Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2020 22:38 - Защо има природни бедствия?
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 5306 Коментари: 15 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Много хора си задават въпроса защо по света в различни точки на Земята се случват природни бедствия. И аз съм се питал често и след задълбочено четене и анализиране съм стигнал до някои изводи. Ще напиша причините за природните бедствия по мое мнение и от различна гледна точка. Припомних си през годините като съм слушал беседи и лекции и съм чел какво се е случило и достигнах до някои изводи. За всичко случващо се нан Земята има някакво обяснение. Не може хора от 21-вия век да обясняват всичко свръхестествено с божията намеса или с извънземните. Има Бог и той се е намесвал в някои работи на Земята, както и извънземни, но с тях се прекалява, когато се търсят сензации, особено от не толкова известни журнаисти и медии.
                 Според мен има няколко причини, които пораждат природните бедствия и с тях може те да се обяснят:
 1. Наклона на земната орбита
      image
                  Науката е установила, че земната орбита е наклонена под ъгъл  23,45. Наклонената земна ос поражда четирите сезона, което за организма на хората е добре. В този случай става постепенно аклиматизиране след студения сезон и обратно. През последните години се забелязва съкращаване на времето на пролетта и есента. Земната ос обаче не е постоянна, а бавно се изправя. Защо земната ос е наклонена? Има си обяснение, което е прието от група астролози. За това научих на една сбирка, където беше изнесена лекция. Според тях преди много години земната ос е била изправена и Земята е била правилно кълбо( няма такъв термин в геомретрията, но го пиша, за да подчертая, че не е била Геоид и да не ме питат какво означава това понятие). Тогава тя е била изпрравена и Земята се е движила около Слънцето по правилна кръгла орбита. Сега орбитата на движение на Земята е елипсовидна.
image
    2. Постепенно стигнах до втората причина- елипсовидната орбита. Тя по-малко влияе и има значение за случващите се стихии от природата, но все пак се отразява. Ако не беше елипса може би щеше да няма резки климатични промени на Земята, а от това и силни ветрове, застудявания, ледена покривка на Антарктида. 
   3. Формата на Земята- както писах тя е Геоид. Не е правилна формата на Земята, което води до въздействие върху климата. Релефът също има значение, защото на Земята има височини над 8000 м., както и дълбочинуи над 10000 м. Тези височинни и дълбочинни разлики причиняват промяна в атмосферното налягане и големи колебания на стойностите му. От това следват силни ветрове, бури, вечни ледове и въздействат върху организма на хората и животните. 
  4. Движението на земните пластове. Тази причина има по-голяма тяжест от предните две. Земните пластове не са наместени за постоянно и винаги е имнало размествания. 
               image
 
                  Движението нан континенталните плочи се нарича тектонски движения. Земните плочи се разместват и вследствие това причиняват много природни катаклизми. Ние ги наричаме "природни бедствия". Тектонските движения причиняват гигантски вълни цунами. Едно такова цунами връхлетя Югозападна Азия, полуостров Индокитай и причини много поразии. Имаше жертви. Точно то ме вдъхнови да започна да правя дарения и досега вече даренията, извършени от мен са станали 18. По тези дни организирам 19-тото дарение в стремажа си да постигна една от поставените си цели- да направя през живота си двадесет дарения на различни институции. Вълни цунами се предизвикват и от изригването на вулкани, но и вулканите могат да бъдат предизвикани от движението на земните маси. 
                 Малко примери за щети, причинени от движението на земните пластове по различни краища на света:
              През 1620 - построено пристанището Торнео в Ботническия залив.  През 1724 - кейовете му се оказали на сушата. През последните столетия Скандинавия се издига, а Холандия се понижава. В Сухумския залив - потънали постройки от гръцката колония Диоскурия; при Бургаския залив - потънало раннонеолитно селище (3000 год.); при Созопол - потънали римски постройки .              В Италия - храмът на бога Серапис в Поцуоли край Неапол,  построен 2 века пр. Хр. близко до морското ниво - от него остават три мраморни колони с височина 12 м, неизвестни до средата на 18 век. Потъване на храма в продължение на 1700 години (максимално понижение през 15 век) и начало на постепенно издигане през 16 век; 1749 - се разкрили горните части на колоните  на височина 70-80 см: постепенно издигане до края на 18 век; разкопките до мраморния под показват, че на 3.6 м от пиедестала колоните са гладки (засипани от вулканска пепел и морски седименти; следва височина от 2.7 м - колоните надупчени от миди-каменопробивачи (тази част от колоните е била залята с морска вода) - брегът изпитва понижение около 6 м; през 1828 год (по данни на Чарлз Лайъл) колоните са на 30 см под водата, през 1878 - на 65 см под водата, през 1911 - 1.88 м под водата, днес над 2 м под водата: начало на ново понижение.
