Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2021 21:05 - Улпия Ескус-Гиген
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 12435 Коментари: 8 Гласове:
47

Последна промяна: 20.11.2021 21:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                       По поречието на река Дунав са възникнали много антични крепости. Една от тях е Улпия Ескус. Намира се в края на с. Гиген. Селото е голямо, разположено малко навътре от брега. Кратка справка за селото: Основни факти за Село Гиген Транслитерация на английски: Village Gigen
Регион: Северозападен планов регион на България
Област: област Плевен
Община: община Гулянци
Геогр. ширина: 43.7000008
Геогр. дължина: 24.4829998
Разстояние по въздух до столицата София: 147.379km
Площ землище: 65.605km2
Население: 1829 човека (31.12.2013)
Пощенски код: 5970
Телефонен код: 06562
             Селото е близо до мястото, където р. Искър се влива в Дунав. Съборът в с. Гиген се провежда всяка година на 15 септември.

                
 
image

                   Карта на района около с. Гиген
                Много от местата, където са възникнали антични селища и днес са населени: 
Бонония- Видин, Рациария- Арчар, Нове- Свищов,Улпия ескус- Гиген, Доросторум- Силистра, Трансмариска- Тутракан и други. Изглежда траките и римляните са забелязали удобните места, на които може да съществува град и са ги застроили. Сега след около 1900 г. отново същите места са населени с градове и села и до тях откриваме останки от крепости. 
             Първото селище в района на Гигене 
възникнало к покрай лагера на IV Скитски и V Македонски легион още в началото на I в. /управлението на Август/, в съседство с тракийско селище от къснобронзовата и ранната желязна епоха, което трябва да се локализира северно от римския град.  Улпия Ескус е антична колония, възникнала по време на управлението на император Траян( 98-117). Строят се много пътища, които обслужват армията, администрацията и търговията в империята и извън нея. Военният лагер получава статута на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян (98–117 г.) над даките. Римският град се превръща във важен кръстопът, като силен разцвет преживява през ІІ–IІІ в., когато е изградена централната градска част. Развива се монументална гражданска и религиозна архитектура. Улпия Ескус е строен по типичния за римските градове начин с правоъгълна форма, а улиците са взаимно перпендикулярни в посока изток-запад и север-юг. Улиците са покрити с каменни плочи, под които е положен водопровод и канали за отпадните води. Цялата площ на града е 28 ха. В централната част е разположен Форумният комплекс (97х200 м), който е изграден от варовикови камъни в „коринтски стил“. В неговата югоизточна част е храмът на Фортуна, построен ок. 190 г. При северната страна на Форума през 125 г. е издигнат храмът на Капитолийската троица, главните римски божества – Юпитер Оптимус Максимус, наЮнона и Минерва. В близост се намира и величествената сграда на Гражданската базилика (97х24 м), построена през 135 г. В нея се извършва съдопроизводството, управлението и търговията в колонията. Градът е в разцвета си и през ІV в., при управлението на император Константин Велики (306–337 г.). На брега на р. Дунав е изграден голям каменно-дървен мост между Улпия Ескус при с. Гиген и Римската крепост Сучидава (Корабиа). През раннохристиянската епоха Ескус е епископски център. Улпия Ескус бележи икономически и културен разцвет през ІІ и началото на III в. При Антонините и Северите, прекъснат от многобройните нашествия на племена от север през Дунав, между които готите. Нов подем градът бележи по Времето на Константин Велики, когато бил построен каменен мост на р. Дунав между Ескус и Сукидава /дн. с. Челей до гр. Коравия в Румъния/. Ескус станал жертва на хунските нашествия през първата половина и особено около средата на V в. При император Юстиниан Велики /527-565/ били възстановени крепостните му стени. След това не се споменава в писмените извори. Градът бил разрушен от аварите през последната четвърт на VI в. /585 г./, когато пострадали множество градове, военни лагери и селища в дн. Северна България.
image
     След едно прекъсване от няколко века върху развалините на Ескус през Х век било построено селище, което просъществувало чак до XIV в. За първи път развалините при с. Гиген били свързани с античния град Ескус едва в края на XVII в. от италианския Военен инженер граф Луиджи Марсили въз основа на името на града и на сведенията на римските историци.
             Периодът на Великото преселение на народите (ІV-VІ в.) изправя Римската империя пред заплахата от варварски нашествия от север. Техните набези не подминават и Ескус, който е превзет от хуните на Атила през 447 г. и окончателно е разрушен и опожарен от аварите през 586 г.  Животът в Ескус продължава чак до турските нашествия през XIV в., като върху останките от античния град е съществувало средновековно селище.  Улпия Ескус е археологически резерват. Днес могат да се видят останки от улици, храмове, голяма гражданска базилика. Открити са още Форумен комплекс, храмове на Капитолийската троица (Юпитер, Юнона, Минерва), голяма Гражданска базилика, обществени сгради, бани и др. 7 г.). За основаването му се смята, че се е случило  около 106-109 г. Римските крепости по българската територия са много, не се знае точният им брой. Ето някои от тях, които са в Северна България: Одесос, Дионисопол, Сексагинда Приста, Дуросторум, Марцианопол, Никополис ад Иструм, Улпия Ескус, Бонония, Нове, Трансмариска, Рациария. Кастра ад Монтанензиум, Алмус, Состра, Тримамиум( с. Мечка, русенско). Някои от римските крепости възникват на места, където преди това е имало тракийски и гръцки крепости, а други на нови места, където е възникнала необходимост да ги има.
image
                 Прави впечатление, че край много места, където са били античните крепости сега има населени места. Българските земи са населени от дълбока древност и на територията има много крепости от различно време.
България е трайно по земите в Североизточна България и ги отстоява с различни средства. Българите усвояваме и използваме останалите строежи от предтракийската цивилизация, траките, гърците и римляните. По време на романизирането на траките и гърците на Балканския  полуостров се строят римски  крайпътни станции, гарнизони за разполагане на легионите за защита на дадена област. Пример за такива са Марцианопол, построен за защита на минералните извори и Одесос и Абритус.
image
                 Вследствие на голямата победа на император Траян над даките през 105 г.сл. Хр. са построени Никополис ад Иструм( до с. Никюп) и Никополис ад Нестум( до с. Гърмен). Никополис ад Иструм се смята за родно място на епископ Вулфила, създал писменост за готите и превел на техния език Библията. Добре е, че през последните години се намериха средства и се възстановиха по програми много крепости в България. На територията на старите крепости се правят много исторически възстановки, по-известните от които са: „Нике-  игрите и победата“( Никополис ад Иструм); „Орел над Дунава“( Нове), „Магическа Мадара“, „Преславни дни“, „Дни на предците“( Плиска) и други. В Улпия Ескус не се провеждат исторически възстановки. Засега не са намерени пари, за да се извършат разкопки на мястото, а то е достатъчно голямо. В крепосттта може да се видят римски колони, мозайки, надписи, улици, част от крепостната стена. 

