Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2021 18:42 - Битката при Сигетвар и смъртта на Сюлейман Великолепни 6.08-8.09.1566 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 12037 Коментари: 33 Гласове:
59


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      Османската империя още през XIV в. настъпва към Европа. Преминава на континента през Дарданелите, едва след около век завладява Константинопол. Завладяването на Константинопол става през 1453 г. след продължителна обсада.. Дотогава територията на Източната Римска империя( Византия) се смалява. Същото е и с другите държави на Балканите. За Османската империя овладяването на земите на Балканския полуостров е цел. България понася ударите и пада под османска власт. Търновското царство пада първо през 1393 г. окончателно, след като на няколко пъти поема васални задължения и после ги отхвърля. Видонското царство влиза в отношения с Унгария, като през 1365-1369 г. е под силното ѝ влияние.
             "
За съдбата и владетелското статукво на Константин съвременната  българска историческа наука се основава на сведенията на маджарския крал Сигизмунд в писмата му до бургундския херцог Филип, турски документи за размириците през периода 1402-1422, българската анонимна хроника и др. В много от тези документи за България и нейният цар Константин се споменава като за отделна държава със свой владетел наред с другите балкански васални кралства и княжества. В писмо на Сигизмунд Люксембургски Константин е наречен ”прославеният император на България”. В съответствие на тези сведения се налага да се коригират досегашните твърдения, че годината 1396 е краят на Видинското царство и окончателното падане на Българските земи под османска власт."
            ( взето от моя доклад пред Старозагорска международна научна конференция през юни 2020 г.)
                 След държавите на Балканския полуостров Османската империя не се спира, а продължава на запад и на север. Унгария пада, но при падането турците дават свидна жертва. При битката при Сигетвар султан Сюлейман Великолепни умира. 
               
Сюлейман Великолепни (6 ноември 1494 г. - 6 септември 1566 г.) става султан на Османската империя  през 1520 г., възвестявайки „Златния век“ на дългата история на Империята преди смъртта му. Може би най-известен с основния си ремонт на османското правителство по време на управлението си, Сюлейман е бил известен с много имена, включително „The LawGiver“. Неговият богат характер и още по-богат принос към региона и Империята помогнаха да се превърне в източник на голямо богатство в просперитет през следващите години, което в крайна сметка доведе до основаването на няколко нации в Европа и Близкия изток, които познаваме днес. 

image

                   
                     Сюлейман Великолепни е най-силният османски султан, може би еквивалент на нашият цар Симеон Велики за турците. При него има много спечелени битки и войни и държавата се разширява много. Битката при Сигетвар е спечелена, но смъртта на султана забавя настъплението към Виена с десетилетия. Именно край Виена са спряни османските завоеватели при опитите да стигнат колкото се може по-на запад към Европа.

                  Законодателя, чиято мъдрост още се помни, идва на белия свят на 6 ноември през 1494 година

Сюлейман I, известен също като Сюлейман Великолепни и Сюлейман Законодателя (Кануни), управлява Османската империя от 1520 до 1566 г. По негово време империята достига своя зенит и става световна сила. Когато Сюлейман Великолепни умира, най-важните мюсюлмански градове (Мека, Медина, Йерусалим, Дамаск и Багдад), Балканите с Панония до днешна Австрия, както и голяма част от Северна Африка са станали част от Османската империя. Въпреки че империята продължава да разширява своите владения, управлението му непосредствено след смъртта му е последвано от дълги години на упадък.

Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания:

Ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

По целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

Поискал през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил:

Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта.

Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.