 
image
      5. Човешката дейност. Всички са на мнение, че постоянно нараства човешката дейност на Земята. Тя предизвиква постоянни промени във всяко едно отношение: изсиччат се дървета, като по този начин намалява естествения хабитат на местообитание на много животни, а за хората и кислорода, който дишаме. В Космоса няма кислород, който да дойде по някакъв начин до Земята. Единствено може някоя комета да го пренесе, но практиката показва, че кометите са лош предвестник и по-скоро може да пренесат някакъв вреден за човечеството материал. Според казаноито на едни сбирки, които посещавах два пъти преди около 25 години кометите са "боклукчийските кофи в Космоса". Те се движат по неопределена орбита и не идват закономерно, като по този начин събират космическия отпадък в себе си. Аз не споделям напълно това мнение на лектора, защото на друго място изказаха хипотеза, че човешкия генетичен материал може да е пренесен чрез комета на Земята. Това също ми изглежда абсурдно. 
    Човешка дейност е прекалено голямото застрояване в градовете, което води до замърсяване на въздуха, който дишаме, а също и до промени в местния климат. Като дишаме замърсен въздух ние се тровим и човешкия организъм става по-уязвим към болести. 
   6. Пренаселването на планетата. Населението на човечеството непрекъснато се увеличава и Земята не може да произведе толкова ресурси, за да изхранва всички. За това има конспиративни теории, че се измислят щамове, вируси в лаборатории, които да причиняват епидемии, но не е доказано за всички. Злоупотреби и заблуда на населението има. Гъстотата н а насеението на Индия, Бангладеш, Китай и още някои държави е прекалено голяма. В миналото е им ало войни и епидемии и са измирали цели градове и райони. Природата обаче се възстановява. Известно и е от образователните програми, че след войни се раждат повече момчета, отколкото момичета, може би да има някакво равновесие. Така е и при животните. Забелязани са примери на заселване на елени на север, коиито са станали прекалено много за няколко  години( двойно повече от нормалния им брой) и след това чрез някаква болест много измират и естествения им брой се възстановява. Не винаги природата може да възстанови предишното си положение.
image
                На графиката- ръст на населението след 1950 г.
   Тези шест да основните причини, поради които се случват природни бедствия на Земята. Има още няколко, но те нямат голямо значение. 
              Сега какво казват други хора и институции за причините за природните катаклизми:
                 Евангелистката църква казва, че според нея причини за случващите се природни бедствия са: божието възмездие за делата, извършени от хората. Според тях хората се опитват да повлияят на природата и Бог им показва чрез бедствията, че не могат да я победят. Самом праведните ще се спасят, което го има и в Библията. Според друга теория, основно застъпена от бялото братство Земята е пренаселена и има нужда да се разреди населението. Намаляването на населението не трябва да се извърши с войни, а чрез природни бедствия и измиране от болести. Точно ако се случи от природни бедствия хората ще станат по-милостиви и състрадателни и ще намалее омразата. На беседите е казано, че бедствията ще зачестят и хората дълго ще вървят, за да срещнат други хора. Според тях изглежда ще намалее драстично населението.
