Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2020 20:52 - Екологичната катастрофа в района на Аралско море след 1960 г.
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 9115 Коментари: 26 Гласове:
54

Последна промяна: 29.12.2020 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                 Аралско море до средата на миналия век беше четвъртото по големина. То не е море, а е езеро, но и Каспийско море също е езеро, макар че се казва море. То се намираше в пределите на Съветския съюз, а сега е разположено между Казахстан и Узбекистан. На неговите брегове няма големи градове. По-голям град е Аралск, който му дава името. Аралско море е било със следните характеристики до 1960 г., съгласно написаното във Wikipedia.:
Местоположение Казахстан, Узбекистан
Притоци Амударя, Сърдаря
Отток няма
Площ 7160 kmІ (2004 г., четири езера)
28 687 kmІ (1998 г., две езера)
68 000 kmІ (1960 г., едно езеро)
Дълбочина Средна: 8,7 m (2014 г.; северна част)
14 – 15 m (2005; южна част)
Максимална: 42 m (2008; северна част)
30 m (2003)
37 – 40 m (2005; южна част)
102 m (1989)
Воден обем 27 kmі (2007; северна част)
Надм. височина 42 m
Водосб. басейн 1 549 000 kmІ

 
                      В света е имало и други екологични катастрофи, но такава, като тази в района на Аралско море не съм чувал. Например катастрофи може да се предизвикат от изригването на вулкан, цунами, болсти, като например COVID-19. в новото време имаше едно заливане с цунами на много пристанища в страните от далечния изток в Азия. Беше причинено от земетресение по Коледа. Точно тази трагедия, в която загинаха много хора ме вдъхнови да започна да правя дарения. Успях веднага да изпратя пакет с домаконски съдове чрез кампанията, организирана от Червения кръст. След това досега съм направил общо 19 дарения към различни институции. 
                Причината за екологичната катастрофа в района между Казахстан и Узбекистан е единствено човешката намеса, по-точно реализирането на плана на СССР от 30-те години на XX-ти век за отглеждане на ориз и напояване на земите чрез отклонение на водите на двете реки, захранващи Аралско море- Амударя и Сърдаря. Те са достатъчно дълги и пълноводни, за да поддържат нивото на Аралско море, солеността. Влива се голямо количество сладка вода. Докъм 1960 година Аралско море е с площ от 68 000 кв. км, (почти колкото е площта на Ирландия да кажем), обем от около 940 000 куб.км, а на дълбочина е достигало до 68 м и в него е влизал водосток от 63 куб. км годишно, чрез двете големи реки, вливащи се в него – Амударя и Сърдаря.   Оттогава  обаче водният басейн започва драстично да губи обема си. Процесът по намаляване на водата в Аралско море е необратим и за да се възстанови екосистемата са необходими много години. Безвъзвратното му изчезване се дължи отчасти и на естествения процес на засушаване в Централна Азия, но най-вече на човешката дейност.  
image
 