Нека всички да видят ръцете Ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце. 
                  Сюлейман Великолепни предприема общо 13 похода: .Първият поход е срещу Унгария , в рамките на който той превзема Шабац , Землин и през 1521 г. Белград . През 1522 г. султанът напада остров Родос , който след 6-месечна обсада на 22 декември с.г. капитулира и е включен в Сюлеймановата империя . Защитаващите го рицари йоанити получават право свободно да се изтеглят и през 1530 г. се заселват в Малта ( която през 1565 г. също е обсадена от Сюлейман , но този път безуспешно ) . В 1526 г. Сюлейман отново се отправя с/у Унгария начело на 100 000 души и 300 оръдия . На 29 август той извоюва победа в Битката при Мохач , след което Пеща отваря вратите си пред победителя . Унгария е разделена между Османската империя и Хабсбургите , а областта Трансилвания става васално на Високата порта княжество . След потушаване на въстание в Мала Азия през 1529 г. султанът предприема в полза на Ян Заполски , бана на Трансилвания , който е избран от 1 част от унгарските благородници за крал , третия си поход в Унгария , на 8 септември завзема Буда и на 27 септември със 120 000 души стига до Виена . Първата обсада на Виена от турците обаче завършва с неуспех за него - на 14 октомври той е принуден да се оттегли поради настъпването на зимата , като губи 40 000 души . Сега Сюлейман тръгва срещу Персия . В Османо-иранската война ( 1532-1555 ) през есента на 1533 г. той изпраща войска начело с великия везир Ибрахим , която превзема крепостите Еркиш , Ахлат и Ван , а на 13 юли 1534 г. и персийската столица Табриз . На 4 декември е окупиран Багдад и оттам е организирано управлението на завладените земи .
image
                   
                     Срещу Османската  империя се съюзяват много държави, но не успяват да я спрат. Само печелят няколко победи, но и това е от полза. При битките настъпващите войски са отслабени, ном турците са намерили начин да попълват загубите. Наемат еничари от завладяните държави и чрез тяхна помоще завземат нови територии. Османската империя използва разпокъсаността и неразбирателството между балканските държави при настъпателните си действия. Тя воюва по различен от преди начин. 
Ден преди победата на турците, умира султана Сюлейман Великолепни. image
  
                     В битката при Сигетвар( град в южна Унгария) срещу Османската империя излизат Хабсбургската империя, Унгария и Хърватия. Обединените сили са предвождани от Миклош Зрини, унгарски благородник. Ден преди победата на турците, умира султана Сюлейман Великолепни. На 5 септември 1566 г. умира османският султан Сюлейман Великолепни или Сюлейман Законодател - десетият и най-дълго управлявал султан на Османската империя (46 г.). По време на управлението на Сюлейман империята достига своя зенит и става световна сила, законите му формират империята за векове напред. Управлението и живота на Сюлейман Великолепни завършват по време на боен поход при обсадата на крепостта Ситевар в Източна Унгария. Султанът загива не от куршум или вражеска сабя, а от болест, което не е необичайно при напредналата му възраст. Сюлейман е вече на 71 години, което за онази епоха се смята за преклонна старост. 
image
              Сюлейман I умира на 5-ти срещу 6-ти септември 1566 г. и е погребан в мавзолей на гробището в построената от него Сюлейман джамия, редом до любимата му жена Роксолана. Наследен е от сина си Селим II. Това дава начало на дългия упадък на Османската империя, която никога повече не достига могъществото си от времето на Сюлейман Великолепни. Управлението на Сюлейман Великолепни го наричат"Великолепния век" Имаше по телевизията сериал с такова име. Наистина малко държави имат владетел, управлявал толкова дълго. При нас цар Петър I е на власт 42 години( 927-969 г.). 
                
