Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2021 22:27 - Кои щяха да бъдат Великите сили през последните 1500 години, ако съществуваше такова понятие
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 7728 Коментари: 21 Гласове:
61

Последна промяна: 28.01.2021 07:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                          Терминът"Велики сили" е късно понятие, употребявано след Виенския конгрес през 1815 г. Петте водещи монархии в Европа – РусияФранцияВеликобританияАвстрия и Прусия – се договарят да се подкрепят взаимно и да запазят статуквото в Европа. С малки изключения съюзът между тях се запазва и те не воюват една срещу друга. Например Великобритания и Франция след Виенския конгрес не воюват помежду си, а Великобритания и Русия- само по време на Кримската война( 1853-1856 г.) По-късно след Първата и Втората Световни войни статуквото се променя и Великите сили не са едни и същи. Отпадат Германия и Австроунгария. Последната се разпада на много държави. В края на 20-ти век СССР също се разпадна на много държави, но Русия си остана Велика сила. Мястото на Прусия зае Германия до 1945 г. Понятието Велии сили върви "ръка за ръка" с едно друго, въведено от Джордж Уокър Буш( бащата)- Нов световен ред.  САЩ, Съветския съюз, Англия, Франция и Китай съставляват петте ядрени сили, които имат право да налагат вето на сесиите на ООН по всички въпроси. Първа с ядрено оръжия се сдобива САЩ, които го използват над Хирошима и Нагасаки. Следват Съветския съюз и останалите "Велики сили", които определят световния ред. Интересно е, че мирен договор между СССР и Япония все още няма и това дава основание на Япония да претендира за Курилските острови и о-в Сахалин. Започва студената война- изтощение между социалистическата и капиталистическата системи, продължила четири десетилетия. По-характерните противопоставяния са: Корейската война, арабско-израелкските конфликти, Виетнамската война, Карибската криза. Най-опасна е била ситуацията през 1959-1964 г.,м когато САЩ налагат блокада на Куба, а Съветския съюз не отстъпва и подпомага по всякакъв начин. Като част от студената война може да се разглеждат още индо-пакистанските конфликти, Афганистанските войни, освободителните движения в Ангола, Мозамбик. Никарагуа, Салвадор, Камбоджа.
            Основни „действащи лица” след Наполеоновите войни (след 1815 г.) се явяват т. нар. „Велики сили”. Именно съглашенията и противоречията между тях крепят основната архитектурна конструкция на континента, очертават границите на нововъзникващите политически образувания в него, решават съдбите на десетки народи, завързват „завръзките” на бъдещите им взаимоотношения за години напред. Но именно въпросните „Велики сили” на ХІХ в., с техните специални права и „мисии”, възприемани като нещо саморазбиращо се и естествено подготвят в дълбочина и глобалните сблъсъци на ХХ в. Би могло да се каже следователно, че ако искаме да разберем из основи огромното изпитание на ХХ в., поне втората половина от което по-възрастните от нас бяхме осъдени да преживеем, ние трябва да го направим през историята на предхождащия го век на мащабните деяния и замисли на „Великите” европейски сили.
                  Според Бисмарк за да бъде Германия силна, трябва на всяка цена да се държи Франция слаба и без съюзници на континента, за да не застрашава германския възход. Вниманието на Австрия е нужно да бъде отклонено от германските земи и нейните усилия насочени в друга посока ­ към Балканите и Адриатика. За да си осигури мир на източната граница, Германия е решена да не допусне евентуален съюз на Англия и Русия. За целта Берлин решава да подкрепи руските въжделения на юг. Бисмарк бърза да оповести, че Германия няма специални интереси на Балканите и поддържа Русия на Лондонската морска конференция през 1871 г. Благодарение на това руснаците си възвръщат правото на свободно преминаване през Босфора и Дарданелите, отнето им след Кримската война. За постигане на великогерманските цели Бисмарк е готов да подпомага дискретно и балканските християни срещу султана.