 
                       От картата се вижда разположението на Каспийско и Аралско морета. Вижда се как реките Амударя и Сърдаря се вливат в Аралско море и носят 63 куб. м. вода годишно. Климатът в района е сух континентален и валежите са малко. Затова реките Амударя и Сърдаря имат голямо значение за поддържане на екологичното равновесие. Съдбата на Аралско море изглежда е предначертана още през 30-те години на миналия век, когато новата съветска власт решава да започне мащабно строителство на напоителни канали в района и чрез планова икономика, независимо от нереалистичните цели, да наложи масово отглеждане на ориз, зърно, плодове и най-вече памук, в този твърде сух за такава дейност регион. Така в стремежа си да победят природата, без да се прави сметка за последиците от нарушаването на екологичното равновесие, властите създават нов поминък за местното население – памукопроизводството. Този поминък продължава да се развива интензивно и през 60-те, в резултат на което нивото на езерото започва постоянно да пада с между 20 и 90 см всяка година. С всяка година загубата на вода се увеличава. 
           Освен естественото засушаване и изкуственото отклоняване, на и без това малкото вода за селскостопански нужди, но отгоре на всичко съветските власти решават да извършват и тестове с биологично оръжие там. За целта е използвана военната база Бархан, на вече несъществуващия остров Възраждане(Возрождение). На това място са правени и опити върху различни видове животни с бактерии на антракс, чума, бруцелоза, тиф и др. Към днешна дата базата отдавна е изоставена, а по официални данни се смята, че контейнерите с отровите се води са заровени. Да се надяваме, че това е така и, че няма опасност да попаднат в ръцете на терористи например, или пък от някой забравен ръждясал варел да изтече нещо странно, което да бъде разнесено от животните.
                image                      
                   От картата може да се види с колко се е свило езерото само за три десетилетия. При отдръпване на водата почвата не става за сеене и е неплодородна. При малкото количество влага се получава така, че измират много растения, които рстат при повече вода, животни, които не могат да живеят на суша с малко вода. Промяната води и до намаляване на рибата в Аралско море. Много видове риба живеят при по-сладка вода, не издържат на повишената соленост и измират. Еколозите отдавна са сигнализирали за изчезването на растителни и животински видове.
                 От 1960 до 1990 г. местността  напоена земя в Централна Азия  нараства от 4,5 милиона на 7 милиона хектара.  Нуждите на националната икономика на региона  във вода се увеличава 2 пъти.  Колекторно-дренажна вода,  идващи от полетата в канала на Сърдаря и  Амударя причинява натрупвания  от пестициди и други  селскостопански пестициди.  Валежи под формата на дъжд и сняг, както и  подземни източници дават Арал  морето е много по-малко вода от нея  загубен от изпаряване.  Ежегодно в Аралско море се влива много по-малко вода, отколкото се губи. 
"До 1990 година площта на напояваните земеделски земи в Централна Азия се увеличават от 4,5 млн. до 7 млн. ха. Нуждите за селското стопанство в региона нарастват от 60 до 120 км? годишно, от които 90 % се отклоняват за напояване. Така от 1961 годна нивото на морето започва да се понижава с нарастваща скорост от 20 до 80—90 см/годишно. Аралско море е силно замърсено, най-вече в резултат на опити с оръжие в бившата съветска база на бившия остров Возрождение, промишлени проекти и оттичане на торове преди разпадането на Съветския съюз. Част от водите на двете големи реки се отклоняват за обводняване на Сарикамишското езеро между Узбекистан и Туркменистан. Чрез големия Каракумски канал пък водите на Амударя служат на значителна част от бързо разрастващото се население на Туркменистан, включително на столицата Ашхабад. Преди построяването на напоителните съоръжения в езерото са постъпвали необходимите за поддържането му около 60 куб. км вода годишно, но след това количеството е редуцирано до 4 куб. км. Това е главната причина за екологичната катастрофа в района. Преди време Аралско море е било четвъртият по големина безотточен воден резервоар на земята. От 1960 досега е намаляло с 40 %, оставяйки зад себе си 26 000 кв. км солена пустиня. Допълнителна опасност идва от съветската база за изпробване на биологично оръжие. Съветските апаратчици са източили в памучните полета на Узбекистан и съседен Туркменистан водите на двете реки, които се вливат в Аралско море, оставяйки тези реки само като бавно движещи се поточета.В резултат на рязкото намаляване на притока на прясна вода бързо се повишава солеността на Аралско море, което довежда до измирането на много видове флора и фауна, които са приспособени за живот във вода с по-ниска соленост. Това довежда до закриването на риболовната промишленост и закриването на няколко пристанища. Рибно-консервната фабрика в Муйнак, построена на южния бряг, сега е дълбоко в сушата, на 50 км от водата. Това няма голямо значение — промишленият риболов е спаднал до нула поради високата концентрация на сол, торове и пестицидиПовишава се безрабтицата в региона на Аралско море, наблюдава се висока детска смъртност и малформации вследствие на неблагоприятната екологична обстановка."

 

    image
                  Корабите не са заседнали в някой залив и да чакат прилива. Те са заседнали завинаги в Аралско море, ръждясват и никога няма да бъдат отново въведени в строя за експлоатация.
 От години опасните вещества са се просмукали в почвата и сега вятърът разнася отровния пясък на стотици километри. Температурите на острова през лятото достигат до 60 градуса. Ще могат ли да издържат такива температурни пикове и амплитуди заровените там опасни биологични материали? На този въпрос засега не могат да отговорят нито руските учени, нито американските. Последните, впрочем, провеждат там свои изследвания още през 2005 г., но данните от тях веднага са били засекретени. Напълно е пресъхнала източната част на Аралско море, която се намира на територията на Узбекистан. Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели. На това място в момента е останала само неголяма заблатена лагуна. 
image
                   
