Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2021 22:31 - Калоферската дантела и другите неща, с които е известен града
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 8584 Коментари: 25 Гласове:
53

Последна промяна: 15.03.2021 22:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Калофер е малък български град, разположен в долината между Стара планина и  Средна гора. Тази долина обиикновено наричаме"Розовата долина". Двата центъра в нея са Казанлък и Карлово.Кратка справка за град Калофер:
               Калофер е малък град, разположен в подножието на връх Ботев, на 17 км от Карлово, на 22 км от Сопот, на 56 км от Пловдив и на 164 км от столицата София. Намира се в непосредствена близост до Националния парк „Централен Балкан” и е своеобразен вход за парка.
image
Вила Камелия

               Легендата разказва, че районът на днешния Калофер е заселен в средата на XVI век от група мъже, предвождани от Калифер войвода, които нападали преминаващите турски кервани. Заради непосилността си да се справи с Калифер войвода и хората му, султанът се принудил да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи, при условие че престанат да нападат керваните. Легендата разказва също, че мъжете си откраднали жени за невести от близкия град Сопот.
През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център. Наречен е „Алтън Калофер” (Златен Калофер).
В Калофер е роден известният български поет и революционер Христо Ботев. Днес родната му къща, превърната в мемориален комплекс, е един от най-интересните обекти за посещение в града. Там може да се научи много за революционната история на България и за един от главните участници в нея.
Туристите могат да посетят и училището на даскал Ботьо Петков (бащата на Христо Ботев) и да научат повече за методите, по които са учили децата тогава, да пояздят кон или да походят пеш по някои от конните или пешеходни маршрути в Националния парк или да бъдат участници в някои от традиционните фестивали.
Един от най-интересните празници в града е честването на Йордановден и рождението на Христо Ботев на 6 януари. Тогава се играе прочутото калоферско хоро. Ритуалът започва рано сутринта с празнична литургия, след която голяма група мъже и младежи се отправят към реката. Там свещеник хвърля във водите кръст за здраве. Кръстът се улавя и се дава на най-младия участник в ритуала. След това в ледените води на реката мъжете извиват своето хоро и пеят песни. По-късно хорото се пренася на брега, а след това започват празниците по отбелязване годишнината от рождението на Ботев.
Най-новият музей в града е Калоферската къща на историята – своеобразен етнографски и културен център на града, представящ неговото живо наследство – тъкачеството и  традиционните местни черги, традиционни облекла и фестивални костюми, музикални инструменти и възстановка на типична гостна стая.
Интерес в града представляват също многобройните действащи църкви, манастири и параклиси. Мъжкият и Женският калоферски манастир са най-значимите от тях. Женският манастир се намира на около 5-10 минути пеша от центъра на града и е заобиколен от прекрасен двор. Мъжкият манастир се намира на около 15-20 мин. с кола или на около 1 час пеш от центъра на града и е разположен в живописна долина на брега на Бяла река, заобиколен от прекрасни планини.
Градът е запазил своята възрожденска архитектура, традиции и бит. Атракция представляват запазените и до днес калоферски занаяти като плетенето на калоферска дантела.
image
хижа Рай
             Възможностите за настаняване в Калофер са многобройни – от традиционна възрожденска къща до съвременен хотел, а ресторантите предлагат традиционна българска кухня и местни специалитети.
             Калофер е изходен пункт за покоряване от юг на най-високия връх в Националния парк „Централен Балкан”- връх „Ботев” (2376 м н.в.), както и до най-високия водопад в България – Райското пръскало (124 м). Маршрутът тръгва от м. Паниците, намираща се на 7 км северно от града, и минава през местностите Понякя, Параджика, Каменливеца, Рогачева гора и Малък купен , за да ви отведе след около 4 ч. до хижа „Рай” в подножието на Райското пръскало.
От хижа „Рай” по панорамната  „Тарзанова пътека” за около 2,5-3 ч. ще се изкачите до самия връх Ботев.
Екопътека „Бялата река” също ще ви запознае с много красиви места в парк „Централен Балкан”.
Калофер е утвърдена дестинация за екотуризъм. Посетителският информационен център се ръководи и стопанисва от местното Сдружение за екотуризъм „Централен Балкан – Калофер” и е отворен през цялата година. Служителите в центъра ще ви помогнат при планиране на вашето пътуване и престой с резервация или наемането на водач за някой от по-дългите маршрути.
image
           Местност"Паниците" на 5,5 км. от Калофер  image

