуните !
- Най-голям клоун е сред историците !

Затова историческите писанимя на този клоун са пълни с невероятни клоунади, отчитани като грешки на другите!? Които той изправя с екстензия!
Този може да е само питомец на заведението в Карлуково!Или- Раднево!
Затова праща ,който, където свари - там!
Има стаж в това реномирано заведение и е наясно с терена!
Ти не знаеш, той е бил генерал в него време, Аспаруховото! И всички битки-състояли се и не, ги води на отчет! както и тези -в бъдеще време!

Лека нощ, приятелю!
цитирай
19. barin - Здравей, Адаш. Аз си пиша това, к...
11.01.2022 06:16
Здравей, Адаш. Аз си пиша това, което зная. Само той ми пише подобни коментари. Общото мнение за моите теми е положително.
Поздрави!
цитирай
20. rosiela - Иване,
11.01.2022 13:39
вълнуващ материал.
Бъди жив и здрав, успешен и все така интересен.
цитирай
21. rosiela - Забравих да ти честитя имения ден,
11.01.2022 13:40
но арменците празнуват до седмица, така че съм последен вагон с честитките.
цитирай
22. barin - Благодаря, Роси. Ако всичко, което ...
11.01.2022 14:02
Благодаря, Роси. Ако всичко, което пиша се харесва е добре и ще съм доволен. Всяка година няколко дена след 7-ми януари продължават да ми честитят имения ден.
Поздрави!
цитирай
23. shtaparov - Няма такова наименование. Няма ...
12.01.2022 02:14
iliyanv написа:
Няма такова наименование. Няма една молекула следа от каквато и да е битка. Няма никаква битка с хазари, козари, текезесари и прочие. Няма една буква сведение, че е образувана каквато и да е държава, че и "българска" на всичко отгоре. Повтарянето на тъпизмите на Златарски и Ко те прави същия невеж идиот, като щатъпанаров, леонлеонпорно2, маринчо безмозъчния пует и германския котарак.

Много обичаш да фантазираш гледам и пак те толерирах системно но ако така ще ни обиждаш за благодарност,веднага ще те нарека Улавяни и окото няма да ми мигне! Ако обаче се извиниш,тогава ще те наричам само Уляни а в най-добрия случай- Кърк!
цитирай
24. kirk - rosiela e опознала арменци отблизо
13.01.2022 23:04
rosiela e опознала арменци отблизо явно, щом тиражира "истини" като тази, че празнували целоседмично именните дни!!!
Статията е образец на неонацизма на залуханите обитатели на селския нужник в Балканите! Хан Тервел е спасител на християнския свят, на човечеството и на Галактиката, а Ян Бибиян е първият арменец, стъпил на Луната, между другото - от България!!! Подобни карти на историческите сражения на ПБЦ и ВБЦ имаше в дебелите томове издадени, специално в навечерието на думба лумба "1300-годишнината" 1980-1982 г. Всички са изсмукани от пръста, средния...!!! Аз много се смях на схемата на битката при Клидион, който уж се казвал Ключ. В ст.бълг. език тази лексема означава извор, а гръцкото име има семантика на лепило, кал... Хо-хо-хо-хо!!!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
14.01.2022 00:29
Те, арменците не празнуват цяла седмица Но, като вземат думата ,например по историческа тема, не спират да редят жемчужини цяла седмица Без почивка, непрекъснато!! Истинско удоволствие е, можеш да им говориш, но няма да те чуят! Защото слушат само себе си!

А колектив от Калпазаниян и Кърканиян,може да преобърне, пардон- пренапише световната история! И други истории могат да преобърнат, пардон, пренапишат- например на Сириус или на Плеядите!
Много са компетентни!Толкова са забавни, че дори може да поспи човек, приспивно и напевно плямпат , унасят го!
На, и на мен ми се приспа!
Лека нощ, Адаш!
цитирай
26. barin - Здравей, Киркоре. За битката при ...
