Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2021 16:25 - ОЩЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА В ПОДКРЕПА НА ТЕЗАТА, ЧЕ ЕТНОНИМЪТ БЪЛГАРИ ОЗНАЧАВА "ВЪЛЦИ", ЧЕ БАЛКАРЦИТЕ СА НАШИ БРАТЯ ( НО НЕ ТЮРКИ) И ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ИМАЛИ
Автор: milenavarbanova9 Категория: История   
Прочетен: 3336 Коментари: 16 Гласове:
5

Последна промяна: 07.10.2021 08:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ОСОБЕНА МИСИЯ НА "ПАЗАЧИ" В ДРЕВНОСТТА / Колкото и заобиколен да е пътят, ще тръгна към названието на вълка и свързването му с нашия етноним, от библейския разказ за младия Давид в Първа Книга Царства. В нея за първи път се появява юношата Давид, който ,както личи по множество признаци, не е израилтянин, а коренен палестинец - филистимлянин - от тая на част на Ханаан, която отдавна е покорена от евреите.Твърдя, че първа при внимателен прочит на библейските Книги на царете, открих за българския читател, че Давид е бил " рус и красив на лице", мантра, която днес непрекъснато  повтарят  спаротоците. Отбелязала съм това свое откритие в статията си " Библейски палестински градове с български имена", публикувана на 13.07.2019 г., но спаротокът сигурно ще се закълне, че е написал репортажче точно по този въпрос, едно хилядолетие преди Христа, когато е бил военен кореспондент, изпратен да отрази паметната битка между израилтяни и филистимляни, в която Давид побеждава Голиат. Именно във връзка с тази битка, библейският текст разкрива вкратце потеклото на Давид - дядо му е Овид, баща му - Иесей ( в някои варианти четем, че е "ефратец"), а той самият е ДАВИД. Тези малко слова поднасят важни сведения.

Какво ще ни рече името Овид? Днес то минава за еврейско име ( имаме си и Давид Овадия ), но дали това е така? Името на дядото Овид е идентично с това на Овидий, родовото име на гениалния римски поет, който поне няма нищо общо с еврейството. Овидий, според латинската етимология, произлиза от " овчар" или направо от "овца" - оvis ( интересно е, че ovum пък е яйце, близостта не е случайна, но с нея ще се занимаем по-късно, в друг текст). Бащата на Давид е Иесей - Иешей, идентично с Иешуа, името на Спасителя - и това е поредното доказателство, че Исус Христос не е евреин, а арамей. Но нас ни интересува преди всичко името на Давид, бъдещия цар израилски. Съставителите на речници ще ни проглушат ушите,че то значело "любим, възлюбен от бога, мил, нежен" и тям подобни. В същите речници, предназначени за повърхностни консуматори, се твърди, че Даут е арабизиран и турцизиран вариант на Давид със същото значение - "любим" и т.н. Тези " речници" , освен че в повечето случаи са образец за невежество, често съзнателно скриват истината. В библейския разказ името на дядото Овид е противопоставено на името на внука. С една реч дядото е " овца", а внукът е ... "вълк". Да, Давид означава " вълк".Скритият смисъл е, че от коляното на дядото, чийто произход е скромен, се е пръкнал владетел.

Та преценете сами - словото не лъже - Давид, Даут - не говорят ли тези имена за "див - а" природа, планина, хищник - давис, даус? За какви Господни любови може да  става дума тук ?

В цитираната от мен статия на kzone ( 05.04.18), авторът  подкрепя гледището си, че етнонимът българи означава "вълци" , посочвайки името на гетския град Даусдава - "Град на вълка, на вълците", като в случая е ясно, че никакви тюрки не могат да бъдат намесени. В Пелопонес има град Давия, в швейцарския кантон Гриджони - град Давос и макар че самата аз навремето обясних в нарочна статия,  че името името на последния произхожда от "злато" -  dahva на арамейски, сега съм по-склонна да изведа от "вълк" названието на това високопланинско селище. В Пирин съществува връх Даут и Даутово езеро истинското значение на тези имена може да бъде само " вълчи". Една старинна българска дума, отдавна излязла от употреба, е " давия" - дълъг, оспорван, съдебен процес. Нима тя някога не е означавала и " караница", " боричкане" или даже " сбиване"? Вълкът "дави" плячката си, това е характерното слово, с което стопанинът установява, че горският хищник е убил животно.от стадото му -" удавил" го е. Латинският глагол devorare означава "разкъсвам". В Хърватия съществува едно старинно мъжко име - Давор, почти омонимно с това на планината Тавор в Ханаан.

На древноарамейски език "вълк" е "daw" и това всъщност слага край на всички пустословни разсъждения и спекулации ( divo, dibo на съвр.арам.ез.).