    Калоферски мъжки манастир
                 Град Калофер е известен с четири неща: калоферската дантела, Христо Ботев, войводата Калифер, на чието име се смята, че е наречен града и мъжкото хоро в ледените води на река Тунджа на Богоявление
                             За калоферското мъжко хора съм писал тема, за Христо Ботев няма какво повече да напиша от всеизвестните факти. Калифер войвода го включих в темата за българските войводи. Остана по-подробно да пиша за калоферската дантела. Тя възниква след Освобождението, когато виден калоферец - Минко Фетваджиев, издава брошурата “Поминъкът на град Калофер и средства за въздигането му”. В нея той предлага насоки за подобряването на поминъка на жителите на града, разказва Иван Колев - автор на спектакъл „Бяла  магия”, посветен на калоферската дантела.
imageхорото на Йордановден във водите на р. Тунджа 
            Техниката на изплитане при брюкселската и калоферската дантела е една и съща. Различни са моделите, които създават калоферки и които са вдъхновени от местната природа – претворяват се например розата, дъбовия лист, житния клас.

През последните години се увеличават желаещите да се занимават с плетене на калоферска дантела и това прави познавачите оптимисти, че традицията не е загубена, а занаятът не е забравен.

Дантелата отдавна вече не е това, което хората си представят – салфетки и якички за дрехи, уточнява Антоанета Първанова. „Дантелата присъства в модерни колекции и официални облекла, с дантела се правят картини и произведения на изкуството.”

image






             Казанлък си имат празник на розата, а Калофер- на калоферската дантела. Празникът на Калоферската дантела , който тази година се провежда за 20-и път, събира в Калофер плетачки от цялата страна. Юбилейното издание, по думите на организатора Антоанета Първанова, ще продължи три дни - от 15 до 17 август, и ще покаже както автентични модели от началото на 20-и век, така и изделия с вплетени съвременни авторски мотиви. "Бялата магия" е спектакъл, посветен изцяло на калоферската дантела, чийто автор Иван Колев работи в Националния музей "Христо Ботев". Спектакълът се реализира изцяло със средства, набрани чрез безпрецедентна акция сред жителите на Калофер.
image

 

               Не вярвам много на думите на някои, които изкарва Брюкселската дантела, че е преименувана на Калоферска. Може калоферската дантела да е заимствала елементи от брюкселската, но не е копирала всичко. 
За нас дантелата си е калоферска, защото е свързана с града.image
За да добиета представа за калоферската дантела нарочно поставям сред текста малко снимки.
Най-голяма слава на града след Освобождението донася един занаят, привнесен от чужбина, но развит и претворен в самобитно българско изкуство – Калоферската дантела. Наричана „бялата магия“, тя е едно от най-фините женски ръкоделия, съхранено и до днес, което е осигурявало в миналото прехраната на калоферки.
В годините от създаването на училището за дантела до Втората световна война дантеленото производство носи значителни приходи за калоферки и допринася за стопанското развитие на града. През 1935 г. Дантеленото училище е закрито и на негово място е отворено Земеделско училище, където са били запазени само 2 паралелки, в които се е изучавало плетене. От този момент нататък изработването на дантелата се пренася в домашни условия, като уменията за създаване и плетене на дантела се прехвърлят от майка на дъщеря и от баба на внучка.

image
майстори плетат калоферска гантела

            В Калофер я наричали „бялата магия“, защото в миналото продажбата на дантелите осигурявала поминък за целия град. След като Калофер бил опожарен и оставен в разруха през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), дантелата се превърнала в основно средство за препитание.

             През 1910 г. в Калофер се открива първото и единствено у нас дантелено училище „Трудолюбие“. Двугодишният курс на обучение там преминали около 1800 жени и момичета. Умението да се изработват дантели е запазено в Калофер и до днес. На този уникален занаят е посветен дори местен празник, за който в Калофер се събират майсторки на дантели от цялата страна.

