Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2021 19:37 - Готите на Балканския полуостров
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9823 Коментари: 35 Гласове:
58

Последна промяна: 16.06.2021 23:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  В началото на първото хилядолетие, вероятно заради настъпването на климатични промени, започва миграционен процес на  множество евразийски племена от север на юг и от изток на запад, към границите на Римската империя. Апогеят на този процес, наречен от историците Велико преселение на народите, започва с инвазията на хуните в Европа през 375 г. Терминът"Велико преселение на народите е въведен по-късно и оспорван от някои историци.  Като следствие от него, стотици хиляди готи, вандали, алани, сармати, тайфали, гепиди, бургунди, вандали, и др. племена, са принудени да изминат хиляди километри в търсене на нова родина. През V в. германските племена стават основатели на средновековна Европа.
 
image

    Едни от най-дейните участници в тези събития са готите. Благодарение на Библията, преведена през IV в. от епископ Вулфила, родом от Никополис ад Иструм( до с. Никюп, Великотърновско). Известно е, че готският език се отнася към източногерманските.  Според историята на Йорданес (ср. на VI в.), готите идват от митичния северен остров Скандза, разположен срещу река Висла (обл. Готаланд и о-в Готланд в днешна  Южна Швеция ). Макар че не всички учени поддържат хипотезата за скандинавският произход на готите, тяхната поява на южния бряг на Балтийско море - в  Източна Померания и долното течение на р. Висла (в днешна Северна Полша) през I в. е засвидетелствано археологически. Във II - първата половина на III век те се придвижват на югоизток, по поречието на Висла и към териториите на дн.  Югозападна Белорусия и Западна Украйна.  Към средата на III–IV в. готите вече населяват обширната територия между Северното Черноморие, р. Дон, Карпатите и долното течение на р. Дунав. По своя дълъг път от Прибалтика до новите си земи, те прогонват или подчиняват и приобщават към себе си различни етноси.
            Във втората половина на III век готите се разделят на източни (остготи, остроготи, греутинги) и западни (вестготи, визиготи или тервинги), като за граница между тях се приема р. Днестър. Остготи населяват също Крим и Таманския полуостров. От новите си земи готите извършват многобройни грабителски нападения над Балканските и Малоазийските провинции на Римската империя. В една от битките с тях, през 251 г. в близост до Абритус (дн. Разград), намират смъртта си император Траян Деций (249-251 г.) и неговият син и съимператор Херений Етруск. Едва през 269 г. император Клавдий II (268-270 г.) успява да нанесе поражение на готите при Наисус (гр. Ниш) и временно да прекрати техните нападения.
image
              Много от хилядите пленени готи (според Йорданес 320 хил.) са заселени като роби и полузависими селяни (колони) в дн. Северна България и Добруджа.  През 271 г. готите са разгромени от император Аврелиан (270-275 г. ) в дн. Мунтения (Румъния).  Въпреки това той е принуден да евакуира римските гарнизони от провинция Дакия и вестготите се заселват там. През IV в. готските нашествия вече имат за цел трайно заселване на територията на Римската империя, която ги привлича със своите богатства. През 332 г., император Константин Велики сключва мирен договор с вестготите, по силата на който те стават съюзници на империята (федерати), задължават се да охраняват нейната граница и да служат в римската войска. Готите имат заслуга за запазване на римската култура. След превземането на Рим, група готи се премества в Галия (в днешна Франция) и Иберия и формират Вестготско кралство. Това царство в крайна сметка ще въведе католическото християнството, римските художествени традиции и други аспекти на римската култура, и ще ги наложи в цяла Западна Европа, заедно с Готическите Катедрали. Последното Готско царството пада от маврите в 711 г. За тази цел много готи са заселени по южния бряг на Долния Дунав. Съприкосновението с културата на Римската империя, която признава християнството за официална религия със Сердикийския (311 г.) и Медиоланския едикт (313 г.), ускорява християнизирането на готите. То прониква първо сред вестготите. Основна заслуга за това има техният духовен водач епископ Вулфила (ок. 311-383 г. ), който проповядвал едно от най-древните учения в християнската религия – арианството (обявено за ерес, но изключително популярно през IV в.).
image
              През 348 г., християнизираните готи ариани, водени от епископ Вулфила( на снимката по-горе) пристигат в дн. Северна България, тъй като в родината си северно от Дунав са преследвани жестоко от своите единоплеменици езичници. С разрешението на имп. Констанций II (337-361 г.), те се заселват около Никополис ад Иструм и в подножието на Стара планина. Тук епископ Вулфила създава азбука и превежда Библията на готски език. Тя е достигнала до нас в препис от кр. на  V - нач. на VI в. (т. нар. Codex Argenteus), днес съхраняван в Университетската библиотека на гр. Упсала (Швеция).  През по-голямата си част от съществуването си готите са разделени на източни и западни( остготи и вестготи или визиготи). Дори в битката при Каталунските полета през 451 г. те воюват едни срещу други, защото източните са в състава на хунита на Атила, а западните, начело с Теодорих, който Под натиска на хуните, които тогава подчиняват остготите, вестготите поискват и получават от император Валент разрешение да се заселят в Долна Мизия и Мала Скития. Преминаването на Дунава трае дни и нощи. Опитите на римските власти да преброят новодошлите се оказват безуспешни - "все едно да пожелае да научи колко песъчинки гони зефирът в Либийската пустиня" - с този цитат от Вергилий историкът Амиан Марцелин описва вестготското преселение. Гостоприемството на Валент се оказва фатално и за него, и за Римската империя. Скоро вестготите въстават, разбиват римската армия при Адрианопол и убиват императора (9 август 378 г.). В продължение на две десетилетия - като врагове или като федерати - те стават господари на Балканския полуостров. Едва в самия край на столетието под водачеството на Аларих вестготите потеглят към Италия.
image