                     Географско разположение на Аралско море на физическата карта на района.
                  През 2005 г. Казахстан построи язовир между Северно Аралско море и Южно Аралско море в опит да спаси част от езерото. Промените са с много тежки последици за живеещите около Аралско море хора. Няколко общности се разпаднаха напълно. Заради намалялата вода зимите в района станаха по-студени, а летата - по-горещи и сухи. Язовирът, разделящ Северно Аралско море от пресъхващите остатъци от южната част, е завършен през 2005 г. За едно десетилетие по статистически данни уловът на риба в района на Къзълорда се е увеличил четири пъти. През същата 2005 г. Казахстан построява и Кокаралската стена между малкото и голямото езеро. Водата вече не е толкова солена и затова рибата е по-разнообразна. Бреговата линия, която преди се беше отдръпнала на 100 км от пристанищния град Арал, сега е на 20-25 км от него. От някои села вече може да се стигне до водата пеша. 
image

              Аралско море преди и сега
           Около Аралско море живеят повече от 60 милиона души. Постепенното пресъхване нанася огромни поражения на риболовната индустрия в областта, оставя след себе си "гробища на кораби" и големи площи със солен пясък, който, разнасян от вятъра, уврежда почвите. Случилото се в средна Азия край Аралско море е пример как човешката намеса може да доведе до необратими процеси на загиване наживота, обезлюдяване и появата на нова пустиня- Аралкум. Когато прахта от другите пустини, подобно на Сахара полети в някоя посока, накрая се разсейва над тъмния океан, където става видна за човешкото око. Но в Аралкум контрастът между наземен и пренасян по въздуха пясък е минимален, а и облаците пречат на видимостта. Сателитите изпитват трудности при определянето на количеството прах в пустинните бури, а почти невъзможно е да се набави адекватна проба от пясъка. Така много от въпросите за пустинните бури, свързани с екологията и отражението върху здравето на хората остават без отговор. Серията кадри започва от 2000 г., когато езерото вече е нищожно в сравнение с това, което е било преди началото на напоителния проект през 60-те години на миналия век. Постепенно Северно Аралско море се отделя от Южно Аралско море, което пък се разделя на източна и западна част, а те са едва свързани в двата си края.
Следващата година връзка между тях вече няма и източната част, макар и по-голяма по площ, бързо изчезва за няколко години. От 2009 г. до 2014 г., въпреки няколкото години с добри валежи, свиването продължава, докато тази година източната част изчезва напълно. 
                      Наличието на контейнери с отровни вещества и биологично оръжие в пресъхналите райони допълнителном усложнява обстановката. При евентуално попадане на контейнерите в ръцете на терористи или ненормални амбициозни лидери с болни промити мозъци никой не може да предположи какво може да се случи. Засега никой не се осмелява да наблезе в пясъците и пресъхналата част, но с течение на времето почвата ще изсъхне и контейнерите ще са достъпни. Градовете, които са били по крайбрежието вече са на 80-100 километра от водата. Днес в изоставените крайбрежни градове и села, могат да се видят отдавна забравените кейове, пристанища и лодки. Имало е два неуспешни опита за преграждане на двете части, за да може поне едната да се пълни и да се разреши частично рпоблема, но са неуспешни. Първият е от жителите на най-големия град в района Аралск, а вторият от строителна фирма. 
            Сухото дъно на Аралско море е покрито със сол, пестициди и токсични химикали. Пясъчните бури носят тази смес стотици километри, отравяйки земята и хората. Учените откриват следи от аралска сол в Скандинавия, Антарктика, Норвегия, Беларус ... Земята на Аралско море е толкова солена, че нищо не расте по нея. Хората не засаждат градини, солени блата избиват навсякъде. Отгоре е солена кора, а под нея е кална тиня, а ако стъпиш в нея, ще потънеш и повече няма да изплуваш. Само на 22 километра от Аралск, на езерото Жаксикилиш, са концентрирани най-големите природни резерви в Казахстан - 20 километра „бяло злато”. Тук сол се добива и произвежда в продължение на 90 години, резервите ще бъдат достатъчни за повече от едно поколение. Казахстан е богата страна на полезни изкопаеми.
                      От нас хората зависи дали може нещо да се направи за възвръщане на Аралско море. Според мен изглежда след 60 години е вече късно, но трябва да се предприемат  някакви мерки им опити. 
                    Накрая искам да призова русофилите и русофобите да не използват написаната тема за разразяване на спорове. Аз не спадам нито към едните, нито към другите. Весело посрещане на Новата 2021 година!
       