И ето идваме до поредния " таралеж", който спаротокът сам си пусна в гащите. Под кратичкия постинг на panazea в блог.бг, посветен на Балкария в Кавказ, той е "коментирал", че балканците наричат себе си " таулу" и следователно нямат никакво етническо родство с българите. Ой, ой, ой, спароточе, що ли ти трябваше? Бях планирала утре да се обадя на моята отдавнашна позната в Налчик, Раина ( също като Райна), за да я попитам за самоназванието на балкарците, но ще се доверя на негово спароточие - "таулу" напълно ме устройва. Вярно е, името означава " планинци" - в дяла от Кавказ, намиращ се в малката република Кабардино - Балкария ( и по- точно в балкарската територия ), се издигат едни от най- високите върхове - Джанги - тау, Кощан- тау и други, но освен обитател на върховете, " планинец"," горски жител" - таул значи и " вълк" - от "даус". Този факт може да стане отправна точка в повторното доказване, че българи и балкарци принадлежат към една общност - и тя съвсем не е тюркска.

Какво тогава да кажем за емблематичното владетелско име Дуло - означава ли и то " вълк - пазител, хранител" на хилядолетни тайни? Във всеки случай имената на градове като Тула, Тулча, Туле, пръснати на толкова места по света, говорят, че става дума за нещо " поТУЛено", " скрито" - нещо загадъчно, което ще блесне пред умовете и очите ни, когато дораснем за него.



Гласувай:
6



1. milenavarbanova9 - БАЛКАРЦИТЕ СА ПОЧТИ
26.09.2021 18:13
ИЗТРЕБЕНИ В ЛАГЕРИТЕ В СИБИР.
СЪВСЕМ МАЛКА ЧАСТ СА ОЦЕЛЕЛИ И СА СЕ ЗАВЪРНАЛИ В КАВКАЗ. НАЦИЯТА Е ПОДМЕНЕНА ОТ "КАБАРДИНЦИ".
цитирай
2. balar - И аз попаднах на същото,
26.09.2021 19:22
докато търсих материали за митологията, бита и културата им преди време. Но въпреки това за хората на Бат Баян Дуло се учи още в основното училище, така че паметта за тях ще остане. За разлика от псевдоспароток.

За Давид. Каква е вероятността самият той да е с хетски произход, след като се е прехласнал по Вирсавия, съпруга на неговият приближен Ури/Урия? Дали името му не идва от Тиват/Сивас. Или направо ДВД и заменяме гласните, като получаваме чисто ДЕВАДА, като Девадатта, будистки монах, братовчед на Гаутама. А това не е очудващо, след като преди семитите близкият исток е населяван от хора с индоевропейски произход.
Ако приемем обаче хети=гети и нисейци=мизи от тракия, то давид - дауд - даус вероятно са идентични. Като естествено отчитаме времепростанството по между им.
цитирай
3. dobrodan - Милена, името Давид, Даут, Даус и т. н. навсякъде се описват
26.09.2021 19:30
като Любим, Възлюбен. Това са просто фонетични варианти.

таул
1. буря, ураган; ветер разрушительной силы
Йӱран таул буря с дождём;
2.буря, ураган; нечто бурное и разрушительное
Сар таул лӱшкен кайыш, мланде мучко эҥгекым ыштен. [/i]И. Стрельников.[/i] Пронеслась буря войны, сея бедствия по земле.

По современной военной терминологии ертаул — головная походная застава, разновидность временного формирования походного охранения.

Или думата "таул" си има точно определени значения, като няма вълци и за цвят в картинката.
Освен всичко друго си е тюркска. Като аул и тау. Жалко, че транскрипциите ще се затрият. гора ◆ Көтөү көнө буйы тау итәгендә йөрөнө, кисен ауылға төштө. — Стадо весь день паслось на склоне горы, а вечером спустилось в деревню.

Дали гърците са заели думата? Освен, че с нея е наречена буква, то не се сещам да я използват. Както виждаш, има си точно определено значение, а таулъ си означава планински.

Коренът ТУЛ, ТОЛЪ означава пълен, дебел, напълнен с нещо. В славянски става Дуло.
цитирай
4. iliyanv - Душица нежна мамина
26.09.2021 19:40
"дулос" значи роб, раб, работяга, бачкатор. То май вече не е смешно, а спешно.Тел. 112.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
26.09.2021 19:55
Като познавам изследователския ти дух,въображението необходима за него, не се и съмнявам, че имаш право! Ще прегледам по- подробно, по късно!
Ще взема и отношение за триъгълника-финикийци- сирийци-арамейци!
Да, добре е да се изнамерят нови източници!
Но това е равносилно на ,ще го обясня с моя опит:
Открил съм, че на няколко места правят няколко различни неща, непознати за нас?
Отлично ,ще го повторим! Но ще се чувствам, как да кажа-блудкаво?
Какво е моето участие в тези работи, какво точно съм направил аз лично за тях!?
Това е изследователят-изобретател-Да твори!
цитирай
6. balar - Но няма как през тюрски да изведеш името им, след като
26.09.2021 20:05
те самите си казват, че Таулу/тиули значи "планинци" бре човек. Името можем да свържем с Тел/Чал, а Чал е връх, кале, като има преминаване Т- Ч- К. Имаме и Тилилейски Гори, в нашите народни приказки.
Знаеш ли къде са тилилейските гори, отвъд морето, там живее Слънцето, чийто дворци са на върха на най-високата планина. Табуирали сме ги, закодирали сме ги, скрили сме знанието за Кубратова България, за северен Кавказ и цял куп други неща там където никой няма да се сети. Това е устно знание предавано през поколенията столетия наред.
цитирай
7. milenavarbanova9 - Приятели, извинете,
26.09.2021 21:19
Уморена съм, ще отговоря утре.