  битката при Каталунските полета от 451 г.        
             След смъртта Атила и разпадането на хунския племенен съюз (453 г.) Балканският полуостров отново става свидетел на продължително германско присъствие. Негови главни протагонисти сега са остготите, които за дълго стават пълновластни господари на българските земи. През 488 г. и тази последна гостска вълна отшумява на Запад. Тя обаче не е последвана от всички германски заселници от различните исторически епохи. Някои от тях остават по тези земи, чувствайки ги вече като свои. 
е убит на бойното поле са съюзници на римляните и франките.  
             Географски наименования, фолклор, обичаи, собствени и фамилни имена, отделни думи, дори прилики с тяхната азбука свидетелстват, че готите са едни от основните племена, съставляващи българите. Дори в предаването"История бг" от 7-ми юни четиримата поканени гости ги нарекоха" четвъртия компонент"  от състава на българската народност. Защо досега не бяха споменавани? Може би защото са германски племена, а през времето на социализма германците са противници на "братския Съветски съюз" и се наблягаше на славянския компонент в състава на българската народност. Азбуката я наричаха славянска и източните народи" братски" и " роднински".  От археологическите находки също става ясно, че почти няма част в България, където да не е имало готи. А ако българската историческа наука един ден поправи пропуска и все пак им отдаде дължимото, е много вероятно някои от най-големите загадки и противоречия в родната историография, натрупани до момента, да намерят своите отговори. От разговорите, които съм водил в историческите и археологическите музеи в Шумен, Велики Преслав, Варна и други из Североизточна България се информирах за наличието и приблизителния брой на готите. Оказава се, че според тях те не са били пренебрежимо малко. Останали са думи, които се използват в българския език. 
   

image
 
             
image
 
image
 
                Още за готите на Балканския полуостров може да прочетете от написаното от професор Матанов:
 
Балканският полуостров в периода на късната Античност
                   "Четвъртият елемент. Готски нашествия и поселения по нашите земи” - 7 юни, 21 ч.

