Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2021 12:28 - Какво не ферщеен бе, Минчо
Автор: dobronameren Категория: История   
Прочетен: 1660 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.06.2021 08:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чувам, че за предсрочните парламентарни избори след месец – 11.07.2021, водачката на БСП Корнелия Нинова щяла да изненада избирателите си с нова разширена обединена лява коалиция. Реших да видя новите й попълнения. Интересувах се специално кои лица от младите по площадите, дето искат “смяна на системата”, са се присъединили към старите такива от Партията, които искат същото. Оказа се, че всъщност съставките за тази нова... баница са досегашните от старата баница “За България”, плюс някои по-стари от предишните Коалиция “Лява България” и “Да, България”, както и някои още по-стари присъдружни “атаки”, “алтернативи”, “възраждания”, движения “21 век”... Отказах се – това е пълен таратор! Искам да кажа гола вода и краставици на... на бучки. Че и без чесън – вътре го няма Жан Виденов. 
Днес сутринта, воден от любопитството да видя Христина Христова от БНТ (“първи сме!”) дали е с черния панталон или с полата до коляното с цепка по средата, попадам на интервюто й с един Минчо от тази, новата, БСП-коалиция. “О-о-о, леки!” Че то този Минчо Христов (по баща Куминев) е от времето, когато хубавата днес Христина е била гимназистка.

Да запозная и вас с новия кандидат-депутат от БСП Минчо Христов.
Роден в в 1962 година. В интернет пише, че “баща му преди 1944-та е бил партизанин и на съвестта му тежи убийството на кметът на селото - също Минчо - по особено жесток и мъчителен начин”. Дали е вярно, не мога да кажа. Нататък, пак от Интернет: “Поради неразбирателство с Тодор Живков цялото семейство е изпратено в Куба, където Христо Куминев преподава в университет, а децата му учат там. Всичко става по линия на БКП и ДС. Предполага се, че именно в Куба младият Минчо Христов Куминев е вербуван от тайните служби и е изпълнявал ролята на 29-ка, т.е. куриер на комунистическите служби в латинска Америка, но тази информация не е потвърдена. Сестрата на Минчо Куминев е женена за комунистическо величие в някаква латиноамериканска държава.”
По-нататък продължавам аз, четейки моите записки за Нова България след 1989 година.

За първи път срещнах името на Минчо Христов (без фамилията Куминев) някъде около 2004-2005 година. Тогава
Волен Сидеров създаде партия “Атака”  и той става нейн член. Доста късно впрочем – вече е на 40 години. В CV-то си е записал професия преподавател по политология в едно нетипично за тази наука учебно заведение – Техническия Университет София. “Нетипично” ли написах? – Не съвсем. И Иван Костов е бил преподавател по научен комунизъм там, горе-долу по същото време. Иначе навсякъде Минчо Христов се представя като политолог(?).
Покрай “Атака” става депутат в 40 НС (2005-2009) и зам.председател на парламентарната комисия за борба с корупцията. На 3-я месец обаче се скарва с Волен Сидеров и става независим депутат. След по-малко от година е изключен от партия “Атака”.
(Понеже съм си записал, да ви го кажа. В следващото 41-во НС една млада и завързана госпожица – Деница Гаджева, ще стане депутат от “Атака”. Тя е позната като зам.председателка на младежкото движение на партията. В Интернет пише, а има и любопитни снимки: защото била приятелка на доведения син на Волен Сидеров Димитър Стоянов. От майка журналистка - Капка Стоянова и сина на Радой Ралин Кин Стоянов. Обаче до края на 41-ото НС татко Волен ще отнеме хубава Дени от синче Димитър и ще се ожени за нея. Която пък ще го дари с един малък нов Воленчо. Какъв конфликт на интереси, нали?! Разправям тази история заради един любопитен факт – Деница Гаджева е раждана в Куба. Ах, тази хубава Куба...)