Гласувай:
54



1. catforlife - https://youtu.be/P4mWkJUWO54
29.12.2020 22:17
И на мен ми беше интересна тази тема-даже и посветих един пост! Много е тъжно...,но поне може да служи за пример-Лош пример...Поздрави с песента в линка-тематично!
цитирай
2. barin - Благодаря, Диди. Преди лягане ще я ...
29.12.2020 22:28
Благодаря, Диди. Преди лягане ще я изслушам.
Весели празници!
цитирай
3. bojo12345 - Дано се обърне равновесието и да започне мислене на стопани към своята си земя!
31.12.2020 10:51
Чудесен материал, макар и тъжен, но все пак биещ камбаната за добро!
Весело посрещане на новата година, барин, нека да е щастлива за теб и семейството ти!
цитирай
4. barin - Здравей, Божо. Наистина е доста ...
31.12.2020 11:45
Здравей, Божо. Наистина е доста тъжен материала, но е така. Може би не трябваше точно между празниците да я публикувам.
Весела Нова Година!
цитирай
5. vled - Барин, пак ме изненада с разностранните си интереси :)
31.12.2020 15:28
Ето нещо по-оптимистично. :)

Известно е, че слънчевата активност играе огромна роля върху Земята и хората, включително върху климата. Вероятно поради необходимостта от голям отрязък от време за наблюдение досега не е забелязана периодичност и цикличност в промените на слънчевата активност. Има такива цикли и това са, от една страна, 4 цикъла от по 30 години, при които се редуват:

1.30 години период на нормална активност - нормален климат
2. 30 години период на повишена активност - по-топъл климат
3. 30 години период на нормална активност - нормален климат
4. 30 години период на понижена активност - по-студен климат

В същия ред, но на 4 по-големи цикъла от по 120 години отново се променя активността на Слънцето, т.е. имаме 2 паралелно работещи циклични кръга – един от по 30 и един от по 120 години.
Това силно влияе на климата на Земята. Можем да си представим какъв би бил климатът, когато тези 2 цикъла съвпаднат в най-ниската и в най-високата си точка! Оттам идват и така наречените ледникови периоди, а сега преживяваме период на съвпадение на най-високата точка и най-топъл климат! Днес го наричат „климатична промяна”.
Всъщност климатична промяна няма, или ако има промяна вследствие човешката дейност, тя е незначителна. В днешно време сме в най-високата степен и на двата цикъла, като това ще продължи до 2020 г., когато започва нов 30-годишен цикъл на относително нормална активност и нещата с климата ще се подобрят.
...
В исторически план се наблюдават съществени колебания в нивото на Аралско море. Свидетелство за това е намирането остатъци от дървета, расли по дъното на морето.На пресъхналото му дъно са намерени и останки от две селища и мавзолеи.