 image
                 Астролозите и изследователите на Космоса са на друго мнение: Според тях преди много години са се случили няколко събития, които са свързани едно с друго: избухването на Свръхнова, случило се след Големия взрив и е нещо, подобно на него; падането на големия метеорит в Намибия, който тези повече от два пъти повече от втория по големина, паднал на Земята; Голямата космическа катастрофа( наричат я още"Мирова катастрофа". Според нея преди много години черна дупка, която астролозите наричат "Черно слънце" се е приближило до Слънчевата система. Успяло е да привлече и разруши най-красивата планета Фаетон, която се е намирала между Юпитер и Марс на много парчета. Едно от обясненията на загадката на Бермудския триъгълник с изчезващите плавателни и въздухоплавателни съдове е това); падането напървата Луна в района на Карибския басейн( тя е била по-малка и по-отдалечена от сегашната и е паднала, поради нарушение на космическите гравитациинни сили в района на Мексиканския залив). Всичко това, както и един от няколкото потопи се е случило в определен близък период от времето в кратък интервал. Какво са донесли и предизвикали тези събития: с тях се обяснява наклона на земната ос, сплеснатостта на Земята, измирането на динозаврите, заледяването и една от ледниковите епохи, случило се много преди появата на първите хора. 
                Геолозите изтъкват малко по-различни прчини: движението на магнитните полюси според тях предизвиква промени в поляризацията и силите на привличане и отблъскване. Аз лично не приемам тяхната теза, защото магнитните полюси и тяхната промята действат повече на живите организми, а не върху незивата природа. Природонаучните предавания по  National geographic и Discovery задълбочават и дават наоки върху изследванията за появата на циклони, урагани, цунами, изригване на вулкани и земетресения. Може би трябваше в началото да напиша какви са природните бедствия? Приливите и отливите не спадат в тази категория, защото е известно, че се причиняват от привличането на Луната и са ритмични и постоянни като сила. Земетресенията твърдо са причинени от движението на земните пластове. Вулканите например може да заличат от Земята цели градове, както се е случвало преди със Содом, Гомор, Помпей и Херкулан, Към човешката дейност трябва да се прибави извършването на ядрени опити на различни места. Независимо, че ядрените сили САЩ, Русия, Китай и останалите избират ненаселени райони от ядрения взрив остава материал и остатъчната радиация действа с десетилетия върху природата. image
            
                   Ще дам един пример как се отразява климата върху екосистемата от скоро. През 1997-1998 г. имаше прекалено мека и безснежна зима( тази поне до средата малко прилича    на нея) и вечните преспи в Пирин и Рила се стопиха. Минаха десетина години, докато отново се възстановят. 
                  Може ли да се направи нещо за предотвратяване на природните бедствия или поне намаляването им или вече е късно. Мисля, че частично може да се подобри нещо. Еколозите отдавна апелират към по-малко използване на фреон, дезодоранти и други газове за намаляване на озоновата дупка. Около Земята има озонов слоий, който предпазва планетата ни от убийственото космическо лъчение. Над Антарктида има озонова дупка, а на много места по земята озоновия слой е изтънял. Антарктида е ненаселен континент( има около 1000 души постоянно няаселение, което са научно-изследователските експедиции), а представяте ли си какво би станало, ако беше над Далечния изток например. Все пак надежда за спасение има, защото изследванията на Космоса показват, че озоновата дупка над Антарктиида през последните години намалява и постепенно се затваря.
image
.                    От църквата казват, че Господ наказва хората, заради тяхното поведение и им дава изпитания, за да ги провери и подготви за бъдещето. Според тях има сила, която наричаме Бог и тя ръководи земните дела. Всиччко зависи от гледната точка при опитите за обяснение за случващите се природни бедствия. Отчитаме тяхното зачестяване. Псевдоучените на няколко пъти говорят и тръбят, че края на света наближава, но това няма да се случ1и. Светът няма да свърши, а според мен може би в далечно бъдеще условията ще се променят и хората ще населят някоя друга планета, като се приспособят към новите условия за живот. На Земята знаем, че отначало хората са бии в пещери, излязли са, опознали са света и са усвоили ресурсите. През последните 30-40 години имаме много бързи темпове на развитие във всякакви области. Постоянно се открива нещо, създават се условия за работа на учените и новооткритите неща бързо се внедряват. Спомнете си как се промениха телевизорите сза кратко от лампови към аналогови, плазми, LSD или телефоните. Сега например написаното в някои фантастични книги, като"Капитан Немо" са реалност( подводното плаване), а преди време са били фантастика.