Идва 2006 година – година на президентски избори. Волен Сидеров вече е изключил от “атаката” още свои депутати, сред които и Петър Берон. Помните го, нали – беше от най-първото СДС, без малко дори да му стане и председател. Та този Берон се кандидатира за президент като негова кандидат вицепрезидентка е Стела Банкова.
(Тази пък Стела Банкова, от родното си село край Ловеч, директно постъпва в културното министерство в София, където навърта 15 години трудов стаж – преди и след 1989. Когато идва Царят, тя влиза в НДСВ и става депутат в 39-ото НС (2001-2005). Е, Стела Банкова само влиза в НС като депутат от НДСВ, но след по-малко от година напуска Царя и става независима депутатка. Стои такава почти година и през 2003-а става съучредителка на Движение НИЕ (Национален идеал за единство), което се разпада още преди да бъде закрито 39-ото НС. В следващия парламент – 40-я, Стела Банкова вече е депутат от “Атака”, т.е. колежка на наш Минчо. Когато година след учредяването на Събранието – пролетта на 2006, и нея Волен я изключва от “атаката”, съдбите на Минчо и Стела се сливат, и така остава и досега. Даже и днес в разговора си с Христина Христова в “Денят започва” по БНТ Минчо Христов разказа общи спомени с нея.)
Междувременно като независим депутат в 40-ото НС, Минчо Христов от политолог се преквалифицира в журналист. Една телевизия – “Евроком” (дешифрира се като “евро комунисти”) му дава дом. Постоянен дом – повече от десет години той има постоянна рубрика в нея – “Премълчани истини” се казва. Става първи приятел с един друг корифей на тази телевизия – телевизионният говорител на новините в телевизията още от времето на Иван Славков – Николай Колев, който води “Делници”-те.
(Те двамата, Николай Колев и Минчо Христов, си гостуват взаимно – делничен ден Минчо при Николай, през уикенда – Николай при Минчо. Добре поне, че Юлиян Вучков умря, та поне неговите глупости не слушам. И като вземете предвид, че “делниците” се излъчват от понеделник до петък по три пъти дневно – на живо от 16 до 19, а на запис от 8 до 11 и в малките часове на нощта, пък “премълчаните истини” се повтарят 4 пъти на запис през делничните дни, смятайте каква част от телевизионното време на “Евроком” се покрива от тия двамата. Подобен е случаят с телевизия ALFA, телевизията на “Атака”. В нея свършва 4-часовото авторско предаване на Волен Сидеров “Свобода” и веднага започва 3-часовото предавне на Деница Гаджева “Дух и материя”. И те си гостуват – тя при мъжа си, той при жена си. Като добавим и “неизбежния” Караколев, става ужас!)

Идването на ГЕРБ на власт през 2009 година временно спря брауновото движение на Минчо Христов в политиката. Не и в журналистиката обаче.

·               Интервю на Христо Куфов за пенсионерския вестник „Златна възраст”: (по това време Минчо е вече 50 годишен)
Българинът е ограбван жестоко. Според официални данни на ДАНС всяка година от ДДС се крадат около 3 млрд. лева. Отделно 1,5 - 2 млрд. лева се крадат от акцизи. Въпросът е какво правят службите, прокуратурата, финансовото разузнаване. Годишно се краде злато и други ценни метали за над 3 млрд. лева. Навремето зададох въпрос на Сергей Станишев докога неговото правителство ще търпи една частна фирма да плаща 1.5% концесионна такса и да изнася злато за 98.5%. Станишев мънкаше като ученичка - да, прав съм бил, щели да направят нещо. Нищо не направиха. А какво да кажем за кражбите чрез търговските вериги! Всеки месец от България се източват над 700 млн. лева от “Била”, “Лидъл”, “Кауфланд”... Преди 3 седмици лично поставих на министъра на икономиката Божидар Лукарски въпроса, докога правителството ще се прави на разсеяно и не вкара в парламента един елементарен закон против спекулата, който да регламентира печалбата на големите търговци, на прекупвачите и спекулантите? Лукарски (Този Божидар е син на на Цецо Лукарски, също преподавател от Техническия университет в София, т.е. баща му е колега на Минчо Христов – мое допълнение) директно заяви, че това не било спекула, а търговски взаимоотношения. Кражби се извършват и чрез горивата. Ами цените на мобилните оператори? В страните от Европейския съюз те са 3-4 пъти по-ниски, отколкото у нас. Всички в парламента гласуваха за огромния външен заем от 16 млрд. лева. Голяма част вероятно ще бъде използвана за военни цели. Предполагам, че политическата върхушка ще бъде притисната да закупи трета ръка стари американски самолети F-16 от Португалия. Това са над 30-годишни катафалки. Това е престъпление - при положение че няма пари за линейки, за пенсии, за лекарства.”