„Нека тръгнем от тези горящи отломки и да посрещнем врага на открито. Мъртвите ще бъдат с Бог. Живите ще бъдат почетени. Аз ще бъда първи и ще направя това, което трябва да направя, вие направете същото. И Бог ми е свидетел – аз никога няма да ви оставя мои братя и рицари!“
                    Думи, изречени от Миклош( Никола) Зрински
                 С тези думи Никола Шубич Зрински тръгва с вик към противника, повеждайки армията си срещу турците. Думите и делата му го превръщат в национален герой на Хърватска и Унгария, но преди да стигнем до тези заветни думи, нека проследим цялата история на граф Никола IV Зрински. Миклош Зрински е участник в битката при Сигетвар, която е загубена, но същевременно умира султан Сюлейман Великолепни. Миклош Зрински е роден в гр. Зрин, Хърватска през 1508 г. Когато проплаква на бял свят, неговите източни съседи са практически Османската империя. В това военно време и постоянни конфликти между Европа и Османската Империя, Зрински бързо намира път към армията и на 21-годишна възраст взима сериозно участие в обсадата на Виена. 
image
               Присъствието му обаче се забелязва, особено след като неговата шепа хора проявява впечатляваща смелост срещу модерната и добре подготвена османска армия на Сюлейман. В обсадата на Сигетвар – част от Отомано-Хабсбургските войни, крепостта е била защитавана от местна войска, предвождана от хърватско-унгарския благородник Миклош Зрини (Никола Зрински). Обсадата е завършила с пирова победа за турците и забавила неуспешното им в крайна сметка настъпление към Виена с десетилетия. Това разбира се няма да е последният път, когато Никола ще се срещне с османския владетел. През почти целият XVI в. Османската империя воюва, предимно с европейските държави . Заедно с брат си Иван, Никола прекарва доста време в опитите да запази наследеното от баща си във фамилията. XVI век е документирал редица такси, които различни кланове и кралски особи изискват, но Никола и Иван прекарват голяма част от времето си в опити да отблъстнат апетитите на останалите „доброжелатели“.
image
              От 13-те похода на Сюлейман Великолепни 10 са срещу Европа насочени. Сюлейман Великолепни умира 
в палатката си преди победната битка при Сигетвар в днешна Унгария на 5 срещу 6 септември 1566 г. Останките му тогава са пренесени в Константинопол и са погребани в тюрбе (малък мавзолей) край Сюлейман джамия. Там е положено и тялото на съпругата му Хюрем през 1558 г. Според старо предание обаче сърцето на великия завоевател е останало в Унгария, като било поставено в гробница. Върху нея по-късно се построява католическа църква, посветена на Света Богородица.
"
През 1562 г. Сюлейман завладява Трансилвания. През 1565 г. прави опит да завземе Малта – владение на хоспиталиери, които използват стратегическото положение на острова, за да възпрепятстват движението на османски кораби в Средиземно море. Обсадата на Малта продължава от май до септември, когато османците са отблъснати от пристигналите испански подкрепления, давайки около 30 хиляди души жертви. Сюлейман умира на 5 септември 1566 г. – нощта преди победната битка при Сигетвар в днешна Унгария. Погребан е в тюрбе край Сюлейман джамия в Константинопол, където през 1558 г. е погребана съпругата му Хюррем."
               Унгария е завладяна от Османската империя, но по редица причини се освобождава много преди нас българите. През август 1526 г. османците побеждават унгарската войска в битката при Мохач, крал Лайош II e убит.
image
                Османците завладяват Южна Унгария, а на 11 септември 1526 г. 
Сюлейман Великолепни влиза в унгарската столица Буда без бой и е посрещнат тържествено от френския и венецианския посланици. Султанът поставя на унгарския трон трансилванския княз Ян Заполски, който се признава за османски васал.Повторно Османската империя се опитва да завладее земите на запад от Унгария, но са спряни от обединените сили. Решаваща роля има Ян Собиески. След обсадата на Виена през 1683 г. турците търпят поражение и много територии са освободени. Те никога не успяват да се съвземат и постепенно империята им отслабва и губи територии. Освен това има чести войни с Австрия и Русия, които водят до изтощение. След битката при Сигетвар, Унгария османският усстрем към Европа е спрян, но само временно. В битката Османската империя побеждава Хабсбургската империя, Унгария и Хърватия, но губи най-великия си султан Сюлейман Великолепни. През есента на 1566 г. се случват събитията, предшестващи  прелома в опитите на Османската империя да стигне далеч на северозапад. Малко по-късно през 1571 г. е морската битка при Лепанто. Пражението край Навпакт (или Лепанто, както го наричат венецианците) е част от цяла поредица морски битки, водени между католическите Свещени лиги и силите, подчинени на Османската империя. Тази надпревара за Средиземноморието започва още в началото на XVI век и продължава през цялото столетие. Лепанто се явява един от ключовите моменти в това противоборство. Свещената лига е