image
                В изпълнение на тези си планове Бисмарк стои в основата на така наречения Съюз на тримата императори (Германия, Русия, Австро-Унгария). За да успее в своята външна политика, Германия насочва своите усилия в две насоки ­ и в двете се действа подмолно и негласно.
                 Ако разгледаме периода след 527 г., когато Юстиниан Велики идва на власт на опрестола на Източната Римска империя( Византия). Дотогава в продължение на много години Римската имерия е водеща сила вСтария свят. Тя не среща силен враг след Картаген до хуните Атила. Тук ще направя нещо необичайно- ще върна назад във времето терминът "Велики сили". Хипотетично кои биха се водили Велики мсили, ако от преди 1500 г. го имаше това понятие? Към настоящето Велики сили и Нов световен ред са различни, но взаимно свързани понятия. 
                     През 6-ти век варварските племена превземат Рим и Западната Римска империя престава да съществува. На изток Византия съществува и играе важна роля още хилядолетие. Тя успява да се противопостави успешно на идващите от изток народи, но е превзета от запад. През 1204 г. кръстоносците превземат Константинопол и за кратко Византия я няма на политическата карта на Европа. По времето на Юстиниан I и след него Източната Римска империя е във възход и ако има термин Велики сили, тя може би е единствената в Европа. По-късно на запад франкското кралство сем обединява и разширява. Настанилите се варварски племена са превзети, като съпротивата им е различна. Пипин къси помага на Ватикана и се явява като закрилник на Светия пестол. Затова след него Карл Велики също е владетелят, който покровителства Ватикана. Затова през 800 г. папата му дава императорска корона. Християнската църква още не е разделена окончателно( схизммата е през 1054 г.), но папата о патриарха дълги години не поддържат добри отношения. Карл Велики приема титлата император, но на озток возантийския император не го пизнава, както и мобратното. Според виждането на управниците на Източната Римска империя" Едно е Божието царство на небето- една е неговата проекция на Земята- Византийската империя. В Китай също смятат, че всички останали владетели са под нивото на техния, който също носи титлата император. 
                    През 9-ти до около средата на 10-ти век в Европа има три големи държави, които биха играли функцията на Велики сили. Подредени от изток на запад това са Византииската империя, България и Франкската империя. Всички други държави са малки, васални по някакъв начин и зависими от изброениуте, съществуват, като плащат затова и са с малки територии. На Българския престол по това време се изреждат: Крум, Омуртаг, Маламир, Пресиян, Борис I, Владимир Расате, Симеон Велики и Петър. Всеки от тях без един е допринесал за възхода на България и заслужава почит. Подробна информация за периода на български възход има на посочените по-долу места:
Блогът на barin :: Кирилицата
Блогът на barin :: България след златния век
Блогът на barin :: Покръстване на българите
Блогът на barin :: Учениците на Кирил и Методий
Блогът на barin :: Сходства и различия в развитието на Първото и Второто Български царства
              България  може да се гордее, че е била сред трите водещи държави за век и половина. От балканските страни само Византийската империя и България са били по мое мнение Велики сили. Сърбия дори и при най-силните си години, Неманя, Стефан Урош, Стефан Душан не е имала водеща роля на Баллканския полуостров, а за Европа да не говорим. Тя винаги е била второстепенна държава в региона или казано още"Трета цигулка". Полша например има няколко забележителни победи над силни противници, но неблагоприятно    ѝ географско разположение ѝ пречи. Тя е между две Велики сили- Германия и Русия  или казано още "две от трите държави с най-сиолни армии в Европа", като третата е България.
image
              Великобритания например има късмета да е остров, защото ако беше разположена между Франция и Германия едва ли щеше да е толкова време водеща сила в света.  Англия е превземана  само веднъж от Вилхелм Завоевателя през 1066 г. Викингите в края на първото и началото на второто хилядолетия са били сила, с които всички в Европа са се съобразявали, но не са  водили уседнал, а грабителски начин на живот. Често са били наемници в различни армии. За да успее един десант според военните науки настъпващите трябва да имат превъзходство 3:1 спрямо защитаващите се.Тогава може да се разчита на успех. 
                  Към началото на 11-ти век настъпват промени- България губи независимостта си, а след век и Византия. По това време за кратко в Европа нахлуват татарите, но и с тях се справяме. Само България успява да им се противопостави. Има една битка в последната година на управлението на Иван Асен II, където монголците са победени, преди това Волжка България ги спира временно. По-точно е да се каже, че ги забавя. Битката при Самарская Лука, известна като"Овнешката битка". Киевска Рус и Волжка България са големи влиятелни държави и мога да ги причисля към Великите сили, ако условно това ново понятие се прехвърли назад във времето. Те имат много войни, за които посочвам две причини: различното вероизповедание и контрола на важния път на коприната. Двете дългогодишни държави съседки приемат различни религии приблизително по едно и също време и се оказват на пътя на коприната, свързващ Европа с Далечния изток.  Оказва се, че Волжка България и Киевска Рус са водили повече войни помежду си, отколкото България и Византия.
Блогът на barin :: Волжка България срещу Киевска Рус
                  След 10-11 -ти в, се появяват маджари, кумани, печенеги, но те никога не са били от първостепенна важност. 
                   Испания и Нидерландия се появяват по-късно като независими държави. Те набързо завладяват територии от Новия свят, Африка и Азия и се превръщат в главни колониални сили. Заедно с Португалия, откъдето тръгват мореплавателите и Великите Географски открития стават колониални държави. 
  Блогът на barin :: великите географски открития
                  Испания е Велика сила през 16-ти век, а през 17-ти Нидерландия заема териториите и изтласква испанци и португалци от много колонии. И тя не се задържа дълго. Идват четирите войни срещу Англия и през втората половина на 17-ти век се превръща във второстепенна европейска държава.. 
                  Русия до преди възкачването на цар Петър I е била една изостанала държава. Той успява да я доближи максимално до западноевропейските държави и да я изкара на море. Води успешни войни срещу Османската империя и Швеция. Именно Швеция през 16-17 в. е силна държава, която според мен се доближава но не стига до положение на Аелика сила 
Блогът на barin :: Воините между Англия и Нидерландия за морско надмощие през XVII в.
                    Италия и Германия са разделени на много държави и късно се обединяват. От Флоренция тръгва Ренесанса. Развиват се набързо физиката, математиката, изкуствата, има много изобретения. Всяко едно води до последващи достижения. Техниката се развива по-късно.
                  Не трябва да забравяме и Османската империя. След превземането на Константинопол и ликвидирането на Източната Римска империя през 1453 г. до края на управлението на Сюлейман Великолепни(1566 г.), че и малко след това Османската империя е по всички закони Велика сила. След загубата под Виена(1683 г.) от обединениете европейски сили тя отстъпва и постепенно изостава.
        image
 