"През 3-4 в. целият Балкански полуостров с днешните български земи в епицентъра, става арена на дълготрайни и интензивни готски нашествия и колонизации. Готите са германски народи от Античността. Техните две основни разклонения– вестготи и остготи, имат важна роля за упадъка на Западната Римска империя и задвижването на процесите, родили Средновековна Европа. Най-масовото им проникване на Балканския полуостров става през 376 г., която се смята и за начало на големия миграционен период, наречен Великото преселение на народите. Под натиска на хуните, които тогава подчиняват остготите, вестготите получават от император Валент разрешение да се заселят в провинциите Долна Мизия и Малка Скития. Скоро възникват противоречия. Вестготите разбиват римската армия при Адрианопол и убиват император Валент. (9 август 378 г.). За срок от 120 години втори римски император загива в битка с готите. Кои са готите и какво оставят след себе си на Балканския п-в?"
( Четвъртият елемент. Готски нашествия и поселения по нашите земи, История.БГ - 07.06.2021 по БНТ - YouTube
С интерес изгледах предаването по БНТ" История бг" за готите. Известни водачи на готите, освен епископ Вулфила:
 - Крал Книва, основно действащо лице в най-мащабното варварско нашествие в провинциите Долна Мизия (Северна България) и Тракия (Южна България), проведено от готите през 248/249–251 г. През пролетта на 250 г. Книва превзема и разорява Филипопол (Пловдив), най-големия римски град в Тракия. Същата година обсажда и Нове. През лятото на 251 г. Книва разбива край Абритус (Разград) предвожданата от император Деций Траян и сина му Херений Етруск римска армия. Херений е убит от стрела, а Деций обграден и посечен. За първи път от ръцете на варвари загиват римски император и престолонаследник, и тази битка се възприема като едно от най-тежките поражения на римската армия. 
 - Теодерих Страбон (?–481 г.) и Теодерих Амал (ок. 454–526 г.). Амал става едноличен водач на остготите през 474 г. и известно време спазва мирния договор, сключен между баща му и Източната римска империя. Император Зенон се стреми да разедини остготите чрез поддържане на приятелски отношения с Амал. През 478 г. остготите се обединяват и опустошават Източна Тракия, а императорът бяга позорно в Мала Азия. Набезите на Страбон и Амал продължават до 481 г., когато Страбон умира и начело на остготите остава Амал. Зенон е принуден да сключи мир с Теодерих през 483 г., дава му званието magister militum in praesentalis и титлата патриций. Императорът му предоставя земи за заселване в провинциите Крайбрежна Дакия (Северозападна България) и във Втора Мизия (Североизточна България). За своя резиденция Теодерих Амал избира Нове (край Свищов), където пребивава през 476 и 486–488 г. През 487 г. той нарушава договора и напада неуспешно Константинопол. За да го отстрани, Зенон го изпраща да воюва в Италия срещу предводителя на германските наемници Одоакър, който превзема Рим през 476 г. През 493 г. Теодерих окончателно побеждава и убива Одоакър, завладява цяла Северна Италия и създава тук свое кралство със столица Равена. Именно в Равена, в двореца на Теодерих, се смята, че е направен Сребърният кодекс. 
image
              След 456 г. готите формират кралство в Панония, обединявайки бивши хунски остготи и вестготи под предводителството на Тюдемир. Към 473 г. панонските готи се преместват в Македония, където на мястото на починалия Тюдемир за водач е избран синът му Теодорих, покъсно известен като Теодорих Велики. Той повежда своите хора към Долна Мизия и прави нов опит за образуване на кралство в 474-476 г. Поради благоприятното стратегическо положение Теодорих избира Нове за своя резиденция и столица на готското кралство в периода от 476 до 488 г. сл.Хр.В 483 г. Теодорих е признат за армейски генерал и патриций от император Зенон, а следващата година е избран за консул и е дарен с крайдунавска Дакия и части от Долна Мизия. От Нове Теодорих води преговори с Константинопол, постигайки договореност да господства и да представлява императора в Рим, ако победи завзелия по-рано вечния град Одоакър. Така в 488 г. оттук започва знаменития поход на Теодорих към Рим. 



Гласувай:
59



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
16.06.2021 20:37
Всичко е добро в постинга ти!
Но остава нещо неразрешимо, на което нашите историци се правят на ни чули ,ни видели, а още по-малко- разбрали!?
Как така изведнъж, в първата половина на втори век, най- многолюдвото племе в Мизия- на гетите изчезва и в същото време се появяват многобройните готи? Които с средата ,пак в Мизия разбиват елитната войска на Рим, предвождана от от самия император!?
И пак се повтаря приказката , впрочем тя тръгва от готите, минава през славяните и приключва с русите Една и съща!Приказка!
Как от този митичен остров Готланд са се пръкнали хора, заселили цяла Европа? Много красива приказка, за да е истина? А в същото време, в рая на Европа- Мизия ,гетите изчезнали безследно? Те и траките са изчезнали, най-многобройният народ в Европа!?


Знам ,че не е лесно,това стана с натрупан опит, но приятелски съвет !Раздвижи тематиката си с анализи на известното-какво е налице и какво не е наред в него Кое е неизвестно и какво може да е то? Това вече е истинска наука - за в бъдеще, разбира се! Вкарай и хипотези в обръщени! Научнообосновани предположения! В историята, а и не само в нея, те са градивен елемент!
Например ,на мен ми прави впечатление близостта на имената ,наречени славянски на -мир например, но ги има и при траките, при Българите-също и при готите!? Мир, така произнесен има смисъл в езика ни и днес, но в немския не знам да има!
Поздравления за постинга!
Аз съм го правил, но един паралел готи -гети, колкото и да е неудобен за казионната наука ,не е вреден, освен за нея!
Защо готъг Юрдан е озаглавил книгата си " Гетика?2 Правописна грешка, както аз често мехавично подменям и с й?
Защо бащата на Максимин Тракиец бил гот, това със сигурност е късно сведение, но гетите го считали за техен човек?

