Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2020 21:45 - Надписите от Омуртагово време
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 17032 Коментари: 78 Гласове:
60

Последна промяна: 05.03.2020 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        Българският владетел Омуртаг е известен като  "Строителя" Грузинците си имат цар Давид Строител, а ние- кан Омуртаг Строител. Омуртаг не е водил много войни по време на своето управляние, но когато е трябвало и се е налагало е действал решително и с твърда ръка. Той е управлявал държавата през периода 814-831 г. Наследник е на Крум, а след него идва Маламир. Има известни спорове, че между Крум и Омуртаг има трима, управлявали за година и половина, както и след неговата смърт  , че има управленска криза, но аз не съм на това мнение. Боян-Енравота е бил лишен от престола, вероятно заради християнски убеждения, а Звиница умира млад. Затова кан Маламир( 831-836 г.) го наследява. Налице е една приемственост от предхождащите владетели и трайна външна политика към приобщаване на народа ни и преодоляване на различията.  За повече подробности за този период от българската история може да видите подредбата на темите в предния постинг:
Блогът на barin :: Св. Енравота-Боян, княз български;
Блогът на barin :: Делата на хан Омуртаг;
Блогът на barin :: родът Дуло;
Блогът на barin :: Дипломацията през Първото Българско царство
                       Препратките ги поставям, за да няма повторение на текстовете. Точно с Боян-Енравота- първата християнска жертва в България започнах преди близо 5 години в блога. Сега отново споменавам за нега, защото имам много взаимно свързани теми, калкото и различно да изглеждат и в широк диапазон. 
                   По времето на кан Омуртаг българите успяват да поставят земите си под свой контрол и да консолидират властта. Те разширяват границите си и територията ни е много голяма. Граничим с двете империи в Европа- Франкската и Източната Римска( Византия). България е голяма и по нищо не отстъпва на империите. Другите държави се съобразяват с нас и ни отчитат като фактор. Терминът"Велики сили" е въведен в употреба много по-късно, когато България я няма на политическата карта на Европа. Ако през IX-X в. го имаше, ние щяхме да сме една от трите в Европа: Византия, България, Франкската империя, подредени не по значимост, а от изток( югоизток) на запад.
   image
 
    
                     Една приятна за гледане карта на България- ехо от далечното минало.
                        Сега справка, която дават за кан Омуртаг:
                "Омуртаг (814 – 831) бил достоен приемник на своя велик баща кан Крум. През 816 г. кан Омуртаг предложил на император Лъв V да подпишат нов 30-годишен мирен договор, в който се уточнявали южната граница на България и размяната на военнопленници. Подписването на мира с Византия се оказало полезна и навременна мярка, тъй като пред кан Омуртаг стояла задачата да възстанови разрушенията от 811 г., да консолидира вътрешно страната и да уреди отношенията с останалите съседи.
Заради провежданата от Омуртаг политика на централизация на канската власт, ограничаваща правата на славянските князе, племената на ободритите и тимочаните, живеещи по средното течение на р. Дунав, поискали да се отцепят от България и помолили за военно и политическо покровителство франкския император Лудвиг Благочестиви. След наказателния военен поход, в който българският флот (създаден по времето на кан Крум с цел завладяване на Константинопол) достигнал до средното течение на р. Дунав, с франките бил сключен договор и териториите, населени с тимочани и ободрити, били върнати в състава на Българската държава. Основните крепости в района – Браничево, Белград, Срем, Сланкамен и Буда – остават задълго в пределите на България (карта).
Около 820 г. хазарският хан въвел юдаизма като официална религия, което довело до гражданска война на религиозна основа. Печенегите, маджарите и живеещите там българи въстанали срещу налагането на юдаизма. Кан Омуртаг изпратил войска в помощ на въстаниците, опитвайки се да върне част от старите територии на Велика България. Това дало повод на много българи, живеещи на изток от река Днепър, да се преселят в Дунавска България.
              През 823 г. кан Омуртаг се намесил в гражданската война във Византия на страната на император Михаил ІІ. С решаващата помощ на българската войска византийците победили претендента за престола Тома Славянина.
Кан Омуртаг съчетавал активната външна политика с мащабна строителна дейност. Мирът с Византия дал възможност за построяването на много мостове, пътища, крепости и дворци. Напълно възстановена била столицата Плиска, в която били издигнати голям храм на Тангра и алея с каменни колони с имената на покорените в Тракия градове. За надписи върху колоните била използвана гръцката азбука. Укрепен бил вътрешният град, където били дворецът на владетеля и жилищата на неговите приближени. Започнал и строеж на външния град, ограден с висока 12-метрова стена, в който са били разположени обществените сгради, храмовете и жилищата на столичното население. Един от най-известните надписи върху мраморна колона гласи: “Човек и добре да живее – умира, и друг се ражда. И нека роденият по-късно, като гледа това, да си спомни за онзи, който го е направил. А името на владетеля е кан сюбиги Омуртаг”.
По времето на кан Омуртаг била проведена важна военно-административна реформа. Целта била да се укрепи централната власт. Страната била разделена на военно-административни области, наречени “комитати”. Назначените в тях управители били лично подчинени на кана. Специален статут имал районът около столицата, чието управление било поверено на “вътрешните боили”. Първи заместници на кана били кавханът и ичиргубоилът. При особено важни за държавата въпроси мнение изразявал и съветът на боилите, в който били представени членовете на българската аристокрация.
По време на управлението на кан Омуртаг се задълбочил проблемът със славянското християнизирано население в България. Славяните правели все по-чести опити за отделяне от държавата. Въпреки голямата веротърпимост, този факт карал водачите на големите български родове да виждат в християнството сериозна опасност, която се изразявала в следното:
1. Чрез християнската религия византийците започнали да налагат своето културно влияние върху славяните, което им давало повод да претендират за участие в държавното управление.
2. Християнската религия не допуска съществуването на други богове, а това означава, че не могат да се изповядват традиционните религии и духовни учения сред българите.
3. Отделянето на религиозната власт от кана притеснявало българите, защото по този начин се нарушавал принципът, че властта на кана е дадена от Бога, затова канът е и върховен жрец. При християнството в държавата се появява втора власт – тази на патриарха. Това създавало опасност от двувластие, което означава, че българската държава нямало да бъде единна.
               Поради тези причини водачите на големите родове не искали християнството да бъде налагано като официална религия в държавата. Голяма част от българите виждали в християнството (проповядвано от основният им враг – византийците) опасност за съществуването на Българската държава.
Кан Омуртаг умира през 831 година. Най-големият му син – Енравота, бил лишен от баща си от правото да наследи владетелския трон, тъй като попаднал под влиянието на християнския проповедник Кинамон. Не е изяснено защо средният син Звиница не наследил Омуртаг. На престола през 831 г. бил поставен третият син – Маламир, с уговорката, че негов приемник ще бъде синът на брат му Звиница – Пресиан.
Мирната политика на кан Омуртаг, активното строителство и провеждането на административната реформа укрепили централната власт и засилили мощта и авторитета на Българската държава. По време на управлението на кан Крум и на кан Омуртаг България била най-силната държава на Европейския континент."
                Вижда се от подадената информация, че Омуртаг е безспорно успешен наш владетел. Според мен един от дванадесетте, които творческия колектив през миналата година избрахме при съставянето на Сравнителния календар( за всеки месец имаше избран по един владетел, един светец, един кръст и отдолу информация от църковния и старобългарския календари)
                    От времето на кан Омуртаг са запазени много надписи. Най-важните и съществените са :
Търновския, Сюлейманкьойския и Чаталарския.
                 Търновски надпис от Омуртаг:

 

                image      
                  "Кан ювиги Омуртаг,обитавайки своя стар дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата преславни дома, като измери разстоянието, направи могила и от средата на тази могила до стария му дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омуртаг кан сюбиги. Нека бог го удостои да живее сто години." 
              КАНАС не е нищо друго освен един стар вариант на титлата КНЯЗ, както доказва отдавна проф. Ганчо Ценов, а пълната титла КАНАС У БИГИ има значението КНЯЗ В БОГА (КНЯЗ ОТ БОГА). Гърците дават превод EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел (владетел в Бога). ARXONTOS е еквивалентът на КАНАС- княз, владетел. Произходът на титлата КАНАС е неудобен както за нашите, така и за чуждите учени. Признанието, че думата е от палеобалкански произход ще запрати стотици томове историческа литература за вторични суровини и ще срине много авторитети. Това е една от причините до ден днешен да се спекулира със значението на титлата носена от нашите древни владетели. 


                     Търновският надпис се намира на колона в църквата"Св. 40 мъченици".
       
         
                     Сюлейманкьойския надпис:
            
image           
                     От написаното трудно някой ще разбере значението. Затова ще публикувам тълкуването му:
                     
…пратеничества. И изпрати кавхан Иратаис, за да сключи мир за 30 години. Първата от 11 съгласувани глави е за територията. Нека тя да бъде от Девел до Потамокастел и между двете Авролева и до многото мостове между Балдазена и Агатоника и до Левка и до Костанция и до Макри ливада и до Хеброс (Марица) и до планината Хемус (Стара планина). Дотук стана установяването на границата. Втората глава е за славяните, които са под (властта) на императора. Те трябва да си останат там, където са били заварени, когато избухна войната. Третата глава е за останалите славяни, които не са подчинени на императора, от крайморската област. Той трябва да ги изпрати обратно в селищата им. Четвъртата глава е за пленниците-християни и за заловените…, за турмарсите, спатариите и комитите; той ще даде…за обикновените войници душа за душа. По два бивола ще даде той за онези, които са били заловени в крепостите, ако…селата. Ако е избягал стратег…   
                       
Сюлейманкьойският надпис на кан Омуртаг съдържа информация за сключения между България и Византия през 815 г. тридесетгодишен мирен договор. Намерен е близо до село Сюлейманкьой (дн. Сечище, североизточно от Плиска).

Опитът на Омуртаг да продължи политиката на враждебност към Византийската империя търпи неуспех. Вътрешните сътресения, както и поражението, което понасят българите през 814г. в Тракия принуждават новия владетел да потърси сближение с Византия. Той ясно съзнава, че страната се нуждае от мирна и съзидателна политика, така че да бъдат завършени реформите на кан Крум в управлението - със сключения договор Омуртаг узаконява разширените от баща му Крум граници на българската държава, като едновременно с това осигурява мир, благодарение на който укрепва още повече канската власт, разгръща широка строителна дейност и издига България като политически фактор наравно с Византия и Франкската империя.

         Според византийската традиция, при сключването на мирни договори са изпращани пратеници в столицата, или близо до границата на една от договарящите се страни. Всяка страна изготвя проектодоговор, съдържащ само задълженията на изготвящата го страна. Когато двете предложения бъдат приети, се изготвят два екземпляра - един на гръцки и един на езика на отсрещната страна, като всяка от тях получава екземпляра на другата. Условията на договора се потвърждават с взаимни клетви, полагани според религията на всяка от страните. Като се има предвид тази традиционна пракhttps://www.facebook.com/364889013675039/photos/1141039309393335/тика, то Сюлейманкьойският надпис представя византийския екземпляр на мирния договор от 815 г. със задълженията, поети от императора.     

                    Чаталарски надпис:
       
    image

Чаталарски надпис на кан юбиги Омуртаг:

"Кан юбиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил. Обитавайки стана Плиска, той направи аул на Туча [р. Тича] и премести войската си срещу ромеите и славяните. И направи изкусно мост на Туча заедно с аула и постави в този аул четири колони и върху колоните постави два лъва. Нека бог даде на поставения от бога владетел, като тъпче добре с нозете си императора, докато Туча тече и докато [слънцето сияе], като владее над многото българи и като подчинява враговете си, да проживее в радост и веселба сто години."   
                      Забележете: в земята, където се е родил. Омуртаг не е побеждавал византийския император, а е сключил мир с него. Въпреки това си пожелава да го тъпче, докато река Тича тече. Има символика: предишните владетели са побеждавали империята много пъти. Чаталарският надпис се датира от 822 г.
    image     

                      Карта на Омуртагова България в края на неговото управление.
                     Кан Омуртаг е известен, освен с надписите си и със строежите. Той е възстановил Плиска- нашата столица, разрушена от император Никифор I Генник, край Велики Прерслав има Омуртагов мост( заведение, предпочитана дестинация от местните хора за събирания по различнни поводи, до с. Хан Крум- Омуртагов Аул.                 
                  През есента на 814 г. българи и византийци се сблъскват в околностите на крепостта Бурдизо. Византийците печелят с хитрост, а самият Омуртаг едва се измъква жив от битката. Стига се до мирен договор, който най-накрая да сложи край на неспирните сражения, започнали още по времето на Крум. Византийските историци описват с почуда и негодувание ритуалите, придружили подписването на мира. Враждуващите страни вземат решение да се сключи договора и според християнските обичаи на византийците, и според езическите на българите. По този начин Омуртаг цели да демонстрира равностойността на езичеството спрямо християнството. За целта император Лъв V „излива на земята вода от чаша, обръща саморъчно конски седла, докосва се до тройна юзда и вдига трева нависоко.“ Накрая дори „разсякъл кучета и ги употребил за свидетели.“ 
                 Омуртаг е успял да си оправи отношенията с Източната Римска империя, хазарите и Франкската империя. Дори се е притекъл на помощ на Византия по време на бунта на Тома Славянина:
       image         
                    В музея в Плиска има запазени неща от времето на кан Омуртаг.
image
                   
                      Омуртаговата колона.
                  Запазен е и медальонът на кан Омуртаг. 
            image         
                      Името на владетеля Омуртаг се среща и като Муртагон в някои документи. Може би при превода има трансформация на името, но у нас се е наложило Омуртаг. В България има град Омуртаг, както и на много князе от Първата Българска държава. Наскоро забелязах, че в моя роден град Варна има улица"Хан Севар".
                    При надписите на Омуртаг имаме засичане на двата вида календарно отбелязване на годините- българско и византийско. На малко места в летописите, от които черпим информация има подобно нещо. Затова владетелите ни от VIII в. са с неизяснени години на управление и съм срещал разични варианти. Още при кан Кардам обстановката в България се успокоява и преминаваме от отбранителна към нападтелна политика. Настъпва благодатно за българите време, предшестващо златния век на цар Симеон Велики..

                Аулът на хан Омуртаг е старобългарско укрепление, разположено на пътя между старопланинските проходи Ришки и Върбишки и първата българска столица Плиска. Останките от него са открити върху полегат склон на 2 км югоизточно от с. Хан Крум., Шуменска област, в местността Хисаря, близо до река Камчия (през средновековието Тича). В очертанията му се се включват останки от раннохристиянски църкви, късноантично селище, тракийски могилен некропол, славянско селище от VІІ-VІІІ в. Славянското поселение е разположено на площ около 200 мІ и не е било укрепено. Жилищата са полувкопани в земята, разположени на групи на известно разстояние една от друга. Стените им са изградени от плет, измазан с глина, а покривът е покрит със слама. В землянките има пещи и огнища. Това е най-старото известно засега славянско поселение в района. От пътя за Върбишкия проход има обозначителна табела за Аула на хан Омуртаг.
image
                Надписите на кан Омуртаг са зенни и от тях получаваме богата информация за живота на българите. С малко думи е казано много. Омуртаг е сполучлив български владетел от Първот Българско царство, който добре се вписва в поредицата на наши силни владетели от рода Дуло. Накрая, като сте прочели събирателната тема за кан Омуртаг може да чуете песента на група Епизод:
 ЕПИЗОД - "Омуртаг" (от албума "Великите владетели" - 2019 г.) - YouTube
                




Гласувай:
61



1. kvg55 - barin,
05.03.2020 22:11
Да, един велик български владетел!
цитирай
2. barin - Така е, kvg55. Както често се случва ...
05.03.2020 22:12
Така е, kvg55. Както често се случва си първият коментирал.
Поздрави!
цитирай
3. dobrodan - Чудесно, барин, както
05.03.2020 22:47
винаги впрочем :), енциклопедично точен.
цитирай
4. barin - Благодаря, Добродане. Приятен ...
06.03.2020 06:14
Благодаря, Добродане.
Приятен ден!
цитирай
5. rosiela - Поздравления.
06.03.2020 09:06
Много интересен материал си намерил. Не е лошо и днес първенците да се отпечатат на някой камък, че какво ще бъде - не се знае, знае ли се?!
цитирай
6. barin - Вярно е, Роси. Не само да се бият в ...
06.03.2020 09:14
Вярно е, Роси. Не само да се бият в гърдите и да режат ленти. Аз отдавна работя по въпроса името ми да е отбелязано след смъртта ми и да не съм забравен напълно от наследниците.
Поздрави!
цитирай
7. fun1001 - кои са тезз Първенци, къде са???
06.03.2020 10:32
rosiela написа:
Много интересен материал си намерил. Не е лошо и днес първенците да се отпечатат на някой камък, че какво ще бъде - не се знае, знае ли се?!