                         Вестфалският мирен договор след края на Тридесетгодишната война е повратна точка в много отношения. Политиката на Ришельо променя отношенията между държавите и дава друга насока на политиката. Мирните преговори между Франция и Хабсбургите, предоставени от Свещения римски император и на испанския крал, започват в Кьолн през 1641 г. Първоначално са спрени от Франция. Кардинал Ришельо желае включването на всички свои съюзници, независимо дали са суверенни или държави в Свещената Римска империя. В Хамбург и Любек, Швеция и империята създават договора от Хамбург. Това се случва с намесата на Ришельо. Фердинанд III централизирал властта в империята около себе си като става глава на имперската армия през 1634 г. и после е избран за римско-немски крал през 1636 г. През 1634 г. дава на всички княжества право да водят собствена външна политика, а след договора още по-голяма част от властта му е дадена на князете – променя се конституцията на Свещената Римска империя. Вече всеки владетел сам може да избира религията си. Католиците и протестантите вече са равни пред закона и законово се признава калвинизма. Папата, Инокентий X, е вбесен от тези промени.Вестфалската система урегулира международните( междудържавните) отношения в Европа. Франция започва сметки с кого да се свърже, защото Ришельо забелязва, че отвсякъде е заобиколена от неприятелски държави( да кажа врагове е силна дума), Успява да спаси Франция и да скара някои държави. В продължение на два века статуквото по-рядко е нарушавано. При Наполеон Бонапарт всички са срещу него. Виенският конгрес узсановява ново статукво между петте държави. Всеки се стреми да бъде един от тримата при евентуален военен конфликт, т.е. да си осигури две държави, които ще се на негова страна или най-малкото няма да го нападнат. Тъй като в природата и изобщо в света нищо не е вечно и Великите сили се сменят. Едни държави имат подем, достигат своя разцвет( златен век) и западат след време. Така е било от незапомнени времена.    
                 Малко държави могат да се похвалят, че е имало период от човешката история, през който да са били главни или велики сили, използвайки по-новия термин. България е сред тях за около век и половина, което за съжаление е минало величие. Както знаем колелото на историята се върти в една посока.