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
2. barin - Здравей, Адаш. Помня, че четох т...
16.06.2021 20:50
Здравей, Адаш. Помня, че четох твоята тема гети-готи. Беше отдавна и имаше много коментари. Има Клавдий Готски, на Максимин Тракиеца му приписват готски произход. Има още много за изследване по темата за готите. Добре, че докато бях в болницата слушах внимателно разискването по История бг. Не съм сигурен дали гетите не са част от готите или, както обясни на една историческа възстановка в Никополис ад Иструм водещия Йорданес да ги е писал гети за приобщаване и сродяване на двата народа, които произхождат от различни места.
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей отново, Адаш!
16.06.2021 21:25
Както историците обичат да ползват разтваряне- на Българи в славяни например, този физически процес е възможен само при сродни вещества !Или прехвърлено към народи- между сродни народи ! Фактът ,че през цели 500 години сме оц;елели, е най- категоричното доказателство, че не сме родственици с османлиите! Метал във вода разтваря ли се ?Да, но в хилядни от процента, неуловимо А спирт във вода? Неограничено!Защото са сходни-спиртът и водата!
Народите лесно сменят имената си, например македонците , преди тях власи, а защо не и руси, но такова братско сливане на различни народи е неосъществимо !Още по-малко- без никакви следи-етносни или езикови!

Историците търсят документи ,за да допълнят липсите и приказките! И смятат ,че без документ за събитието тази празнота не може да се разкрие? Водата я има още преди появата на човека Все едно да се търси формулата и в документ от времето на появята й
И каква е гаранцията ,че в даден исторически документ е написана светата истина?Никаква! По - скоро е манипулирана!
Ето, затова Ценов е неудобен, защото внася научния елемент в историята! Не е само приказка за миналото, кой какво казал, каквото означава името й, а я прави истинска наука!
Но, неудобна е като такава, за хора със затруднено научно мислене!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
4. barin - Правилно, Адаш. Оцеляли сме, след ...
16.06.2021 21:33
Правилно, Адаш. Оцеляли сме, след като близо 5 века не сме имали държава. Излиза, че многото народи, които се вливат в българите и ги приобщаваме са сродни с нас. Ганчо Ценов малко съм чел. Колев( history) публикува негови откъси от книги в блога.
Hubawa weèr!
цитирай
5. анонимен - Веднага се сетих за един стар филм.
16.06.2021 21:48
"Битката за Рим".Описваше как готите на Тотила нападат Константинопол.
Нищо общо нямат гети и готи.Гетите са тракийско племе, а за тях пък има един чудесен роман от Петър Бобев "Пръстенът на Лизимах", в който Лизимах воюваше с техния цар.Хубав постинг.
цитирай
6. barin - Благодаря за хубавия коментар, ...
16.06.2021 22:03
Благодаря за хубавия коментар, plonder. Чел съм романа на Петър Бобев. Дори имам няколко негови по-малки книжки.
Поздрави!
цитирай
7. vled - Готите все пак не са част от българите
17.06.2021 00:42
У нас напоследък битува мнението, че готите са нищо друго освен старите траки и гети. В "Гетика" Йордан е споменал стотина имена на готски владетели, както и няколко на близките до тях по произход и по посока на движение варварски племена с които извършват Великото преселение на народите. На пръв прочит се забелязват четири трако-гетски имена останали в историята, като имена на действителни личности познати и от други източници. Останалите обаче 95% от имената не звучат нито по български, нито по тракийски.
Тогава защо ги смятаме за българи и траки?

Ето списъка:
Първият им владетел Берих, после Филимер, син на Гадариг, Зевт, Залмокс, и разделението им на два блогороднически рода Амали, които водят остроготите и Балти, които водят визиготите. Етерпамар, Ханал, Фридигерн, Видигой, Танаузис, Телеф, Еврифил, Томира /женско/, Гудила, Ситалк?, Буребиста, Комозик, Корил.