             За да се запази и популяризира калоферската дантела, на 15 август т. г., в града отвори врати творчески център, където ще се събират модели и документи, свързани с изящното плетиво.


image
            Дантелата има огромен принос за възстановяването на град Калофер след Освобождението. Сръчните калоферки изработвали дантелата, а находчиви търговци от града пътували, приемали поръчки, изнасяли готовите дантели в чужбина и получавали много добри пари. Именно по този начин калоферските жени помагали за изграждането нови къщи,  изхранването на семействата и изучаването на децата си. Навремето изработването на дантели в Калофер действително е бил особено престижен и доходен занаят. Екатерина Караминкова, която била човек с широки обществени интереси, е направила това неслучайно. В желанието си да помогне на калоферци, Ека станала инициатор на женското дружество „Просвещение” и поканила учителки, които да обучават калоферки по различни науки, както и по ръкоделия - включително и плетене на дантела. Една от учителките в това дружество била чехкинята Йоза Хитова, пристигнала първоначално в Карлово. Впоследствие тя започнала да учи жените в Калофер както на готварство, шеф, кройки, така и да изработват дантела. друго име свързано с Калоферската дантела е Донка Шипкова-Каранова, която била  будна и сръчна девойка. Решили да я изпратят в Държавното рисувателно училище в София (днес Художествената академия). Всъщност, за нейното обучение съдействали изселили се в София калоферци, основатели на дружеството „Калоферска дружба”. 
image
               Калоферската дантела присъства в изкуството. Има я по изложбите в града. Тя е характерна за Калофер, както много градове в България си имат нещо, свързано с тях. За Калофер споменах кои са четирите неща, които го характеризират и са типични за града. Иначе съм ходил няколко пъти в Калофер- хубав град, разположен на високо между двете дълги планински вериги на Стара планина и Средна гора.
  image
Паметникът на Христо Ботев над града, изграден и оформен като мемориал и парк.
 image
               Снимките от града Калофер са красиви. Заслужава си да се посети града и да се мине по екопътека"Бяла река". По-любопитните може да се разходят из града и да намерят интересните обекти, а по-издържливите може да тръгнат по стръмната пътека към Райското пръскало( на снимката долу) и вр. Ботев. 
image
             Това в общи линии е информацията, която имам за Калофер и неговата характерна дантела. В къщата-музей на Христо Ботев ми обясниха за първи път за известната дантела. 

 




Гласувай:
53



1. ckarlet - Ходили сме до там и действително е ...
16.03.2021 09:28
Ходили сме до там и действително е впечатляващо! Благодаря за хубавия постинг!
цитирай
2. barin - Хубав град, Скарлет. За последно ...
16.03.2021 10:08
Хубав град, Скарлет. За последно през 2018 г. бях там. До х. Рай стигнах за 2:55 ч. и 2:45 ч. при двете ми ходения.
Поздрави!
цитирай
3. fun1001 - ооо дааа, красотаа! и на мен, многоо ми харесват, иване..
16.03.2021 14:42
аз,не съм ходила до там,като баба Скарлет,
все пак,тя има 7 коли и 3ма мъжее))) и цялото Време на Вселената..
......
...имам приятелка, обаче,която е потомствена плетачка...Тя, е от Калофер, наша добричка снаха../на моят чичо Васил..
многоо фин човек, многоо добър,мил и всеотдаен...
...какво ли прави сега,тя е 10г, по-голяма от мен- мадам Лалка...
Благодаря ти, ето и аз имам красиви спомени)
цитирай
4. barin - Здравей, Юлия. Аз поначало из Бъ...
16.03.2021 14:54
Здравей, Юлия. Аз поначало из България съм обикалял много, но в чужбина малко съм ходил. Калофер е хубаво място, но населението намалява. Радвам се, че моята тема ти е навяла приятни спомени.
Поздрави!
цитирай
5. tikoev - Винаги ме е поразявала природата ...
16.03.2021 15:32
Винаги ме е поразявала природата около Стара планина. Излъчва спокойствие и красота.
цитирай
6. barin - Здравей, Тишо. Според мои приятели ...
16.03.2021 15:36
Здравей, Тишо. Според мои приятели туристи точно над Карлово, Калофер и Троян е най-красивата част на Стара планина.
Поздрави!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
16.03.2021 23:58
Да, в този район видях най-красивата гледка от Стара планина! Пътувахме през Беклемето за Троян, през зимата! При нас беше облачно Изведнъж в далечината, на изток се откри връх Левски-Амбарица, величествен ,заснежен и облян в светлина Невероятна картина!