цитирай
8. leonleonovpom2 - Поздрави, Адаш!
06.03.2020 14:20
Чудесен материал за един от най- значимите ни владетели Въпреки ,че периодът на управлението му се смята за мирен, довел до разцвет на културата и на строителството ,той има победи над франките и е охладил мераците им за повече завоевания
Да, кан произлиза от канас Титлата княз произлиза от тази титла, както и кан и хан Понеже сме християни, според мен е редно, да акцентуваме на канас/ Княз/ Защото тя е общоевропейста титла! Подобно на римската цезар, с времето е станала неивн еквивалент , а цар съответсдтва на император и е първостепенна !За нас и родствените ни народи!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
9. barin - Здравей, Адаш. Не случайно пиша ...
06.03.2020 14:39
Здравей, Адаш. Не случайно пиша втора тема за Омуртаг, а има и още няколко, които са свързани с него. Той е забележителен владетел. Не винаги трябва да се прибягва до война. Кан Омуртаг е намерил средното положение за решаване на проблемите за държавата.
Поздрави!
цитирай
10. iliyanv - Чш, поне да му беше научил името
06.03.2020 17:25
Муртаг.
цитирай
11. barin - Здравей, Илияне. Не че на знам за ...
06.03.2020 18:01
Здравей, Илияне. Не че на знам за името Муртаг( Муртагон), но колко хора щяха да разберат за кого става въпрос в темата? На едно място към края само написах, че съм срещал името на владетеля Омуртаг като Муртагон.
Поздрави!
цитирай
12. didanov - здрасти барин
06.03.2020 19:05
не разбрах на какъв език е писано за Омуртаг, на гръцки, на български с гръцки букви или старобългарски?
ти как си обясняваш особеното звучене на българските титли като кавхан, ичигурбоила, тархан (за канас смятам е ясно). Е не могат да се сравнят с ужасните тюркски имена в Тарихито, но струва ми се, че тогавашните българи не говорили много много славянобългарски. Поздрави.
цитирай
13. barin - Здрасти, Диданов. Мисля, че пов...
06.03.2020 19:17
Здрасти, Диданов. Мисля, че повечето е на гръцки, но не съм сигурен. Буквите ми изглеждат по-особено. Не вярвам да е старобългарски, може би най-вероятно български текст с гръцки букви. Кирилицата е създадена по-късно. Изглежда езикът на българите през първите век и половина не се е променил съществено и ако е имало фонетични промени, те са от управлението на Омуртаг. Титлите не ми звучат по български, особено след като се отхвърли тюркската теория. Може би са наложени или неправилно преведени и разпространени. Езикът, който наричаме славянобългарски постепенно се налага след Крум , когато става приобщаването на различните племена и формирането на хомогенен български етнос.
цитирай
14. barin - Като допълнение, Диданов извън ...
06.03.2020 19:18
Като допълнение, Диданов извън темата- препоръчах на потребител geridi да погледне в твоя блог. Тя ми писа, че харесва написаното от мен и Леон по отношение на историята.
цитирай
15. barin - Здравей, vled. Има противоречия в ...
06.03.2020 20:27
Здравей, vled. Има противоречия в изворите, но умишлено поставих и двата. По звучене канас, княз, кьонунг и още няколко титли звучат сходно. Така е и при цезар- кесар-цар. Има прилика и заемки от едно място към друго. Засега съм доволен през първия ден от темата си. Очаквам от другите места отзивите. Дейността на Омуртаг заслужава да се споменава и да бъде за пример.
Поздрави!
цитирай
16. dobrodan - Ами.....да дам малко информация за "князете"......:):):)
06.03.2020 23:52
Канартикин. Кронпринц, нали така? Текин или тегин е абсолютно тюркска титла за принц, не срещнах нито едно друго обяснение.
Канар - Каназ. R=Z. Преходът е напълно възможен и твърде вероятен в конкретния случай. Княз гарантирано възниква като титла след навлизането на огузкия Z-език.
Това с акенас не е невъзможно, обаче в случая никак не е убедително.
цитирай
17. barin - Здравей, Добродане. Канартикинът ...
07.03.2020 06:20
Здравей, Добродане. Канартикинът е престолонаследника. Тази титла е единствената, която не се получава по заслуги на бойното поле. Възможно е да идват по показания от теб начин. Много време мина, когато четох за титлите, дори имам и тема за това. Княз е титла, която я има в много държави, особено след приемане на християнството.
Поздрави!
цитирай
18. get - До 17. dobrodan и 18. barin - ДОСЕЖНО КАНА//CAN Омуртаг ... този от медальона, с ТИПИЧНО ХРИСТИЯНСКИТЕ инсигнии НА ЕВРОПЕЙСКИ ВЛАДЕТЕЛ?
07.03.2020 14:25
barin написа:
Здравей, Добродане. Канартикинът е престолонаследника. Тази титла е единствената, която не се получава по заслуги на бойното поле. Възможно е да идват по показания от теб начин. Много време мина, когато четох за титлите, дори имам и тема за това. Княз е титла, която я има в много държави, особено след приемане на християнството.
Поздрави!


Статия писана на 16 декември 2019 г. от автор: Иван Бакалов

ПОЯВИ СЕ ВТОРИ ЕКЗЕМПЛЯР ОТ УНИКАЛНИЯ МЕДАЛЬОН НА ХАН ОМУРТАГ. ИЗЛИЗА НА ТЪРГ В НЮ ЙОРК.
<< Нумизматът Митко Станков го е открил в частна колекция. Собственикът веднага го пуснал за продажба >>

„ЗЛАТНИЯТ МЕДАЛЬОН НА ХАН ОМУРТАГ” е уникат, който се пази в Националния исторически музей, И ВЕЧЕ ИМА ВТОРИ ЕКЗЕМПЛЯР.
Той се продава на търг в Ню Йорк от аукционната къща „Класик нумизматик груп”. Търгът ще се проведе на 15 януари, а още отсега може да се наддава и по интернет. Началната му цена е 30 хил. долара, което според правилата на търга представлява 60% от оценката на медальона, която е 50 хил. долара.
Медальонът е изключително ценен артефакт от средновековната история на Европа. С него са илюстрирани кориците на две издадени на Запад книги за българската история.
Медальонът е открит в частна колекция от нумизмата и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена. Той бил помолен да даде становище за колекцията и открил в нея монетата. Собственикът не пожелал да му я продаде и я изкарал на търг, както разказва самият Станков.
- Следва текста от интервюто с нумизмата Митко Санков:

„ВЪПРОС: Казахте, че сте открили нови монети на хан Аспарух. Ще ги покажете ли? В какво качество са?
– Качеството им е отлично. Ще ги обявя едва след като ги публикувам в монография. Вероятно не на български език.
ВЪПРОС: Новите монети на хан Аспарух от същият тип ли са като първата, която се появи на търг преди 8 години?
– През VII век в обръщение в Източно-римската империя (НАРЕЧЕНА СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО й през XVI век ВИЗАНТИЯ) са се наложили златните солиди, с какъвто дизайн е и солидът на кан Аспарух. И новите, непубликувани досега монети, са солиди с портрет на българския владетел. Останалото (аргументи, надписи, четене, стил и варианти) ще публикувам. Плагиати, хора със слаба квалификация, чакат жадно да откраднат чужди идеи, за да се накичат с титли и звания. Затова, първо ще публикувам в научни издания.
ВЪПРОС: Дълго ли ще чакаме?
– Времето за съжаление винаги е недостатъчно. Зависи и от издателството. Нямам какво да крия или да се опасявам, че ще ме ограбят. Не страдам от параноя . Аз работя за удоволствие.
ВЪПРОС:Казвате „кан” Аспарух, „кан” Омуртаг, а НЕ „ХАН” ? ОБЯСНЕТЕ ЗАЩО?
– Както добре се вижда от златния медальон, титлата на Омуртаг е изписана с латински букви CAN, което на български звучи КАН. На реверса на златната монета на Аспарух също се четат латинските букви CAN, в негатив, огледално обърнати. При новите, все още непубликувани монети на Аспарух, присъства същата титла в надписа. На каменните надписи от времето на Омуртаг , също се чете КАН, но с гръцки букви. Следователно, титлата на българските владетели Аспарух и Омуртаг е кан. Несъмнено това се отнася и за останалите български владетели от периода VII-IX век.
ВЪПРОС: Споменахте, че има и други монети? На какво ново още сте попаднали?
– Най-вълнуващото за мен е появата на нов екземпляр златен медальон на Омуртаг (814-831 г.). В научната литература са известни само два екземпляра. Първият е открит и публикуван от Карел Шкорпил през 1905 г. , без да е идентифициран (разчетен) на кого принадлежи . Известна е рисунка, но неговото местонахождение не е известно и до днес. Вторият екземпляр е намерен през 1975 г. при разкопки на Царевец във Велико Търново и публикуван от човека, който го е намерил – Петър Славчев – в местния вестник. По-късно е препубликуван и от други автори. Фактически, медальонът от Царевец е единственият известен екземпляр. Въз основа на надписа от латински и гръцки букви около образа на Омуртаг са изказвани предположения за прочит и превод, многократно публикувани от Петър Славчев, Иван Йорданов, Йорданка Юрукова и Владимир Пенчев, Игор Лазаренко и Цветан Степанов, румънския учен Оберлендер и др.
Медальонът е на корицата на две капитални исторически книги. Едната на немски език на Даниел Земан със заглавие „От номадски народ към велика сила. Създаването на България през ранното средновековие (VII- VIII век)“. Другата на английски, с автор Цветелин Степанов „The Bulgars And The Steppe Empire In The Early Middle Ages”. Златният медальон на Омуртаг се използва като изключително ценен автентичен извор за българската история през IX век от абсолютно всички автори, които изследват европейската история. Хипотезите за ролята и функциите на златните медальони на Омуртаг варират според авторите – от „златни пластинки“(според Юрукова и Пенчев), хрисовули (златни печати), монети (според Оберлендер), наградно отличие за „хранените хора на кана“ (според Лазаренко и Степанов) – до накити за украшение.”

- КРАЙ НА ЦИТАТА, нарочно написан от мен Get, специално за такива едни ПРАБуЛГАРИСТИ-и-ТАТАРИСТИ, като „Vled” и „Дobrodan” !?


цитирай
19. milenavarbanova9 - Здравей,barin,
07.03.2020 20:23
Веднага прочетох статията,но едва сега успявам да напиша коментар.Искрени поздрави за изчерпателния текст,посветен на нашия велик владетел.Не съм работила в този период и не съм спец,но работата ти ме впечатли и дори ми даде някои идеи,които искам да проверя. Може би в скоро време ще публикувам пост,свързан с твоята статия и коментарите след нея.Сърдечни поздрави!
цитирай
20. dobrodan - Точно Омуртаг не го усещам някак си така като християнин :),
07.03.2020 20:26
ако това трябваше да науча, Гете? Разбира се, че е имало християни по нашите земи далеч преди Аспарух :), това е изяснено много пъти.
Интересна е клетвата на Омуртаг и Лъв Пети. Помниш ли какво пише в "Джагфар тарих" за законите Торе? :):):) Много силна е тази клетва, много ангажираща...
цитирай
21. barin - Здравей, Милена. Ще ми бъде приятно ...
07.03.2020 20:33
Здравей, Милена. Ще ми бъде приятно темата да бъде доразвита от теб. Ти имаш възможност и потенциал за това. Имам още една тема за Омуртаг и няколко, в които са споменати моменти от неговия живот.
Поздрави!
цитирай
22. barin - Омуртаг изглежда не е имал христ...
07.03.2020 20:43
Омуртаг изглежда не е имал християнски убеждения, а напротив: при него има гонения на християни. Клетвата му с Лъв V е направена нарочно по този начин. Има символика- всеки да се закълне според обичаите на религията, която изповядва противника му. Сигурно по този начин е било по-добре да се покаже какво означава договора и, че другият Бог е свидетел за спазването му. Оказва се, че мирният договор се е спазвал, а при възкачване на друг владетел от която и да е страна се е подновявал( преподписвал), както е било преди повече от век при кан Тервел. Статията на Иван Бакалов, публикувана през декември миналата година ми се мярна, но не &#1117; обърнах достатъчно внимание. Може би съм пропуснал. Аз не виждам причина да е нямало монети от Първото Българско царство. Единствено обяснение е, защото не е имало необходимост от това, а и други държави, като Хазарския и Аварския каганати не са имали. Иначе в годините, когато бях колекционер( 1992-2002 г.) със сигурност нямаше. Сега се откриха монети от места, от които не е имало как да предполагам, че съществуват( визирам Парти и Кушани). И по-добре, защото щях да се ядосвам, че не мога да ги намеря, както не намерих никога от Волжка България, а само гледах на последната страница на една книга как са изглеждали.
Благодаря за коментарите на всички.
цитирай
23. get - До 21. dobrodan - Колкото и ПОДХИЛКВАЩИ СЕ ЕМОТИКОНИ ДА ПОЛЗВАШ - с това НЕ ПОДКРЕПЯШ А ОБРАТНОТО ... ?
07.03.2020 22:05
dobrodan написа:
Точно Омуртаг не го усещам някак си така като християнин :),
ако това трябваше да науча, Гете? Разбира се, че е имало християни по нашите земи далеч преди Аспарух :), това е изяснено много пъти.
Интересна е клетвата на Омуртаг и Лъв Пети. Помниш ли какво пише в "Джагфар тарих" за законите Торе? :):):) Много силна е тази клетва, много ангажираща...