Гласувай:
61



1. germantiger - +
27.01.2021 23:02
Не знаех откога датира идеята за великите сили и 1815 г.

мисля че пак ти го беше споменал в предишен твой постинг или някой друг и тогава се замислих и научих това

всичко друго си разкрил вярно поне и според моите знания

постинга обаче изглежда незавършен или не ти е стигнало както се казва мястото

очаквам да го продължиш този или в ПОРЕДИЦА ОТ ПОСТИНГИ

темата е интересна и особено кореспондира най-вече с подетата тема преди години и сегиз-тогиз от леон в блога за България като велика сила във времето примерно на Крум и не само този период
цитирай
2. germantiger - ++
27.01.2021 23:03
ахааа

ЕТО ВЕЧЕ СИ ДОПЪЛНИЛ ИПРОДЪЛЖАВАШ ДА ДОБАВЯШ В ПОСТИНГА

а темата е за поредица както написах
цитирай
3. barin - Здравей, Митак. Нещо изчезна ма...
27.01.2021 23:06
Здравей, Митак. Нещо изчезна материала и сега го допълвам. По-добре по-късно или утре да го четеш.
цитирай
4. germantiger - ...
27.01.2021 23:17
една малка корекция

написал си,че Великобритания е превземана само веднъж от Уилям завоевателя, бастарда

тогава обаче Великобритания НЯМА

ако говорим заостровите които ще станат основа на бъдеща Великобритания то те са превземани от

- римляни

- англо-сакси най-общо казнао германски наменици първо поовикани и после завоеватели

- от викинги най-вече такива датчани да ги наречем неточно

- и едва тогава от норманите на вилхелм уилям
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Асаш!
28.01.2021 00:54
Хубаво си го написал, хареса ми!
Нуждата от Велики сили е осъзна а след явлението Наполеон За да не се повтаря, се решава техен съвет да решава основните проблеми в Европа Но в тях се оформят бързо два центъра-Англия и Русия като натежава Англия Общо взето, нещата са под техен контрол При обеднението на Германия през 1871 Бисмарк правилно преценя, че тя става най- голямата сила в Западна и Централна Европа и привлича за съюзници Русия и Австроунгария Това охлажда вамеренията на Англия и Франция за намеса С включването на Германия и Италия те са седем, заедно с изброените четири и Османската империя Общо взето, положението е под контрол до Балканската война За да е пълен пречи,че не са единни
Но важни неща ,като например Проливите, там нещата са твърди! Затова крепят империята, наричат я необходимия болник, защото , ако някоя от тях завладее Проливите, то тя ще има господстващо положение и в Европа!
Затова възразявам ,че Русия иска да ги завладее !Планове може да се правят всякакви, но прекрасно знае, че няма да и се позволи?