                Първите разкопки на античния град се провеждат през 1904 -1905 г. По-късно, през 1947 – 1951 г. археолозите откриват голяма обществена сграда, а в едно от помещенията й е намерена една от най-добрите римски многоцветни подови мозайки по българските земи. В централната част е изобразена сцена от комедията „Ахейци”. Мозайката е реставрирана и консервирана и днес може да се види в Регионалния исторически музей в  Плевен. При разкопки са открити още форумен комплекс, храмове на Капитолийската троица (Юпитер, Юнона, Минерва), голяма базилика, обществени сгради, бани и др.

Античният град е част от обектите на Регионалния исторически музей –  Плевен, затова част от находките, открити в Улпия Ескус, са изложени в специално отделена зала на музея.
image
                   Географът Клавдий Птоломей /II в./ нарича града „Ескус на трибалите"." Писмените източници за Трибалите са малко, но археологическите останки са в изобилие. Научните изследвания на Triballi бяха подсилени с книгата на Fanula Papazoglu Централните балкански племена в предримско време (1968 г. в Сърбия, 1978 г. на английски език). Други историци и археолози, които са писали за Triballi, включват Milutin Garašanin ], Драгослав Срейович, Никола Тасич, Растко Васич, Милош Йевтич и особено Милорад Стоич (Трибали в археологиите и историческите извори, 2017). Въз основа на археологическите находки историята на Трибалите може да бъде разделена на четири периода: прототрибалски (1300–800 г. пр. Н. Е.), Ранен трибалски (800–600 г. пр. Н. Е.), Трибалски (600–335 г. пр. Н. Е.) И период от 335 г. пр. Н. Е. До Римско завоевание.
              През 424 г. пр. Н. Е. Те били нападнати от Ситалкес, цар на Одрисите, който бил победен и загубил живота си в годежа. Те били изтласкани на изток от нахлуващите Autariatae, илирийско племе; датата на това събитие е несигурна.