... ДИСКРЕДИТИРАШ "Вярата ти в ... ТОРА-та или ТОРЕ-то" ... Кво е това ТОРЕ бре чапкънино? :))

Започвам изреждането на АРТЕФАКТИ ... не само с "християнски инсигнии" на БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ ОТ ПЪРВО ЦАРСТВО?
1.
"печат на КАН Тервел" - "Богородице, помагай на цезаря Тервел." На реверсната му страна ИЗОБРАЗЕН КРЪСТ.
2.
ПЕЧАТИ на Телериг с надпис: "Богородице, помагай на твоя раб богохранения патриций Телерюг", с кръст.
3.
В надписите на а)Омуртаг, б)Маламир и в)Пресиян е записано: "Поставеният от БОГА КАН ..." ... НИКЪДЕ НЯМА УПОМЕНАВАНЕ НА "ТАНГРА" или Как беше другото ... "Торе"?
4.
Акад. Иван Снегаров коментирайки хрониката на Лъв Граматик . В която се описва за победата на Кан Аспарух над Константин IV прев 681 г., отбелязва:
А/ "Византийските хронисти не съобщават първите български ханове (Аспарух, Тервел и др.) да са гонили християнството като религия."
Б/ "Лъв Граматик не нарича българите езичници, а "нечестив народ", както тогава са назовавали еретиците."
5.
В кан Пресияновия надпис от Филипи пише:
"Който търси истината, Бог вижда, и който лъже, Бог вижда."
БОГ-Бог-бог - това пише ... без никакво упоменаване на тюрко-татаро-монголския Тенри-Тенгри или Тангра НЯМА ... А ИМА БОГ !!
цитирай
24. dobrodan - Гете? В историята си човек е измислил около 3000 богове,
07.03.2020 23:50
но не бери грижа, твоят е най-правилният :).
Кой е луд да гони толкова удобна религия като християнството?
Какво е Торе ли? Сборник закони на българите....не е точно Тората :).
Точно такъв въпрос от тебе не очаквах?
Погледни ритуала, който е описан, кръстът келтски ли е или християнски на медальона?
Защо го усукваш с надписа от Филипи? Няма да напомням, знаеш какво пише там.
Ще питам някой поп откога християните колят кучета докато се кълнат в Бога, стискат трева или пръчки и т. н.
Който вярва, нека си вярва. Пречи ми, но не дотолкова да събарям църкви или джамии или синагоги.
Вярата е признак на слабост и никой не е успял да ме убеди в обратното.
цитирай
25. kirk - Само 20 % от тези "факти" са истина
08.03.2020 00:49
Само 20 % от тези учебникарски "факти" са истина, но дори и името е съмнително, а и медальонът е доказано фалшив и иззет като следствено доказателство от ФБР. Омуртаг, Оделян, Окубрат, Оборис и накрая Обарин....Авторът с ник - името на някакъв несъществувал древнобългарски бог, спри се с ламерските си изпълнения - хабиш си живота напразно!!! И наливаш вода във воденицата на нещастните лаици!!!
цитирай
26. barin - Здравей, Киркоре. Мисля, че нап...
08.03.2020 06:11
Здравей, Киркоре. Мисля, че написаното е реално, но всеки избира на колко от това да вярва. От блога, Варненска историческа конференция, музеите в Шумен, Мадара и Копривщица, група за исторически възстановки Авитохол. както и групите във Фейсбук са на мнение, че не трябва да спирам с публикациите. В края на миналата година можеше да прекратя дейностите п писане в блога и занимание с история, когато отхвърлиха доклада ми на една конференция и не ме допуснаха. Аз съм любител историк и имам само една публична изява- доклад в Шабла. Псевдонимът Барин го избрах много преди рвгистрирането ми в блога, форумите, Фейсбук. Той дойде с прекарването на интернет у нас през 2007 г. от една книга. Иначе хора с имена Иван Попов много.
Поздрави!
цитирай
27. get - До 25. "dobrodan-Ее-е" - "Гете? В историята си човек е измислил около 3000 богове" - В изповядваната от теб ТОРЕ ... ?
08.03.2020 10:59

... може и най-вероятно има ПОЧИТАНИЕ КЪМ ТРИ ХИЛЯДИ БОГОВЕ - в описваното, време, народи и символност на ритуала - НЯМА!

dobrodan написа:

...
Какво е Торе ли? Сборник закони на българите....не е точно Тората :).
Точно такъв въпрос от тебе не очаквах?

...


Много ще ми е интересно ДА МИ ПОСОЧИШ - КЪДЕ Я ИМА ТАЗИ книга ли, вяра ли - що ли е - наричано от теб ТОРЕ? ... за мен ЕДИНСТВЕНО ВЪВ ФОЛК-ХИСТОРИТО ФИКЦИЯ на Ф. Нурутдинов!

Ти си подобен на ДРУГИЯТ АфТОРИТЕТ роднината на император Лъв V-ти АРМЕНЕЦ?

Който плюнчейки се ЗАБРАВЯ, ЧЕ при АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА СЪЩЕСТВУВАТ СПЕЦИФИКИ - ОБЯСНЯВАЩИ ПРИСЪЩОТО <<ИКОНОБОРЧЕСТВОТО <<!>> при този "ВИЗАНТИЕЦ" с доказани НЕ САМО ПРОИЗХОД НО И ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ КУЛТУРНО РЕЛИГИОЗНАта АРМЕНСКА<<ОБЩНОСТ<<!>> ?!

По отношение ДАДЕНОТО ОПИСАНИЕ ОТ дякон Игнатия за СИМВОЛИКАТА НА ХУНСКО-БЪЛГАРСКИЯ РИТУАЛ ПРИ "ПОДПИСВАНЕ НА МИРЕН ДОГОВОР" - с подобна символика ритуали имаме описани не само при КАН ОМУРТАГ с "византиеца-император" Levon V-th, но още и от времена ... когато?
1)
ТОЗИ НАРОД(и) са го наричали СКИТСКИ и е СКЛЮЧИЛ ПОДОБЕН ДОГОВОР-РИТУАЛ при ПЕРСО-СКИТСКАТА ВОЙНА от време на ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА - само!
2)
Подобен РИТУАЛ Е СЛЕДВАН при СИМЕОН ВЕЛИКИ - когато ДАРЯВА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА угрите-МАДЖАРИ!
3)
Подобен ритуал имаме и при ЗОРОАСТРИЗМА - който вероятно за твое неудоволствие - отново пак не е ТЮРКО-ТАНГРИСТКО-МОНГОЛСКИ произход ... а се явява част от ВЯРВАНИЯТА(символиката) НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ КУЛТУРЕН И НАРОДНОСТЕН КРЪГ ОТ НАРОДИ !

Малко цитати КАТО ЗА ТАНГРО-ТАТАРИСТИ?
„И това показваше мразещият истината Лъв към божествените работи и почитателите им. И наистина за тъй безсрамно и неприлично завършения приятелски договор, който той сключи с близко граничещите хуни, кой няма да пролее най-горещи сълзи? Защото той употреби техните обичаи, а те — нашите, и по тоя начин осигури взаимните съглашения. При това беше възможно да се види ромейският император да извършва с ръце възлияние от чаша върху земята, саморъчно да обръща конски седла, да хваща тройни ремъци, да подига нагоре трева и чрез всичко това да навлича върху себе си проклятие, а езичниците — да се допират с нечистивите си ръце до нашите божествени символи и да се кълнат в тяхната сила.”
- ТОВА Е НАПИСАНО от дякон Игнатий, свидетел-очевидец на събитието.

А какъв е в същността "ПРАВОСЛАВНИЯ-АРМЕНЕЦ", той и "византийски" император Лъв Пети ... имаме сведение писано ВЕК ПО-КЪСНО ?
Цитат:
„Към вярата той [Лъв] толкова силно свирепствуваше, щото смяташе за добро да не произнася името божие. Защото, когато с клетва сключваше 30-годишния договор с хуните, тъй наричаните българи ..."?

- Анадънму Добродан торе-колобре ?
цитирай
28. nkf - get, ритуалът с вдигането на стр...
08.03.2020 12:35
get, ритуалът с вдигането на стръкове трева е засвидетелстван при римляните, и то още, когато Рим е царство. Ако си спомням добре, Тит Ливий го споменава. Същият ритуал е част и от римския съдебен процес - legis actione.
цитирай
29. get - До 29. nkf - Прав си! Но първо СЛЕДВА ДА РАЗБИЕМ ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНАТА не само ... ?
08.03.2020 13:50
nkf написа:
get, ритуалът с вдигането на стръкове трева е засвидетелстван при римляните, и то още, когато Рим е царство. Ако си спомням добре, Тит Ливий го споменава. Същият ритуал е част и от римския съдебен процес - legis actione.


... псевдо-научната историческа парадигма ОТНОСНО: Към какъв КУЛТУРЕН И ЕТНОСЕН КРЪГ НАРОДИ ПРИНАДЛЕЖАТ БЪЛГАРИТЕ ... но и ВТОРОТО ПО-ВАЖНО: Изкуствено ФОРМИРАНИТЕ НИ (учебникарски пан-германско и пан-сливянски) ПРЕДСТАВИ ЗА "САМИТЕ СЕБЕ СИ" ?

- Именно поради тази причина ДАВАМ ПРИМЕРИ с описаното при Херодот, от време на персо-скитската война(6 в. пр.н.е) ритуал ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА МИРЕН ДОГОВОР - а скитите СА ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ЕЗИКОВО СЕМЕЙСТВО!
ВТОРО: Давам пример и със ЗОРОАСТРИЗМА - а и той се явява в културна и етносна ЕВРОПЕЙСКА СРЕДА ... и то ОТ ТАМ СЕ ПРЕНАСЯ КАТО ДЪРЖАВНА РЕЛИГИЯ В ИРАН!
ТРЕТО: По времето на Симеон Велики и МИРЪТ С МАДЖАРИТЕ! - Но?
Първо СИМЕОН който произхожда от НОВОПОКРЪСТЕН НАРОД(според наложените ни фалшиви представи) ПО-СКОРО НЕ БИ СЛЕДВАЛО ДА ИЗПОЛЗВА ОБРЕДНОСТ - ПРЕДВИД ПРИСЪЩАТА РЕВНОСТНОСТ ПРИ ЕДИН "НОВОПОКРЪСТЕН" на по-стара и при това ТЮРКСКА РЕЛИГИЯ-ТРАДИЦИОНАЛНОСТ ?!

Същото е ПОДОБНО НА СПОРА НИ ЗА "ТИТУЛАТУРАТА" КАН или ХАН ?
Имаме го като изписване и на латински и на гръцки - като КАН по безапелационен начин ... но проруските ЗЛАТАРИСТИ УЧЕНИ - успяха с ХУНО-ТЮРКСКАТА СИ ТЕОРИТИЧНА ПРИСТРАСТНОСТ ДА ПОСТАВЯТ РАВЕНСТВО - между МЕСТНОТО КАН ... с не местното централно-азиатско "КХан"?
- Като КАКТО ТЕЗИ КОИТО ИЗОБРЕТИХА ТУРКСКОСТТА НА ХАН ... та и сегашните им следовници НЕ СИ ДАВАТ ТРУДА ДА ПОТЪРСЯТ - И СИ ПОСТАВЯТ ВЪПРОСА: Абе няма ли в близки или малко по-далечни от БАЛКАНЦИТЕ БЪЛГАРИ ... ДРУГИ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ - които да са наричали ВОДАЧИТЕ-ГЛАВАТАРИТЕ (си) с това КАН?

- Ами при елементарна проверка СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ГО Е ИМАЛО ... и то не само ОТ ПРЕДИ "ПОЯВАТА НА БЪЛГАРИТЕ" - НО И ДО МОМЕНТА при ПРОЗВОДНИ ОТ КЕЛТИТЕ НАРОДИ - примерно едни ирландци?
- Та ще препоръчам на Теб и други склонни да мислят със собствените си глави - да потърсят и проверят КАКВО ВСЕ ОЩЕ ОЗНАЧАВА ЛИЧНОТО ИМЕ И СЪЩЕСТВИТЕЛНО с изписване CEANN в ПОСТ-КЕЛТСКИТЕ ЕЗИЦИ ?? ... Не означава ли това ГЛАВА-ГЛАВЕН-ВЪРХовен, ПРЕДВОДИТЕЛ ет цетера ?
цитирай
30. dobrodan - Gete, аз за тия ритуали не съм писал да са тюрко-татарски,
08.03.2020 14:47
а български. Дали сме имали бог Тангра - в едно по-късно време и това име божие фигурира като за наш бог. Относно келтите - думата е шумерска, кан/кеан и започни, моля, да отличаваш тюрките от прототюрките. Впрочем тази дума е класифицирана като прототюркска, има си информация по въпроса.
Брех....тоя Нурутдинов, брей! Как пък е успял всичко да измисли, да изчете, че и да го препише, май със човек?!
А сега една изненада за теб........за мен не беше чак толкова голяма.
Оригиналите на "Джагфар тарих", а вероятно и други, се пазят в Московията. Достъпът до тях е меко казано, забранен. Заплахата е типична за ония там "майстори-зидари", чел си за какво става дума. Не задавай въпроси относно това, достатъчно е да знаеш, че съществуват.
Работим с посъкратен и явно редактиран вариант. Заявявам ясно пред всички нас: тарихите не са писани от един и същ човек, превеждани са от едни и същи хора, що се касае руския превод. След прочетени и преведени общо към 1200 поне страници нямам съмнение в това.
Никой не е забравил откъде тръгват българските предци. Тюрките са много късни наши наследници, дядото не може да произхожда от внуците си. Това съвсем не означава, че внуците му ще са същите като него и ще говорят същия език като него.
Пак Нурутдинов има записано описание на едно моление, както го нарича той, към Тангра. След приключване на ритуала участниците връзват по клоните на дървото лентички с четири цвята: син, бял, червен и зелен. Отново случайност?
Можеш да погледнеш цветовете на знамената на едни доста на брой държави. Русия, Унгария, Италия, България......Съвпадение?
Точно колкото е съвпадение провеждането на рицарски бойни турнири в Западна Европа и о, не може да бъде? във Волжка България.
Нещо не особено важно, но не е лошо да го знаем, че не го срещнах писано: ичергу боилът е командващ центъра на войските.
А, и още нещо. Имам снимка на знака IYI вече в Индия, първата, която въобще виждам оттам. На тая снимка има също така и подобен символ, където ясно се различава говежди череп, а това автоматично сваля варианта с почитането на тура през знака IYI. По-скоро в даден период това наистина е означавало Йим/Йияма (четох, че това бил бог на смъртта), а цялото тангрианство е наричано джимъ, а изповядващите го - джимъяри.
цитирай
31. get - До 31. dobrodan - Защо е необходим ЦЕЛИЯТ ТОЗИ ОФ-ТОПИК ... Казано още БЕЗПРЕДМЕТНО НАДПРИКАЗВАНЕ ?
08.03.2020 15:32
dobrodan написа:

аз за тия ритуали не съм писал да са тюрко-татарски,а български.

Дали сме имали бог Тангра - в едно по-късно време и това име божие фигурира като за наш бог.
...



ПОСТАВЯМ ВЪПРОС(и)?
1.
Къде ИМАМЕ ДОКУМЕНТИРАНО ПОНЕ ЕДНО УПОМЕНАВАНЕ НА БОГ с алтернативното, както твърдиш, изписване: ТАНГРА-ТЕНГРИ или ТЕНРИ ?
- Хайде посочи ПОНЕ ЕДНО ТАКОВА ИЗПИСВАНЕ ... в "добре познатите" ти "ХАНСКИ" НАДПИСИ ОТ време на ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО!?
2.
Къде в ВЪВ ВРЕМЕНА НА ПЪРВО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО - В религиозно литературно произведение име ЗАМЕСТВАНЕ НА БОГ със синонимното му както ТИ ТВЪРДИШ "българско" ТАНГРА-ТЕНГРИ или ТЕНРИ (монголско-тюркски наименования за БОГ !) ?

ВТОРО ТВЪРДЕНИЕ - твое?
dobrodan написа:

...
моля, да отличаваш тюрките от прототюрките. Впрочем тази дума е класифицирана като прототюркска, има си информация по въпроса.


Моля ДА НЕ МИ НАЛАГАШ "МОЛЕЙКИ СЕ" ГОРНИТЕ архи-щуротии за НЯКАКЪВ "прото-тюкрски"!
От който според ТВЪРДЕНИЯТА ТИ - СА ПРОИЗЛЕЗЛИ:
а) шумерски
б) акадски
в) етруски ... и най-накрая би следвало да е и
г) келто-ирландския ... И ТОЙ ЛИ Е пряко-производен от ПРОТО-ТЮРКСКИЯ ЕЗИК :))) ... на който говорели ШУМЕРИТЕ ?
Език КОЙТО КАКТО ГО НЯМА НИКЪДЕ ДОКУМЕНТИРАН - НО ТОВА, ТАКА И НЕ ПРЕЧИ НА ПАН-ТУРАНИСТИТЕ/ТАТАРИСТИ ... да го кичат ПРЕД(ходен на) ВСИЧКИ НЕ ЕЗИЦИ ... А ЕЗИКОВИ СЕМЕЙСТВА познати на лингвистиката ... Ай стига бе ??! :))) !