Генеалогия на гетските владетели –
Гапт, Хилмул, Авгист, Амал, Хисарн, Острогота, Хунуил, Атал, Агиулф, Одвулф, Ансил, Едиулф, Вултвулф, Герменерих, Валараванс, Винитарий, Виндилиарий, Тиудимер, Валамер, Теодорих, Видимер, Амаласвента /женско/,Аталарих, Матесвента/женско/, Евтарих, Гунимунд, Торисмунд, Беримуд, Ветерих, Витигес, Герман, Мика, Абаба /женско, аланско/, Аргаит, Гундерик, Фастида /гепид/, Книва, Респа, Ведук, Тарвар, Ариарих, Геберих, Аорих, Овид, Гилдерид, Нидад, Визимар/вандал/, Херманарих, Гадарих, Филимер, Сонулда /женско, росомани/, Сар /росоман/, Амий/росоман/, Баламбер /хун/, Алатей, Сафрак, Фридигерн, Атанарих, Аларих, Гизерих/вандал/, Атаулф, Евервулф, Сегерих, Валия, Гунерих /вандал/, Гунтамунд/вандал/, Тразамунд/вандал/, Илдерих/вандал/, Гелимер /вандал/, Теодорид, Беремуд, Торисмунд, Витирих, Видигой, Фридерих, Еврих, Ретемер, Химнерит, Теодерих, Сангибан/алан/, Валамер, Ардарик, Андагис, Аскалк, Теодерид, Гундиух, Гилперих, Аргивулф, Римисмунд, Еврих/вандал/, Рецимер, Аспар, Ардабур, Вултулф, Гезимунд, Бливила, Фроила, Кандак/алан/, Пария/алан/, Алановиамут/алан/, Гунтик
цитирай
8. vled - Продължение
17.06.2021 00:45
Андак, Андела, Вулфил, Беука/сармат/, Бабай/сармат/ Едика/скир/ Хунуулф/скир/, Одоакър, Пица, Ибу, Тиудис, Тиудигигл, Агил, Атанагилд, Аталарих, Теодат, Синдерит, Витигес, Бриг, Триарий, Аудоин /лангобард/, Онорих.

Споменатият тук Аспар се тълкува от някои като Аспарух, но истинското име на този български владетел е ИСПЕРИХ, неясно защо преименуван от някои на Аспарух. Градът е също ИСПЕРИХ, а не Аспарух.

Намерих още едно тракийско име - БАЛТИ, което идва от Балта – Блато, Балта в румънски. Литовците и латвийците известни като Балти и до днес си живеят в блатата на ПриБалтика.

Забележете, че тракийските имена Зевт (Севт), Залмокс, Балти, Ситалк и Буребиста са в началото на списъка което за мен е показателно, че са по-древни от останалите, което подкрепя твърдението ми, че и Готите заедно с всички други индоевропейци са потомци на най-древния народ -Траките, най-вероятно потомци на Гетите.
Заигравката ГОТИ = ГЕТИ, която използват някои привърженици на автохтонната теория може и да е донякъде вярна, защото Гетите са едно от най-големите тракийски племена и е възможно у Готите (Германци) да има някакви далечни спомени, че произхождат от Траките, а най-близките до тях Траки по долния Дунав са били именно Гетите.
цитирай
9. barin - Здравй, vled. Благодаря за подр...
17.06.2021 05:37
Здравй, vled. Благодаря за подробната информация в двата коментара. Балти има и може би те са дали името на Балтийско море. Нашествие на готи на Балканския полуостров има и то на няколко пъти. В двата случая на убит на бойното поле римски император участват готите: Траян Деций и наследника му Херений Етруск при Абритус 251 г. и Валент при Адрианопол през 378 г. Много имена на гетски владетели си дал. Не очаквах да са толкова. Според някои мнения готите се приобщават към автохтонното население на Балканския полуостров-траките лесно и бързо.
Поздрави!
цитирай
10. vled - Готите са интересна тема
17.06.2021 11:22
Със сигурност тракийската дума БАЛТА, която е останала абсолютно същата в румънски и като метатеза в българския – БЛАТО е дала името на БАЛТИТЕ в ПриБАЛТИКА. Общо известно е, че тези земи са силно блатисти и поради това са били непривлекателни за всякакви завоеватели. Това е и причината в балтийските езици да са запазени много тракийски думи и чест му прави на Иван Дуриданов, че е положил много усилия и ги е оставил на нас за размисъл.
Още първите патриоти в историографията Цани Гинчев и Никола Й. Владикин са заложили на простата логика – животът и цивилизациите не могат да се зародят и развият на Север и от там да се преселват на Юг, а точно обратното. Първите хора са се разселвали от Юг на Север и усвоявали нови земи да препитание, но при цикличните Ледникови периоди тези вече РАЗЛИЧНИ от Траките племена са се ВРЪЩАЛИ НА ЮГ за да оцелеят.
Аз съм убеден, че Люлката на индоевропейската цивилизация е тук на Балканите, защото преди Потопа и разцепването на първичния Мега континент тези земи са били на около мястото на Египет преди да се образува Средиземно море.
Не случайно Траките са най-големият народ, а не Шумери или Египтяни.
В материала си „Славяните и истината за тях” съм разработил достатъчно обстойно темата за Готите и Славяните.
Посочил съм 3 независими източника, от които се вижда, че СКЛАВИ, СКЛАВИНИ са ГОТИ, а не Славяни и това е огромна историческа грешка.
Все пак Готите са дошли и са си отишли като всички други и не са оставили почти нищо в днешния генофонд на българите.
МИР е тракийска, а не славянска дума и всички имена завършващи на „мир” са производни от тракийски – Филимер, Тиудимер, Валамер, Видимер, Визимар, Филимер, Гелимер, Ретемер, Рецимер, които са предимно в първата част на списъка, т.е. от по-стари времена?...