·               Интервю за някакво “лайф-стайл” (О, Силвия Чалъкова от еврокомския “Рефреш за здраве”?) списание, наречено “Мери”: (2014)
Аз преподавам политология в Техническия университет. Имам прекрасни колеги и студенти, и честно да ви кажа – чувствам се далеч по-комфортно от времето, което прекарах в Парламента. Най-важното, на което се стремя да науча студентите е да могат да мислят самостоятелно. Да усещат кога партийни и медийни централи ги манипулират. Да усещат кога политиците ги лъжат. Ако успеят да го направят – наистина ще променят живота си."

2017 година:
Най-накрая Журналистът Минчо Христов отстъпи пак мястото си на Политика Минчо Христов. Той се впусна в изборната надпревара на предсрочните парламентарни избори заедно със Стела Банкова и Костадин Костадинов. Те се явяват от Движение „Възраждане“. Минчо Христов е водач на две листи: от 25-и МИР София и град Пловдив.
- В края на месец февруари 2017 (при любимия си приятел от ЕК Николай Колев) Минчо Христов се изцепи: “На парламентарните избори след 2 месеца БСП ще е първа с 31%, “Възраждане” ще е втора политическа сила с 27%. ГЕРБ ще имат 17%.”
- През март 2017 вече от по-високата трибуна на БНТ по време на дебати за представяне на политическите играчи, Минчо Христов каза: “Г-жа Меркел ще бъде съдена. Повярвайте ми, ще стане.”
Какво не разбираш, бе Минчо, та пророкуваш такива измислици?
- Сетих се защо не феерщеен, бе Минчо. През юни 2017 беше на гости в предаването на най-известния пътешественик от телевизия “Евроком” Симеон Идакиев. В него този географ
Симеон Идакиев те представи така: “Гостува ми Минчо Христов, активен участник в обществения живот на България, но ние говорихме не толкова за политика, колкото за неговите пътувания и особено симпатичната му за мен привързаност към Латинска Америка. Трябва да чуете това предаване, за да научите малко известни факти за живота в Бразилия, Еквадор, Колумбия, Куба и Венецуела, за срещите на моя гост с Фидел Кастро, Уго Чавес и сегашният президент на Венецуела Мадуро.

През 2018 година Минчо Христов коментира избраното вече 44-то НС (в което ГЕРБ е първата политическа сила, а партия “Възраждане” не влезе със своите скромни 1,7%) така: “Съставът на новия парламент е такъв, че най-изявените фигури от миналия, са и в този. Това Народно събрание може да се окаже по-калпаво и от предишното, макар че това е трудно. Хора, които са се плюли по най-грозен начин, сега са се прегърнали, коментира той. (Разбира се като гост на предаването “Делници”.)

През май 2019 година Минчо Христов Куминев (за първи път тук се появява с фамилията Куминев) се кандидатира за независим евродепутат в последните засега евроизбори. Не успя. Впрочем, както не успяха и останалите 5-ма независими кандидати.
Искам обаче да ви предупредя, че ако се интересувате повече по този повод, и напишете в полето за търсене на Гугъл “Минчо Христов евродепутат”, ще попаднете не в сайта на “Евроком” да кажем, а в сайта “Барикада”. Чийто собственик (или главен администратор) е известната ми (ви?)
Къдринка Къдринова. Тя е и председателка на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България. В това сдружение Минчо Куминев е деен член.