И продължавам ... ТОЗИ митичен пра-тюркски и още по-ПРА-ЕЗИК, представете си бил точно ЕЗИКА ПРЕДХОЖДАЩ СЪВРЕМЕННИЯ ТАТАРО-ТУРСКИ, който не е нищо повече ОТ ОГУЗКИ И КЪСНО - говорен някъде след ПЕТИ ВЕК ЕЗИК от една част от турските централно-азиатски народи ?!

- Просто НЕ СЪЗНАВАШ КАКВИ АРХИ-НУРУТДИНОВСКИ СУПЕР-ЩУРОТИИ ПИШЕШ - ЯВНО ?

Бре Добродане - да не си "злоупотребил с тревата" използвана при сключване на мирния договор между Омуртаг и Лъв-арменеца ... та ми ги говориш - тез едни никакви работи?
цитирай
32. dobrodan - Пратих ти една книга, прочете ли я?
08.03.2020 16:36
Хм, явно не си... Нищо де, и нея ще преведа, само че няма да е скоро.
Гете, имам снимка на мозайка от римска вила със знака IYI...
Кажи сега, как да смятаме? Римляни ли занесоха на тюрките тоя знак?
Карачаевци четат свободно шумерските текстове. Кльосов и той пише колкото да се намира на работа....
Да не би пък в текстове на "Първото"??? Българско царство да срещаме Иисус Христос, Бог наш, спасител и дрън-дрън-мрън там?
Гете? Що така всички наопаки, ти - на терсене? :):):)
Как така народите ни наричат БУЛГАР? Само за русите сме болгарьi, а за сърбите сме БУГАРИ?
Няма, казваш, прототюркски език.... Обясни го на тия, дето заселваха Америките към края на ледниковата епоха, кажи им, че не може така и бързо да научават поне санскрит :).
Хубаво е да опонираш, така излизат все повече данни.
Предпочитам тютюн, трева да надуват 20-годишните :).
Я малко ирландски език.
athair „баща“ – &#225;r nAthair „нашият баща“...

глава - cumann,ceann,foinse,cloigeann,intinn,aigne,ceannasa&#237;,ceannurra,pr&#237;omhoide,tosach,barr,tor,ceirtl&#237;n,mullach,cnoga,br&#250;cheann,pr&#237;omh-mh&#237;r,t&#250;s)
А-ха да стане европейски ирландският език :):):).
цитирай
33. barin - Благодаря на кментиращите. Изя...
08.03.2020 16:49
Благодаря на кментиращите. Изясних си някои неща, след като прочетох. От Нуротдинов съм чел две книги, които имам. Те са за Волжка България. Той е писал още, но в блога има много потребители, които го отричат. В книгите имаше много снимков материал и цитирани източници, повечето от които китайски и руски. Оттам разбрах преди двадесет, че и повече години, че Волжка България са имали монети. За Киевска Рус знаех малко по-рано, защото имах само една- от XI в. Дори благодаряние на книгите написах във Wikipedia владетелите на Волжка България( третата ми корекция, която фактически е нова публикация във Wikipedia). От 2014 г. досега съм писал малко и там, само когато потърся нещо и видя, че няма информация или е оскъдна.
цитирай
34. get - До 34. barin - Иване извинявам се за оф-топика, в който ме вкара "османиста-тюрколог" и най-паче ТАТАРО-ТАНГРИСТ - Но?
08.03.2020 20:09
barin написа:
Благодаря на кментиращите. Изясних си някои неща, след като прочетох. От Нуротдинов съм чел две книги, които имам. Те са за Волжка България. Той е писал още, но в блога има много потребители, които го отричат. В книгите имаше много снимков материал и цитирани източници, повечето от които китайски и руски. Оттам разбрах преди двадесет, че и повече години, че Волжка България са имали монети.
...


Кратък разбор за ВОЛЖКА, повтарям ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ?
Първите пред-образи на монети в същата се появяват през втора половина на 10-ти век. Сами по себе си ТОВА ВСЕ ОЩЕ НЕ СА "МОНЕТИ" а сребърни късчета(слитъци), с цилиндрична или дисковидна форма.
Истински монети от което и МОНЕТОСЕЧЕНЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ВЕЧЕ СЛЕД ЕДИНАДЕСЕТИ ВЕК.
По тази причина НЕ ВИЖДАМ ВРЪЗКАТА МЕЖДУ "МЕДАЛЬОН(и) на КАН ОМУРТАГ" и МОНЕТОСЕЧЕНЕТО В БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА ... да припомня? Същата отстояща на приблизително ТРИ ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРА ОТ НАС - САМО?

ВТОРО:
По отношение на ХАСТАТА ето тази IYI - и кой я е ИЗОБРЕТИЛ ПЪРВИ?
А/ ТЮРКИТЕ ОТ ПЛЕМЕТО "КАЙЬ", от което произлиза и Осман Първи(живял през 13-ти век)? И за която имаме упоменаване от живелия през 11-ти век Махмуд ал-Кашгари?
Но той в произведението си я представя в ТАКЪВ ИЗНАЧАЛЕН ВИД: IVI ... отделно обяснявайки, че ТОВА символизира "ЛЪК и СТРЕЛА"?

- И ? ...

Б/ Си е от местен ЕВРОПЕЙСКИ с много уговорки ще ползвам и второто "тракийски" поизход - Защото?
Се е появила и е датирана от времена на НЕОЛИТНА "култура Винча". Същата на възраст САМО - около 5500 г. – 4100 г. преди наша ера ?

Ако това не удовлетворява любопитството ти - препоръчвам да отидеш до библиотеката на ВИМузей и потърсиш книга 23/87 г. “Известия на Народния Музей във Варна”. В която автора Стамен Михайлов посочва, че символа ... IYI ... се среща сред знаците на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон стр. 92-93.

... ако и това НЕ ОХЛАДИ СТРАСТИТЕ НА "ОСМАНИСТА-ТЮРКОЛОГ" Добродан :)))?
Ще продължа с обясненията ... от вида: Кой е кум и кой Сват ... от което ще МУ стане ясно?
- Кой е на булката брат :))) !?
цитирай
35. dobrodan - Gete, аз пия гинко билоба и има полза, да ща да ти препоръчам ли?
09.03.2020 11:26
Сходен спор вече водихме, писах ти даже и че имам снимки на знака, както и че първите са на поне 5-7000 години, както и къде са намерени.

"20.02 21:12 - Гете? Той Нурутдинов същото нещо пише човекът :):):),
даже пише кой и кога е направил от китайските тюрки хора :):):), ти какво си мислеше досега???
Да, водата тече надолу. И не можеш да влезеш два пъти в една и съща река :).
Тюуууу.....разгеле :)."

Нека сега малко нова информация, която също се знае....и пак се мълчи.
" Главни извори за Велика България и Кубрат са ромейските хроники на Теофан Изповедник[6] и патриарх Никифор,[7] които черпят информацията си от по-стари източници.
Първата му поява на историческата сцена, засвидетелствана от изворите, е като предводител на част от съюзните на Византия тюркутски войски (по-скоро прабългаро-хазарски като състав), които подпомогнали император Ираклий през 621 г. в борбата му с персите.
Кубрат произхожда от племето на уногондурите, които по това време са под властта на Аварския хаганат и населяват земите между реките Дон и Днестър. Според някои историци хан Кубратовата майка е от прабългарския род Ерми, тъй като от този род е вуйчото хан Органа, тоест братът на майка му, който е и негов регент докато хан Кубрат бил във Византия, а по бащина линия хан Кубрат произхожда от рода Дуло". Това е цитат, титлата е кансюбиги, не хан.
"Това е времето на голямото настъпление на китайската държава Тан в Средна Азия. През 647 г. пада Самарканд, през 651 г. рухва и Западнотюркският хаганат, през 653 г. бива превзета и Бухара. Последица от това са бягството на върхушката на западните тюрки и остатъците от техните армии (ок. 40 хил. души) в земите на хазарите, между р. Емба и р. Волга, и отвъд Волга, в териториите на съвр. Калмикия, Астрахан и Северен Дагестан. На тези земи през 650 г. е основан Хазарският каганат, начело на когото застават тюркски хагани от рода Ашина".
Дотук горе-долу добре, нали?
Хайде сега да видим......
"Повече сведения намираме за Курбат намираме в свода на българските летописи от Бахши Иман "Джагфар тарих" (1680 г.) и в забележителната работа на българския учен Христо Тодоров-Бемберски "Велика България на кан Кубрат". Някои моменти от биографията на Кубрат са отразени във византийските източници и, както показа Христо Тодоров-Бемберски, в арабските летописи.
Според данните от "Джагфар тарих" Курбат е потомък на знаменития български цар Атила, произлизащ от хунската династия Дуло (тази династия управлява Велика и Волжка България от II-ри до XVI век). Бащата на Кубрат - владетел на крайдунавското Българско княжество :):):):), е Албури Аскал, който загинал през 602-ра година при нападение над лагера му Ази-Улаг (днес румънският град Яш, Румъния) от страна на аварите. Клетият Албури бил вече сляп и в суматохата го стъпкал кон... След смъртта на Албури Българското владение се разпаднало на множество по-малки области, защото наследникът - Кубрат - бил още много малък (Кубрат е роден в 593 г.). Майката на Кубрат - Акджан (името Оксана е популярно в Украйна и днес) произлизала от рода Кюнграт и сред предците й бил известният тюркски каган от VI-ти век Иджим (Ишим) Истан (Истеми каган)".
Моля barin да ме извини за разводняването на темата.
цитирай
36. get - До 36. dobrodan - Моля barin да ме извини за разводняването на темата. ОТГОВОР: Барин, като възпитан ЩЕ ТЕ ИЗВИНИ - Но?
09.03.2020 14:17
barin написа:
Майката на Кубрат - Акджан (името Оксана е популярно в Украйна и днес) произлизала от рода Кюнграт и сред предците й бил известният тюркски каган от VI-ти век Иджим (Ишим) Истан (Истеми каган)".
...


Въртя го - сука го ... та най-накрая ПАК СИ Я ДОКАРА "на твоята": БЪЛГАРИТЕ са ТЮРКИ!

И то на база на КАКВО? На едни голи твърдения от УЧИТЕЛЯ ПО ИСТОРИЯ - Ф. Нурутдинов ... че видите ли?
Чичо му е притежавал НИКЪДЕ НЕДОКУМЕНТИРАНИЯ РЪКОПИС на Бахши Иман?

В който за твое най-голямо удоволствие СЕ ПОВТАРЯТ вече опроверганите от мен "ашкеназки внушения" - КОИТО И ТИ ПРЕПОТРЕТЯШ - в дух?
Цитат:
barin написа:

... през 650 г. е основан Хазарският каганат, начело на когото застават тюркски хагани от рода Ашина".


Е да де АМА ПОГЛЕДНИ ГОДИНАТА 650(шестотин и петдесета) - а СВЕДЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИ ПРОЖИВЯВАЩИ ОТ ДУНАВ ДО КАВКАЗ - имаме ОТ ПОНЕ ДВА ВЕКА ПО-РАНО?

- Виж какво ПРИЯТЕЛЧЕ ?
Не съм аз този КОЙТО ЩЕ ТИ НАЛОЖИ В "КАКВО ДА ВЯРВАШ" ... вярвай си ако щеш, че делауери и ирокези СМЕ БЪЛГАРИТЕ - но?
След като имаме ПИСМЕННИ И МАТЕРИАЛНИ ФАКТИ - опровергаващи ВЯРВАНИЯТА ТИ ... че още от 13-то хилядолетие (ледникова епоха) ВСИЧКО ТУЙ ДЕТО Е ОЦЕЛЯЛО Е ГОВОРИЛО - пра-пра-тюркски ТОЙ И БУЛГУРСКИ ДИЛ(език) ПОЗВОЛИ МИ !!!? - ДА НЕ ВЯРВАМ!

Позволи ми ДА НЕ ВЯРВАМ ?! И че ИЗВЪРШВАЙКИ РИТУАЛА с "водата и тревата" ЛЪВ АРМЕНЕЦА - е извършил някакво приношение ОПИСАНО В ДРУГАТА МИТИЧНА КНИГА "ТОРЕ" ... писана в чест на булгурския:тюрко-татарски с име "Худайъ" или алтернативните "Иллах" и "Танри" :))) ?

... щот ако взема да повярвам на НАВОДНИТЕЛНИТЕ ТИ ВНУШЕНИЯ НЕПИСАНИ ВЪВ ВРЪЗКА С КОНКРЕТИКАТА НА ПОСТА ? ... ще настъпи езикова и семантична грешка - както е при българското понятие за БОГ и тюркското БОК - което съвсем не отговаря смислово, на първото?!?
цитирай
37. dobrodan - Българите не са тюрки. Българите са едната страна на техните прародители.
09.03.2020 16:51
Прочети книгата, която пратих. Ако искаш, пак ще ти я пратя.
Само господ напира да му вярват. Аз не съм господ.
Уморявам се вече да повтарям едно и също нещо.
цитирай
38. анонимен - Dobrodan-е, аз също имам сведения за знака
10.03.2020 02:56
Dobrodan-е, аз също имам сведения за знака, който спомена - има го в римски писоари и служи да изобрази женски полов орган! Археолозите го познават много добре, но щом за някои символизира България или Тангра, кой съм аз че да ги разубеждавам?! От същия тип, клас, вид е находката, позната като Прабълг. Розетка с руни, която даже съвр. бълг. дами и младежи си татуират по телата без да знаят псувни ли има там или проклятия, или що??? Ти не обяздваш ли коне, не пишеш ли наръчник по прабългарско бойно изкуство с плюене, напикаване, наакване или побеждаване чрез пръдня?! Поне тричате ли кучетата във ваше село?! О Муртаг, Мурадоглу... О Кубрат, О Пулев... Тва сте всички там в Бегетото, ха-ха-ха!!!
цитирай
39. get - 38. dobrodan-Е - Колко пъти ЩЕ МЕ КАРАШ ДА ОБЯСНЯВАМ ЕДНО И СЪЩО НЕЩО ... а ти опорствайки ЩЕ ОТКАЗВАШ ДА ОСМИСЛИШ ?
10.03.2020 10:05
dobrodan написа:
Прочети книгата, която пратих. Ако искаш, пак ще ти я пратя.
Само господ напира да му вярват. Аз не съм господ.
Уморявам се вече да повтарям едно и също нещо.


Та за еН-ти път ПИШЕЙКИ - ОТНОВО ФОКУСИРАМ ВНИМАНИЕТО ТИ ВЪРХУ СЪЩЕСТВЕНОТО И ПИСАНО ВЪВ ВРЕМЕНА - КОГАТО ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА Е СЪЩЕСТВУВАЛА КАТО ПОЛИТИКО-ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ? ... а не както е при ТЕБ - да ми цитираш "извори" ПИСАНИ ПОНЕ ПОЛОВИН ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПО-КЪСНО, ОТ ВРЕМЕНА, КОГАТО СЪЩАТА "БЪЛГАРИЯ-на-ВОЛГА" ПРЕСТАВА ПОЛИТИКО-ДЪРЖАВНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ?