Коалицията, включваща:  Католическата монархия, Венеция, Папството, Генуа и рицарите-хоспиталиери от Малта. Католическата монархия е предшественик на съвременна Испания, но в нейно владение се намират също така значителни части от Италия, както и владения в днешните Франция, Белгия, Холандия и Люксембург. Освен това, под неин контрол са и колониалните владения в Латинска Америка, от където идват прочутите галеони, натоварени със злато и сребро. Католическата монархия осигурява втория по-големина сегмент от съюзническата армада – 49 галери. Османците имали предимство в броя на корабите, но християнската флота разполагала с два пъти повече оръдия, а екипажите на корабите били съставени от най-опитните моряци в Средиземноморието. Двете армии се подредили аналогично в център и две крила по подобие на сухопътните строеве, характерни за Средновековието.  
image
                  При сблъска на флотите първоначално предимството било на страната на османците, но постепено християните успели да стабилизират фронта и да преминат в контранастъпление в центъра, където се разиграл яростен на палубата на османския флагмански съд Султана. Еничари и войници от прочутите испански терции се сражавали на живот и смърт. Слугите на Портата отбили първите два щурма, но испанците постигнали превес при третата атака, подкрепени от генуезци от десния фланг, където османските кораби, командвани от Улудж Али се били изтеглили от сражението. В разигралия се ракопашен бой, Мюезинзаде бил убит и обезглавен, което се оказало фатално за морала на османците. Останките от флотата им отплували безславно, оставяйки християните да оберат плодовете на своята победа. Османската империя понася и други загуби.
                




Гласувай:
59



1. notfun - :-)) добре си сторил..
17.05.2021 22:54
да добавиш и видните битки на Османската Империя..нека бъдем безпристрастни..
многоо си бърз, и добре организиран, ванко..
точноо като един Военен..)
благодаря, поздрави!

сигурно си разгледал и Уики..