14.01.2022 05:51
Здравей, Киркоре. За битката при Онгъла това зная и намерих. Част от материала е копиран, защото няма как да помня и пресъздам всичко. Има хора, които не вярват, че е имало битка, но за нас българите тя е основополагаща. Без победа в битката при Онгъла е можело да нямаме държава.
Поздрави!
цитирай
27. kirk - 1300-годишната ви държава е поредната лъжа, заблуда и самозаблуда
14.01.2022 12:13
1300-годишната ви държава е поредната лъжа, заблуда и самозаблуда - истинската история на България и българите започва след приезмането на християнството и налагането на славянския език плюс изтребването на татароидите. Тогава местните славяноезични, латиноезични и гръкоезични получават равни права, макара дори до края на византийската власт остатъци от прабългарите да продължават да поробват мокедонки и македонски деца, за да ги продават по пазарите в Солун, Константинопол, Кипър и Крит. С ханска България имате малко общо - генетично под 5 %, при което въпросният източно и средноазиатски генет. материял достига най-много до 7,7 % у отделни индивиди. Изследването е върху кръвни проби от последния войнишки набор. Генет. материал от местните е над 35 % - т.нар. италийски и римски гени, достига до 64 % у отделни индивиди!!! За съжаление след възрод. процес отново прецакахте нацията си! Изкуфелият помориец ЛеонКавалоПорното2 да вземе да разкаже некоя сълзлива история как дядо му забранил на баба му да говори с децата на гръцки, как изгонил гърците и се нанесъл в тяхна къща. Херой от Ахиало-Анхиало. Ахилесов???
цитирай
28. kirk - Да приемем за момент, че аз съм проф. Тазобедров
14.01.2022 13:32
Да приемем за момент, че аз съм проф. Тазобедров. Има въпрос към ЛеонКавало-то - тоест хайделбергския студент Ахилесов:
- Какви секретни източници имаш за разгрома на византийската армия 681 г. и като как така е пленена, а командирът пратен обратно до императора за да плати откуп и да донесе договора за собственост над територията, тоест - нотариален акт, А??? Защо досега си ги крил, ами това е предателство към бълг. нация?! Май и на теб за малко да ти издигнат паметник като на дедо ти?!
цитирай
29. leonleonovpom2 - Здравей , Адаш!
14.01.2022 16:12
Съветвам те , този източник на радиоактивно облъчване, тази отрепка нищожна, да не я допускаш в блога си! И да не комуникираш с нея!
Нищо няма да загубиш, само ще спечелиш!
Ега ти и наглеца!
А , аз искам от нея една торба златни печати, отсечени от арменския цар Сермон! Като доказателство ,че е араменян!
И рожденното, арменско свидетелство на цар Самуил!
Ега ти и нищожеството нагло!
Не му позволявай ,на това пиянде , да ходи по голяма нужда в нашата история! То е изритано онвсякъде, приживе и брат му!
Но и то ще си получи, каквото трябва!
цитирай
30. kirk - Тъпанорино текезесар, точно това пише
14.01.2022 18:00
Тъпанорино текезесар, точно това пише през 1004 г. арм. историк Степаннос Таронаци-Асохик, че пребивавайки в арм.манастир до Терчан е попаднал на църковния регистър, където са вписани Комсадзагите - Самуил и брат му. Не съм го писал аз!!! Всъщност те са продажници, защото се отделят от Арм. църква и преминават към Иверийската, а тя става подчинена на фанариотите в Константинопол. Не само те, но и арменците императори и византийци нашата църква анатемосва и отлъчва от арменския народ, така че ти от нищо не разбираш освен от тор!!! Това че ние сме мълчали досега не значи, че вашата стъкмистка официозна история е вярна!!! Заблудена овца! Имала секретни извори, тайни знания и общувала с Великия Разум от планетата Вумпим! Има зрителни и слухови халюцинации, щото всички са го изоставили, горкия!!! Кога са пленявали цялата виз. армия и къде бе дебил?!