През 376 г. пр. Н. Е. Голяма група от Трибали под ръководството на крал Хейлс прекосява планината Хемус и напредва до Абдера; те се оттеглиха от Маронея и се готвеха да обсадят града, когато Chabrias се появи край брега, с атинския флот и организира помирение.

През 339 г. пр. Н. Е., Когато Филип II Македонски се завръща от експедицията си срещу скитите, Трибалите отказват да му позволят да премине Хемус, освен ако не получат част от плячката. Воювали са военни действия, при които Филип е бил победен и ранен от копие в дясното бедро, но трибалите изглежда са били покорени впоследствие от него.
   image

           
                След смъртта на Филип, Александър Македонски преминава през земите на одрисите през 335-334 г. пр. Н. Е., Преминава хребетите Хемус и след три срещи (битка при Хемус, битка при река Лигин, битка при остров Пийс) побеждава и прогонва трибалците до кръстовището на Лигин при Дунава. 3000 Трибали бяха убити, останалите избягаха. Техният цар Сирм (едноименен на римски Сирмиум) се е приютил на дунавския остров Пеуке, където са заточени повечето останки от победените траки. Успешните македонски нападения тероризираха племената около Дунава; автономните тракийски племена изпращат данъци за мир, Александър е доволен от своите операции и приема мир заради по-големите си войни в Азия." Северозападна България е земята на тракийското племе Трибали.

               Българските земи са били населявани освен от траки и от други родствени до известна степен с траките:

    - скити- Добруджа
    - келти( цар Кавар)- около Ямбол, карнобат( Маркели) и Айтос
    - гети - делиормана,където е Свещарската гробница
    - мизи- областта Мизия идва от тяхното име
   - фриги-старо тракийско племе, преселило се в Мала Азия и създало държава
    - кробизи - между реките Вит и Осъм
    - трибали- сегашна северозападна България
    - даки- северно от Дунав до река Тиса. Неправилно румънците се изкарват техни наследници
    - пеони-западна Тракия, провинция Илирик
    - серди-вероятноот келтскипроизход в софийско

               В резултат на разкопките, особено на тези през последните години, са добити ценни данни за местоположението, формата, размерите, поселищното развитие, укрепителната система, уличната мрежа, обществените и училищните сгради, икономическия живот, културата, религията и погребалните обичаи на местното население, което се е състояло от траки, италийци /през I - II в./, преселници от Мала Азия, от западните римски провинции и другаде, както свидетелствуват откритите досега латински надписи. Официалният език в града бил латинският. Разкопките са съсредоточени в първоначалния град /наречен от нас условно “Ескус І”/ и то в централната му част, където се простира обширният комплекс на градския площад, и в източното разширение на града /”Ескус ІІ”/. Eckyc I има неправилна форма на петоъгълник с площ от 180 дка, a Ескус II - около 100 дка.
image
Схема на Улпия Ескус от II-III в.

              Или цялата площ вътре в крепостните стени възлиза на около 280 дка, толкова, колкото e площта на Нове при Свищов, Никополис ад Иструм при с. Никюп, Великотърновски окръг  и други римски градове у нас. Улпия Ескус е бил голям за времето си град. 

                 По времето на император Траян е построен каменен мост на р. Дунав между Ескус и Сукидава /дн. с. Челей до гр. Коравия в Румъния/, разрушен скоро след това при управлението на император Марк Аврелий( 161-180 г.)
              Аз съм ходил три пъти до с. Гиген: доколкото помня през 2005, 2011 и 2016 г. Нямаше обновление и нови разкрития при последното ми ходене. Дори на места растителността беше голяма. Ако се намерят пари по някой европейски фонд може да се възстанови крепостта, както се направи на много места из България. За финал може да видите една виртуална разходка из Улпия Ескус от клипа, посочен по-долу:
 
Ulpia Oescus - 3D Laser Scanning - YouTube       

 