- Цитат 1-ви, от писалият през 10-ти век ал-Истахри:
"... ЕЗИКЪТ НА ХАЗАРИТЕ е РАЗЛИЧЕН от езика на ТУРКИТЕ ..." !!?
- Цитат 2-ри от писалият по-късно около век ал-Бакри:
„ … езикът на българите ПРИЛИЧА НА ЕЗИКА НА ХАЗАРИТЕ, а езика на „россите” е различен от езика на хазарите …” ?!!
- З-ти цитат, вече от писалият около 1450 год. арабски географ ал-Химяри:
„Страната Булгар граничи със страната Бурдас (Буртас),а разстоянието между двете е три дни път. Домовете им са на брега на реката Итил (Волга),а те са между Бурдас и славяните. Те (Булгар) са малобройни- около 500 домакинства. Приели са исляма,имат джамии ..... С тях търгуват хазарите- като и продават,и купуват от тях."

Къде се намира ТАЗИ СТРАНА БУЛГАР - ами ТЯ СИ Е ГЕОГРАФСКИ ОТДЕЛНА ОТ създаденото от тюрко-татарските ЧИНГЖИЗИДИ ... КАЗАНСКО ХАНСТВО!

ОТНОВО НАТЪРТВАЙКИ П-О-Т-Р-Е-Т-Я-М?
Държава на САКАЛИБИТЕ(според Фадлан от 9-ти век) с име ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ Е РАЗЛИЧЕН като ТОПОС И ХОРОС народностен и държавно-политически СУБЕКТ ... от втория и вече създедан след тюрко-монголската инвазия ДРУГ ДЪРЖАВНО-ПОЛИТИЧЕСКИ СУБЕКТ с име КАЗАНСКО ХАНСТВО!
Същите ДОРИ И ГЕОГРАФСКИ (в картите) НЕ СЪВПАДАТ !

Истината Е ЕДНА! Към ВТОРИ ВЕК от наша ера ... европейско-езично население ОТСТЪПВАЙКИ ПРЕД НАТИСКА НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ в СЕВЕРНО ПРИЧЕРНОМОРИЕ се оттегля в СРЕДНА ВОЛГА - където ОКУЛТУРЯВАЙКИ ТУЗЕМНОТО НАСЕЛЕНИЕ - СЪЗДАВА ДЪРЖАВА!
- Същата вече през 13-ти век ПОГИВА от ...?!

П.П.
Мога да ти цитирам и други - примерно руски исторически хроники в които се разказва: "... как погибоше царство болгар на волге." - ма за сега няма да досаждам с обстоятелствеността си!
цитирай
40. dobrodan - A можем ли да докажем, че езикът на българите и хазарите
10.03.2020 12:00
например не е огурски по това време?
цитирай
41. dobrodan - Крикоре....
10.03.2020 12:04
няма да се разпростирам, но потърси в Гугъл за монетите на Меровингите и тогава пак ми обяснявай какво означава знакът IYI. На една от монетите има и тамгата на Атила, но това ще ти го оставя за по-късно...
цитирай
42. kirk - Гьот-верен, престани да споменаваш арменци и арменска църква
10.03.2020 12:11
Гьот-верен, престани да споменаваш арменци и арменска църква - нищо не разбираш от тия работи, а в полемиката правиш такива завои и екскурзии, че отиваш на Марс, напълно си се побъркал!!! Какво иконоборство в арменската църква, какви 5 лв.? И императора Лъв, дето едва ли е знаел че се казва Лъв. Ти руснак ли си??? щото само те си измислят това име - човекът се е казвал Леон, селска гпнидо нещастна, гъз - Гет!!! Добродане, не го просвещавай, защото и твоята наука е "Разтегли Ванка, акордеона...!!!" Един въпрос - тия твоичките хемелеони бугри дали са знаели че са българи, щото това име не е едно и също през времената даже на старобългарския език. А ти ми бръщолевиш за динозавърски времена, осъзнай се!!! Българите изтепали динозаврите, егати, или обратно???
цитирай
43. get - До 41. dobrodan - Приятелю в момента се опитваш подобно на КИРКОР да ме вкараш в ... ?
10.03.2020 14:48
dobrodan написа:

A можем ли да докажем, че езикът на българите и хазарите например не е огурски по това време?


... един ИЗПРАЗНЕН ОТ СЪДЪРЖАНИЕ СПОР? ... по който ... АРАБСКИТЕ ИЗВОРИ - ПРАВЯТ БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ИЗВОД? - ХАЗАРСКИЯ НЕ Е ОТ ТУРСКАТА ГРУПА ЕЗИЦИ!
- Защо още трябва да се обясняваме?

Както ТОЙ ТВЪРДЕЙКИ МИ, ЧЕ АРМЕНСКАТА ТЯ И "АПОСТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА" от момента си на създаването според наложена от тях версия от апостолите Тадей и Вартоломей още ОТ ПЪРВИ ВЕК ?
Е едно и също със съвременната и вече халкедонска (чети-разбирай ЕЛИНИСТИЧНА) църква с присъщите ЗА "ВИЗАНТИЗМА" ... иконодулство?
Именно поради ПЪРВО-ХРИСТИЯНСКИ и в същността си НЕПРИЕМАНЕ ИЗОБРАЗЯВАНЕ НА "СВЕТЦИ" различия ... а и други неща?
ИМЕННО ПОРАДИ ТЕЗИ РАЗЛИЧИЯ ОТ ХРИСТОЛОГИЧЕН ХАРАКТЕР ... АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА НЕ УЧАСТВА в проведения през ПЕТИ ВЕК Халкедонски църковен събор!

Но иначе ГОВЕДЦЕТО ПРАВЕЩО СЕ НА "ортодоксален" АРМЕНЕЦ - изпада от класация и поради СЛЕДНИТЕ - ЯВНО НЕИЗВЕСТНИ МУ НЕЩА?
- Като морфология и етимология в името на една такава ПУБЛИЧНО ИЗВЕСТНА в България ЛИЧНОСТ с малко име:ЛЕВОН фамилно ХАМПАРЦУМЯН?
Което той вероятно ЩЕ МИ ДОКАЖЕ :)), че малкото ЛЪВ при Арменеца, император ... и другото на банкера, ЛЕВОН са различни смислови и словообразуващи лексикални единици:)) ?

Или КАКТО ПО ПОРАЗИТЕЛНО БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН НАЧИН ТВЪРДЕШЕ НЕВЯРНОТО - че "ХАЛИБИ" СЕ Е ПОЯВИЛО ВСЛЕДСТВИЕ НА "ПЕЧАТНА ГРЕШКА" и ... поради неговата логика СЛЕДВАЛО ДА Е "ХАЛДЕИ"? :))

Тоз човек подписващ се като Кирк(ор) ТОТАЛНО Е ВЗЕЛ ДАЛ! ... та и забравя, какво се говори в СВЕТАТА ЛИТУРГИЯ ОТ ТАКИВА, МЯЗАЩИ НА НЕГО ... Малък опит, да предам през моя "транкрибция" на литургичната МОЛИТВА НА ГРЕШНИЦИТЕ КАТО НЕГО - Шъ ли може да я преведе? - КАТО за нас "простите":))
"Мэха чарабанутямб лезвис – сэтахосутямб,
сут ердмамб, ердмназанцутямб, hакаракутямб,
вичабанутямб, бансаркутямб, шогмогутямб,
(ЗАВЪРШВАЩА с ?): Мэха Астуцо!
цитирай
44. анонимен - ХРИСТОЛОГИЧЕН... селяндур с ник GET или по турски гьот
10.03.2020 20:13
Какво разбираш ти от христология, бе простако, Асен Чилингиров вече е написал книгата си за българската копи-пейст църква, какнво ново ще ни поднесеш??? Арм. апостолска православна църква не участва в събора в Халкидон, защото духовниците ни се сражават с персите. Не съм забравил какво се говори в Св. литургия, защото никога не съм я чул и чел, сети се защо??? Защото такива потури ни управляваха!!! Не съм взел дал, само давам - особено акъл, но ти нямаш капацитивни възможности. Престани да бълваш лъжи и глупости! Аз като съмв грешник моята дупка ще запълня - не твоята, грижи се за себе си. Това което пишеш е по-светотатствено от всичко, което аз съм казал, направил или ще направя!!! Моят добър познат ни помогна да заминем с брат ми там, къэдето сме се сага, за което вечно ще съм му благодарен. Ти годишно не взимаш даже колокто една негова заплата, сульоооооооо!!! Сети се защо, защото всички виждаме къде е акъла ти - у гъзо!!! Левон и Леон е едно и също име, да, ама вие използвате руското Лъв, а това е просташко и чуждопоклонство и гъзолизачество! опитът ти да предадеш с българска кирилица арменски текст е смехотворен: няма език в който някой да може да каже накрая на думата "-мб", идиотчееееее!!!!
цитирай
45. анонимен - сайтът пак е взел-дал - аз съм кърк по-горното е мое
10.03.2020 20:15
сайтът пак е взел-дал - аз съм кърк по-горното е мое
цитирай
46. get - Киркорчо, пък ти вземи и се заслушай КАК ГЪРЦИ И АРАБИ произнасят//фонетика/ при тяхното Б-МБ-МП, по-скоро Пе-то ?
10.03.2020 21:06
анонимен написа:
... няма език в който някой да може да каже накрая на думата "-мб", идиотчееееее!!!!

... и ще ти светне, до кои езици и култури е ТВОЕТО РАЗДУТО САМОХВАЛСТВО :))

И именно поради болезненето ти по ТАРТАРЕН-ТАРОСКОНСКИ твое БЕЗПАРДОННО-САМОХВАЛСТВО ... се опитах да ти предам ОТ ПОУЧИТЕЛНОСТТА В текста ПРОИЗНАСЯН от арменското паство при светата литургия КОЯТО ТИ КОМУНИСТА ПРОСТАК щот си срам за АРМЕНЕЦ или ЗАЩОТО СИ ПРОСТАК - не знаеш?

Специално за теб - ЦИТАТ/превод:

"Грешника аз поради злословието на речта си -
лъжливостта, лъжесвидетелство, клетвопрестъпност ...
набедителство, крамолност, кавгаджийство, клевети и интриги
... насмешки, ... Грешен съм пред теб Господи!

След тази предълга формула - изброяване един от смъртните грехове СВЕЩЕНИКА ДАВАЙКИ ОПРОЩЕНИЕ - прогласява!

Бог да ти даде ОТПУЩЕНИЕ ЗА ГРЕХОВЕТЕ!

... та и аз, като добър християнин ще се присъединя и кажа:
Киркоре, нека Бог ти даде ОТПУЩЕНИЕ ЗА ГРЕХОВЕТЕ!

П.П.
Киркорче, АКЪЛА НА ЧОВЕК НЕ Е СЪИЗМЕРИМ С РАЗМЕРА НА ПОРТФЕЙЛА МУ - В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО!
цитирай
47. barin - Ще помоля Киркор да спазва добрия ...
10.03.2020 21:15
Ще помоля Киркор да спазва добрия тон при коментарите. Нищо против написаното нямам. Същото се отнася за всички коментиращи, не само по тази тема.
цитирай
48. kirk - Get или гьот получаваш бан
11.03.2020 17:36
Get или гьот получаваш от мен бан, защото графично представяш, манифестираш с текстовете си психични отклонения. Само психично болни - няма да ги изброяват с никовете им, пишат по подобен начин с главни букви и с малки букви и без препинателни знаци и без граматични правила. Успокой се - никога не съм бил комунист, а иначе съм агностик...Верно държа се като простак - особено с простаци като теб, защото дори не са хора - родени са от конски шунди!!! Пак ти казвам да престанеш с папуаските си изпълнения. Чужда реч не се транслитерира, а се транскрибира. Няма език в света, който да има накрая на думата звучни съгласни - обеззвучават се, кретеноидален любител на спора!!! Съществува забрана - табу да се представят арменски църковни текстове на други езици и особено с други азбуки и писмени системи. Указът е издаден от катохикос Вазген I, но тъпите рускоезични арм. духовници, които дофтасаха там при вас не го знаят и правят агитация и пропаганда, въпреки факта, че не може да вкарат нито един неарменец в лоното на ААПЦ. Какво общо имат църковните въпроси с хан Мурадоглу??? Вземете да избачкате още някой медальон - на хан Аспарух, ако изобщо е бил хан или на Кубер, който е погрешно разчетен Кубрат!!! Та западняците да получат някакъв респект пред скъсания потур от Балканите. Те били империя, ти да видиш - на 7 морета и девет планети!!! Добродане - шунда е тва в писиоарите на римляните, от мен да го знаеш!!! А за дамгата на Атила, ела ме фани за под кила, шотландския килт...
цитирай
49. get - До 49. kirk - До "американския-арменец" от българско потекло ... Е бравос, значи НАМЕРИХМЕ ДОПИРНИ ТОЧКИ :)) ?
11.03.2020 19:02
kirk написа:
... от мен бан, защото графично представяш, манифестираш с текстовете си психични отклонения.
...


Аз "луд" - ти не по-малко? Виж че сме допирни точки на тази база и разбрали в някакъв бъдещ момент? :))

А дотогаз ще трябва да се нагърбя с неблагодната роля ДА ТЕ ИЛЮМИНИРАМ - досущ като един saint Gregory Lusavorich ...
Знаеш ли какъв се явява за арменската църква и народ, той?

- Баси и тъпия АРМЕНЕЦ - срам за този интелигентен народ?
Я вземи си смени очилата - и после продължи да ми вменяваш "транслитерация" - ВМЕСТО ПРАВИЛНОТО "транкрибция" КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ :))
kirk написа:
Чужда реч не се транслитерира, а се транскрибира.
...

кИркоре - що се правиш на арменец ... при положение, ПРИМЕРИТЕ чрез които ни ОНАГЛЕДЯВАШ - КОЛКО си "УМЕН"?
цитирай
50. dobrodan - Римляните явно много са искали този знак
11.03.2020 19:03
да бъде забравен или поне да му сменят смисъла с нещо съвсем различно от това, дето етруските са им занесли (защото етруска :):) урна с този знак мога да покажа на снимка по всяко време, както и на римска мозайка, много красива впрочем). А "шотландския" (хайландури, хилендари...че накрая хайлендъри :) килт откриваме в имена като Хилда или пък Килтяй (у башкирите).....
Тамгата на Атила е доста подобна на малкия юс.
Киркоре, съжалявам, но не мога да отговоря на чувствата ти :):):).........
цитирай
51. kirk - Множествена шизофренийо Гьот-Get
12.03.2020 02:25
Няма да ме "илюменираш", защото съм "имунизиран" от такива бактерии като теб. множествена шизофренийо - молитвата беше транслитерирана буква по буква, а всеки ще ти каже, че чуждоезични текстове се "превеждат" на друга азбука по-добре и научно чрез транскрипция, което ще рече - звук за звук, а не буква за буква, защото примерно кирилицата няма толкова букви, колкото арменската азбука. А, не бе - не съм арменец, а евреин или поне мечтая да бях - доволен ли си??? Името на Светеца, който ни е християнизирал е Григор, невежествен селяко, дебиле недопрочело книжките на Маркс и Ленин, а не Грегор или Грегоар. Григор, което на зап. арм. е Киркор и това е моето рождено име!!! Други са ме преценили дали съм умен и даже ме имат за експерт, вкл. и от БАН, където бях близо 20 год. сътрудник-съветник, докато не ми писна!!! Ти не си ли верно Рицаря или бъркам, ама във всеки случай явно си от гилдията, та какво направихте с Бачково бе, мама ви да пое.на!!! Порноклипчета ли снимате там?!
Добродане, на римляните не можеш да им вменяваш подобни помисли, защото не са знаели за Велика Стара България и за българите, не са и чували за кожогризците даже... Знакът си е силно стилизирано графично изображение на женски бедра и пубис! Нищо особено! Твоята народна етимология е просто стъкмистика, словоблудство и словесна еквилибристика с думи от различни езици от различни периоди. Я ми кажи колко български думи има в изречението "Полюлеят на тавана се люлее!" Ако ми покажеш броят ми и познаеш, ще те призная за етимолог??? За "тамгата на Атила" - научи се, че тамга е татаризъм, а думата в тюркски е дамга - белег, следа, знак... Това е и един голям проблем на твоя любимец Нуратдинов - не прави разлика между тюркския и татарските диалектизми. Всъщност става дума за екип недоучили надъхани татарски ентусиасти, на които им е кофти, че ги наричат крадци и разбойници, а иначе си нямат етноним, досуш като вас, дето сте взели един чужд етноним! А излиза по гените ви, че сте печенезииии... Кофти ли е,а?
цитирай
52. get - До 51. dobrodan - Е как "не можеш" - след като Той и Ти допълвайки се един друг ... ?
12.03.2020 10:24
dobrodan написа:
...
Киркоре, съжалявам, но не мога да отговоря на чувствата ти :):):).........