                  Има природни бедствия в такива мащаби, че след тях се случват опостушения в библески размери. Съществува вероятност някой супервулкан ако изригне да причини невиждани щети за населението, но това се случва изключително рядко. 
                 . image
             
                   От всички открития има някои, които дават голям тласък на развитие, като Великите географски открития, електрическата крушка, гравитацията, огнестрелното оръжие и други.Промяната на условията на живот води до съществени екологични промени. Използването на торове довежда до липса на достатъчно плодородна почва, както например може да се обясни изчезването на високоразвитата цивилизация на Великденските острови.Причините за съществуването на природни бедствия са комплексни и взаимно свързани едно с друго. Земята някои я разглеждат като организъм, при който ако нещо се промени се проявява другаде. С други думи имаме "ефекта на доминото". 
                    Прави впечатление, че се правят опити за предсказване на сеизмичните явления, появата на цунами и изригването на вулкани, но засега с променлив успех. Земята си е наша и сме длъжни да я спасим. 
                   Накрая да кажа, че идеята за написване на темата не е моя, а на потребител havefun. Тя е написала тема със същото заглавие, а в моята показвам гледната си точка. Написването на тема с еднакво заглавие е със съгласието на havefun. 



Гласувай:
37



1. tonsun - Адмирации, barin! (bow)
13.01.2020 23:37
Адмирации, barin! (bow)
цитирай
2. blackpredator - според мен,
14.01.2020 01:01

малка роля, да не кажа никаква в причините за бедствия, си отредил на климата
аз смятам, че след зоните на субдукция и сеизмистиката, той е с най-голяма тежест
в природните бедствия
не само в историческо, но и в ежедневно време
темата е дълга, но във всеки случай не изпадам в ролята на Куку Тумберг
тук са намесени една част от нещата, които си описал, с голяма доза принос на слънчева активност и механиката на флуидите
цикличноста на климата в до и историческо време, може да се открие във всеки
"лист" от геоморфологията и историята на Земята
примерно Ел Ниньо може да се проследи до холоцена, а той е причина за доста голодомор в човешката история
и т. н..
цитирай
3. barin - Благодаря, Тонсън!
14.01.2020 05:33
Благодаря, Тонсън!
цитирай
4. barin - Здравей, blackpredator. Климата е ...
14.01.2020 05:38
Здравей, blackpredator. Климата е от значение за природните бедствия и случващото се на земята. Аз съм описал някои явления, но темата, както казваш е дълга и има още много да се пише. Има повтаряемост на събитията в прородата, като се започне от най-малкото: когато работих в Созопол силните вълни край вълнолома, свързващ военната база с града се повтаряха, като всяка трета беше по-силна, а след всеки три още по-силна. При развълнувано море се забелязваше. Силните стихии също имат някаква закономерност. Аз така виждам нещата, а нека освен теб и други изкажат мнение.
Поздрави!
цитирай
5. elizabethborislavova - Защото живеем в последното съдебно ...
14.01.2020 07:04
Защото живеем в последното съдебно време. Страшният съд е минал и ветрилата на язвите са разпуснати. Другото е следствие. Подробности вижте в блага ми.
цитирай
6. barin - Благодаря, Елизабет. Мярнах та...
14.01.2020 07:20
Благодаря, Елизабет. Мярнах такава тема за страшния съд, но реших подробно да я чета, след като публикувах моята. Нещата са следствие едно от друго и са навързани.
Поздрави!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления, Ванка!
14.01.2020 09:01
Според скромното ми мнение цялата Вселена и всичко в нея се се крепи, балансира и развива според Висши Духовни Принципи, сътворени от Енергиите на Висшия Вселенски Разум и Чистото Творческо Съзнание на Духа. Самата материя и нейното развитие са следствия от тези Вечни, Неизменни Принципи!
В последно време се забелязва, че Човечеството, като еманация на тези Принципи, започва да осъзнава Духовната си същност и така постепенно започва да влиза в хармония с Висшите Вселенски Принципи. С осъзнаването на човека като не-животински, духовен тип и развитието на по-висше Съзнание за своята мисия във Вселенската Хармония, Човечеството ще оцелее и ще постигне хармония с планетата и с природата, които са пределно благодатни за неговото развитие.