Гласувай:
47



1. mt46 - Поздрав!
20.11.2021 22:37
Тракийските племена са били покорени от римляните, нали така?...
А какви величествени тракийски строежи е имало?...
цитирай
2. barin - Здравей, Марине. Траките са стр...
21.11.2021 06:07
Здравей, Марине. Траките са строили основно гробници и градове. Не съм срещал да е имало мостове и улици, останали до наши дни. Само съм споменал, че близо до Улпия Ескус е имало тракийско селище. Често крепостите възникват на мястото на стари такива. Мегалитните съоръжения са от предтракийските цивилизации.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравейте Адаш и Марине
22.11.2021 18:32
Тракийските гробници са красноречиво доказателство за това, което са правили траките Те са еквивалент на египетските пирамиди! И в" Илиадата"-та се говори са оръжията и колесницата на цар Рез! Като за нещо невиждано!?
И още нещо Като са завладели Балканския полуостров, римляните повече от век са оставили траките в Сапейското царство, което е имало автономия в Римската империя Провалило го е лошият им нрав, който се наблюдава и днес ,в съвременните Българи? Те рък от къде са го наследили?
Да се злепоставят едни други Чак до римския император!И на него му е писнало от разправии и го ликвидира Оня, куцият- Клавдий! то и името му означава куц!
Но възниква въпрос за размисъл:
Защо са ги оставили като автономни? А не, вместо тях, например- гърците?

Хубава вечер!
цитирай
4. barin - Здравей, Адаш. Траките си имат с...
22.11.2021 18:49
Здравей, Адаш. Траките си имат своите достижения. Не са били единни и затова са загубили независимостта си. Имали са силни владетели, като Котис, когато територията на неговото царство се е увеличила, но много племена и всяко си живее по територията. Винаги има приемственост при културите и едни се издигат на мястото на други, чието време свършва.
Поздрави!
цитирай
5. get - - Здравей barin! Четейки статията ти в главата ми настъпват някакви странни асоциации ... ?
25.11.2021 09:22
Първата е във връзка разказа "Три века преди Христа" на Димитър Чорбаджийски с писателски псевдоним "Чудомир".
И какво е искал да ни каже или ... каква е есновната идея в разказа му?

Второто - Откъде/кога се е появил девиза "Divide et impera!" - за който БЕЗАПЕЛАЦИОННО ни са втълпили, че е римски!
Но който, от никой(учен) никога и никъде - не е УСТАНОВЕН(потвърдено) да е употребяван, ПО ВРЕМЕ НА ТОВА Държавно-политическото образувание, стоящо зад понятието "Римска империя" ?
цитирай
6. barin - Здравей, Гете. Не помня точно ра...
25.11.2021 09:39
Здравей, Гете. Не помня точно разказа на Чудомир, но ми навява асоциации, че ако Рим е I=II в. сл. Хр., като се върне три века излиза, че някоио неща, обявени за римски са тракийски. Това разбира се е далечна асоциация, а не нещо доказано. Повечето латински изрази са римски, без да е сигурно дали са взети и преведени. Гърците далеч превъзхождат всички по "кражба и обявяване за свое", каквото и да било.
Поздрави!
цитирай
7. get - До 6. barin - За да не губи конструктивния си характер разговорът ни - Ето ... ?
25.11.2021 11:40
barin написа:
Здравей, Гете. Не помня точно разказа на Чудомир, но ми навява асоциации, че ако Рим е I=II в. сл. Хр., като се върне три века излиза, че някоио неща, обявени за римски са тракийски. Това разбира се е далечна асоциация ...


Адрес: https://chitanka.info/text/14500-tri-veka-predi-hrista
... където можеш да прочетеш разказа на Чудомир? ... писан от него - за неща които са го смущавали в подхода на историческата ни наука ?

Второ - досежно "Divide et impera!" - като упоменаване е ?
а) в произведение на Н. Макиавели изписана на говоримият(тогава) италиански и звучала: "che tu hai in governo, divise"7
б) в научен оборот, че това е девиз на римският сенат - влиза в произведението на Шарл Ролен в 9-т томното (му) произведение "Римска(та) история" от средата на XVII-ти век ! ... и същата заживява самостоятелен живот в умовете на историческата гилдия ... както е и с назоваването на Източната римска империя, С НЕКОРЕКТНОТО "ВИЗАНТИЯ" от Иеронимус Волф от XVI-ти век!!
- Защо? ... всъщност въпросът ми е отправен не и единствено до теб ... а и до останалите участници коментирали статията ти ?!!
цитирай
8. barin - Благодаря, Гете. Ще видя на посо...
25.11.2021 11:48
Благодаря, Гете. Ще видя на посоченото място.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645624
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031