... твърдите ЗА ЕДНО И СЪЩО?
СИНОНИМНОСТ при ... прочети арменчето, "съветник в БАН" ?

dobrodan написа:

Всъщност става дума за екип недоучили надъхани татарски ентусиасти, на които им е кофти, че ги наричат крадци и разбойници, а иначе си нямат етноним, досуш като вас, дето сте взели един чужд етноним!
А излиза по гените ви, че сте печенезииии... Кофти ли е, а?


ТЪПО арменче!
Ако отвориш ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЗА АРМЕНСКИТЕ УЧЕНИЦИ книга "Самвел" от Акоп Рафи - ще прочетеш, ЗА ПРОИЗХОДА//ГЕНЕЗИСА НА АРМЕНСКИЯ НАРОД?
И аз ПРОЧЕЛИЯТ я БЕЗ ДА МИ Е РАБОТА - бях много любопитен да прочета ОТКРОВЕНИЯТА КОИТО НАЛИВАТЕ В ГЛАВИТЕ НА НЕВРЪСТНИТЕ АРМЕНЧЕТА ... че същите са наследници на НАРОД ФОРМИРАН ОТ:
- Евреи
- китайци ... и ...
- БЪЛГАРИ ? :))) ... е хайде ще бъда прицизен, като заместя с ФРИГИЙЦИ - нас БЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙЦИ :)) !

В заключение ЩЕ СЕ ОПИТАМ - да направя КРАТКО РЕЗЮМЕ, ДОСЕЖНО:
Генезис и история на АРМЕНСКИЯ НАРОД? ... който арменските шовинисти, като първият им летописец МОЙСЕЙ от ХОРЕН(Мовсес хоренакски) извежда директно "формиреното на арменците като народ" от СЛЕДПОТОПНО ВРЕМЕ, тоест от дядо Ной?
Така че, ако следваме логиката на Мошето - би следвало АРМЕНЦИТЕ ДА СА ЕВРЕИ по презумпцията че по Библията, Ной е ЕВРЕИН?
По съветските (до 1936 г.) шовинистични учебници по История - арменците ги изкарваха да са Урарти(по името на древната държава: Бианили-Урарту? ПРОСЪЩЕСТВУВАЛО ОТ среда на второ хилядолетие - до ШЕСТИ ВЕК преди нова ера, КОГАТО Е ПРЕВЗЕТО И УНИЩОЖЕНО ОТ "СКИТИ-те" или кимерийци-българи ?) ... Та именно тези УРАРТЦИ са били хора, говорещи на два неевропейски езика ХАТСКИ(чети ХЕТСКИ) и вторият УРАРТСКИ(чети хуритски)?
По съвременните МОДЕРНИ ИСТОРИЧЕСКИ "ТЕОРИИ" ... към първите две ЕТНОГЕНЕТИЧНИ ГРУПИ хато-хурити, говорили на НЕЕВРОПЕЙСКИТЕ "хато-хуритски" езици - СА ПРИБАВЕНИ и ВЕЧЕ ЕВРОПЕЙЦИТЕ "Фриги" - Но?
Да не забравяме, че ПРЕДИ ФРИГИТЕ ДА МИГРИРАТ В Мала азия (точното е "Арменското плато") за техните предци Бриги - се твърди, че са живели на БАЛКАНИ?

- Хайде, чакам "РАЗЯСНЕНИЯТА":)) от лудото и нагло арменче "научен консултант в БАН" да "ме светне", както ПОВТАРЯЙКИ МЕ СВЕТНА, "обяснявайки" ми, че ГРЪЦКОТО И НА КОЕТО СЪМ КРЪСТЕН име ГРИГОР - било ЕДНО И СЪЩО С арменското Крикор?:))
И с името на светеца СНОВАЛ АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА през ЧЕТВЪРТИ ВЕК(само !) ... "партянина" пак ГРИГОР-КРИКОР-КИРКОР с прозвище: Лучаревич//Илюминиращ (в превод)! Хехе-хей аз съм знаел и "партянски език" ... щом можах да се сетя КАКВО ОЗНАЧАВА арменското название на ПОРВОСВЕЩЕННИКА ИМ И АПОСТОЛ НА ХРИСТИЯНСТВОТО СЪЗДАТЕЛ НА ЦЪРКВАТА им с прозвище: "Лусаворич"=ЛуЧаво+рич :))) ?
цитирай
53. dobrodan - На мeн лично изобщо не ми е кофти,
12.03.2020 10:42
доста древен народ са печенегите. Без етруските никакъв Рим нямаше да се случи. И каква е логиката да слагаш символично вулва на погребална урна, например?
Или на пинтадерата от Солун? Или на камък насред полето? Или на парични знаци?
Да разбирам, че Исус го разпънаха върху женски гениталии?
Арменците също не сте солта на Земята :), ти си знаеш :).
В изречението ти думата "таван" е със стар български произход, ако това имаш предвид. Тамга или дамга е една и съща дума в два диалекта.
Предлагам ти да почетеш из dichodichev1. Интересни неща е намерил. С някои негови тълкувания не съм съгласен, но инак добре работи.
цитирай
54. get - До 54. dobrodan - За теб не знам - но мен като българи много "ме кофти" ПРИСТРАСТНОСТТА ТИ ... ?
12.03.2020 12:47
dobrodan написа:
На мeн лично изобщо не ми е кофти, доста древен народ са печенегите. Без етруските никакъв Рим нямаше да се случи. И каква е логиката да слагаш символично вулва на погребална урна, например?
Или на пинтадерата от Солун? Или на камък насред полето? ...


... да слагаш знак за равенство МЕЖДУ?
- Изчезналите след ШЕСТИ ВЕК ПРЕДИ НАША ЕРА "ЕТРУСКИ" от АПЕНИНИ ... и появилите през ДЕВЕТИ ВЕК НАША ЕРА - ПЕЧЕНЕГИ ?

- Ако това е "логика" ... то тя е напълно достойна И СРАВНИМА С "ЛОГИКАТА" - при арменеца "консултант на БАН"?

- Отново обръщам внимание НА ВЕЧЕ НАПИСАНО ОТ МЕН, и адресирано до Барин ... но явно и ти следва да го прочетеш и закачиш на ТАТАРО-ТЮРКСКО ПОСЛУШНОТО ТИ УХО?

Знакът IYI - не се е появил от време 13-ти век покрай племето на Осман Първи "кайъ"?
А е с произход ОТ ТУК БАЛКАНИ?! - От времена на неолитната винчанска култура ( която е сродна с тези на Градешница и Караново). Добавено е и, че древният български символ присъства върху керамика от минойски Кипър ( XVI- век преди Христа), халщатско градище в Чехословакия и антична плоча от Пергамон!
- Ако си напавиш труд да отидеш до скалното светилище БЕЛИНТАШ - ще видиш същата РУНА IYI - налична и върху надпис находящ се там ... от НЕГО ВРЕМЕ?
- А "Белинташ" от времена НЕОЛИТ - е с датировка ПОНЕ СЕДЕМ ХИЛЯДОЛЕТИЯ от настоящият момент?
- Същата РУНА - я имаме документирана и през РАННО СРЕДНОВЕКОВИЕ ... в север-североизточна България!
- Има я и от Мала азия ... времена на фригийската НЕ-ГРЪЦКА ПИСМЕНОСТ ... от землището на град Коня(Мала азия) вписана вътре в СОЛАРЕН СИМВОЛ ... и много по-стара ОТ ВРЕМЕНА ЗА КОИТО Е ДОКУМЕНТИРАНО ПРИСЪСТВИЕ НА ТУРКИ ПО ТЕЗИ ЗЕМИ!

- Достатъчно ли съм изчерпателен и ясен? ЗАЩО НА МЕН МИ Е "КОФТИ" - когато един българин ЗОРЛЕМ СЕ БУТА И НИ ИЗКАРВА ТЮРКО-ТАТАРИ ?!
- На тези хора-татари НИЕ БЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙЦИ СМЕ ИМ СЪЗДАЛИ ДЪРЖАВА И ПОСЛЕ ВСЛЕДСТВИЕ НА ИСТОРИЧЕСКИ КОЛИЗИИ СМЕ СЕ РАЗТВОРИЛИ ПОРАДИ МНОГОЧИСЛЕНОСТТА И при къснатаМИГРАЦИЯ НА ТЕЗИ СЪЩИТЕ !!?
цитирай
55. kirk - Лудички сте и двамцата
12.03.2020 13:39
Лудички сте и двамцата - да го знайте от менека!!! Гьот-верен, Рафи е писател, а не учен, така че не виждам защо да уча история от романи, хеле пък етногенезис на арменците от него. Виж вие татарчетата - по ги можете тези работи, ето Добродан чете Дичо Дичев, а? Нещо не ти харесва етногенезиса на арменците, ами лапай патки тогава - китайски със сладко-кисел сос!!! Тия българи от неолита в Белинташ, което е турско име, знаели ли са че са българи, бе шундо тъпа и разлигавена. Край на разясненията с тебе - побъркал си се от несистемно четене!!! Виж как се самонадяваш на хоя с думата "ТРАНСКРИБЦИЯ" - два пъти я употребяваш и настояваш че е правилна - няма такава дума в в бке, тъпакооооООООО!!!! И не поправяй - нека имената на глупците висят по стените! Добродане "таван" не е бълг. дума - ако се сещаш има турцизъм табан напр. в дюстабанлия. Продължавай да те видим??? Искам да ми обясниш думата полюлей?
цитирай
56. get - До 56. kirk - Альо-о, смахнатия гутлабан ... следва ли да обяснявам на теб "филолога-българист" за ВИД НА ГЛАГОЛА ... ?
12.03.2020 14:24
... глагола НЕ В АРМЕНСКИ - а в Български ЕЗИК?
ТранскриБирам (н.св.в.) транскриПция (св.в.) ?
Я си прочети сам - ТВОЕТО НАДУТО от глупост "транслитерация"- с което заместваш моето КЪДЕ КЪДЕ ПО-ПРАВИЛНО ТРАНКРИ(б/п)ЦИЯ :)) - много си тъп, ще знайш ... и без дори да "лапаш китайски патки" :((( !

Толкова си прост - ОТ КОЕТО НЕ СИ АРМЕНЕЦ! Толкова прости и нагли при арменскте ми приятели няма ... по-скоро ще си "катър", инцест от арменка с кюрд или анадолски зейбек?

Разбра ли КлИГОРЕ :)))? ... който дори не е чел ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЗА АРМЕНСКИТЕ ПЪРВОЛАЦИ - книга на Рафи ?

Много ще ми е драго ДА ПРОДЪЛЖИШ(м) С ДИАЛОГА ... От който ПОРАДИ ПРИСЪЩАТА ТИ КОПРОЛАЛИЯ И ГЛУПОСТ НА НАДУТ САМОХВАЛКО ... - Колко ли още ТЪПНИ ЩЕ ИЗРЪСИШ :))) !
Та да те преценят хората: Що за стока си :))!?
цитирай
57. dobrodan - Крикоре, думата "табан" може да си е турцизъм или пък не, но
12.03.2020 18:37
"таван" категорично не е турска дума, определя се като стара българска дума.
"Полюлей" казват у нас неграмотните на полилея, а тя пък иде от полиелей и т. н.
Ако питаш мен, това с "поли" в значение "много" не е родна гръчка думичка. Бол, бал...
Нито елей (иль, ель - са значения на влажна, мокра, богата земя и знаеш в кои езици :).
Или според мен пак от нашите. Сега успокои ли се?
цитирай
58. dobrodan - Гете, нещо друго да съм казал?
12.03.2020 19:32
Това не прави нито нас, нито другите народи по-малко българи.
Абе все тюрките бистрим? Ами Партия, Бактрия, франките, англите, саксите?
Те какви бяха, Гете? Хуни, готи, авари, хазари?
Българи бяха, ето какво. Родове български са ги управлявали, а народите са станали българи....къде ще ходят :).
Хакан-бек Иляс/Елиас/Илия..... Хакан-бек Ойгър Колин-Евен... Еврейско име редом с уйгурско.... хакан-бек Кър-Баил....такива работи.
Много народи под една шапка. Не е чак трудно да се разбере, трудно е да се приеме.
цитирай
59. анонимен - Жалък си бе GEt
12.03.2020 19:58
И срам за българската нация - имам предвид отпреди възрод. процес! Виж се сега - накарах те сам да редактираш тъпнята си ТРАНСКРИБЦИЯ, защото на два пъти я употреби, жалък неграмотнико!!! Не те ли е срам един арменец да те учи да пишеш на книжовен б.е.??? Ти може би си Спароток или пък някога беше Рицар - щом толкова поназнайваш от църковни работи. Жалък клирик - плазмодий. Паисий с лаптопа-ноутбука - седи на кревата в килията и си хапе ноктите и си скубе брадата, така си те представям, а аз си отпивам от "Арарат"-чето, в случая "Ахтамар" и те гледам как се гърчиш ксато глист в кравешко лайно!!!
Добродане преди това съм сигурен, че не си подозирал за полиелея - гледам сега пак се правиш на умряла лисица, те гърците от вас са го взели, аз съм знаел нещо за елей и поли имало връзка с бол. Първо да те осветля - тюрският праезик и татарския език не са диалекти, но названията на Нурутдинов показват редица местни, регионални тюркски диалекти: едно арменче от Youtube което владее 12 средноазийски езици го разобличи!!! Ако те интересува ще ти го дам като линк. Най-важното - те не са съществували преди X век!!!!! Пак ще те попитам - ако в оригиналите на арабска писменост името на атила се предава само с две съгласни TL, как тия преводачи са разбрали че става дума за него? После нали каганатът ви е изгонил - българи са изгонили българи ли??? Смешно!!!! И жалко!!!
цитирай
60. get - До 60. анонимен - Жалък си бе GEt ... Така ли, бе КлИКОРЧО ? :)))
12.03.2020 20:49
анонимен написа:
И срам за българската нация - имам предвид отпреди възрод. процес! Виж се сега - накарах те сам да редактираш тъпнята си ТРАНСКРИБЦИЯ, защото на два пъти я употреби, жалък неграмотнико!!! Не те ли е срам един арменец да те учи да пишеш на книжовен б.е.??? Ти може би си Спароток или пък някога беше Рицар - щом толкова поназнайваш от църковни работи. Жалък клирик - плазмодий. Паисий с лаптопа-ноутбука - седи на кревата в килията и си хапе ноктите и си скубе брадата, така си те представям, а аз си отпивам от "Арарат"-чето, в случая "Ахтамар" и те гледам как се гърчиш ксато глист в кравешко лайно!!!
...


Ми да взема да ти сложа още малко макък-транслитерация, за мезе на конячето :)) ?