Да, Митакът ми припомни, че наистина спрягах Велики сили във времето на ПБЦ, като ми се струва ,че включвах и периода на Аспарух и Тервел! Преди междуособрия период
Спорехме тогава с Анонимус, но той твърдеше ,че не е имало такова понятие тогава, което си е истина Но не отричаше ,че при Крум България е възможно даже да е била и първа сила! Фактът ,че Карл Велики ,подБутван от ИРИ да воюва с България, не се връзва на уловката, показва ,че той я смята поне за равностоен противник!
Е, това е хипотетично ,разбира се, но какво пречи да се прави такава оценка за това, кои са Великите сили реално в този период?

Лека нощ??
цитирай
6. barin - Здравей, Адаш. Снощи малко се от...
28.01.2021 06:34
Здравей, Адаш. Снощи малко се отнесох и написах една тема за Великите сили, ако евентуално ги е имало преди 1500 години. След Весрфалския договор се очертават силните държави, а след Наполеоновите войни вече наистина ги има. При идването си на Балканския полуостров България също е силна държава. Тя не губи никъде в продъ;жение на около 70-80 години. Що се отнася до Русия и проливите- мисля, че както Англия се отказва от европейските територии в Бретан и на германска земя, така и Русия е проумяла, че проливите не може да са нейни. Затова тя държи на Балканския полуостров да има свои държави-сателити и чрез тях да оказва контрол на отдавна западащата Османска империя. Плановете еса едно- действителността друго. Турция сега е фактор, с който европейските държави се съобразяват. Води своя политика и не слуша решенията на силните държави, дори и санкциите на пречат толкова много. Останалите Велики сили също имат апетити към Босфора и Дарданелите, но са далече и винаги помагат на Османската империя, по-късно Турция.
Поздрави!
цитирай
7. barin - Здравей, Митак. Видях за Велико...
28.01.2021 06:39
Здравей, Митак. Видях за Великобритания и Англия. Великобритания става след войните с Нидерландия, за които имам тема и препратка тук. Дори в нея тема съм обяснил, че четирите войни са между Англия( не Великобритания) и Нидерландия( не Холандия). Римляните и датчаните стъпват на британските острови, но тогава населението там е прекалено малко. В по-късни времена има и други десанти, като този на Кубилай в Япония( неуспешен) и Нормандския, където обединените сили търпят големи загуби в Ардените и замалко да са изтласкани обратно в Ламанша от германците. За съжаление част от материала в темата се изгуби и по-късно възстановявах написаното. Нещо стана с блога снощи.
Поздрави!
цитирай
8. panazea - Поздравления за темата.
28.01.2021 12:32
Тя е всеобхватна и датира много по-рано.
Трябва да се раздроби на части и всяка по отделно да се разгледа.
Да се следи и потока на парите , защото те са съществени в историята.
Велики пълководци като Ханибал са загубили , защото са му стрели парите.
ИРИ е паднала , защото Венецианските търговци са финансирали турците , а не императора на ИРИ. Бих се радвала на един различен поглед върху историята . Тя не е само битки и договори. Тя е шпионаж , клевети , комплоти , скрити борбички. Привет ! Панацея
цитирай
9. mt46 - Поздрав!
28.01.2021 12:40
За далечното минало понятието "велики сили", които да се договарят, да се съюзяват, да решават заедно съдбата на други страни, не е уместно... Тогава е започнало формирането на повечето съвременни държави... За античността и средновековието може би е по-удачно да се използва стъпаловидно класиране на империите и държавите...
цитирай
10. barin - Да, Марине. Една класация за вре...
28.01.2021 12:44
Да, Марине. Една класация за времето би била добра, като преценка коя държава на какво ниво се е намирала. Като цяло по времето на Крум до Петър I сме стояли най-добре на европейската сцена.
Поздрави!
цитирай
11. barin - Здравей, Панацея. Историята за мен ...
28.01.2021 12:50
Здравей, Панацея. Историята за мен не е само войни и борби за територии. Особено сега повече е финансова и борба за сфери на влияние и търговия. Темата първоначално беше малко по-дълга, но нещо се случи и набирах текста наново. С въвеждането на" Велики сили" започва борбата за надмощие в Европа и влияние върху по-малките дуржави. Интересно, че Швейцария никой не я закача, защото банките и парите са там.
Поздрави!
цитирай
12. get - До barin - Казваш: "Кои щяха да бъдат Великите сили през последните 1500 години, ако съществуваше такова понятие"
28.01.2021 15:14
Много ще ми е интересно, да чуя мението ти - не през призмата на великите ДЪРЖАВИ ?