цитирай
11. rosiela - БАРИН,
17.06.2021 13:59
поздравления!
цитирай
12. barin - Здравей, vled. Така се прави в ис...
17.06.2021 14:11
Здравей, vled. Така се прави в историята- съпоставя се написаното в няколко независими източника, за да се извлече истоната. Аз ти благодаря за обширната информация, която даваш на мен и читателите за готите. Наистина има много материал за тях.
Поздрави!
цитирай
13. barin - Благодаря, Роси!
17.06.2021 14:11
Благодаря, Роси!
цитирай
14. blackpredator - някакси Барин,
17.06.2021 15:18
историографите у блога бъркат, или припокриват историята на цивилизацията
с историята на Земята.
верно, историята на човечеството е част от тая книга, но е само последен лист,
от тухлата Историята на Земята
пише се за миграция на племена в "цикличните Ледникови периоди" и "дрейфът" на Египет, барабар със траките, до нашите земи

нема такова нещо
изобщо, за организация на индивиди в групи, племена, па и народи,
маже да се говори след началото на холоцена - последният ледников период
от гледна точка на Историята на Земята като време, това е бърз процес
нещо като от мобифона до смартфона
всъщност, човешката цивилизация е много млада
и бързо самоъпгрейдвана в годините

исках да кажа, че чипът на траките, не е единствен, у телефона на историята..

цитирай
15. barin - Здравей, Блеки. Аз не мога да кажа ...
17.06.2021 15:30
Здравей, Блеки. Аз не мога да кажа кои са първите, дали траките или някои други народи. Благодаря за информацията. Мисля, че това е само част от всичко за готите, защото те играят важна роля в развитието на Балканите. Споменават се на няколко пъти и воюват често с Римската империя. Спрямо българи и траки са настроени положително( разбирай почти приятелски), както и много от народите, идващи от североизток.
Поздрави!
цитирай
16. blackpredator - гладът Барин
17.06.2021 16:06
климатът и гладът са факторите обуславящи миграциите и до 21 век
гладът е, който прави вълците, или хиеновите кучета да се събират у глутници
гладът е карал хомо сапиенса да се организира в общества, да мигрира и е
култивирал агресията и великите му преселения
после историята си я знаеш - власта е глад..