Лека нощ!
цитирай
8. barin - Здравей, Адаш. Като препрочетох ...
17.03.2021 06:37
Здравей, Адаш. Като препрочетох снощи темата чак ми се прииска да отида тази година отново в Калофер. При едното ми ходене случих читалището да има празник и изгледах една програма.
Поздрави!
цитирай
9. rosiela - БАРИН,
17.03.2021 22:29
четох с огромен интерес и ми върна спомени. Всичко написано от теб го знам, но е толкова мило да се препрочете. Благодарности.
цитирай
10. kirk - Същата болна амбиция като с чипровския килим
17.03.2021 22:31
Същата болна амбиция като с чипровския килим... Калоферска дантела, а??? Ами то има и виетнамско уиски, ама на кой му пука??? Вземи да научиш къде, как и най-важното кога е възникнала дантелата в света изобщо и после пиши подобни глупотевини! В сайта Наука.бг има специален раздел за ненаучната фантастика във великобугарските хвалби - там и киселото млеко е обяснено откъде е и защо няма начин да е бълг. изобретение!!! А па за компютъра - да не говорим!!! Стив Джобс като разбра, че е български и... умря!!!
цитирай
11. rosiela - Несъмнено тук е живял Христо Ботев,
17.03.2021 22:35
но има доказателства, че е роден в с. Осен, Врачанско и семейството на Ботьо Петков се е изселило, когато синът му Христо е бил 3 - годишен.
Тези моменти са описани обстойно в една книга на врачански писател, вече покойник и ми я подари. Представях я по БНР.
Тя набра голяма популярност във Враца по обясними причини, но и авторът добре се е постарал с проучванията. Накратко го пиша, иначе тя е доста дебеличка книга.
цитирай
12. rosiela - Калоферската дантела си е тяхна емблема,
17.03.2021 22:37
пет пари не давай за един антиродолюбец по- горе. Техен патент си е.
цитирай
13. kirk - Антиродолюбци са лъжците на ангро
17.03.2021 23:14
Антиродолюбци са лъжците на ангро, тоест - на едро, защото рано или късно ги хващат за ухото!!! Патентите се одобряват от патентни бюра, а в случая от ЮНЕСКО, където работеше като шеф вашата Ирина Бокова, та така се усра, че още мирише... Изритаха я с шутове, задето се опита да изкара килима азвербайджанско изобретение. а Азвербайджан е създаден 1918 г.?! То мандрилата като се изкачи на по-високо по палмата и й лъсва онова червеното.... знаме!!! Ха-ха-ха!!!
цитирай
14. barin - Здравей, Роси. За Христо Ботев з...
18.03.2021 05:25
Здравей, Роси. За Христо Ботев знам, че още едно място претендира да му е родно. Дори от къщата-музей го казват. Общоприетото е Калофер, като родната му къща я няма, а музея е направен по-късно.
Поздрави!
цитирай
15. barin - Здравей, Киркоре. Дантелата може ...
18.03.2021 05:30
Здравей, Киркоре. Дантелата може би е взета в общи линии от белгийската, но в Калофер всички, които съм питал( от музеите, хазяина, където спах, в кметството, когато се интересувах за града и други) казват, че е тяхна. Затова съм го написал по този начин:" Не вярвам много на думите на някои, които изкарва Брюкселската дантела, че е преименувана на Калоферска. Може калоферската дантела да е заимствала елементи от брюкселската, но не е копирала всичко". Аз не съм от тези, които изкарват всичко българско.
Поздрави!
цитирай
16. panazea - Много хубаво представяне , на града на Ботйовъ !
18.03.2021 13:45
Аз не свързвах Калоферското хоро на Богоявление
с рождението на Христо.
Като ни сменяха няколко пъти календара , вече не знаем Коледа ли е или Богоявление.
Благодаря за разказа и снимките!
Наистина се смята , че Христо се е родил във Врачанско и после са се преселили.
Затова е този култ към героя !