цитирай
31. kirk - Между другото не исках по-горе да го споменавам
14.01.2022 18:07
Между другото не исках по-горе да го споменавам, но тук ще го кажа - всъщност държавата и нацията ви започват както посочих кога - тогава, а свършиха с вписването през 1990-1991 г. на дискриминационния текст в конституцията с който националните и етнически малцинства бяха криминализирани и останахте само "възродените" полуцитани-полутурци и лица със смутен, неизвестен произход! Вижте само лицето на председателя на "Възраждане" - цист българин, който пише нАучни студии в които твърди че шумерският герой Гилгамеш е бил българин на име Билгамеш!!! ХААААААААААА!!!!
цитирай
32. barin - За Гилгамеш=Билгамеш до твърди и ...
14.01.2022 18:12
За Гилгамеш=Билгамеш твърди и съседа ми д-р Св. Попов, П. Добрев и на още места съм го срещал. За това нямам данни и не вземам отношение. В блога има други хора, които ще кажат дали е вярно или не и откъде черпят информация. Аз пиша за българското, а дори напоследък много историци изкарват държавата ни по-стара. Смятат е от 632 г. и е твърде вероятно в такъв случай да доживея 1400 г. държава.
цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
14.01.2022 18:29
Боклукът има едно предназначение!
Изхвърля се на сметището!
Каквото и да му обясняваш, няма да те разбере!
Казах ти, който бърка тоалетната с Българската история, няма място в нея- Българската история
Това е постановка и този полуевреин е в нея!
Знае се за България истината , но се иска да я умаловажат!? И унижат! И този се е хванал за вагона в последния момент и иска да докопа някакъв келепир!
Сиктирдосай го, не да ме обижда в твоя блог
Пука ми, че ми дреме един серсемин какво казва по мой адрес!
цитирай
34. zaw12929 - ВИНАГИ Е БИЛО ТРУДНО СЕГА Е УЖАСНО
16.01.2022 07:38
ВИНАГИ Е БИЛО ТРУДНО СЕГА Е УЖАСНО
цитирай
35. barin - Да, Зав. Няма лесни неща.
16.01.2022 10:35
Да, Зав. Няма лесни неща.
цитирай
36. blagovesteliseev - Не думай, че с 1300 години се свързват най-важните за човечеството пророчества, съдбата
16.01.2022 19:59
http://slovosvetlina/?p=26534
Благословение над Църквата, планета земя и България. За 1300 и 35
(Обяснение, дадено от пророка Божий)

Тук става дума за Словото в Даниил 12:12,13, за хиляда и триста години Българска държава и прибавят й се още тридесет и пет години в награда (Дан. 12:12 – 1335 години). В тез, изречени от Небето Пророчески слова, става дума именно за България и прибавените й тридесет и пет години свободно развило се дяло на Съда велик сред България (Откр.18:1-4), за Малкото духовно съдебно възкресение в чин ”Данаилово”. Това Слово се вмени за изпълнено чрез Пет разумни сетива, свидетели от Земя, които се представиха от Господа Исуса Христа пред Съда небесен. Може мнозина да кажат: О, това не е вярно. Но аз като слуга на живия Бог съм длъжна да предам всяка капка роса в чин ”Късна Роса“ (според сянката в Съдии 6:36-40 – знамението и чудото с руното Гедеоново). Това Слово посочи на съсъда-приемник на Гласа съдебен на Святия дух (Малахия 4:5). Тез Слова посочиха и на Съдебните решения като късно оросение, докладващи как протече Съдебният земен процес.