аз смятам, както съм и писал, че македонстващите местни
тракобулгароисторици, превръщат историята ни у зоопарк
пълен с индивиди, немащи нищо общо с живота извън менталната ограда..
цитирай
17. kirk - Трябва да знаете
18.06.2021 00:54
Трябва да знаете, че съществува НПО Сдружение "Келско наследство в България", председателят на което през м. март т.г. ми поиска разрешение да препубликува статията на брат ми - проф. дин Ил. Симеонов "Протофранцузи по българските и арменските земи“, публикувана в страница АБКИО във Фейсбук. Не мога да пусна линк, защото админите на ФБ считат, че адресът е на страница, в която могат да ви заразят с вируси. Във всеки случай тези ентусиасти, сред които и учени-специалисти се занимават по-сериозно с темата! Не като някои от публикувалите по-горе - така да се каже - веселяци!
цитирай
18. barin - Здравей, Киркоре. Не бях чувал за ...
18.06.2021 06:24
Здравей, Киркоре. Не бях чувал за сдружение"Келтско наследство".Чел съм някои неща от брат ти проф. дин Ил. Симеонов. Публикувал си ги във Фейсбук страницата, където съм влизал няколко пъти. Келтите са били в Ямболско, Айтос. Най-известният им цар е бил Кавар.
Поздрави!
цитирай
19. kolevdobri - Минавам покрай Николаево...
18.06.2021 08:07
...и си казвам: Брей, тук е имало столица на готите. Интересно ще бъде да се знае повече за местните жители по онова време, преди да дойдат готите и за контактите им с пришълците. Плюс от мен за статията! Успех.
цитирай
20. barin - Здравейте. ., Добри. Не зная точ...
18.06.2021 08:53
Здравейте.., Добри. Не зная точното местоположение на столицата на готите. Сигурно някъде в североизточната част ще да е била. Откриват се много артефакти за тяхното съществуване. Снощи ми дадоха още материали за четене по този въпрос.
Поздрави!
цитирай
21. krumbelosvet - Кво стана с гЕтите?
18.06.2021 15:57
Срещали ли са се с гОтите? Ако гЕтите са били "най-справедливо" и организирано ТРАКИЙСКО племе, изключено ли е именно те, под името гОти, да са извършили огромната работа по сближаване и сродяване на огромни маси КОРЕННО-ЕВРОПЕЙСКО население? Случайно ли в Германия винаги е имало значително славянско малцинство, а немският език има доста паралели със славянските?
И до днес, като попадна на немска ТВ, чудно ми напомня... съветската ТВ.
цитирай
22. barin - Според мен е възможно, krumbelo...
18.06.2021 16:01
Според мен е възможно, krumbelosvet. Объркване има, защото имената са близки. На Демир баба теке и Свещарската гробница споменават само гети. В Нове и Никополис ад Иструм-готи. Пона така ми се струва на мен.
цитирай
23. kirk - Столицата на готите
20.06.2021 01:01
За kolevdobri - Столицата на готите трудно ще бъде открита, защото просто не са имали столица в смисъла, който влагаме днес. Мечислав Доморадски в своя труд за готите-келтите-галите много ясно и точно обяснява, че те се заселват около градовете и ги рекетират, така че става дума за някакво средище, в което те се събирали, но не го обитавали постоянно. Представлява хълм с кръгла дървена ограда за отбрана и вътре няколко дървени къщи и няколко идола. По-важното е да се разбере, че към III в. траките вече не били траки, а частично скитотраки, частично - келтотраки, да не говорим елинизирането им и за следващите векове, когато вече са доста или съвсем ромеизирани. Така че "среща" на славяни с траки и още по-малко - на прабългари с траки, просто не е имало!!!
цитирай
24. krumbelosvet - Може ли многобройни и силни народи да се появяват и да изчезват В НИЩОТО?
20.06.2021 03:15
А с хети, гети, готи, траки, славяни, скити и т.н. става точно това - появяват се от нищото и изчезват в нищото, и безброй извори ги считат ЕДНОЕЗИЧНИ и даже едно и също...
А думите "келтско НАСЛЕДСТВО" никого ли не безпокоят? Тия хора няма ли да искат ДА СИ ПОЛУЧАТ "наследството", след като земята на галите, па и на другите келти, им е наполовина отнета от т.н. мигранти?
цитирай
25. vled - 23. kirk
20.06.2021 12:33
kirk написа:
За kolevdobri - Столицата на готите трудно ще бъде открита, защото просто не са имали столица в смисъла, който влагаме днес. Мечислав Доморадски в своя труд за готите-келтите-галите много ясно и точно обяснява, че те се заселват около градовете и ги рекетират, така че става дума за някакво средище, в което те се събирали, но не го обитавали постоянно. Представлява хълм с кръгла дървена ограда за отбрана и вътре няколко дървени къщи и няколко идола. По-важното е да се разбере, че към III в. траките вече не били траки, а частично скитотраки, частично - келтотраки, да не говорим елинизирането им и за следващите векове, когато вече са доста или съвсем ромеизирани. Така че "среща" на славяни с траки и още по-малко - на прабългари с траки, просто не е имало!!!

...
Личното местоимение е най-устойчивото нещо във всеки език.

ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ
http://www.promacedonia/pdf/georgiev_trakijskijat_ezik_1957.pdf
стр. 85 - ПОКАЗАЛЕЦ
AS - Аз
ASAM - Аз съм (Георгиев дава друго обяснение на тази дума)

Реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден
БОГ - БАГ- БАГхус!?!

Изчезнали са Траките, но само в главите на някои български историци гъркомани, които повтарят папагалски гръцките домогвания да приватизират цялото великолепие на тракийската история и култура.
Как си представяте 7, 8 гръцки племена да претопят 103 тракийски племена на най-големия народ в древността?
Римската империя не е гръцка или елинска империя.
Гърците НИКОГА не са владели тракийски земи или племена.
Древна Македония не е гръцка, а МАКЕДОНСКА държава
Елада е завладяна окончателно през148 г. ПР. Хр.
Одриската държава е завладяна през 46 г. СЛ. ХР. , Т.Е. 200 години по-късно!?!
Кога са имали Елините време да елинизират Траките?!?
БЕСИТЕ се споменават до 7 век сл. Хр., когато са дошли и прабългарите