Единственото нещо, което Човечеството е необходимо да осъзнае е Хармоничния Принцип на даването и получаването, за да се откаже от консуматорския си животински нагон само да ползва и да се научи да пази Природата и Планетата, да се грижи за тях, както Природата и Планетата се грижат за неговия изобилен живот и да се съобразява с даденостите. По добра планета надали ще ни се даде, ако не опазим тази чудесна планета, която ни е дадена сега!
Хубав ден, приятелю!
цитирай
8. barin - Вярна констатация, Оги. Наруши ли ...
14.01.2020 12:29
Вярна констатация, Оги. Наруши ли се хармонията се променят много неща. Човек трябва да осъзнае, че може да причини гибел на планетата. Природата трябва да се опазва и развива, като се опазвати подобряват условията, които са ни дадени.
Поздрави!
цитирай
9. bojo12345 - Според мен природните бедствия, каккто ги наричаме ние, са реакция на живия организъм на планетата ЗЕМЯ
15.01.2020 14:01
срещу безразсъдния живот, който водим от милиони или милиарди години тук. Както всички знаем,на всяко действие има противодействие. Хората преди са били по-интуитивни, отговорни към природата и всичко заобикалящо ги. Достатъчно е да кажем, че дори убиването на животно е било за задоволяване потребности,а не за да се избие даден вид или да се изгори гора,за да се осигури гориво за векове. На този принцип е и тайфунът, цунамито и земетресенията - чрез съзнанието на планетата. Защото както пречиства, така и реагира на нашите действия. Въпрос на съзнание.
Така всичко е в човешките ръце - и за добро, и за лошо. Но да не забравяме, че каквото повикало, такова откликнало.
Поздрави за темата, barin!
цитирай
10. barin - Здравей, Божо. Правилна гледна ...
15.01.2020 18:35
Здравей, Божо. Правилна гледна точка предлагаш. Ако Земята се разгледа като жив организъм, то той трябва да се съпротивлява срещу засилената човешка дейност, която го наранява. Това е естествена реакция. Благодаря за изказаното мнение.
цитирай
11. zaw12929 - Всичко, което става е по волята на Бог
16.01.2020 20:49
Самолет започнал да пада- ще погуби хората. Тогава един грешник се молел: "Боже, нека тези хора не умират заради мен. Не ми прощавай, но не ме погубвай за да не пострадат тези невинни..."
Няма тук невинни- толкова зор докато ви събера всичките. накуп ..- извикал Бог!
цитирай
12. barin - Интересна история, Зав, която идва ...
16.01.2020 21:21
Интересна история, Зав, която идва да покаже, че ние не сме над природата.
Поздрави!
цитирай
13. karpis - Пак се повтарям,но публикацията ти е супер!
20.01.2020 18:26
За много години!Честит имен ден и от мен,макар много на патерица,даже и по стар стил!Радвам се да прочета нещо хубаво написано и научно обосновано!Мизерниците,дето шравят пари от уж глобалното затопляне някак трудно ще напаснат лъжите си към това!
цитирай
14. barin - Здравей, Кристина. Оформя се вс...
20.01.2020 18:32
Здравей, Кристина. Оформя се всеобщо мнение на много хора тук и във Фейсбук, където също пуснах темата в групите, че основната причина се корени в човешката намеса и климата. Движението на земната ос също има значение, както и космическите катастрофи, но те се случват рядко и не играят толкова голяма роля. Тези, които лъжат и уж се правят, че спасяват природата и планетата да има да вземат. И преди е имало природни бедствия, но сега са по-на често.
Поздрави!
цитирай
15. barin - Здравей, Гери. Зависи кой как ще ...
03.02.2020 21:30
Здравей, Гери. Зависи кой как ще представи нещата. Информацията често се изкривява и всеки трябва да преценява на кое да вярва. Озлобението на хората е факт, а също и заблудата. Нещата, които са ти направили впечатление се отбелязват и други хора също ги забелязват.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644999
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031