https://www.wikiwand/de/Osmanisches_Reich
има и БГ превод в опциите..
цитирай
2. born - Злобничкото завистливо просташко ...
18.05.2021 00:33
Злобничкото завистливо просташко коментарче на Дюлата е без всякакво значение и не може да развали впечатлението от чудесното ти изложение на историческите факти за този наистина велик отомански владетел.
За мен този постинг е един от най-добрите ти !
Поздравления ! За мен бе удоволствие да го чета и осмисля !
цитирай
3. barin - Здравей, Юлия. Аз още преди доклада ...
18.05.2021 05:35
Здравей, Юлия. Аз още преди доклада си подготвих материалите за тази тема, а вчера вечерта я писах. Писал съм и за други битки, но винаги съм гледал от позицията какво е било значението и какви са действителние последици след битката. Ще видя на посоченото място какво има, може и да съм го чел.
Поздрави!
цитирай
4. barin - Здравей, Стефане. Обикновено така ...
18.05.2021 05:38
Здравей, Стефане. Обикновено така се получава- оценката за темата е правп пропорционална на положения труд. Не мисля, че коментара на Юлия е злобен, завистлив и просташки. Благодаря за хубавите думи, които за мен имат значение.
Поздрави!
цитирай
5. dobrodan - Барин, неща като тези другаде няма къде да прочета,
18.05.2021 10:43
поклон....
За цялата работица са виновни православието и католицизмът......
Може би довечера ще ти препиша няколко реда от една хубавка книжка.
Самият аз останах доста изненадан. Благодаря ти!
цитирай
6. shtaparov - Римският папа се оказал на висота за ...
18.05.2021 11:11
Римският папа се оказал на висота за разлика от Вселенския патриарх,който по начало слугувал само на "Византия",а после станал слуга на дивите турски еретици. Папата си останал архиерей на всички католици- затова хората му вярвали и се обединявали под неговото знаме подобно на ислямците,които се събирали от всички краища на Стария свят,за да се докопат до европейската плячка. Достойни рицари обаче спрели грабителския им устрем но има още какво да се направи,за да бъдат изхвърлени диваците завинаги от Европа,в която определено НЯМАТ МЯСТО!
цитирай
7. barin - Благодаря, Добродане. Мисля, че се ...
18.05.2021 11:50
Благодаря, Добродане. Мисля, че се получи добра тема в духа на изнесения по-рано доклад, макар иза съвсем различни неща.
Поздрави!
цитирай
8. barin - Здравей, Щапаров. В случая папата ...
18.05.2021 11:52
Здравей, Щапаров. В случая папата обединява християнския свят, а патриарха ги дели. В коалициите на православните не се включват много народи и дори ми прави впечатление, че българи и сърби не воюват никога заедно срещу Османската империя. Поради лошо стечение на обстоятелствата Турция има земи в Европа. За това са отговорни Великите сили по време на преговорите и следвоенните конференции.
Поздрави!
цитирай
9. valdor1355 - Винаги ми е било интересно да чета за ...
18.05.2021 14:39
Винаги ми е било интересно да чета за Великите мъже от световната история. Сюлейман Великолепният е един от тях, но най- големият ми фаворит е друг мюсюлманин- Саладин. Дори преди години публикувах постинг за него. Жалко, че сведенията за тях, извън военните хроники са изключително оскъдни, а на художествената литература не бива да се "вярва". Но факт е, че при Селим II- Пияницата империята тръгва към упадък и това, което я държи на крака още 3 столетия е не друго, а са законите, които променя и утвърждава Сюлейман. Може би и това е последният мъж ;) след Мехмет Завоевателя и Селим Хан, който реално е управлявал империята, защото след него не се чува кой знае колко други да са разширявали границите.
Благодаря за интересното четиво.
Поздрави. )
цитирай
10. barin - Здравей, Валдор. За мюсюлманите ...
18.05.2021 15:13
Здравей, Валдор. За мюсюлманите може би Сюлейман Великолепни( Кануни) е равнопоставен, като величие и заслуги със Саладин и Мехмед Завоевателя( Фатих). Аз обичам да чета за бележити личности и често съм писал за такива, както и за битки, оказали съдбоносно влияние върху развитието на света. След поражението при Виена Османската империя търпи загуби и почива на стара слава. Така е и с други империи.
Поздрави!
цитирай
11. eva666 - дедо борне, аз мога всякак, ако, питаш ) по добре,зЕми напиши НЕЩО, и ти.)
18.05.2021 20:48
2. born - Злобничкото завистливо просташко ...
00:33
Злобничкото завистливо просташко коментарче на Дюлата е без всякакво значение
цитирай
12. born - Бабо Дюлке, преди да напишеш нещо ...
18.05.2021 21:31
Бабо Дюлке, преди да напишеш нещо тъпо и неграмотно, не би било зле да си свалиш един редактор за превантивен контрол на граматическата си грамотност. Безплатни са...
цитирай
13. rosiela - БАРИН,
18.05.2021 22:31
четох с интерес. Сега чакам тия уроди Бог да ги заличи и от останалата част на Земята, като започнат с Е...
Когато Аспарух е минал Дунава и дошъл в Балканските земи, се е съюзил с местните племена, а не е трепел като тия изроди.
Не знам дали си ходил в Ниш, при крепостта им. Там, на входа има каса, взимаш си билет за влакче да я обиколиш отвътре с водач. Частни фирми са.
Срещу касата на входа, гледам - монтирани човешки черепи на стена и питам касиерката кои са тия хора. " Наши войводи" - отговаря ми. Питам защо черепите им са поставени тук. " За да знаят и помнят поколенията и никога да не забравят турските зверства".
Няма какво да добавя повече.
цитирай
14. dobrodan - Уж късничко стана, но се сетих :).
18.05.2021 23:23
Ето:

"Орденът на кръстоносците прозрял ползата от доброволното изгнание на претендента за султанския престол. Но вместо кръстоносен поход за освобождение на поробените християнски народи, Западът предлага на Изтока безпрецедентна сделка. Ако султан Баязид заплаща годишно по два тона злато в дукати на Ордена, претендентът Джем (Зизим) завинаги ще остане зад стените на Родоската крепост. Султанът веднага се съгласява и започва да плаща "златната клетка" на брат си. За да се гарантира животът на доходоносния заложник, Джем е преместен от остров Родос в именията на Ордена край бреговете на Южна Франция. След това папата решава да си го прибере направо в Рим, за да му е подръка при пазарлъците със султана. Когато на Светия престол се възкачва може би най-поквареният папа Александър VI Борджия, съдбата на Джем е решена. Никакъв кръстоносен поход. Да вървят по дяволите християните на Балканите. Ако султан Баязид плати 30 000 дуката (десет тона злато), брат му няма да е между живите......Една нощ отровата си свършва работата."
"Държава, която не съумява да гарантира баланса на различните вярвания в нея, е заплашена от саморазрушение. Хората настръхват един срещу друг и забравят, че между "Всемогъщи Боже" и "Аллах Акбар!" няма никаква разлика. Още по-страшно става, когато една религия с един и същи Бог започне да разделя вярващите. Питате за вътрешните протоворечия в християнството. Правилно! На последния византийски адмирал преди падането на Константинопол се приписват думите: "По-добре турска чалма, отколкото папска тиара!"
Росиела? Баташкото клане е направено от БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ срещу БЪЛГАРИ-ХРИСТИЯНИ. Сметнах, че е добре да го знаете.
Религиите ни разказаха играта. Имам известни основания (доста сериозни!) да смятам, че целта на верите е била разбиването на българската държавност (да, изглежда е имало България и преди Кубрат).......малко сложно е, не е за пет минути време да се обясни....
Такива едни работи.
Цитатът е от "Президентът", автор е Димитър Недков.
цитирай
15. barin - Здравей, Роси. не съм ходил в Ниш, но ...
19.05.2021 05:42
Здравей, Роси. не съм ходил в Ниш, но мимстана интересен разказът ти. Трябва да се помни миналото, като с течение на времето някои неща избледняват. При нас обаче като ходя в Батак ми става неприятно за съдбата на въстаниците.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Здравей, Добродане. Такива са м...
19.05.2021 05:44
Здравей, Добродане. Такива са методите на Османската и перия- възползва се от враждата на държавите, не само на Балканите и ги поробва. Излиза, че друг им върши работата. Чувал съм за цитирания автор, но не съм наясно какво е писал.
Поздрави!
цитирай
17. fun1001 - борнабель, признавам,дедушка..не работя с..Ерзац инструментариум))
19.05.2021 11:16
всичко Е в Мозъка ми, 2 880 грама @)))) и Ай Кю то, над 150..скиваш?

...дааа,би могъл, да ме поправяш, по Сибирско КалмиЦка граматика..
докато дремуцаш наоколо....
тенкЮ, деди..
цитирай
18. germantiger - поздрави заслужени
19.05.2021 18:17
за наше съжаление турците в ония времена са били сила

имам три тома на английски за тяхното османско военно изкуство в средните векове

тъй-като исторически мразя турската империя съм се въздържал да правя постинги за тях

темата ме изненада и лично аз за миклош зрини не съм чувал до момента

благодаря ти, че з апореден път научих нещо малко известно
цитирай
19. rosiela - И на мен. А само как се убили кмета на Батак, не го пише на таблото, но ни го разказаха, не искам да го пиша тук, че на някой може да му стане зле. Сган!
19.05.2021 19:33
barin написа:
Здравей, Роси. не съм ходил в Ниш, но мимстана интересен разказът ти. Трябва да се помни миналото, като с течение на времето някои неща избледняват. При нас обаче като ходя в Батак ми става неприятно за съдбата на въстаниците.
Поздрави!