Наистина България единствена послужи на Бога като Същина на сянката ”Палестина” и биде употребена с народа й, със земята й, с морето и пясъчните й дюни, с реките, езерата и върховете й планински. Бог Всесилни приключи дялото Си по този начин, употребяващ отделни части, периметри земя, флората, фауната и човека. Не само това, но и всяко добро дяло, представено от възрастните и децата, макар и атеисти, биде прието и вменено за България! Молитствам, дано ме разберат разумните мои сънародници и всички, които имат капчица вяра в дълбината си и за тез, които Бог употреби с вяра и без вяра. Но молитствам да не помрачат вярата на древните герои и да дойдат до пълно познание на святата воля на Бога. Амин! Наистина Бог употреби България и нейния флаг – знамето национално с ЛЪВА, посочил на силата и Мощта на Лъва от Юдиното коляно – Господа Исуса Христа! А звездата, увенчана с житните класове, посочи на Новоизкуп
цитирай
37. blagovesteliseev - 1300 е сакралната дата, какво е било преди това е подготовка за хубавото
16.01.2022 20:02
http://slovosvetlina/?p=26017
1300 години България
О, Българийо Моя ти зеницо Моя бивша мъченицо с вериги тежки обвързана ти бе съдбата, минала през робство враже – изпитнята и освободена! Как да не си ти днес пред небето наградена! Когато 1300 твои години са отбелязани в Данаила 12 глава – съдебния период и 35 години стражеви съдби, подарени ти и за напред, днес да не те удостои Отца Ми пред цялата Вселена Всемир?
Данаил 12:12 – говори за блаженството над тез, които достигат дни 1300 и 35 – което време сочи на приключването на Съда и времето на българската държава от момента на нейното създаване и 35 години, включени в 1300 денонощия, които са времето, в което се водиха съдебните процеси горе в небесния храм и се реши съдбата на земята. И за в бъдеще тя, именно България, е натоварена да изнесе великата съдебна вест – тя послужи за същина на сянката.
Защото за ней е писано в Данаил 12 гл. Нейното 1300 годишно съществуване е отбелязано в словото Божие, към които години са даром прибавени тридесет и пет години съдебно време в решение на съдебния земен и църковен процес горе в небесните селения.
Данаил 12:12 – говори за блаженството над тез, които достигат дни 1300 и 35 – което време сочи на приключването на Съда и времето на българската държава от момента на нейното създаване и 35 години, включени в 1300 денонощия, които са времето, в което се водиха съдебните процеси горе в небесния храм и се реши съдбата на земята. 103/ 23
…“България“ 1300 години. Сред нея се яви ядрото на църквата новозаветна оправдана и с цена кръвна на Господа Исуса Христа изкупена. Тя е представена българка, славянка и е Моя съдба. О не може никой с гума да заличи от историята нейните подвизи, чрез нейното минало – огнената изпитня на робството под отоманската власт /както на сянката под фараоновата власт/. Ето тя е 1300 г., а Аз и дадох и прибавих 35 години съдебни решения – печата Мой и за напред.
18/5 лятото на 1981 год. А България е натоварена в удостоение велико, като награда за 1300
цитирай
38. barin - Здравей, Благо. Помня 1300 г Бъл...
17.01.2022 10:07
Здравей, Благо. Помня 1300 г България празниците, бях ученик. Дори имам от тях една награда, мисля, че беше книга. С новите изследвания подхожда друга кръгла годишнина- 1400 г. през 2032 г. от Велика България. Всяко число и цифра имат значение, осоено за астрологията. Аз имам известни познания по астрология от преди, когато ме учеше Николай Дойнов. Според много хора той е сред най-добрите астролози. Имало е народи преди българите, но ние сме сред най-старите. В Библията не съм срещал името"българи", а има много писанпо за римкяни, египтяни, евтреи, коринтяни, гърци, перси и други. Тези прибавени 35 години са приблизително годините на Кубрат във Велика България преди 681.
Поздрави!
цитирай
39. zaw12929 - ПОЗДРАВИ ЗА ПОСТИНГА!
23.01.2022 09:33
ПОЗДРАВИ ЗА ПОСТИНГА!
цитирай
40. kirk - Странно, уж си от Варна, а
23.01.2022 12:50
Странно, уж си от Варна, а използваш вече на няколко пъти македонски езикови обрати - "има много писано"... Като отместите с век-два историята на ханска България какво точно ще спечелите???! Няма такова чудо като Велика България освен в кухите глАви на урапатриотарите!!! Само вие си знаете, че е имало, наллли?
Хан Кубрат дори не бил хан - виж там източниците за Кубер, това е едно и също лице. И как ще има държава и ще е хан при Аварския каган и държава???!!! ОбЪркАли сте се!!! Също като лакардията с Билгамеш - колко хилядолетия сте били нелегални????!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645468
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031