цитирай
6. barin - Здравей, vled. Зная ги тези 30-г...
31.12.2020 15:39
Здравей, vled. Зная ги тези 30-годишни и 60-годишни цикли. Напомнят ми за старобългарския календар, където има 5 12-годишни цикли на петте стихии, които управляват света. Може би има нещо общо. Относно периодите съм забелязал, че преди зимите бяха по-студени, а летата не толкова горещи. Като цяло валеше повече от сега, но статистиците отричат да е така. Надеждите са по някакъв начин природата да се възстанови. Така се е случвало и на други места, като например на север, където ледът се е топял и възстановявал, но сега отново намалява. От стари хора съм чувал да казват"Бог си знае работата".
Весело посрещане на 2021 година!
цитирай
7. vled - Бог си знае работата, Барин
01.01.2021 14:28
Честита Нова Година!
Бъди здрав и все така креативен :)
цитирай
8. barin - И ти също, vled. Нека Новата година ...
01.01.2021 14:39
И ти също, vled. Нека Новата година ни донесе повече положителни емиции и щастие!
цитирай
9. batogo - !!!:))) Честита Новата 2021 година, Ванка!
02.01.2021 06:22
Поздравления за изнесената Истина!
Всеки, който унищожава природата, независимо дали е човек, общност или държава, унищожава себе си. Вселенски Закон за причините и последствията, според който каквото причиняваш, това получаваш!
Здрава, успешна и мъдра да е Новата година за теб и семейството ти, приятелю!
цитирай
10. barin - Честита Нова година на теб, Оги. ...
02.01.2021 06:41
Честита Нова година на теб, Оги. Пожелавам ти здраве, което е най-важно, щастие, много пари и късмет!
цитирай
11. nebonebo - Честита 2021 година!
02.01.2021 20:40
Здравей, barin! И да си жив и много здрав, както и близките ти!
Чудесна информация! Лека! :)
цитирай
12. barin - Благодаря, Дени. И на теб всичко ...
02.01.2021 21:22
Благодаря, Дени. И на теб всичко най-хубаво да ти се случва през 2021 година!
цитирай
13. zaw12929 - ИНТЕРЕСЕН, ПОЛЕЗЕН ПОСТИНГ П...
03.01.2021 22:02
ИНТЕРЕСЕН, ПОЛЕЗЕН ПОСТИНГ
ПОЗДРАВИ УСПЕШНА ДА ВИ Е НОВАТА 2021 ГОДИНА!
цитирай
14. barin - Успешна и сполучлива да е 2021-ва ...
03.01.2021 22:25
Успешна и сполучлива да е 2021-ва година и на теб, Зав!
цитирай
15. blagovesteliseev - за съжаление
04.01.2021 21:03
няма шанс за обръщане на тенденцията.
цитирай
16. barin - Здравей, Благо. Веднъж наруши ли се ...
04.01.2021 21:38
Здравей, Благо. Веднъж наруши ли се екологичното равновесие се трудно се възстановява. Мисля, че скоро няма да стане, за далечно бъдеще- не мога да преценя.
Поздрави!
цитирай
17. nedovolen - Не е по темата, но заради величието ...
07.01.2021 10:34
Не е по темата, но заради величието на днешния ден, надявам се авторът да ми прости.
Честит имен ден, Иване!
Здраве и късмет!
Късмет, защото, използвах го много тези дни, прасетата на съседа бяха здрави, но покрай Коледа имаха лош късмет.
:)))
цитирай
18. barin - Няма значение, Николай. И тук може ...
07.01.2021 10:40
Няма значение, Николай. И тук може да се честити именния ден. Благодаря за пожеланията. Винаги трябва късмет.
цитирай
19. batogo - !!!:))) Честит имен ден, Ванка!
07.01.2021 19:59
Бъди жив, здрав и все така мъдър изследовател - търсач на Истината!
Наздраве и весел празник, приятелю!
цитирай
20. barin - Благодаря за пожеланията, Оги. И ...
07.01.2021 20:31
Благодаря за пожеланията, Оги. И тук може да се публикуват пожелания, както направи Николай( nedovolen) малко преди теб. Снощи четох някои неща и скоро ще има тема.
Поздрави!
цитирай
21. donchevav - Честит имен ден! Бъди здрав и все ...
07.01.2021 22:05
Честит имен ден!
Бъди здрав и все така любопитен към многоликия свят около нас!
цитирай
22. barin - Благодаря, Вени. Току-що прикл...
07.01.2021 22:58
Благодаря, Вени. Току-що приключих с празнуването и почерпването.
Поздрави!
цитирай
23. rosiela - Поздравления.
12.01.2021 21:07
Много интересни факти, направо нови и изненадващи за мен.
цитирай
24. barin - Наистина са интересни, Роси. Всяка ...
12.01.2021 22:02
Наистина са интересни, Роси. Всяка вечер чета интересни неща, за които информацията е малко. Днес например за изчезналия самолет край Индонезия. Малко се говори и пише за него, за разлика от този през 2018 г. от Малайзия.
Поздрави!
цитирай
25. rosiela - Там е мътна и кървава - мине ли самолет над Индонезия, все се разбива. Стана вече закономерност.
12.01.2021 22:03
barin написа:
Наистина са интересни, Роси. Всяка вечер чета интересни неща, за които информацията е малко. Днес например за изчезналия самолет край Индонезия. Малко се говори и пише за него, за разлика от този през 2018 г. от Малайзия.
Поздрави!

цитирай
26. barin - Четох за много самолетни катаст...
14.01.2021 22:18
Четох за много самолетни катастрофи край Индонезия, Роси. Повече, отколкото предполагах.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3645670
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031