цитирай
20. barin - Здравей, Митак. Продължавам да ...
19.05.2021 21:17
Здравей, Митак. Продължавам да пиша за известните битки и личности. Към турците имаме омраза, която не може да се заличи така лесно. На мен ми е приятно, като пишат, че са научили нещо ново потребителите в блога.
Поздрави!
цитирай
21. rosiela - Враги ми Добродан, аз също искам да знаете, че такова нещо в историческите доказателства няма.
20.05.2021 07:44
Росиела? Баташкото клане е направено от БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ срещу БЪЛГАРИ-ХРИСТИЯНИ. Сметнах, че е добре да го знаете.
Религиите ни разказаха играта. Имам известни основания (доста сериозни!) да смятам, че целта на верите е била разбиването на българската държавност (да, изглежда е имало България и преди Кубрат).......малко сложно е, не е за пет минути време да се обясни....
Такива едни работи.
цитирай
22. monbon245 - Здравей, Барин!
21.05.2021 01:56
Отново страхотен постинг!
Обаче ... тези неща (цитирам) ги преписват на Александър Велики: „Ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

По целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

Поискал през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.“

А сега, де? :))))
цитирай
23. barin - Здравей, Монбон. Може да са на Ак...
21.05.2021 05:35
Здравей, Монбон. Може да са на Аклаксандър Македонски. Той обаче умира от треска и едва ли е бил в състояние да ги каже, а и гробът му не се знае къде е .
Поздрави!
цитирай
24. elenkokoschkov - ЕДНА КОРТАНА , НАПРИМЕР!
21.05.2021 06:55
born написа:
Бабо Дюлке, преди да напишеш нещо тъпо и неграмотно, не би било зле да си свалиш един редактор за превантивен контрол на граматическата си грамотност. Безплатни са...

ИНАЧЕ БЕГАЙ ДА СИ БЛИЖЕШ ЧЕРНИЯ СЛАДОЛЕД.
цитирай
25. elenkokoschkov - ПРИ ТЕБ ЧОВЕК НАУЧАВА ВИНАГИ НЕЩО НОВО!
21.05.2021 06:57
barin написа:
На мен ми е приятно, като пишат, че са научили нещо ново потребителите в блога.
Поздрави!

ПОЗДРАВИ!
цитирай
26. barin - Благодаря, Еленко. Поздрави!
21.05.2021 07:19
Благодаря, Еленко.
Поздрави!
цитирай
27. dobrodan - Росиела, много е болна темата за Батак и Априлското въстание,
21.05.2021 08:39
rosiela написа:
Росиела? Баташкото клане е направено от БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ срещу БЪЛГАРИ-ХРИСТИЯНИ. Сметнах, че е добре да го знаете.
Религиите ни разказаха играта. Имам известни основания (доста сериозни!) да смятам, че целта на верите е била разбиването на българската държавност (да, изглежда е имало България и преди Кубрат).......малко сложно е, не е за пет минути време да се обясни....
Такива едни работи.


но? Излиза, че едва ли не редовна турска войска е водил Барутанлията? Не.

Ето. Подчертавам: съседните помашки села.

https://fakti.bg/bulgaria/377998-5-mai-1876-g-batashkoto-klane

Не искам да пиша повече за това.
цитирай
28. elenkokoschkov - КУХА ЛЕЙКА-ВОДОНОСКА!! АЙ-КУКУ!
21.05.2021 10:38
fun1001 написа:
всичко Е в Мозъка ми, 2 880 грама @)))) и Ай Кю то, над 150..скиваш?