Учудва ме само тълкуването на името Дуло от добродан. Нищо общо не може да има между Дуло и дебел, напълнен с нещо.

Колкото до илианв, тук няма нужда от коментар. Много злоба, а никаква мисъл. Дуло значи роб и бачкатор?! Илианчо, спешният явно си ти.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Милена!
26.09.2021 21:48
Този е от Злокучене, Татар Пазрджишка кааза!Това е жестока комбинация, от която се полячава смъртоносна доза злоба! В състояние е да отрови и Българската история
Далече от такива!
цитирай
9. dobrodan - Илиянче :), продължавай да се напиняш, кефиш много:)!
26.09.2021 22:01
Самым распространенным словом для обозначения рабов является δοῦλος (doulos), используемое в противовес «свободному человеку» (ἐλεύθερος, eleútheros); более ранняя форма первого появляется в надписях как do-e-ro, «раб мужского пола» (или «слуга», «раб»; линейное письмо B: 𐀈𐀁𐀫) или do-e-ra, « рабыня »(или« служанка »,« раба »). Глагол δουλεὐω (сохранившийся на современном греческом языке, означающий «работать») может метафорически обозначить обозначения других форм владычества, например, одного города над другими или родителей над своими детьми. Наконец, использовался термин οἰκέτης (oiketēs), означающий «тот, кто живет в доме», относящийся к домашнему слугам.Википедия site:wikichi

Макар, че доста букви ще изчезнат, обърни внимание на старото изписване на дулоса-роб.
Я? То да било с Р, а ти пак да не знаеш?
цитирай
10. dobrodan - Ех.... Ето, погледни.
26.09.2021 22:03
Заспивам вече:). Но - добре.
" Последната съставяща "тол" води до кореновата част на глагола "толургъа" (да се напълни, да се запълни)".

Точна етимология на родовото име Дуло е невъзможно да бъде изведена. Сходни фонетични конструкции има и в монголски език, а "тул" може да означава и вдовица. Затова съм склонен да се придържам към значението "изпълнен, напълнен с".
В староруски език е записана формата "тула" със значение "колчан", който би следвало да бъде пълен със стрели, например. Като добавим и варианта с "о", става "тол", но не губи основното си значение.

Да не се обърква с другите значения, свързани с глагола "дути" :). От тях идва славянската "дуло" със значения цял куп - от дудук до ствол на оръжие :).
цитирай
11. dobrodan - Не, Балар, не се опитвам да изведа Дуло през думата за планинец :):):).
27.09.2021 08:35
Крайно неприятното е, че през монголски няма никакъв проблем да бъде изведено като, например, седем племена..... и още няколко етимологии има пак през него.
цитирай
12. balar - Няма нужда да е през монголски.
27.09.2021 11:53
Само виж къде са първоначални сарматите. Няма да да обяснявам на дълго, понеже сме гости в тоя блог, та накратко ако приемем, че византийци и компания са писали "гури" наместо "хора", то Сарагури става Хората от Сарак/Саракта, оногури става Хората от Онуг и т.н.
Когато езика сочи Скития и прибалтика, а археологията и днк изследванията сочат Сарматия, няма смисъл да търся нещо монголско.
цитирай
13. milenavarbanova9 - Приятели, стига сте мъдрували!...
27.09.2021 12:02
Приятели, стига сте мъдрували!
Прочете следващата ми статия!
цитирай
14. shtaparov - Има някаква логика в това и си струва ...
03.10.2021 02:42
Има някаква логика в това и си струва човек да се замисли: БОЛГИ= ВОЛКИ (оттам- ВОЛГИ),съвсем правдоподобно звучи!
цитирай
15. shtaparov - Вълкът и кучето са свещени животни на Хермес...
03.10.2021 02:51
Вълкът и кучето са свещени животни на Хермес а едно мое изследване,за което още не съм говорил гласи,че ЗИЕЗИ е именно ХЕРМЕС. Палеобалканските народи изповядвали идеята,че техните царе са потомци на Хермес- нещата значи се навързват! Не съм го обявил,понеже още не съм изяснил добре връзката на Хермес с Дионис но допускам,че един ден и това ще стане. Идеята за вълка си я поднесла тъй добре,че ми хареса много- мислих отдавна върху нея и тогава не я намерих за нещо особено заради "тюркските" думи КУРТ и БьОРИ но сега вече виждам,че е направо страхотна!
цитирай
16. milenavarbanova9 - Здравейте, г-н Щапаров,
03.10.2021 17:43
Признанието на човек като Вас много ме радва!
Сърдечно Ви благодаря и Ви желая успешна седмица!
Чакам публикациите Ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milenavarbanova9
Категория: История
Прочетен: 774810
Постинги: 328
Коментари: 1804
Гласове: 1896
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031