цитирай
26. barin - Здравей, krumbelosvet. Наистина ...
20.06.2021 17:25
Здравей, krumbelosvet. Наистина хети-гети звучат близко фонетично, но ми се виждат прекалено отдалечени във времето. Може би някой от другите историци в блога да пояснят.
Поздрави!
цитирай
27. krumbelosvet - Поздрави
20.06.2021 22:55
За "отдалечеността във времето" са допустими множество обяснения.
Ставаше дума откъде дойдоха и къде изчезнаха изброените етноси. И с какво отговора "от (в) нищото" е по-добър от всеки друг отговор.
Аз не очаквам отговор. Само изказвом мнение да сме по-пестеливи на категорични твърдения.
цитирай
28. zaw12929 - С МНОГО ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ, ВНИМАНИЕ ...
21.06.2021 08:02
С МНОГО ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ, ВНИМАНИЕ ПРИЕМАМ НАПИСАНОТО
цитирай
29. barin - Благодаря, Зав. Когато читателите ...
21.06.2021 08:19
Благодаря, Зав.Когато читателите са доволни, значи добре Сънсет справил.
Поздрави!
цитирай
30. kirk - Няма нужда - просто текезесарска "наука"
22.06.2021 15:46
barin написа:
Здравей, krumbelosvet. Наистина хети-гети звучат близко фонетично, но ми се виждат прекалено отдалечени във времето. Може би някой от другите историци в блога да пояснят.!

Кои от вас са точно историци, че не ми стана ясно?! Май - нито един ?!
Няма нужда от пояснения - чисто и просто текезесарска "наука", вместо да си подрежда плодизеленчука, че вече всичко при вас стана вносно, той са зафанал с наУка, щото всичкото Мара втасала, та това хартисало... Абе, веселяци - не, а чак оттатъка: АЗЗЗЗЪЪЪъ ОМММ МАНИ ПАДМЕ ХУМММ, българи траки, а??? И малко пелазги и атланти, унищожили динозаврите и све.... Хети и гети звучат не само фонетично, но и френетично, истерично... Баба ти не познаваше що е гащи и сутиен, немахте баня и клозет, а сега я са виж - същи хет!!! Па и гет отгоре на тва!!! Хааааааа!!!!
цитирай
31. barin - Здравей, Киркоре. Има историци в ...
22.06.2021 16:15
Здравей, Киркоре. Има историци в блога, но няколко от тях напуснаха и не се появяват. За близостта на названията в случая не може да се обясни с преминаването на звука "г" в "х" и обратно, както е в някои езици. Различни народи са, но и гети-готи не са толкова близки.
Поздрави!
цитирай
32. kirk - При даки и дакота - няма "преминавания"
22.06.2021 20:14
При даки и дакота - даже няма "преминавания" на звукове: следователно са идентични и по всичко останало!!! Наричаме подобен подход ФОРМАЛНА ЛОГИКА, ето ти още един учебникарски пример: На табакерата ми е изобразена Луната. Табакерата е в джоба ми. Следователно - Луната е в джоба ми!!! Повече няма какво да обсъждам с тебе, чао!!! Остани си при тази "желязна" логика, друго не ти е дадено!!!
цитирай
33. kirk - Имам специална научна публикация
25.06.2021 15:33
Имам специална научна публикация за етимологията, смисъла и функциите на лексемата "нагорни" - вж. таблица III. Не е точно славянска, а руска... На славянски се превежда като планина, гора... Слабограмогтни блъгаре и досега пишат, Бришат и четат "Нагорни Карабах", а то е кабинетна измислица на руски емперски чиновник - пославянчен татаризъм-турцизъм, както всичко при тях. Ако беше исконна славянска, то би следвало да има и Надолни, ама НЕма. няма нищо общо с нанагорнище и нанадолнище. Изписвайки името на тазци нещастна арменска земя поне го превеждайте Планински, а може и да споменете, че коренното му население е гласувало и тя се води Република Арцах!!! Всъщност - не, недейте, останете си неграмотни...!!!
цитирай
34. barin - Благодаря, Киркоре. Ще прочета ...
25.06.2021 15:36
Благодаря, Киркоре. Ще прочета предложеното от теб. Аз винаги гледам да прочета нещо ново.
Поздрави!
цитирай
35. kolevdobri - Благодаря!
26.06.2021 14:40
kirk написа:
За kolevdobri - Столицата на готите трудно ще бъде открита, защото просто не са имали столица в смисъла, който влагаме днес. Мечислав Доморадски в своя труд за готите-келтите-галите много ясно и точно обяснява, че те се заселват около градовете и ги рекетират, така че става дума за някакво средище, в което те се събирали, но не го обитавали постоянно. Представлява хълм с кръгла дървена ограда за отбрана и вътре няколко дървени къщи и няколко идола. По-важното е да се разбере, че към III в. траките вече не били траки, а частично скитотраки, частично - келтотраки, да не говорим елинизирането им и за следващите векове, когато вече са доста или съвсем ромеизирани. Така че "среща" на славяни с траки и още по-малко - на прабългари с траки, просто не е имало!!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644752
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031