...дааа,би могъл, да ме поправяш, по Сибирско КалмиЦка граматика..
докато дремуцаш наоколо....
тенкЮ, деди..

цитирай
29. elenkokoschkov - БАШИБОЗУК!!!
22.05.2021 00:05
dobrodan написа:
rosiela написа:
Росиела? Баташкото клане е направено от БЪЛГАРИ-МЮСЮЛМАНИ срещу БЪЛГАРИ-ХРИСТИЯНИ. Сметнах, че е добре да го знаете.
Религиите ни разказаха играта. Имам известни основания (доста сериозни!) да смятам, че целта на верите е била разбиването на българската държавност (да, изглежда е имало България и преди Кубрат).......малко сложно е, не е за пет минути време да се обясни....
Такива едни работи.


но? Излиза, че едва ли не редовна турска войска е водил Барутанлията? Не.

Ето. Подчертавам: съседните помашки села.

https://fakti/bulgaria/377998-5-mai-1876-g-batashkoto-klane

Не искам да пиша повече за това.

цитирай
30. batogo - !!!:))) Поздравления за чудесния постинг, Ванка!
24.05.2021 07:23
Достойните владетели оставят след себе си Мъдрост и Поуки за поколенията, приятелю, и това е най-голямата им заслуга за човечеството!
"Преди смъртта си султан Сюлейман повикал началника на армията и му казал трите си желания:

Ковчегът му да бъде носен от най-добрите лекари на Османската империя по това време.

По целия път, по който носят ковчега му, да се разпръсват златни монети и скъпоценни камъни.

Поискал през това време ръцете му да се показват навън и всички да ги виждат.

Когато началникът на армията смутено попитал каква е причината за тези желания, Сюлейман обяснил:

Нека най-добрите лекари да носят ковчега ми, за да видят всички, че дори и най-добрите лекари са безсилни пред лицето на смъртта.

Разпръснете злато, за да могат всички да видят, че богатството, което получаваме в този живот, остава на този свят.
Нека всички да видят ръцете Ми и да разберат, че дори и всемогъщият Султан Сюлейман Кануни си тръгва от този живот с празни ръце."
Чест и почитания за публикацията!
цитирай
31. barin - Здравей, Оги. Малко късно виждам ...
25.05.2021 18:06
Здравей, Оги. Малко късно виждам коментара и отговарям, но когато съм извън Варна е така- забравям, че има интернет и си гледам работата и удоволствията. Мъдро е отговорил султана.
Поздрави!
цитирай
32. kolevdobri - Великолепни, великолепни...
18.06.2021 08:25
...ама малко грозноватичък ми изледа Великолепниот. Филмиран през 21-век, турците го докарват убавец. Както и да е, били са по-организирани от нас и са ни прецакали за 500 години. След това империята се разпада и се стига до ситуация, Турция да престане да съществува като държава. Гърчолята са стигнали 45 километра до Анкара. СъвеЦките дрогаре са я спасили изпращайки пушкала и хора с "експертиза" да помагат на турчолята срещу гърчолята. Сега отново се надигат. Чукат се като за световно и раждат като луди. Станаха 85 милиона и султанът говори за "османски шамари". Вече са повече от алеманите, които пък от своя страна се изпедерастиха. Странен свят. Само нас хич ни няма. Поздрави за статията и плюс от мен.
цитирай
33. barin - Здравей, Добри. Турция след пор...
18.06.2021 08:33
Здравей, Добри. Турция след поражението при Виена отива само надолу. Великите сили от Западна Европа от една страна гледат да я смалят, а от друга да не допуснат до проливите Русия, Гърция или България. Според тях по-лесно се въздействие върху Турция. Само че сега Ердоган се надига и не се съобразява с техните желания.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646534
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67335
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031