И да питам "консултанта на БАН": Как тъй вкарвайки в името си Апостолическа(с други думи: претедираща да е създадена от христови апостоли) - арменската църква казват била създадена от адаша ми светец, Григор ЛУЧАворич ... през Забележи: ЧЕТВЪРТИ ВЕК ? :))) !

- Наздраве Киркорче ... и да ти се услади "макък"-а :)) !
цитирай
61. get - До 59. dobrodan - Нищо НЕ КАЗВАШ С ТОВА ДОЛНОТО тангро-татаристе !
12.03.2020 21:00
dobrodan написа:
Това не прави нито нас, нито другите народи по-малко българи.
Абе все тюрките бистрим? Ами Партия, Бактрия, франките, англите, саксите?
Те какви бяха, Гете? Хуни, готи, авари, хазари?
Българи бяха, ето какво. Родове български са ги управлявали, а народите са станали българи....къде ще ходят :).
Хакан-бек Иляс/Елиас/Илия..... Хакан-бек Ойгър Колин-Евен... Еврейско име редом с уйгурско.... хакан-бек Кър-Баил....такива работи.
Много народи под една шапка. Не е чак трудно да се разбере, трудно е да се приеме.


- Защото ТОВА СА СПОРНИ СВЕДЕНИЯ ... вкарани в научен оборот от един ортодоксален евреин Фиркович!
- И пак еврейски теолог и гебраист(филолог) ги опровергава като СПЕКУЛАТИВНИ!
Този именно гебраист и теолог-юдаист А. Гаркави - прави текст-анализ на Доклада за посещението до България на Волга и отбелязва, че същият използва за държавата определението "ас-сакалиба", за владетеля и двете "Малик ас-сакалиба" и второто на СКИТИте ... за реката Волга, в течението и където преминава през България я нарича река-нахр(по арабски) на "Славяните" ... тоест пак "ас-сакалиба" ?!
И така в обща сложност Фадлан, според коментиращият текста Гаркави е употребил Славяни и Славянски НАД ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ПЪТИ за това население КОЕТО СПОРЕД ТЕБ (и Нурутдинов) Е ТЮРКСКО-МОНГОЛСКО ?

Вече съм ГО КАЗВАЛ?
Преди шест години взех с всичкия си акъл да чета и ПО-ВАЖНОТО ПРОВЕРЯВАМ ДОСТОВЕРНОСТ от писаното на Ф. Нурутдинов !
Ами не е вярно ТВЪРДЯНОТО ТАМ!
Отделно имаме документирана МАТЕРИАЛНА(архоелогическа) "Именковска" я наричат!
Сега руснаците ИСКАТ ДА Я УЗУРПИРАТ - ИЗКАРВАЙКИ Я СЛАВЯНО РУСКА ... ама МНОГО НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАТ НЕЩАТА ... Защото СПОРЕД СЛАВЯНСКАТА ТЕОРИЯ, същите започват миграцията си през ШЕСТИ ВЕК ... а "славянската-руска Именковска е с датировка ДОЛЕН ХОРИЗОНТ МИНИМУМ - ЧЕТВЪРТИ ВЕК !

- Не пиша настоящото, да се себедоказвам или наскърбявам - Не! Просто уважавам истината и мразя да лъжа ... "подобно на" личности, като Киркор! :))
цитирай
62. dobrodan - Гете, сакалибите са славяни, обаче името нещо хич не е славянско....
12.03.2020 21:51
Би ли прочел постинга ми от пети март? Какво стана с оная книжчица, която ти пратих? Вкопчил си се за тия славяни....Аспарух нещо ги не е долюбвал май? В един твой коментар се позоваваш на Иречек, който твърди, че българите са говорили угърски с тюркски елементи? Тарихите единствени обясняват какво се е случило и как е станало. Възлюблената ти Именковска култура съм я виждал оспорена като славянска повече от един път. Я да те питам: Наполеон от кои българи да го броим? Хабсбургите (абхаз-бургар) от кои българи са? Арбат/Арпад и Алмъш/Алмош унгарци ли са? Извинявай, но това, което казваш, дори да е вярно, изобщо не обяснява как трябваше да се роди Атила, че българите пак да стъпят на Балканите и почти двеста години по-късно да сторят държава, като пратят славяните по границата й. Това с европейските хуни добре, азиатски не е имало? Гете... Не сме деца. Нито някой е чакал пък точно бригите да правят Партия, после Кушан, после Манчжурия, Китай....Хайде сега?
цитирай
63. get - До 63. dobrodan - Поради споменаването от теб В ОПИТА МИ ЗА СИРИОЗНО РАЗИСКВАНЕ НА - ТЕЗИ ?
12.03.2020 22:34
... Тези нарочно отделени от мен фолк-исторични псевдо-научни щуротии ЩЕ МЕ ОТКАЖЕШ ДА ОТГОВОРЯ!

dobrodan написа:

... Наполеон от кои българи да го броим? Хабсбургите (абхаз-бургар) от кои българи са? Арбат/Арпад и Алмъш/Алмош унгарци ли са? Извинявай, но това, което казваш, дори да е вярно, изобщо не обяснява как трябваше да се роди Атила, че българите пак да стъпят на Балканите и почти двеста години по-късно да сторят държава, като пратят славяните по границата й. Това с европейските хуни добре, азиатски не е имало? Гете... Не сме деца. Нито някой е чакал пък точно бригите да правят Партия, после Кушан, после Манчжурия, Китай....Хайде сега?


Именковската АРХЕОЛОГИЧЕСКА(и то не е само тя) КУЛТУРА - които ГОВОРЯТ ЗА ИДВАНЕ НА ПО-ВИСОКО ЦИВИЛИЗОВАНО НАСЕЛЕНИЕ В ЗЕМИТЕ НА СРЕДНА ВОЛГА, по безапелационен начин ДАТИРАТ ПЪРВИТЕ ПРИЗНАЦИ ЗА НОВА КУЛТУРА ... С НОСИТЕЛИ ВИСОКО-ЦИВИЛИЗОВАНИ НОСИТЕЛИ ... не на номади, които събират мед от хралупите, ловят риба или катерички в гората за да се изхранят!

- Това е "НИВОТО" на местното финско и угърско население КОЕТО БЪЛГАРИТЕ ИЗСЕЛИЛИ СЕ ВСЛЕДСТВИЕ РИМСКАТА ЕКСПАНЗИЯ В СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ - ЗАНАСЯМЕ НА ТЕЗИ П-Р-И-М-И-Т-И-В-Н-И НАРОДИ ... част от които се явяват и ПО-КЪСНО ВЕЧЕ СЛЕД ШЕСТИ ВЕК - ТЮРКСКИ ТАКИВА!

- Това, че след ШЕСТИ ВЕК, КОЛИЧЕСТВОТО НАДДЕЛЯВА НАД КАЧЕСТВОТО - ТАКАВА Е БИЛА СЪДБАТА, НА ТАМОШНИТЕ ЕВРОПЕЙСКО или АКО ЩЕШ БЪЛГАРСКО-ЕЗИЧНИ ХОРА ЦИВИЛИЗАТОРИ!
- Но не мога да се съглася ЧЕ МЕСТНОТО ПРИМИТИВНО ИЛИ ПО-КЪСНОТО ПРИДОШЛО НОМАДО-ТЮРКСКО НАСЕЛЕНИЕ ... СА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА ... КАКТО ТИ ПОСТОЯННО СЕ СТАРАЕШ ДА ГО ИЗКАРАШ - ПРИПИСВАЙ ОТ ТАТАРСКИТЕ УЧЕНИ-ШОВИНИСТИ?

А това че КАЗАНСКИТЕ ТАТАРИ(на които тиражираш пропагандата) - НЕ СА ЕДНО И СЪЩО С НАС - СЪЗДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА Е ФАКТ ... който както и да го въртиш(тят) и сучиш(ат) - ТЕ НЯМА КАК ДА ГО ИЗБЯГНАТ!

Казанските татари СА ПО-СКОРО НАСЛЕДНИЦИ НА ТЮРКО-МОНГОЛО ЧИНГИЗИДИТЕ - не нас българите ЧИЯТО ИСТОРИЯ И СЛАВА УЗУРПИРАТ!

- Добродане, откъде ги измисли, че вкара и в устата ми - тези неща?
dobrodan написа:

Нито някой е чакал пък точно бригите да правят Партия, после Кушан, после Манчжурия, Китай....Хайде сега?


- Ти наясно ли си изобщо КАКВО Е ФРИГИ ... Кога са се появили - КЪДЕ МИГРИРАТ ?
- Къде съм ТИ ТВЪРДЯЛ, ЧЕ ТЕ МИГРИРАТ В СЕВЕРНО-ЧЕРНОМОРСКИ СТЕПИ ? Там има друго и пак РОДСТВЕНО НАМ НАСЕЛЕНИЕ ... ама ТО НЕ СЕ Е КАЗВАЛО НИКОГА "ФРИГИ"!

Няколко пъти съм ти препоръчвал и отново пак казвам?
Докато не отделиш ДВЕ ГОДИНИ ВРЕМЕ ПОНЕ - В изучаване на палео и антична история на ОКОЛО-ЧЕРНОМОРСКИТЕ КУЛТУРИ ... ще продължаваш ВЪОБРАЗЯВАЙКИ СИ ДА СЕ ВРЪЗВАШ, ЧЕ НУРУТДИНОВСКИТЕ И ДРУГИ ТАТАРО-ШОВИНИСТИЧНИ ТУРАНСКИ-шарлатании СА чистата-ИСТИНА ! ?

Пет ПЪТИ ЧЕТИ-МЕРИ ... ЕДИН РЕЖИ-КАЗВАЙ!
А не още преди да си ПРЕМЕРИЛ историческата фактология - ДА "ОТРЯЗВАШ" С ТЮРКО-ТАТАРСКИ ИЗМИШЛЬОТИНИ "ОПОНЕНТИТЕ СИ" :))) !
цитирай
64. анонимен - Не знам кой ме "цака" с това анонимен
13.03.2020 01:58
Не знам кой ме "цака" с това анонимен, но пак съм аз Кърк Саймън, който допреди 2013 г. бях Киркор Симонян. Исках само да спомена .- специално за Добродан, че калимявката Get напълно е отвъртял и не търпи чуждо мнение - показателно и характерно за аграрфишистчетата, дето бабите им не са носили гащи и не са познавали тоалетна и баня. Въпросът, който ми отправя може да го зададе и да получи отговор и в Гугъл или в друга търсачка, поради което не за него , а за другите ще отговоря: Апостолите Тадей и Бартоломей създават Арменската църква, която съществува в нелегално и полулегално състояние до 301 г., когато бива официално призната за държавна - нищо особено няма в тази история, която дебилето с грешните помисли се опитва да изобличи като невярна може би?! Ти не си този, който ще ни смени названието на църквата бе скъсан капут, най-вероятно и импотентен щом си поп или калугер!!! Пжо-добре да беше обяснил на света защо се водите православни, след като ние през 301 година сме се нарекли точно така. Поне знаеш ли защо, след какви спорове и прочее - знаеш турските ку.ове с каски. Те разправят че през османско тъпите българки като видели турчин и си вдигали полите да си закрият лицето, обаче лъсвали балдърите им и оная работа, при което турчинът щеш не щеш ги таковал. та ти GEt си точно такова копеле, дай натривка от бузата и ще ти направя генетичен анализ, та ще припаднеш. Ето защо не знаеш че думата е транскрипция, а тлаголът траскрибирам и пишеш ТРАНСКРИБЦИЯ, а после бъзичко го изтри, долно копеленце, нямаш срам!!! И не си чувал транслитерация начуваме всички тука, ха-ха-ха, цигани-и-и-н!!!
цитирай
65. kirk - Извинявай, някогашни Рицарю - сега Get
13.03.2020 09:57
Сега вече съм 100 % сигурен, че си ти, приятелю! Сгреших - ето , извинявам ти се. 15-20-ина години откакто ти, аз и marknatan, който също е тук, бяхме опозиция в сайта НаукаБГ. Трябваше да се обадиш, бе човек и най-вече - да не ме предизвикваш на "ерменски" теми. И защо се подиграваш, че съм бил сътрудник-съветник към БАН, когато много добре знаеш, че след Ара Маргос бях аз, а след мен - Агоп Гарабедян. Ти да не мислиш, че сме 50 000 там - вече са малко над хиляда останалите там, а иначе има нови - от постсъветското пространство. Няма ли да разтеглиш акордеона за Шльоцерианството, бе пич?! Майтапче, бе!!! Бъди здрав и не злобей - само на такива като мен е позволено, защото богатите не влизат в рая.
цитирай
66. dobrodan - Крикоре....аз не съм опонирал във форум "Наука",
13.03.2020 11:12
анонимен написа:

Добродане преди това съм сигурен, че не си подозирал за полиелея - гледам сега пак се правиш на умряла лисица, те гърците от вас са го взели, аз съм знаел нещо за елей и поли имало връзка с бол. Първо да те осветля - тюрският праезик и татарския език не са диалекти, но названията на Нурутдинов показват редица местни, регионални тюркски диалекти: едно арменче от Youtube което владее 12 средноазийски езици го разобличи!!! Ако те интересува ще ти го дам като линк. Най-важното - те не са съществували преди X век!!!!! Пак ще те попитам - ако в оригиналите на арабска писменост името на атила се предава само с две съгласни TL, как тия преводачи са разбрали че става дума за него? После нали каганатът ви е изгонил - българи са изгонили българи ли??? Смешно!!!! И жалко!!!