Тони
цитирай
17. barin - Здравей, Тони. Промяната е веднъж, ...
18.03.2021 14:47
Здравей, Тони. Промяната е веднъж, но се получава предишната Коледа да е сегашното Богоявление. Има подобно съвпадение и при Димитров ден-Архангел Михаил. Затова може би Ботев е Христо- дошъл си е с името на църковния празник.
Поздрави!
цитирай
18. karpis - Извинявай,че се повтарям!
18.03.2021 20:21
Но публикацията ти,както винаги е много изчерпателна,интересна и увлекателна!Ще ми се и аз да се науча поне да плета,ама не се получава!
Поздрави!
цитирай
19. barin - Здравей, Кристина. Никога не е к...
18.03.2021 21:47
Здравей, Кристина. Никога не е късно човек да се научи. Аз научих някои неща наскоро, като например да разбирам малко от марки. Може би е време да опитам да напиша някое разказче.
Поздрави!
цитирай
20. kirk - Проблемът barin е
19.03.2021 14:51
Проблемът barin е, че изобщо не може, няма начин да е белгийска, когато се намират остатъци и запазени части в археологически разкопки отпреди новата ера в Междуречието и Мала Азия. Къде са били тогава белгийците, па и чак Брюксел. Там има зеле - брюкселско, а в Калофер може да има и Калифорнийско уиски, но недей да вярваш, че е ваше изобретение!!! Така че - наредете се опашката и чакайте, за да обявявате нещо за ВАШЕ ОТКРИТИЕ!!! В Уикипедията доскоро имаше за нестинарството на български, че било български обряд, ама гърците си го земнаха обратно, щото и названието е гръцко. Сещаш ли се?! Усети ли мъ?!
цитирай
21. barin - Ако е по-стара от 1830 г. няма как да е ...
19.03.2021 18:24
Ако е по-стара от 1830 г. няма как да е белгийска дантелата, Киркоре. Това не съм го проверил, като писах. За нестинарите - може да идват от Гърция, но не зная там да играя по жарава. Чужденците ги свързват с България.
Поздрави!
цитирай
22. kirk - Да, доста по-стара е
19.03.2021 20:26
Да, доста по-стара е нашата арменска дантела - използвана за църковни завеси и дрехи на аристократи от 301 г насам... Свързана е с шевиците, рисуването на фигури по дрехи и платове изобщо. Чужденците може да са причина само за чуждопоклонничество, иначе не са експерти, а в Уикито експертите админи проверяват изворите и само... на фактологическа основа. Не съм чувал за нестинарство без ходене по жарава, това пък откъде го измисли!!! Пак ще повторя - гърците защитиха правото си върху този ритуал, макар да имам сведения че е мадзаистки и практикуван най-рано от мидийци. Ако имахте българско название можеше и вие да претендирате, ама нЕма!!!
цитирай
23. panazea - Самите гърци са нарекли селото , където играят нестинари , Вургари!
20.03.2021 13:03
Нестинарите не идват от Гърция ! Българи е село в Югоизточна България, в община Царево, област Бургас. Името му до 1934 година е Вулгари (вариант Вургари, на гръцки българи). Селото е едно от последните четири нестинарски села в България.
Нашите традиции са жените да вървят по огън , а мъжете да се къпят в ледени води. Пречистване с огън и вода !
Панацея
цитирай
24. barin - Здравей, Тони. Гледал съм нести...
20.03.2021 13:08
Здравей, Тони. Гледал съм нестинари в с. Българи преди много време. В Странджанските села ги има,но една година и във Варна- Морската градина също танцуваха.
Поздрави!
цитирай
25. kirk - panazea, що не си
20.03.2021 21:09
panazea, що не си... гледаш работата?! Това село е на изселници от Изт. Тракия. Имам писмо от кмета, в което благодари за помощта на арменци при преминаването в България. Нищо не знаеш, не разбираш, ама плямпаш - те се били пречиствали, жените вървели по огъня, а мъжете играели хоро в ледени реки и потоци, ша пръдна!!! Пак ви казвам - да бяхте измислили българска дума за ритуала, а не "Като ми пееш Пенке ле, кой ли ми та слуша?" Самонадлъгвате се!!!Нестинарството се практикува на Св.св. Константин и Елена, при който ритуал мъже и жени ходят по жарава, хоро в ледени води на река или поток няма - диващина е! Нестинарите имат степени на посвещение като павликяните, а не като робската маса. Друго нещо да измислиш?! Текезесарката Тони Радж, да беше сложила поне бълг. фамилия, а?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646332
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031