Ето ни вече в 2020 година
.
Два месеца преди президентът
Румен Радев да вдигне своя юмрук и да призове своите българи към Революция за “смяна на властта”, бившият депутат от „Атака” Минчо Христов и настоящ водещ журналист в телевизия “Евроком”, прави своя партия. Той  вече е подал документи за регистрация в Софийския градски съд за регистрация на „Движение на непартийните кандидати”. Според “запознати” - “се цели в електората на Костадин Костадинов - Коста Копейкин, чиято партия „Възраждане” е в процес на заличаване, тъй като е провела фиктивно учредително събрание през 2014 г. Информаторът  ни твърди още, че партията със странното име „Движение на непартийните кандидати” също не е провела реално учредително събрание, защото няма данни Минчо Христов да е наемал зала и да е събрал учредители, както изисква българското законодателство. Загадка остава как в условия на извънредна епидемиологична обстановка Минчо Христов е провел учредително събрание с 500 или повече човека, както е по закон, имайки предвид, че събирането на толкова хора, според действащите у нас правила и мерки, насочени срещу пандемията, е забранено.
Къде да сложа моето удивление, че Минчо Христов, който ни убеждава напоително, че е против партиите изобщо – защото те харчели грешни пари народни, без да помагат на народа  - създава Партия?! При това партия, наречена “Движение на непартийните кандидати”?!

Добро утро! Вече е 2021 година.
- На 24 май 2021 година от пресцентъра на БСП информират, че “и проф. Минчо Христов се е присъединил към голямата лява коалиция. Председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова е подписала споразумение с проф. Минчо Христов, представляващ "Движение на непартийните кандидати", за общо явяване на изборите за 46-о Народно събрание, се казва в съобщението. Движението е поредната формация, която се присъединява към голямата лява коалиция, инициирана от БСП, след АБВ на
Румен Петков и "Нормална държава" на Георги Кадиев. (Помните ли кметицата на “Младост” Десислава Иванчева? Тя беше избрана за кмет от партията на Георги Кадиев “Нормална държава”. Когато хората на Иван Гешев я пипнаха с 50 000 белязани евро подкуп насред София, Георги Кадиев я изключи от “нормалната държава”. Тогава Десислава се яви като независим кандидат за евродепутат – тя е една от 5-мата колеги на Минчо Кумишев за евроизборите 2019. Ако кликнете върху “Иванчева – евродепутат”, Гугъл пак ще ви прати на “Барикада”-та.)
- За да дойде “Денят започва” по БНТ на 10 юни. Където Минчо Христов ме убеждава 20 минути, че “една от основните причини движението на непартийните кандидати да подкрепя БСП, е да не се стига до ситуацията, която наблюдавахме в миналия парламент, когато всички сочеха с пръст БСП, била партия от статуквото"; че “за него най-важното е да се направи така, че ГЕРБ да не се върне на власт”. За да ме хвърли накрая в музиката с твърдение, че “е време да има алтернатива на политическите партии”.
Знаете ли, кой друг освен наш Минчо членува в Движението на непартийните кандидати? Ами, що не знаете? - Стела Банкова, Славчо Велков, проф. Нина Дюлгерова, ген. Радослав Пешлеевски. 

Какво не разбираш, бе Ганьо, пардон – Минчо? Кое не ти е ясно или чакаш да ти се изясни?




Гласувай:
4



1. dobronameren - На изборите от юли 2021
26.07.2021 21:42
Минчо Куминев стана отново депутат, вече от ПГ на БСП. Георги Кадиев, и той нов, му стана колега в тази парламентарна група. Пък старият депутат Велизар Енчев го изритаха от ПГ на БСП. В какви времена живеем, а?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dobronameren
Категория: История
Прочетен: 1887168
Постинги: 670
Коментари: 2593
Гласове: 1611
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930