но бях отличен ученик и доста добър студент, така че това с поли-елея (многоструен?) не се наложи да го търся. Чашата на Дингезик на арабски ли е надписана? Нурутдинов на всички е трън в очите...вие го изкарахте Балзак по плодовитост тоя човек? И никой не допуска, че източници има? За осветляването благодаря, няма нужда, това го знаех. Дай линка на лични, да видя кои топоними от кой век са :). Старите книги са писани много след това, нормално е да има смесени топоними. Гарантирам, че "Джагфар тарих" от бахши Иман и "Нариман тарих" на Даиш Карачай са писани от различни хора! Различни стилове, различен изказ има дори вътре в самите книги! Фархат да не е шизофреник, а?
Българи да изгонят българи....по това време вече не е събитие, нито по-късно. Чак такова изгонване не ще да е било, щом оцеляват три Българии: Украйна, Дунавска и после Волжка България! Всеки натиска да е цар - точно както днес, какво чудно има? По-вярно е Киевска Рус, но нейсе...
Излизам от дискусията, говорим на различни езици.
цитирай
67. kirk - Както вече веднъж споменах става дума за екип учени и ентусиасти - татарчета
13.03.2020 13:58
Както вече веднъж споменах става дума за екип учени и ентусиасти - татарчета... Нурутдинов е лицето, пиарът..., но имат връзка и с МИД-Тюркие, а също и с други служби , КГБ - или ФСБ - непременно. Забъркана е една хуууубавичка каша от истински исторически данни, които изненадват и идват на мястото си, влизат в пъзъла, но има и много боза, заблуда и прах в очите, руснаците казват пудра... Пак продължаваш с бълнуванията - Украина била България...???!!! иди там да им го кажоеш, не ми ги пускай тука на мен тия лакърдии... В страхотни, много близки връзки сме със Съюза на украинците в Канада и не мога да допусна такива словоблудства!!! Искам да намериш един тюрк отпреди X в. и да ми дадеш характеристика, защото иначе става дума за Пилтдаунския фалшификат... Разбираш ли, че нямаш никакво право да определяш някой от шумерско време за такъв и онакъв, това не ти е БеГетото - ще ядеш такива шамари, че главата ще ти падне... Седнал на базата на някаква словестна стъкмистика да ми реди история на етноси и нации, егати серсемина?! Къде си бил студент, бе чоджум, в изгорелия техникум ли?! Скъсал си бил дипломата, на кой ги разправяш тия - не ти вярвам!!! По-добре да се беше придържал към учебниците като barin, той поне е по-предпазлив... А ти направо ни забиваш в фолкфентъзито - сега ще ти окрия една страшна тайна: споментият знак-символ, който дискутирахме и нищо повече от строителен знак на милиони хора от различни етноси - един от стотиците, които са правили, когато строят... Вие бугрите татороиди какво по-точно построихте??? Въпросът ми е и към Барин, защото изкарва "Омуртаг" равен на ивериеца Давид Строителя??? Жабето си дига крачето да го подковат и него като вола, къде бе жабета, къде отивате??? Строили сте юрти е, те тва е!!!
цитирай
68. kirk - А, да - елей е свещ!!!!
13.03.2020 14:01
А, да - елей е свещ, а не струя!!!! И престани да си измисляш, защото ще ми докараш някой инсулт от смях!!! Арменчето се казва Вадим Арутюнов и води твпредаването "Антитопор", но не можах да намеря точно в кое от много предавания говори за Джафер тарих!
цитирай
69. dobrodan - То добре, че се смееш, и аз така правя,
13.03.2020 16:13
попът в черквите със свещ ли помазва миряните? Маслената лампа не е ли преди свещите използвана?
Кой построи Киев? Украинците ли, руснаците ли, поляците ли? Преди него е имало и град с друго име на това място, това в традиционната история го няма.
Кой строи Аркаим и другите тамошни градове?
Къде пък е нямало тюрки (от новите, туркмени, киргизи и един куп там племена)?
Абе как така милиони хора от различни етноси ползват един и същ знак, като строят?
Къде и кога съм учил не е най-интересното нещо, не е Оксфорд, Кембридж или Харвард, има ли значение?
Киркоре, това човек сам да си задава отговори може и да е гениалност.....но може и да не е. Лично мен в Украйна ме наричаха навсякъде брата-българин. Впрочем това само там го чух.
Пиши тогава на казанския Български национален конгрес, че от техните учени нищо не става.
«ХРОНИКА НА ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ

НА ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ


1862 г. – Създадена е първата (след 1552 г.) легална община на волжките българи в Казан начело с Багаутдин Ваисов, наречена "Ваисовка" (по фамилията на ръководителя). След като се отказват от руските си паспорти, в общината влизат и получават общински паспорти, в които пише “зль булгари" ("българ" на арабски), 330 000 волжки българи- мюсюлмани.


1884 г. – Властите в Царска Русия арестуват Б. Ваисов и го хвърлят в Казанската психиатрична болница.


1893-1894 г. – Убиват Б. Ваисов.


1894 г. - Руските власти арестуват новия ръководител на общината на волжките българи Сардар Гайнан Ваисов (1878-1918г.), син на Б. Ваисов, и го изпращат в каторга на остров Сахалин.


90-те години на XIX век - Руските власти депортират в Сибир няколко хиляди волжки българи-ваисовци.


1906 г. - Сардар Ваисов се завръща от Сахалинската каторга. Ръководената от него политическа партия на волжките българи "Фиркаи Наджия" ("Партия на избавлението"), бореща се за възстановяването на Волжката Българска държава, наброява 60 000 членове.


1909 г. - С. Ваисов се среща с великия руски писател Л. Н. Толстой в Ясна Поляна. От тази година Л. Н. Толстой и дъщеря му Татьяна Львовна оказват материална помощ на волжките българи.


1918 г. - Партията "Фиркаи Наджия" решава да обяви на 28 март 1918 г. Волго-Българска република.


28 февруари 1918 г. - С. Ваисов и други ръководители на Волго-Българската републиката са убити (от татарски националисти и тайни агенти на болшевишките специални служби), в резултат на което се проваля провъзгласяването на Волго-Българската република.


февруари-март 1920 г. – Започва "Вилната война", въстание на волжките българи от Казанска и Уфимска губерния срещу опитите на болшевишката власт да създаде на територията на Волжка България "Република Татарстан". В онзи момент волжките българи наброяват 1 300 000 души, а татарите са 300 000. Въстанието е потушено с невиждани жестокости от чекистите и от Червената армия.



25 юни 1920 г. – По проект на Сталин е обявена Република Татарстан, разположена върху територията на Волжка България.



1923 г. - Сталинското ръководство на СССР забранява общината на волжките българи и партията "Фиркаи Наджия" и изпраща ръководителя на общината и на партията Газизан Ваисов (брат на С. Ваисов) в най-страшната каторга от ГУЛаг - Соловки. Волжките българи стават първият репресиран народ в Съветския съюз.



Средата на 30-те години на XX век – Мидхад Ваисов, син на С. Ваисов, е арестуван и изпратен в концентрационен лагер.


1939 г. - Чекистите зверски пребиват Гайян Заисов (брат на С. Ваисов и ръководител на общината на волжките българи в Полша) и цялото му семейство. Извергите първо изнасилват дъщеря му, а след това я обесват в затворническата килия.



1920-1940 г. – За 20 години чекистите и съветски войски избиват повече от 50 000 активисти на забранената община на волжките българи и членове на семействата им.


1957 г. - Газизан Ваисов е освободен от затвора и умира през 1963 г.


1957-1986 г. - Неуспешни опити на новия ръководител на общината на волжките българи М. Ваисов (освободен от затвора за участието му във Великата Отечествена война) да получи официална реабилитация на общината на волжките българи и на партията "Фиркаи Наджия".


1968 г. - Безрезултатно обръщение на Ф. X. Нурутдинов към главите на най-големите държави с призив да бъде сложен край на дискриминацията на волжките българи в Русия. Ф. Г.-Х. Нурутдинов е изключен от Казанския университет по искане на КГБ. Година по-късно Нурутдинов, с негласната подкрепа на тогавашния ръководител на Република Татарстан Ф. А. Табеев, успява да продължи образованието си в университета.


1978 г. – Създадено е нелегално ръководство на Казанската община на волжките българи начело с Ф. Нурутдинов.


1979 г. - Кремълското ръководство сваля Ф. А. Табеев (организатор на строителството на гигантския завод КамАз в гр. Набережние Челни) от поста ръководител на Република Татарстан заради съчувствието му към идеята за възраждане на Волжка България. Разгърнатата от съветските власти и от татарските националисти антибългарска кампания довежда Г. В. Юсупов до психическо разстройство, а X. Г. Гимади - до самоубийство. Двамата са най-големите учени с български корен. Властите забраняват на последния оцелял български учен Ф. X. Валеев да живее и работи в родината си.


1986 г. - Умира водачът на волго-българската община в Русия М. С. Ваисов. За нов водач на волго-българското освободително движение е избран Ф. Нурутдинов.


Август 1988 г. - Г. А. Хабибуллин и Ф. Нурутдинов създават Казански клуб на любителите на българската история и култура "Булгар аль-Джадид" ("Нови Болгар"), първата легална организация на общината на волжките българи след 1923 г.


17 септември 1988 г. – Свикан е първият след 1918 г. открит политически митинг на волжките българи от град Казан, състоял се в казанския музей "Г. Тукай".


24 септември 1988 г. - Първи всеруски митинг на волжките българи на Казанския централен стадион в защита на националните и гражданските им права. Участват представители на волжките българи от Набережние Челни, Башкортостан, Самара, Москва, С. Петербург, Сибир, от Украйна, Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан и Киргизия.


Януари 1989 г. – Извършено е преброяване на населението в СССР. По нареждане на властите преброителите отказват да записват волжките българи като такива и ги пишат "руснаци" и "татари". Преброител-татарин заплашва члена на волго-българската община Раушание Галеева: "Ако не се съгласите да Ви запиша като татарка, ще дойдат хора, които ще Ви изгорят къщата заедно с Вашия парализиран мъж!"...


2 юли 1989 г. - Общината на волжките българи открива паметник на С. Ваисов в Казан. Скулптор е ръководителят на Киевската община на волжките българи Т. Абдуллин.


Април 1990 г. – Излиза първи брой на вестник "Булгар иле" ("България") на общината на волжките българи с тираж 40 000. Създадена е организацията Български национален конгрес.


9 юни 1990 г. - Открит е Първият джиен (събор) на представителите на волго-българските организации в Казан.


1993 г. - Враговете на българския народ убиват Г. А. Хабибуллин, виден деец на волго-българското движение и директор на Казанския музей «Т. Тукай". Преди това убийците изнасилват малолетната му дъщеря и тя загубва ума си. Убийците и насилниците остават ненаказани, както палачите на Багаутдин, Сардар и Гайян Ваисови. Поради ожесточени преследвания от страна на властите редица организации на общината на волжките българи принудително прекъсват легалната си дейност.


25 юни 1994 г. – Открит е Вторият джиен на представителите на волго-българските организации в Казан.


1994 г. - Главата на Казанската община на волжките българи X. Г. Габдрахманов спечелва двугодишно съдебно дело за правото официално да се нарича българин и получава паспорт със записана националност болгар (на руски "булгар"). Генералната прокуратура на Русия по молба на Татарстан отменя справедливото решение на съда, но X. Г. Габдрахманов отказва да върне паспорта със свидната дума "булгар".


1994 г. - Оренбургският издателски център на общината на волжките българи и редакцията на в. "Болгар иле" публикуват първи и втори том на сборниика на волго-български летописи "Джагфар тарихи". Веднага "неизвестни лица" напълно разрушават издателския център, като лишават волжките българи от единствената възможност да печатат книгите си.



Юли 1995 г. - В Казахстан, в подножието на величествената планина Кан Тенгри (Царят на Вселената-Тангра) е свикана среща на ръководителите на общините на дунавските и волжките българи от различни държави. Някога от тази планина хунорските предци на българите са тръгнали да завладяват Европа.


Декември 1995 г. - Властите на «демократична» Република Татарстан забраняват първия след 1917 г. учебник по история на волжките българи "Родинознание" на Ф. Нурутдинов.


1995-1996 г. - Татарските националисти и печат тормозят видния учен-българовед, академик на АН на Татарстан М. 3. Закиев.


1997 г. - Свикан е Световният конгрес на волжките българи в Казан.



1997 г. – Извършено е поредното политическо убийство срещу Равил Шарипов, издател на летописите „Джагфар Тарихи" в Оренбург.


1999 г. – В Казан е регистрирана Българската община.


2000 г. – Върховният съд на Русия (РФ) отхвърля съдебния иск на Българския национален конгрес в лицето на неговия председател Гусман Халилов за промяна на името “Татарстан” с “България”.


август 2002г. – Свикан е Третият световен конгрес на казанските татари (казанските българи), на който пристигат представители от Република България. В една от сесиите участва президентът на Русия Владимир Путин.»
Такива едни работи.
цитирай
70. kirk - За думата кан и др. нещица
13.03.2020 16:43
Аз мога да измисля стотици хиляди бълг. думи, казват му неологизми, даже има един такъв арменец - проф. Александър Балабанов, който е измислил бълг. думи и те са влезли в употреба. една от тях е думата "облак". После и други работи е направил, да не задълбаваме. В комуникациите ни не бива да използнваме подобни думи, освен, ако изрично не ги обясним. Останалите думи са в речника на бке и там няма думата "кан". Няма я и в изворите, освен в сложни думи и то на византийския гръцки език. В този чужд и небълг. език има особена, специфична употреба на "х", "к" и "г" , при което се намесват тяхното придихание - африканизъм. За тях явно думата "хан" е била трудна, подобно на трудностите със славянските с,з,ц и прочее. изписвали са "к". Защо искате да внесете в б.к.е. думата "кан", която ако е възможно някакси да замени думата "хан"? Защото сте тъпи аграрфашисти, както бяха преди аграркомунисти. Пенчев - шефа на изд- "ТанНакРа" като му предадох студията си за да я влючи в сборника "Българи и арменци", ме помоли да сменя хан с кан - вукам му - НЯМА ДА СТАНЕ!!! Ако ви е срам, че сте имали владетели ханове - това си е ваш проблем, не - мой, и не на арменците. Хубаво, че ме осветляваш по история на Башкордистан, ама ми е противно - те са братчеди с азерите, нали се сещаш???
цитирай
71. anonimen65 - kirk ima
14.03.2020 14:34
kakvi sa po proizhod ne znam,no gi polzvame naprimer tromb,imeto Gorazd zvutsi koito sa ostanali bez bukvi i gi pishem s dve ,za da otbelejem che sme izhvarlili 2 bukvi ot zvukovia ni govoren fon
цитирай
72. kirk - Ко каза ма тая???
15.03.2020 01:05
Ко каза ма тая??? Когато ходя на конференции и чуя някой да започва така както ти започваш демонстративно ставам и се правя, че си тръгвам. Затова ми викат Балтията! Ами, като не знаеш какви са произход, какво точно се опитваш да ни кажеш - да ни развеселиш, или да ни объркаш нещо така, че да приемем някоя от шантавите ти идеи??? От името на руснаците ли пишеш, не мога да си обясня?! "Изхвърлили две букви от звуковия говорен фонд" е някаква галимация! Скротуми ли ще си правиш??? В старобългарпския език също е имало неустановеност при тази група съгласни. Малко специалисти го знаят, но потърси там за паяковидното "Х"!!! Или ако ще защитаваш "КАН" - дай ни един пример, че в български книжовен извор на ст. бълг. език и с кирилица има такава дума!!!
цитирай
73. kim29 - Страхотно
16.03.2020 17:07
Винаги ми е била интересна историята и се радвам, че тук има толкова добър блог, посветен на нея. Научих някои неща за хан Омуртаг, които не знаех. Благодаря, barin!
цитирай
74. barin - Здравей, kim19. Добре дошла в бл...
17.03.2020 09:54
Здравей, kim19. Добре дошла в блога. Радвам се, че ще можеш да научиш нещо от мен. Повечето теми са исторически, а може да прочетеш и по-старите.
Поздрави!
цитирай
75. kirk - barin, не мога да се сдържа
17.03.2020 16:45
barin, не мога да се сдържа - този жълт цвят на картата специално ли е подбран или нарочно го асоциираш с детска пролетна диария? Колкото и карти да си рисувате и съчинявате, никой не ви приема насериозно - както е видно от тази-този kim - kamunisti4eskiy Internasional molodyogy - само един друг се лАжете, возвеличавате...!!!Еваллата!
цитирай
76. barin - Здравей, Киркоре. Цветът на кар...
17.03.2020 17:35
Здравей, Киркоре. Цветът на картата не го избирам аз. Помня, че като малък България беше оцветена в розово на политическите карти на света. Не си спомням как са били историческите преди, но сега преобладават жълтите. Не знам защо.
Поздрави!
цитирай
77. kirk - Следвващият път като си избираш ник - наречи се Blagolag
18.03.2020 16:02
Следвващият път като си избираш ник - наречи се Blagolag! Елин Пелин има един такъв герой - Благолаж, от "Ветрената мелница" ли беше, от руг разказ ли, не помня вече, но неговата концепция беше " Защо ти е тая истина - да ти се стовари отгоре като брадва на главата???" разправяйте си приказкиу митове и легенди и те тва е, тва ще ви остане... Имената на улици, булеварди, вериги молове, летища и населени места като Елемаг, Кракра, Безмер, Авитохол... Там може да сложите и Токаито, Винету, Кетцалкоатл, белазги-белогъзи... Скротуми!
цитирай
78. barin - Няма да има следващ път. Аз имам само ...
18.03.2020 17:59
Няма да има следващ път. Аз имам само един профил. Всъщност какъвто и ник да избера все ще има някой недоволен. Може би трябваше да съм с името и фамилията и някоя цифра за отличаване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3646081
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67334
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031