А през другата - ВЕЛИКИТЕ ДИНАСТИИ? Защото ХАБСБУРГИТЕ (като династичен род) на практика ДОМИНИРАТ НАД ЕВРОПА до ... ? ... Кога?

И то по силата на девиза им - гласящ:
„Bella gerunt alii, tu, felix Austria, nube!“
- в мой не до там добър превод - звучащо на български:
„Докато другите воюват, ти, щастлива Австрио, се жениш!“
цитирай
13. barin - Здравей, Гете. Интересен въпрос ...
28.01.2021 16:51
Здравей, Гете. Интересен въпрос поставяш. Хабсбургите са били династия, която постепенно овладява други държави с различни в повечето случаи невоенни средства. Имало е и войни, като Тридесетгодишната, където воюват Хабсбургите срещу Антихсбсбургската коалиция. Освен Хабсбургите не се сещам за друга династия, разпростряла се из половината континент. В случая става въпрос за опит да се наложи влиянието на определена династия над колкото може повече страни. Има върху какво да се замисля, но едва ли ще се получи цяла тема.
Поздрави!
цитирай
14. rosiela - Браво, Барин.
29.01.2021 13:06
Има един пасаж от Библията: " Никой народ няма да владее света!". Това казва всичко.
Иначе - чудесен материал.
цитирай
15. barin - Благодаря, Рси. Подбрала си точния ...
29.01.2021 14:23
Благодаря, Рси. Подбрала си точния пасаж.
Поздрави!
цитирай
16. explorer - За мен терминът „Велики сили“ може ...
30.01.2021 00:15
За мен терминът „Велики сили“ може да се отнесе единствено за периода 1815-1918. Под „велики сили“ аз разбирам не велики държави, а велики нации.
Преди 1815 държавното статукво е много динамично. Все още е трудно да се говори за нации. Затова и всяко обединение е велико за известен период, след което се разпада. Няма го все още националното обединение, което да сплотява и развива. Персия, Гърция, Рим, Хуните, Източен Рим, България, Каролингите, Арабите...... Ранните Испания и Португалия, Англия, Франция и Нидерландия, Османите и Хабсбургите, руси, шведи, поляци и литовци....
Френската революция и после Наполеон Бонапарт променят света, ако не света, поне Европа!
Държавността вече се национализира. Наполеон разцепва старите доктрини на Европа и Европа се обединява срещу него. Занапред не трябва да се допуска една нация да властва над останалите. На Виенския конгрес 1815 се пишат новите европейски закони. „Великите сили“ ще коват съдбините на света, но няма да си пречат една на друга.
Издържат 100 години.
В това време едни от тях продължават да трупат национално самочуствие (Франция, Англия), други (Австро-Унгария) не успяват. Появява се нова сила, Германия, търсеща издигане след загубеното време. Русия след Кримската война не вярва на „величието“ и търси нови съюзници и нови противници.
„Великите сили“ си спретват Голямята война 1914-1918 и се променят глобално!
Двете световни войни през 20 век са войни на старите „Велики сили“. С утвърждаването на нациите, се увеличава жаждата за величие, за надмощие, за корекция на исторически несправедливости. Национализмът взима връх над старите догми.
След 1918 няма „Велики сили“ в стария смисъл. Функциите на старите „Велики сили“ първоначално се изземват от ОН – Обществото на народите, а след 1945 – от ООН – Организацията на обединените нации. На пръв поглед това са нови и демократични институции, отговарящи на новото време, но остава отворен въпросът – кой доминира в тях!
цитирай
17. barin - Здравей, Кольо. Благодаря за из...
30.01.2021 06:54
Здравей, Кольо. Благодаря за изказаното мнение. Нищо не е вечно и предвид сегашната политическа обстановка терминът Велики сили изглежда вече е в миналото. Сега има Нов световен ред, Сфери на икономическо влияние, политически и военни съюзи. Аз хипотетично пренесох във времето терминът Велики сили, както преди около две години сравних Атила и Чингиз хан или по-ското Първото и Второто Българско царства. ВООН постоянните държавичленки, които имат право на вето се водят Велики сили. Сега обаче забелязвам, че времето на Великобритания и Франция изтече. Последната голяма промяна в статуквото е падането на социалистическия режим. Имаше териториални промени, като Германия се обедини, а Съветския съюз и Югославия се разпаднаха. Забелязвам и друга тенденция- уж говорим за демокрация, а лидерите се укрепват( Русия, Венецуела, Турция, Китай, Тюркменистан и други, а Северна Корея е отдавна тоталитарна държава, в която се заформи нещо като царска династия)
Поздрави!
цитирай
18. nkf - Събрал си на едно място няколко т...
30.01.2021 15:04
Събрал си на едно място няколко теми, които сами по себе си са сложни и дълги, плюс, че си натъпкал една дълга хронология в кратък, "прескачащ" текст. Резултатът е, че само си маркирал някои официално известни неща. Има и някои неточности, има и неща, които задължително и безусловно трябва да са прецизирани. Така например, казваш, че комай освен Рим в античността нямало други велики сили! Ами Персия? Тя какво е? Че Персия на практика е една самостоятелна цивилизация. Тук оставям настрана, че в пиковете си тя се е простирала от Индия до Нил. А колко войни са водили помежду си Рим и Персия? Относно необходимостта от прецизиране: Ти използваш малко или много безличното понятие "държава" за средновековните кралства, царства и империи. Те обаче с а именно кралства и царства, които са изградени на феодален принцип- една мрежа от персонални клетви, лоялност, зависимост, обичаи, чиято легитимност е призната от алодиални господства. Тогавашните царства и кралства (държави) се лимитират до управляващите династии. Не случайно Лудввиг 14-ти казва "Държавата-това съм аз". Потърси адекватна литература за изграждане на познание и за известно време остави учебниците за средното образование и уикипедия. Поздрави.
цитирай
19. barin - Здравей, Мартине. Благодаря за ...
30.01.2021 16:20
Здравей, Мартине. Благодаря за коментара. За Персия не писах, макар че трябваше. Сметнах, че е твърде далече във времето. В първоначалния вид, който наполовина не излезе, а се наложи да допълвам допълнително имаше писано за Луи XIV и съперничеството между Англия и Франция. В Средновековието управляващите са на династия и правилно Гет ме пита за Хабсбургите. Може би трябва по-кратки да са ми темите.
Поздрави!
цитирай
20. fun1001 - ...тук, ми харесаха кратките коменти..
01.02.2021 13:24
на г жа Р.Копукова / 8
и на панацея,14 , не я знаем, коя е)

инак, Фактологията, единствено задръства Чистият Разум/ и Покой на Духа))
освен това, много пъти споменавам.Историята,е Колело, и притежава..
Уникалната функция, да се повтаря / с други "имена, и на друго "място)
Явлението,се нарича Синхроничност на Холографската Вселена
/в която живеем .._)

https://chitanka/text/26529-holografskata-vselena

поздрави,иване, даа, и най-добре занапред,накасвай истор.Периоди..
така, с допълнения, не става ясно,пък, и не е коректно!
Юлия
цитирай
21. barin - Здравей, Юлия. Темата при публи...
01.02.2021 15:18
Здравей, Юлия. Темата при публикуване още се обърка, но доколкото можах възстанових информацията и я оправих. Има два периода, които са пропуснати, но за моя изненада много хора я четат. Може би трябваше да са две теми, защото малко хора четат докрай.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645048
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031